de ^^Urouw
oor
Bekijk uw tuin eens goed
ONZE TEXTIELINDUSTRIE
TELT MEE
voor de winter begint
VAlN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
NEDERLANDSE STOFFENSHOW IN PARIJS
HAD WARME BELANGSTELLING
Recepten
792
jJU er dan definitie! een eind aan de zomerse herfst van 1959 is. gekomen en onze tuin veel
van zijn kleur en fleur heeft verloren, hebben wij de neiging die tuin te laten voor wat hij is.
De bollen zijn gepoot, het gazon is voor de laatste maal gemaaid en behalve wat chrysanten is er
niet veel meer te halen. Toch is het verstandig juist nu eens na te gaan wat wij komend
voorjaar met de border gaan doen.
DE VASTE PLANTEN
WIJ hebben daar behalve chrysanten nog wel
meer overblijvende planten staan. Er is een
grote verscheidenheid in vroege lentebloeiers,
zofner en herfst bloeiers en wij kunnen nu nog zo
goed zien of onze planten zich misschien wat al te
snel ontwikkeld hebben, zodat het nodig is hun
omvang wat te beperken wil onze border niet uit
groeien tot een wildernis. De meeste vaste planten
kunnen gescheurd worden, maar wij moeten wel
even in het oog houden welke tijd hiervoor het
gunstigst is. Als regel kunnen wij aannemen, dat
vaste planten, die voor de langste dag bloeien na
de bloei gescheurd kunnen worden. Van de vroeg-
bloeiende heesters kan gezegd worden, dat zij na
de bloei, dus voor de langste dag gemakkelijk ge
stekt kunnen worden. Immers zij moeten toch
worden gesnoeid en de mooiste stekken kan men
in de grond zetten. Mocht men deze zelf niet nodig
hebben, dan kan men er een ander een dienst mee
doen. Ditzelfde geldt voor de planten, die wij gaan
scheuren. Zij vormen een prachtig ruilobject, zo
dat men zonder kosten het planten-assortiment
van zijn tuin kan vergroten.
De planten, die na de langste dag bloeien, kun
nen pas in het voorjaar, liefst in maart worden
gescheurd. Doe dit bij voorkeur niet in een droge
periode, doch wacht tot er goed wat regen is ge
vallen.
MISSCHIEN vraagt u zich af: „Kunnen vaste
planten zonder schade ieder jaar worden ge
scheurd?'' Dit is niet aan te raden. Wil men een
rijkdom aan bloemen oogsten, dan moet de vaste
plant de nodige rust hebben en zeker twee jaar
vast blijven staan. Laat ze echter nooit langer dan
drie jaar staan. De planten hebben dan meestal
teveel stengels gemaakt, groeien slap op en geven
vervolgens bloemen, die veel minder van kwali
teit worden. Ook is het aan te raden de planten
van plaats te laten verwisselen, daar dit zeker de
bloemenschat zal verhogen. Vooral chrysanten
degenereren snel als men ze langer dan drie jaar
op dezelfde plaats laat staan.
Onze planten hebben dus wel rust nodig, maar
deze wordt vaak door onwetendheid verstoord.
Men wil voor de winter de tuin netjes hebben en
gaat tussen de planten spitten. Met name de plan
ten, die voor de langste dag bloeien kunnen daar
zo van lijden, dat zij weinig of geen bloemen geven.
Zij komen met het spitten veel te los te staan,
Wel is het gewenst er voor de winter een laagje
goed verteerde ruige stalmest tussen te strooien,
ongeveer ter dikte van vijf centimeter. Zorg er
voor dat deze mest niet over de planten komt, an
ders gaan ze tot rotting over.
U7EL dient u na te gaan of u extra vorstge-
voelige planten in uw border hebt. Vuur
pijlen en siergrassen moeten tijdens een vorst
periode licht ingepakt worden, terwijl men ook
aan de sterk veredelde chrysanten de nodige aan
dacht moet schenken wil men ze de winter door
helpen. Dus ook licht dekken.
U kunt dus nu reeds een schema voor het vol
gend jaar opmaken en wilt u niet teveel geld voor
nieuwe planten uitgeven, bekijk dan 'ook de tuin
van buren en vriendinnen.
Waarschijnlijk kunt u door met elkaar te rui
len een zeer goed effect bereiken mits u let op
de kleurencompositie en de bloeitijd. Immers de
grootste kunst is om van het vroege voorjaar tot
de late herfst een rijkdom aan bloemen in onze
tuin te hebben, die tevens onze kamers kunnen
opfleuren.
UET begon in het romantische buiten „Over Holland'' aan
de Vecht, thans een uniek congres- en conferentie-oord
van bijzondere allure. Daar werd, begunstigd door stralend
weer van een zomer 1959 die maar geen afscheid kon nemen,
reeds de nieuwe voorjaars- en zomerkollektie van een bekend
Twents textielfabrikant getoond aan Nederlandse en Belgi
sche journalisten. De stoffen riepen vooral verwerkt tot
avondtoiletten onze Gouden Eeuw in herinnering, toen dit
buiten in 1676 voor een Amsterdamse textielhandelaar, Jacob
Poppe. werd gebouwd. Weinig zal hij hebben kunnen vermoe
den, dat bijna 3 eeuwen later, zijn grote ontvangstzaal toneel
zou worden van het tonen van vooruitstrevend vakmanschap
op het gebied van textiel. Textiel, waarin ook hij heeft gehan
deld, maar die er toen geheel anders uitzag.
De stoffen waren gemodelleerd door de jonge Frangaise
Monique Sehwartzenberg in samenwerkjng met de Neder
landse modelliste Marianne Müller.
NAAK PARIJS
PN dit was dan de» generale repetitie voor een stap die nog
niet eerder door een Nederlandse stoffenfabrikant is
gezet: een show te geven in Parijs, voor de Franse modepers
en voor Franse inkopers. Op 9 oktober vond deze presentatie
plaats voor een publiek van bijna 100 Franse en buitenlandse
journalisten, waaronder die van bladen als Vogue, Elle, Marie
France, Jardin de Mode de Paris, La Femme Chic, Der Mittag,
The Irish Tatler, The Daily Mirror, Eva Portugal, Aalborg
Stiftstdenne, The New York Herold, La Femme d'Aujourd'hui
Suisse, en dagbladen als Franse Soir, l'Aurore, Maroc Demain
en dergelijke.
Een zomerjurkje in de katoenen
bouclé „Scrabble" van Menko.
Meer dan 200 fabrikanten, grossiers en inkopers,
waaronder die van de bekende warenhuizen Le
Printemps en Lafayette waren mede getuige van
deze Nederlandse manifestatie. En de ontvangst
was goed, vaak zeer goed. Er was veel applaus en
daarnaast werden de stoffen aan een aandachtige
beschouwing onderworpen. En dit waren naast een
enkele fibrenka hoofdzakelijk katoenen stoffen,
waarvan vooral het volume in de smaak viel. De
katoenen bouclé's lenen zich goed voor deux pièces
en ensembles, terwijl de zeer veredelde satin chiné
bij uitstek geschikt is voor geklede- en avond
japonnen. Daarnaast toonde men waardering voor
de raffia en de marmara. Dergelijke goede en mo
dieuze stoffen had men in eerste instantie niet uit
Nederland verwacht.
TONEN WAT WIJ KUNNEN
f\E show, die werd gegeven in de bekende Salon
d'Orangerie vlak bij de Champs Elysées, had
ook de belangstelling van de in Parijs geaccredi
teerde gevolmachtigd minister J. A. C. Baron öe
Vos van Steenwijk en echtgenote en leden van de
Nederlandse Ambassade en van Jhr. H. M. J. van
Asch van Wijk, directeur van de Nederlands-Fran
se Kamer van Koophandel in Parijs. De heer R.
Bliek. Ie handelssecretaris van de Ambassade,
juicht dit initiatief zeer toe en hij acht het gun
stig wanneer de Nederlandse industrie zich in
Frankrijk manifesteert. Wanneer ondanks begin-
moeilijkheden wordt doorgezet, kan men tot een
normale samenwerking komen, waarmee zowel
Nederland als Frankrijk gebaat zijn.
HAT het geestdriftig applaus, dat de bruidsjurk
aan het slot kreeg, een symbool moge zijn
van een gelukkig Nederlands/Frans textielhuwe-
lijk
BASISRECEPT VOOR SPONGE CAKE
3 eieren
3 ons basterd suiker
3 ons bloem
een weinig zout.
Doe de eieren met de suiker in een kom en klop
zolang tot zij een dikke luchtige massa vormen.
Voeg de gezeefde bloem en het zout hierbij en
schep deze met een metalen lepel door de massa.
Dit moet zeer vlug gebeuren en er mag niet meer
geklopt worden. Doe het deeg in een beboterde
springvorm en bak in een hete oven. De cake is in
korte tijd gaar. Opletten dat het gebak mooi goud
geel van kleur blijft
Dit recept kan als uitgangspunt voor verschil
lende cakes dienen. In Schotland werd het zowel
voor vruchtengebak als slagroomgebak of boter-
creamtaart gebruikt. Men kan dus nadat het ge
bak uit de oven is genomen en afgekoeld is de
taart in twee of drie schijven snijden, deze be
strijken met slagroom, botercream, jam of fijn
gemaakte en gesuikerde verse vruchten bestrijken.
De schijven weer op elkaar leggen en de boven
kant met glazuur, cream of vruchtjes versieren.
EEN LEKKER KOEKJE
4 ons bloem
4 ons margarine
1 ons basterdsuiker
vanille essence.
Roer de margarine tot room, voeg hierbij de
suiker en roer tot er een luchtige massa ontstaat.
Voeg de bloem toe en roer tot het beslag glad Is.
Spuit met een spritsspuit hiervan gelijke reepjes
op een beboterd bakblik en bak ze in een matig
warme oven. Na tien S vijftien minuten zijn de
koekjes gaar. Plak ze na bekoeling met wat boter
cream twee aan twee op elkaar en doop één van
de uiteinden in wat gesmolten chocolade.