PLASTIEK in de tuinbouw
799
DINGEN VAN DE WEEK TUINBOUW
ZATERDAG 7 NOVEMBER 19 5 9
DEZE week willen we stilstaan bij een briefje,
welke een lezer ons schreef aangaande zijn er
varingen met ons fruit.
LEZERS SCHRIJVEN
Tp"EN blijkbaar zeer trouwe lezer van ons Zeeuws
Landbouwblad, die in een der mooiste bad
plaatsen van Noord-Holland logeerde, schrijft ons
het volgende: Lezer kocht ongeveer veertien dagen
geleden 1 kg Cox's Orange Pippin, afkomstig van
een van onze Zeeuwse veilingen. Gezien het feit,
dat hij er f 1,15 per kg voor moest betalen en ge
zien de herkomst verwachtte hij beslist een prima
appel en, gezien de kleur, mocht hij dat ook ver
wachten. Toen de appels echter geconsumeerd
werden, bleken ze behoorlijk te zijn aangetast door
kurkstip. Vanzelfsprekend gaf dat een teleurstel
ling en het was ook geen reclame voor ons Zeeuws
fruit, dat zo geroemd wordt.
De lezer, die het zeker goed met onze Zeeuwse
fruitteelt meent, vraagt naar aanleiding van deze
ervaring enige opheldering omtrent de controle op
het fruit en de moraal van de teler, die dergelijk
fruit leverde aan de consument.
/"•AARNE willen we trachten een en ander nader
VJ
YAN de Hollandse Draad- en Kabelfabriek ontvingen we een aantal brochures, waarin wordt ver
teld over de toepassingsmogelijkheden van Drakaplastic produkten in de tuinbouw.
Met belangstelling hebben we deze brochures gelezen en daarbij zijn we onder de indruk gekomen
van de vele toepassingsmogelijkheden van plastic, ook in de tuinbouw. Dit materiaal kan namelijk reeds
zeer goed worden gebruikt voor warmte-isolatie van kassen en warenhuizen en onder plat glas. Verder
is er een artikel, dat gebruikt kan worden voor isolatie van kassen en warenhuizen. Er is voorts doek
voor korte dag-behandeling en bouw- en constructiefoiie, speciaal voor eenruiters. Het zou wel interes
sant zijn om hierover meer te schrijven, maar de plaatsruimte ontbreekt ons. Wel willen we iets ver
tellen over het gebruik van plastiek voor onkruidonderdrukking en verhoging van de bodemtemperatuur.
toe te lichten. Allereerst veronderstel ik, dat
de lezer enigszins op de hoogte is met het optreden
van vijand no. 1 van onze beste handappel, het be
ruchte stip. Verschillende gedeelten uit zijn brief
bevestigen dit.
Inderdaad kan het stip de fijnste Cox's degra
deren toV een slecht smakend, minderwaardig pro-
dukt. Het ene jaar is het erger dan het andere jaar.
Zowel in droge als natte jaren kan het voorkomen.
De onderstam, de bemesting en de toestand van de
bodem kunnen hierbij een rol spelen. Ook de pluk-
data kan van invloed zijn. Alles wat we er van
weten is echter vaag en betrekkelijk en we hebben
er weinig houvast aan. Het stip is er echter en
daar hebben we rekening mee te houden. Er komt
Cox's met stip bij de consument en wie heeft daar
aan nu de schuld
1UJTISSCHIEN is er wel helemaal geen schuldige.
Dat klinkt misschien eigenaardig, maar toch
kan het zo zijn. De teler van de betrokken Cox's
heeft misschien wel prima appels naar de veiling
gebracht. Appels, waar niets op viel aan te mer
ken, toen hij ze afleverde. De keurmeester, die de
partij nazag, kon geen enkele stip ontdekken en
gaat dus ook vry uit. De partij zal ej* beslist wel
prima uitgezien hebben. De grossier heeft ze ge
kocht en verder gedistribueerd aan de kleinhandel.
De appels komen terecht in winkel of pakhuis en
se wachten op het moment dat ze verkocht worden.
Ondertussen is er echter een hele periode verlopen.
De weg van tuin tot tafel is vrij lang. Is de be
treffende partij nu „zwak" en vatbaar voor stip,
dan zal dit in een periode van 2 tot 3 weken sterk
gaan doorzetten, vooral in de warme dagen, zoals
we hebben meegemaakt.
Zonder dat hier nu gesproken kan worden van
werkelijke schuld, wordt de consument de dupe van
de vatbaarheid voor stip van deze appel. Van na
bij weet ik, dat de keuring op elke veiling zeer
streng is en de kisten als het ware worden omge
keerd alvorens er het predicaat klasse I of II aan
wordt verleend. Het is natuurlijk wel mogelijk, dat
er tussen een bepaalde partij enige zwakke kisten
zitten, welke niet door de controle worden ont
dekt. Het is misschien ook wel een keer mogelijk,
dat op een drukke aanvoerdag de controle niet
geheel voldoende is en er zodoende wel eens iets
tussendoor glipt. Over het algemeen is het echter
zó, dat de veilingen, en gelukkig ook de meeste
telers, begrypen dat hy, die probeert om fruit van
mindere kwaliteit als klasse-fruit aan de man te
brengen, zichzelf bedriegt. Daarom zal elke vei
ling er zoveel mogelijk voor zorgen, dat het pro-
dukt de toets van de klasse waarin het wordt ge
veild, kan doorstaan.
Vanzelfsprekend is het nimmer uitgesloten, dat
er iets niet in orde is met de keuring. Gezien de
belangen, welke hier op het spel staan, is het
echter ons aller belang dat deze keuring nauw
gezet plaats vindt en dat het produkt in de klasse
waarin het thuis hoort, wordt geveild. Tot zover
Iets over teler en controle.
DE VERKOOF
RONDER dat we hier nu willen spreken over
„schuld", willen we ook de andere kant van
de zaak nog een keer bekijken en wel de verkoop.
Als de handelaar het produkt als klasse I heeft
gekocht, dan mag hij het ook weer verkopen voor
die kwaliteit, uiteraard met de nodige winstmarge.
Bemerkt de handelaar dat er stip in zit, dan zal de
verstandige handelaar zeggen: „Die houd ik er uit,
want ik moet de naam van mijn zaak hoog houden".
Ss hij niet verstandig, dan is zyn redenering: „K^jk
eens, ik heb er nu zo en zoveel voor betaald en ik
ben niet van plan er op te verliezen. Het gaat me
tm de winst"
U voelt wel het verschil, dat er b.v. zal bestaan
tussen een eerste klas zaak en de markthandel b.v.
We kunnen nog een andere kant uit
Een winkelier of markthandelaar koopt Cox's,
GRONDAFDEKKING MET PLASTIEK
P"EN belangrijke factor bij de kostprijsvorming
van tuinbouwprodukten is in deze tijd het ar
beidsloon. De tuinbouw is nu eenmaal arbeids
intensief en vooral werkzaamheden als wieden etc.
vormen een zware belasting op de kostprijs.
Amerika is ons in dezen ook weer vóór geweest
door te zoeken naar hulpmiddelen, die arbeidsbe
sparend werken. Hoewel deze hulpmiddelen, op
zichzelf genomen, ook weer een investering zijn, is
men daar tot de slotsom gekomen, dat gebruikma
king van de nieuwe produkten van de wetenschap
niet alleen de arbeidskosten verlaagt, maar ook
verdere voordelen in zich bergt. Wanneer men in
de eerste plaats de groei van het onkruid kan on
derdrukken, levert dat reeds voordelen op.
In de Verenigde Staten is het vooral de Uni
versity of Kentucky geweest, die, gebruik makende
van de nieuwe plastiekmaterialen, onderzoek heeft
verricht op het gebied van onkruidonderdrukking.
Toegepast is betrekkelijk dun polyaethyleenfolie in
de kleur zwart. De Draka vertelt ons in haar bro
chure over dit materiaal en over de resultaten van
proefvelden in Amerika, waar met dit materiaal
was gewerkt. We zien daaruit, dat op het bedekte
veld geen onkruid groeide, terwijl de opbrengst ge
middeld op bedekte velden veel hoger was dan
op onbedekte. Deze varieerde van gemiddeld 70
meer opbrengst bij aardappelen tot 300 #/o bij kool.
De bodemtemperatuur was meetbaar hoger op be
dekte velden en de vruchten waren er schoon en
onbeschadigd.
Naar aanleiding van dit alles heeft Draka een
dunne film vervaardigd van polyaethyleen, zwart
gekleurd, welke de naam Draka-dek heeft ge
kregen.
j^JITERAARD zyn de omstandigheden in ons land
heel anders dan die in Amerika, maar we wil
den dit toch graag een keer doorgeven om U een
indruk te geven van de ontwikkeling van de weten
schap, waardoor het misschien in de toekomst mo
gelijk zal worden het onkruid te onderdrukken. Het
is in elk geval een interessant object, dat thans door
een van onze grote industrieën wordt bestudeerd en
hoewel we nog wel niet zover zjjn, dat we direct
onze velden en tuinen onder het Draka-dek gaan
leggen, is het toch goed de ontwikkeling in dezen
te volgen.
welke geclassificeerd is in een lage klasse, waar wat
stip in voorkomen mag. Hij verkoopt ze tegen een
hogere prijs dan in feite toelaatbaar is. Het is erg
interessant om in de zomer als kenner van fruit
eens langs de winkels, hallen en stalletjes met fruit
te lopen. Het is interessant om dan te bekijken wat
er te zien valt aan opschriften en prijzen. Het is
heus geen wonder, dat er dan wel eens wordt ge
klaagd door de huisvrouw, die met haar duur be
taald fruit thuis komt en merkt dat het zo bitter
tegenvalt. Dan krijgt de teler de schuld, die dit
aan de man brengt. Dan deugt de controle niet.
Het zal U echter duidelijk zijn, dat het helemaal
niet zo behoeft te zijn. Ik heb getracht enige oor
zaken naar voren te brengen, welke verklaren, dat
het mogelijk is, dat men voor een dure prijs toch
een slecht produkt kan krygen.
RAIJN persoonlijke mening is, dat elke huisvrouw
A A de rassen en de kwaliteit zou moeten kennen.
Dan zou veel ergernis voorkomen kunnen worden en
zou veel ergernis voorkomen kunnen worden en
zouden producent en consument dichter bij elkaar
komen. De consument moet begrijpen dat kwali-
teitsfruit een hoge kostprijs heeft en daarnaar be
taald moet worden. De producent moet kunnen
billijken, dat wanneer de consument een goede prys
betaalt, hij ook recht heeft op een goed produkt.
Zijn er nu tussen de producent en de consument
schakels, waar nog wel het een en ander aan man
keert, dan moeten we trachten dit te verbeteren.
Ik ben het volkomen eens met de geachte lezer, die
schryft dat het belang van producent en consument
er mee gediend is, dat ieder ontvangt naar recht.
We zijn de geachte lezer dankbaar voor zijn
mededeling van de ervaring, welke hij opdeed bij
de aankoop van 1 kg mooie Cox's. Prachtige appels,
welke vóórdat ze werden opgegeten, lagen te pron
ken op de fruitschaal en waarvan een ieder verrukt
was, maar die zo tegenvielen toen ze opgegeten
moesten worden.
T3TAN harte hoop ik dat onze geachte lezer het een
volgende keer beter zal treffen, want we wil
len wel vertellen, dat er in Zeeland gelukkig ook
nog veel goede Cox's is met prima smaak, geen stip
en die lang houdbaar is. U kunt er van verzekerd
zijn, dat we als telers alles zullen doen wat moge
lijk is om stipvrije Cox's aan de veiling te brengen.
We durven wel beweren, dat de controle op ons
fruit zo goed mogelijk gebeurt. De keurmeesters
op onze veilingen zullen niet de telers naar de ogen
zien, maar de keuring uitvoeren zonder aanzien
des persoons. Ze krygen daarvoor een gedegen op
leiding en op elke veiling wordt bovendien gecon
troleerd door mensen, die weer zijn aangesteld door
een andere instantie.
We zullen er op blyven aandringen dat er kwa-
liteitsfruit by de mensen komt. Nooit zal echter
helemaal voorkomen kunnen worden, dat er zich te
leurstellingen voordoen. Ons fruit moet een lange
weg bewandelen alvorens het wordt gegeten. Op die
weg kan er veel gebeuren. Wanneer echter pro
ducent en consument elkanders belangen willen
verstaan en begrijpen, dan zijn we al een eind op
de goede weg. Daartoe heeft zeker ook meegewerkt
dit schrijven over 1 kg Cox's.
Ik hoop hiermede de geachte lezer enigszins toe
gelicht te hebben wat er allemaal kan gebeuren en
komt kyken bij ons fruit en haar weg van produ
cent naar consument.
Naar aanleiding van de in de rubriek
Dingen van de week'' behandelde klacht
van één onzer lezers, over de kwaliteit van
het Zeeuwse fruit, verzochten wij de Direk-
tepr van de Veilingsvereniging Zuid-Beve
land te Goes eveneens om commentaar.
Wij stellen het zeer op prijs ook zijn ant
woord hieronder in zijn geheel op te nemen.
RED.
|^E Cox's Orange Pippin van verschillende bedrij
ven is dit jaar, evenals sommige Goudreinetten
en zelfs een enkele Golden Delicious, gevoelig voor
kurkstip. Het is niet uitgesloten dat dit veroor
zaakt wordt door de abnormaal droge zomer. Dit
verschijnsel doet zich soms kort na de pluk voor,
doch meestal komt dit gebrek pas later aan de dag.
De teler kan hieraan niets doen en de controle op
de veilingen is streng en doeltreffend. Er bestaat
echter geen verbod om appelen met dit (en andere)
gebreken te verkopen, b.v. als klasse III of zelfs als
kroet. Verder komt het nog voor, dat appelen als
export-geschikt (klasse I of II) worden geveild en
geleverd, doch dat enkele weken daarna toch nog
kurkstip optreedt, hetgeen op het moment van het
keuren niet kon worden voorzien.
Telers, veilingen en consumenten zouden zo graag
zien, dat alle Zeeuwse fruit altijd van prima kwa
liteit zou zijn. De praktijk is anders. In normale
jaren is niet meer dan 2/3 van de oogst export-
geschikt en door te lange bewaring bij de handel
of ondeskundig vervoer kan ook van dit gedeelte
de kwaliteit nog sterk achteruit gaan vóór het de
consument bereikt.
Mogelijkheden tot bescherming van de consument
tegen teleurstelling en tot bescherming van de goede
naam van het Zeeuwse fruit zien wij nog n*et dade
lijk liggen.