rif
EXPORTVERWACHTINGEN VAN UIEN TUINBOuw dingen van de week
HET IS WEER TIJD VOOR STUDIE
ZATERDAG 3 OKTOBER 195»
I1ET weekblad „Groenten en Fruit", het offi-
cieel orgaan van het Centraal Bureau van
de Tuinbouwveilingen, heeft in haar nummer van
vorige week uitvoerig aandacht geschonken aan
de exportverwachtingen van uien.
Gezien het belang dat Zeeland heeft bij de
uienteelt willen we de voornaamste gegevens van
dit artikel deze week weergeven.
Het blad begint met vast te stellen dat het
aanbod van Nederlandse zaaiuien dit jaar aan
zienlijk kleiner zal zijn dan het abnormaal grote
aanbod van vorig jaar. Het areaal is thans aan
merkelijk kleiner en de gemiddelde produktie
per ha. zal niet het hoge cijfer van 1958 kunnen
halen. In het seizoen 1958'59 was de produktie
235.000 ton. Een raming op basis van areaalcij-
lers en gegevens over de stand van het gewas
doet verwachten dat de produktie in het seizoen
1959'60 140 tot 150 miljoen kg. kan bedragen. In
dat geval zou de produktie vergelijkbaar zijn met
die van 1957—'58 (148.000 ton).
De vermindering van de produktie biedt geen
garantie inzake de prijs. Indien namelijk naar
verhouding de vraag evenzeer vermindert, blijft
de prijs laag. Een prijsherstel is onder de huidige
aanbodomstandigheden slechts mogelijk indien
de vraag minstens zo omvangrijk is als in 1958-'59
of maar weinig kleiner. Gezien de grote betekenis
van de export kan in plaats van het woord
„vraag" evengoed worden gesproken van „ex
po rtvraag".
Engeland.
ENGELAND is altijd de voornaamste afnemer
van Nederlandse uien. In de periode tot
eind december wordt de omvang van de vraag
naar Nederlandse uien voornamelijk bepaald
door de omvang van de Engelse oogst en de con
currentie van Spaanse uien. Het Engelse areaal
zal vrij wat kleiner zijn dan het vorig jaar en
ook de produktie is aan de lage kant.
Volgens ontvangen berichten zal de Spaanse
oogst van winteruien 20 tot 30 kleiner zijn dan
het vorig jaar. Hierdoor lijkt het dat de Spaanse
concurrentie op de Engelse markt wat kleiner zal
worden dan het vorig jaar.
Samenvattend wordt over de exportmogelijk
heid naar Engeland opgemerkt dat in de periode
begin januari tot half maart de Spaanse concur
rentie de belangrijkste faktor vormt voor de En
gelse vraag naar Nederlandse uien. Deze zal
•waarschijnlijk wat kleiner zijn dan in 1957'58.
Wel bestaat de kans dat de concurrentie van
Italiaanse uien in Engeland wat groter zal zijn
en die van Poolse uien minstens even groot. Het
lijkt echter wel verantwoord in de periode van
1LS u denkt dat u alles wat er met uw bedrijf
te maken heeft al weet; als u van mening
bent dat er voor u niets meer te leren valt, dan
kunt u het lezen van dit artikel rustig nalaten
want. dan heeft dat voor u geen zin. Dit artikel
over de waarde van studie is nameiijk speciaal
bedoeld voor hen die er van overtuigd zijn dat er
een zee van wetenschap is en dat ze er nog o zo
weinig vanaf weten. De studietijd is weer aange
broken. Als het september wordt zien we in dag
en weekbladen de advertenties verschijnen van
de verschillende instituten welke proberen ons
te bewregen een cursus van hen te gaan volgen.
Fraaie boeken en zelfs gouden pennen worden
ons toegezegd, als we het inschrijfformulier
maar willen tekenen. In onze brievenbussen vin
den we de folders over deze dingen. Geen kwaad
woord willen we er van zeggen. Alleen willen
we waarschuwen voor het kaf dat er schuilt on
der het onderwijskoren. Als u een schriftelijke
cursus gaat volgen, informeer dan eerst goed.
PEREN NAAR ZWEDEN
V EN goed bericht kwam er vorige week voor
U' de Nederlandse perentelers. De Zweedse
autoriteiten hebben namelijk bekend gemaakt,
dat dit land met ingang van 12 oktober de invoer
van peren, o.a. uit Nederland, weer zal toestaan.
Dat is belangrijk vroeger dan het vorig jaar,
want toen mochten eerst op 17 november peren
naar Zweden worden uitgevoerd. De Zweedse pe-
renoogst was dit jaar belangrijk kleiner dan nor
maal en is reeds voor een groot deel geruimd.
Er wordt daarom een goede vraag naar het Ne-
delandse produkt verwacht op de Zweedse
markt. Met name rassen als Beurré Alexander
JLucas. Zwijndrechtse wijnperen en Conference
zijn altijd gevraagd voor dit land. Overigens ziet
het er wel naar uit, dat tegen eind volgende week
de aanvoeren van peren op de Nederlandse vei
lingen reeds belangrijk teruggelopen zullen zijn.
Er zijn namelijk in ons land minder peren dan
m jaren met een overvloedige oogst en door het
bijzondere weer van de laatste tijd zijn ze vroeg
geoogst en vroeg eetbaar geworden. Het belang
rijkste ras zal in de komende weken op de
Zeeuwse veilingen de Comtesse de Paris zijn.
Met dit ras heeft het, wat de prijs betreft, al zo
dikwijls tegen gezeten. Missvhien dat het nu een
keer meevalt.
begin januari tot half maart te rekenen op een
minstens even grote Engelse vraag naar onze
uien als in 1957'58.
West-Duitsland.
West-Duitsland is de laatste jaren een steeds
belangrijker afnemer van Nederlandse uien ge
worden. De Duitse oogst zal dit jaar aan de lage
kant zijn.
De grootste concurrentie op de West-Duitse
markt wordt steeds ondervonden van Italiaanse
uien. De oogst in Italië zal dit jaar waarschijn
lijk groter zijn dan in de voorgaande jaren. Van
belang is verder dat de Duitse invoerregeling
zodanig is gewijzigd, dat Italië dit jaar voor het
eerst in de periode van 1 augustus tot 30 novem
ber in onbeperkte mate mag leveren.
De Italiaanse concurrentie zal tot eind novem
ber aanzienlijk groter zijn dan voorheen. Daar
staat tegenover dat door de grote leveringen tot
eind november de concurrentie waarschijnlijk
kleiner zal uitvallen in de periode na eind no
vember.
Hongarije zal dit jaar een vrij wat grotere
oogst hebben dan het vorig jaar, zodat ook van
deze zijde meer concurrentie te verwachten is.
Samenvattend wordt over de kansen op de
West-Duitse markt gezegd dat de concurrentie
van de Duitse uien wat kleiner zal worden dan
in 1957'58 terwijl de concurrentie van import-
uien tot eind november heel wat groter zal wor
den dan in 1957'58 en daarna wat kleiner.
In zijn geheel bezien lijkt de Duitse vraag naar
Nederlandse uien tot eind november vrij wat
kleiner te worden dan in 1957'58 en in de pe
riode begin december tot half maart kan deze
vraag iets groter worden.
Conclusie.
OAMENVATTEND komt „Groenten en Fruit"
tot de conclusie dat het aanbod van Neder
landse zaaiuien ongeveer even groot zal worden
als in 1957/'58. De totale exporfcvraag lijkt groter
te worden dan toen, terwijl de binnenlandse vraag
weinig afwijking zal vertonen. Het is dan ook zeer
waarschijnlijk dat de gemiddelde veilingprijs van
de zaaiuien in 1959-'60 hoger zal komen te liggen
dan in 1957-758 14,per 100 kg) mede door de
betere houdbaarheid van het produkt. De conclusie
is dat de afzet van uien dit seizoen veel vlotter zal
verlopen dan in 1958-'59 en zelfs nog iets vlotter
dan in 1957-'58. Het gemiddelde prijspeil van de
uien zal veel hoger komen te liggen dan in 1958-
'59 en zelfs nog wat hoger dan in 1957-758. Onder
deze omstandigheden zullen afzetmoeilijkheden
vermoedelijk wel achterwege blijven.
|\E afgelopen weken zijn de deuren van onze
lagere tuinbouwscholen weer open gegaan.
Naast de jongens die er reeds een of meer cur
susjaren op hebben zitten, is een nieuwe lichting
aangetreden. Een nieuwe lichting van jonge
mensen die aan het begin van hun leven staan.
Die veel zullen moeten leren om hun plaats in
dit leven te veroveren. Als er ooit een tijd ge
weest is dat de bedrijfsvoering voor ons als tuin
ders vanzelf ging, dan is nu toch die tijd wel
radicaal voorbij. Er moet gestudeerd worden om
bij te blijven. Onderzoek en voorlichting hebben
in onze bedrijfstak een hoge vlucht genomen.
Dat staat op hoog peil. Als tuinders zullen we
de nodige kennis moeten hebben om.de resul
taten van het wetenschappelijk onderzoek te
kunnen begrijpen. Om ze toe te kunnen passen
op onze bedrijven. We zullen hier niet met voor
beelden aan gaan tonen op welke terreinen we
ons weetje moeten weten. We zouden kunnen
schrijven over het brede terrein van de ziekte
bestrijding; over de mechanisatie, over de eco
nomische zijde, overach vult u zelf maar in.
Er zijn zoveel vraagstukken.
Daarom is ons advies aan de jongeren die de
scholen bezoeken om nauwgezet en serieus hun
lessen te volgen. Het is in uw eigen belang. Voor
hen die de lagere tuinbouwscholen achter de rug
hebben, zijn er de mogelijkheden om „hoger op"
te gaan. We denken voor onze provincie dan
aan de fruitteeltvakschool te Wilhelminadorp.
Als dat achter de rug is kunnen we inschrijven
voor de verschillende speciale cursussen welke
er op verschillende plaatsen in onze provincie
worden gehouden. We noemen een groenteteelt
cursus. een cursus voor de teelt van kleinfruit;
economie; mechanisatie enz. Het volgen van een
dergelijke cursus vraagt tijd en inspanning maar
het is een noodzakelijk iets in onze tijd.
We weten niét in welke richting uw belangstel
ling uitgaat, maar we zouden een ieder willen
adviserenneem in de komende winter de een of
andere studie ter hand Doe wat tijdens de lange
winteravonden. Zeker, er mag heus wel tijd zijn
voor ontspanning. De zomer is druk genoeg ge
weest. Een gezellige avond is niet verkeerd. Als
u kans krijgt om op de televisie een goed toneel
stuk te bekijken dan moet u dat zeker doen en
als u deze winter op geregelde tijden een kaart-
avondje hebt is dat beslist niet verkeerd, als er
daarnaast door u maar de nodige aandacht
wordt geschonken aan het vermeerderen van uw
HE afgelopen week lieeft zich weer gekenmerkt
door de aanhoudende droogte. We stonden
verwondert te kijken toen er een keer enkele
droppels regen vielen. We zijn het niet meer ge
woon. Bij een paar droppels is het echter gebleven
en als we dit neerschrijven is het weer het vaste
„hoge drukgebied" dat nóg in omvang toeneemt.
Zo gaan we de laatste stadia van de oogst 1959
tegemoet. De goudreinette is al bijna overat ge
plukt en van de peren zien we nog slechts hier en
daar een restant Zwijndrechtse wijnperen hangen
en wat Comtesse.
De gekleurde Jonathan is er ook al af. De rest
moet nog wat na kleuren. Dan rest ons enkel nog
de Golden Delicious. Als u dit leest zullen van type
IX al de gekleurde vruchten er al af zijn. De teler
wordt hiertoe immers gedwongen, door liet vroeg
rijp zijn van de vruchten, tengevolge van de slechte
bladstand, alsmede door de spreeuwen die de on
beschaamdheid hebben hier en daar een pik in de
appels te geven om dan te verdwijnen naar andere
bomen om daar hetzelfde te herhalen.
Brutale rakkers zijn het en ze gaan een plaag
vormen in onze boomgaarden. We vernamen dat
het in de omgeving van de Zuiderzeepolders met de
vele rietvelden reeds een grote plaag is.
Als we door de leeggeplukte boomgaarden lopen
dan is het min of meer een somber gezicht. We
zien niets anders dan dorre bomen, te vroeg ont
daan van hun blad. De mooie herfsttinten die zo
verrukkelijk schoon kunnen zijn, ontbreken nu.
Maar de fruitkweker ziet meer. Hij ziet niet alleen
nog wat bloedluis op konien dagen (wat hij nog
zeer goed kan bestrijden) maar hij ziet ook de
bloemknoppen voor de volgende oogst.
Door de slechte bladstand en de droogte zijn die
nog maar zeer gering ontwikkeld en dit vervult
de fruitteler met zorg. Zijn onze l>omen wel in
staat om in het komende voorjaar een sterke bloei
te doorstaan en vrucht te zetten? Of komt dit alles
weer goed als de waterstromen zullen overvloeien
en de bomen en struiken zich weer zullen volzuigen
met het onmisbare vocht. Niemand van ons kan
dit weten omdat we zulk een lange en droge zomer
nog niet hebben meegemaakt. Op ervaringen in
dezen kan dus niet worden teruggekeken.
Omdat we deze vrees meermalen hebben gehoord
willen we hierop even reageren. Laten we rustig
afwachten en onze boomgaarden deze winter goed
verzorgen. Door de vervroegde werkzaamheden
zal er in deze winter volop gelegenheid zijn om
onze, boomgaarden eens een extra beurt te geven
wat betreft snoei, bemesting en bewerking. Dat
zullen ze zeker nodig hebben na deze slechte zomer.
Dan komt misschien alles wmr goed en zijn we
weer een keer te pessimistisch geweest zoals we
dat al zo dikwijls geweest zijn.
In deze rubriek wordt ook de aandacht gevestigd
op de noodzaak van studie in de wintermaanden.
Meer dan ooit is studie en kennis voor onze tuin-i
bouw noodzakelijk willen we mee kunnen in het
grote geheel. Al gunnen we een ieder op zijn eigen
manier ontspanning, dat mag nooit gaan ten koste
van het bedrijf. Dat zal zich altijd wreken voor de
persoon in kwestie. Jonge mensen, grijpt de kansen
die u worden geboden. Ouderen, probeert by te blij-
ven opdat u niet ouderwets en conservatief wordt.
Dan zullen we een vruchtbare wintertijd hebben
en lichamelijk en geestelijk vitaal het voorjaar
tegemoet gaan.
Tot de volgende week.
kennis over alles wat te maken heeft met uw be
drijf.
WE kunnen ons voorstellen dat u niets
TT meer voelt voor het volgen van een
cursus. Dat u vindt dat u er te oud voor
bent of dat u er al vele hebt gevolgd. In
dat geval zijn er uw vakbladen die in de winter
maanden uw volle belangstelling opeisen. Be
studeer de artikelen die daarin worden geschre
ven. Lees de artikelen waarvoor u deze zomer
geen of weinig tijd had, nog eens over. In onze
fruitcentra zijn er op geregelde tijden in de win
ter vergaderingen van fruitkwekers waar aktuele
onderwerpen aan de orde komen. Bezoek deze
vergaderingen. Spreek er samen met uw collega's
over de ervaringen die u hebt opgedaan. Wissel
van gedachten over de verschillende dingen die
u en anderen hebt opgemerkt. Er zijn zoveel mo
gelijkheden. Bent u van nature iemand die niet
graag meepraat op een vergadering, luister dan
in elk geval. Ga er heen. U steekt er altijd wat
op. Het is misschien gemakkelijker om in een ge
makkelijke stoel met de voeten op de kachel
plaat de winter door te brengen als men wat
ouder is en als men jong is voelt men er mis
schien meer voor om op hoeken van straten en
in cafetaria's platvloerse lol te maken. Belang
rijker is echter dat men zich bezig houdt met de
dingen die verband houden met het bedrijf
waarin men werkt. Alles wijst er de laatste jaren
op dat het in de toekomst in onze bedrijven niet
vanzelf zal gaan. Om tuinder te zijn en te kun
nen blijven zal nodig zijn dat er een grote vak
bekwaamheid is. Men zal „bij de tijd" moeten
zijn. De wintertijd is de tijd bij uitstek om dat
te bereiken.
Daarom, succes bij uw studie, bij uw discussie
met collega's, bij uw lezen van uw vakblad.