TUSSEN KEUI
SN EN PARIJS
ZUIVELAFZET MET VEEL ONZEKERHEDEN
VEE EN VLEES
MELK EN ZUIVEL
De juiste rijenafstand
ZATERDAG 14 MAART 1959 J<>9
In deze nieuwe rubriek „Vee en vlees" zullen
wij onze lezers regelmatig inlichten over de situ
aties die zich in deze sector voordoen. Hierbij
wordt vooral aandacht geschonken aan het be
sprokene tijdens de vergaderingen van het Pro-
duktschap voor Vee en Vlees en de daar genomen
maatregelen. Red.
ENGELSCHE BACONMARKT IN REACTIE.
WEKENLANG is het goed gegaan, men zou haast
vergeten dat de Engelse baconmarkt bekend
staat als grillig en onbetrouwbaar. Doch de klap
is toch weer eens gekomen. De markt is uit zijn
evenwicht geraakt ondanks de internationale con
tacten die bedoeld zijn het aanbod zo evenwichtig
te doen verlopen, dat een stabiele marktontwikke
ling voor de bacon ontstaat. Het heeft niet mogen
baten, de prijs is van 312 sh gedaald tot 278 sh
en de baconbereiders houden er rekening mee dat
deze prijs nog een 10 sh zal dalen. Wanneer de
baconprijs hier te lande gehandhaafd bleef op
ƒ2,38 zou dat het P.V.V. (Produktschap voor Vee
en Vlees) voor ieder varken ca. 35,per stuk
verlies betekenen.
Ook de markt van vleeswaren- en slagersvarkens
geeft een prijsdaling te zien. De Utrechtse var-
kensbeurs legt hiervan getuigenis af, op 21 febr.
kon de beurs de oude prijs niet handhaven. De
prijzen van hammen en schouders moesten ver
laagd worden. Voor spek bestaat onvoldoende af
zet, zodat dit voor een groot deel ingevroren moet
worden. Een week later was het aanbod ruimer,
waardoor de prijs iets verder terugliep voor de
lichte varkens tot 110 kg gejsl. gew. doch de
slagersvarkens daalden afhankelijk van het ge
wicht tot 5 ct. met als resultaat dat diverse par
tijen varkens onverkocht bleven. Deze ontwikke
ling is er de oorzaak van dat de baconprijs met
een stuiver verlaagd werd van ƒ2,38 op ƒ2,33.
Hoewel een prijsverlaging niet leuk is, valt dit niet
zo zwaar, daar de kostprijs van de baconvarkens
volgens het L. E. I. op 2,21 ligt. Daarbij komt
dat het P. V. V. aan de baconexport zo min moge
lijk ten koste mag leggen als de prijs hier nog
boven de kostprijs ligt en er geen dringende rede
nen zijn, veel varkens uit de markt te nemen via
de baconslachterijen. In Duitsland gaat het prijs
peil ook naar beneden
Een gelukkige omstandigheid is dat Italië bij
het huidige prijsniveau wat toenemende belangstel
ling toont voor verse ham, het kwantum is geste
gen tot ruim 100 ton per week, dit haalt weer wat
bij, want met de export van vers varkensvlees gaat
het dit jaar nog niet zo vlot. De eerste 8 weken
van 1958 was deze export Vi van vorig jaar. Nu
800 ton v.j. 2700 ton).
HET WAS WEL NODIG.
HET P.V.V. stak een stokje voor de invoer van
slachtpaarden en paardenvlees. Niet ten on
rechte blijkt nu wel, wanneer wij de cijfers zien
van het laatste kwartaal in 1958.
In oktober 1958 werden 537 paarden ingevoerd
v.j. 553.
In november 1958 werden 826 paarden inge
voerd v.j. 471.
In december 1958 werden 1145 paarden inge
voerd v.j. 460.
Totaal 4e kwartaal '58 2508 tegen v.j. 1484.
Intussen steeg ook de invoer van paardenvlees.
In hetzelfde kwartaal werd in 1958 1603 ton inge
voerd in 1957 was dit 920 ton. Naar de voorzitter
van het P. V.V. meedeelde is thans de situatie nor
maal en rustig op het slachtpaardenfront.
DE KWARTAALCIJFERS.
DE cijfers van de laatste drie maanden van 1958
liggen voor ons. In dit kwartaal blijkt de
vleesconsumptie te zijn afgenomen. De consument
reageert ook hier dus op het prijsverloop, al is dit
lang niet zo sterk als bij de zuivel. De binnen
landse consumptie was in totaal 127.875 ton tegen
129.875 ton in dezelfde maanden van 1957, of 2000
ton minder. De rondvleesconsumptie steeg met
1725 ton en de varkensvleesconsumptie daalde
met 4650 ton. Voorts steeg het verbruik van scha
penvlees met 550 ton en paardenvlees met 725 ton,
terwijl het kalfsvlees met 350 ton terugliep.
De uitvoer van vlees in kilogrammen nam af
met 14 terwijl de totale opbrengst van export
in geld vrijwel gelijk bleef. Dit kwam doordat
rundvlees gemiddeld 83 cent per kg meer opbracht,
hiervan was de uitvoer de helft van het vorig jaar.
Kalfsvlees was 18 cent per kg duurder, varkens
vlees bracht 58 ct meer op, het spek deed 4 cent
meer, de bacon was 56 cent hoger in prijs, terwijl
de vleesconserven t.a.v. het rund- en varkensvlees
het minste steeg en slechts 38 cent hoger lag.
Schapenvlees en de slachtafvallen brachten iets
minder op dan in het laatste kwartaal van 1957
het geval was. Dit was ook het geval met het uit
gevoerde fok- en gebruiksvee, in het laatste kwar
taal van 1958 gingen 12.083 dieren de grens over
tegen 9.521 in 1957, de prijs beliep gemiddeld
1131 per stuk, wat 130 per stuk minder was dan
in 1957.
De invoerkant laat zien dat dit iets minder was
dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het aan
tal ingevoerde slachtrunderen nam echter af ten
gunste van slachtpaarden en paardevlees.
Dit is ook verklaarbaar wanneer men ziet dat
de ingevoerde slachtrunderen met gem. 800 per
stuk ruim 150 per stuk duurder waren, terwijl
slachtpaarden en paardevlees niet in prijs steeg.
Een gunstig rundvleesklimaat is uit het boven
staande te constateren, wat ook op de markt merk
baar is. Berichten uit Argentinië bevestigen dit.
Melding wordt gemaakt van een te verwachten
verdere achteruitgang van de Argentijnse vlees
export in dit jaar. Men taxeert een totale vermin
dering van ca. 30 Dit zou het gevolg zijn van
de krachtige pogingen de rundveestapel aldaar
weer op peil te brengen, waartoe men het aantal
slachtingen van koeien en kalveren gaat beperken.
Argentinië bezat twee jaar geleden ca. 47 miljoen
stuks rundvee eind 1958 was dit gedaald tot 40
miljoen.
E. E. G.
DESGEVRAAGD deelde de voorzitter van helt
P. V. V. mee, dat de uitvoer van lichte varkens,
van 7085 kg levend gewicht naar Italië niet in de
bedoeling ligt. Als men in Italië te weinig varkens
vlees heeft dan kan men hier varkens (of varkens
vlees) kopen die af gemest zijn. Dit behoeven de
Italianen niet voor ons te doen met deze over
lopers. Al is het zó dat ieder land van de E. E. G.
een kwantum overeenkomende met 3 van de
eigen produktie moet toelaten wil dit niet zeggen
dat wij ook alle aanvragen tot 3 van de eigen
produktie eruit laten gaan. De belangen van
mesters, be- en verwerkers, plus werkgelegenheid
spelen hier een belangrijke rol. Daarbij is er de
eerste maanden geen overvloed aan varkens, aldus
de heer De Veer, die wel zei dat uitvoer van var
kens verder ruim bekeken zal worden, mits hef
varkens betreft van 100120 kg geslacht gewicht.
Alle aanvragen tot uitvoer worden in welwillende
overweging genomen.
Het P. V. V. stelde de bedragen van inkomsten
en uitgaven over het boekjaar 195S vast. Ondanks
het feit dat het P. V. V. het te betalen bedrag voor
de in- en uitvoermachtigingen verlaagde, was er
toch nog een batig saldo van 223.975. De balans
geeft een saldo aan van ƒ1.340.215. De heer De
Veer merkte aan het adres van Staatssecretaris
Smelzer op, dat de door deze gedane mededeling
in de Tweede Kamer over de kosten van de P.B.Q.-
organen; voor het P.V.V. een onjuistheid bevatte,
men heeft zich 373.000 vergist, zodat het totale
bedrag aan kosten voor dit Produktschap ruim
25 lager lag dan aan de Kamer is medegedeeld.
D.
Vervolg van vorige pagina
Welke rijenafstand is nu de meest aantrekkelijke
en wat is de invloed op de opbrengst?
Graan cm rÜen b'J 2 m zaaibreedte
Erwten, uien,
Stambonen, 33 cm 6 rijen bij 2 m zaaibreedte
Blauwmaanzaad
Bieten 44 cm
Aardappelen 66 cm
13 EKENING houdend met de beschikbare ar-
4V beidskr;achten kunnen uien bij 22 of 33 cm ge
zaaid worden.
Proefvelden wezen uit d-at granen, die op 25 cm
gezaaid werden, slechts zelden een opbrengstver
laging gaven. Voor uien is 30 cm nog niets te wijd.
Wordt met de handzaaimachine gezaaid en komen
verder geen grote machines (sproeimachine) in het
gewas, dan kan men zonder bezwaar tot 30 cm
gaan. Bij 33 cm kan enig opbrengstverlies ontstaan.
Erwten, stambonen en blauwmaanzaad zullen bij
33 cm geen lagere opbrengst geven dan bij 28,5.
Zaai deze gewassen daarom ook op 6 rijen per 2
m. Zelfs tot 37,5 cm geven ze nog dezelfde op
brengst
Bij gelijk aantal planten per ha, kan men bij
suikerbieten veilig op 44 of 50 cm zaaien. Denk wel
aan de grondsoort en de onkruidbezetting. Vooral
bij mechajtiisoh rooien is 44 of 50 cm aan te be
velen.
Ook voor aardappelen is 66 cm bij gelijk aantal
planten per ha volledig verantwoord. Men gaat
soms nog breder. Voor bieten is op de kopeinden
een aantal dwarsrijen ter breedte van 8 m ge
wenst, bij machinaal rooien is 10 m aan te be
velen.
Voor aardappelen zijn 12 rijen op de kopakker
gewenst. Aan de kant van het perceel waar even
tuele geren uitkomen, dient men ook 12 rijen te
leggen. Bij het spuiten en mechanisch rooien zal
minder over de bedden gereden moeten worden.
„Verstandig werken, meer verdienen".
De assistent, J. M. v. d. WEELE.
In deze nieuwe rubriek „Melk en zuivel" zulten
wij in de toekomst onze lezers regelmatig op de
hoogte houden van de ontwikkelingen in deze
sector. Red.
DEINING IN DE KAASHOEK.
DE kaasafzet vertoont grote onrust; in een paar
weken tijds daalde de beursnotering met 40
cent en ondanks deze daling blijven de aankopen
beperkt door de handel en de Duitse importeurs.
Het is dan ook niet zeker, dat we aan het einde
van de daling zijn. Het voorjaar dient zich reeds
allerwegen aan In de eerstvolgende weken kalven
duizenden koeien en van dag tot dag zal de aanvoer
van de zuivelfabrieken en melkinrichtingen stijgen.
Deze twee zaken beheersen het kaasbeeld, want
het is verheugend dat deze deining in de kaashoek
tot nu toe weinig invloed schijnt te hebben op de
overige zuivel- en melkprodukten, behalve dan de
notering van de aanvullingsmelk, die sterk afge
stemd is op de ontwikkeling van de zuivelbeurs
enerzijds en de aanvoeren van de zuivelfabrieken
anderzijds. Dit zal op zichzelf weer tot gevolg
hebben, dat het oplossen van poeder voor de con-
sumptiemelkvoorziening en het bijkopen van Bel
gische ondermelk zal afnemen. Het een hangt van
het ander af in de zuivelwereld. Als wij de blik
over onze grenzen richten naar de E. E. G.-landen,
dan valt het op dat vanaf 1950 tot 1957 de pro
duktie van melk in de E. E. G. met 8.000.000 ton of
16 is gestegen.
Een rapport van de E. E. G. over de toestand van
de landbouw in deze gemeenschap zegt dat de
vooruitzichten niet erg optimistisch zijn. Men ver
wacht dat de produktiestijging in totaliteit (de
produktie per koe in Frankrijk en Italië ligt 30—
50% lager dan bij ons) verder zal voortgaan zon
der dat de consumptiestijging gelijkwaardig zal
stijgen.
De melkproduktie in de E. E. G. was vóór de oor
log:
1950,''51 45.000.000 ton, in 1953/'54 48.000.000 ton.
in 1956,"57 54.500.000 ton. in 1956/'57 (het la<ttst
bekende cijfer 56.000.000 ton).
Het is een feit, dat wij een der grootste zuivel-
exporteurs ter wereld zijn. Als wij voor hei.
gemak aannemen, dat van de in ons land gepro
duceerde zuivelprodukten voor de helft over de
grens een bestemming vinden, is het maar een be
trekkelijke kleinigheid op de gehele E. E. G.-pro-
duktie, want op het totaal is het dan niet meer
dan ca 4 van de totale boterproduktie en 7 A
8 van de totale kaasproduktie.
Hieruit blijkt, dat bij een lichte vraag onze prij
zen direkt gunstig beïnvloed worden, doch bij een
wat sterkere produktiestijging, of daling van de
vraag, als gevolg van een onzekere markt e.d. in
de E. E. G., onze prijzen direkt op hetzelfde mo
ment zullen reageren.
Doordat de consumptie van drinkmelk in totali
teit niet toeneemt, in tegendeel, heeft een stijging
van de melkproduktie tot gevolg dat deze melk in
de industriesector moet worden opgevangen. Als
de melkproduktie b.v. 3 stijgt, zal de produktie
van boter, kaas en poeder b.v. 6 7 stijgen. Bij
dit voorbeeld is deze 6 een zelfde hoeveelheid
als verwerkt wordt in onze totale zuivelexport.
Duidelijk is, dat de situatie niet plotseling een
zeer gunstige wending kan nemen. Ook de heer
Ir. J. B. Ritzema van Ikema, direkteur van de
Friso, wees er op, toen hij in de algemene ver
gadering van de Friese Mij van Landbouw zei, dat
de situatie t.o.v. vorig jaar weinig veranderd was.
Met de regelmaat van een busdienst komt de
meerwaarde van de consumptiemelk in het Wes
ten aan de orde bij het Produktschap voor ZuiveL
Een nieuw soort kaas is officieel aan ons kaas-
exportpakket toegevoegd, n.l. de half-zachte kaas
„Messenhanger".
Tenslotte is nog vermeldenswaard, dat de Coöp.
Centrale Melkinrichting de „Melco" te Heiloo bij
Alkmaar er toe is overgegaan om in Den Helder
melk in papierenverpakking met een inhoud van
1 liter tegen dezelfde prijs als de flessenmelk, via
de slijters op straat te brengen.
Dit initiatief is in Den Heider met enthousiasme
begroet.
D.