<~üoor de<^Orouw ELECTRISCH KOKEN en BAKKEN 100 VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP Nieuwe wegen Stichting uitwisseling en studiereizen voor het platteland ZE E W S LAXDBOUÏÏLAND SEDERT de eerste elektrische fornuizen om streeks 1900 vervaardigd werden is er wel het een en ander in de fabricage er van veranderd. Indien wij een fornuis uit tie tijd vergelijken met een van de nieuwste typen thans, dan ziet dit laat ste er wel héél anders uit. Allereerst valt op de eenvoudige strakke lijn, die deze fornuizen geheel doen aanpassen aan de om geving, de moderne keuken van thans. Een van de belangrijkste ontwikkelingen voor het elektrisch koken als zodanig is de snelkookplaat. WANNEER wij de meest typerende eigenschap pen van deze kookplaat nader bespreken, mer ken wij meteen op, dat daardoor drie wensen van de elektrisch kokende huisvrouw volledig worden vervuld. Op de hoogste schakelstand wordt deze kook plaat in zeer geringe tijd heet zodat de spijzen in korte tijd op kooktemperatuur kunnen worden ge bracht. Vooral bij het klaarmaken van enkelvoudige ge rechten we denken hier aan melk verwarmen voor de koffie, een spiegeleitje bakken voor een laatkomer of vlug even een kopje soep opwarmen is het prettig dat de kookplaat snel aanwarmt. Een liter melk kookt nu werkelijk in 4 minuten! Verder heeft deze kookplaat geen gewone scha kelaar met standen, maar kan deze traploos gere geld worden, zodat de kookplaat op ieder verlang de temperatuur kan worden geschakeld, van kook hitte tot „sudderwarmte". Ook al moet een gerecht zeer lang opstaan (b.v. runderlappen stoven, bouil lon trekken), dan kan dit volkomen veilig zonder voortdurend toezicht gebeuren. Niet alleen is door de automatische temperatuurregeling in het kook plaat oververhitting van de kookplaat uitgesloten, maar ook bereikt men door deze nauwkeurige aan passing van de temperatuur tevens een besparing van net stroomverbruik. De kookplaat schakelt im mers aan en uit, afhankelijk van de temperatuur van de kookplaat. Op de „sudderstand"' van de snel kookplaat kunnen, wanneer dit nodig is, tevens ge rechten zonder toezicht wordenwarmgëhouden. IN de nieuwe fornuizen zijn de kookplaten vast ingebouwd. Dit betekent gemakkelijker onder houd van het fornuis, immers de kookplaten moe ten nu alleen maar meer aan de bovenkant worden afgedaan en het emaille er om heen is in een mini mum van tijd afgenomen met een vochtige doek. Ook de gewone kookplaten hebben meer schakel mogelijkheden. Inplaats van alleen de schakelstanden 0 -1 - 2 en 3 is er telkens nog een tussenstand, die door een stip wordt aangegeven. Men kan dus, b.v. als door- kookstand 1 te hoog blijkt te zijn, de schakelstand tussen 0 en 1 gebruiken, wat dus neerkomt op schakelen. De snelkookplaat met bijbehorende schakelaar kan in een bestaand fornuis worden ingebouwd. Inlichtingen hieromtrent kunt U te allen tijde krijgen bij het elektriciteitsbedrijf. Misschien is één van de kookplaten van Uw fornuis aan ver nieuwing toe en is dit de kans om Uw fornuis te laten moderniseren. Volledigheidshalve voegen we hier nog aan toe, dat de snelkookplaat ook los, in de vorm van een éénplaatscomfoor, te verkrij gen is. U kunt het dan eventueel ook in de bijkeuken gebruiken voor het bakken van patates frites, vis enz. Nu we het toch over kookplaten hebben, willen we er nog op wijzen, dat er momenteel een heel klein comfoortje in de handel is (doorsnee kook plaat slechts 8 cm) van 550 watt. Het kan zeer goede diensten bewijzen aan een zoon of dochter op kamers, die zelf nog wel eens voor een kopje koffie of thee wil zorgen. Er wordt een pannetje bijgeleverd, waarin b.v. melk, water of een eitje gekookt kan worden. Ook de metalen espresso kannetjes passen precies op dit comfoortje en bij velen heeft deze „puck" dan ook al een plaatsje op de theetafel gevonden. Zelfs tijdens de vacan- ties kan het goede diensten bewijzen als we in de koffer ook een blikje poederkoffie en koffiemelk hebben gestopt. DE nieuwe elektrische oven wordt niet meer met standenschakelaars maar temperatuur ge regeld. Dit biedt het grote voordeel, dat alle soor ten gebak bij de juiste temperatuur in de oven kunnen worden gezet en dat ook tijdens het bak ken de eenmaal ingestelde temperatuur gehand haafd blijft. De oven kan uitgerust zijn met één of twee schakelaars, die de temperatuur regelen. Dit is afhankelijk van het fabrikaat. Beide uitvoe ringen, zowel met één als met twee schakelaars, geven uitstekende resultaten. (Zie afbeelding.) De temperatuur in de oven kan geregeld wor den van 50300° C. Men gaat eenvoudig als volgt te werk: De schakelaar, waarop de temperaturen staan aangegeven, wordt b.v. ingesteld op 175° C. Bij enkele fabrikaten is tevens een contrólëlampje aangebracht, dat gaat branden zodra de tempera tuur wordt ingesteld. Gaat het lampje uit, dan wordt de stroom uitgeschakeld; de oven is dan op temperatuur. Bij ovens zonder controlelamp je rekenen we 20 minuten om de oven op de ingestelde temperatuur te laten komen. Tijdens het bakken daalt de tem peratuur in de oven natuurlijk, maar de ingebouw de temperatuurregelaar in de oven zorgt er dan voor dat de stroom weer ingeschakeld en de oven bijgewarmd wordt. Dit in- en uitschakelen van de stroom betekent dus ook een besparing van elek triciteit, immers de oven schakelt alleen in als dit nodig is om de ingestelde temperatuur weer te bereiken. Elektrische ovens met temperatuurregeling zijn niet los verkrijgbaar en ook niet in te bouwen in een bestaand fornuis. IYE laatste tijd is er, waarschijnlijk tengevolge van buitenlandse invloeden, meer vraag naar ovens met een grill. Hierin kan vlees zonder of met zeer weinig vet bereid worden. Gegrilleerd vlees is smakelijk en voor velen, die de hoeveel heid vet in de maaltijden willen verminderen, is dit een uitkomst. Ook bij de bereiding van vet arme diëten kan grilleren meer afwisseling in de maaltijden brengen. Niet elk open element in een oven kan een grill genoemd worden. Er moet werkelijk een zéér hoge temperatuur in de oven kunnen worden bereikt. De spijzen worden door intensieve stralingshitte bereid. Doordat de poriën van het betreffende levensmiddel samentrekken, krimpt b.v. vlees door grilleren ook veel minder dan dat dit het geval is bij braden. De ovendeur blijft tijdens het grilleren geopend; meestal is het rooster, waarop de spij zen gelegd worden, zó gemaakt, dat de ovendeur ook niet dicht kan bij ingeschoven rooster. Het bakken in een oven met grill gaat echter moeilijker, tenzij men een over heeft met losse grill, die er dus uitgenomen kan worden als men bakken wil. Wij Nederlanders houden echter nogal veel van een lekker schepje jus bij de aardappelen en dat moeten we missen als we vlees grilleren! Of de ovens met een grill dus algemeen opgang zullen maken, is nog een vraag. In restaurants ziet men tegenwoordig wel als een soort attractie grillapparaten, waarmee men aan tafel het piepkuiken kan braden. Ook voor de huis houding zijn deze apparaten verkrijgbaar. (Zie afbeelding.) De lade onder het fornuis hoort niet als zodanig bij het kookapparaat, maar het is een prettige berg ruimte voor b.v. allerlei bakmaterialen en het on- derhoudsmateriaal van het fornuis. In een volgend artikel zullen wij het nog heb ben over elektrische verwarming en „bijverwar ming" en de nieuwe apparaten op dit gebied. AMDAT de bovengenoemde stichting nog te wei- nig bekendheid geniet, vragen wij hiervoor even uw aandacht. Vele jongeren, zowel meisjes als jongens, willen wel eens verder kijken dan hun eigen erf. Sommigen zullen zich alleen aangetrok ken voelen tot een studiereis, anderen geven de voorkeur, aan een verblijf van enkele maanden in een vreemd land. Vooral wanneer zij de taal en levensgewoonten van één onzer Europese buren beter willen leren kennen, is een verblijf van enkele maanden noodzakelijk. En wie komen er nu voor plaatsing in het buitenland in aanmerking? Plattelands jongeren tussen 18 en 30 jaar met praktische ervaring in de landbouw, die een goede gezondheid genieten en bereid zijn minstens drie maanden in het buitenland te werken, kunnen zich opgeven aan bovengenoemde stichting, sekreta- riaat: Volkshogeschool Bergen (N.-H.). Dank zij de nauwe samenwerking met de buiten landse zusterorganisaties in de verschillende lan den, is men van plaatsing op goede bedrijven en in goede gezinnen verzekerd. Alle ouders zullen dit van het allergrootste belang vinden. Uitwisse ling zonder verantwoorde bemiddeling brengt onnodige risico's mee. Het geeft een groot voordeel als de jongelui vóór hun vertrek de beginselen van de taal van het land waarheen zij gaan, onder de knie hebben. Dit zal het verblijf de eerste weken veel makke lijker maken. Bovendien heeft de stichting uitwis seling een handig landbouwwoordenboekje uitge geven, waarvan men in Frankrijk, Engeland, Denemarken en Duitsland veel gemak l«n hebben. Wel willen wij er even de aandacht op vestigen, dat meisjes, die in het buitenland gaan werken, ér rekening mee moeten houden, dat ze, dikwijls meer bij het werk op het bedrijf zelf zullen worden ingeschakeld, dan bij ons gewoonte is. MU houdt „uitwisseling" in de strikte zin van het woord altijd een zekere wederkerigheid in en velen denken dan ook, dat zo hup zoon of dochter zich voor uitwisseling wil opgeven, zijzelf verplicht zijn een jongen of meisje uit het ontvangende bui tenlandse gezin als stagiaire in hun gezin op te nemen. Dit is niet noodzakelijk. Er zijn van 1949 tot en met 1957 door bemiddeling van de Stichting 1475 Nederlandse jongeren in het buitenland ge plaatst. terwijl er slechts 747 buitenlands stagiai res terug kwamen. De grootste belangstelling van onze jongeren ging uit naar Engeland (1081), dan volgde Denemarken met 147 en Frankrijk met 107. (Zie verder volgende pagina.)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1959 | | pagina 8