<~üoor de<^Orouw
ELECTRISCH KOKEN
en BAKKEN
100
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
Nieuwe wegen
Stichting uitwisseling en studiereizen voor het
platteland
ZE E W S LAXDBOUÏÏLAND
SEDERT de eerste elektrische fornuizen om
streeks 1900 vervaardigd werden is er wel
het een en ander in de fabricage er van veranderd.
Indien wij een fornuis uit tie tijd vergelijken met
een van de nieuwste typen thans, dan ziet dit laat
ste er wel héél anders uit.
Allereerst valt op de eenvoudige strakke lijn, die
deze fornuizen geheel doen aanpassen aan de om
geving, de moderne keuken van thans. Een van de
belangrijkste ontwikkelingen voor het elektrisch
koken als zodanig is de snelkookplaat.
WANNEER wij de meest typerende eigenschap
pen van deze kookplaat nader bespreken, mer
ken wij meteen op, dat daardoor drie wensen van de
elektrisch kokende huisvrouw volledig worden
vervuld.
Op de hoogste schakelstand wordt deze kook
plaat in zeer geringe tijd heet zodat de spijzen in
korte tijd op kooktemperatuur kunnen worden ge
bracht.
Vooral bij het klaarmaken van enkelvoudige ge
rechten we denken hier aan melk verwarmen
voor de koffie, een spiegeleitje bakken voor een
laatkomer of vlug even een kopje soep opwarmen
is het prettig dat de kookplaat snel aanwarmt.
Een liter melk kookt nu werkelijk in 4 minuten!
Verder heeft deze kookplaat geen gewone scha
kelaar met standen, maar kan deze traploos gere
geld worden, zodat de kookplaat op ieder verlang
de temperatuur kan worden geschakeld, van kook
hitte tot „sudderwarmte". Ook al moet een gerecht
zeer lang opstaan (b.v. runderlappen stoven, bouil
lon trekken), dan kan dit volkomen veilig zonder
voortdurend toezicht gebeuren. Niet alleen is door
de automatische temperatuurregeling in het kook
plaat oververhitting van de kookplaat uitgesloten,
maar ook bereikt men door deze nauwkeurige aan
passing van de temperatuur tevens een besparing
van net stroomverbruik. De kookplaat schakelt im
mers aan en uit, afhankelijk van de temperatuur
van de kookplaat. Op de „sudderstand"' van de snel
kookplaat kunnen, wanneer dit nodig is, tevens ge
rechten zonder toezicht wordenwarmgëhouden.
IN de nieuwe fornuizen zijn de kookplaten vast
ingebouwd. Dit betekent gemakkelijker onder
houd van het fornuis, immers de kookplaten moe
ten nu alleen maar meer aan de bovenkant worden
afgedaan en het emaille er om heen is in een mini
mum van tijd afgenomen met een vochtige doek.
Ook de gewone kookplaten hebben meer schakel
mogelijkheden.
Inplaats van alleen de schakelstanden 0 -1 - 2 en
3 is er telkens nog een tussenstand, die door een
stip wordt aangegeven. Men kan dus, b.v. als door-
kookstand 1 te hoog blijkt te zijn, de schakelstand
tussen 0 en 1 gebruiken, wat dus neerkomt op
schakelen.
De snelkookplaat met bijbehorende schakelaar
kan in een bestaand fornuis worden ingebouwd.
Inlichtingen hieromtrent kunt U te allen tijde
krijgen bij het elektriciteitsbedrijf. Misschien is
één van de kookplaten van Uw fornuis aan ver
nieuwing toe en is dit de kans om Uw fornuis te
laten moderniseren. Volledigheidshalve voegen
we hier nog aan toe, dat de snelkookplaat ook los,
in de vorm van een éénplaatscomfoor, te verkrij
gen is.
U kunt het dan eventueel ook in de bijkeuken
gebruiken voor het bakken van patates frites, vis
enz.
Nu we het toch over kookplaten hebben, willen
we er nog op wijzen, dat er momenteel een heel
klein comfoortje in de handel is (doorsnee kook
plaat slechts 8 cm) van 550 watt. Het kan zeer
goede diensten bewijzen aan een zoon of dochter
op kamers, die zelf nog wel eens voor een kopje
koffie of thee wil zorgen. Er wordt een pannetje
bijgeleverd, waarin b.v. melk, water of een eitje
gekookt kan worden. Ook de metalen espresso
kannetjes passen precies op dit comfoortje en bij
velen heeft deze „puck" dan ook al een plaatsje
op de theetafel gevonden. Zelfs tijdens de vacan-
ties kan het goede diensten bewijzen als we in de
koffer ook een blikje poederkoffie en koffiemelk
hebben gestopt.
DE nieuwe elektrische oven wordt niet meer met
standenschakelaars maar temperatuur ge
regeld. Dit biedt het grote voordeel, dat alle soor
ten gebak bij de juiste temperatuur in de oven
kunnen worden gezet en dat ook tijdens het bak
ken de eenmaal ingestelde temperatuur gehand
haafd blijft. De oven kan uitgerust zijn met één
of twee schakelaars, die de temperatuur regelen.
Dit is afhankelijk van het fabrikaat. Beide uitvoe
ringen, zowel met één als met twee schakelaars,
geven uitstekende resultaten. (Zie afbeelding.)
De temperatuur in de oven kan geregeld wor
den van 50300° C. Men gaat eenvoudig als volgt
te werk:
De schakelaar, waarop de temperaturen staan
aangegeven, wordt b.v. ingesteld op 175° C. Bij
enkele fabrikaten is tevens een contrólëlampje
aangebracht, dat gaat branden zodra de tempera
tuur wordt ingesteld. Gaat het lampje uit, dan
wordt de stroom uitgeschakeld; de oven is dan op
temperatuur.
Bij ovens zonder controlelamp je rekenen we 20
minuten om de oven op de ingestelde temperatuur
te laten komen. Tijdens het bakken daalt de tem
peratuur in de oven natuurlijk, maar de ingebouw
de temperatuurregelaar in de oven zorgt er dan
voor dat de stroom weer ingeschakeld en de oven
bijgewarmd wordt. Dit in- en uitschakelen van de
stroom betekent dus ook een besparing van elek
triciteit, immers de oven schakelt alleen in als dit
nodig is om de ingestelde temperatuur weer te
bereiken.
Elektrische ovens met temperatuurregeling zijn
niet los verkrijgbaar en ook niet in te bouwen in
een bestaand fornuis.
IYE laatste tijd is er, waarschijnlijk tengevolge
van buitenlandse invloeden, meer vraag naar
ovens met een grill. Hierin kan vlees zonder of
met zeer weinig vet bereid worden. Gegrilleerd
vlees is smakelijk en voor velen, die de hoeveel
heid vet in de maaltijden willen verminderen, is
dit een uitkomst. Ook bij de bereiding van vet
arme diëten kan grilleren meer afwisseling in de
maaltijden brengen.
Niet elk open element in een oven kan een grill
genoemd worden. Er moet werkelijk een zéér hoge
temperatuur in de oven kunnen worden bereikt.
De spijzen worden door intensieve stralingshitte
bereid. Doordat de poriën van het betreffende
levensmiddel samentrekken, krimpt b.v. vlees door
grilleren ook veel minder dan dat dit het geval is
bij braden. De ovendeur blijft tijdens het grilleren
geopend; meestal is het rooster, waarop de spij
zen gelegd worden, zó gemaakt, dat de ovendeur
ook niet dicht kan bij ingeschoven rooster.
Het bakken in een oven met grill gaat echter
moeilijker, tenzij men een over heeft met losse
grill, die er dus uitgenomen kan worden als men
bakken wil. Wij Nederlanders houden echter nogal
veel van een lekker schepje jus bij de aardappelen
en dat moeten we missen als we vlees grilleren!
Of de ovens met een grill dus algemeen opgang
zullen maken, is nog een vraag.
In restaurants ziet men tegenwoordig wel als een
soort attractie grillapparaten, waarmee men aan
tafel het piepkuiken kan braden. Ook voor de huis
houding zijn deze apparaten verkrijgbaar. (Zie
afbeelding.)
De lade onder het fornuis hoort niet als zodanig
bij het kookapparaat, maar het is een prettige berg
ruimte voor b.v. allerlei bakmaterialen en het on-
derhoudsmateriaal van het fornuis.
In een volgend artikel zullen wij het nog heb
ben over elektrische verwarming en „bijverwar
ming" en de nieuwe apparaten op dit gebied.
AMDAT de bovengenoemde stichting nog te wei-
nig bekendheid geniet, vragen wij hiervoor
even uw aandacht. Vele jongeren, zowel meisjes
als jongens, willen wel eens verder kijken dan hun
eigen erf. Sommigen zullen zich alleen aangetrok
ken voelen tot een studiereis, anderen geven de
voorkeur, aan een verblijf van enkele maanden in
een vreemd land. Vooral wanneer zij de taal en
levensgewoonten van één onzer Europese buren
beter willen leren kennen, is een verblijf van enkele
maanden noodzakelijk. En wie komen er nu voor
plaatsing in het buitenland in aanmerking?
Plattelands jongeren tussen 18 en 30 jaar met
praktische ervaring in de landbouw, die een goede
gezondheid genieten en bereid zijn minstens drie
maanden in het buitenland te werken, kunnen zich
opgeven aan bovengenoemde stichting, sekreta-
riaat: Volkshogeschool Bergen (N.-H.).
Dank zij de nauwe samenwerking met de buiten
landse zusterorganisaties in de verschillende lan
den, is men van plaatsing op goede bedrijven en
in goede gezinnen verzekerd. Alle ouders zullen
dit van het allergrootste belang vinden. Uitwisse
ling zonder verantwoorde bemiddeling brengt
onnodige risico's mee.
Het geeft een groot voordeel als de jongelui
vóór hun vertrek de beginselen van de taal van
het land waarheen zij gaan, onder de knie hebben.
Dit zal het verblijf de eerste weken veel makke
lijker maken. Bovendien heeft de stichting uitwis
seling een handig landbouwwoordenboekje uitge
geven, waarvan men in Frankrijk, Engeland,
Denemarken en Duitsland veel gemak l«n hebben.
Wel willen wij er even de aandacht op vestigen,
dat meisjes, die in het buitenland gaan werken,
ér rekening mee moeten houden, dat ze, dikwijls
meer bij het werk op het bedrijf zelf zullen worden
ingeschakeld, dan bij ons gewoonte is.
MU houdt „uitwisseling" in de strikte zin van het
woord altijd een zekere wederkerigheid in en
velen denken dan ook, dat zo hup zoon of dochter
zich voor uitwisseling wil opgeven, zijzelf verplicht
zijn een jongen of meisje uit het ontvangende bui
tenlandse gezin als stagiaire in hun gezin op te
nemen. Dit is niet noodzakelijk. Er zijn van 1949
tot en met 1957 door bemiddeling van de Stichting
1475 Nederlandse jongeren in het buitenland ge
plaatst. terwijl er slechts 747 buitenlands stagiai
res terug kwamen. De grootste belangstelling van
onze jongeren ging uit naar Engeland (1081), dan
volgde Denemarken met 147 en Frankrijk met 107.
(Zie verder volgende pagina.)