kJoor de<TVouu?
Gedachten rondom Kerstmis
Kleine lekkernijen
830
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUISMANGRIEP
Bét? ding is nodig
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
T1TIL je over dat en dat probleem je gedachten
eens laten gaan Wil je daar en daar
eens goed over nadenken Heb je er al eens
over nagedacht hoe we dat werk zullen aanpak
ken Het zijn de vragen, waarmee velen onder ons
dagelijks lastig gevallen worden. Denken, steeds
maar denken hoe wij verschillende problemen zul
len oplossen, op welke wijze wij met anderen zul
len samenwerken. Wij worden er zo hopeloos moe
van. Och, wij weten wel, dat het nodig is om
eerst eens goed na te denken voor wij iets onder
nemen. Eerst denken en dan doen. Het ergste is
echter, dat wij er dikwijls helemaal niet uitkomen.
Je moet dan zoveel denken voor je met iets begint.
„Ja", zeggen wij tegen onszelf, „wij hebben met
mensen te maken. Mensen met hun kleine en grote
gevoeligheden, met hun sympathieën en antipa
thieën en met hun egoïsme op de koop toe." Neen,
het is allemaal niet zo gemakkelijk en al denkende
vergeten wij één ding en wel, dat andere mensen,
die met ons willen en moeten samenwerken, van
ons zo ongeveer hetzelfde denken. Ja, echt, dat
doen ze en geef ze eens ongelijk. Zijn. wij zelf al
tijd even prettig om mee om te gaan Laten wij
eerlijk zijn, wij hebben ook wel eens lange tenen,
wij zijn van binnen lang niet altijd zo vriendelijk
als wij aan de buitenkant willen lijken. Hebben wij
nooit eens met een vriendelijk, o zo vriendelijk ge
zicht iemand een venijnig steekje gegeven, zo ééntje
waarvan wij later met welgevallen zeiden: ,.Nou,
die zat Weten wij dat niet meer Och wij kun
nen ook niet aan alles denken, daarvoor hebben
wij teveel aan ons hoofd: zoveel, dat er geen tijd
overschiet onszelf eens serieus onder de loupe te
nemen. En dit laatste zou toch echt geen kwaad
kunnen. O, maar dat zullen wij later wel eens
doen als wij wat meer tijd hebben. Nu kan het
onmogelijk, want wij hebben het veel te druk. Bij
alle vragen, alle problemen, die er in ons hoofd
rondzweven, moeten wij ook nog aan KERSTMIS
gaan denken. Dat wordt hoog tijd, want wij krijgen
gasten en wij willen een mooi opgetuigde kerst
boom voor de kinderen. Wij moeten zorgen voor
lekkere dingen en wij hebben geen hulp. Wij waren
al zo moe van alle vragen, die er in de loop van
het haast voorbije jaar op ons afgestormd zijn. Er
is nog een heleboel te doen. Wij zien tekort aan
tijd en worden prikkelbaar. Ja, hoor eens, ze moe
ten ons maar nemen zoals wij zijn. Een mens is
geen engel en er wordt ook zoveel van ons ge
vergd. De kinderen zijn lastig en de logees bellen
©p 24 december om te zeggen, dat ze twee uur
vroeger komen d^n de afspraak was. Vanwege het
drukke vervoer later op de dag. Nu is de boot
werkelijk aan. Begrijpen ze niet dat wij als gast
vrouw nog zoveel te redderen en die drie uur zo
hard nodig hebben Is het heus zo erg om eens
een eindje te staan in een trein of een bus Mis
schien hebben onze gasten wel voetgebreken, een
pijnlijke rug of een niet al te sterk hart, maar daar
kunnen wij niet over gaan piekeren. Wij zijn de
dupe. De kinderen worden afgesnauwd als zij
komen vragen wanneer wij samen de kerstboom
gaan versieren. Dat kunnen wij er net nog bij
hebben. Ze hebben toch gezien, dat het kerstgebak
in de oven gegaan is en stel je voor, dat het te
bruin werd. Ja, dat zou een schadepost betekenen
en dat moeten wij voorkomen, maar hadden wij
de kinderen dan toch niet lief en vriendelijk aan
het verstand kunnen brengen, dat zij een tijdje
geduld moesten hebben Is er nu wel zo'n groot
verschil tussen al die anderen, die zo moeilijk zijn
om mee samen te werken, die zo egoïstisch zijn, en
ons
11TIJ zijn wel druk bezig voorbereidingen te tref-
fen voor een huiselijk feest, maar misschien
glimlachen wij wat bitter als wij er aan denken,
dat het KERSTFEEST het feest van VREDE OP
AARDE behoort te zijn. „VREDE", daar geloven
wij niet meer in. Hoe kan er ooit VREDE OP
AARDE zijn als de grote mannen, die het voor het
zeggen hebben, zo weinig begrip voor eikaars be
langen tonen. „Het is een mooie wereld, wraarin
leven", zeggen wij schamper.
Ja, nu vergeten wij warempel weer een voor
naam ding. maar dat komt zeker door de drukte.
„Wij maken ook deel uit van die wereld, al zijn
wij dan slechts eenvoudige huisvrouwen. Wij zijn
ook verantwoordelijk voor de gang van zaken in
het kleine stukje wereld, dat ons toebedeeld werd.
Zeker, wij doen een heleboel. Maar denken wij er
wel aan, dat één ding nodig is en wel de LIEFDE.
Zij herbergt in zich onbaatzuchtigheid en geduld.
Zij is in staat kloven te overbruggen, zowel in
grote vèrhoudingen als in kleine menselijke con
flicten.
KERSTMIS nadert. Laat het niet zo zijn, dat
het slechts een feest is van kaarslicht en lekker
nijen, van gezelligheid en cadeaux. Maar laat ons
gaan tot het Kind in de kribbe, dat ons als leidraad
voor ons leven meegaf: „HEBT UW NAASTE LIEF
ALS U ZELVE". Als wij er naar streven dit grote
gebod te vervullen, zullen vele moeilijkheden en
ergernissen uit de weg worden geruimd en zal het
vrediger worden in ons eigen hart.
Kort geleden las ik nog eens het mooie ge
dicht van Jacqueline v. d. Waals, dat betrekking
heeft op dat éne nodige. Dit gedicht wil ik u ter
overdenking bij het naderende Kerstfeest mee
geven.
Verder wens ik u met allen, die u lief zijn:
„GELUKKIG KERSTFEEST".
L. N. H.-Gr.
Indien ik de talen der mensen sprak
En der Engelen taal.
Ik ware, zo mij de Liefde ontbrak
Een luidende schel, een klinkend metaal
Indien ik in de toekomst las
En profeteerde.
En alles wat verborgen was
Verstond en leerde.
Indien ik dat geloof bezat
Dat bergen verzet, maar de Liefde
niet had
Ik ware niets een ledig vat.
Indien ik ook tot onderhoud
Der armen al mijn goed en goud
Had uitgedeeld. Zo ik mijn leven
Als offerande had gegeven
Indien ik myn lichaam verbranden liet
Wat nuttigheid zou het mij geven
Had ik de Liefde niet.
Jacqueline E. v. d. Waals.
DE komende feestdagen zijn wel bij uitstek de
dagen, waarop wTe, waarschijnlijk als com
pensatie van de extra zoetigheid die we dan tot
ons nemen, zo tussendoor grote behoefte kunnen
hebben aan een hartig hapje. Weet u dat men
kaas niet alleen zo puur kan eten, maar er ook
de heerlijkste gerechtjes mee kan bereiden, die
beslist niet veel tijd vergen en ook geen extra
hoge eisen aan onze kookkunst stellen
Maakt b.v. eens een kaasgarnituur, door in
blokjes gesneden belegen kaas een gepelde zoute
amandel te steken, door op andere blokjes met een
cocktailprikkel een stukje worst, augurk of een
sjalotje, of combinatie daarvan, te prikken. Durft
u het ook eens aan, de kaas te combineren met
stukjes gember of ananas en breidt u uw schotel
dan nog eens uit door vierkante toastjes dik te be
dekken met kaasboter, welke u maakt door boter
romig te roeren en er een gelijke hoeveelheid ge
raspte oude kaas door te mengen. Niet alleen toast
jes kunt u daarmee maken, u kunt met die kaas-
boter ook plakjes roggebrood besmeren en zo meer
dere lagen opeen stapelen, goed koud laten worden
en dan in plakjes of kleine blokjes snijden. Juist
die afwisselende donkere en lichte laagjes geven
aan uw kaasgarnituur een bijzonder levendig aan
zien Hetzelfde geldt voor tomaatjes, die uitge
hold en met kaasboter gevuld kunnen worden.
Voor garnering neemt u dan een kappertje, blaadje
peterselie of een plakje gevulde olijf. Ook plakjes
bacon of ham, bespoten met kaasboter, opgerold
en vastgestoken met een cocktailprikker doen het
uitstekend.
En hebt u nog wat kaasboter overgehouden
Vorm daar dan eens truffeltjes van, rol ze door
wat geraspte kaas of roggebroodkruim en u hebt
zo langzamerhand een schotel gekregen, waar u,
met recht, trots op mag zijn
En weet u niet wat u voor uw kerstmaaltijd
zult kiezen Denkt u dan ook eens aan kaas
Een heerlijk warm voorgerecht, wat u na de
soep geeft, is het sneetje Hawaii. Hiervpor moet
u in een koekepan sneetjes brood goudbruin bak
ken of in de oven roosteren. Daarna ieder stukje
beleggen met een plak ham. Daarop een hele schijf
ananas en daaroverheen een plak belegen kaas leg
gen. In de oven zetten, totdat de kaas uit gaat
vloeien en licht gekleurd is. Voor 't opdienen met
wat paprikapoeder bestrooien.
En voor oudejaarsavond
TMTATUURLIJK Quiche Lorraine, die zowel warm
1 als koud gegeten kan worden. Hier volgt het
recept:
100 g. bloem, 60 g. roomboter, plm, dl. water,
iets zout, 3 eieren, 3 lepels melk, 100 g. ham, 500 g.
oude kaas.
Van de bloem, zout, boter en het water een deeg
kneden en een ingeboterde taartvorm hiermee be
kleden. Daarna de bodem beleggen met een paar
plakjes schouderham, hierop een laag dikke plak
ken oude kaas, weer een laagje ham en nog eens
een laag kaas leggen. Det met melk losgeklopte
eieren hierover heen gieten en de taart in de oven
in plm. uur lichtbruin en gaar bakken.
Een kleine variatie hierop vormen de kaasge
bakjes. U bedekt daarvoor open vruchtentaart-
vormpjes met hetzelfde deeg en vult ze dan met
een mengsel van 250 g. geraspte kaas, 1 dl. room,
2 eieren en wat zout, peper en paprika. U bakt de
taartjes in de oven gaar en goudbruin en bestrooit
ze voor het opdienen met wat paprikapoeder.
Vindt u deegmaken moeilijk Geen nood Dan
geeft u warme gevulde broodjes Van uw bakker
neemt u kleine puntbroodjes, waarvan u een dek
seltje afsnijdt en die u daarna zorgvuldig uitholt.
Nu gaat u een kaascrême maken door van Vz L
melk, 50 g. bloem en 50 g. roomboter een mooi glad
gebonden saus te maken, waardoor tot slot 100 g.
geraspte kaas en 1 dl. slagroom geroerd wordt. Zo
nodig het geheel met iets zout en peper op smaak
afmaken en de uitgeholde broodjes ermee vullen.
Het dekseltje er weer opleggen en de broodjes in
een hete oven warm en knapperig laten worden.
Wij wensen u met behulp van deze gerechtjes
heel gezellige feestdagen I