<*"Deor de **"1 Nederl. Plattelandsvrouwen maken kennis met het Franse platteland GEZELLIG EN LEERZAAM 504 VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUISMAN—GRIEP Z. L. M.-PLOEGWEDSTRIJD WEST ZEEUWS-VLAANDEREN AMERIKAANSE PLATTELANDSJONGEREN IN ZEELAND ZEEUWS LANDBOUWBLAD ja 5ü "P\E Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen heeft behalve bijna 600 afdelingen in ons eigen landje nog twee afdelingen buitenslands n.l. de afdelingen Frankrijk en Suriname. En wie ons als Plattelandsvrouwen op de Pro vinciale Vergaderingen wel eens met overgave heeft horen zingen: „Wij vrouwen van het land zijn hecht aanéén verbonden" zal zich kunnen voor. stellen dat het contact met onze buitenlandse af delingen een reeds lang gekoesterde wens was. Daar de Bond niet gewend is het bij praten te laten stelde men zich in verbinding met de Volks hogescholen en de Franse Plattelandsorganisatie de Conféderation de la familie rurale. En zo kon men al spoedig in ons maandblad lezen: Volkshogeschoolcursus Franse Platteland". „Kennismaking met het Een aantrekkelijk programma werd opgesteld. Uitgaande van de gedachte dat het hoofddoel was de kennismaking met het. Franse Platteland werd een driedaags bezoek aan Normandië ingelast. Verschillende Franse boerderijen zouden worden bezocht, alsmede een boerderij, die door een Ne derlands gezin werd bewoond. Daar zou ook de ontmoeting met de leden van de Nederlandse af deling in Frankrijk plaats vinden. Een Landbouw- huishoudschool zou worden bezichtigd alsmede een ziekenhuis in Mortagne. Wie Frankrijk zegt denkt aan Parijs en dus werd ook een dag voor de Lichtstad uitgetrokken. En is de Franse keuken niet wereldberoemd? Een kook les hoorde er beslist nog bij. U kunt zich voorstel len, dat het niet gemakkelijk was al deze wensen in een weekprogramma te verwerken, en dat de dagen goed besteed moesten worden. Tenslotte kwam een heel voorname vraag aan de orde: „Waar zullen de deelneemsters slapen?" Dit was helemaal geen probleem, daar zich in Chevreuse 20 km ten Z. W. van Parijs een Nederlands Volkshogeschoolcentrum bevindt n.l. „Het Kasteel Méridon" T N 1893 bouwde een Spaanse markies in de bos- A sen van Mérido een groot jachtslot. Deze bouw vergde te veel van zijn financiën zodat het kasteel onmiddellijk nadat het gereed was gekomen moest worden verkocht. Na de eerste wereldoorlog wisselde het kasteel voortdurend van eigenaar, tot het tenslotte in de tweede wereldoorlog door de Duitsers werd bezet. Toen volgde een Amerikaanse bezetting maar in 1946 werd het gehuurd door de Vereniging tot Stichting van Volkshogescholen in Nederland. Het vorig jaar kon het kasteel dank zij een obligatie lening worden aangekocht zodat het thans het eigendom is van de Vereniging. Prachtig gelegen in een park van 6 ha en te midden van de bossen, die tot Parijs toe zich uit strekken opent het Chateau gastvrij zijn deuren voor Nederlandse groepen. De slaapzalen voor vijf of zes personen hebben alle stromend water en prima bedden. Overal heeft men een prachtig uitzicht op het park en de bossen rondom. In de eetkamer met zijn mooie balken zol dering proeft men behalve de heerlijke maaltijd en de Franse wijn ook de sfeer van het oude jacht slot. Op kille avonden brandt in de gezellige zitkamer een grote ronde kachel en geeft ieder een gevoel van Hollandse huiselijkheid. En wanneer men dan soezerig door de warmte naar boven gaat en onder de dekens duikt is de kans groot door de nachtegalen in slaap te worden gezongen. Welke cursussen kan men hier volgen? A ANVANKELIJK werden emigratiecursussen ge- geven voor jonge Nederlandse boeren die zich vrij gemakkelijk op het Franse Platteland konden vestigen. In 1946 kwam het voor, dat een stuk grond zonder pacht werd aangeboden, mits men het bewerken wilde. Thans ligt de situatie geheel anders. De bevolking neemt de laatste jaren snel toe. De grond, die thans nog braak ligt is veelal slecht en moeilijk te bewerken. De emigratiecur sussen hebben daarom plaats gemaakt voor de Volkshogeschoolcursussen, zoals wij deze in Ne derland ook kennen. Afhankelijk van de groep en het doel van de cursus wordt het programma opgesteld doch in grote lijnen komt het op de volgende indeling neer. 's Morgens wordt gedurende korte tijd praktisch werk verricht in huis of tuin, daarna is er een in deling of worden discussiegroepen gevormd. De middagen zijn bestemd voor sport en spel, wandelingen of excursies terwijl 's avonds als re gel een nabeschouwing volgt. Enkele grotere excursies van één of enkele da gen worden soms ingelast, en vanzelfsprekend gaat men vanuit Chevreuse meerdere malen naar Parijs. Waarom zouden L. J. G. en Z. P. M. in Zeeland ook niet eens het initiatief nemen een dergelijke eursus in samenwerking met Méridon te organi seren? Uit ervaring kan ik U dit van harte aanbe velen Een volgende maal hoop ik U één en ander te vertellen over de Franse boerderijen, die we be zochten. A. v. d. LEEDEN. In Hoboken (Antwerpen) staat een fabriek waar tafelzuren, kruidenazijn, mosterd a la Dyon, toma- naise, mayonnaise en andere zuurachtige heerlijk heden worden bereid. Op al deze artikelen staat: „De VosLemmens". Misschien heeft u daar nog nooit van gehoord. Zo was het ook met de meeste leden van de afdeling Rilland-Bath van de Ned. Bond van Plattelandsvrouwen toen zij hun convo catie thuis kregen voor de laatste vergadering van dit seizoen. Daar stond n.l. op, dat namens de bovengenoemde fabriek een causerie zou worden gehouden over het gebruik van tafelzuren enz. Bovendien zouden de dames ook hartige hapjes kunnen proeven. Het bestuur had met dit programma in de „roos" geschoten en de opkomst was bijzonder groot. Geen wonder. Iedere rechtgeaarde huisvrouw wil als het om „de keuken" gaat haar kennis steeds meer uitbreiden. De dames hebben er geen spijt van gehad, dat zij hun zomeravond op deze wijze besteedden. Het werd een gezellige leerzame avond. De leider van het filiaal in Breda, de heer Van Olst. vertelde op zeer plezierige wijze wat er met verschillende ar tikelen, die de fabriek brengt door de huisvrouw kan worden bereikt. De dame, die hem vergezelde, maakte lekkere toastjes klaar, waarvan de platte landsvrouwen mochten genieten. Ze smulden niet alleen van toastjes, maar zelfs van ingemaakte olijven. Hartige hapjes verwekken dorst. De spreker bleek ook hiervan op de hoogte, want in de pauze liet hij voor allen een consumptie aanrukken, die de dames zelf mochten kiezen, ieder naar eigen c-naak. (Alleen Champagne bleef buiten de keuze lijst.) Het was buitengewoon prettig, dat de heer Van Olst zo min mogelijk reklame maakte voor de pro- dukten van De Vos-Lemmens. Hij sprak meer in het algemeen over het gebruik van tafelzuren. Vervolgens mochten de dames met hun vragen naar voren komen en via een vraag kwamen zij te weten, dat augurken vaak verkeerd worden inge maakt, zodat deze later zacht worden. Ook komt het er op aan de juiste azijn te gebruiken. Nu kwam de propaganda voor eigen produkt even om de hoek kijken. De 7 kruiden-azijn van De Vos- Lemmens was volgens spreker de meest geschikte azijn. Deze schijnt de juiste sterkte voor de inmaak van augurken en uitjes te bezitten. Azijn van 4 die vaak als inmaak-azijn wordt gebruikt geeft minder goede resultaten. Alle dames kregen een tube mosterd, een klein potje mayonnaise en een receptenboekje voor zes heerlijke zomerschotels mee naar huis. Zo konden de huisgenoten al gauw genieten van de meerdere kennis, die de plattelandsvrouwen op deze gezelli ge avond hadden verworven. Tot slot werden deze laatsten uitgenodigd de volgende zomer naar Hoboken te komen om. de fabriek te bezichtigen. Een avond als deze kan aan alle Zeeuwse afde lingen van onze Bond worden aanbevolen. De Vos- Lemmens komt voor op de sprekerslijst. RECEPTEN Augurken in azijn Was de versgeplukte augurken na ze eerst van kroontjes en eventueel steeltjes te hebben ontdaan. Zet ze enkele uren of desnoods een nacht in zout water. Vervolgens neemt men de augurken uit de pekel, en dompelt ze gedurende één minuut onder in water dat tot 85 graden is verhit. Het best gaat dit wanneer men de augurken in een braadpan legt (zoals bij het bakken van patates frites ge bruikt wordt) en deze één minuut in de pan met water laat hangen. Daarna laat men de augurken op een vergiet uitlekken en zet ze op een koele plaats tot ze door en door koud zijn. Vervolgens worden zij in goed schoongemaakte potjes geschikt en met kruidenazijn (7%) overgoten tot ze goed onder staan. Sluiten met cellofaan. Makreeltaart Brood, in punten gesneden, wordt eerst met boter, vermengd met fijngemaakte makreel besmeerd. Daarna worden de puntjes in de vorm van een taart gelegd en wordt op elk puntje een makreel filet gelegd. Verder garneren met slablaadjes, reepjes tomaat, rolletjes gerookte zalm, plakjes ei en mayonnaise. De gerookte zalm kan ook door ham worden ver vangen. Markiezinnetjes Een bergje vormen van fijn gesneden vlees, ver schillende groenten, aardappelen. Dit alles met mayonnaise vermengd. Verder helemaal bestrijken met mayonnaise en zo men het geheel extra lekker wil hebben, garneren met asperges, sneetjes ge rookte tong en fijne groenten. (Bovenstaande recepten zijn genomen uit het receptenboekje van De Vos-Lemmens.) ONZE ZUIVEL Iedereen, die de kranten goed leest, weet, dat de afzet van onze zuivelprodukten vooral in de ex- portsektor moeilijkheden oplevert. Wanneer wij het binnenlands verbruik opvoeren, kunnen deze moeilijkheden voor een deel worden overwonnen. Op verzoek willen wij in de volgende vrouwen pagina's aandacht besteden aan recepten waarin kaas wordt verwerkt. Hiermede willen wij een waardevol voedingsmiddel onder de bijzondere aandacht van onze lezeressen brengen. De Kring West Zeeuws-Vlaanderen van de Z. L. M. kan met één afgevaardigde deelnemen aan het ploegkampioenschap voor West-Zeeuws-Vlaan deren, georganiseerd door de Ver. van Oud-leerlin gen R. M. L. S. Schoondijke. Diegenen die hieraan mee willen doen gelieven zich op te geven voor 9 augustus a.s. bij hun afd. secretaris of regelrecht bij de Kringsecretaris M. C. Risseeuw, A 87, IJzendijke. Bij meerdere aan meldingen zal vooraf een selectiewedstrijd gehou den worden. Het plaatsingsschema van vier Amerikaanse plattelandsjongeren, die op het ogenblik overeen komstig het „International Farm Youth Exchange Project" (I.F.Y.E.P.), het internationale program ma voor de uitwisseling van plattelandsjongeren, in Nederland vertoeven, is thans volledig bekend. Phyllis Joan Secondino zal van 15 september tot ongeveer 18 oktober naar de familie G. Weijns, „Bronzicht", Terneuzen gaan. Rosemary Weiss zal deze zelfde periode bij de familie C. M. Quaak, A 49 te IJzendijke doorbren gen. Herman Henry Felstehausen komt van 15 sep tember tot ongeveer 18 oktober naar de familie P. S. Dekker, Loodijk. W 33 in Zuidzande en Jackie Denzil Huff, die later in Nederland is ge arriveerd dan de drie andere jonge Amerikanen, is van 15 september tot ongeveer 18 oktober bij de familie J. de Jager, Goessestraat 3, Kapeile-Bie- zelinge te gast.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1958 | | pagina 4