de Tuinbouwlantaam VRUCHTDUNNEN, een noodzakelijke cultuurzorg. Ook Uw zaaizaad via de coöperatie ZATERDAG 11 MEI 1957 287 ONDER Wanneer we in dit artikel speciaal aandacht willen schenken aan het vruchtdunnen en wan neer we dit willen zien als een noodzakelijke en onmisbare cultuurzorg, dan kunnen we ons voor stellen dat er fruitkwekers zijn, die bij het lezen van deze eerste aanhef hun hoofd schudden en de opmerking maken dat deze cultuurmaatregel voor hen dit jaar wel niet noodzakelijk zal zijn. Het gaat er op lijken dat vooral de peren en mis schien soms ook wel de pruimen, geen grote oogst zullen geven. Hier zal dus dunnen misschien niet nodig zijn. Van de appelen kunnen we echter nog niets zeggen. Hoewel er dan fruitkwekers mogen zijn die blij zijn als ze vruchten aan hun bomen vinden, toch geloven we dat vruchtdunnen een werkzaamheid in de boomgaard is, welke heel dikwijls niet ach terwege mag blijven en welke ook dit jaar op heel wat bedrijven toegepast zal moeten worden. Of het dit jaar op elk bedrijf noodzakelijk zal zijn, kunnen we op dit moment riiet beoordelen. Er zullen wel bedrijven zijn waar de vorstschade de vruchtzetting dermate ongunstig heeft be- invloed, dat er geen vruchten teveel aan de bo men zitten. Het vruchtdunnen kan echter soms voor de fruitkweker een waar probleem worden. Er kan soms zulk een overdadig rijke vruchtzetting zijn dat het ten enemale onmogelijk is dat al deze vruchtjes uitgroeien tot volwaardig fruit. Dan is dunnen een eerste vereiste. Er zijn fruitkwekers die dit werk maar al te graag achterwege laten. Dat mag nooit gebeuren. We kunnen de aanlei ding hiertoe, wel begrijpen. Vruchtdunnen in de boomgaard vraagt veel tijd. We hebben hiervoor arbeidskrachten nodig en deze zijn schaars en duur. De kostprijs van ons fruit ligt toch al hoog en ze wordt door het dunnen nog verhoogd. Juist in deze tijd waarin arbeidskrachten zo moeilijk zijn te krijgen, kan vruchtdunnen een bijna onoverkomelijke moeilijkheid zijn. Het is een werk dat met de hand moet gebeuren, beter gezegd, dat we nog het liefste met de hand uit voeren. CHEMISCHE VRUCHTDUNNING. Naast het dunnen met de hand, kennen we ook het chemisch vruchtdunnen. Dat vraagt niet zo veel tijd en niet zoveel kosten. Men kent name lijk de chemische knopdunning. In deze richting zijn de laatste jaren zeer veel proeven genomen. Op verschillende bedrijven is door de kwekers chemische bloemdunning toegepast. De resultaten waren zeer verschillend. Vele omstandigheden spelen een rol. Vooral het tijdstip waarop de be spuiting wordt uitgevoerd en de weersomstandig heden zijn zeer belangrijk. Gezien vanuit het arbeidsvraagstuk is de che mische vruchtdunning wel aantrekkelijk. Het kost betrekkelijk weinig en in vrij korte tijd kan men een grote oppervlakte behandelen. Als goed wordt gespoten valt de schade aan het blad mee. Van groot belang is dat men goed spuit, dat wil zeggen dat men enkel de bloemtrossen bespuit. Toch heeft het chemisch vruchtdunnen nog geen grote vlucht genomen en dat is ook wel ver klaarbaar. Het is te onzeker. In jaren met een overvloedige vruchtzetting moet dikwijls nog met de hand worden nagedund. De vruchtzetting kan echter ook slecht zijn. De meeste fruitkwekers zien liever eerst vruchten aan hun bomen, alvo rens zij tot het dunnen over gaan. Het is immers al zo dikwijls gebeurd dat een rijke bloei een ma tige oogst gaf. De tijd voor chemische bloemdun ning is nu toch voorbij zodat men het dit jaar niet meer kan toepassen. In het kader van dit artikel wilden we het echter niet onvermeld laten, hoewel we voorop willen stellen dat voorlopig dunnen met de hand nog wel het meest betrouw baar lijkt te zijn. Het chemische bloemdunnen lijkt ons nog tè riskant. WANNEER DUNNEN Het dunnen vraagt veel tijd en het is van be lang dat het zo vlug mogelijk gebeurd. Toch zal het aanbeveling verdienen om er niet mee te be ginnen voor de zgn. juni-val heeft plaats gevon den. Voor enkele rassen welke over het algemeen weinig last hebben van juni-val kan echter wel een uitzondering worden gemaakt. Hiermede kan vroeger worden begonnen. Bij de appels zijn dat speciaal de rassen Golden Delicious en Manks Codlin en ook wel de Yellow Transparant. De Lombart Calville is ook een ras dat vroeg be- dund kan worden. De Laxton's Superbe staat be kend om zijn beurt jaren, maar in jaren dat er veel vruchten zijn is het wel van belang dat het dunnen vroeg plaats heeft. Bij de rassen Cox Orange Pippin en James Grieve zullen we erg voorzichtig moeten zijn. Deze rassen hebben dikwijls erg veel last van juni-val en daarom zullen we deze zeker niet te vroeg moe ten dunnen, willen we geen teleurstellend resul taat bereiken. De Jonathan is een erg wispelturig ras. Soms heeft het helemaal geen last van juni val, in andere jaren kan het soms erg zijn met de juni-val. Daarom is voor dit ras voorzichtig heid geboden. -Als het in verband met de werk zaamheden en de beschikbare arbeidskrachten noodzakelijk is dat vóór de juni-val wordt gedund dan geldt voor de appels: niet de rassen Cox Orange Pippin en James Grieve. PEREN. Met een aantal perenrassen kan men vroeg met het dunnen beginnen. We vermelden dit slechts volledigheidshalve, hoewel we er aan toe moeten voegen dat we niet kunnen aannemen dat er dit jaar veel peren gedund zullen moeten worden. Triomph de Vienne en Comtesse de Paris zijn rassen waarmee men gerust vroeg kan beginnen. Doyenné du Comic en Bonne Louise d'Avranches zijn rassen waarmede men erg moet oppassen en dat geldt ook wel heel sterk voor de Précose de Trévoux. Laatstgenoemd ras moet heel dikwijls worden gedund. Zelfs dit jaar zal het waarschijn lijk nog wel nodig zijn. Men kan er echter laat mee beginnen, want de vruchten vallen lang van de bomen. We hebben al meerdere keren gezien dat er vroeg werd gedund en dat later bleek dat de oogst maar matig was omdat er nog zoveel vruchten waren afgevallen. Vooral rassen welke last hebben van beurtjaren dienen vroeg gedund te worden. Dit kan de knop- vorming voor het volgend jaar beïnvloeden en de invloed van beurt jaren kan er door worden ge ëlimineerd. KLEINE VRUCHTEN ER UIT. Wanneer men met het dunnen is begonnen, is het van belang er op te letten dat men als het ware een selectie toepast bij de vruchten. Het gaat er immers om, straks zo goed mogelijk voor de dag te komen. Een zo volwaardig mogelijk pro- dukt aan te bieden. Daarom kunnen bij het dun nen onvolwaardige vruchten er reeds worden uit gehaald. Allereerst dunnen we de kleinste vruchten en laten de grootste staan. Verder letten we ook op beschadigde en misvormde vruchten. Dat d;e er ook en altijd uitgaan spreekt wel vanzelf, maar we willen er toch even op wijzen. De gezondheidstoestand van de bomen speelt ook een rol. Is de boom in staat om veel en goede vruchten voort te brengen dan kunnen er gerust ook heel wat aanhangen. Is de groei echter slecht en de algemene conditie van de boom niet best, dan kan het noodzakelijk zijn dat er zeer ruim wordt gedund, omdat er anders geen grote vruch ten worden gekregen. Het is erg moeilijk om hier voor algemene aanwijzingen te geven. Op elk be drijf kan dat weer anders liggen en dit zal daar om moeten worden bekeken door de kweker zelf. HOE MOET ER GEDUND WORDEN De vraag hoe er gedund moet worden is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Zoals we hierboven reeds schreven spelen vele faktoren een rol. Toch willen wij trachten enkele aanwijzingen te geven voor de. belangrijkste van onze appel-, peren- en pruimenrassen. Heel dikwijls zal het voldoende zijn dat vruch ten zgn. op één worden gezet. Wanneer er een een- zeer rijke vruchtzetting is kan het noodzake lijk zijn om sommige vruchttrossen geheel te ver wijderen, terwijl bij een matige vruchtzetting het soms noodzakelijk kan zijn dat op één tros meer dan één vrucht blijft staan. Er zal dan voor de groter wordende vruchten toch nog ruimte genoeg overblijven om te groeien. Wanneer we de verschillende appelrassen nader bekijken dan zien we dat het gewenst is dat de Yellow Transparent flink wordt gedund op één vrucht per tros. Ook de Perzik Rode Zomerappel is een ras dat dikwijls flink gedund moet worden, maar bij dit ras is het niet noodzakelijk dat maar één vrucht per tros blijft staan. Als er ruimte is, kan men er gerust meerdere laten staan en dikwijls is het nodig, want dit ras groeit erg veel op trossen. Anders is het met de Zigeunerin. Voor dit ras is het absoluut noodzakelijk dat de vruchten op één worden gezet. Zoals reeds gezegd moet de James Grieve vooral niet te vroeg worden gedund. Als de vruchtzetting zeer rijk is zal men het later echter wel moeten doen want voor dit ras zijn de grootste vruchten de beste. Verder hebben we ook reeds opgemerkt dat de Cox Orange Pippin een ras is waarmee men zeer voorzichtig moet zijn. Zeer lang en sterk kan dit ras ruien en het zal over het algemeen niet zo dikwijls nodig zijn dat dit ras wordt gedund. Bij partiële vruchtzetting op het één- en tweejarig hout zal men echter niet moeten dunnen, wil men een voldoende kiloopbrengst hebben. Mochten er absoluut teveel vruchten zijn bij dit ras dan kan men de trossen uitdunnen op 34 vruchten. Men dient zeker de topvrucht weg te nemen. De Glorie van Holland kan gemakkelijk op een tros groeien. De Laxton's Superbe heeft veel beurtjaren maar als ze dicht met vruchten is bezet dan zal men moeten dunnen, want de kleine vruchten van dit ras hebben weinig waarde. Goudreinette zal men niet dikwijls moeten dun nen en dat zou ook wel erg moeilijk zijn omdat de bomen van dit ras meestal erg groot zijn. Bij dit ras kan men veel bereiken door een ruime snoei. Verder is ook bij een ras als Jonathan het dun nen niet dikwijls nodig. De grootste vruchten zijn immers lang niet altijd de meest gevraagde. Tracht daarom bij de Jonathan de middelmatige vrucht te telen. Bij een ras als Golden Delicious zal bij een zeer grote vruchtzetting het dunnen zeker noodzake lijk zijn. Als er teveel vruchten aan de boom han gen blijven ze klein en dikwijls ook groen en bij de Golden Delicious zijn de beste vruchten de grote, gele en meest uitgegroeide. De 'Winston is ook een ras dat beslist grote vruchten dient voort te brengen en daarom moe ten we ook hier dikwijls gaan dunnen. Bij dit alles moeten we nog wel vermelden dat eigenlijk het dunnen reeds begint bij de snoei. Dat kan misschien wel vreemd klinken, maar juist door een goede snoei kan men reeds heel veel bereiken voor een goede en grote vrucht. Van groot belang is het ook dat de vruchten die blijven zitten, zo'n gunstig mogelijke stand heb ben. Ze moeten niet beschadigd kunnen worden door schurende takken of overgroeiende bladeren. Dikwijls zal het beste zijn dat de topvrucht wordt weggenomen. Voor bijna alle appelrassen zet de tweede en derde vrucht zich het best en deze dient men dan ook te laten staan. Bij de peren geldt hetzelfde en daarmede dient men dus rekening te houden bij het dunnen. Omdat we menen dat het dunnen van peren dit jaar niet urgent is, willen we het bespreken van de verschillende rassen achterwege laten. Wel willen we nog aandacht besteden aan de pruimen. Deze geven dikwijls de meeste zorg wat het dunnen betreft. Er zijn namelijk rassen welke ieder jaar gedund moeten worden. We denken daarbij aan de Reine Victoria en de Czar en in mindere mate de Ontario. Een ras als Reine Clau de d'Oullins daarentegen moet niet zo dikwijls worden gedund. Bij de Reine Victoria en de Czar dienen we te bedenken dat niet gedund bij zeer grote vrucht zetting, de vruchten veel te klein zijn en belang rijk minder waard dan £e volgroeide vruchten. Pruimen worden niet gedund op de tros of zetel maar men kan het beste hierbij een vaste onder linge afstand aanhouden. Deze afstand kan lig gen tussen 15 en 20 cm. Bij de Reine Victoria b.v. is een afstand van 20 cm wel aan te bevelen, ter wijl Czar het kan doen op 15 cm onderlinge af stand. Ook voor de pruimen geldt dat de conditie van de boom een rol speelt bij de beoordeling van het aantal vruchten dat men er aan laat zitten. Zeer groot kan het aantal vruchten zijn dat er wordt afgedaan. Het is echter absoluut noodzake lijk, want dikwijls kunnen alle vruchten toch niet voldoende groeien. Wees daarom gerust radicaal in Uw pruimen en speciaal bij de rassen Reine Victoria en Czar. Het vruchtdunnen is een noodzakelijke cultuur zorg. We hopen dat elke fruitkweker hiervan doordrongen zal zijn en zal handelen naar dat het noodzakelijk is. Als het goed wordt gedaan dan kan het de kwaliteit van de te oogsten pro- dukten zeer ten goede komen. Het kost bij zeer rijke vruchtzetting veel geld aan arbeidsloon, maar het is geld dat later dubbel en dwars terug zal komen als het produkt wordt verkocht. Voor kleine, onvolgroeide produkten is in onze tijd geen plaats meer. Zeer binnenkort zullen de werkzaamheden te dien aanzien weer moeten beginnen. We nemen daarbij aan dat U er in de afgelopen winter reeds rekening mee hebt gehouden dat grote vruchten noodzakelijk zijn. Dat kon U doen toen U bezig was met de snoei. (Advertentie.) In een goed weidemengsel mogen de C.B.-graszaad selecties niet ontbreken

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1957 | | pagina 11