de Tuinbouwlantaam
VRUCHTDUNNEN, een noodzakelijke cultuurzorg.
Ook Uw zaaizaad
via de coöperatie
ZATERDAG 11 MEI 1957
287
ONDER
Wanneer we in dit artikel speciaal aandacht
willen schenken aan het vruchtdunnen en wan
neer we dit willen zien als een noodzakelijke en
onmisbare cultuurzorg, dan kunnen we ons voor
stellen dat er fruitkwekers zijn, die bij het lezen
van deze eerste aanhef hun hoofd schudden en
de opmerking maken dat deze cultuurmaatregel
voor hen dit jaar wel niet noodzakelijk zal zijn.
Het gaat er op lijken dat vooral de peren en mis
schien soms ook wel de pruimen, geen grote oogst
zullen geven. Hier zal dus dunnen misschien niet
nodig zijn. Van de appelen kunnen we echter nog
niets zeggen.
Hoewel er dan fruitkwekers mogen zijn die blij
zijn als ze vruchten aan hun bomen vinden, toch
geloven we dat vruchtdunnen een werkzaamheid
in de boomgaard is, welke heel dikwijls niet ach
terwege mag blijven en welke ook dit jaar op
heel wat bedrijven toegepast zal moeten worden.
Of het dit jaar op elk bedrijf noodzakelijk zal
zijn, kunnen we op dit moment riiet beoordelen.
Er zullen wel bedrijven zijn waar de vorstschade
de vruchtzetting dermate ongunstig heeft be-
invloed, dat er geen vruchten teveel aan de bo
men zitten.
Het vruchtdunnen kan echter soms voor de
fruitkweker een waar probleem worden. Er kan
soms zulk een overdadig rijke vruchtzetting zijn
dat het ten enemale onmogelijk is dat al deze
vruchtjes uitgroeien tot volwaardig fruit. Dan is
dunnen een eerste vereiste. Er zijn fruitkwekers
die dit werk maar al te graag achterwege laten.
Dat mag nooit gebeuren. We kunnen de aanlei
ding hiertoe, wel begrijpen. Vruchtdunnen in de
boomgaard vraagt veel tijd. We hebben hiervoor
arbeidskrachten nodig en deze zijn schaars en
duur. De kostprijs van ons fruit ligt toch al hoog
en ze wordt door het dunnen nog verhoogd.
Juist in deze tijd waarin arbeidskrachten zo
moeilijk zijn te krijgen, kan vruchtdunnen een
bijna onoverkomelijke moeilijkheid zijn. Het is
een werk dat met de hand moet gebeuren, beter
gezegd, dat we nog het liefste met de hand uit
voeren.
CHEMISCHE VRUCHTDUNNING.
Naast het dunnen met de hand, kennen we ook
het chemisch vruchtdunnen. Dat vraagt niet zo
veel tijd en niet zoveel kosten. Men kent name
lijk de chemische knopdunning. In deze richting
zijn de laatste jaren zeer veel proeven genomen.
Op verschillende bedrijven is door de kwekers
chemische bloemdunning toegepast. De resultaten
waren zeer verschillend. Vele omstandigheden
spelen een rol. Vooral het tijdstip waarop de be
spuiting wordt uitgevoerd en de weersomstandig
heden zijn zeer belangrijk.
Gezien vanuit het arbeidsvraagstuk is de che
mische vruchtdunning wel aantrekkelijk. Het
kost betrekkelijk weinig en in vrij korte tijd kan
men een grote oppervlakte behandelen.
Als goed wordt gespoten valt de schade aan het
blad mee. Van groot belang is dat men goed spuit,
dat wil zeggen dat men enkel de bloemtrossen
bespuit.
Toch heeft het chemisch vruchtdunnen nog
geen grote vlucht genomen en dat is ook wel ver
klaarbaar. Het is te onzeker. In jaren met een
overvloedige vruchtzetting moet dikwijls nog met
de hand worden nagedund. De vruchtzetting kan
echter ook slecht zijn. De meeste fruitkwekers
zien liever eerst vruchten aan hun bomen, alvo
rens zij tot het dunnen over gaan. Het is immers
al zo dikwijls gebeurd dat een rijke bloei een ma
tige oogst gaf. De tijd voor chemische bloemdun
ning is nu toch voorbij zodat men het dit jaar
niet meer kan toepassen. In het kader van dit
artikel wilden we het echter niet onvermeld laten,
hoewel we voorop willen stellen dat voorlopig
dunnen met de hand nog wel het meest betrouw
baar lijkt te zijn. Het chemische bloemdunnen
lijkt ons nog tè riskant.
WANNEER DUNNEN
Het dunnen vraagt veel tijd en het is van be
lang dat het zo vlug mogelijk gebeurd. Toch zal
het aanbeveling verdienen om er niet mee te be
ginnen voor de zgn. juni-val heeft plaats gevon
den. Voor enkele rassen welke over het algemeen
weinig last hebben van juni-val kan echter wel
een uitzondering worden gemaakt. Hiermede kan
vroeger worden begonnen. Bij de appels zijn dat
speciaal de rassen Golden Delicious en Manks
Codlin en ook wel de Yellow Transparant. De
Lombart Calville is ook een ras dat vroeg be-
dund kan worden. De Laxton's Superbe staat be
kend om zijn beurt jaren, maar in jaren dat er
veel vruchten zijn is het wel van belang dat het
dunnen vroeg plaats heeft.
Bij de rassen Cox Orange Pippin en James
Grieve zullen we erg voorzichtig moeten zijn. Deze
rassen hebben dikwijls erg veel last van juni-val
en daarom zullen we deze zeker niet te vroeg moe
ten dunnen, willen we geen teleurstellend resul
taat bereiken. De Jonathan is een erg wispelturig
ras. Soms heeft het helemaal geen last van juni
val, in andere jaren kan het soms erg zijn met
de juni-val. Daarom is voor dit ras voorzichtig
heid geboden. -Als het in verband met de werk
zaamheden en de beschikbare arbeidskrachten
noodzakelijk is dat vóór de juni-val wordt gedund
dan geldt voor de appels: niet de rassen Cox
Orange Pippin en James Grieve.
PEREN.
Met een aantal perenrassen kan men vroeg met
het dunnen beginnen. We vermelden dit slechts
volledigheidshalve, hoewel we er aan toe moeten
voegen dat we niet kunnen aannemen dat er dit
jaar veel peren gedund zullen moeten worden.
Triomph de Vienne en Comtesse de Paris zijn
rassen waarmee men gerust vroeg kan beginnen.
Doyenné du Comic en Bonne Louise d'Avranches
zijn rassen waarmede men erg moet oppassen en
dat geldt ook wel heel sterk voor de Précose de
Trévoux. Laatstgenoemd ras moet heel dikwijls
worden gedund. Zelfs dit jaar zal het waarschijn
lijk nog wel nodig zijn. Men kan er echter laat
mee beginnen, want de vruchten vallen lang van
de bomen. We hebben al meerdere keren gezien
dat er vroeg werd gedund en dat later bleek dat
de oogst maar matig was omdat er nog zoveel
vruchten waren afgevallen.
Vooral rassen welke last hebben van beurtjaren
dienen vroeg gedund te worden. Dit kan de knop-
vorming voor het volgend jaar beïnvloeden en de
invloed van beurt jaren kan er door worden ge
ëlimineerd.
KLEINE VRUCHTEN ER UIT.
Wanneer men met het dunnen is begonnen, is
het van belang er op te letten dat men als het
ware een selectie toepast bij de vruchten. Het
gaat er immers om, straks zo goed mogelijk voor
de dag te komen. Een zo volwaardig mogelijk pro-
dukt aan te bieden. Daarom kunnen bij het dun
nen onvolwaardige vruchten er reeds worden uit
gehaald.
Allereerst dunnen we de kleinste vruchten en
laten de grootste staan. Verder letten we ook op
beschadigde en misvormde vruchten. Dat d;e er
ook en altijd uitgaan spreekt wel vanzelf, maar
we willen er toch even op wijzen.
De gezondheidstoestand van de bomen speelt
ook een rol. Is de boom in staat om veel en goede
vruchten voort te brengen dan kunnen er gerust
ook heel wat aanhangen. Is de groei echter slecht
en de algemene conditie van de boom niet best,
dan kan het noodzakelijk zijn dat er zeer ruim
wordt gedund, omdat er anders geen grote vruch
ten worden gekregen. Het is erg moeilijk om hier
voor algemene aanwijzingen te geven. Op elk be
drijf kan dat weer anders liggen en dit zal daar
om moeten worden bekeken door de kweker zelf.
HOE MOET ER GEDUND WORDEN
De vraag hoe er gedund moet worden is niet zo
eenvoudig te beantwoorden. Zoals we hierboven
reeds schreven spelen vele faktoren een rol. Toch
willen wij trachten enkele aanwijzingen te geven
voor de. belangrijkste van onze appel-, peren- en
pruimenrassen.
Heel dikwijls zal het voldoende zijn dat vruch
ten zgn. op één worden gezet. Wanneer er een
een- zeer rijke vruchtzetting is kan het noodzake
lijk zijn om sommige vruchttrossen geheel te ver
wijderen, terwijl bij een matige vruchtzetting het
soms noodzakelijk kan zijn dat op één tros meer
dan één vrucht blijft staan. Er zal dan voor de
groter wordende vruchten toch nog ruimte genoeg
overblijven om te groeien.
Wanneer we de verschillende appelrassen nader
bekijken dan zien we dat het gewenst is dat de
Yellow Transparent flink wordt gedund op één
vrucht per tros.
Ook de Perzik Rode Zomerappel is een ras dat
dikwijls flink gedund moet worden, maar bij dit
ras is het niet noodzakelijk dat maar één vrucht
per tros blijft staan. Als er ruimte is, kan men er
gerust meerdere laten staan en dikwijls is het
nodig, want dit ras groeit erg veel op trossen.
Anders is het met de Zigeunerin. Voor dit ras
is het absoluut noodzakelijk dat de vruchten op
één worden gezet.
Zoals reeds gezegd moet de James Grieve vooral
niet te vroeg worden gedund. Als de vruchtzetting
zeer rijk is zal men het later echter wel moeten
doen want voor dit ras zijn de grootste vruchten
de beste.
Verder hebben we ook reeds opgemerkt dat de
Cox Orange Pippin een ras is waarmee men
zeer voorzichtig moet zijn. Zeer lang en sterk kan
dit ras ruien en het zal over het algemeen niet
zo dikwijls nodig zijn dat dit ras wordt gedund.
Bij partiële vruchtzetting op het één- en tweejarig
hout zal men echter niet moeten dunnen, wil men
een voldoende kiloopbrengst hebben.
Mochten er absoluut teveel vruchten zijn bij dit
ras dan kan men de trossen uitdunnen op 34
vruchten. Men dient zeker de topvrucht weg te
nemen. De Glorie van Holland kan gemakkelijk
op een tros groeien. De Laxton's Superbe heeft
veel beurtjaren maar als ze dicht met vruchten
is bezet dan zal men moeten dunnen, want de
kleine vruchten van dit ras hebben weinig waarde.
Goudreinette zal men niet dikwijls moeten dun
nen en dat zou ook wel erg moeilijk zijn omdat
de bomen van dit ras meestal erg groot zijn.
Bij dit ras kan men veel bereiken door een ruime
snoei.
Verder is ook bij een ras als Jonathan het dun
nen niet dikwijls nodig. De grootste vruchten zijn
immers lang niet altijd de meest gevraagde.
Tracht daarom bij de Jonathan de middelmatige
vrucht te telen.
Bij een ras als Golden Delicious zal bij een zeer
grote vruchtzetting het dunnen zeker noodzake
lijk zijn. Als er teveel vruchten aan de boom han
gen blijven ze klein en dikwijls ook groen en bij
de Golden Delicious zijn de beste vruchten de
grote, gele en meest uitgegroeide.
De 'Winston is ook een ras dat beslist grote
vruchten dient voort te brengen en daarom moe
ten we ook hier dikwijls gaan dunnen.
Bij dit alles moeten we nog wel vermelden dat
eigenlijk het dunnen reeds begint bij de snoei.
Dat kan misschien wel vreemd klinken, maar
juist door een goede snoei kan men reeds heel
veel bereiken voor een goede en grote vrucht.
Van groot belang is het ook dat de vruchten die
blijven zitten, zo'n gunstig mogelijke stand heb
ben. Ze moeten niet beschadigd kunnen worden
door schurende takken of overgroeiende bladeren.
Dikwijls zal het beste zijn dat de topvrucht wordt
weggenomen.
Voor bijna alle appelrassen zet de tweede en
derde vrucht zich het best en deze dient men dan
ook te laten staan. Bij de peren geldt hetzelfde
en daarmede dient men dus rekening te houden
bij het dunnen.
Omdat we menen dat het dunnen van peren
dit jaar niet urgent is, willen we het bespreken
van de verschillende rassen achterwege laten.
Wel willen we nog aandacht besteden aan de
pruimen. Deze geven dikwijls de meeste zorg wat
het dunnen betreft. Er zijn namelijk rassen welke
ieder jaar gedund moeten worden. We denken
daarbij aan de Reine Victoria en de Czar en in
mindere mate de Ontario. Een ras als Reine Clau
de d'Oullins daarentegen moet niet zo dikwijls
worden gedund.
Bij de Reine Victoria en de Czar dienen we te
bedenken dat niet gedund bij zeer grote vrucht
zetting, de vruchten veel te klein zijn en belang
rijk minder waard dan £e volgroeide vruchten.
Pruimen worden niet gedund op de tros of zetel
maar men kan het beste hierbij een vaste onder
linge afstand aanhouden. Deze afstand kan lig
gen tussen 15 en 20 cm. Bij de Reine Victoria b.v.
is een afstand van 20 cm wel aan te bevelen, ter
wijl Czar het kan doen op 15 cm onderlinge af
stand. Ook voor de pruimen geldt dat de conditie
van de boom een rol speelt bij de beoordeling van
het aantal vruchten dat men er aan laat zitten.
Zeer groot kan het aantal vruchten zijn dat er
wordt afgedaan. Het is echter absoluut noodzake
lijk, want dikwijls kunnen alle vruchten toch niet
voldoende groeien.
Wees daarom gerust radicaal in Uw pruimen
en speciaal bij de rassen Reine Victoria en Czar.
Het vruchtdunnen is een noodzakelijke cultuur
zorg. We hopen dat elke fruitkweker hiervan
doordrongen zal zijn en zal handelen naar dat
het noodzakelijk is. Als het goed wordt gedaan
dan kan het de kwaliteit van de te oogsten pro-
dukten zeer ten goede komen. Het kost bij zeer
rijke vruchtzetting veel geld aan arbeidsloon,
maar het is geld dat later dubbel en dwars terug
zal komen als het produkt wordt verkocht. Voor
kleine, onvolgroeide produkten is in onze tijd
geen plaats meer.
Zeer binnenkort zullen de werkzaamheden te
dien aanzien weer moeten beginnen.
We nemen daarbij aan dat U er in de afgelopen
winter reeds rekening mee hebt gehouden dat
grote vruchten noodzakelijk zijn. Dat kon U doen
toen U bezig was met de snoei.
(Advertentie.)
In een goed weidemengsel
mogen de C.B.-graszaad
selecties niet ontbreken