ZATERDAG 2 2 DECEMBER 1956 oJ De stalling en melkwinning De Zweedse boerderijen worden gekenmerkt door alleenstaande woning en op het erf verspreide bedrijfsgebouwen voor de veestapel (melkvee en jongvee apart) en de akkerbouwprodukten. Het ge heel maakt wel een imposante, maar niet altijd even verzorgde indruk. (In tegenstel ling tot Denemarken b.v., waar het geheel meer verzorgd is.) Twee typen van stalbouw zijn veel voorkomend: de grupstal en de gesloten loopstal. De laatste dus ook voor melkvee. In feite speelt de stal een grotere rol in de veehouderij dan in ons land, omdat de melkkoeien het gehele jaar door op stal worden gemol ken. Deze werkwijze is thans ge heel ingesteld op het machinaal melken. De grupstal is, voor zover wij op een aantal bedrijven konden zien, ruim van opzet en doelma tig van inrichting met voldoende licht en ventilatie door onderdor- pelventilatie en luchtkokers. Af hankelijk van het aantal melk koeien, is de stal 4_ of meer-rijlg, waarbij de diex-en met de koppen naar elkaar toe staan. Speciaal aan de voederbewaar plaatsen en de brede voer- en mestgangen is aandacht besteed. De mestgrup is ondiep. Op het proefbedrijf gebeurt de mestafvoer mechanisch met een een kettingtransporteur in de grup. De gier wordt via buisleidingen naar aparte gierkelders ge leid. De hangketting is als bevestigingssysteem al gemeen. In de loopstallen zijn de voederbakken langs één der wanden aangebracht; op één van de bezochte bedrijven was de voedergelegenheid zodanig aan gebracht, dat de koeien er omheen kunnen staan bij de voedering. Bij gebruik van de open loopstal worden de dieren meestal als kalf onthoord. Het melken Op meer dan 80 van de Zweedse bedrijven wordt machinaal gemolken. Het melken met de ma chine is erop ingesteld om met een minimum aan personeel een zo groot mogelijk aantal koeien te melken. Op bedrijven met 70 tot 120 koeien wordt met hoogstens 2 melkers gewerkt. Op de meeste bedrijven wordt nog met apparaten gemolken, 3 a 4 apparaten per persoon is regel. Dit betekent dat mindor aandacht aan voor- en na behandeling van de uier kan worden besteed dan in ons land. Namelken met de hand komt praktisch niet voor. Op enkele bezochte bedrijven werd de uier vuig voorbehandeld (gereinigd) met een natte doek, waar-bij een chlooramine oplossing wordt ge bruikt. Het namelken gebeurde met de machine, waarbij enige massage van de uier met de hand piaats vond. Het zal nogal eens gebeuren bij deze werkmethode, waarbij de melker sterk is belast, dat de machine te lang op de uier inwerkt. Hetgeen overigens ook geconstateerd werd. Beschadiging van het uierweefsel en uierziekte kan hiervan het gevolg zijn. Met het in Nederland aanbevolen „één man één apparaat-systeem", waarbij sterk gestreefd wordt naar opvoering van de melksnelheid, en met de hand wordt nagemolken, kunnen we ons veiliger voelen. Het is misschien wel een vraag in hoeverre een mogelijk tekort aan melkers in de toekomst op de grotere melkveehouderijen in ons land zal dwingen tot het Zweedse (en Amerikaanse) „meer-apparaten- systeem", waarbij de machine alles doet. Op het kleinere bedrijf zal echter een kans op vroegtijdige uitstoot als gevolg van uierontstekingen de economie van het bedrijf eerder in gevaar brengen. Op een toenemend aantal bedrijven in Zweden wordt het melken met apparaten (emmers) vervan gen door het melken in het gesloten melkleiding- systeem in de stal (releaser-systeem), waarbij de melk via tepelhouders en slang door gesloten lei-, dingen in een melktank wordt gemolken. Het melken zelf vindt op veel bedrijven met een gesloten loopstal plaats in een hierop aansluitende doorloopmelkstal. Op een 2-tal boerderijen konden we deze in bedrijf zien. Deze melkstallen boden plaats aan 6, resp. 8 koeien; 3 resp. 4 dieren kunnen achter elkaar aan beide zijden van een lager gelegen middengang in hun afdeling worden toegelaten. De melker bedient 3 of 4 appax-aten, de uiers van de koeien zijn op borsthoogte, zodat de melker zijn opeenvolgende werkzaamheden staande kan ver richten. De koeien krijgen in de melkstal hun portie krachtvoer (tevens lokmiddel) toegediend. De dieren gaan klaar staan om op hun beurt gemolken te worden. Op één van de bovengenoemde bedrijven had een vaste melker de gehele zorg voor 60 melkkoeien. Zijn basisloon bedroeg 10,500 Zw. Kronen (a 72,5 ct), waarbij dan nog een melkproduktietoeslag kwam van ongeveer 3000 Kronen. Zijn werktijden bedroe gen 's winters ongeveer 9 uur per dag en 's zomers 6 uur. Om vergissingen in de krachtvoergiften (per koe al naar de melkgift) in de melkstal te voorkomen, was aan de hals van elk dier een hou ten blokje bevestigd, waarop deze in kg waren vermeld. besmetting van de melk met bacteriën, vooral via de apparatuur. Aan de reiniging van de apparaten en vooral de gesloten melkleiding (die plaats vindt door doorzuigen met desinfecterende vloeistoffen) moet veel zorg worden besteed. Op verschillende bedrijven is de reinheid niet optimaal. Opvallend is echter dat aan de koeling van de Boerderij in Midden Zweden De behandeling van de melk op de boerdery De stei'k gemechaniseerde melkwinning met wei nig personeel brengt bijzondere gevaren mee voor melk veel meer aandacht wordt besteed dan op de bedrijven in ons land. Een factor van betekenis is hierbij dat de grotere bedrijven in Zweden zich de inrichting van een vrij kostbare koelapparatuur beter kunnen veroorloven. Verschillende doeltref fende koelsystemen worden toegepast in de bij elke stal aanwezige koel- en bewaarlokalen voor melk en melkgereedschap. Op eenvoudige wijze zagen we dit b.v. toegepast door gedeeltelijk in de grond ge bouwde koelbakken met doorstroming van Norton- water, waarvan de randen laag zijn om het inzetten en uitnemen van de bussen te vergemakkelijken. Het gros der bedrijven gebruikt echter een kunstmatige koeling met ammoniak of chloorethyl, waarbij de melk onmiddellijk na de winning via de koeler (soms een open koeler) tot omstreeks 6° C wordt afgekoeld en in een tank geleid. Op deze wijze wordt een stijging van het kiemgetal van de melk praktisch geheel afgeremd. Het transport van de melk naar de fabriek vindt van verschillende bedrijven niet plaats in melk bussen, maar in melktransporttanks. Een dubbel wandige roestvrij stalen tank is in het melklokaal op.de boerderij geplaatst en aangesloten op de koel machine en waarin de pas gewonnen melk on middellijk tot ongeveer 6° C is gekoeld. De melk wordt overgepompt in tankauto's van de fabriek en diep gekoeld vervoerd. ,1 De melkverwerking De melkverwerking in de fabriek gebeurt hoofd zakelijk op coöperatieve basis. De afzet van de melk- en zuivelprodukten naar de binnenlandse be volkingscentra en voor de export is goed georgani seerd. De produktie richt zich op consumptiemelk (en melkprodukten), boter en kaas. De consumptie- melk wordt op 3 gestandaardiseerd. Een eenvoudige, maar goed ingerichte coöpera tieve fabriek in Midden-Zweden werd bezocht, waar jaarlijks 12 a 13 miljoen kg melk van 700 veehouders (waaronder vele kleine 60 met minder dan 20 melkkoeien in dit bosrijke gebied) over af standen van 40 mijlen werd aangevoerd. Sedert 2 jaren is de veestapel t.b.c.-vrij. Het gemiddeld vet gehalte aan de fabriek is 3,70 De jaarproduktie van dit bedrijf bestond ongeveer uit: 300.000 kg boter (pakjes van Vi kg) eisen maximaal 16% vocht en 1 zout, minimaal'82% vet. 200.000 kg kaas, hoofdzakelijk 45+, ook nog 30 2,5 miljoen kg consumptiemelk (3 vet), warvan 40 los werd verkocht en. 60 in flessen van 0,3, 0,5 en 1 liter inhoud. De aangevoerde melk wordt uitbetaald naar vet gehalte en hygiënische kwaliteit. De laatste wordt alleen gebaseerd op de reductaseproef. Deze beide bepalingen vinden wekelijks plaats. Op grond van de reductasecijfers wordt de melk in 3 klassen in gedeeld. Het prijsverschil tussen eerste en derde klasse melk bedraagt 6 öre, hetgeen op een gemid delde melkprijs voor de veehouder van 40 öre een vrij hoog percentage betekent. Overigens is de melkprijs in Zweden wel wat eenvoudiger en ook op andere grondslagen samengesteld dan hier te lande. De „grondprijs" ligt in verhouding tot de „vetprijs" zeer hoog. Zo brengt b.v. melk met 3,50 vet een prijs op van 37 öre, terwijl voor elke 0,1 vet daar boven 0,7 öre meer wordt ontvangen. Aan de consumptiemelk worden geen eisen met betrekking tot het aantal bacteriën gesteld; deze melk moet coli-vrij en phosphatase negatief zijn. Tenslotte wil ik erop wijzen, dat de drink-melk in Zweden met zorg en „op temperatuur", d.w.z. koud, wordt geserveerd, de smaak is uitstekend. De consumentenprijs bedraagt voor de losse melk 55 öre, voor de flessenmelk 61 öre, een (ponds)- pakje boter kost 3,70 Zw. Kr. Deze prijzen zijn praktisch uniform in geheel Zweden („advies"- prijzen van de regering). Wat de melkveehouderij in het algemeen betreft, hebben wij de indruk, dat deze in Zweden gezien de hoge lonen bij de geldende prijzen niet buiten gewoon rendabel is. Er wordt echter sterk ge rationaliseerd, zowel op de veehoudersbedrijven als in de zuivelindustrie, die ook gesteund wordt door een sterke centralisatie in de afzet. Op het melk- veehoudersbedrijf gaat deze rationalisatie beslist samen met een doelbewuste kwaliteitsverbetering (produktieteelt) van de veestapel. Intensivering van de bedrijfsvoering (zoals voeder- en melkwinning) wordt echter sterk afgeremd door een tekort aan arbeidskrachten en (in mindere mate) door de hoge lonen in de landbouw. De uurlonen zijn echter van 2,53 Zw. Kr. nog lang niet op het peil van die in de industrie en de bouwvakken. De rationalisatie beweegt zich sterk in de richting van een zo vol ledig mogelijke mechanisatie, hetgeen in het bij zonder in de veehouderijsector ook de intensivering van de individuele produktie per koe remt. Men tracht echter een achteruitgang in de hygiënische kwaliteit van de melk zoveel mogelijk te vermijden door bepaalde maatregelen, zoals extra zorg aan de koeling en het transport. De R.V. en Z.C., Ir. W. L. HARMSEN. Boekhoud- bureau f Jffj ZIERIKZEE: Donderdag 27 december in Hotel „Huis van Nassau". MIDDELBURG: Donderdag 27 december in Café „De Eendracht". ST. PHILIPSLAN1DZaterdag 29 december in Hotel „De Druiventros". THOLEN: Zaterdag 29 december in Hotel „Hot van Holland". ZEEUWS VOORLICHTINGSINSTITUUT OP VERZEKERINGSGEBIED (Z.V.V.) GOES: Iedere dinsdag op het Landbouwhuis. Laat uw polissen op het gebied van de kapitaal-, pensioen-, lijfrente-, studie- en uitzetverzekering controleren en vraagt bemiddeling bij het afsluiten van nieuwe posten. ZEEUWS VOORLICHTINGSINSTITUUT VOOR DE BRANDVERZEKERING. (Z.V.B.) OOSTBURG: Iedere woensdag op de beurs. GOES: Iedere dinsdag op het Landbouwhuis. Laat uw brandpolissen controleren en vraagt bemiddeling bij het afsluiten van nieuwe posten. LANDBOUW RISICO GOES: Iedere dinsdag op het Landbouwhuis. Komt hier met Uw vragen aangaande de W. A. verzekering bedrijf en particulier en vrijwillige on gevallen- en ziekteverzekering. ADVIESBUREAU VOOR OORLOGS- EN RA3IPSCHADE VAN HET LANDBOUWSCHAP GOES: Dinsdag 8 januari van 1416.30 uur, Grote Markt 28a. ZIERIKZEE: Donderdag 10 januari van 1113 uur in Café „Huis van Nassau". ZIERIKZEE: Donderdag 17 januari van 1113 uur in Café „Huis van Nassau". ZIERIKZEE: Donderdag 31 j<«n>"»-: 11 13 uur in Cafe „Huis va,i Na sai

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1956 | | pagina 21