ver zie fit
KIEMREMMINGSMIDDELEN in
ZATERDAG 10 MAART 1956.
waarin opgenomen
HET NOORD-BRABANTS
LANDBOUWBLAD
Zitdagen
Boekhoud-
Bureau.
No. 2317. Frankering bij abonnement: Terneuzen
44e Jaargang.
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
Officieel Orgaan van de
ZEEUWSE LANDBOUW MAATSCHAPPIJ
de Noord-Brabantse Mij van Landbouw
en andere Verenigingen
Vol ongeduld wacht de Zeeuwse
boer op het ogenblik, dat
zyn grond droog is.
Dan kan hij uitrijden. Dan gaat
hij het zaad aan de goede aarde toe
vertrouwen in de hoop op een goed
gewas. Dan komt er eindelijk volop
werk aan de winkel en leeft de ge
hele plattelandsbevolking op. Geen
tijd meer voor vergaderingen. Zelfs
niet voor beursbezoek. Slechts inge
spannen arbeid met steeds grote zorg
voor het gewas!
Wie door onze provincie Zeeland
rijdt, moet het wel opvallen, dat het
water in de geïnundeerd geweest
zijnde polders veel slechter weg wil,
dan in de overige. De grond is dan
zogenaamd wel genezen, maar de
boer weet wel beter. En de leek ziet
het aan de grote plassen en de zwem
baden, die hij in dat landschap ziet,
waar ook geen bomen meer te zien
zijn. Niet voor niets kochten de in
de oorlog geïnundeerd geweest zijn
de boeren nog jaren lang gips bij en
zo zal het ook nu weer wel gaan. Het
verhoogt de bedrijfsuitgaven en be-
invloedt de uiteindelijke bedrijfs
resultaten ongunstig. In deze tijd
van hoge onkosten en zeer matige
prijzen geen prettige ervaring.
Het is begrijpelijk, dat op het ogen
blik in de gesprekken van de boeren
veel over de tarwe wordt getheoreti
seerd. Een ieder is zo gauw bij kon
naar zijn percelen wintertarwe gaan
kijken en men kan nu de mensen in
delen in optimisten en pessimisten.
D^ eersten zijn ervan overtuigd, dat
het nog mee zal vallen, de anderen
zien alle plantjes zo dood als een
pier.
Sommigen omvatten naai oud ge
bruik de veldsla in hun overpeinzin
gen, maar men zal nog even moeten
afwachten om té ervaren, wie "van de
twee groepen gelijk heeft of dat de
waarheid ook hier in het midden ligt.
In ieder geval zal er heel wat win
tertarwe de bevriezingsdood gestor
ven zijn en zijn o.a. de kosten van
het zaaizaad dus vergeefs gemaakt.
Bij de kostprijsberekeningen door
het L. E. I. wordt met dit uitvrie-
zingsrisico rekening gehouden, door
dat men aanneemt dat de winter
tarwe gemiddeld eens in de vijf jaar
deze weg opgaat en men dus Vr, zaai
zaad meer beregent. -Maar onderde-,
hand is dit jaar de strop er maar.
Ook de klaver en de lucerne worden
met argusogen gade geslagen. Ho
pelijk valt alles mee, doch schade
staat vast.
Nog juist voor de uitzaai heeft de
Regering
de tarweprijs en de suikerprijs
bekend gemaakt. Zoals nog in het
vorige nummer van dit blad kon
worden opgenomen, is de tarweprijs
iets verhoogd tot 26 en ook de sui
kerprijs ging met 95 eent omhoog en
komt dus op f 52,35 per 100 kg.
Hoewel de Minister van Landbouw
nog in het Verre Oosten vertoeft, is
de regering tot publicatie van de
prijzen overgegaan, voornamelijk na
sterke aandrang van de georgani
seerde landbouw. Wij hebben boven
dien zo'n idee, dat het korte maar
krachtige stukje, dat de voorzitter
van de Z. M. enige weken geleden
in dit blad schreef, aan en en ander
de zo hoog nodige stoot heeft ge
geven.
Wij ménen namelijk, dat in de eer
ste plaats, nu de prijzen bekend zijn
gemaakt, gezegd dient te worden, dat
wij niet de minste bewondering heb
ben voor een prijzenbeleid waarbij de
Overheid de prijzen pas d&n bekend
maakt, als het zaad al lang in de
grond zit. Het opmaken van het
bouwplan is één van de voornaamste
handelingen voor de boer.
Drie belangryke factoren.
Behalve dat hij met de landbouw-
technische kwesties, zoals een be
hoorlijke vruchtwisseling heeft te
maken, dient hij met verschillende
andere factoren rekening te houden.
Uit economisch oogpunt zal hij een
zekere spreiding van gewassen moe
ten toepassen. De prijzen van de
meeste landbouwprodukten zijn im
mers weer geheel vrij en de hoogte
hiervan is dus het gevolg van vraag
en aanbod. Dit laatste hangt juist
voor deze vrije produkten, zoals peul:
vruchten, vlas, uien, zaden en in
zekere zin ook aardappelen, voor een
flink deel van het buitenland af. Is
daar overal zelf een goede oogst ge
weest, dan kunnen wij onze over
schotten maar zeer moeilijk afzetten.
Mislukt ergens een oogst of doen
zich andere onverwachte omstandig
heden voor, dan ontstaat er plotse
ling vraag en trekken de prijzen aan.
Er is dus ten aanzien van de afzet
en de prijsvorming van bovenge
noemde produkten een behoorlijk
risico en de akkerbouwboer doet er
goed aan dit risico te spreiden door
al deze produkten jaarlijks in zijn
bouwplan op te nemen. Daarnaast
speelt tegenwoordig de arbeidsbezet-
ting een overwegende rol, waarbij
naast de vaste kernen, voor zover nog
aanwezig, de mogelijkheden van de
streek bekeken dienen te worden.
Een bouwplan met meer arbeidsin
tensieve gewassen dan met de ar
beidsmogelijkheden kah worden uit
gevoerd en tot een goed einde ge
bracht, levert het risico op, dat het
meer geld kost dan het opbrengt.
Tenslotte dient de boer rekening te
houden met zijn beschikbare machi
nepark en zijn financiële mogelijk
heden tot uitbreiding, aanpassing en
moderniseering hiervan. Dat hierbij
de liquiditeitspositie een voorname
rol speelt zal een ieder duidelijk zijn.
Naast deze reeds zeer moeilijke en
soms onoverzichtelijke factoren heeft
de akkerbouwer dan twee zeker
heden waarop hij kan bouwen. Het
zijn de tarwe en de suikerbiet. Hier
voor wordt door de regering nog een
lucktcfekcelde aarclappelbewaarplaatóen
AAN alles komt een eind, dus ook aan een lange strenge vorstperiode. De
balans kan nu opgemaakt worden.
Hoe hebben de luchtgekoelde bewaarplaatsen zich tijdens deze strenge vorst
gehouden?
Voor zover ons bekend, goed Slechts in enkele bewaarplaatsen is er tegen
de buitenmuren een gering aantal aardappelen bevroren. In de goed geïsoleer
de en verzorgde bewaarplaatsen was de temperatuur over het algemeen sterk
opgelopen. Temperaturen van T C waren geen uitzondering. Alleen in be
waarplaatsen waar tijdens de vorstperiode met menglucht of op een gunstige
dag met 0 graden, of iets daaronder, is geventileerd, beweegt de temperatuur
zich om de 3 of 4 graden Celcius.
Het gevolg van deze vrij hoge temperatuur is, dat in veel bewaarplaatsen
de aardappelen in meer of mindere mate zijn gaan spruiten. Zijn de ogen
eenmaal los, dan is het geen eenvoudige opgave ze weer in rust te krijgen.
In de achter ons liggende jaren is wel gebleken, dat dit in het aankomende
voorjaar vrijwel niet mogelijk zal zijn.
Wat kan er nu gedaan worden om te trachten het spruiten tegen te gaan
of althans af te remmen?-
OOSTBURG: Woensdag 14 maart in
café „De Windt."
ZIERIKZEE: Donderdag 15 maart in
hotel „Huis van Nassau."
MIDDELBURG: Donderdag 15 maart
in café „De Eendracht."
KORTGENE: Donderdag 15 maart in
hotel „De Korenbeurs."
ST. PHILIPSLANDZaterdag 17
maart Hotel „De Druiventros",
Door de Stichting Aardappelbewa-
ring te Wageningen en de Land'oouw-
voorlichtingsdienst voor de Zeeuwse
eilanden zijn in het voorjaar van 1955
enkele proeven genomen met 't door-
blazen van een kiemremmingsmiddel.
De verkregen resultaten waren be
vredigend. In hoeverre partijen aard
appelen met veel grond op deze be
handeling zullen reageren, is nog niet
bekend. Het is zonder meer duidelijk,
dat het poeder niet, of weinig, zal
doordringen in z.g.n. stortplekken.
Stortplekken zijn uit de boze; ook
voor een goede verdeling van het
kiemremmingsmiddel.
Talrijke bezitters van aardappelbe
waarplaatsen hebben thans het plan
hun aardappelen met een poeder te
gaan behandelen. In iit verband lijkt
het gewenst de te volgen werkwijze
nader te omschrijven.
Vooropgesteld zij, dat een en ander
nog niet volmaakt is. Het wil ons na
melijk voorkomen, dat in de boven
ste laag nog iets te weinig poeder
blijft hangen. Door de Stichting Aard-
appelbewaring en door de Landbouw-
voorlichtingsdienst vordt nagegaan
of een andere, betere methode ont
wikkeld kan worden. Te zijner tijd
hopen wij in de gelegenheid te zijn
daarover nadere mededelingen te
doen.
Het inblazen van poeder geschiedt
als volgt:
Bij open cellen of boxen wordt het
open gedeelte tussen schotwerk en
plafond afgesloten, b.v. met karton
of board. Op deze wijze krijgt men
een afgesloten cel. De luchtcirculatie
wordt op „intern" gesteld (dus zoals
tijdens de vorstperiode). De ontluch-
tingsgaten in het plafond worden af
gesloten. De ventilator wordt inge
schakeld. Het poeder wordt nu door
het luchtinlaatluik of -deurtje in
de interne luchtcirculatie verstoven,
waar het in de luchtstroom opgeno
men en in de partij aardappelen ver
deeld wordt.
Het is nodig, dat bedoeld inlaatgat
wordt afgesloten met een stuk kar
ton, board of iets anders, zodat geen
buitenlucht aangezogen kan worden.
Het verstuiven kan het best geschie
den met een hand- of motorverstui
ver, waarvan de uitmonding door een
daartoe gemaakte opening in het hiér*
voor genoemde stuk karton in de in
terne ventilatiekoker wordt gebracht.
Bedieningspersoneel en verstuiver
staan dus buiten de cel. Het verstui
ven moet langzaam en regelmatig
plaats vinden, niet meer dan 20 tot 30
kg per uur. Bij sneller werken heeft
men kans dat een groot gedeelte van
het poeder op de bodem van het pers
kanaal terecht komt. In dit verband
is het ook noodzakeiijk, dat de wan
den en de bodem van het perskanaal
goed glad, schoon en droog zijn.
Per ton aardappelen wordt circa
1 kg poeder verstoven. Zodra de ge
wenste hoeveelheid in de partij ge
bracht is, wordt met intern venti
leren gestopt. Vervolgens laat men
de partij aardappelen enige dagen
rustig zitten, zodat het poeder zich
aan de knollen kan hechten.
Daarna kan weer normaal met bui
tenlucht geventileerd worden.
Het behoeft ongetwijfeld geen na
der betoog, dat alleen geventileerd
wordt met lucht waarvan de tempe
ratuur lager is dan die in de partij
aardappelen. Het is niet noodzake
lijk, waarschijnlijk zelfs niet wense
lijk, te trachten de temperatuur na
de behandeling terug te brengen tot
3 graden Celsius. Een temperatuur
van 4 tot 5 graden C. lijkt ons de
meest gewenste. De aardappelen ver
zoeten dan niet en laten zich beter
verwerken (minder kans op stoot-
blauw)
Na het inbrengen van het kiem
remmingsmiddel dient de ventilator
grondig gereinigd te worden.
Tot slot zij er op gewezen, dat er
op gelet dient te worden, dat zich
tijdens het verstuiven geen andere
produkten in de buurt bevinden.
Pootaardappelen b.v. verdragen een
dergelijke bek^ï.Jtrxlng niet.
Mocht een en ander nog bepaalde
moeilijkheden opleveren, raadpleeg
dan de rayon-assistent in uw gebied.
De Hoofdassistent
M. MURRE.