62
VAN BEDRIJFSCHAP
UIT DE INHOUD
NAAR PRODUKTSCHAP
VERENIGINGSDEMONSTRATIE
OP THOLEN
REGIONALE BERICHTGEVING
OVER PLANTENZIEKTEN
DEMONSTRATIE
MET ZAAIMACHINES
KUNSTMATIGE INSEMINATIE
DE PRODUKTIE VAN RUNDVLEES (vervolg)
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
•ls ze in de ondernemingsraden met deze zaken op
de hoogte worden gesteld.
Het is door deze uitspraken wel duidelijk, dat de
gelijke medezeggenschap van de werknemers t'én
van de moeilijkste punten is en dat de toekomst zal
moeten leren of de economische verantwoordelijk
heid die op hun schouders wordt geladen niet te
zwaar is. Doch wat helpt het om over deze samen
stellingen, die na langdurige en moeizame onder
handelingen tot stand kwamen, nog verder ie pra
ten.
OP REIS GEGAAN.
De produktschappen zijn zoals Minister Mans-
holt het uitdrukte op reis gegaan en er is niet
alleen van paard verwisseld, doch ook het aantal
passagiers in het rijtuig is veel groter geworden.
Het reisdoel is het zelfde gebleven, al is dit nooit
nauwkeurig omschreven geweest.
Minister Mansholt zag het doel als het beharti
gen van de belangen van de bedrijfstak in overeen
stemming met het algemeen belang. Daarbij moe-
Ons land stond in 1954, ondanks toenemend vlees
verbruik, nog beneden het vooroorlogse peil. Het
totale verbruik aan vlees was in 1954 390.000 ton,
zodat na aftrek van export nog niet in eigen be
hoefte kan worden voorzien. In het afgelopen jaar
is het vleesverbruik echter nog zodanig gestegen,
dat een consumptie van 40 kg werd bereikt.
k van de totale vleesproduktie wordt geëxpor
teerd, geconsumeerd in eigen land.
DE SLACHTKWALITEIT VAN HET
RUNDVEE.
Het begrip „slachtkwaliteit" wordt bepaald door:
1. De consument.
2. De slager.
De consument geeft de voorkeur aan mals en
smakelijk vlees, dat vlug is klaar te maken.
Bij een hoog welvaartspeil zal hij hier ook extra
voor willen betalen.
De malsheid wordt bepaald door:
1. de leeftijd van het dier. Vlees van oudere dieren
is in het algemeen taaier. De malsheid van het
type als zodanig, is hierop echter ook van in
vloed.
2. de graad van rijpheic:. Goed doorgemeste dieren
hebben malser vlees (minder droog) dan niet
rijpe en magere dieren.
3. de verschillende vleessoorten aan het dier. In
het algemeen vormen de spieren van het mid-
denstel (ribben, rug en lendenen) en achterstel
(dijen en schenkels) de fijnere vleessoorten,
Van Bedrijfschap naar Produktschap.
De produktie van rundvlees.
Is dit bêleid?
Het Landbouwschap over de melkprijs
19531956.
Verantwoorde veevoeding.
Lonen en sociale voorzieningen.
Uit q*5 Herverkavelingsgebieden.
Zitdagen
Radio
Korte wenken
Onder de Tuinbouwlantaarn.
Zeeuws Stierenreglement.
De Boerenjeugd. (Editie Zeeland.)
Noord-Brabantse Mij van Landbouw.
(Editie Noord-Brabant.)
Bram uit de Slikhoek.
Gedachtenwis.seling rondom grondonder
zoek en bemesting op hcog niveau.
Teeltverordening zaalmais 1951.
Enkele nieuwe K. I.-stieren in Zeeland.
Paard en Paardensport.
Centrale Iïengstenkeuring te Goes.
Mark tber iehten
Uit de Kringen en Afdelingen.
o
Dit blad verschijnt elke ZATERDAG. Over
name van artikelen is slechts geoorloofd met
duidelijke bronvermelding. Leden van de
Z. L. M. en N.-Br. Mij van Landbouv ontvan
gen het blad gratis
ABONNEMENTSPRIJS voor niet-le~en, niet-
grondgebruikers, bedraagt 10,per jaar I
lȕ-l mrvn Hnrr
ten we inderdaad niet vergeten, dat als een vrucht
van het overleg in de bedrijfschappen een betere
samenwerking tot stand is gekomen tussen produ
cent, handel en industrie. Men heeft elkaar leren
kennen in ware gedaante en problemen. Uiteraard
zijn er wel eens moeilijkheden geweest, ook met de
regering.
Die moeilijkheden kunnen er uit bestaan dat de
minister van landbouw of de minister van econo
mische zaken de verordeningen vernietigen. In het
verleden is dat niet vaak voorgekomen, omdat
zoals Minister Mansholt het uitdrukte, de besturen
doorgaans het algemeen belang goed in het oog
houden.
Men mag echter bij het inwerkingtreden van de
produktschappen hopen, dat de werkzaamheden
beperkt zullen blijven. Want al is er veel werk dat
onafhankelijk is van de conjunktuur, er blijft toch
altijd een zekere samenhang tussen deze conjunk
tuur en de bemoeiingen van deze lichamen. B.
in vergelijking met die van het voorstel (de
hals en de kop). De malse haasspier (onder de
lendenen) bijv. behoeft maar even te braden,
de halsspieren, in het bijzonder aan het nekge-
deelte, veel langer (soepvlees).
De smakelijkheid hangt af van:
1. De kleur. Lichtgekleurd kalfsvlees heeft wei
nig aroma. Donker gekleurd vlees, bijv. van
oudere dieren, veel meer (soms te veel, o.a. bij
oude stieren). Een donkere kleur vermindert
de waarde en de eetbaarheid niet altijd.
2. De voeding. Smakelijke, goed samengestelde
mestrantsoenen en een goede weide hebben
een gunstige invloed. Hoewel minder dan de
melk,, wordt het vlees onsmakelijker door voe
dermiddelen met afwijkende geur en smaak.
3. De vetheid van het vlees. Te veel vet benadeelt
de smaak, daarentegen is erg mager vlees slap
en vrij smakeloos.
De slager moet zich naar de kwaliteitseisen van
de consument richten.
Niet alle onderdelen kunnen voor hem evenveel
opbrengen. Niet alleen op grond van verschil in
malsheid, maar ook afhankelijk van de vorm van
verschillende spieren. Zo lenen zich de buik- en
borstspieren minder goed voor het afsnijden van
een goed verkoopbaar stuk vlees.
Het zal duidelijk zyn, dat niet te oude dieren met
goede bevleesdheid, speciaal t.a.v. de duurste on
derdelen (bovenhand en achterhand), en die de
gewenste graad van vetheid hebben, het meeste
opbrengen. Hierbij is vooral de verhouding vlees
vet been vvaardebepalend. Daarnaast dienen de
duur vlees leverende onderdelen goed gespierd te
zijn.
Ir. W. L. HARMSEN,
Rijksveeteeltconsulent.
Bij dezen brengen wij alle veehouders onder {le
aandacht dat er een verenigingsdemonstratie zal
worden gehouden met elecirisehe apparaten, die
z?l plaatsvinden op dinsdag 7 februari om 2.30 uur
bij de heer D. C. Duynhouwer, Wilhelminasiraat,
Scherpenisse.
Een ieder die belangstelling hiervoor heeft, no
digen wij uit otm aanwezig-te zijn.
De Raad voor de Landbouwvoorlichting hield
zich in zijn tweemaandelijkse vergadering diep
gaand bezig met het vraagstuk van de regionale
berichtgeving omtrent het optreden van ziekten en
beschadigingen voor de land- en tu'rlbouw. De Raad
kwam tot de conclusie, dat de berich igeving in de
verm van w arschuwingen door middel van ge
drukte of gestencilde kaarten, die zich in Zeeland
deels reeds heeft ontwikkeld, dee s nog in ontwik-
kehng is, in een behoefte blijkt te voorzien en door
de praktijk wordt gewaardeerd. Radioberichtgeving,
hoe nuttig ook op zichzelf, z-1 gezien het feit dat
zij moeilijk plaatselijk afgestemd kan worden en
teveel in algemene termen moet worden gehouden,
nimrr.er de concrete waarschuwingen, die de teler
zwart op wit ontvangt, kunnen vervangen. Het zal
evenwel aanbeveling verd enen aan de ontwikkeling
van bc'de vormen van berichtgeving aandacht te be
steden.
Aangezien Zeeland dit jaar niet in aanmerking
is gekomen voor de uitvoering van plaatselijke
streekverbeteringen door intensievere voorlichting
besloot de Raad reeds thans na te gaan, welke ge
bieden eventueel voor 1957 in aanmerking zouden
komen, zodat te zijner tijd de landelijke landbouw-
voorlichtingsraad goed voorbereide plannen aan
geboden kunnen worden.
Het lijkt misschien wat vreemd om midden in
de winter een aankondiging van een demonstratie
met zaaimachines te lezen. De geplande demonstra
tie met zaaiwerktuigon kon echter in 1954 wegens
de nattigheid en in 1955 wegens de droogte niet
doorgaan. Vandaar dat door de Vereniging voor
Bedrijfsvoorlichting Oost Zuid-Beveland is besloten
om deze nu te houden op donderdag 9 februari in
de Veilingsgebouwen te Krabbendijke des middags
om 2 uur.
WAT ZAL DAAR TE ZIEN ZIJN?
In de eerste plaats zullen daar de meest gang
bare systemen bij elkaar worden gebracht en aan
een bezichtiging en (bespreking worden onderwor
pen.
In de tweede plaats zullen daar twee machines
afgesteld worden op een genormaliseerde rij-af-
stand van il en 121\-h cm. De verschillende voor- en
nadelen zullen daarbij worden bekeken en de di
verse mogelijkheden worden getoond.
Vervolgens zal getracht worden aan te tonen
hoe de verdeling van het zaaizaad in de rij plaats
vindt en dat het nogal eens voorkomt dat de ene
pijp meer verzaait dan de andere.
Daarnaast zal door de heer Steketee uit Driewe
gen een wiedbalk worden afgesteld met behulp
van een door hem daartoe speciaal ontworpen
plank. De normale afstellingstijd wordt daaiibij tot
een derde gedeelte teruggebracht, terwijl nastel
len op het veld niet meer behoeft plaats te vinden.
Tenslotte zullen twee voorbeeld gereedschaps-
kasten, 1 voor een bedrijf kleiner dan 40 ha en 1
voor een bedrijf groter dan 40 ha, worden tentoon
gesteld.
Men zou deze middag een praatmiddag met de
zaaimachines erbij kunnen noemen. Het is ietwat
een experiment en dan ook hoofdzakelijk bedoeld
voor de boeren van Oost Zuid-Beveland, waarbij
echter elke ander belangstellende hartelijk welkom
is.
Een ander experiment is dat de volgende dag
speciaal voor de werknemers zal worden gedemon
streerd. Naar mijn gevoel een uitstekend idee,
daar deze mensen uiteindelijk met deze machines
moeten werken. Een plan dat zeker zal slagen en
navolging verdient.
Dus elke belangstellende van zaaimachines en
een rationeel gebruik daarvan op donderdag 9
februari a.s. om twee uur 's middags in de Veilings
gebouwen te Krabbendijke.
De Hoofdassistent bij de R. L. V. D.,
G. J. VAN LIERE.
Grote toename.
De toename van het aantal koeien waarbij K. I.
wordt toegepast die reeds in het vorig jaar vrij
sterk was, zet zich ook in het thans lopende jaar
voort.
In december en januari samen werden 400 run
deren meer geïnsemineerd dan in het vorige jaar.
Vooral in de beide Vlaanderen, maar ook in Tholen
was er nogal een belangrijke toename.
Problemen.
Deze op zich zelf gezonde groei van de verenigin
gen brengt in bepaalde gevallen nog moeilijkheden
met zich mee. Het W3s te voorzien, dat zowel op
Walcheren als op Zuid-Beveland de foe:de insemina-
toren hun werk in het a.s. voorjaar niet goed meer
af zouden kunnen.
Om deze reden is bij beide verenigingen een twee.
de insemin tor aangesteld, die een gedeelte van
het werk moet overnemen om een goede werkver
deling te krijgen.
Alles of niets.
Nog te vaak zien wij, dat er veehouders zijn, die
slechts een gecieeite van hun vee kunstmatig laten
insemir.eren. Speciaal als men met onvruchtbaar
heid tobt op het bedrijf, dan is het als regel niet
verstandig om zowel met de kunstmatige als met
de natuurlijke dekking te werken.
De echte dekinfecties worden weliswaar uitslui
tend door de stier overgebracht, en wat dat betreft
zou er m sschien ook n.et zoveel bezwaa. zyn. De
ervaring leert echter, dat op een bedrijf, waar een
maal de onvruchtbaarheid heerst, alterlei bacteriën
hun kans krygen. Hierdoor ontstaan soms bij alle
dieren lichte ontstekingen van de vrouwelijke ge
slachtsorganen, waardoor althans een tijdelijke on.
vruchtbaarheid ontstaat.
Besmette runderen kan men het beste door de
dierenarts laten behandelen, en ze daarr. 3 tot 6
weken rust geven.
Wanneer er eenmaal een besmetting heerst, is
het dus het oeste geheel tot de kunstmatige insemi
natie over te gaan.
Wij zien trouwens ook, dat er op bedrijven waar
alle dieren geïnsemineerd worden, de minste moei
lijkheden zijn.
Tenslotte.
Tenslotte nog dit. Uw inseminator is een goed
vakman, maar op he': gebied van onvruchtbaarheid
is hy niet gespecialiseerd. Wanneer men ondanks
de kunstmatige inseminatie nog slechte resultaten
heeft, dan moet men niet aarzelen zijn dierenarts
te consulteren. Als regel zal hij kunnen helpen.
Mochten er ernstige prcN~men zijn, d°n kan Uw
dierenarts zo nodig altijd de Gezondheidsdienst in
schakelen. G. WAGENAAR.
WIJ
ADVERTENTIETARIEF: Per mm 18 cent;
min.mum per advertentie 2;u. Incasso
kosten 0,20.
Regelabonnementen tegen speciaal tarief,
inzending van advertentiën uiterlijK Dinsdag
avond aan de Uitgeefster N.V. Firma
P. J. VAN DE SANDE te Terneuzen.
Redactie:
Secretariaat der Z. L.
Landbouwhuis Goes
Tel. K. 1100—2345.