VCOR DE Plattelandsvrouw Vervolg rede van lr C. S. KNOTTNERUS. Orig. Be-ka C.B. bruine bonen ZATERDAG 2 4 DECEMBER 1955 835 deze moeilijkheden dikwijls veroorzaken, door erg vaak te praten over garantieprijzen. Dit is logisch, want onze garantieprijzen zijn onze minimumprij zen en wij moeten dus altijd zorgen, dat de mini mumprijzen zo hoog mogelijk liggen. Maar dat deze garantieprijzen dikwijls niet behoeven te wer ken, en een hele tijd niet gewerkt hebben, is het grote publiek niet duidelijk. Het is dus onze taak, dat zo goed mogelijk duidelijk te maken. Als voorbeeld van een garantieprijs, die niet be hoefde te werken, noem ik U de melkprijs. Ge durende het vorige melkprijsjaar, dat loopt van 1 Nov. 1953—1 Nov. If54, heeft de Regering iets bij moeten passen. De algemene verwachting was, dat dit ook voor het jaar 1954'55 het geval zou zijn. Gebleken is echter, dat dit helemaal niet zo was. De werkelijke prijs is 2/10 cent boven de garantie prijs geweest. Dus voor de melk heeft de garantie prijs het laatste jaar niet gewerkt. Alleen voor de toeslaggebieden, daar moet dus wel de toeslag wor den gegeven, echter ook min 2/10 cent. Export-moeilijkheden. Een volgende moeilijkheid voor Nederland is de export. Voor de tarwe en dr suiker ligt het niet zo moeilijk; in het binnenland wordt n.l. minder geproduceerd dan wij nodig hebben voor de con sumptie. Bij import kan aan de grens de prijs zodanig worden opgetrokken, dat de prijs :n het binnenland goed blijft voor de boer. Voor tarwe heblen we altijd een vaste prijs gehad en voor de suiker heb ben we de suikerprijs vastgesteld, waaruit de bie- tenprijs resulteert. Maar nu er zoveel wordt ge produceerd, dat dit bijna gelijk is aan de consump tie, kunnen we niet meer verder. Alle andere producten zijn exportproducten en het is juist voor deze exportproducten, dat onze situatie moeilijk is. De prijs van voergraan kan door monopoliehef fingen op een bepaalde hoogte worden gehouden, n.l. op een rendabele prijs voor de akkerbouw. Maar wanneer de veehouder dit voergraan moet gaan gebruiken, dan wordt zijn kostprijs verhoogd en de producten die hij hiermee maakt moeten worden geëxporteerd. Het is dus daarom, dat een veehouder altijd vraagt naar een lage voergraan- prijs en hij dus tegen monopolieheffingen is. Hij wil ze alleen maar aanvaarden, wanneer hij deze monopolieheffingen weer gerestitueerd krijgt, zo dra er -"ordt geëxporteerd. Dit laatste is erg moeilijk omdat wij in Nederland gebonden zijn aan internationale overeenkomsten. Wij kennen hier voor het G.A.T.T.. dat een internationale overeen komst voor de handel is, die verbiedt dat contigen- teringen en invoerrechten worden verhoogd. Onze monopolieheffingen kunnen hiermee nog in over eenstemming worden gebracht, maar zodra wij deze gaan restitueren is men bang, dat dit Neder land zal worden verboden. Het zou voor ons nodig zijn dat wij duidelijk maakten, dat wij hier niet buiten kunnen, en ook voor Nederland meet het mogelijk zijn, evenals voor België, uitzonderings bepalingen van het G.A.T.T, goedgekeurd te krij ger.. De monopolieheffingen worden door meer dere mensen momenteel ingevallen, o.a. door de handel. De redenen hiervoor zijn de volgende: Door de monopolieheffing wordt de buitenland se prijs opgetrokken tot de binnenlandse kostprijs. Is dus de ene maand de buitenlandse prijs 1, lager dan de binnenlandse prijs, dan is de monopo lieheffing 1,—. Is de volgende maand de prijs 2,lager dan de binnenlandse prijs, dan komt er 2,— bij aan monopolieheffingen. De handel kan, naar haar mening, hiermee niet werken, want zij weet nooit hoe hoog de prijs zal zijn, wanneer zij de producten invoert. Deze be zwaren van de handel hebben op verschillende plaatsen gehoor gevonden en men maakt nu steeds meer bezwaren tegen monopolieheffingen. Een manier om de monopolieheffing te hand haven is deze, dat men voor een heel jaar een vaste monopolieheffing vaststelt. Ik meen, dat de handel dezelfde moeilijkheden overigens zou hebben, omdat er altijd op een be paald ogenblik een overgangstermijn is. Men moet dan n.l. v6or een volgend jaar de monopolieheffing vaststellen, en men zal weer gaan speculeren. Een andere mogelijkheid is, dat men teruggaat naar het systeem van vóór de oorlog. Toen moest name lijk de monopolieheffing worden betaald op het moment van invoer. Dan heeft de handel echter weer het volgende bezwaar Wanneer men in Mei koopt en men voert in Augustus in, dan weet men niet hoe hoog de mono polieheffing zal zijn. Dit bezwaar is echter niet zo groot. Men koopt natuurlijk op de buitenlandse markt op het moment, dat de prijs van het voer graan laag is, n.l. wanneer deze zó laag is, dat men niet verwacht dat het goedkoper zal worden. Wan neer de verwachting uitkomt en men gaat in Augustus invoeren, dan heeft men wellicht een voordeel, omdat de monopolieheffing op dat mo ment laag zal Djn, want de prijs is naar alle waar schijnlijkheid opgelopen, dus de monopolieheffing is verminderd. Deze persoon heeft zijn tarwe op de buitenlandse markt goedkoop gekocht en be taalt een lage monopolieheffing. Dat hij dan niet zou kunnen uitrekenen, dat daaraan te verdienen is, is niet waar. Uit een kortgeleden ingesteld opinie-onderzoek is, merkwaardig genoeg, gebleken, dat de Neder landse consument (het was een opinie-onderzoek op zeer kleine schaal, slechts een paar honderd mensen hebben hun antwoord ingestuurd) het er wel mee eens is, dat de Nederlandse boer en arbei der zijn kostprijs vergoed krijgt redelijke belo ning voor al zijn arbeid. Toeslagregeling per ha wijzen wij af. negenen, die aanvallen doen op de monopolie heffing, gaan in grote lijnen hiermee blijkbaar toch wel accoord, daar zij een ander systeem voor de monopolieheffing hebben bedacht, n.l. met toe slagen per ha. U hebt daarover van Uw voorzitter daarstraks ook al iets gehoord. Deze toeslagen por ha, zoals de Voorzitter daar net zeide, zullen door ons alleen maar kunnen worden aanvaard in uiterste noodzaak. Ik zou het hier nog wel iets sterker willen zeggen, zij kunnen eigenlijk door ons in het gel oei niet worden aan vaard, want wat is het geval? Wanneer wij toe slagen per ha aanvaarden, dan betekent dat, dat we volkomen afhankelijk worden van de-Staatskas. Men kan dan evengoed direct gaan vaststellen welk salaris en welk inkomen iedere boer mag hebben en hem een briefje geven, dat hij bij de ontvanger van de belasting of bij welke rijksambte naar dan ook, kan inleveren om zijn salaris op te halen. Deze toeslag zou dan afhankelijk zijn van de kostprijs en datgene wat men een redelijk in komen vindt. Wanneer men daar dan nog bijhaalt de kostprijs- verschillen, die wij in Nederland kennen, niet al leen per gebied, maar ook individueel, dan voelt U wel, waar we op een bepaald moment naar toe gaan. Het zou ongetwijfeld uiteindelijk leiden tot onteigening van het bedrijf. Deze toeslag is dan ook naar mijn mening niet aanvaardbaar. De toe slag per ha doet onmiddellijk denken aan de pacht, want dat is ook iets wat per ha werkt. Wij weten allen, dat we al zó ver gevorderd zijn dat de pacht wel individueel door de Grondkamers wordt vastgesteld, maar dat de grote richtlijnen aan het Departement worden vastgesteld. Onge veer in dezelfde geest zou voor ons een toeslag regeling per ha voor de verschillende producten werken. Voor kippen en varkens geloof ik dat de toeslagregeling per ha geheel onmogelijk is. Laten we de monopolieheffingen los, dan komt de prijs voor varkens- en kippenvoer laag te liggen. Ver schillende handelaren zullen dan varkens en kip pen gaan houden, terwijl deze thuis horen op het kleine bedrijf. Ook dit is voor mij een reden, dat ik een toeslagregeling per ha niet aanvaardbaar vind. U ziet, dat wij momenteel nog voor een gewel dige massa vraagstukken staan en ik geloof niet, dat U van mij verwacht hebt dat ik precies zou zeggen wat wij aan al deze dingen moeten doen. Het is duidelijk dat de Minister van Landbouw niet anders kan dan zijn standpunt verdedigen in het kabinet en dat de landsregering uiteindelijk de be slissing neemt. In dit verband zou ik U er op willen wijzen hoe noodzakelijk het is door te gaan met de opbouw van het apparaat van de georganiseerde landbouw, dat het boerenstandpunt tegenover het regerings standpunt kan stellen. Uw Voorzitter heeft er zojuist al op gewezen, dat het Landbouwschap, want daar doelde ik op, verschillende moeilijkheden heeft op zijn weg. Het is echter noodzakelijk, geloof ik, dat wij zo lang zamerhand vork maken van de opbouw van het Landbouwschap en dat we daar een apparaat van maken, dat ons boeren kan helpen in de moeilijk heden, die wij binnenkort misschien kunnen ver wachten. Wij moeten klaar staan en ik geloof dat het duidelijk is, dat wij, wanneer er moeilijkheden komen, niet alleen afhankelijk zullen moeten zijn van onze Overheid, maar dat wij zelf een apparaat zullen moeten hebben, dat ook hiervoor klaar is. Het is mijn mening, dat we op het ogenblik ons nog erg veel bezighouden met organisatorische moeilijkheden en dat we voor do grote problemen, waarvoor we komen te s.aan en waarvan ik er enkele heb genoemd, eigenlijk geen tijd hebben om ze behoorlijk te bestuderen. Ik hoop. dat men zowel hier in Zeeland als landelijk de tekenen der tijden zal willen begrijpen en zich zal willen voor bereiden voov de moeilijkheden, die we krijgen. Dat ook T"w organisatie het hare hieraan moge bijdra gen is mijn wens. V 1 Verkrijgbaar bij de plaatselijke landbouwverenigingen. (Advertentie.) C.B. rassen zijn oogstzekere rassen - Verzekert U van gezond zaaizaad door tijdig bestel len van bij Uw Coöperatie. nemen. De gelatine uitknijpen en onder roeren in het hete vruchtensap oplossen. De vloeistof laten afkoelen. Het sap voorzichtig op de griesmeel schenken en geleiïg laten worden. Kort voor het opdienen het eiwit stijfslaan; op het laatst een lepel rode jam meekloppen. De pudding met het schuim garneren. „KERSTMAALTIJDEN VAN OVERAL" Ook dit jaar zal met de Kerstdagen in vele ge zinnen door de huisvrouw wat extra zorg aan de maaltijden worden besteed. Niet alleen in ons land, maar overal ter wereld trachten veie vrouwen door een speciaal feestge recht de feestvreugde in de gezinnen te verhogen. Onze Engelse buren eten met Kerstmis natuurlijk kalkoen en plumpudding. Dit deden ze honderd jaar geleden ook en dit zullen ze waarschijnlijk over 100 jaar nog wel doen! De plumpudding heeft niets gemeen met het ge recht, dat wij met de naam pudding aanduiden. Het lijkt meer op gebak met rozijnen en is vol gens onze Nederlandse smaak niet eens zo erg lekker: 's Lands wijs 's Lands eer! In Amerika worden complete Kerstdiners bevro ren en keurig verpakt in cellophaan in de handel gebracht. Het bereiden van het feestmaal is daar al heel eenvoudig. Overigens doet het electrische wonderfornuis, dat kookt en bakt en waarschuwt, wanneer alles klaar is, de rest. Ook in Amerika wordt met Kerstmis veel kalkoen gegeten. In Zuid-Afrika brengt men een gestoofd speen varken op tafel gegarneerd met groenten en vruchten. In Denemarken eet men gebraden ganzen ge vuld met pruimen en appels. Verder completeren aardappelen, rode kool en rijstepap het Deense Kerstmenu. De rode kool wordt toebereid met kar- wijzaad en bessensap. We gaan ook even een kijkje nemen in Zwitser land. Daar wordt als hoofdgerecht wildbraad van ree met kastanjes op tafel gebracht. Forel wordt dikwijls als voorgerecht gebruikt. In Finland wordt het voorgerecht bereid met al lerlei soorten gedroogde visjes. Het hoofdgerecht is de Kerstham, waarop allerlei goede wensen ge- 'spoten zijn. Zeer uitgebreid is het Kerstmaal in Zweden. Het begint met Smorgasbord dit is een zeer uitge breid hors d'oeuvre bestaande uit ongeveer 30 ver schillende gerechten. Daarna eet men gedroogde schelvis of kabeljauw om de maaltijd met een warme drank van cognac met rozijnen, gember, amandelen e.d. te besluiten. De Spanjaard begint met groenten, eet daarna vis of kalkoen en vergeet natuurlijk niet hierbij overvloedig wijn te drinken. In Frankrijk eet men Zeeuwse oesters of op zijn Frans: Huitres de Zélande. Vervolgens ..hout snippen" op een speciale manier bereid, terwijl een kaasschotel en een luchtig Kerstgebak de maal tijd besluiten. In Nieuw Zeeland, waar met Kerstmis een zo merse temperatuur heerst gaan velen de Kerst dagen picniccen! We zijn nu echter zo ver van huis gekomen, dat we maar beter doen tot de werkelijk heid terug te keren en wel: de bereiding van Uw eigen Kerstmaal. Daarbij kunnen U misschien de volgende recep ten helpen: Voor de broodmaaltijd: Vleesbroodjes (4 stuks). Een gaar gestoofde runderlap van ongeveer 100 g., koude jus, een uitje, een stukje prei, 25 g. (2Y2 eetlepel) bloem, 2 kleine broodjes, boter of margarine. Het vlees in stukjes snijden. De ui en de prei schoonmaken en zeer fijn snijden. Vlees en groen ten in twee lepel§ vet van de jus aan alle kanten licht bakken. Ongeveer 2 dl (l1/; kopje) met water verdunde jus toevoegen en het vlees hierin nog even stoven. De bloem aanmengen met een weinig koud water en onder roeren in de jus schenken. De massa even laten doorkoken en op smaak afma ken. De broodjes doormidden snijden en een weinig van het kruim verwijderen. De broodjes in hete boter of margarine aan weerszijden heel licht bruin bakken. De vleesragoüt er over verdelen en Je broodjes warm opdienen. De vleesragoüt kan enige uren of de dag tevoren worden bereid en kort voor het gebruik worden gewarmd. Voor de warme maaltijd: Kerstdessert in kleuren (voor 4 personen). Een klein blikje of potje rode vruchten op sap (aardbeien, kersen of pruimen), 4 dl melk, 30 g (2Yz eetlepel) griesmeel, 6 g (3 blaadjes) gelatine, ongeveer 2 eetlepels suiker, het wit van een klein ei, 1 eetlepel rode jam. De vruchten uit blik of glas op een zeef storten en goed laten uitlekken. De vruchten over vier diepe puddingschaaltjes of glazen verdelen. De melk aan de kook brengen. De suiker en de griesmeel dooreen roeren, in de melk strooien en enkele minuten zacht laten koken. De pap op smaak afmaken en na enige afkoeling voorzichtig over de vruchten schenken. De massa laten afkoelen. De gelatine in ruim koud water 10 minuten we ken. Het achtergebleven vruchtensap verdunnen met zoveel water dat het goed van smaak is om zo te eten. Van het verdunde sap 2V2 dl (IV2 kopje) nemen. Dit aan de kook brengen en van het vuur

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1955 | | pagina 7