itaarn ONDER de Lonen en sociale voorzieningen, TUINBOUWLONEN VANAF 16 NOVEMBER ZATERDAG 26 NOVEMBER 1955 783 Deze week willen wij in onze rubriek aandacht schenken aan de bewaring van het fruit en wel in hoofdzaak de gasbewaring. Deze methode van be waring is immers de laatste jaren sterk naar voren getreden. Toch zijn wij van oordeel, dat vele lezers wel vaak gehoord hebben van deze wijze van oe- waring, maar het zuivere niet weten. Het zou te veel plaats vragen in dit blad, en mis schien ook wel te veel van uw aandacht, om alles, wat hierover bekend is, te behandelen. Wij willen daarom proberen om dit onderwerp zo beknopt en toch zo volledig mogelijk weer te geven. De gasbewaring is sinds 1938 in ons land inge voerd. Het werd toen echter nog op zeer beperkte schaal en als proef opgezet. De oorsprong is te vinden in de slechte resultaten bij het koelen van Br. Seedling verkregen. Men moet deze reeds vaak half Februari ruimen uit de koellfuizeh, met als gevolg dat de financiële resultaten meermalen te wensen overlieten. In Engeland is men daarom begonnen met proef nemingen met gasbewaring. De resultaten waren zéér goed. Toch heeft het nog tot 1938 geduurd vóór men in de Nederlandse fruitwereld de handen uit de mouwen stak en óók aan het werk ging. En ook toen was het nog maar in een zeer traag tempo. Men was nog niet ten volle overtuigd van de resultaten, die men hiermede kon bereik Een Nederlander gaat niet gauw over ijs van één nacht. Vele besprekingen zijn nodig geweest om te komen tot de eerste proefnemingen. Dit was dan in 1938, n.l. 3 kleine gascellen, elk met een inhoud van 144 kisten fruit. De vulling geschiedde op 17 Septem ber, en de te bewaren appels waren Bram ley's Seedling. Deze waren alle in oliepapier gewikkeld. Gelijktijdig werd ook een proefpartij van dezelfde herkomst in de gewone koelcel geplaatst. Op 12 April werd laatstgenoemde controle-partij opge ruimd en deze gaf een uitvalpercentage van 33 en een gewichtsverlies van 4 Op 2 Mei werden de gascellen geopend met het volgende resultaat: 1,8 V» uitval en 1,2 ','c gewichts verlies. Dit resultaat was dus schitterend. De vruchten waren nog in prima conditie en gaven het beeld als waren zij pas van de bomen geplukt. Ook bleek, dat deze appels nog geruime tijd, na dat ze uit de gasbewaring waren gehaald, konden worden verhandeld. De volgende jaren 1939 en 1940 gaven geheel overeenkomstige resultaten. Na deze geslaagde proefnemingen in het klein, was men wakker ge schud en ging men op grotere- schaal plannen maken. De tweede wereldoorlog heeft wel zéér stag nerend gewTerkt om grote uitbreiding direct uit te voeren. De moeilijke materialen-posiiie was oor zaak, dat de plannen dikwijls moesten wachten om uitgevoerd te worden. Toch gingen geregeld de proefnemingen in het klein voort en werden zelfs nog uitgebreid. Men probeerde deze gasbewaring ook bij verschillende andere rassen en kon zodoen de vaststellen, welke rassen wèl en welke niet ge schikt waren voor deze bewaring. In 1949 ging men zich instellen op de gasbewa ring van Cox's Orange. Dit ras neemt echter geen genoegen met de gewone gasbewaring, doch wil alleen goed blijven bij gescrubde gasbewaring. Het verschil van de twee genoemde methoden be staat hierin, dat de som der cijfers van de lucht/ gas-samenstelling, te weten de zuurstof en het kool zuurgas, altijd 20 is; terwijl dit getal bij de ge scrubde gasbewaring altijd minder dan 20 is. Na de Cox's is de Golden Delicious bij de in het gas te bewaren rassen gevoegd, met zeer goede resultaten.. Men kreeg ook vrij goede resultaten met Jonathan. Dit gebeurde omstreeks 1950. In 1953 vond een verdubbeling plaats van de toen aanwezige gasbewaarruimten. De veilingen kwa men ook in het geweer, naast enkele enthousiaste fruittelers en handelaars. Zodoende kwam in 1954 zelfs een grote vlucht van gasbewaring. In 1940 waren we begonnen met 100 ton en -deze ruimte is thans uitgebreid tot 3600 ton. Een toename dus van 3500 ton in slechts enkele jaren. Deze zijn verspreid over geheel Nederland. We kunnen thans vaststellen, dat van de 120.000 ton, die we thans in koelhuizen en bewaarplaatsen kun nen bewaren 3 voor gasbewaring is ingericht. De inrichting en werkwijze van de gascellen wil len wij niet in zijn geheel bespreken. Wij nemen aan, dat een ieder, die plannen heeft om een gas cel te bouwen of eventueel te verbouwen, de nodige gegevens hiervoor zal weten te verkrijgen. Belang rijker en interessanter is het om even na te gaan welke rassen voor gasbewaring in aanmerking komen. Eén van de redenen, waarom de gasbewa ring nog niei algemeen wordt toegepast, is het be trekkelijk kleine aantal rassen, dat zich hiertoe leent. Wanneer we de Tuinbouwgids hierover raadple gen, blijkt, dat slechts vijf appel- en één perenras voor de gewone gasbewaring in aanmerking komt. Van deze weinigen zijn er nog die slechts in ge ringe mate worden geteeld. We denken hierbij dan aan Winston en Laxton's Superbe, terwijl Br. Seed ling slechts van plaatselijke betekenis is en de pro ductie hiervan afneemt. Resten dus nog de Golden Delicious en de Jonathan. Deze zijn wel in grote hoeveelheden aanwezig. Vooral van de Golden Deli cious zal de productie in de toekomst sterk toe nemen. Deze twee rassen maken dan ook een groot deel uit van hetgeen in de gascellen is onder gebracht. Genoemde rassen lenen zich dus voor de gewone gasbewaring, terwijl de Cox's Orange een van de rassen is, waarbij gescrubde gasbewa ring vereist is. Wanneer de tijd is aangebroken, dat men het fruit in de gascellen zal gaan plaatsen, hebben wij met verschillende factoren rekening te houden. Ook deze zijn zeer belangrijk en daarom willen wij ze wat nader onder ogen zien. Hieraan kan nog veel verbeterd worden. Gebleken is, dat het fruit zo spoedig mogèlijk na de filuk in de gascellen moet worden geplaatst ën dat niet meer dan hoog stens vijf dagen mogen verlopen tyssén de eerste inzet en sluiting der cellen. Dit eist voor de organi satie een goed opgezet plan met een sluitend werk schema, waaraan men zich strikt zal moeten hou den, ook wanneer het weer eens niet wil meewerken. Vooral voor het ras Br. Seedling is deze hande ling van bijzondere betekenis. Dit ras immers dient, vóórdat het in de gascel wordt geplaatst, te worden gewikkeld in oliepapier; dit is om scaldvorming tegen te gaan. Hoewel dit tot voor enkele jaren practisch kon worden voorkomen, horen wij de laatste jaren van teleurstellende resultaten; waar aan deze te wijten zijn, is nog moeilijk te zeggen. Men zoekt dan ook voor deze kwaal nog steeds naar een genezing. We dienen ook de vraag te stellen vóór het fruit in de gascellen wordt ge plaatst: is de kwaliteit geschikt om in de gascel bewaard te worden? Men moet ten aanzien van de kwaliteit er van uitgaan, dat het product tijdens de bewaring weinig of niets verandert. Het heeft dus geen zin om groene en onrijpe vruchten te gaan bewaren, aangezien dit toch op teleurstelling uitloopt. Vooral dienen de veilingen hierop scherp toe te zien en wanneer tóch partijen van ontoelaat bare kwaliteit ter bewaring worden aangeboden, deze absoluut te weigeren. Men dient er voorkeur aan te geven ,_oveel moge lijk één ras in één cel te bewaren. Het is echter in de practijk gebleken, dat het samen bewaren van Br. Seedling en Golden Delicious geen bezwaar op levert. We dienen er dan wel rekening mee te hou den. dat de oluktijden van beide te ver uit elkaar liggen om de cel gelijktijdig te kunnen vullen. Nadut de Br. seauung enige tijd is bewaard, zal de cel moeten worden geopend en met de Golden Delicious moeten worden aangevuld. De werkwijze en handelingen tiidens de bewaring zijn tè uitge breid om ze in dit artikel op te nemen. Mogelijk komt fl't later nog eens. Deze zijn ook zeer belang rijk en interessant. Wel wil ik nog even vermelden, dat na het sluiten der cel na 3 maanden de eer ste controle plaats vindt. Vooral deze gebeurtenis is voor de fruitteler van grote betekenis. De veilin gen nodigen dan de diverse telers uit om bij deze controle aanwezig te zijn, zodat zij zich kunnen overtuigen van de kwaliteit van hun eigen product. Immers van elke partij worden enkele kisten bij de deur geplaatst om bij controle als monster dienst te doen. Vooral deze controle brengt voor een ieder de nodige spanning met zich mee. Hoe zal het pro duct er uitzien? De verschillende monsters Jworden voor de dag gehaald en beoordeeld. 31ijkt alles in orde te zijn, dan worden de monsters weer in de cel terug gezet en de bewaring wordt voortgezet. Ondanks deze geregelde controles kunnen zich nog teleurstellingen voordoen. Bij het leeghalen der cellen worden de partijen van ae diverse telers per teler bij elkaar geplaatst. Dan pas kan men een volledig overzicht krijgen hoe de partijen zich hebben gehouden tijdens de bewaring. Een groot verschil valt dikwijls te bespeuren. Nadat de par tijen uit de gascel zijn gehaald is er nog heel wat te doen. Zo zal b.v. bij de Golden Delicious meestal nog een narijping moeten olaatsmnden. In. de practijk- is het nog zo vaak, dat gele en groene vruchten door elkaar in ae tellen zijn O.t:..,aoo Een zorgvuldige sortering op kleur is dan ook nodig. De gele. rijpe vruchten kunnen direct ver handeld worden. Welke VOORDELEN wordt ons door de gasbe waring geboden? 1. Langere bewaring, waardoor betere oogstsprei- ding. 2. Een beter product, dat sappig is en zeer weinig aan smaak heeft ingekocht. 3. Minder gewichtsverlies en minder uitval door rot, waardoor een hoger rendement wordt ver kregen. Welke NADELEN zijn er aan verbonden? 1. Men kan het fruit tijdens de bewaring niet zien en moet dus maar hopen, dat alles goed gaat. 2. Men wordt verplicht zich aan de tijd te binden voor wat de inzet betreft. 3. Het is aanmerkelijk duurder dan de gewone bewaring door de hoge investeringen. 4. Deze bewaring leent zich slechts voor enkele rassen. Daar vanaf 16 November tot en met 14 Februari in de tuinbouw de z.g. winterregeling voor lonen en werktijden geldt, meenden we er goed aan te doen de vanaf 16 November geldende arbeidstijden en tijdlonen nog eens te vermelden, zoals deze voor komen in de C.A.O. voor de Tuinbouw in de Pro vincie Zeeland. Omdat de C.A.O. voor het contractjaar 19551956 nog steeds niet werd goedgekeurd, is nog steeds de C.A.O. 19541955 van kracht. Normale arbeidstijd. De normale arbeidstijd bedraagt voor de periode 16 November tot en met 14 Februari: A. Voor alle arbeiders, uitgezonderd degenen, die belast zijn met de verzorging van vee en/of paarden: per week 5 werkdagen van gemiddeld 8 uur en Zaterdag van 4 uur. B. Voor arbeiders, die belast zijn met de verzorging van vee en-of paarden: pér week 5 werkdagen van gemiddeld 9 uur en een Zaterdag van 5 uur. Normaal tijdloon. Het normaal tijdloon bedraagt: A. Voor vaste vakarcieiders indien zij nimmer in accoord werken: Leeftijd: 17 jaar 18 jaar 19 jaar 20 jaar 21 jaar 22 jaar 23 jaar en ouder Tijdloon: 28,97 33,04 38,12 42,19 45,75 48,29 50,83 B. Voor vaste vakarbeiders, werkzaam in het boom- kwekersbedrijf, die niet kunnen snoeien, enten en oculeren of geen bijzondere verantwoorde lijkheid dragen en nimmer in accoord werken. LeeftijdTijdloon 17 jaar 27,97 18 laar 31,90 19 jaar 36,80 20 jaar 40,73 21 jaar 44,16 22 jaar 46.62 23 jaar en ouder 49,07 C. Voor de ongeschoolde arbeiders, indien zij nim mer in accoord werken. Leeftijd: Tijdloon: 17 jaar 26,86 18 jaar 3,Q,63 - 19 jaar 35,34 20 jaar 39,11 21 jaar 42,41 22 jaar 4-1,76 23 jaar en ouder 47,12 D. Voor arbeiders, belast met de verzorging van vee en-of paarden; indien zij nimmer in accoord werken. Leeftijd: Tijdloon: 17 jaar 32,63 18 jaar 37,21 19 jaar 42,94 20 jaar 47,52 21 jaar 51,53 22 jaar 54,39 23 jaar en ouder 57,25 E. Voor losse arbeiders: Leeftijd: Vakarbeiders: Ongeschoolden: 17 jaar 58*2 cent p. u. 54 Va cent p. u. 18 jaar 67 62 Va 19 jaar 77Va 72 20 jaar 85'2 7912 21 jaar 92 ya 86 V2 22 jaar 98 91 23 jaar en ouder 1.03 96 Landbouvvlonen vanaf 1 December. Voor de landbouw gelden vanaf 1 December tot en met 29 Februari kortere werktijden en daarbij aangepaste tijdlonen. Normale arbeidstijden. De normale arbeidstijd bedraagt: A. Voor arbeiders, die belast zijn met de verzorging van vee, voor bouw- en paardenknechts en voor hen die arbeiden met zware landbouwmachines: per week 5 werkdagen van gemiddeld 9 uur en een Zaterdag van 5 uur. B. Voor de overige arbeiders: per week 5 werkda- fen van gemiddeld 8 uur en een Zaterdag van uur. Normaal tijdloon. Het normale tijdloon bedraagt: A. Voor arbeiders, die belast zijn met de verzorging van vee, voor bouw- en paardenknechts en voor hen, die arbeiden met zware landbouwmachines, indien zij nimmer li accoord werken: LeeftijdTijdloon 17 jaar 32,63 18 jaar 37,21 19 jaar 42,94 20 jaar 47.52 21 jaar 51,53 22 jaar 54,39 23 jaar en ouder 57,25 (Zie verder de volgende paglna.Y

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1955 | | pagina 7