Een Gelukkig nieuwjaar g%
voor de Veehouderij
KOELEN MET BUITENLUCHT
C
Bataaf Bruine Bonen
Midde
D. J. VAN DER HAVE
économisch-Tec
Voor Z
No. 2154. Frankering bij abonnement: Terneuzen ZATERDAG 10 JANUARI 1953. 41e Jaarganf
ZEEUWSCH LANDBOUWBLAD
WAARIN OPGENOMEN HET NOORD-BRABANTSCH LANDBOUWBLAD
Officieel Orgaan van de Zeeuwsche Landbouw Maatschappij (Z. L. M.)
de Noord-Brabantsche Maatschappij van Landbouw en andere Verenigingen
Dit blad verschijnt elke ZATERDAG. Overname van arti
kelen slechts geoorloofd met duidelijke bronvermelding.
Leden van de Z. L M. en N.-Br. Mij van Landbouw ont
vangen het blad gratis.
ABONNEMENTSGELD: voor niet-leden van deze orga
nisaties bedraagt ƒ10,per jaar.
Redactie:
Secretariaat der Z. L. M.,
Landbouwhuis, Goes - Tel. 2345
ADVERTENTIETARIEF: Per mm 15 cent; minimum per
advertentie 2,Incassokosten 0,15.
Regelabonnementen tegen speciaal tarief.
Inzending van advertentiën aan de Uitgeefster N.V. v/h
Firma P. J. VAN DE SANDE te Terneuzen of aan het
Landbouwhuis te Goes.
Wij wensen het alle veehouders van harte toe,
de voortekenen zijn echter niet in alle opzichten
gunstig. Het mond- en klauwzeer heeft ook in on
ze provincie haar intrede gedaan en er worden
harde maatregelen genomen.
Alle dieren op de betrokken bedrijven werden op
last van de Veeartsenijkundige Dienst afgeslacht.
Zo juist bereiken ons berichten van 80 nieuwe
mond- en klauwzeergevallen in ons land.
Beseft het goed, welke ramp het voor U be
tekent dat onafhankelijk van de mate waarin de
dieren er aan lijden, plotseling alle vee kan wor
den afgslacht, indien het ongeluk U treft. De één
zal gemakkelijker afstand doen van zijn vee dan
de ander, maar ondanks alle schadeloosstellingen
zal het voor vele bedrijven een ramp betekenen
om het met zorg gekweekte vee, soms waardevolle
fokdieren, op staande voet naar het slachthuis te
zien vertrekken. En dan nog het vooruitzicht om
volledig opnieuw te beginnen met aangekocht vee,
óf jongere dieren met een uiteraard veel lagere
productie, óf met oudere dieren welke door andere
veehouders vaak wegens de een of andere ongun
stige eigenschap zijn verkocht.
Naast het verlies van de dieren bestaat dan ook
nog steeds een grote post bedrijfsschade over vele
jaren.
Ik schreef: „indien het ongeluk U treft"! dit is
eigenlijk niet geheel juist. Immers door verstan
dig te handelen bestaat er slechts een zeer geringe
kans dat op Uw bedrijf de gevreesde ziekte op
treedt.
We raden U met klem aan momenteel Uw aan
kopen tot het uiterste te beperken. Indien het be
slist noodzakelijk is aan te kopen, tracht dan
steeds dieren te kopen met een vertrouwde her
komst. Dit betekent dieren van een bedrijf waar
in de omgeving geen mond- en klauwzeer voor
komt en dat niet vervoerd wordt naar Uw bedrijf
met een veeauto welke misschien onlangs op een
of andere markt besmet is.
Daarnaast dient U Uw dieren beslist nog voor
behoedend in te laten enten. Allerwegen wordt
daar propaganda voor gemaakt en indien U zich
daarvoor niet op desbetreffend formulier bij de
Gezondheidsdienst aanmeldde kan U later een
groot (zelf)verwijt treffen.
De kosten van de inenting zuilen in ieder geval
niet veel meer dan twee gulden bedragen en staan
dus in een zeer gunstige verhouding ten opzichte
van het grote risico. Het is helaas jammer dat de
dieren door de vele inspuitingen van tegenwoordig
zo dikwijls geplaagd v ?.n, maar we moeten
daar toch tegenover stellen, dat hierdoor toch op
grote schaal ziekte met alle gevolgen van dien,
Het koelen van aardappelen met buitenlucht komt
steeds meer in gebruik en daarom is het nuttig iets
te weten van de eigenschappen van buitenlucht in
verband met dit gebruik.
In de herfst, als het koelen moet beginnen, zijn
de buitenluchttemperaturen meestal nog vrij hoog.
Het gaat er dus in die tijd om, voor het inblazen
lucht te gebruiken, die zo koud mogelijk is. Men
is dan wel aangewezen op de nachten.
Nu bevindt zich in windstille, heldere nachten
en deze komen in October vrij veel voor de
koudste lucht nabij het aardoppervlak. Onder
gunstige omstandigheden kan de lucht op 10 cm.
hoogte wel tot 6 graden kouder zijn dan de lucht
op 2 meter hoogte.
In bewolkte nachten
is het verschil kleiner en
als er wind is, wordt de
lucht zó gemengd, dat
het verschil geen practi-
sche betekenis meer heeft.
Wil men dus snel koelen, dan zal men vooral
gebruik moeten maken van heldere nachten zonder
wind en van lucht die vlakbij het aardoppervlak
sterk is afgekoeld. Het ideaal zou zijn, lucht te ge
bruiken die afkomstig is uit de onderste centimeters
van de atmosfeer.
Het koelen zelf bestaat uit het afgeven van
warmte door de aardappelen aan de ingeblazen
lucht, die daardoor warmer wordt.
Hoe groter het temperatuursverschil tussen de
ingeblazen lucht en de aardappelen, hoe meer
warmte wordt afgevoerd met de afgewerkte lucht.
De snelheid waarmee wordt gekoeld, is bovendien
nog afhankelijk van de snelheid waarmee de lucht
door de aardappelen stroomt, dus van de capaciteit
van de ventilator.
Een eenvoudige berekening geeft enig inzicht in
de hoeveelheden lucht die nodig zijn om een be
paalde temperatuursverlaging te bereiken. Wij gaan
daarbij uit van een willekeurig voorbeeld.
Als wij in een bewaarplaats die 100 ton aard
appelen bevat van 10° C, lucht blazen van 2° C
met een zodanige snelheid, dat de afgewerkte lucht
nog 1° kouder is dan de aardappelen, dan wordt de
ook voor de dieren worden voorkomen. Indien er
zich geen bijzondere omstandigheden van nog weer
nieuwe smetstofsoorten voordoen kunnen we ge
rust zeggen dat de enting een prima uitwerking
heeft. Ons land zal in de toekomst onze grote
landbouwdeviezenbron zien opdrogen indien we
niet evenals onze concurrerende landen op dit punt
met de tijd meegaan.
De t.b.c.-bestrijding is afgezien van de gezond
heid van eigen veestapel, ook absoluut noodzake
lijk om onze export van vee- en zuivelproducten
te handhaven.
Mond- en klauwzeer brengt telkens weer onze
gehele landbouwexport, ook dus buiten de sector
der veehouderij in daadwerkelijk gevaar.
Er dreigt op dit moment een mond- en klauw-
zeer-uitbraak. Onder deze omstandigheden achten
wij het niet meer dan onze plicht U met de meeste
klem aan te raden aan de mond- en klauwzeer be
strijding volledig deel te nemen.
De Adj.-Directeur van de Provinciale
Gezondheidsdienst,
G. GROOTENHUIS.
KONINKLIJK KWEEKBEDRIJF
EN ZAADHANDEL
KAPELLE-BIEZELINGE
Oogstzeker.
De boon bij uitstek voor consumptie.
lucht gedurende de periode waarin de aardappelen
van 10 op 9° komen, ongeveer 7° verwarmd.
Als wij de soortgelijke warmte (s.w.) van aard
appelen op 0,9 stellen, dan zullen die aardappelen
van 10 naar 9° 100.000 X 0,9 of 90.000 caloriën
moeten afstaan.
Onder soortgelijke warmte van een stof verstaat
men de hoeveelheid warmte die nodig is, om die
stof van 0° tot 1° C te verwarmen, berekend per
gram of kilogram van die stof. De s.w. geeft dan de
hoeveelheid warmte in caloriën en wel in gram-
caloriën als de s.w. van een gram wordt bedoeld
en in kilogramcaloriën als de s.w. van een kilogram
wordt bedoeld. In onze berekening hebben wij kilo
gramcaloriën gebruikt.
Lucht heeft een s.w.
-V van 0.237 (per kg), zodat
Door M. SCHARRINGA j wij met lucht die van 2°
y tot 9° wordt verwarmd,
7 x 0.237 cal. per kg
schreven omstandigheden 90.000 7 x 0.237 of 54250
lucht afvoeren. In totaal zal dus onder de boven be-
kg lucht moeten worden doorgeblazen om de aard
appelen 1° af te koelen. Dit is 41730 kubieke meter.
Over deze hoeveelheid doet een ventilator met een
capaciteit van 10.000 m3 per uur, ruim vier uren.
De volgende stap, nl. van 9 naar 8° met gebruik
van dezelfde lucht, kost meer, omdat het tempera
tuursverschil kleiner is. Van 9 naar 8° zal de ven
tilator gedurende bijna 5 uren moeten draaien. Van
5° naar 4° zelfs gedurende 14,5 uren.
Bij de berekening is de warmte die de aard
appelen zelf produceren, buiten beschouwing gelaten
en is verder aangenomen dat de afgewerkte lucht
slechts 1° kouder is dan de aardappelen, zodat het
rendement vrij hoog is. In werkelijkheid zal de
berekening nog heel wat onvoordeliger uitvallen,
omdat de warmte die de aardappelen produceren,
vooral in de beginperiode, als zij nog warm zijn en
intensief ademhalen, aanzienlijk kan zijn.
Toch illustreert deze berekening o.i. wel de nood
zakelijkheid om in het vroege seizoen alle bruikbare
uren te benutten. Om de bruikbare uren te vinden,
moet men met goede thermometers werken, die op
de juiste wijze zijn opgesteld.