ZWAGERMAN Ook omtrent de productie, tastte men ge woonlijk in het duister. Door \^oord en ge schrift is de heer Zwagerman er in geslaagd de veehouders meer kennis bij te brengen. Steeds was hij er op bedacht de veehou ders nauwer bijeen te krijgen en hen te orga- niseeren als leden der stieren- en contröle- vereenigingen. Er zullen voorzeker in Zeeuwsch-Vlaanderen weinig dergelijke vereenigingen zijn, waarvan hij niet de op richter is. Nadat hij er in geslaagd was over de pro vincie een behoorlijk productief veeslag te helpen vormen, was hij hiermede niet te vreden. Hij heeft er ook vooral veel toe bij gedragen om de producten van de veehou derij, m.n. de boter, tot hoogere waarde te brengen. De stichting van de roomboterfabrieken te Kloosterzande, Aardenburg en IJzendijke, is ook voor een groot deel aan hem te dan ken. Maar het is niet alleen aan de verbete ring van het rundvee en het tot waarde brengen van zijne voortbrengselen, dat de heer Zwagerman zijn aandacht schonk en groote verbeteringen hielp aanbrengen. Wat moeite heeft hij ook niet gedaan om ons vee voordeelig te leeren voederen! Wat heeft hij niet gedaan om het voederen en bewa ren van bietenkoppen meer doelmatig te doen plaats hebben en wat niet voor de verbetering van het weiland? Ik zou ook nog kunnen wijzen welk werk zaam aandeel de heer Zwagerman heeft ge had in de verbetering van het varkens- en geitenras, maar mijn artikel zou te lang wor den. Ik kan evenwel dit artikel niet afsluiten zonder de aandacht te vestigen op de theo retische en practische cursussen in kaas maken. Deze eerste daarvan is op mijne boerderij gehouden. lederen morgen om zes uur was de leeraar op het appèl, iederen avond was het omstreeks negen uur als de taak afge- loopen was. En dit heeft zoo drie weken achtereen, iedere week vier dagen, geduurd. Meerdere malen heb ik toen gezegd: „voor onzen zuivelconsulent bestaat de 8-urige ar beidsdag niet!" Het zal voorzeker voor al het vele, dat de heer Zwagerman voor den Zeeuwschen boerenstand heeft gedaan, op den dag van zijn zilveren ambtsjubileum niet aan belang stelling van de zijde der boeren ontbreken. Dat de goede God dezen onvermoeiden werker nog vele jaren moge sparen en dat Hij hem kracht en ijver moge verleenen om in het algemeen belang van onze Zeeuwsche boeren te kunnen voort arbeiden. A. H. DE MILLIANO. en het Landbouwblad Zoo lang het „Landbouwblad" bestaat, is de heer Zwagerman een der meest getrouwe medewerkers daarvan. Een medewerker, die zijn lezers steeds frissche, oorspronkelijke en degelijke kost weet voor te zetten. Kost, welke met groote kennis van zaken is toe bereid, steeds gaar is, op eenvoudige wijze en op tijd wordt opgediend en voor ieder belangstellend lezer te verteren en voed zaam is! Vooral op dit laatste dient de nadruk gelegd. Immers, wanneer er van Zwager man een journalistiek gerecht op tafel komt, kunnen we er zeker van zijn, dat dit, als zijnde het resultaat van goede waarneming, nauwgezet onderzoek en degelijke studie, inhoud heeft Inhoud! Ziet daar de grondgedachte van den jubilaris van heden als publicist. Trouw weet hij daaraan vast te houden. Het is niet in de laatste plaats daardoor, dat hij als schrijver succes heeft; succes, zoodanig, dat zijn logisch opgezette en zaakrijke artikelen niet alleen een gunstig onthaal vinden in den kring van onze eigen lezers, doch ver daar buiten. Voor hem zelf een groote voldoening, voor ons blad niet minder een eer. De min of meer prozaïsche aanduiding, die (Foto Den Boer) Botermarkt te Middelburg-, welke den beer Zwagerman meerdere beschouwingen in de pen gaf. we boven van Zwagerman's geestelijke spijze gaven, zou de gedachte kunnen wek ken, dat daaraan weinig geur of smaak is. Wie echter zoo mocht oordeelen, is er wel een beetje naast. Zeker! deze twee staan bij zijn journalistieke kookkunst niet voor op, doch dit neemt niet weg, dat hij toch ook meerdere malen „spijzen" weet te be reiden, die niet alleen voedzaam zijn, doch tevens van goeden smaak en fijnen zin (^tuigen. Vergeten mag daarbij niet, dat hij niet zelden ingrediënten verwerken moet, aan welke uitteraard al heel weinig kruiderij of attisch zout valt toe te voegen. (De ristjes cijfers, die bij het behandelen van melk- opbrengsten, boterprijzen, voederrantsoenen enz., kwalijk achterwege kunnen blijven, zijn daarvan wel de meest sprekende voor beelden.) Niettemin is het verrassend op hoe ver schillende wijze hij hetzelfde gerecht weet op te dienen en hoe zijn heldere, levendige geest, die zich met zoo velerlei bezig houdt, variatie in het menu weet te brengen. Het aantal onderwerpen door Zwagerman in den loop der jaren behandeld, is dan ook legio. Het is niet enkel zijn groote kennis, die hem in zijn journalistieke keuken op zoo uit stekende wijze doet slagen. Ook zijn toe gankelijk en warm gemoed, zijn geestdriftige natuur, zijn onbegrensd optimisme en groote werklust komen hem daarbij bijzonder te stade. Doch er is meer. Wie zich geregeld aan zijn schrijvers gerechten laaft, zal ervaren hebben, hoe deze herhaaldelijk ook van zich doen uitgaan een warme en groote liefde, welke hun bereider koestert jegens den stand, in wiens belang hij werkt en strijdt: den boerenstand. Hoe winnen zijn publicaties daardoor aan aantrekkelijkheid. Ook ons orgaan wil voor den boerenstand strijden en hem voorlichten. Is het dus niet van zelf sprekend, dat Zwagerman en het Landbouwblad elkander zulke goede vrien den weten? Dit stemt op een dag als heden tot groote dankbaarheid. Voor ons, die bij dit blad zoo na betrokken zijn en ook uit dien hoofde met den jubilaris al zoo menig jaar de meest aangename relaties hebben, bestaat er dan ook alle aanleiding onzen vriend Zwager man te zamen met de zijnen met den dag van 1 November hartelijk geluk te wenschen. Spreken we daarbij de hoop uit, dat we nog lange jaren in dezelfde goede harmonie zullen mogen samenwerken aan hetzelfde doel: voorlichting, ontwikkeling en verhef fing van den Zeeuwschen boerenstand en het voorstaan van zijn belangen. VAN DIJK. Bij het zilveren ambtsfeest. Waar op zoovele en hartelijke wijze de groote verdiensten van den heer C. Zwager man voor de provincie Zeeland in het licht zijn gesteld, wenscht de Uitgeefster van het Landbouwblad voor Zeeland en Noord- Brabant ook den trouwen medewerker, wiens artikelen door hun waardevollen in houd steeds de volle belangstelling hebben van de lezers, hulde te brengen en dank te zeggen voor zijn zeer gewaardeerde mede werking aan „het Landbouwblad". Wij hopen dan ook dat nog vele jaren de kolommen in dit orgaan zullen getuigen van zijn veelzijdige kennis en menig artikel zal besluiten met den naam „Zwagerman". De Uitgeefster, FIRMA P. J. VAN DE SANDE. Onzen Chef hulde. Onze hartelijke gelukwenschen aan onzen hooggeachten Chef met zijn zilveren ambts jubileum. Moge hij nog vele jaren op dezelfde prettige wijze onze zoo kundige en humane leidsman zijn. HET PERSONEEL v. h. Rijks Zuivelconsulentschap in Zeeland (Foto Feij) Het personeel van den Rijks Zuivelconsulent. Van links naar rechtsde heer W. Glerum, rnej. B. Frangois, laboratoriumbediendende heer W. Sietema, assistent, mej. J. Nachte gaal, typiste. Cursus in kaasbereiding onder leiding van den heer Zwagerman te Biervliet. l

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1931 | | pagina 8