ZWAGERMAN
Ook omtrent de productie, tastte men ge
woonlijk in het duister. Door \^oord en ge
schrift is de heer Zwagerman er in geslaagd
de veehouders meer kennis bij te brengen.
Steeds was hij er op bedacht de veehou
ders nauwer bijeen te krijgen en hen te orga-
niseeren als leden der stieren- en contröle-
vereenigingen. Er zullen voorzeker in
Zeeuwsch-Vlaanderen weinig dergelijke
vereenigingen zijn, waarvan hij niet de op
richter is.
Nadat hij er in geslaagd was over de pro
vincie een behoorlijk productief veeslag te
helpen vormen, was hij hiermede niet te
vreden. Hij heeft er ook vooral veel toe bij
gedragen om de producten van de veehou
derij, m.n. de boter, tot hoogere waarde te
brengen.
De stichting van de roomboterfabrieken
te Kloosterzande, Aardenburg en IJzendijke,
is ook voor een groot deel aan hem te dan
ken.
Maar het is niet alleen aan de verbete
ring van het rundvee en het tot waarde
brengen van zijne voortbrengselen, dat de
heer Zwagerman zijn aandacht schonk en
groote verbeteringen hielp aanbrengen. Wat
moeite heeft hij ook niet gedaan om ons vee
voordeelig te leeren voederen! Wat heeft
hij niet gedaan om het voederen en bewa
ren van bietenkoppen meer doelmatig te
doen plaats hebben en wat niet voor de
verbetering van het weiland?
Ik zou ook nog kunnen wijzen welk werk
zaam aandeel de heer Zwagerman heeft ge
had in de verbetering van het varkens- en
geitenras, maar mijn artikel zou te lang wor
den.
Ik kan evenwel dit artikel niet afsluiten
zonder de aandacht te vestigen op de theo
retische en practische cursussen in kaas
maken.
Deze eerste daarvan is op mijne boerderij
gehouden. lederen morgen om zes uur was
de leeraar op het appèl, iederen avond was
het omstreeks negen uur als de taak afge-
loopen was. En dit heeft zoo drie weken
achtereen, iedere week vier dagen, geduurd.
Meerdere malen heb ik toen gezegd: „voor
onzen zuivelconsulent bestaat de 8-urige ar
beidsdag niet!"
Het zal voorzeker voor al het vele, dat de
heer Zwagerman voor den Zeeuwschen
boerenstand heeft gedaan, op den dag van
zijn zilveren ambtsjubileum niet aan belang
stelling van de zijde der boeren ontbreken.
Dat de goede God dezen onvermoeiden
werker nog vele jaren moge sparen en dat
Hij hem kracht en ijver moge verleenen om
in het algemeen belang van onze Zeeuwsche
boeren te kunnen voort arbeiden.
A. H. DE MILLIANO.
en het Landbouwblad
Zoo lang het „Landbouwblad" bestaat, is
de heer Zwagerman een der meest getrouwe
medewerkers daarvan. Een medewerker,
die zijn lezers steeds frissche, oorspronkelijke
en degelijke kost weet voor te zetten. Kost,
welke met groote kennis van zaken is toe
bereid, steeds gaar is, op eenvoudige wijze
en op tijd wordt opgediend en voor ieder
belangstellend lezer te verteren en voed
zaam is!
Vooral op dit laatste dient de nadruk
gelegd. Immers, wanneer er van Zwager
man een journalistiek gerecht op tafel komt,
kunnen we er zeker van zijn, dat dit, als
zijnde het resultaat van goede waarneming,
nauwgezet onderzoek en degelijke studie,
inhoud heeft
Inhoud! Ziet daar de grondgedachte van
den jubilaris van heden als publicist. Trouw
weet hij daaraan vast te houden. Het is niet
in de laatste plaats daardoor, dat hij als
schrijver succes heeft; succes, zoodanig,
dat zijn logisch opgezette en zaakrijke
artikelen niet alleen een gunstig onthaal
vinden in den kring van onze eigen lezers,
doch ver daar buiten.
Voor hem zelf een groote voldoening,
voor ons blad niet minder een eer.
De min of meer prozaïsche aanduiding, die
(Foto Den Boer)
Botermarkt te Middelburg-, welke den beer
Zwagerman meerdere beschouwingen
in de pen gaf.
we boven van Zwagerman's geestelijke
spijze gaven, zou de gedachte kunnen wek
ken, dat daaraan weinig geur of smaak is.
Wie echter zoo mocht oordeelen, is er wel
een beetje naast. Zeker! deze twee staan
bij zijn journalistieke kookkunst niet voor
op, doch dit neemt niet weg, dat hij toch
ook meerdere malen „spijzen" weet te be
reiden, die niet alleen voedzaam zijn, doch
tevens van goeden smaak en fijnen zin
(^tuigen.
Vergeten mag daarbij niet, dat hij niet
zelden ingrediënten verwerken moet, aan
welke uitteraard al heel weinig kruiderij of
attisch zout valt toe te voegen. (De ristjes
cijfers, die bij het behandelen van melk-
opbrengsten, boterprijzen, voederrantsoenen
enz., kwalijk achterwege kunnen blijven, zijn
daarvan wel de meest sprekende voor
beelden.)
Niettemin is het verrassend op hoe ver
schillende wijze hij hetzelfde gerecht weet
op te dienen en hoe zijn heldere, levendige
geest, die zich met zoo velerlei bezig houdt,
variatie in het menu weet te brengen.
Het aantal onderwerpen door Zwagerman
in den loop der jaren behandeld, is dan ook
legio.
Het is niet enkel zijn groote kennis, die
hem in zijn journalistieke keuken op zoo uit
stekende wijze doet slagen. Ook zijn toe
gankelijk en warm gemoed, zijn geestdriftige
natuur, zijn onbegrensd optimisme en groote
werklust komen hem daarbij bijzonder te
stade. Doch er is meer.
Wie zich geregeld aan zijn schrijvers
gerechten laaft, zal ervaren hebben, hoe deze
herhaaldelijk ook van zich doen uitgaan een
warme en groote liefde, welke hun bereider
koestert jegens den stand, in wiens belang
hij werkt en strijdt: den boerenstand.
Hoe winnen zijn publicaties daardoor aan
aantrekkelijkheid.
Ook ons orgaan wil voor den boerenstand
strijden en hem voorlichten. Is het dus niet
van zelf sprekend, dat Zwagerman en het
Landbouwblad elkander zulke goede vrien
den weten?
Dit stemt op een dag als heden tot groote
dankbaarheid. Voor ons, die bij dit blad
zoo na betrokken zijn en ook uit dien hoofde
met den jubilaris al zoo menig jaar de meest
aangename relaties hebben, bestaat er dan
ook alle aanleiding onzen vriend Zwager
man te zamen met de zijnen met den dag
van 1 November hartelijk geluk te wenschen.
Spreken we daarbij de hoop uit, dat we
nog lange jaren in dezelfde goede harmonie
zullen mogen samenwerken aan hetzelfde
doel: voorlichting, ontwikkeling en verhef
fing van den Zeeuwschen boerenstand en
het voorstaan van zijn belangen.
VAN DIJK.
Bij het zilveren ambtsfeest.
Waar op zoovele en hartelijke wijze de
groote verdiensten van den heer C. Zwager
man voor de provincie Zeeland in het licht
zijn gesteld, wenscht de Uitgeefster van het
Landbouwblad voor Zeeland en Noord-
Brabant ook den trouwen medewerker,
wiens artikelen door hun waardevollen in
houd steeds de volle belangstelling hebben
van de lezers, hulde te brengen en dank te
zeggen voor zijn zeer gewaardeerde mede
werking aan „het Landbouwblad".
Wij hopen dan ook dat nog vele jaren de
kolommen in dit orgaan zullen getuigen van
zijn veelzijdige kennis en menig artikel zal
besluiten met den naam „Zwagerman".
De Uitgeefster,
FIRMA P. J. VAN DE SANDE.
Onzen Chef hulde.
Onze hartelijke gelukwenschen aan onzen
hooggeachten Chef met zijn zilveren ambts
jubileum. Moge hij nog vele jaren op
dezelfde prettige wijze onze zoo kundige en
humane leidsman zijn.
HET PERSONEEL
v. h. Rijks Zuivelconsulentschap
in Zeeland
(Foto Feij)
Het personeel van den Rijks Zuivelconsulent.
Van links naar rechtsde heer W. Glerum,
rnej. B. Frangois, laboratoriumbediendende
heer W. Sietema, assistent, mej. J. Nachte
gaal, typiste.
Cursus in kaasbereiding onder leiding van den heer Zwagerman te Biervliet.
l