e Zeeuwsche Koerier Crisis-maatregelen o. 4148 Vrijdag 18 Jnni 1937 §2ste Jaargang Nieuws-Bijvoegsel van Ifoor de Vróuwen De Coloradokever Landbouw en Veeteelt De Plantenziektenkundige Dienst, /ageningen, verzoekt ons plaatsing van et volgende: Ten tweede male wordt in dit seizoen en beroep gedaan op de medewerking an alle verbouwers van aardappelen n in het bijzonder van die in de pro- inciën Zeeland, Noord-Brabant en ,imburg, om met aandacht hun aard- ppelgewas te onderzoeken op de aan wezigheid van den Coloradokever en jjne larven Het is nu eenmaal zoo, dat dit insect, ls het uit België naar ons land komt, ich niet bij ons aanmeldt, maar dat et zich stilletjes in ons aardappelgewas sstigt, daarin eieren legt waaruit de oodachtige larven komen, die het looi oo sterk kunnen beschadigen. Wij ïoeten dus zelf nauwkeurig op het ardappelloof letten om te zien of wij ronde geel en zwartgestreepte kever, e roodachtige larven met opgezwollen chterlijf of de door deze veroorzaakte adbeschadiging kunnen waarnemen. Iedereen weet nu wel. van hoeveel elang het voor onze aardappelteelt en ooral ook voor onzen uitvoerhandel an land- en tuinbouwproducten is, dat ij den Coloradokever, zoodra hij hiei rgens voorkomt, onmiddellijk en vol- idig uitroeien. De uitgebreide voor- chting, die hierover gegeven wordt, de uizenden plaatjes die voorloopig nog echts op alle scholen in de drie zuide- jke provinciën en op zeer vele andere laatsen aanwezig zijn en waarop de ever en de larven op zeer duidelijke ijze zijn voorgesteld, zoodat iedereen eet, waarnaar hij zoeken moet, wij- >n wel op den ernst van den toestand Maar het zijn vooral de aardappel- ilers, die naar het insect moeten zoe- en en daar het thans daarvoor het ge- :hikte tijdstip is, wordt dringend ver- )cht, dat ieder, die aardappels ver- >uwt, minstens eenmaal per week zijn ewas nauwkeurig op het insect en op e verschijnselen, die op zijn aan- ezigheid wijzen, onderzoekt. Ook door e kinderen kan in dezen zeer nuttig erk verricht worden Aan de op scholen enz aanwezige laatjes kan men duidelijk zien, om 'elk insect Jhet gaat. Zoodra iets ge- mden wordt, dat daarmede overeen- «mt, moet daarvan onmiddellijk aan- fte gedaan worden ten gemeente - uize en moet een ambtenaar van den lantenziektenkundigen Dienst daar- lede in kennis gesteld worden ^Laatl ieder zijn volle medewerking Eren. In de provinciën Zeeland, Noord abant en Limburg moet voorloopig nstens eenmaal per week elk aard- pelgewas nauwkeurig onderzocht lorden In de andere provinciën is de kans Ehet optreden van het insect veel ïiner, maar ook daar is waakzaam- eid noodig LET OP DEN COLORADOKEVER 11 deze rubriek worden zooveel mogelijk le maatregelen beknopt vermeld elke van regeeringswege in verband I et de crisis worden genomen. Nadere I jzonderheden, welke ons door het I epartement dienaangaande worden I ^strekt, liggen te onzen kantore voor Jonné's ter inzage. Verschenen zijn de volgende crisis- lublicatiën |U Juni: Verpachten van ongeoogst luit 12 Juni: Steunvergoeding erwten Sport. „Corn-Boys"-nieuws >k de reserves van Corn^3oys hebben t zoo begeerde kampioenschap van m afdeeling behaald en hebben daar- ede de kroon gezet op hun enthousiast erdk gedurende het thans afgeloopen izoen Proficiat Boys! °nze Sassche sportvereeniging, welke ndag a.s haar eerste Lustrum viert, ft dan ook wel een zeer uitzonderlijk Altijd slechte spijsvertering. Nu geen klachten meer. „Ik had veel last van de maag, ten gevolge van slechte spijsvertering, waardoor ik altijd lusteloos en moe was. Sinds eenigen tijd gebruik ik nu ge regeld de „kleine dagelij ksche dosis" Kruschen. Zoodra het opraakt krijg ik weer hoofdpijn en als ik het dan weer neem, is de hoofdpijn weer weg. Voor dat ik Kruschen nam durfde ik haast niets eten, maar nou eet ik^ weer alles". J. N. D. te B. De zes minerale zouten in Kruschen sporen Uw inwendige organen tot be tere werking aan, waardoor Uw voedsel snel en volledig wordt verteerd. Hier door wordt voorkomen, dat voedsel- resten in het organisme achterblijven, welke lasten of pijnen veroorzaken. Moeheid en lusteloosheid zullen tot het verleden behooren. In plaats daarvan krijgt ge een gevoel van opgewektheid, levenslust en volkomen gezondheid. Kruschen Salts is uitsluitend verkrijg baar bij alle apothekers en erkende drogisten a f 0,40, f 0,75 en f 1.60 per flacon. Let op, dat op het etiket op de flesch, zoowel als op de buitenverpakking de naam Rowntree Handels Mij., Amster- iam, voorkomt. (33) jaar achter den rug. 2 Kampioenself- „:ailen in. één seizoen! Een mooier re- jultaat is bijna niet denkbaar Zondag jl had te Rotterdam de jaar- djksche ontmoeting plaats tusschen „C J S" en de S O V „Corn-Boys". Met ja 60 deelnemers werd de reis naar Rotterdam ondernomen Het 2e elftal van de Boys wist met jen welverdiende 1-2 overwinning de finitief beslag te leggen op den zilveren visselbeker Hierna bonden de beide le elftallen /an CJS en Corn-Boys den strijd aan De rust ging met een 1-0 voorsprong /oor CJS in. Na de thee speelden de 3oys met de zon in den rug en kwamen jij thans ook meer aan bod. Er werd jnthousiast gespeeld en voortdurend /erkeerde het doel van „C J S" in ge- /aar. De Boys konden echter geen vol treffer plaatsen Bij een plotselinge uitval van CJS scoorden zij hun 2e doelpunt. Er waren thans nog 10 minuten te spelen. In de -.tand kwam geen verandering meer en net een 2-0 overwinning voor CJS werd iet einde geblazen Na de wedstrijden werd den spelers >en diner aangeboden en werden de visselprijzen uitgereikt De reis had een bijzonder vlot en prettig verloop Sarcastisch Mevrouw, zeide de koopman aan de leur, hier heeft U alles, wat een huis vrouw noodig heeft Man, ga weg! Denk je, dat ik niets anders te doen heb, dan de deur voor schooiers open te doen. Ik heb je rom- nel niet noodig Ook niet het boekje: Hoe word ik een 1ame? vroeg de man TEN WERK VOOR H.H. ARCHITECTEN EN BOUWKUNDIGEN ISOLATIE ,egen warmte en koude, vochtwering, geluidsisolatie, Luchtd,obirlaat van 3ouwmaterialen en Constructieonder- leelen ïaar het Hongaarsch van Dr K. Möller Ingenieur ?rof. J. G. Wottjes, hoogleeraar te belft, schrijft o.a. in zijn voorrede: Het s wel zeer gewenscht, dat dit boek met >rnst bestudeerd en voortdurend nage- lagen wordt door ieder architect, door en ieder, die gebouwen heeft te ont- verpen, óók door den ontwerper van oodanige gebouwen, waaraan geen >ijzonder zware eischen betreffende solatie behoeven te worden gesteld Dit boek verschijnt volgende week 'rijs ingenaaid f3.75. Gebonden f4,25 Verkrijgbaar in den boekhandel „De Zeeuwsche Koerier" Sas van Gent FAVORIET-KNIPPATROON. No 378. Kinderjurkje. Leeftijd: 4 totf 6 jaar Allerliefst is het kinderjurkje op onze afbeelding. Het is een eenvoudig mo delletje. bestemd voor meisjes van 4-6 jaar. Men kan het van een licht ge kleurde waschbare stof vervaardigen. Geborduurde motiefjes in een afste kende teint wasch- en lichtecht zal het jurkje alleraardigst maken voor kleine meisjes. Benoodigd materiaal: 2 meter van 90 centimeter breedte. Bij jlk patroon is een korte handleiding ingesloten om het werken ermede te vergemakkelij ken Dit Favoriet patroon is te verkrijgen oij den Boekhandel „De Zeeuwsche Koerier" te Sas van Gent tegen de prijs van 26 ct (plus 4 ct voor porto- en administratiekosten) Toezending zal geschieden na ont- /angst van het bedrag, dat kan worden overgemaakt per postwissel, in post zegels of wel door storting of overschrij- /ing op onze postrekening 52419 Den lezeressen wordt vriendelijk ver zocht bij bestelling duidelijk het num mer van het gewenschte patroon en oevens naam en adres zoo volledig en duidelijk mogelijk op te geven. Men voorkomt daardoor onnoodige vertra ging in de verzending. Gelieve verder Uw bestelbrieven vol doende te frankeeren, daar deze anders niet door ons geaccepteerd worden Verder leveren we niet alleen Favo riet-patronen van het hier gepubliceer de model, doch van ieder gewenscht modeplaatje. Toezending van een af beelding of schetsje met vermelding van maten is voldoende Prijzen van deze FAVORIET-KNIP PATRONEN NAAR MAAT ZIJN: Rok: 35 ets; blouse: 40 ets; lingerie en kinderkleeding: 45 ets; japon: 70 ets; mantel: 85 ets per st"k SLA AANMAKEN. Hebt] u wel eens opgemerkt, hoe ver schillend van smaak dezelfde soort sla kan zijn gewone kropsla b.v y al naar mate ze u wordt voorgezet door de ééne of door de andere gastvrouw? Het gaat er mee als met thee of met koffie: van hetzelfde merk schenkt de één een onberispelijk kopje, terwijl bij de ander alle smaak en geur ontbreekt Toch kan met een beetje goeden wil ieder zich de kunst wel eigen maken zoowel van het thee en koffie zetten als van het sla aanmaken: 't komt slechts aan op enkele hoofdregels, die gemakkelijk zijn aan te leer en en toe te passen Olie en azijn vormen in de slasaus de hoofdbestanddeelenmaarwie een verkelijk lekkere sla wil klaarmaken, die giet maar niet „in 't wilde weg" jen scheutje olie en een flinke scheut azijn over de groente een veel voor komende gewoonte! maar die meet op den slalepel de juiste hoeveelheid af, jóó, dat de azijn slechts weinig de olie jverheerscht of zelfs zoo wil het de Transche keuken even in de minder heid blijft Het oude gebruik om de sla te com bineeren met verschillende „toekruiden" 'wat tuinkers, wat dragon of andere groene kruiden) is hoe langer hoe meer uit} de mode geraakt: hoogstens geeft ie groenteboer nog een preitje bij de sla cadeau. Dat is jammer, want het geurige van het gerecht wordt door een 'dergelijke kruiden-toevoeging heel zeker verhoogd. Willen we echter datzelfde effect zonder den groenteboer tóch be reiken, dan staat ons gelukkig nog een ander hulpmiddel ten dienste: we men gen dan door de olie en azijn wat Mag- gi's Aroma, of wel, we zetten het Aroma fleschje op tafel, zoodat ieder op zijn bord zich ervan kan bedienen Wie op scherpe kruiderijen gesteld is, kan bovendien nog wat mosterd of wat peper door het slasaus je roeren; in een huishouden met kinderen verdient dit echter geen aanbeveling Of al dan niet in de sla nog een hard gekookte ei zal v-.rden gebruikt, hangt in hoofdzaak ai%»*an de zuinigheidsop vattingen der huisvrouw: wordt bv. in den maaltijd geen vleesch gebruikt, dan geeft men per persoon bij de sla twee hardgekookte eieren; is daarentegen een remplacant voor 't vleesch niet noo dig, dan zal één fijngewreven ei in de slasaus voor 4 personen reeds voldoen de zijn, terwijl in verschillende gevallen het ei zelfs geheel gemist kan worden (in komkommersla, aardappelsla en to- matensla b.v.) Ter verduidelijking volgen een paar recepten van veel gebruikte sla's Kropsla (4 personen) 2 a 3 kroppen sla (afhankelijk van de grootte), 2 eetlepels sla olie, 2 a 3 eetlepels azijn, 2 thee lepels Maggi's Aroma, 1 hard ge kookt ei ,niet strikt noodig), 1 preitje, 1 theelepel zout, misschien wat) mosterd en peper Maak de uit elkaar geplukte, zorg vuldig gewasschen sla goed droog (door uitschudden, hetzij in een slamandje of in een schoonen doek). Wrijf met de slavork het ei (in plaats daarvan ook wel een kouden gekookten aardappel) op een diep bord fijn, roer er de Maggi's Aroma, het zout en misschien den mosterd en de peper door en verdun dit alles eerst met de olie en vervolgens den azijn. Meng in den slabak het saus je grondig door de sla Komkommersla (4 personen) 2 groote of 3 kleine komkommers, 2 eetlepels sla-olie, 2 a 3 eetlepels azijn, 2 theelepels Maggi's Aroma, 1 theelepel zout, 1 preitje of wat gehakte peterselie Schil de komkommers, schaaf ze in plakjes en maak ze in den slabak aan met de door elkaar geroerde olie, azijn, Maggi's Aroma en zout. Strooi er de fijn gehakte peterselie of de gesnipperde prei over. Volg vooral niet de ouder - wetsche methode, die voorschrijft, dat komkommers eenige uren van te voren met zout moeten worden bestrooid en dat het uitgetrokken vocht dan moet worden afgegoten: daardoor gaat het grootste deel van de komkommers waar deloos verloren. Maak veel liever de komkommersla klaar op het laatste oogenblik vóórdat ze zal worden ge bruikt De groeiende belangstelling, ook ten onzent, voor champignons heeft ons doen besluiten, voor onze lezeressen eens enkele champignongerechten te doen samenstellen. Wij vertrouwen, dat ae volgende (eenvoudige) gerechten stellig in den smaak zullen vallen GESTOOFDE CHAMPIGNONS (4 personen) V2 KG champignons, plm 30 gram boter, takje peterselie, stukje ui, stukje wortel, foelie, iets zout, y2 dL. melk, 25 gram bloem Ontdoe de champignons van het on derste stukje steel, dat houtachtig is Schrap de rest van de steel. Trek de huid van de hoed af, van de buiten rand naar binnen trekkende. Snijd de champignons door. Wasch ze zéér goed schoon en doe ze in water met iets azijn, als ze eenigszins blank moeten blijven Zet de champignons met de boter, zout en kruiden op een zacht vuurtje en smoor ze gaar. Verwijder de kruiden Vul het vocht, dat zich in de pan heeft verzameld aan met water en melk tot het gelijk staat met de champignons Meng de bloem aan met een weinigje van dit koude vocht en giet het vlug in de pan. Roer voorzichtig, de pan schuin houdende, tot al het vocht ge bonden is en de champignons van een smakelijk sausje zijn omgeven. Maak de saus zoo noodig nog op smaak met wat zout, Maggi's Aroma of citroensap (Wordt vervolgd) Fatale niesbui Inspecteur: Wat heeft je hier ge bracht, vriend? Verdachte: Ik ben hier, omdat ik ge niesd heb Inspecteur: Omdat je geniesd hebt Verdachte: Ja, toen ik ergens onder een ledikant lag WAT ELKE MAAND TE DOEN GEEFT (In moes- en bloemtuin, keuken en kelder). (Nadruk verboden.) (Vervolg) De Aardappalziekte. De aardappel ziekte (Phytophtora infestans) vertoon de zich in 1842 voor het eerst in Europa jn had reeds in 1845 een zoodanige uit jreiding gekregen, dat} in dat jaar de jogst er totaal door mislukte. En nos steeds heeft zij zich over alle aardappel verbouwende streken der aarde uitge- jreid. Niet alleen het gezicht, ook de jeuk kondigt ons aan, dat de ziektje jich van de aardappelen heeft meester gemaakt. Wie eenmaal den eigenaardi- gen reuk, welke de aangetaste planten /erspreiden, goed geroken heeft, zal .ater de nabijheid van een ziek veld wel olindelings opmerken. (2e helft Juni) Tulnwerkzaamheden Een gewichtig deel van de verpleging van een groentebed bestaat in het rein- houden van onkruid. Men moest er meer toe komen het onkruid te beschouwen als een soort van opbrengst, want dat is het werkelijk, dwz uitgewied en op een hoop gedragen. Iemand zei me eens: „Wanneer ik voor een hoop onkruid sta, dan bereken ik altijd, hoeveel meer nu de tuin kan opbrengen aan verschil lende groenten, en ik troost/ me er dus mee, dat het wieden nog niet geheel als een schadepost, wat tijdverlies be treft, is aan te zien. Menig tuinman zei hij wil zijn berekening gaarne maken zonder onkruid, maar men moet dat niet willen. Het onkruid is er nu jenmaal en moet verwijderd worden". De zegsman had gelijk: het wieden is jen in hooge mate loonende bezigheid; het onkruid groeit ten koste van onze groenten Men kan het op verschillende wijze verdelgen. Eén der beste en werk zaamste methoden is nog steeds: ieder jnkruid uittrekken, waar en wanneer men het vindt. Het opkomende zaad ioopt altijd gevaar overwoekerd te worden door onkruiden, die veel sneller jroeien. We moeten ze dus uitwieden, lat is: met wortel en al, 't zij met de vingers of met behulp van een mes, crabber, handharkje of ander werk tuigje, maar nooit aftrekken. Is het mkruid weg, dan hebben onze cultuur planten volle ruimte en meer voedsel, jn geen bij-arbeid is dus zoo loonend als het wieden Eenigen tijd, nadat de bedden be plant of bezaaid geworden zijn, zal zich, ia regen of door veelvuldig begieten, jen bovenkorst vormen. Al is onze jrond nog zoo los en zacht, toch krijgt nen in meerdere of mindere mate een corst. Is de grond „wreed" en gebon- len, dan wordt die korst spoedig hard jn vast Die korst verhindert een nut- tfige circulatie der lucht in den grond, jn dat is niet goed, want de wortels der planten hebben ook behoefte aan veel ucht. Ook de warmte heeft geen vrijen :oegang, als zich een harde korst ge vormd heeft. De korst moet dus met ien hak gebroken worden, ten einde /oor lucht en warmte deuren en vensters te openen. Hierdoor wordt de ippervlakte ongelijk, en dat heeft ook veer zijn voordeel, want het vocht) zal lan niet zoo spoedig verdampen. Het vocht, dat van onder op komt, stijgt veel vlugger in een vasten dan in een ossen grond naar de oppervlakte, en -en goed behakte grond blijft dus veel 'risscher dan een niet behakte Het is daarom ook zeer nuttig, steeds n rijen of regels te zaaien en te plan- •en, want dan kan men overal gemak kelijk met den hak tusschen komen, wat net het geval is, als men de gebruike- ijke wijze heeft gezaaid. Tot het be- ïakken van bezaaide bedden is een dein licht hakje, een zg zwaanhalsje, iet meest geschikt. Is de ondergrond Toed los, dan behoeft men natuurlijk slechts even de bovenkorst te breken, en iet is dan ook minder hakken dan wel •oeren. Is de grond gebonden en koud, lan wordt natuurlijk veel dieper ge lakt. Het roeren geschiedt in den zo- ner om de 2 of 3 weken, het diephak- .en 2 of 3 maal in een zomer, al naar 1e behoefte. In elk geval moet om te cunnen hakken de grond goed droog 'ïjn, want is de grond vochtig, dan bereikt men juist het tegendeel en de aarde wordt vast en klomperig. Het bakken is geen gemakkelijk werk en noet door ervaren werklui gedaan worden. Er mag geen aarde in het hart van de planten komen, en stengels en baderen moeten niet beschadigd worden Natuurlijk moeten ook de wortels on aangeroerd blijven, en ongeschikt hak ken doet meer na- dan voordeel. (Wordt vervolgd).

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsche Koerier | 1937 | | pagina 5