e Zeeuwsche Koerier
Crisis-maatregelen
o. 4148 Vrijdag 18 Jnni 1937 §2ste Jaargang
Nieuws-Bijvoegsel van
Ifoor de Vróuwen
De Coloradokever
Landbouw en Veeteelt
De Plantenziektenkundige Dienst,
/ageningen, verzoekt ons plaatsing van
et volgende:
Ten tweede male wordt in dit seizoen
en beroep gedaan op de medewerking
an alle verbouwers van aardappelen
n in het bijzonder van die in de pro-
inciën Zeeland, Noord-Brabant en
,imburg, om met aandacht hun aard-
ppelgewas te onderzoeken op de aan
wezigheid van den Coloradokever en
jjne larven
Het is nu eenmaal zoo, dat dit insect,
ls het uit België naar ons land komt,
ich niet bij ons aanmeldt, maar dat
et zich stilletjes in ons aardappelgewas
sstigt, daarin eieren legt waaruit de
oodachtige larven komen, die het looi
oo sterk kunnen beschadigen. Wij
ïoeten dus zelf nauwkeurig op het
ardappelloof letten om te zien of wij
ronde geel en zwartgestreepte kever,
e roodachtige larven met opgezwollen
chterlijf of de door deze veroorzaakte
adbeschadiging kunnen waarnemen.
Iedereen weet nu wel. van hoeveel
elang het voor onze aardappelteelt en
ooral ook voor onzen uitvoerhandel
an land- en tuinbouwproducten is, dat
ij den Coloradokever, zoodra hij hiei
rgens voorkomt, onmiddellijk en vol-
idig uitroeien. De uitgebreide voor-
chting, die hierover gegeven wordt, de
uizenden plaatjes die voorloopig nog
echts op alle scholen in de drie zuide-
jke provinciën en op zeer vele andere
laatsen aanwezig zijn en waarop de
ever en de larven op zeer duidelijke
ijze zijn voorgesteld, zoodat iedereen
eet, waarnaar hij zoeken moet, wij-
>n wel op den ernst van den toestand
Maar het zijn vooral de aardappel-
ilers, die naar het insect moeten zoe-
en en daar het thans daarvoor het ge-
:hikte tijdstip is, wordt dringend ver-
)cht, dat ieder, die aardappels ver-
>uwt, minstens eenmaal per week zijn
ewas nauwkeurig op het insect en op
e verschijnselen, die op zijn aan-
ezigheid wijzen, onderzoekt. Ook door
e kinderen kan in dezen zeer nuttig
erk verricht worden
Aan de op scholen enz aanwezige
laatjes kan men duidelijk zien, om
'elk insect Jhet gaat. Zoodra iets ge-
mden wordt, dat daarmede overeen-
«mt, moet daarvan onmiddellijk aan-
fte gedaan worden ten gemeente -
uize en moet een ambtenaar van den
lantenziektenkundigen Dienst daar-
lede in kennis gesteld worden
^Laatl ieder zijn volle medewerking
Eren. In de provinciën Zeeland, Noord
abant en Limburg moet voorloopig
nstens eenmaal per week elk aard-
pelgewas nauwkeurig onderzocht
lorden
In de andere provinciën is de kans
Ehet optreden van het insect veel
ïiner, maar ook daar is waakzaam-
eid noodig
LET OP DEN COLORADOKEVER
11 deze rubriek worden zooveel mogelijk
le maatregelen beknopt vermeld
elke van regeeringswege in verband
I et de crisis worden genomen. Nadere
I jzonderheden, welke ons door het
I epartement dienaangaande worden
I ^strekt, liggen te onzen kantore voor
Jonné's ter inzage.
Verschenen zijn de volgende crisis-
lublicatiën
|U Juni: Verpachten van ongeoogst
luit
12 Juni: Steunvergoeding erwten
Sport.
„Corn-Boys"-nieuws
>k de reserves van Corn^3oys hebben
t zoo begeerde kampioenschap van
m afdeeling behaald en hebben daar-
ede de kroon gezet op hun enthousiast
erdk gedurende het thans afgeloopen
izoen
Proficiat Boys!
°nze Sassche sportvereeniging, welke
ndag a.s haar eerste Lustrum viert,
ft dan ook wel een zeer uitzonderlijk
Altijd slechte spijsvertering.
Nu geen klachten meer.
„Ik had veel last van de maag, ten
gevolge van slechte spijsvertering,
waardoor ik altijd lusteloos en moe was.
Sinds eenigen tijd gebruik ik nu ge
regeld de „kleine dagelij ksche dosis"
Kruschen. Zoodra het opraakt krijg ik
weer hoofdpijn en als ik het dan weer
neem, is de hoofdpijn weer weg. Voor
dat ik Kruschen nam durfde ik haast
niets eten, maar nou eet ik^ weer alles".
J. N. D. te B.
De zes minerale zouten in Kruschen
sporen Uw inwendige organen tot be
tere werking aan, waardoor Uw voedsel
snel en volledig wordt verteerd. Hier
door wordt voorkomen, dat voedsel-
resten in het organisme achterblijven,
welke lasten of pijnen veroorzaken.
Moeheid en lusteloosheid zullen tot het
verleden behooren. In plaats daarvan
krijgt ge een gevoel van opgewektheid,
levenslust en volkomen gezondheid.
Kruschen Salts is uitsluitend verkrijg
baar bij alle apothekers en erkende
drogisten a f 0,40, f 0,75 en f 1.60 per
flacon. Let op, dat op het etiket op de
flesch, zoowel als op de buitenverpakking
de naam Rowntree Handels Mij., Amster-
iam, voorkomt.
(33)
jaar achter den rug. 2 Kampioenself-
„:ailen in. één seizoen! Een mooier re-
jultaat is bijna niet denkbaar
Zondag jl had te Rotterdam de jaar-
djksche ontmoeting plaats tusschen
„C J S" en de S O V „Corn-Boys". Met
ja 60 deelnemers werd de reis naar
Rotterdam ondernomen
Het 2e elftal van de Boys wist met
jen welverdiende 1-2 overwinning de
finitief beslag te leggen op den zilveren
visselbeker
Hierna bonden de beide le elftallen
/an CJS en Corn-Boys den strijd aan
De rust ging met een 1-0 voorsprong
/oor CJS in. Na de thee speelden de
3oys met de zon in den rug en kwamen
jij thans ook meer aan bod. Er werd
jnthousiast gespeeld en voortdurend
/erkeerde het doel van „C J S" in ge-
/aar. De Boys konden echter geen vol
treffer plaatsen
Bij een plotselinge uitval van CJS
scoorden zij hun 2e doelpunt. Er waren
thans nog 10 minuten te spelen. In de
-.tand kwam geen verandering meer en
net een 2-0 overwinning voor CJS werd
iet einde geblazen
Na de wedstrijden werd den spelers
>en diner aangeboden en werden de
visselprijzen uitgereikt
De reis had een bijzonder vlot en
prettig verloop
Sarcastisch
Mevrouw, zeide de koopman aan de
leur, hier heeft U alles, wat een huis
vrouw noodig heeft
Man, ga weg! Denk je, dat ik niets
anders te doen heb, dan de deur voor
schooiers open te doen. Ik heb je rom-
nel niet noodig
Ook niet het boekje: Hoe word ik een
1ame? vroeg de man
TEN WERK VOOR H.H. ARCHITECTEN
EN BOUWKUNDIGEN
ISOLATIE
,egen warmte en koude, vochtwering,
geluidsisolatie, Luchtd,obirlaat van
3ouwmaterialen en Constructieonder-
leelen
ïaar het Hongaarsch van Dr K. Möller
Ingenieur
?rof. J. G. Wottjes, hoogleeraar te
belft, schrijft o.a. in zijn voorrede: Het
s wel zeer gewenscht, dat dit boek met
>rnst bestudeerd en voortdurend nage-
lagen wordt door ieder architect, door
en ieder, die gebouwen heeft te ont-
verpen, óók door den ontwerper van
oodanige gebouwen, waaraan geen
>ijzonder zware eischen betreffende
solatie behoeven te worden gesteld
Dit boek verschijnt volgende week
'rijs ingenaaid f3.75. Gebonden f4,25
Verkrijgbaar in den
boekhandel „De Zeeuwsche Koerier"
Sas van Gent
FAVORIET-KNIPPATROON.
No 378. Kinderjurkje. Leeftijd: 4 totf 6
jaar
Allerliefst is het kinderjurkje op onze
afbeelding. Het is een eenvoudig mo
delletje. bestemd voor meisjes van 4-6
jaar. Men kan het van een licht ge
kleurde waschbare stof vervaardigen.
Geborduurde motiefjes in een afste
kende teint wasch- en lichtecht
zal het jurkje alleraardigst maken voor
kleine meisjes. Benoodigd materiaal: 2
meter van 90 centimeter breedte. Bij
jlk patroon is een korte handleiding
ingesloten om het werken ermede te
vergemakkelij ken
Dit Favoriet patroon is te verkrijgen
oij den Boekhandel „De Zeeuwsche
Koerier" te Sas van Gent tegen de prijs
van 26 ct (plus 4 ct voor porto- en
administratiekosten)
Toezending zal geschieden na ont-
/angst van het bedrag, dat kan worden
overgemaakt per postwissel, in post
zegels of wel door storting of overschrij-
/ing op onze postrekening 52419
Den lezeressen wordt vriendelijk ver
zocht bij bestelling duidelijk het num
mer van het gewenschte patroon en
oevens naam en adres zoo volledig en
duidelijk mogelijk op te geven. Men
voorkomt daardoor onnoodige vertra
ging in de verzending.
Gelieve verder Uw bestelbrieven vol
doende te frankeeren, daar deze anders
niet door ons geaccepteerd worden
Verder leveren we niet alleen Favo
riet-patronen van het hier gepubliceer
de model, doch van ieder gewenscht
modeplaatje. Toezending van een af
beelding of schetsje met vermelding
van maten is voldoende
Prijzen van deze FAVORIET-KNIP
PATRONEN NAAR MAAT ZIJN:
Rok: 35 ets; blouse: 40 ets; lingerie
en kinderkleeding: 45 ets; japon: 70
ets; mantel: 85 ets per st"k
SLA AANMAKEN.
Hebt] u wel eens opgemerkt, hoe ver
schillend van smaak dezelfde soort sla
kan zijn gewone kropsla b.v y al
naar mate ze u wordt voorgezet door
de ééne of door de andere gastvrouw?
Het gaat er mee als met thee of met
koffie: van hetzelfde merk schenkt de
één een onberispelijk kopje, terwijl bij
de ander alle smaak en geur ontbreekt
Toch kan met een beetje goeden wil
ieder zich de kunst wel eigen maken
zoowel van het thee en koffie zetten
als van het sla aanmaken: 't komt
slechts aan op enkele hoofdregels, die
gemakkelijk zijn aan te leer en en toe
te passen
Olie en azijn vormen in de slasaus de
hoofdbestanddeelenmaarwie een
verkelijk lekkere sla wil klaarmaken,
die giet maar niet „in 't wilde weg"
jen scheutje olie en een flinke scheut
azijn over de groente een veel voor
komende gewoonte! maar die meet
op den slalepel de juiste hoeveelheid af,
jóó, dat de azijn slechts weinig de olie
jverheerscht of zelfs zoo wil het de
Transche keuken even in de minder
heid blijft
Het oude gebruik om de sla te com
bineeren met verschillende „toekruiden"
'wat tuinkers, wat dragon of andere
groene kruiden) is hoe langer hoe meer
uit} de mode geraakt: hoogstens geeft
ie groenteboer nog een preitje bij de
sla cadeau. Dat is jammer, want het
geurige van het gerecht wordt door een
'dergelijke kruiden-toevoeging heel zeker
verhoogd. Willen we echter datzelfde
effect zonder den groenteboer tóch be
reiken, dan staat ons gelukkig nog een
ander hulpmiddel ten dienste: we men
gen dan door de olie en azijn wat Mag-
gi's Aroma, of wel, we zetten het Aroma
fleschje op tafel, zoodat ieder op zijn
bord zich ervan kan bedienen
Wie op scherpe kruiderijen gesteld is,
kan bovendien nog wat mosterd of wat
peper door het slasaus je roeren; in een
huishouden met kinderen verdient dit
echter geen aanbeveling
Of al dan niet in de sla nog een hard
gekookte ei zal v-.rden gebruikt, hangt
in hoofdzaak ai%»*an de zuinigheidsop
vattingen der huisvrouw: wordt bv. in
den maaltijd geen vleesch gebruikt, dan
geeft men per persoon bij de sla twee
hardgekookte eieren; is daarentegen
een remplacant voor 't vleesch niet noo
dig, dan zal één fijngewreven ei in de
slasaus voor 4 personen reeds voldoen
de zijn, terwijl in verschillende gevallen
het ei zelfs geheel gemist kan worden
(in komkommersla, aardappelsla en to-
matensla b.v.)
Ter verduidelijking volgen een paar
recepten van veel gebruikte sla's
Kropsla
(4 personen)
2 a 3 kroppen sla (afhankelijk
van de grootte), 2 eetlepels sla
olie, 2 a 3 eetlepels azijn, 2 thee
lepels Maggi's Aroma, 1 hard ge
kookt ei ,niet strikt noodig), 1
preitje, 1 theelepel zout, misschien
wat) mosterd en peper
Maak de uit elkaar geplukte, zorg
vuldig gewasschen sla goed droog (door
uitschudden, hetzij in een slamandje of
in een schoonen doek). Wrijf met de
slavork het ei (in plaats daarvan ook
wel een kouden gekookten aardappel)
op een diep bord fijn, roer er de Maggi's
Aroma, het zout en misschien den
mosterd en de peper door en verdun
dit alles eerst met de olie en vervolgens
den azijn. Meng in den slabak het saus
je grondig door de sla
Komkommersla
(4 personen)
2 groote of 3 kleine komkommers,
2 eetlepels sla-olie, 2 a 3 eetlepels
azijn, 2 theelepels Maggi's Aroma,
1 theelepel zout, 1 preitje of wat
gehakte peterselie
Schil de komkommers, schaaf ze in
plakjes en maak ze in den slabak aan
met de door elkaar geroerde olie, azijn,
Maggi's Aroma en zout. Strooi er de fijn
gehakte peterselie of de gesnipperde
prei over. Volg vooral niet de ouder -
wetsche methode, die voorschrijft, dat
komkommers eenige uren van te voren
met zout moeten worden bestrooid en
dat het uitgetrokken vocht dan moet
worden afgegoten: daardoor gaat het
grootste deel van de komkommers waar
deloos verloren. Maak veel liever de
komkommersla klaar op het laatste
oogenblik vóórdat ze zal worden ge
bruikt
De groeiende belangstelling, ook ten
onzent, voor champignons heeft ons
doen besluiten, voor onze lezeressen
eens enkele champignongerechten te
doen samenstellen. Wij vertrouwen, dat
ae volgende (eenvoudige) gerechten
stellig in den smaak zullen vallen
GESTOOFDE CHAMPIGNONS
(4 personen)
V2 KG champignons, plm 30 gram
boter, takje peterselie, stukje ui, stukje
wortel, foelie, iets zout, y2 dL. melk, 25
gram bloem
Ontdoe de champignons van het on
derste stukje steel, dat houtachtig is
Schrap de rest van de steel. Trek de
huid van de hoed af, van de buiten
rand naar binnen trekkende. Snijd de
champignons door. Wasch ze zéér goed
schoon en doe ze in water met iets
azijn, als ze eenigszins blank moeten
blijven
Zet de champignons met de boter,
zout en kruiden op een zacht vuurtje
en smoor ze gaar. Verwijder de kruiden
Vul het vocht, dat zich in de pan heeft
verzameld aan met water en melk tot
het gelijk staat met de champignons
Meng de bloem aan met een weinigje
van dit koude vocht en giet het vlug
in de pan. Roer voorzichtig, de pan
schuin houdende, tot al het vocht ge
bonden is en de champignons van een
smakelijk sausje zijn omgeven. Maak
de saus zoo noodig nog op smaak met
wat zout, Maggi's Aroma of citroensap
(Wordt vervolgd)
Fatale niesbui
Inspecteur: Wat heeft je hier ge
bracht, vriend?
Verdachte: Ik ben hier, omdat ik ge
niesd heb
Inspecteur: Omdat je geniesd hebt
Verdachte: Ja, toen ik ergens onder
een ledikant lag
WAT ELKE MAAND TE DOEN GEEFT
(In moes- en bloemtuin, keuken en
kelder).
(Nadruk verboden.)
(Vervolg)
De Aardappalziekte. De aardappel
ziekte (Phytophtora infestans) vertoon
de zich in 1842 voor het eerst in Europa
jn had reeds in 1845 een zoodanige uit
jreiding gekregen, dat} in dat jaar de
jogst er totaal door mislukte. En nos
steeds heeft zij zich over alle aardappel
verbouwende streken der aarde uitge-
jreid. Niet alleen het gezicht, ook de
jeuk kondigt ons aan, dat de ziektje
jich van de aardappelen heeft meester
gemaakt. Wie eenmaal den eigenaardi-
gen reuk, welke de aangetaste planten
/erspreiden, goed geroken heeft, zal
.ater de nabijheid van een ziek veld wel
olindelings opmerken.
(2e helft Juni)
Tulnwerkzaamheden
Een gewichtig deel van de verpleging
van een groentebed bestaat in het rein-
houden van onkruid. Men moest er meer
toe komen het onkruid te beschouwen
als een soort van opbrengst, want dat
is het werkelijk, dwz uitgewied en op
een hoop gedragen. Iemand zei me eens:
„Wanneer ik voor een hoop onkruid sta,
dan bereken ik altijd, hoeveel meer nu
de tuin kan opbrengen aan verschil
lende groenten, en ik troost/ me er dus
mee, dat het wieden nog niet geheel
als een schadepost, wat tijdverlies be
treft, is aan te zien. Menig tuinman
zei hij wil zijn berekening gaarne
maken zonder onkruid, maar men moet
dat niet willen. Het onkruid is er nu
jenmaal en moet verwijderd worden".
De zegsman had gelijk: het wieden is
jen in hooge mate loonende bezigheid;
het onkruid groeit ten koste van onze
groenten
Men kan het op verschillende wijze
verdelgen. Eén der beste en werk
zaamste methoden is nog steeds: ieder
jnkruid uittrekken, waar en wanneer
men het vindt. Het opkomende zaad
ioopt altijd gevaar overwoekerd te
worden door onkruiden, die veel sneller
jroeien. We moeten ze dus uitwieden,
lat is: met wortel en al, 't zij met de
vingers of met behulp van een mes,
crabber, handharkje of ander werk
tuigje, maar nooit aftrekken. Is het
mkruid weg, dan hebben onze cultuur
planten volle ruimte en meer voedsel,
jn geen bij-arbeid is dus zoo loonend
als het wieden
Eenigen tijd, nadat de bedden be
plant of bezaaid geworden zijn, zal zich,
ia regen of door veelvuldig begieten,
jen bovenkorst vormen. Al is onze
jrond nog zoo los en zacht, toch krijgt
nen in meerdere of mindere mate een
corst. Is de grond „wreed" en gebon-
len, dan wordt die korst spoedig hard
jn vast Die korst verhindert een nut-
tfige circulatie der lucht in den grond,
jn dat is niet goed, want de wortels der
planten hebben ook behoefte aan veel
ucht. Ook de warmte heeft geen vrijen
:oegang, als zich een harde korst ge
vormd heeft. De korst moet dus met
ien hak gebroken worden, ten einde
/oor lucht en warmte deuren en
vensters te openen. Hierdoor wordt de
ippervlakte ongelijk, en dat heeft ook
veer zijn voordeel, want het vocht) zal
lan niet zoo spoedig verdampen. Het
vocht, dat van onder op komt, stijgt
veel vlugger in een vasten dan in een
ossen grond naar de oppervlakte, en
-en goed behakte grond blijft dus veel
'risscher dan een niet behakte
Het is daarom ook zeer nuttig, steeds
n rijen of regels te zaaien en te plan-
•en, want dan kan men overal gemak
kelijk met den hak tusschen komen, wat
net het geval is, als men de gebruike-
ijke wijze heeft gezaaid. Tot het be-
ïakken van bezaaide bedden is een
dein licht hakje, een zg zwaanhalsje,
iet meest geschikt. Is de ondergrond
Toed los, dan behoeft men natuurlijk
slechts even de bovenkorst te breken, en
iet is dan ook minder hakken dan wel
•oeren. Is de grond gebonden en koud,
lan wordt natuurlijk veel dieper ge
lakt. Het roeren geschiedt in den zo-
ner om de 2 of 3 weken, het diephak-
.en 2 of 3 maal in een zomer, al naar
1e behoefte. In elk geval moet om te
cunnen hakken de grond goed droog
'ïjn, want is de grond vochtig, dan
bereikt men juist het tegendeel en de
aarde wordt vast en klomperig. Het
bakken is geen gemakkelijk werk en
noet door ervaren werklui gedaan
worden. Er mag geen aarde in het hart
van de planten komen, en stengels en
baderen moeten niet beschadigd worden
Natuurlijk moeten ook de wortels on
aangeroerd blijven, en ongeschikt hak
ken doet meer na- dan voordeel.
(Wordt vervolgd).