PRESTO 2 1 12 FEUILLETON HET DRAMA VAN SCH ILLERHORST Voor do Vrouoron Spoxxa£e Landbouw en Veeteelt ^VOOR DE SCHOONMAAK, Duivensport (Nadruk verboden.) WAT ELKE MAAND TE DOEN GEEFT (In moes- en bloemtuin, keuken en kelder). (2e helft Maart) (Vervolg van pag. 2 Eerste Blad) Op regels of rijen zaaien, wordt reeds door velen toegepast. Dit heeft o.m. het voordeel, dat het schoonhouden en be werken van den grond wordt verge makkelijkt, en de regelmatige groei wordt bevorderd, waardoor dus de oogst wordt vervroegd. Het staat ook netter, en men kan tusschen de rijen planten beter en gemakkelijker een mest-op- lossing aanwenden dan op de breed- werpig bezaaide bedden. Met een beetje geoefende handigheid is de bewerking op rijen even gemakkelijk als breed werpig zaaien. Na eerst den grond met een greep goed fijn gemaakt te hebben het kweekgras enz. verwijderd, gelijk geharkt te hebben, trekt men met den zijkant van de hark geultjes op af standen van plm. 15 cM. Daarna zaait men het zaad, gewoon breedwerpig, en .met het inharken komt het van zelf grootendeels in de geultjes terecht. Een zeer eenvoudige combinatieteelt is zeker: vroege spinazie of raapstelen meteen vermengd met 1/8 deel radijs Zoodra de radijs goed is, wordt deze geoogst en zal de spinazie absoluut niet hinderen. Nu kan men weer tusschen de spinazie of raapstelen, met radijs: bloemkool planten; deze worden na het zaaien der spinazie geplant, op afstan den van een halven Meter (50 cM.) op de rij, en 75 cM. de regels van elkaar Nog voor de bloemkoolteelt wordt deze vroege groente geoogst. Veel in gebruik is ook, kropsla uit te planten: dit zijn overwinterde slaplanten, die in October- November onder glas gezaaid zijn en bij lederen groenteboer of tuinman wel te verkrijgen zijn, alsmede bloemkool. Nog voordat de bloemkool geplant wordt zet men ze op rijen van 35-40 cM. van elkaar, en op de rij plm. 30 cM. Daarna plant men de bloemkool tusschen de sla-rijen, telkens een tusschenruimte overslaande (zie onderstaande figuur): sla 30 cM. bloemkool O 60 cM. O o O O sla bloemkool O O O sla Voordat de bloemkool de volle ont wikkeling verkrijgt, is de kropsla reeds verwijderd, zoodat beide artikelen^el- kander volstrekt niet hinderen. De sla plant men half Maart Na de bloemkool kan natuurlijk nog een gewas geteeld worden, bijv. stoksnij boonen, of stamspersieboontjes. Men kan late boontjes zaaien b.v. in Juni, als de oogst der bloemkool geheel is af- geloopen, of wel voor vroege boontjes, gelijk met de bloemkool en sla, op de volgendie manier: bloemkool boontjes sla boontjes bloemkool boontjes sla boontjes bloemkool O O O O O O O O O O O Oorspronkelijke detective-roman door WILLIAM HOLT (Nadruk verboden) 20) Wat wilt ge dan van mij? Ik kwam u vragen, of ge heden nacht met mij op een gevaarlijke expeditie uitgaan wilt om uw vriend den detec tive te redden. Weet ge dan waar hij is? Ja, dat weet ik. Ik wil hem redden en het meisje, dat zij krankzinnig verkla ren. Ik heb mij ten taak gesteld, dat meisje te redden. Bijna zou het mij ge lukt zijn, maar Maar u is toch de man niet, die haar hielp ontvluchten? Ja, die man ben ik Onmogelijk, gij bedriegt mij, ik heb dien man, voor wien gij u nu uitgeeft, gezien Men heeft u bedrogen, zei hij, men heeft een handig opgezette comedie ge speeld op den Eikehof, om uw argwaan in slaap te wiegen. Gij hebt zoogenaamd den man gesproken, die het meisje ont voeren wilde. Maar die man was de handlanger van den baron, die man was de moordenaar van notaris Burton. Öp die manier behandeld, hebben wij bij gunstige zomers na de boontjes nog weer andijvie geplant en geoogst, wat zeer goed ging. Indien men in plaats van kropsla, spinazie of raapstelen, met radijs als tusschenteelt, gebruikt, kun- nen de boontjes geplant worden, wan neer deze artikelen geoogst zijn. r Wat eten we eiken dag? ZONDAG Kop Bouillon, Kalfsfricandeau, lof, aardappelen, chocoladepudding met vanillevla MAANDAG Koud vleesch, uien met zure saus, aardappelen, rijst met rhabarber DINSDAG Varkenslappen, roode kool, aardap pelen, gedroogde appeltjes WOENSDAG Gehakt, gesneden groene kool met saus, aardappelen, fruit. DONDERDAG Gebakken rolpens, appelmoes, aard appelpuree VRIJDAG Koninginnesoep, gekookte schelvisch met botersaus, aardappelen, gestoofde winterwortelen. ZATERDAG Stamppot van appelen en aardappe len met spek Uien met zure saus 1 KG uien, 25 Gr (2y2 afgestreken eetlepel) bloem, 30 Gr. (3 afgestreken eetlepels) boter, 3 eetlepels azijn, wat peper en zout, 1 Maggi's Bouillonblokje Schil de uien en snijd ze in tweeën of in vieren. Kook ze gaar met onge veer y4 L 'water en wat zout (niet lan ger dan 1/2 uur)laat ze op een vergiet uitlekken, maar vang het vocht op en laat daarin het bouillonblokje oplossen Verwarm in de thans leege pan roe rende de boter met de bloem, giet er langzamerhand den bouillon bij, laat het sausje even doorkoken tot het goed is en roer er dan de uitgelekte uien en den azijn door. Laat alles samen nog even goed warm worden en maak het gerecht dan op smaak af met de peper en misschien nog wat zout. Gesneden groene kool met saus. 1 Groene kool, XA L. melk, 20 Gr. (2 ai gestreken eetlepels) tarwebloem, 30 Gr. 1i afgestreken eetlepels) boter, 2 theele peltjes Maggi's Aroma, wat zout en noot muskaat. Maak de kool schoon, snijd ze in groo te parten en kook ze gaar in weinig wa ter met zout. Maak intusschen een saus je door bloem en boter te verwarmen en er langzaam steeds roerende de melk aan toe te voegen, laat het sausje even doorkoken, roer er de kool zonder het aanhangende water uit de pan, doe ze over in een verwarmden schotel en giet er de dikke saus over. De man, dien gij gezien hebt in zijn valsche rol, is gearresteerd. Dat moet de detective u verteld hebben Ja, erkende Roger, dat heeft hij mij verteld Maar ge hebt toch zelf daarna ver nomen, dat de gearresteerde een be diende was van den baron. De man is een bediende van den baron, maar ik ben Chamois, ik ben degene, die het meisje ontvoeren wilde Het was den advocaat een oogenblik, of alles hem voor de oogen danste. Het was hem alles een wir-war van ge beurtenissen, waaruit hij niet wijs wor den kon Maar dit schonk hem toch vertrouwen in hetgeen de vreemdeling hem mede deelde. Rosch had hem verteld, dat hij den man had gearresteerd, dien hij had gesproken, dat die man de moordenaar was. En inderdaad, er was iemand ge arresteerd, maar de gearresteerde was een bediende van den baron. Dus had hij gesproken van een bediende van den baron, die een valsche rol had gespeeld, dus was hij toen bedrogen en bestond de mogelijkheid, dat deze man de waar heid sprak. Het is goed, zeide de advocaat, eens klaps vastbesloten, ik zal u helpen, maar ik weet niet hoe? Gij weet niet, hoe gij hier ongemerkt vandaan komen moet. Welnu, luister: Over een paar uren wacht ik u buiten aan het hek, dat achter den tuin van dit huis loopt. Wellicht kunt gij u door „HAPJES" VOOR DEN PAASCH- MAALTIJD. De verschillende „automatieks", ex pres-buffetten en lunchrooms hebben het publiek den laatsten tijd duidelijk ingeprent, dat „het oog ook wat wil", m.a.w., dat de aantrekkelijkheid van een gerecht niet enkel den smaak be treft maar zeker óók het uiterlijk. Zoo kunnen zeer eenvoudige, dage lijks gebruikte levensmiddelen restjes zelfs! een goed effect maken op een feestelijk gedekte tafel: ze helpen door hun frissche kleuren en hun smaak volle rangschikking mee om van den maaltijd het stempel van het alle- daagsche weg te nemen. Speciaal op Paschen het fleurige voor jaarsfeest zal de huisvrouw voor zulke „hapjes" voelen, vooral als ze met zeer geringe kosten kunnen wor den bereid en als ze aan benoodigd- heden niet veel anders vragen dan de toch voor het Paaschfeest gebruikelijke eieren, het altijd wel aanwezige brood, wat aardappelen en „iets groens" (tuin kers, veldsla, gesnipperd lof of iets dergelijks). Laten wij U eens een paar van die aardige schoteltjes beschrijven, 'die op zoo'n manier tot stand kunnen komen Veelkleurige „hapjes". Eenige koude gekookte aardap pelen (groot formaat), 1 koude gekookte biet (niet te dik), een paar hardgekookte eieren, een paar augurken, wat veldsla of wat sterkers, een paar lepels mayon naise, wat azijn. Maggi's Aroma, olie, peper en zout, wat fijnge hakte peterselie. Snijd de koude aardappelen en de biet in niet te dunne plakken, zóó, dat de bietenschijfjes iets kleiner zijn dan de aardappelplakjes en ze dus bij het op elkaar stapelen trapsgewijs komen te liggen. Laat de beide soorten ieder NU b PAKKEN VOOR kCTSl 1 het raam van uw slaapkamer ongemerkt verwijderen, maar indien u dat niet mogelijk is, moogt ge iemand anders in uw vertrouwen nemen Hier in huis, vroeg Roger verwon derd, hebt u daartegen geen bezwaar. Neen, de van Beekum's zijn meer slachtoffers dan medeplichtigen van den baron. U kunt Frans van Beekum zeggen, dat u uit moet, maar natuurlijk onder voorwaarde, dat hij daarover met niemand spreekt. Maar beter is het hem niets te zeggen, hij staat heel sterk on der den invloed van den baron. Goed, zeide hij, in ieder geval over een paar uren treft u mij op de afge sproken plaats. Neem een revolver mee, sprak de an der nog X. DE DUBBELGANGER. Roger werd in den familiekring der van Beekum's hartelijk welkom ge- heeten. Hij was een man van de wereld, hij wist los en ongedwongen te praten en hij had werkelijk medelijden met de moeder en de zusters van Frans, die zoozeer leden door de onverwachte ramp, welke buiten haar schuld, haar getroffen had. Het was voor haar ne- weest als een verschrikkelijke donder slag bij helderen hemel. En natuurlijk trokken zij zich zeer de schande aan, welke over den eertijds gezienen naam afzonderlijk eên uurtje „mari neeren" in wat door elkaar ge roerde olie, azijn, Maggi's Aroma, peper en zout Snijd intusschen ook de eieren en de groote augurken in plakjes (niet te dun), maak de sla schoon en sla ze ;oed droog Maak nu trapsgewijs toeloopende sta peltjes van een aardappelplakje, een bietenschijfje, een plakje augurk en een plakje ei met in 't midden van het dooiergedeelte een klein nopje fijnge hakte peterselie. Maak de sla (of de sterkers) aan met wat olie, wat azijn (of citroensap), wat Maggi's Aroma; spreid ze uit op een vlakken schotel en schik er de veel kleurige stapeltjes regelmatig op. Leg wat niet strikt noodig is) op de sla hier en daar een theelepel mayonnaise, maak op het uiterste randje sla een omlijsting van vierde- of achtstepartjes hard gekookt ei (Wie voor het gerecht wat meer geld beschikbaar heeft, kan de bietenplakjes vervangen door tomaat: in dat geval wordt het grootere tomatenplakje als onderste laagje gebruikt, terwijl het aardappelschijfje daar dan op komt te liggen). Roerei-broodjes. Reken per persoon: 2 eieren, 2 eetlepels melk of water, i/2 afgestreken eetlepel boter, 1 thee lepel Maggi's Aroma, wat peper en zout, 2 geroosterde sneetjes brood (bij voorkeur wat den vorm be treft cainobrood). Begin met de sneetjes brood aan weerskanten mooi goudbruin te rooste ren. Klop de eieren, voeg er de Maggi's Aroma, de peper en het zout bij en giet iet mengsel bij de gesmolten boter in 3en kleine koekenpan of een dieper pannetje. Blijf op een zacht vuur voort durend roeren, tot de eieen een goed gebonden maar vooral niet te droge massa vormen. Spreid de roereieren rit over de sneetjes geroosterd brood, chik ze op een schotel en leg er hier 2u daar hoefjes frissche peterselie tus schen. Breng in dit gerecht desverkiezende /ariatie aan, door de geklopte eieren te /ermengen met eetlepel geraspte oude caas, 1 eetlepel fijngehakte ham of 1 eetlepel door elkaar gehakte groene kruiden (peterselie, kervel, selderij, sterkers). Vogelnestjes (4 personen) 200 G (2 ons vleeschresten, 1 eet lepel gehakte peterselie, 1 fijnge hakt uitje, 1 theelepel Maggi's Aroma, 1 flink sneetje oud brood zonder korst, wat peper, zout, nootmuskaat, 1 a 2 eetlepels melk of overgebleven jus, 5 eieren, on geveer 50 G (y2 ons) boter. Hak of maal het vleesch fijn en maak 3r met het in de melk of de jus fijnge wreven brood, de kruiden, wat zout en ién rauw ei op de gewone wijze gehakt /an Laat de boter in de koekenpan smel ten, vorm daarin het vleesch tot 4 rin gen, zet de pan weer op het vuur en Preek, zoodra de boter weer heet is, in slken ring een ei. Zet de pan op een zachter vuur en leg er een deksel op (of zet de pan in den oven)laat de eieren stollen en breng gan voorzichtig de „nestjes" over op een schotel. Leg tusschen de nestjes plukjes sterH kers en schik langs den rand van de*1 schotel achtste partjes citroen (zone |l pitten), geschikt om te worden uitgeRB knepen. van Beekum was gekomen. Dit hinder de meer nog dan het vogruitzicht, dat zij tot armoede zouden vervallen. Niet in dien zin, dat zij honger zouden moe ten lijden, maar ze zouden zich toch met een afhankelijke positie tevreden moeten stellen. En dat was voor meisjes, die nooit geleerd hadden zich te be krimpen, geen opwekkend vooruitzicht Daarbij kwam nog de angst voor het Lot van hun vader, dien alle leden der familie duchtten. Zij meenden, niet beter te kunnen hopen, dan dat hij aan 3en arm der gerechtigheid zich zou blij ven onttrekken, want het zou meer dan vreeselijk zijn, indien him vader in de gevangenis zou komen. De vrouw van van Beekum was een goed, m^ar tamelijk onbeduidend ■nensch, in geen geval een zoo bijzon dere vrouw, dat zij in dergelijke om standigheden ongebroken gebleven zou zijn. Een groot deel van den dag ween de zij en sprak troosteloos over hetgeen zij verloren hadden en haar kinderen moesten wel voortdurend trachten haar wanhopige neerslachtigheid tegen te gaan. Maar, dat was geen lichte taak Nu had de advocaat den eersten avond dat hij in Schillerhorst gekomen was door zijn kalme wijze van optreden, door opwekkende woorden op mevrouw van Beekum een invloed ten goede uitge oefend en haar de toekomst minder •vanhopig doen inzien. Vanzelf was hi' 'hans reeds daarom in den familikrin^ welkom en men begroette zijn binnen komen in de huiskamer dan ook zeer (Nadruk verboden) HET BELANG VAN HET VOEDINGsI VRAAGSTUK. Het is een feit, dat het voedingJ regiem een belangrijke rol vervult in leiding van een duivenkolonie. Dit onderwerp is reeds tallooze mal besproken. Typisch om vast te stellen blijft he hoe de meeningen hierover ten zeersti uiteenloopend zijn. Dit verschil van meening vinden n niet alleen in wat betreft hoeveelheij maar ook in de samenstelling der voj dermengsels en de wijze, hoe en waarq deze moeten toegediend worden. let bis Ina Ind ge: Iha Ikr: |iei 0 lin Ike: sp Het ligt niet in onze bedoeling, v rollen om te keeren en den ^efkebbM^ van den os op den ezel te doen spriiW gen, verre van daar. Er is een oud bM^ kend Vlaamsch spreekwoord, dat zegBng Zijt U goed, houdt U wel!" en dat moH^ ook gelden in de kwestie van de voediiBnd onzer duiven. Tracht goed te houdeHate wat werkelijk goed is. Hs Voor hen, die meenen in iets van hidllol voorgenomen regel te moeten afwijkeBj voor hen dus, die het niet bij het goe einde hebben, kunnen de volgende schouwingen misschien van nut zijn.l Het dierlijk organisme heeft behoel aan zekere zelfstandigheden, die ni alleen het leven moeten onderhoudt maar die daarbij aan d° verschillen! levensverrichtingsorganen de onmisbal bestanddeelen verschaffen, om van def organen op gepasten tijd het maximil rendement te mogen eischen. Hetf een feit, dat het dierlijk organisme b| hoefte heeft aan een reeks van zeil standigheden, waarvan wij hier enk« willen noemen: koolhydraten, vetst! fen, eiwitstoffen, verschillende zoutj en water en vitamineen. Niemand 1 betwisten, dat niet ieder dezer zelfstal digheden zijn rol te vervullen heeft1 De koolhydraten en de vetstofff worden door de zuurstof verbrand, gebracht langs de ademhalingsorganl en leveren zoodoende een zekere warj te, warmte, die den warmtegraad duiven aanhoudend op 40 graden hou! Zij leveren ook de kracht om de schl kundige reacties der inwendige cellej weefsels te verwekken. Deze wa welk vervormt zich gedeeltelijk in kr uur ijl Hiervan uitgaande mogen we dus tenI als sluiten, dat het voedsel des te rijker et vetstoffen en koolhydraten zal m enlpo zijn, naarmate het door de spieren ml b te leveren werk belangrijker is pee De eiwithoudende bestanddt xeihpl worden door de levende stof der ce ublele aangeëigend en door hen zelf in nie^Borr protoplasma herschappen, dat de m aflak van het oude vermeerdert of dat traflpio gewijze het verlies van hetzelve a srslen vult, hetwelk verloren gegaan is bij enbut scheikundige verbindingen, waarvan fleer cellen de zetelplaats vormen. Het z|eriide met andere woorden, de herstellem^fca elementen der weefsels. en hartelijk. Men sprak over verschilled zaken, maar ten slotte was het natuij lijk niet te vermijden, dat de treurj omstandigheden der familie onder wa van het gesprek werden. En vanzelf (j uitte mevrouw van Beekum weer ba klachten. Kom, kom, antwoordde Roger, u a ook waarlijk ieder lichtpunt voorbij.! Alsof er nog lichtpunten waren vi_ ons B" flKict Wel zeker zijn die er,mevrouw, Athur Roger, kijk eens, het staat al zoo* goed als vast, dat mijnheer vfl^ Beekum onschuldig is aan den mocMfJ1' op notaris Burton. flzj. O, maar wij wisten al dadelijk, fln^ hier slechts de schijn tegen mijn r en pleitte, dat hij aan die misdaad ank schuldig zijn moest. )o Zeker, u was er van overtuigd, de wereld om ons heen niet. En fn moeten erkennen, er waren aanwij an gen, die zeer bezwarend voor hem |orLve acht moesten worden. Welnu, we n thans toch wel, dat mijnheer van Bpn kum aan die vreeselijke misdaad schuldig is. Zelfs de familie van xiotajflj Burton is daarvan overtuigd wtln< Weet u dat? ercj Ik weet het heel zeker, mevrouw, nichtje van den notaris, juffrouw P egeLer denkt er geen oogenblik meer aan. Ija a uw man die misdaad gepleegd zou klrlorei nen hebben. En ziet u eens, dat mogT^0 we toch een lichtpunt noemen, dat 0or hem daarvan niet meer verdenkt jj dat andere, ja, dat is heel treurig, nuF

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsche Koerier | 1937 | | pagina 8