De Zeeuwsche Koerier
Boeken Sijdschr.
Marktberichten
Voor do Vrouwen.
Denkt U zoo langzamerhand
eens aan Uw annonce voor
DE ST NICOLAASNUM-
MERS VAN
DANK U!
VARIA
SCHEN!
afvroegen, of dit wellicht geen waarschuwing
was van God.
Kindermoordenares ter dood veroordeeld
De rechtbank te Torgau heeft de 29-jarige
echtgenoote van den metselaar Liebmann we
gens moord ter dood en wegens poging t<»t
moord tot vier jaar tuchthuissrtaf veroordeeld
De véroordeelde had op Paaschdag van dit
jaar haar beide kinderen :'n een waterput trach
ten te duwen om zich van hen te ontdoen.
Aan haar 9-jarig dochtertje gelukte liet te
ontsnappen, doch haar zoontje van vier jaar
verdronk, nadat hij van zijn moeder nog met
een stok verscheidene slagen op het hoofd had
ontvangen.
Na haar arrestatie heeft de vrouw tot twee
maal toe getracht zelfmoord te plegen
Bij de laatste poging hoopte zij gloeiende ko
len op haar bed en legde zich daarop neder
waarbij zij zich zware brandwonden toebracht.
Weet ge
dat ge wagensmeer en teer uit linnengoed kunt
verwijderen met groene zeep en boter.
Weet ge
dat men geen last heeft van overkoken bij het
maken van jam, wanneer men den bodem van
de pan, waarin de jam gekookt wordt, met bo
ter besmeert.
Weet ge
dat zijden haarlint moet worden gewasschen in
een lauw vet zeepsop je; dan in koud water na
gespoeld, door een oplossing van suiker in wa
ter met weinig eiwit gehaald, en, nog vochtig
zijnde opgestreken.
Weet ge
dat roestvlekken uit linnengoed verdwijnen
door wat citroensap in een zilveren lepel bo
ven een kaars of spirituslamp te verwarmen en
dan de vlek in die warme vloeistof te wasschen
De vlek is verdwenen zonder de stof te verteren
Weet ge
dat ge uw naaimachine bij dagelijks gebruik
iedere week moet oliën, en bij minder gebruik*
toch minstens ééns per maand na het oliën
even door een oud lapje stikken en bij het weg
bergen een lapje onder de naald leggen om de*
olie op te vangen.
Weet ge
dat, wanneer ge uw ramen opwrijft met para-
fine, ge geen last van vliegen hebt-, eveneens
door vliertakken in de kamer op te hangen ver
jaagt men dié diertjes.
Weet ge
dat geborduurde kleedjes het beste strijken,
vochtig op een flanellen lap en met den mooien
kant onder.
Weet ge
dat ge bloedvlekken in wollen goed nadat ze
goed gedroogd zijn, kunt uitborstelen of uit
wrijven.
Weet ge
dat azijn van ingemaakte uitjes of augurken
nog goed gebruikt kan worden voor haché, roo
de kool of dergelijke gekruide spijzen
Tomaten op tafel heel het jaar door
Zelden verwierf een hofplant zoo'n algemeenen
bijval als de tomaat: binnen enkele jaren werd
zijn in alle tuinen gewonnen en in alle keu
kens gewild.
De vele goede eigenschappen der tomaat wet
tigen volkomen dien bijval: haar sappige roode
vruchtvleesch is niet alleen smakelijk, maar ook
voedzaam, en komt onder talrijke vormen te
pas, bij heele reeksen, voor- en nagerechten:
tomaten purée, tomatensoepen, tomatensausen,
tomatensla, rauwe, gestoofde., gevulde tomaten,
tomatenschijfjes, bij vleesch en visch, ja toma-
tengelei. Welke modernehuisvrouv; is er niet op
uit hare tafel daarmede lekker en keurig te ma
ken? Hoe vaak, bij onverwacht bezoek wordt de
spijskaart voor middag- of avondmaal niet met
een tomatengerecht aangevuld?
In de zomermaanden kan elkeen gemakkelijk
aan versche tomaten komen, 's Winters worden
ze echter peper duur. De meesten zien dan te
gen de hooge prijzen op, doch laten zich telkens
weer verleiden tot het koopen van een blikje to
maten. Sommige blikjes zijn gevuld met puike
waar.: gesterilliseerd en onder alle oogpunten
in orde, maar tegen de hooge prijzen bekomt
men kleine hoeveelheden. Dat is echter nog im
mer te verkiezen boven de goedkoope veelal ver
valschte waar: tomatensap met evenveel wortel
sap vermengd, en dergelijke. Blikjes sparen veel
werk, het is waar, maar wie heel het jaar door
tomaten wil voorhanden hebben, doet beter
zich de moeite getroosten tijdig zijn voorraad
op te doen. Wilt u weten hoe ze 't best te be
waren? Wel een weinig gesteriliseerd voor alle
soepen, sausen en moesen, en een deel heel be
houden om rauw of gevuld te kunnen opdienen
Schaft u dus de gewenschte hoeveelheid schoo-
ne rijpe tomaten aan, kies daaruit met veel zorg
al degene, die heelemaal gaar zijn; deze rei
nigt men met een drogen doek, en legt ze in
goed ontsmette steenen potten (Keulsch aarde
werk), die men verder vult met pekel van 100
gr. zout per liter water. Als de tomaten ender
U hebt toch zeker onze circulaire wel ontvan
gen, waarin wij U mededeelden:
Dat wij dit jaar van onze St Nicolaasnummers,
verschijnend op 20 en 27 November en 2 De
cember a.s., een completen gids willen maken
voor het doen van St Nicolaasinkocpen?
dat we om dat doel te bereiken, den prijs van
onze St. Nicolaasadvertenties tot een ongehoord
laag peil hebben teruggebracht, SPECIAAL
VOOR DE ADVERTEERDERS IN Z. VLAANDE
REN, nl. tot 5 ct per regel met de conditie, dat
van de 3 annonces, u slechts 2 berekend wor
den, zoodat men practisch adverteert tegen 3V3
ct per regel, een prijs, waartegen zelfs zy, die
het minst voor reclame kunnen uittrekken nog
in de gelegenheid worden gesteld, een annonce
te plaatsen;
dat we om aan onze adverteerders een abso
luut effect voor hun reclame te garandeeren on
ze St. Nicolaasnummers in ALLE plaatsen in
dit gewest EXTRA verspreiden, zoodat ze onder
ieders oogen MOETEN komen;
dat we onze Zeeuwsch-Vlaamsche-adverteer
ders afzonderlijk gratis in een alfabetische lijst
vermelden, welke het den kooper gemakkelijk
maakt alle adressen uit een bepaalde branche
te vinden;
dat we onder onze adverteerders in Zeeuwsch
Vlaanderen een prachtige vulpenhouder, merk
Parker-Duofold ter waarde van f 20 «officieele
verkoopprijs) verloten op de voorwaarden in
onze circulaire vermeld welke verloting is
goedgekeurd bij besluit van B. en W. van Sas
van Gent van 7 October 1931 nr. XIII
Als U dit alles met aandacht leest en goed over
weegt is er slechts één conclusie mogelijk, ra-
melijk:
VOOR ST. NICOLAAS ADVERTEER IK IN ELK
GEVAL IN „DE ZEEUWSCHE KOERIER" OM
DAT IK ER ZEKER VAN BEN, MIJN ADVER-
TENTIEKOSTEN DUBBEL EN DWARS GOED
TE MAKEN.
Voeg de daad bij het woord en zend REEDS
THANS Uw opdracht in. Onze 3t. Nicolaasnum
mers zullen er keurig verzorgd uitzien. Dat
vraagt echter veel werk en veel tijd.
Vóór 10 November moet alles bitlnen zijn, wil
len we op tijd kunnen verschijnen.
We vertrouwen op uw aller medewerking.
vloeistof staan, giet men er een laagje sla-olie
over en sluit de pot dicht met een varkensblaas
of perkamentpapier. In een koelen kelder be
waard, blijven de aldus opgelegde tomaten heel
goed. Men opent de potten maar naar gelang
der behoeften, eri spoelt den pekel goed af voorj
aleer de vrucht te gebruiken. Die heele toma
ten kunnen dan evenals versche, voor aller
hande gerechten gebruikt worden: in schij
ven, of gevuld, in moes enz.
Voor de tweede bewaringswijze doet men de
groene steeltjes van de rijpe tomaten, snijdt
deze stuk en zet ze in een zuivere pan op het
vuur zonder water dat de tomaten vocht genoeg
bevatten om na enkele oogenblikken den bodem
nat te maken, en zoo het aanbranden te voor
komen. Als de tomaten malsch geworden zijn,
giet men ze door een zeef met groote openingen
om de vellen tegen te houden, daarna door een
fijne, die de graantjes niet doorlaat. Het vocht
moet nog geruimen tijd koken, opdat het water
zou verdampen. De aldus bekomen dikken brij
wordt in heel zuivere flesschen gegoten, en de
kurk met 'n koordje stevig vastgemaakt Om de
tomaten tegen bederf te vrijwaren, bestrijk men
de kurk met paraffine, doet men dit niet dan
vormt zich dra van boven een schimmelvlies.
De met tomaten gevulde flesschen worden ge
steriliseerd gedurende 20 minuten.
Liefst kieze men de flesschen van verschillen
de grootte, om telkens bij 't gebruik de gepaste
hoeveelheid voorhanden te hebben, 't zij weinig
voor een saus, 't zij meer voor een soep of purée
Al die flesschen moeten op koele plaatsen be
waard blijven en worden voor alle zekerheid
van tijd tot tijd nagezien, de minste nalatend-
heid immers, kan bij de bereiding kiemen in
de flesschen nalaten en in dit geval moet het
vocht gebruikt, vooraleer een verkeerde gisting
er in woekert. Zure tomatensoep bederft heel
den smaak der gerechten en werkt nadeelig op
het verteringsstelsel.
Hier komt dus weer reinheid, 2org en nauw
gezetheid te pas, drie hoofddeugden voor elke
huisvrouw.
Meubelen.
Meubelen worden het beste onderhouden, als
men ze, vóór het wrijven met meubehvas, eerst
afneemt met een doek die uitgewrongen is in
lauw water met een schepje azijn, en goed laat
drogen.
Hoe lang moet men slapen?
De eerste weken na de geboorte brengt het
kind zooals bekend is, het grootste gedeelte
van den tijd slapende door, en gedurende cle
eerste levensjaren laat men de kinderen ge
woonlijk zooveel slapen als zij willen. Maar met
de schooljaren, die op 6 of 7-jarigcn leeftijd
een aanvang nemen, komt hierin verandering,
en missen de kinderen tot den tijd hunner ont
wikkeling de benoodigde hoeveelheid slaap.
Heeft het kind den leeftijd van 10 of 11 jaar
bereikt, dan laat men het slechts 8 of 9 uur
slapen, terwijl de ouders volgens advies van
een Amerikaansche autoriteit moesten toezien,
dat de slaaptijd niet beneden 10 of 11 uur ge
bracht werd; voor kinderen van dien leeftijd
is dit volgens dien deskundige absoluut noodig.
Tot aan zijn twintigste jaar heeft de mensch
8 uur slaap noodig, en een volwassene kan met
7 uur volstaan.
Onvoldoende slaap is de kwaal des tijds. Het
gemis aan slaap en de uitwerking daardoor op
het zenuwgestel en voornamelijk de hersenen
te weeg gebracht, is jammerlijk. Afnemende
lichaams- en geestkracht, uitputting en jrikkel
baarheid treden langzamerhand in de plaats
van lust tot den arbeid en algemeenen wel-'
stand.
Hieruit moet nu niet afgeleid worden, dat
men 's morgens een paar uur later aan zijn
bezigheden moet gaan, maar iiefst, dat men
tijdiger zijn bed moet opzoeken.
Alle Boeken en Tijdschriften zijn ver
krijgbaar bij den Boekhandel van
»DE ZEEUWSCHE KOERIER*
Gids voor Rome.
Beknopte wegwijzer voor den Neder-
landschen Pelgrim in Italië (met eeni-
ge Italiaansche lessen) door J B C Hen
drix. Verkrijgbaar in lederen boe kb an
del uitsluitend in stevig omslag f 1,25
Tweede herziene druk.
Uitg. N.V. Het Nederlandsohe Boekhuis
Tilburg.
Het is het ideaal van velen, begrijpelijk het
ideaal van eiken katholiek, om ten minste een
maal in zijn leven, Rome, de oude heilige stad,
te hebben gezien.
Maar voor deze reis, die een lichtpunt ia in
het leven van dagelij ksche sleur, is eenige voor
bereiding en studie gewenscht en niet iedereen
heeft lust, tijd en gelegenheid om een Baedeker
of Guide bleu door te werken.
De schrijver van dit boekje maakte destijds
de reis naar Rome en vertoefde daar geruimen
tijd.
Na z'n terugkeer kwam de gedachte bij hem op 'n
practisch en eenvoudig boekje samen te stel
len, waarin elke reiziger naar Rome, op gemak
kelijke, overzichtelijke wijze al datgene kan vin
den. wat noodig en nuttig is, alles wat hem kan
en moet interesseeren.
'n boekje dat hem tot een veiligen en vertrouw
den gids kan strekken, niet alleen voor Rome
maar ook voor andere steden, zooals Milaan,
Venetië, Florence enz, en dat tevens voor hem
de te volgen reisroutes aangenaam beschrijft.
Ook geeft dit boekje zooveel van de Italiaansche
taal, als de reiziger in het dagelijksch leven en
verkeer noodig heeft. De eerste druk was be
trekkelijk spoedig uitverkocht. Van verschillen
de zijden is herhaaldelijk verzocht een herdruk
te doen verschijnen, aan welk verlangen hier
mede is voldaan.
HULST, 26 Oct. Graanmarkt. Middenprijs
per ioo kgr. Tarwe f io a 12,, rogge f 4
a 5,00. wintergerst f 5 a 6,00, zomergerst f 5
a 6,00, haver f 4 a 5,00, erwten 7 ati2,oobr.
boonen f 7,00, a 10, duivenboonen f 0.00 a
o, paardenboonen f 7 a f 8,00
Boter per kgr. f 0,00o.oo.
Eieren 26 stuks f 1,82.
Slachtvee aangevoerd 30, verkocht 12
Varkens aangevoerd 48, verkocht 33.
HOES, 27 Oct. Boter f0.65, eieren 6.90.
Aanvoer V. P. Z. 7344. 7.20 per 100 stuks.
Ter graanmarkt was weinig aanvoer,
handel halm. Goudgerst f 5,50—6,10, kook-
erwten f 12,25, kroonerw^en f n 12, bruine
boonen f910,50, schokkers f 11,20, maan
zaad f2023, mosterdzaad f18.50.
ROTTERDAM, 26 Oct. Veemarkt. Op de
veemarkt van heden waren aangevoerd
vette runderen, 269 vette en graskalveren,
1462 schapen en lammeren, 181 varkens.
Prijzen voor vette koeien eerste kwaliteit
0,76 a 0,86, tweede f 0,63 a 0,73, derde
f0,40 a 0.55 kalveren ie kwaliteit 1 1,20 a
1,32 tweede f0,82 a 0,92, derde f 0,68 a 0,82
schapen eerste kwaliteit f 0,60 a 0,68, tweede
f0,45 a 0,59, derde f0,40 a 0,45 lammeren
f0,72 a 0,88; varkens eerste kwaliteit f0,41
a 0,42, tweede f0,35 a 0,40 derde f0,32 a
0,35, export 0,34—0,36.
Vlas. Aangevoerd uitsluitend schoon. Van
blauw 000 K.G. prijzen .0000; van
Hollgeel 3000 K.G, prijzen 0,0000,0; van
dauwrood 0000 K.G., prijzen 0000
AardappelenItaliaanschect.,
Westlandsche ronden 68, id. lange O
0, id. kleine Oo. alles per k.g. Zeeuwsche
Eigenheimer 23, blauwe 3,20, Brielsche
Eigenheimers 2,60, eerstelingen 2,80, blauw-
pitten o—o.