De Zeeuwsche Koerier Boeken Sijdschr. Marktberichten Voor do Vrouwen. Denkt U zoo langzamerhand eens aan Uw annonce voor DE ST NICOLAASNUM- MERS VAN DANK U! VARIA SCHEN! afvroegen, of dit wellicht geen waarschuwing was van God. Kindermoordenares ter dood veroordeeld De rechtbank te Torgau heeft de 29-jarige echtgenoote van den metselaar Liebmann we gens moord ter dood en wegens poging t<»t moord tot vier jaar tuchthuissrtaf veroordeeld De véroordeelde had op Paaschdag van dit jaar haar beide kinderen :'n een waterput trach ten te duwen om zich van hen te ontdoen. Aan haar 9-jarig dochtertje gelukte liet te ontsnappen, doch haar zoontje van vier jaar verdronk, nadat hij van zijn moeder nog met een stok verscheidene slagen op het hoofd had ontvangen. Na haar arrestatie heeft de vrouw tot twee maal toe getracht zelfmoord te plegen Bij de laatste poging hoopte zij gloeiende ko len op haar bed en legde zich daarop neder waarbij zij zich zware brandwonden toebracht. Weet ge dat ge wagensmeer en teer uit linnengoed kunt verwijderen met groene zeep en boter. Weet ge dat men geen last heeft van overkoken bij het maken van jam, wanneer men den bodem van de pan, waarin de jam gekookt wordt, met bo ter besmeert. Weet ge dat zijden haarlint moet worden gewasschen in een lauw vet zeepsop je; dan in koud water na gespoeld, door een oplossing van suiker in wa ter met weinig eiwit gehaald, en, nog vochtig zijnde opgestreken. Weet ge dat roestvlekken uit linnengoed verdwijnen door wat citroensap in een zilveren lepel bo ven een kaars of spirituslamp te verwarmen en dan de vlek in die warme vloeistof te wasschen De vlek is verdwenen zonder de stof te verteren Weet ge dat ge uw naaimachine bij dagelijks gebruik iedere week moet oliën, en bij minder gebruik* toch minstens ééns per maand na het oliën even door een oud lapje stikken en bij het weg bergen een lapje onder de naald leggen om de* olie op te vangen. Weet ge dat, wanneer ge uw ramen opwrijft met para- fine, ge geen last van vliegen hebt-, eveneens door vliertakken in de kamer op te hangen ver jaagt men dié diertjes. Weet ge dat geborduurde kleedjes het beste strijken, vochtig op een flanellen lap en met den mooien kant onder. Weet ge dat ge bloedvlekken in wollen goed nadat ze goed gedroogd zijn, kunt uitborstelen of uit wrijven. Weet ge dat azijn van ingemaakte uitjes of augurken nog goed gebruikt kan worden voor haché, roo de kool of dergelijke gekruide spijzen Tomaten op tafel heel het jaar door Zelden verwierf een hofplant zoo'n algemeenen bijval als de tomaat: binnen enkele jaren werd zijn in alle tuinen gewonnen en in alle keu kens gewild. De vele goede eigenschappen der tomaat wet tigen volkomen dien bijval: haar sappige roode vruchtvleesch is niet alleen smakelijk, maar ook voedzaam, en komt onder talrijke vormen te pas, bij heele reeksen, voor- en nagerechten: tomaten purée, tomatensoepen, tomatensausen, tomatensla, rauwe, gestoofde., gevulde tomaten, tomatenschijfjes, bij vleesch en visch, ja toma- tengelei. Welke modernehuisvrouv; is er niet op uit hare tafel daarmede lekker en keurig te ma ken? Hoe vaak, bij onverwacht bezoek wordt de spijskaart voor middag- of avondmaal niet met een tomatengerecht aangevuld? In de zomermaanden kan elkeen gemakkelijk aan versche tomaten komen, 's Winters worden ze echter peper duur. De meesten zien dan te gen de hooge prijzen op, doch laten zich telkens weer verleiden tot het koopen van een blikje to maten. Sommige blikjes zijn gevuld met puike waar.: gesterilliseerd en onder alle oogpunten in orde, maar tegen de hooge prijzen bekomt men kleine hoeveelheden. Dat is echter nog im mer te verkiezen boven de goedkoope veelal ver valschte waar: tomatensap met evenveel wortel sap vermengd, en dergelijke. Blikjes sparen veel werk, het is waar, maar wie heel het jaar door tomaten wil voorhanden hebben, doet beter zich de moeite getroosten tijdig zijn voorraad op te doen. Wilt u weten hoe ze 't best te be waren? Wel een weinig gesteriliseerd voor alle soepen, sausen en moesen, en een deel heel be houden om rauw of gevuld te kunnen opdienen Schaft u dus de gewenschte hoeveelheid schoo- ne rijpe tomaten aan, kies daaruit met veel zorg al degene, die heelemaal gaar zijn; deze rei nigt men met een drogen doek, en legt ze in goed ontsmette steenen potten (Keulsch aarde werk), die men verder vult met pekel van 100 gr. zout per liter water. Als de tomaten ender U hebt toch zeker onze circulaire wel ontvan gen, waarin wij U mededeelden: Dat wij dit jaar van onze St Nicolaasnummers, verschijnend op 20 en 27 November en 2 De cember a.s., een completen gids willen maken voor het doen van St Nicolaasinkocpen? dat we om dat doel te bereiken, den prijs van onze St. Nicolaasadvertenties tot een ongehoord laag peil hebben teruggebracht, SPECIAAL VOOR DE ADVERTEERDERS IN Z. VLAANDE REN, nl. tot 5 ct per regel met de conditie, dat van de 3 annonces, u slechts 2 berekend wor den, zoodat men practisch adverteert tegen 3V3 ct per regel, een prijs, waartegen zelfs zy, die het minst voor reclame kunnen uittrekken nog in de gelegenheid worden gesteld, een annonce te plaatsen; dat we om aan onze adverteerders een abso luut effect voor hun reclame te garandeeren on ze St. Nicolaasnummers in ALLE plaatsen in dit gewest EXTRA verspreiden, zoodat ze onder ieders oogen MOETEN komen; dat we onze Zeeuwsch-Vlaamsche-adverteer ders afzonderlijk gratis in een alfabetische lijst vermelden, welke het den kooper gemakkelijk maakt alle adressen uit een bepaalde branche te vinden; dat we onder onze adverteerders in Zeeuwsch Vlaanderen een prachtige vulpenhouder, merk Parker-Duofold ter waarde van f 20 «officieele verkoopprijs) verloten op de voorwaarden in onze circulaire vermeld welke verloting is goedgekeurd bij besluit van B. en W. van Sas van Gent van 7 October 1931 nr. XIII Als U dit alles met aandacht leest en goed over weegt is er slechts één conclusie mogelijk, ra- melijk: VOOR ST. NICOLAAS ADVERTEER IK IN ELK GEVAL IN „DE ZEEUWSCHE KOERIER" OM DAT IK ER ZEKER VAN BEN, MIJN ADVER- TENTIEKOSTEN DUBBEL EN DWARS GOED TE MAKEN. Voeg de daad bij het woord en zend REEDS THANS Uw opdracht in. Onze 3t. Nicolaasnum mers zullen er keurig verzorgd uitzien. Dat vraagt echter veel werk en veel tijd. Vóór 10 November moet alles bitlnen zijn, wil len we op tijd kunnen verschijnen. We vertrouwen op uw aller medewerking. vloeistof staan, giet men er een laagje sla-olie over en sluit de pot dicht met een varkensblaas of perkamentpapier. In een koelen kelder be waard, blijven de aldus opgelegde tomaten heel goed. Men opent de potten maar naar gelang der behoeften, eri spoelt den pekel goed af voorj aleer de vrucht te gebruiken. Die heele toma ten kunnen dan evenals versche, voor aller hande gerechten gebruikt worden: in schij ven, of gevuld, in moes enz. Voor de tweede bewaringswijze doet men de groene steeltjes van de rijpe tomaten, snijdt deze stuk en zet ze in een zuivere pan op het vuur zonder water dat de tomaten vocht genoeg bevatten om na enkele oogenblikken den bodem nat te maken, en zoo het aanbranden te voor komen. Als de tomaten malsch geworden zijn, giet men ze door een zeef met groote openingen om de vellen tegen te houden, daarna door een fijne, die de graantjes niet doorlaat. Het vocht moet nog geruimen tijd koken, opdat het water zou verdampen. De aldus bekomen dikken brij wordt in heel zuivere flesschen gegoten, en de kurk met 'n koordje stevig vastgemaakt Om de tomaten tegen bederf te vrijwaren, bestrijk men de kurk met paraffine, doet men dit niet dan vormt zich dra van boven een schimmelvlies. De met tomaten gevulde flesschen worden ge steriliseerd gedurende 20 minuten. Liefst kieze men de flesschen van verschillen de grootte, om telkens bij 't gebruik de gepaste hoeveelheid voorhanden te hebben, 't zij weinig voor een saus, 't zij meer voor een soep of purée Al die flesschen moeten op koele plaatsen be waard blijven en worden voor alle zekerheid van tijd tot tijd nagezien, de minste nalatend- heid immers, kan bij de bereiding kiemen in de flesschen nalaten en in dit geval moet het vocht gebruikt, vooraleer een verkeerde gisting er in woekert. Zure tomatensoep bederft heel den smaak der gerechten en werkt nadeelig op het verteringsstelsel. Hier komt dus weer reinheid, 2org en nauw gezetheid te pas, drie hoofddeugden voor elke huisvrouw. Meubelen. Meubelen worden het beste onderhouden, als men ze, vóór het wrijven met meubehvas, eerst afneemt met een doek die uitgewrongen is in lauw water met een schepje azijn, en goed laat drogen. Hoe lang moet men slapen? De eerste weken na de geboorte brengt het kind zooals bekend is, het grootste gedeelte van den tijd slapende door, en gedurende cle eerste levensjaren laat men de kinderen ge woonlijk zooveel slapen als zij willen. Maar met de schooljaren, die op 6 of 7-jarigcn leeftijd een aanvang nemen, komt hierin verandering, en missen de kinderen tot den tijd hunner ont wikkeling de benoodigde hoeveelheid slaap. Heeft het kind den leeftijd van 10 of 11 jaar bereikt, dan laat men het slechts 8 of 9 uur slapen, terwijl de ouders volgens advies van een Amerikaansche autoriteit moesten toezien, dat de slaaptijd niet beneden 10 of 11 uur ge bracht werd; voor kinderen van dien leeftijd is dit volgens dien deskundige absoluut noodig. Tot aan zijn twintigste jaar heeft de mensch 8 uur slaap noodig, en een volwassene kan met 7 uur volstaan. Onvoldoende slaap is de kwaal des tijds. Het gemis aan slaap en de uitwerking daardoor op het zenuwgestel en voornamelijk de hersenen te weeg gebracht, is jammerlijk. Afnemende lichaams- en geestkracht, uitputting en jrikkel baarheid treden langzamerhand in de plaats van lust tot den arbeid en algemeenen wel-' stand. Hieruit moet nu niet afgeleid worden, dat men 's morgens een paar uur later aan zijn bezigheden moet gaan, maar iiefst, dat men tijdiger zijn bed moet opzoeken. Alle Boeken en Tijdschriften zijn ver krijgbaar bij den Boekhandel van »DE ZEEUWSCHE KOERIER* Gids voor Rome. Beknopte wegwijzer voor den Neder- landschen Pelgrim in Italië (met eeni- ge Italiaansche lessen) door J B C Hen drix. Verkrijgbaar in lederen boe kb an del uitsluitend in stevig omslag f 1,25 Tweede herziene druk. Uitg. N.V. Het Nederlandsohe Boekhuis Tilburg. Het is het ideaal van velen, begrijpelijk het ideaal van eiken katholiek, om ten minste een maal in zijn leven, Rome, de oude heilige stad, te hebben gezien. Maar voor deze reis, die een lichtpunt ia in het leven van dagelij ksche sleur, is eenige voor bereiding en studie gewenscht en niet iedereen heeft lust, tijd en gelegenheid om een Baedeker of Guide bleu door te werken. De schrijver van dit boekje maakte destijds de reis naar Rome en vertoefde daar geruimen tijd. Na z'n terugkeer kwam de gedachte bij hem op 'n practisch en eenvoudig boekje samen te stel len, waarin elke reiziger naar Rome, op gemak kelijke, overzichtelijke wijze al datgene kan vin den. wat noodig en nuttig is, alles wat hem kan en moet interesseeren. 'n boekje dat hem tot een veiligen en vertrouw den gids kan strekken, niet alleen voor Rome maar ook voor andere steden, zooals Milaan, Venetië, Florence enz, en dat tevens voor hem de te volgen reisroutes aangenaam beschrijft. Ook geeft dit boekje zooveel van de Italiaansche taal, als de reiziger in het dagelijksch leven en verkeer noodig heeft. De eerste druk was be trekkelijk spoedig uitverkocht. Van verschillen de zijden is herhaaldelijk verzocht een herdruk te doen verschijnen, aan welk verlangen hier mede is voldaan. HULST, 26 Oct. Graanmarkt. Middenprijs per ioo kgr. Tarwe f io a 12,, rogge f 4 a 5,00. wintergerst f 5 a 6,00, zomergerst f 5 a 6,00, haver f 4 a 5,00, erwten 7 ati2,oobr. boonen f 7,00, a 10, duivenboonen f 0.00 a o, paardenboonen f 7 a f 8,00 Boter per kgr. f 0,00o.oo. Eieren 26 stuks f 1,82. Slachtvee aangevoerd 30, verkocht 12 Varkens aangevoerd 48, verkocht 33. HOES, 27 Oct. Boter f0.65, eieren 6.90. Aanvoer V. P. Z. 7344. 7.20 per 100 stuks. Ter graanmarkt was weinig aanvoer, handel halm. Goudgerst f 5,50—6,10, kook- erwten f 12,25, kroonerw^en f n 12, bruine boonen f910,50, schokkers f 11,20, maan zaad f2023, mosterdzaad f18.50. ROTTERDAM, 26 Oct. Veemarkt. Op de veemarkt van heden waren aangevoerd vette runderen, 269 vette en graskalveren, 1462 schapen en lammeren, 181 varkens. Prijzen voor vette koeien eerste kwaliteit 0,76 a 0,86, tweede f 0,63 a 0,73, derde f0,40 a 0.55 kalveren ie kwaliteit 1 1,20 a 1,32 tweede f0,82 a 0,92, derde f 0,68 a 0,82 schapen eerste kwaliteit f 0,60 a 0,68, tweede f0,45 a 0,59, derde f0,40 a 0,45 lammeren f0,72 a 0,88; varkens eerste kwaliteit f0,41 a 0,42, tweede f0,35 a 0,40 derde f0,32 a 0,35, export 0,34—0,36. Vlas. Aangevoerd uitsluitend schoon. Van blauw 000 K.G. prijzen .0000; van Hollgeel 3000 K.G, prijzen 0,0000,0; van dauwrood 0000 K.G., prijzen 0000 AardappelenItaliaanschect., Westlandsche ronden 68, id. lange O 0, id. kleine Oo. alles per k.g. Zeeuwsche Eigenheimer 23, blauwe 3,20, Brielsche Eigenheimers 2,60, eerstelingen 2,80, blauw- pitten o—o.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsche Koerier | 1931 | | pagina 3