Z'n eigen medicijn. Van allesen nog wat ZEEUWSCH NIEUWSBLAD VAN DONDERDAG 24 DECEMBER 1936. No. 52. Dokter Meuwisse was een doodgoeie ke rel. Hoe hij aan den bijnaam van „Kaasie" kwam is me tot heden een raadsel geble ven. Wij van de pantserkruiser „Tijger" mochten hem allen graag; hij was een vroolijke, joviale kameraad, altijd bereid om zoowel zijn minderen als zijn meerderen naar beste vermogen te helpen. Maar in zijn kwaliteit van scheepsdokter hadden alle patiënten het land aan „Kaasie". Als hij dokterde werd hij verwenscht verafschuwd door allen, die het ongeluk hadden ziek te worden en die dus ihun body aan de zorgen van dezen zoon <van Aesculapus moesten toevertrouwen. O, als ze maar gekund hadden. Dr. Meuwisse zou niet veel patiënten overgehouden hebben. Waarom deze reparatiewinkel nu zoo ge vreesd werd? 't Is gemakkelijk te vertellen. „Kaasie" kende aan boord maar één recept een ge neesmiddel, dat voor alle mogelijke en on mogelijke gevallen onveranderd voorgeschre ven werd. Dat middel was zeewater. De vloeistof der oceanen was volgens „Kaasie" overal patent voor. Je kon niet zoo |raar een ziekte bedenken of „Kaasie" genas haar met zeewater. Niet uitwendig, dat zou nog te verdragen zijn, maar inwendig. Voor de arme zieken was het allesbehalve aange naam, dat de dokter zijn geneesmiddel steeds in zoo groole hoeveelheid bij de hand had. Hij maakte er geducht gebruik van en keek in zijn toewijdende zorgen niet op een beetje meer of minder. Dr. Meuwisse zei strijk en zet. dat zeewater veel geneeskrach tige eigenschappen bezat. Maar wanneer een patient de remedie slikken moest was hij (dat is de patient) dat lang ïiiet met hem eens. Neen, de arme boy. werd zoo misselijk als een kat en het was hem uit dien hoofde niet kwalijk te nemen, dat hij dan den dok ter naar heel verre oorden wenschle. Om maar van de zachtzinnige behandeling af te komen ging zoo'n matroos, dikwijls npg half ziek, weer aan zijn werk, waaruit de dokter dan echter steeds weer triomfante lijk de conclusie trok, dat zijn behandeling met zeewater den patient zoo spoedig over eind had gebracht. En zijn conclusie was juist in tegengestelden zin dan altijd. Op zekeren dag overkwam Kaasie een on geluk. Hij raakte overboord. Groote ontsteltenis. Geschreeuw, geroep van „man over boord" Signalen floten. Algemeene consternatie. De kapitein komt aanloopen en vraagt aan een der matrozen, wat er gebeurd is. „O niks, kapitein", antwoordt de Jan maat doodleuk en niet zonder leedvermaak „de dokter is in z'n eigen apotheek geval len. Ze halen hem er daar juist weer uit... Dien avond was er feest in den bak. TIJDBEELD De auto-sport vervangt het paard Het voetbalspel verdringt de koeien Op ieder weiland rolt de bal, Terwijl de menschen er bij loeien. In Brooklyn (natuurlijk weer in Amerika) is op zonderilnge wijze een huwelijk geslo ten. Dat gebeurde tusschen Karl Gerardy en Maria Loriano, een knap paartje. De ambtenaar sprak de gebruikelijke woorden „Geef elkaar de rechterhand". De bruid kleurde en keek voor zich uit, want ze had geen armen. Toen moest de huwelijksacle ondertee kend worden. Heel kalm trok de bruid haar schoen en kous uit; met haar tanden pakte ze de pen en met de pen tusschen de teenen van haar rechtervoet zette ze haar handteekening. De Koran verbiedt aan Mohamedaansche haar gelaat te toonen aan andere mannen dan aan haar vaders, broers, echtgenoot en zoons. Handelsreiziger (opsnijdend tot een klant): Van deze stof heb ik vandaag al 'meer dan duizend stukken verkocht. Weet U wat dat zeggen wil? De klant: Ja Tien! Een Fransche tandarts heeft ontdekt, dat het uitvallen van het haar met het gebit in verband staat. Onder zjjn pa tiënten was iemand, die een kale plek in zijn baard kreeg, welke weer aangroeide toen een onbeteekenende tandvleeschont- steking verdween. Een twaalfjarige knaap kwam weer in het bezit van een vollen haardos na grondige behandeling van de on derste hoektanden; voor dien tijd leed hij aan haaruitval. Een dubbel pleidooi voor goede mond- verzorging. Het was Willem's trouwdag. Maar helaas, hij versliep zich. Toen hij eindelijk wakker werd kleede hij zich haastig aan en holde naar het sltation maar zijn trein was juist weg en de volgende ging eerst over ïneer dan een uur. Hij rende naar het telegraafkantoor en seinde aan zijn bruid: „Opgehouden. Trouw niet voor ik kom". „Kan een hond, die al eens een worst ge stolen heeft, nog politiehond worden?" HET ONGELUKSGETAL. Denk er om, Kees, als je bijgeloovig ben mot je niet aan boord komme, want dan ben jij de dertiende. Met menigeen Is men bevriend omdat men geen vijand met hem wezen wil. Een gezelschap vervelen getuigt van ge brek aan gezond verstand en bevattingsver mogen, of van een groote dosis onbeschaamd heid. Niets meer vreezen is bijna even treurig als niets meer hopen. De gebreken die wij willen erkennen zjjn doorgaans onze kleinste. Menigeen is niet tevreden over de wereld maar vergeet zich af te vragen of de we reld wel redenen heeft om tevreden te zijn over hem. Vroolijkheid is een deugd van de beste soort. Terwijl andere deugden mee ;tal den dag van betaling uitstellen betaalt vroolijk heid contant. -o— Alcohol is een zonderling artikel; daar om houdt men waarheidssprekers zoo dik wijls voor gekken. o— Het is een zonderlinge waarheid dat wjj» eerst bij de smart der scheiding al de diepte onzer liefde zien Het leven voert ons over menige brug, die achter ons wordt afgebroken. Een goede daad verliest haar waarde zoo dra er ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Gij zijt meester van het ongesproken woord; het gesproken woord is mees.er van U. Gewoonten zijn eerst spinnewebhen, ten slotte kabels. Spaarzaamheid is de gemakkelijkste stoel voor den ouderdom. Het beloofde land is het land waar men niet is. —o Vele weldaden ontstaan slechts door den wensch, zijn naam eens gedrukt te zien. —o Evenals het metaal door den klank onder scheidt men den mensch door zijn taal. KLEINIGHEDEN, DIE EEN MAALTIJD! AANTREKKELIJK MAKEN December brengt voor de huisvrouw heel wat gelegenheden, waarbij het aankomt op haar vindingrijkheid, op haar vermogen om zonder veel kosten toch voor den dag te komen met een goed verzorgde tafel, die het Kerstfeest, den Oudejaarsavond en mis schien ook andere gezellige familie-bijeen komsten de noodige eer aandoet. Werkelijk, het gaat in dit geval niet om groote uitgaven met eenig overleg en met een beetje handigheid kan het „alledaag- sche'* aan een maaltijd worden ontnomen, zonder dat de huishoudbeurs er veel on- der behoeft te lijden. Daar is ten eerste de kop bouillon of het bordje soep, waarmee we een maaltijd kunnen laten beginnen; en dit geldt zoowel voor het soupéetje of de wat feestelijk aan- gekleede lunch, als voor het middagmaal. Een Maggi's Bouillonblokje in eiken bouil tonkop^ wal kokend waer... en de geurige inleiding tot den maaltijd is gereed. Of wel, één of meer Maggi's Soeptablet ten (voor 3 personen één tablet), volgens de gebruiksaanwijzing op de pakjes in L. water een half uurtje gekookt... en de Os- sestaart-, Mock-turlle-, Londonderry- oi Ker ry soep (ook nog wel andere soorten) kun nen wedijveren met de beste koks-produc ten, en dat tegen een prijs, die per per soon op niet meer dan 31/2 ct. behoeft te komen. Nog even een raad: Hebt u wel eens geprobeerd, zoo'n inleidende portie soep in een bouillonkop te presenleeren, met een stukje geroosterd brood (toast) er bij? 't Is weer eens iets anders dan de bekende soepborden, en de taak van de soep, om slechts een „feestelijk hapje vooraf" te zijn en geen belangrijk onderdeel van den maal tijd, wordt er op de beste wijze door ver vuld. Van hapjes-vooraf" gesproken die zijn er behalve de soep en den bouillon nog in soorten. Gewoonlijk volgen ze op de soe pen maar ook wel gaan ze vooraf aan de hoofdgerechten; vandaar him naam; maar in veel gevallen kunnen ze geheel op zichzelf dienst doen en b.v. de lunch hel pen aan iets warms, of het „gezellige a- vondje" voorzien van iets pittigs. Ook die versnaperingen kunnen gemak kelijk thuis bereid worden zonder veel kos ten. Laat mij er u een paar recepten van geven, die u in staat stellen met Gtok of banketbakker te wedijveren. RAGOUT IN SCHELPEN (voor ongeveer 8 schelpen). Voor de saus: 1/4 L. kokend water met 1 Maggi's Bouillonblokje, 25 G. (2l/2 af gestreken eetlepel) bloem, 30 G. (ll/2 af gestreken eetlepel) boter, stukje foelie, snuifje tijm en peper. Voor het vulsel: 4 eieren, 1 d.L. lauwe melk, 1 theele peltje geschrapte ui, l/2 eetlepel gehak te peterselie, wat peper, nootmuscaat en zout, 1 theelepel Maggi's Aroma. Klop voor het vulsel de eieren goed door elkaar; neem er 1 lepel vol af om straks door de saus te doen en klop idoor de rest wat zoul, wat peper en wat nootmuscaat. Voeg er de fijngeraspte ui, de peterselie, de melk en de Maggi's Aroma bij en giet het mengsel in een kommetje, dat eerst goed is ingesmeerd met boter. Zet het dicht- gedekt in een pannetje met kokend water en laat het daarin ongeveer i/2 uur staan, tot het mengsel gestold is; (zoo, dat het water slechts ternauwernood aan de kook blijft.) Verwarm intusschen de boter en de bloem tot een gelijk papje; voeg er geleidelijk den bouillon bij, waarin de foelie en de tijm zijn afgetrokken. Laat bet sausje even door koken, tot het goed gebonden is, neem er de kruiden uit, voeg er naar smaak wat peper en misschien wat zout bij en roer er als de saus van het vuur is genomen het overgehouden geklopte ei door. Snjjd het gestolde eiermengsel in kleine blokjes en warm ze even in de saus op (niet koken); doe de ragout in de schelpen, schik die op een met een papieren servet je bedekten schotel en leg tusschen do schelpen achtste partjes citroen, die over de ragout kunnen worden uitgeknepen. BROODJES MET KAASCREME. 6 kleine lange broodjes (z.g. „diner broodjes"), ongeveer 80 G. (4 afge streken eetlepels) boter, 100 G. (1 ons) geraspte kaas, 2 d.L. melk, 20 G. (2 af gestreken eetlepels) bloem, 1 theelepel Maggi's Aroma, wat peper, nootmuscaat en zout. Snijd van de broodjes (die liefst een dag oud moeten zijn) het bovenste kapje af; hol de broodjes uit en bestrijk ze van binnen met wat van de gesmolten boter. Verwarm roerende de bloem met 1 afg* streken eetlepel van de boter, voeg er ge* leidelijk de melk bij, laat het mengsel tot een stevig sausje koken en maak dit op smaak af met peper, nootmuscaat, zout en Maggi's Aroma. Roer er de geraspte kaas door, verwarm het mengsel nog even tot het mooi roomig is en vul er dan de brood jes mee. Leg er de van binnen imet wat gesmolten boter besmeerde kapjes weer op, bestrijk de broodjes ook langs den bui tenkant met gesmolten boter en zet ze op een met boier bestreken bakblik in den oven, tot ze knappend zijn. Schik ze op een schaaltje, waarover eerst een papieren servetje is geplooid.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Nieuwsblad/Wegeling’s Nieuwsblad | 1936 | | pagina 12