Z'n eigen medicijn.
Van allesen nog wat
ZEEUWSCH NIEUWSBLAD VAN DONDERDAG 24 DECEMBER 1936. No. 52.
Dokter Meuwisse was een doodgoeie ke
rel. Hoe hij aan den bijnaam van „Kaasie"
kwam is me tot heden een raadsel geble
ven. Wij van de pantserkruiser „Tijger"
mochten hem allen graag; hij was een
vroolijke, joviale kameraad, altijd bereid
om zoowel zijn minderen als zijn meerderen
naar beste vermogen te helpen.
Maar in zijn kwaliteit van scheepsdokter
hadden alle patiënten het land aan „Kaasie".
Als hij dokterde werd hij verwenscht
verafschuwd door allen, die het ongeluk
hadden ziek te worden en die dus ihun
body aan de zorgen van dezen zoon <van
Aesculapus moesten toevertrouwen. O, als
ze maar gekund hadden. Dr. Meuwisse zou
niet veel patiënten overgehouden hebben.
Waarom deze reparatiewinkel nu zoo ge
vreesd werd?
't Is gemakkelijk te vertellen. „Kaasie"
kende aan boord maar één recept een ge
neesmiddel, dat voor alle mogelijke en on
mogelijke gevallen onveranderd voorgeschre
ven werd. Dat middel was zeewater. De
vloeistof der oceanen was volgens „Kaasie"
overal patent voor. Je kon niet zoo |raar
een ziekte bedenken of „Kaasie" genas haar
met zeewater. Niet uitwendig, dat zou nog
te verdragen zijn, maar inwendig. Voor de
arme zieken was het allesbehalve aange
naam, dat de dokter zijn geneesmiddel
steeds in zoo groole hoeveelheid bij de hand
had. Hij maakte er geducht gebruik van en
keek in zijn toewijdende zorgen niet op een
beetje meer of minder. Dr. Meuwisse zei
strijk en zet. dat zeewater veel geneeskrach
tige eigenschappen bezat. Maar wanneer
een patient de remedie slikken moest was
hij (dat is de patient) dat lang ïiiet met
hem eens.
Neen, de arme boy. werd zoo misselijk
als een kat en het was hem uit dien hoofde
niet kwalijk te nemen, dat hij dan den dok
ter naar heel verre oorden wenschle. Om
maar van de zachtzinnige behandeling af
te komen ging zoo'n matroos, dikwijls npg
half ziek, weer aan zijn werk, waaruit de
dokter dan echter steeds weer triomfante
lijk de conclusie trok, dat zijn behandeling
met zeewater den patient zoo spoedig over
eind had gebracht. En zijn conclusie was
juist in tegengestelden zin dan altijd.
Op zekeren dag overkwam Kaasie een on
geluk. Hij raakte overboord.
Groote ontsteltenis.
Geschreeuw, geroep van „man over boord"
Signalen floten. Algemeene consternatie.
De kapitein komt aanloopen en vraagt aan
een der matrozen, wat er gebeurd is.
„O niks, kapitein", antwoordt de Jan
maat doodleuk en niet zonder leedvermaak
„de dokter is in z'n eigen apotheek geval
len. Ze halen hem er daar juist weer uit...
Dien avond was er feest in den bak.
TIJDBEELD
De auto-sport vervangt het paard
Het voetbalspel verdringt de koeien
Op ieder weiland rolt de bal,
Terwijl de menschen er bij loeien.
In Brooklyn (natuurlijk weer in Amerika)
is op zonderilnge wijze een huwelijk geslo
ten. Dat gebeurde tusschen Karl Gerardy
en Maria Loriano, een knap paartje.
De ambtenaar sprak de gebruikelijke
woorden
„Geef elkaar de rechterhand".
De bruid kleurde en keek voor zich uit,
want ze had geen armen.
Toen moest de huwelijksacle ondertee
kend worden. Heel kalm trok de bruid
haar schoen en kous uit; met haar tanden
pakte ze de pen en met de pen tusschen
de teenen van haar rechtervoet zette ze
haar handteekening.
De Koran verbiedt aan Mohamedaansche
haar gelaat te toonen aan andere mannen
dan aan haar vaders, broers, echtgenoot
en zoons.
Handelsreiziger (opsnijdend tot een klant):
Van deze stof heb ik vandaag al 'meer dan
duizend stukken verkocht. Weet U wat dat
zeggen wil?
De klant: Ja Tien!
Een Fransche tandarts heeft ontdekt,
dat het uitvallen van het haar met
het gebit in verband staat. Onder zjjn pa
tiënten was iemand, die een kale plek in
zijn baard kreeg, welke weer aangroeide
toen een onbeteekenende tandvleeschont-
steking verdween. Een twaalfjarige knaap
kwam weer in het bezit van een vollen
haardos na grondige behandeling van de on
derste hoektanden; voor dien tijd leed hij
aan haaruitval.
Een dubbel pleidooi voor goede mond-
verzorging.
Het was Willem's trouwdag. Maar helaas,
hij versliep zich. Toen hij eindelijk wakker
werd kleede hij zich haastig aan en holde
naar het sltation maar zijn trein was juist
weg en de volgende ging eerst over ïneer
dan een uur.
Hij rende naar het telegraafkantoor en
seinde aan zijn bruid: „Opgehouden. Trouw
niet voor ik kom".
„Kan een hond, die al eens een worst ge
stolen heeft, nog politiehond worden?"
HET ONGELUKSGETAL.
Denk er om, Kees, als je bijgeloovig ben mot je niet aan boord komme,
want dan ben jij de dertiende.
Met menigeen Is men bevriend omdat
men geen vijand met hem wezen wil.
Een gezelschap vervelen getuigt van ge
brek aan gezond verstand en bevattingsver
mogen, of van een groote dosis onbeschaamd
heid.
Niets meer vreezen is bijna even treurig
als niets meer hopen.
De gebreken die wij willen erkennen zjjn
doorgaans onze kleinste.
Menigeen is niet tevreden over de wereld
maar vergeet zich af te vragen of de we
reld wel redenen heeft om tevreden te zijn
over hem.
Vroolijkheid is een deugd van de beste
soort. Terwijl andere deugden mee ;tal den
dag van betaling uitstellen betaalt vroolijk
heid contant.
-o—
Alcohol is een zonderling artikel; daar
om houdt men waarheidssprekers zoo dik
wijls voor gekken.
o—
Het is een zonderlinge waarheid dat wjj»
eerst bij de smart der scheiding al de diepte
onzer liefde zien
Het leven voert ons over menige brug,
die achter ons wordt afgebroken.
Een goede daad verliest haar waarde zoo
dra er ruchtbaarheid aan wordt gegeven.
Gij zijt meester van het ongesproken
woord; het gesproken woord is mees.er van
U.
Gewoonten zijn eerst spinnewebhen, ten
slotte kabels.
Spaarzaamheid is de gemakkelijkste stoel
voor den ouderdom.
Het beloofde land is het land waar men
niet is.
—o
Vele weldaden ontstaan slechts door den
wensch, zijn naam eens gedrukt te zien.
—o
Evenals het metaal door den klank onder
scheidt men den mensch door zijn taal.
KLEINIGHEDEN, DIE EEN MAALTIJD!
AANTREKKELIJK MAKEN
December brengt voor de huisvrouw heel
wat gelegenheden, waarbij het aankomt op
haar vindingrijkheid, op haar vermogen om
zonder veel kosten toch voor den dag te
komen met een goed verzorgde tafel, die
het Kerstfeest, den Oudejaarsavond en mis
schien ook andere gezellige familie-bijeen
komsten de noodige eer aandoet.
Werkelijk, het gaat in dit geval niet om
groote uitgaven met eenig overleg en met
een beetje handigheid kan het „alledaag-
sche'* aan een maaltijd worden ontnomen,
zonder dat de huishoudbeurs er veel on-
der behoeft te lijden.
Daar is ten eerste de kop bouillon of het
bordje soep, waarmee we een maaltijd
kunnen laten beginnen; en dit geldt zoowel
voor het soupéetje of de wat feestelijk aan-
gekleede lunch, als voor het middagmaal.
Een Maggi's Bouillonblokje in eiken bouil
tonkop^ wal kokend waer... en de geurige
inleiding tot den maaltijd is gereed.
Of wel, één of meer Maggi's Soeptablet
ten (voor 3 personen één tablet), volgens
de gebruiksaanwijzing op de pakjes in
L. water een half uurtje gekookt... en de Os-
sestaart-, Mock-turlle-, Londonderry- oi Ker
ry soep (ook nog wel andere soorten) kun
nen wedijveren met de beste koks-produc
ten, en dat tegen een prijs, die per per
soon op niet meer dan 31/2 ct. behoeft te
komen.
Nog even een raad: Hebt u wel eens
geprobeerd, zoo'n inleidende portie soep
in een bouillonkop te presenleeren, met
een stukje geroosterd brood (toast) er bij?
't Is weer eens iets anders dan de bekende
soepborden, en de taak van de soep, om
slechts een „feestelijk hapje vooraf" te zijn
en geen belangrijk onderdeel van den maal
tijd, wordt er op de beste wijze door ver
vuld.
Van hapjes-vooraf" gesproken die zijn
er behalve de soep en den bouillon nog in
soorten. Gewoonlijk volgen ze op de soe
pen maar ook wel gaan ze vooraf aan
de hoofdgerechten; vandaar him naam;
maar in veel gevallen kunnen ze geheel
op zichzelf dienst doen en b.v. de lunch hel
pen aan iets warms, of het „gezellige a-
vondje" voorzien van iets pittigs.
Ook die versnaperingen kunnen gemak
kelijk thuis bereid worden zonder veel kos
ten. Laat mij er u een paar recepten van
geven, die u in staat stellen met Gtok of
banketbakker te wedijveren.
RAGOUT IN SCHELPEN
(voor ongeveer 8 schelpen).
Voor de saus: 1/4 L. kokend water met
1 Maggi's Bouillonblokje, 25 G. (2l/2 af
gestreken eetlepel) bloem, 30 G. (ll/2 af
gestreken eetlepel) boter, stukje foelie,
snuifje tijm en peper. Voor het vulsel:
4 eieren, 1 d.L. lauwe melk, 1 theele
peltje geschrapte ui, l/2 eetlepel gehak
te peterselie, wat peper, nootmuscaat
en zout, 1 theelepel Maggi's Aroma.
Klop voor het vulsel de eieren goed door
elkaar; neem er 1 lepel vol af om straks
door de saus te doen en klop idoor de rest
wat zoul, wat peper en wat nootmuscaat.
Voeg er de fijngeraspte ui, de peterselie,
de melk en de Maggi's Aroma bij en giet
het mengsel in een kommetje, dat eerst
goed is ingesmeerd met boter. Zet het dicht-
gedekt in een pannetje met kokend water
en laat het daarin ongeveer i/2 uur staan,
tot het mengsel gestold is; (zoo, dat het
water slechts ternauwernood aan de kook
blijft.)
Verwarm intusschen de boter en de bloem
tot een gelijk papje; voeg er geleidelijk den
bouillon bij, waarin de foelie en de tijm
zijn afgetrokken. Laat bet sausje even door
koken, tot het goed gebonden is, neem er
de kruiden uit, voeg er naar smaak wat
peper en misschien wat zout bij en roer
er als de saus van het vuur is genomen
het overgehouden geklopte ei door.
Snjjd het gestolde eiermengsel in kleine
blokjes en warm ze even in de saus op
(niet koken); doe de ragout in de schelpen,
schik die op een met een papieren servet
je bedekten schotel en leg tusschen do
schelpen achtste partjes citroen, die over
de ragout kunnen worden uitgeknepen.
BROODJES MET KAASCREME.
6 kleine lange broodjes (z.g. „diner
broodjes"), ongeveer 80 G. (4 afge
streken eetlepels) boter, 100 G. (1 ons)
geraspte kaas, 2 d.L. melk, 20 G. (2 af
gestreken eetlepels) bloem, 1 theelepel
Maggi's Aroma, wat peper, nootmuscaat
en zout.
Snijd van de broodjes (die liefst een dag
oud moeten zijn) het bovenste kapje af; hol
de broodjes uit en bestrijk ze van binnen
met wat van de gesmolten boter.
Verwarm roerende de bloem met 1 afg*
streken eetlepel van de boter, voeg er ge*
leidelijk de melk bij, laat het mengsel tot
een stevig sausje koken en maak dit op
smaak af met peper, nootmuscaat, zout en
Maggi's Aroma. Roer er de geraspte kaas
door, verwarm het mengsel nog even tot
het mooi roomig is en vul er dan de brood
jes mee. Leg er de van binnen imet wat
gesmolten boter besmeerde kapjes weer
op, bestrijk de broodjes ook langs den bui
tenkant met gesmolten boter en zet ze
op een met boier bestreken bakblik in den
oven, tot ze knappend zijn.
Schik ze op een schaaltje, waarover eerst
een papieren servetje is geplooid.