JO PEKELVLEESCH FIRMA J. GOETHEER Wijnen, Bieren, Gedistil- leerd en Comestibles Adverteer in Zeeuwsch Nieuwsblad IS WERELDVREDE MOGELIJK? (loorélirom FILIAALHOUDERS SLAGERIJ HAKKER WINTERJAS, REGENJAS of COSTUUM jj I. VAN LOO i VAN BOVEN vanaf 35 cent per pond De Radiodokter in Stukken en Rollades zooals verlangd wordt Goedkoope Trein A. v. ROON Walstraat 19-21 - Vlissingen Een goed en gesor teerd adres in Adverteer in een blad dat gelezen wordt U kunt voor de Feestdagen nog een keurige hebben tegen sterk verlaagde prijzen f Doet uw voordeel en koopt nu! Korte Noordstraat Middelburg Telefunken of Philips Radio leveren. AANBEVELEND, M. P. MEIJERS OP te richten Chocolaterie vraagt Borg kunnende storten. Br. No. 1868. Bur, Zeeuwsch Nieuwsblad PRIMA. PRIMA Jonge Hennen en Eenden Afstamming boven 220 eieren. Eenden 300 eieren. Mat 8 dagen vrij zicht. Hoenderpark „Sumatra" Veenendaal, Telefoon 557. Nederlandsch fabrikaat! Groote sorteering bij Walstraat 56 - Telefoon 338 Vllsslngen EXTRA KLEINE MARKT 62 VLISSINGEN Volgende week voor de Kerst dagen de geheele week verkrijgbaar Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Amsterdam is altijd en overal te ontbieden RADIOHUIS „DE MAAN" Nieuwendijk 5, Vllssingen Telefoon 598 Ruimer omzet Vlotter zaken, Doet U na Reclame maken Adverteer geregeld door En gebruik DIT blad daarvoor. GENIET VAN DE SCHITTERENDE Kerst-Programma's door een Philips Radiotoestel van K. J. MEULMEESTER St. Jacobsstr. 13, Vllssingen, Tel. 47 VERSCHENEN Een actueele beschouwing uit verzamelde gegevens en op wekking tot deelname aan ge organiseerd optreden C. L. KOSTER, Journalist PRIJS IO CENT Uitg. N.V.Zeeuwsche Uitgevers Mij.Vliss. ZEEUWSCH NIEUWSBLAD VAN VRIJDAG 18 DECEMBER 1936. No. 51. Mogen wij U voor de aanstaande Feestdagen een Vraagt ons eens aan voor inruiling. Ook leveren wij U gaarne een pracht Haardkachel nog voor oude prijs. Verlicht uw Kerstboom Electrisch reeds voor f 3.50 een compleet garnituur. KANAALSTRAAT 60 SOUBURG Witte Legh., Excheq. Legh., 6 mnd. f 1.20 p. st. 7 mnd. f 1.25 p. st. Barnevelders, Rh. Isl. Reds 6 mnd. f 1.25 p. st* 7 mnd. f 1.30 p. st. Khaki Campbell eenden 6 mnd. f 0.75, 7 mnd. f 0.80 per stuk. Alles kerngezond en hooge legstam, aan en tegen den leg. Vrij zichtb. verp Vanaf 12 stuks franco onder remb. Aanbevelend, „DE MAGNEET" van Vllsslngen, Middelburg, Goes, Kruiningen-I., Krabban- dijke, Bergen op Zoom, Roosen daal, Tilburg, en Breda naar op TWEEDEN KERSTDAG (Zaterdag 26 December) Zie aanplak- en strooibiljetten Thee- en Koffiepotten vuurvast, gekl. aluminium Haard- en Waterketels koper verchroomd, door en door vlekvrij. Sola Tafelgerei. Pinda Molens. Nio Melkkokers, nimmer overkokend. Broodtrommels, diverse nieuwe kleuren. Kook- en Braadpannen. enz. enz. Langeviele 62-64, Tel. 330 Middelburg Inruil van verouderde Betaling in overleg apparaten met Kooper door Verkrijgbaar bij BOEKHANDEL H. WEQELINQ, Noordatr* 4-4, Tel. 130, te Vlissingen. Te Middelburg verkrijgbaar in Boekh. DE LANGE JAN, Noordstraat C 34, Telefoon 236 VRAAG: Kunt U mij mededeelen hoe ik mijn zijden tricot ondergoed moet behandelen hij het toasschen? ANTWOORD: Tricot ondergoederen zijn zeer goed was- baar, mits ze goed behandeld worden. Maak daarom een Luxsopje (1 eetlepel Lux op jl liter water), na de goederen eerst even in lauw, bijna koud water geweekt te hebben. In dit sopje het goed heen en weer bewegen, tusschen de handen zacht uitdrukken, vol strekt niet wringen of rekken. Daarna en kele malen spoelen in water van dezelfde temperatuur, als het waschwater, tot de zeep eruit is. Dan uitdrukken tusschen de handen en het overtollige water in een had handdoek verder uitpersen. In oorspronke lijke vorm terugbrengen en op een ronde lat te droogen hangen. Bij buiten droogen verdient het aanbeveling gekleurd goed met een doek te bedekken. EEN PAAR AANWIJZINGEN VOOR HET KERSTMAAL. Besturen is vooruitzien. Deze woorden mogen gelden voor de leiders van het Maat schappelijk leven, maar in niet mindere mate voor de huisvrouw. Bepalen we ons töi een klein onderdeel van haar taak aan te stippen en wel, de dagelij ksche zorg voor het menu van den dag en in dit speciale geval voor hel Kerst menu. Hoe kan dat smakelijk worden, te vens goedkoop en, met weinig moei e klaar te maken? Beginnen we met den morgendrank. Ge woonte is koffie te zetten en melk daarvoor warm te maken. Maar vraag eens in Uw kring rond, hoevelen maagbezwaren van koffie ondervinden. Geef inplaats daarvan eens een kop bouillon, voor niemand na- deelig, en klaar in een oogenblik: één Mag- gi's Bouillonblokje per groote kop of beker, kokend water daarop, klaar. Soep vooraf wordt door ieder gewaar deerd. Ook deze is met eenvoudige midde len te bereiden (zie recept valsche Schild padsoep). Maggi's Soeptabletlen kunnen ook hier tot besparing van moeite en kosten bijdragen. Kookt men soep van vleesch, dan kan men dit laatste na de soep opdienen met één of andere salade, b.v. bieten en selderij- salade, ofwel men verwerkt hel in combi natie met Maggi's Aroma, b.v. in gevulde kool, een gerecht dat slechts weinigen hun waardeering zullen onthouden. Met een of ander puddinkje kan het mid dagmaal gecompleteerd worden. Inplaats van taartjes enz. hevelen we aan, de gas ten 's avonds eens een gevuld broodje of bridge-toast te presenteeren; na de vele voor afgaande zoetigheden zullen ze deze hartige afwisseling op prijs weten te stellen. VALSCHE SCHILDPADSOEP (4 personen). 1 L. groentewater zoals van bloemkool, 1 uitje, 1 rauwe aardappel, 1/2 ons vet of boter, 1/2 ons bloemj, 3 theelepels Mag gi's Aroma, 1/2 theelepel kerry, een beetje madeira, een beetje suiker. Smelt de boter of het vet, voeg de bloem toe en laat deze bruin branden, onder roeren, doe er daarna onder roeren het bloemkool- water bij. Rasp de ui eu de rauwe, geschilde aardappel, doe ze in de soep. Laat de soep hiermede nog even doorkoken. Giet ze dan door een. paardeharen zeef. Maak ze af met de kerry, de suiker, de madeira en de Maggi's Aroma. (4 personen). BIETEN EN SELDERIJSLA 1 gekookte biet, 1 gekookte selderij- knol, 2 eetlepels slaolie, 3 eetlepel's krui- denazijn, een beetje zout en peper, ee- nige druppels Maggi's Aroma. Snijd de biet en de selderijknol in dunne plukjes, vermeng ze met zoul, peper, slao lie en azijn en eenige druppels Maggi's A- roma. Meng alles eenige uren van te voren dooreen. GEVULDE KOOL (4 personen). 1 witte- of savoye kool, 1 pond soep- vleesch, 1 ei, 2 sneden witte of tarwe brood, zout en peper, 2 a 3 theelepels Maggi's Aroma, 40 gram vet of boter, 40 gram bloem. Maak de witte- of savoyekool schoon, door de blaren in z'n geheel te houden en de stronk eruit te snijden. Wasch ze en kook ze 15 minuten in water met zout. Leg in een vergiet een schoone, dunne doek en bedek deze met de afgekookte koolbla den. „Draai het soep vleesch door de vleesch- molen vermeng het met het geweekte brood, de Maggi's Aroma, een beetje zout en per en nootmuscaat en het eiwit. Leg een gedeelte van dit gehakt op de kool, daarna een laag kool, dan weer gehakt. De bovenste laag moet uit kool bestaan. Knoop den doek dan stevig vast en kook de kool 11/2 uur in 1/2 L, water zachtjes gaar. Stort de kool daarna op een verwarmde schaal. Smelt het vet of de boter in leen pannetje voeg hiebijin bloem, doe er de koolbouü- lon bij en laat de saus nog teven doorko ken. Maak ze af met de eierdooier en nog eenige druppels Maggi's Aroma. Giet een paar lepels zout over de kool. Geef bij dit gerecht gekookte aardappelen. GEVULDE BROODJES. 1/2 pond bloem, 1 afgestreken eetlepel boter, 20 gram gist, 4 eetlepels melk, 1 ei. Voor de vulling: resten van gekookte kip, gekookte ham, rundvleesch enz. 1 snee oud wittebrood, een stukje- boter of vet, 1 eetlepel bloem, 2 d.L. of 2 kleihe kopjes vol water, 3 theelepels Maggi's Aroma, zout, peper, 1 uitje. Maak de gist aan met een beetje lauw warme melk, laat ze 5 minuten rijzen. Maak dan een beslag van meel, melk, gist, boler en ei en een theelepel zout. Rol dit uit op een met bloem bestrooide plank tot een c.M. dikke lap. Steek er ronde koekjes uit van plm. 15 c.M. middellijn. Maak het vul sel. Smelt de boter of het vet, voeg de ge snipperde ui toe, laat het een beetje bak ken, voeg de bloem toe en daarna liet wa ter, maak het sausj# af met de Maggi's Aroma, een beetje zout en peper en roer er het fijngehakle vleesch door. Het vulsel mag niet te dun zijn. Leg op de eene helft van ieder plakje deeg een gedeelte van dit vulsel. Bestrijk de randen met eiwit of water en sla de andere helft van het plak je er overheen. Prik er met een vork eeni ge gaatjes in. Bestrijk ze met ei. Laat ze 15 minuten rijzen, hak ze daarna in een zeer heeten oven in 15 a 20 'minuten gaar en lichtbruin. BRIDGE-TOAST Eenige stukjes geroosterd brood of sneetjes wittebrood, wat resten soep- vleesch of gekookte ham, 1 fijngehakte ui, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels azijn, 2 theelepels Maggi's Aroma, 1 hardge kookt ei, wat fijngehakte peterselie. Hak het soepvleesch of de gekookte ham goed fijn, vermeng ze met de fijngehakte ui, het fijngewreven ei, olie, azijn, de Mag gi's Aroma en zoo noodig een beetje zout. Strijk deze massa op stukjes geroosterd brood of wittebrood, die van tevoren met boter zijn besmeerd. Sirooi er een beetje gehakte Pelerselie over. Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij H. WEGtLING, Noordstraat 44, Vlissingen

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Nieuwsblad/Wegeling’s Nieuwsblad | 1936 | | pagina 8