JO
PEKELVLEESCH
FIRMA J. GOETHEER
Wijnen, Bieren, Gedistil-
leerd en Comestibles
Adverteer in Zeeuwsch Nieuwsblad
IS WERELDVREDE MOGELIJK?
(loorélirom
FILIAALHOUDERS
SLAGERIJ HAKKER
WINTERJAS,
REGENJAS of
COSTUUM jj
I. VAN LOO i
VAN BOVEN
vanaf 35 cent per pond
De Radiodokter
in Stukken en Rollades zooals verlangd wordt
Goedkoope Trein
A. v. ROON
Walstraat 19-21 - Vlissingen
Een goed en gesor
teerd adres in
Adverteer in een blad
dat gelezen wordt
U kunt voor de Feestdagen
nog een keurige
hebben tegen sterk verlaagde prijzen f
Doet uw voordeel en koopt nu!
Korte Noordstraat Middelburg
Telefunken of Philips Radio leveren.
AANBEVELEND, M. P. MEIJERS
OP te richten Chocolaterie vraagt
Borg kunnende storten.
Br. No. 1868. Bur, Zeeuwsch Nieuwsblad
PRIMA. PRIMA
Jonge Hennen en Eenden
Afstamming boven 220 eieren. Eenden 300
eieren. Mat 8 dagen vrij zicht.
Hoenderpark „Sumatra" Veenendaal, Telefoon 557.
Nederlandsch fabrikaat!
Groote sorteering bij
Walstraat 56 - Telefoon 338
Vllsslngen
EXTRA
KLEINE MARKT 62
VLISSINGEN
Volgende week voor de Kerst
dagen de geheele week verkrijgbaar
Rotterdam,
Den Haag,
Haarlem en
Amsterdam
is altijd en overal
te ontbieden
RADIOHUIS „DE MAAN"
Nieuwendijk 5, Vllssingen
Telefoon 598
Ruimer omzet
Vlotter zaken,
Doet U na
Reclame maken
Adverteer geregeld
door
En gebruik DIT
blad daarvoor.
GENIET VAN DE SCHITTERENDE
Kerst-Programma's
door een Philips Radiotoestel
van K. J. MEULMEESTER
St. Jacobsstr. 13, Vllssingen, Tel. 47
VERSCHENEN
Een actueele beschouwing uit
verzamelde gegevens en op
wekking tot deelname aan ge
organiseerd optreden
C. L. KOSTER, Journalist
PRIJS IO CENT
Uitg. N.V.Zeeuwsche Uitgevers Mij.Vliss.
ZEEUWSCH NIEUWSBLAD VAN VRIJDAG 18 DECEMBER 1936. No. 51.
Mogen wij U voor de aanstaande Feestdagen een
Vraagt ons eens aan voor inruiling.
Ook leveren wij U gaarne een pracht
Haardkachel nog voor oude prijs.
Verlicht uw Kerstboom Electrisch reeds voor f 3.50
een compleet garnituur.
KANAALSTRAAT 60 SOUBURG
Witte Legh., Excheq. Legh., 6 mnd. f 1.20 p. st.
7 mnd. f 1.25 p. st. Barnevelders, Rh. Isl. Reds 6 mnd. f 1.25 p. st*
7 mnd. f 1.30 p. st. Khaki Campbell eenden 6 mnd. f 0.75, 7
mnd. f 0.80 per stuk. Alles kerngezond en hooge legstam, aan en
tegen den leg. Vrij zichtb. verp Vanaf 12 stuks franco onder remb.
Aanbevelend,
„DE MAGNEET"
van Vllsslngen, Middelburg,
Goes, Kruiningen-I., Krabban-
dijke, Bergen op Zoom, Roosen
daal, Tilburg, en Breda naar
op TWEEDEN KERSTDAG
(Zaterdag 26 December)
Zie aanplak- en strooibiljetten
Thee- en Koffiepotten
vuurvast, gekl. aluminium
Haard- en Waterketels
koper verchroomd, door
en door vlekvrij.
Sola Tafelgerei.
Pinda Molens.
Nio Melkkokers, nimmer
overkokend.
Broodtrommels, diverse
nieuwe kleuren.
Kook- en Braadpannen.
enz. enz.
Langeviele 62-64, Tel. 330
Middelburg
Inruil van verouderde Betaling in overleg
apparaten met Kooper
door
Verkrijgbaar bij BOEKHANDEL H. WEQELINQ, Noordatr*
4-4, Tel. 130, te Vlissingen. Te Middelburg verkrijgbaar in
Boekh. DE LANGE JAN, Noordstraat C 34, Telefoon 236
VRAAG:
Kunt U mij mededeelen hoe ik mijn zijden
tricot ondergoed moet behandelen hij het
toasschen?
ANTWOORD:
Tricot ondergoederen zijn zeer goed was-
baar, mits ze goed behandeld worden. Maak
daarom een Luxsopje (1 eetlepel Lux op jl
liter water), na de goederen eerst even in
lauw, bijna koud water geweekt te hebben.
In dit sopje het goed heen en weer bewegen,
tusschen de handen zacht uitdrukken, vol
strekt niet wringen of rekken. Daarna en
kele malen spoelen in water van dezelfde
temperatuur, als het waschwater, tot de
zeep eruit is. Dan uitdrukken tusschen de
handen en het overtollige water in een had
handdoek verder uitpersen. In oorspronke
lijke vorm terugbrengen en op een ronde
lat te droogen hangen. Bij buiten droogen
verdient het aanbeveling gekleurd goed met
een doek te bedekken.
EEN PAAR AANWIJZINGEN VOOR HET
KERSTMAAL.
Besturen is vooruitzien. Deze woorden
mogen gelden voor de leiders van het Maat
schappelijk leven, maar in niet mindere
mate voor de huisvrouw.
Bepalen we ons töi een klein onderdeel
van haar taak aan te stippen en wel, de
dagelij ksche zorg voor het menu van den
dag en in dit speciale geval voor hel Kerst
menu. Hoe kan dat smakelijk worden, te
vens goedkoop en, met weinig moei e klaar
te maken?
Beginnen we met den morgendrank. Ge
woonte is koffie te zetten en melk daarvoor
warm te maken. Maar vraag eens in Uw
kring rond, hoevelen maagbezwaren van
koffie ondervinden. Geef inplaats daarvan
eens een kop bouillon, voor niemand na-
deelig, en klaar in een oogenblik: één Mag-
gi's Bouillonblokje per groote kop of beker,
kokend water daarop, klaar.
Soep vooraf wordt door ieder gewaar
deerd. Ook deze is met eenvoudige midde
len te bereiden (zie recept valsche Schild
padsoep). Maggi's Soeptabletlen kunnen ook
hier tot besparing van moeite en kosten
bijdragen.
Kookt men soep van vleesch, dan kan
men dit laatste na de soep opdienen met
één of andere salade, b.v. bieten en selderij-
salade, ofwel men verwerkt hel in combi
natie met Maggi's Aroma, b.v. in gevulde
kool, een gerecht dat slechts weinigen hun
waardeering zullen onthouden.
Met een of ander puddinkje kan het mid
dagmaal gecompleteerd worden. Inplaats
van taartjes enz. hevelen we aan, de gas
ten 's avonds eens een gevuld broodje of
bridge-toast te presenteeren; na de vele voor
afgaande zoetigheden zullen ze deze hartige
afwisseling op prijs weten te stellen.
VALSCHE SCHILDPADSOEP
(4 personen).
1 L. groentewater zoals van bloemkool,
1 uitje, 1 rauwe aardappel, 1/2 ons vet
of boter, 1/2 ons bloemj, 3 theelepels Mag
gi's Aroma, 1/2 theelepel kerry, een
beetje madeira, een beetje suiker.
Smelt de boter of het vet, voeg de bloem
toe en laat deze bruin branden, onder roeren,
doe er daarna onder roeren het bloemkool-
water bij. Rasp de ui eu de rauwe, geschilde
aardappel, doe ze in de soep. Laat de soep
hiermede nog even doorkoken. Giet ze dan
door een. paardeharen zeef. Maak ze af met
de kerry, de suiker, de madeira en de
Maggi's Aroma.
(4 personen).
BIETEN EN SELDERIJSLA
1 gekookte biet, 1 gekookte selderij-
knol, 2 eetlepels slaolie, 3 eetlepel's krui-
denazijn, een beetje zout en peper, ee-
nige druppels Maggi's Aroma.
Snijd de biet en de selderijknol in dunne
plukjes, vermeng ze met zoul, peper, slao
lie en azijn en eenige druppels Maggi's A-
roma. Meng alles eenige uren van te voren
dooreen.
GEVULDE KOOL
(4 personen).
1 witte- of savoye kool, 1 pond soep-
vleesch, 1 ei, 2 sneden witte of tarwe
brood, zout en peper, 2 a 3 theelepels
Maggi's Aroma, 40 gram vet of boter,
40 gram bloem.
Maak de witte- of savoyekool schoon,
door de blaren in z'n geheel te houden en
de stronk eruit te snijden. Wasch ze en
kook ze 15 minuten in water met zout.
Leg in een vergiet een schoone, dunne doek
en bedek deze met de afgekookte koolbla
den. „Draai het soep vleesch door de vleesch-
molen vermeng het met het geweekte
brood, de Maggi's Aroma, een beetje zout en
per en nootmuscaat en het eiwit. Leg een
gedeelte van dit gehakt op de kool, daarna
een laag kool, dan weer gehakt. De bovenste
laag moet uit kool bestaan. Knoop den
doek dan stevig vast en kook de kool 11/2
uur in 1/2 L, water zachtjes gaar. Stort de
kool daarna op een verwarmde schaal.
Smelt het vet of de boter in leen pannetje
voeg hiebijin bloem, doe er de koolbouü-
lon bij en laat de saus nog teven doorko
ken. Maak ze af met de eierdooier en nog
eenige druppels Maggi's Aroma. Giet een
paar lepels zout over de kool. Geef bij dit
gerecht gekookte aardappelen.
GEVULDE BROODJES.
1/2 pond bloem, 1 afgestreken eetlepel
boter, 20 gram gist, 4 eetlepels melk, 1
ei.
Voor de vulling: resten van gekookte
kip, gekookte ham, rundvleesch enz. 1
snee oud wittebrood, een stukje- boter
of vet, 1 eetlepel bloem, 2 d.L. of 2
kleihe kopjes vol water, 3 theelepels
Maggi's Aroma, zout, peper, 1 uitje.
Maak de gist aan met een beetje lauw
warme melk, laat ze 5 minuten rijzen. Maak
dan een beslag van meel, melk, gist, boler
en ei en een theelepel zout. Rol dit uit op
een met bloem bestrooide plank tot een
c.M. dikke lap. Steek er ronde koekjes uit
van plm. 15 c.M. middellijn. Maak het vul
sel. Smelt de boter of het vet, voeg de ge
snipperde ui toe, laat het een beetje bak
ken, voeg de bloem toe en daarna liet wa
ter, maak het sausj# af met de Maggi's
Aroma, een beetje zout en peper en roer
er het fijngehakle vleesch door. Het vulsel
mag niet te dun zijn. Leg op de eene helft
van ieder plakje deeg een gedeelte van dit
vulsel. Bestrijk de randen met eiwit of
water en sla de andere helft van het plak
je er overheen. Prik er met een vork eeni
ge gaatjes in. Bestrijk ze met ei. Laat ze
15 minuten rijzen, hak ze daarna in een
zeer heeten oven in 15 a 20 'minuten gaar
en lichtbruin.
BRIDGE-TOAST
Eenige stukjes geroosterd brood of
sneetjes wittebrood, wat resten soep-
vleesch of gekookte ham, 1 fijngehakte
ui, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels azijn,
2 theelepels Maggi's Aroma, 1 hardge
kookt ei, wat fijngehakte peterselie.
Hak het soepvleesch of de gekookte ham
goed fijn, vermeng ze met de fijngehakte
ui, het fijngewreven ei, olie, azijn, de Mag
gi's Aroma en zoo noodig een beetje zout.
Strijk deze massa op stukjes geroosterd
brood of wittebrood, die van tevoren met
boter zijn besmeerd. Sirooi er een beetje
gehakte Pelerselie over.
Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij H.
WEGtLING, Noordstraat 44, Vlissingen