CK-BOy Een praatje bij een plaatje over Druiven. waarin opgenomen Wegeling's Nieuwsblad De Romeinen brachten ons den wijnstok. Oogst van millioenen Kilo's. 41e Jaargang VRIJDAG 26 APRIL 1935 No 1/ Dit nummer besfaaf uit 8 pagina's In Zeeland staat de druiven- cultuur nog slechts aan het begin van zijn ontwikkeling. Glanzend, donker, taai en stevig Is de inhoud van zoo'n pak; Lekker sappig en ook pittig Het is BLACK-BOY Pruim-tabak. GESAUSDE ZWARE PRUIMTABAK ij de Foto's BovenKijkje in een druivenkas. Hiernaast: De aan voer van groenten en druiven op een veiling. Zeeutvsch Tiieumsblaiï Uitgave: N.V. ZEEUWSCH NIEUWSBLAD i.o- BUREAUX VAN REDACTIE EN ADA^NISTRATIE Noordstraat 44, Telefoon 130, Vlissingen Noordstraat 34, Telefoon 236, Middelburg AGENTEN IN ALLE PLAATSEN ADVERTENTIËN 20 ct. p. r. INGEZ. MED. 40 ct. 'CONTRACTEN ZEER LAGE PRIJZEN ABONNEMENT 40 ct. p. 3 mnd. p. post 45 CT. Advertenties inzenden voor Donderdag 3 uur De roem van den wijnstok Op het oogenblik gieren nog de voorjaars- s tor men over de lage landen aan de zee, is het nog koud en guur. Gezeten bij den bran denden haard werpen wij eer een ietwat wee- moedigen blik op onze in het vet gezette schaatsen, die hun non-activitcit van dezen winter nog niet hebben kunnen onderbreken, dan dat wij denken aan de milde lucht, den vroolijken zonneschijn, de warm e van lénte en zomer en... aan druiven. Maar zoo, goed als er na de huidige economische crisis weer een opleving zal komen, zoo zal straks na de gure vlagen van het voorjaar weer een lente en een zomer komen. Over luttele maanden reeds is de Lente in volle glorie jammer, dat wij de zoozeer gewenschte han dels- en bedrijfsopleving niet even spoedig tegemoet mogen zien. Als het straks Lente is dan komt er weer nieuw leven in de druivenkassen. De hoo rnen, die thans nog kaal en dor langs de wanden van de kas in wintersche rust han gen, zullen tot een nieuw leven ontwaken. Er komt weer kleur op het nu schijnbaar doode witte hout, er komen jonge botten aan de stammen en spoedig lacht het eerste fris- sche groen van de bottende bladeren den kweeker tegen. Nog later zal de boom zijn fraaie witte bloesems ontplooien, en daar mede het begin vormen van de prachtige druiventrossen, die, door het zomerzonnetje tot sappige, heerlijk-smakende vruchten ge stoven straks op de veilingen en in de fruit winkels by duizendtallen zullen ver h ijnen. Het is wonderlijk, dat de druif, oorspron kelijk een sub-tropische plant, in ons vrij koude, mistige en vochtige klimaat zulke rij ke vruchten weet voort te brengen. Dat is te danken aan de regelende hand van den mensch, die de oude Moeder Natuur weet te verschalken. Als wij onze druivenboomen in de vrije buitenlucht lieten staan zou er van de druiventrossen niet veel terecht ko men. Maar de kweeker brengt de boom in een glazen kas, waarin hij met zijn centrale verwarming en zijn waterleiding het half- tropische klimaat nauwkeurig weet na te bootsen, zoodat de druivenboom in de ver onderstelling verkeert, in zijn vaderland aan de oevers van de blauwe Middellandsche Zee te zijn. Zóó verheugd is die boom daar over, dat hij zijn natuurlijke gaven tot volle schoonheid ontplooit. DE BAKERMAT Het Westland is de bakermaat van onze druivenculluur. De geschiedenis verhaalt ons dat de Romeinen bij het begin onzer jaar telling de druif daar hebben ingevoerd, waar zy na het vertrek van Caesar's legioenen in dé tuinen der kloosters werd voortgeteeld. Rond de middeleeuwen is de druivencultuur verwaarloosd. Eerst tegen het einde van de ach tiende eeuw is door de acti'iteit a pas toor Franciscus Verburch, die uit een land- bouwfamilie bij Berkel in Zuid Holland afkomstig was, de druiventeelt in het West land tot nieuwen bloei gekomen. Sedert het bogin van deze eeuw heeft de cultuur een groote sloot naar voren gekregen en in latere jaren zijn de druivenkassen niet meer tot het Westland beperkt gebleven. Wij vinden thans de druif in vrijwel alle provincies van ons land, hoewel uiteraard het Westland en omstre' en de boventoon blijft voeren. Ee- nige cijfers geven een aardig beeld van de verspreiding en tevens van den omvang van deze teelt, waarmede Nederland zich als tuinbouwland tot ver over de landsgrenzen beroemd hééft gemaakt. BERGEN VAN DRUIVEN. In 1932 werden op de Nederlandsche vei lingen in totaal veertien millióen kilo's blau we druiven aangevoerd en in het volgende jaar 161/a millióen K.G. Van dezen aanvoer in 1933 kwam ruim 14 millióen kilo voor rekening van het Westland en overig Zuid Holland; in Noordholland produceerde men 85G.000 K.G. druiven, Gelderland 383.000 K.G. Utrecht 264.000 K.G., Noord Brabant 41.000 K.G., Limburg 70.000 K.G., Friesland 74.000 K.G., Groningen en Drente 175.000 K.G. Tegen veter verwachting in staat Zeeland in dri i enprod; c ie bijnam 'eraan; het bra ht in 1933 n.l. 53.000 K.G. druiven voort, waar van ter veiling te Goes 23.000 K.G., te Kapelle 13.000 K.G. en te Middelburg 17.000 K.G. wer den aangevoerd. In 1932 bedroeg de totale Zeeuwsche druivenproductie 35.500 K.G., zoo dat er in lijd van een jaar een aanmerkelijke toename was te constateeren. Wellicht zal door den natuurlijken groei van boomen, die eenige jaren geleden geplant we den (een druivenboom heeft enkele jaren noo- dig om tot wasdom te komen"; de aanvoer over het afgeloopen jaar nog iets zijn toe genomen, doch van 1 i breiding kan b laas thans geen sprake meer zijn. Het is n.l. aan de kweekers verl oden, nieuwe kassen le bouwen, nu het in den tuinbouw zoo slecht gaat. DE EXPORT. De Nederlandsche druiven waren een ex- portai ti: el. Vocral Engeland en D ri'.srhland namen g oole hoeveelheden drui en af en I betaalden er goed voor. Verder gi ig n onze druiven naar Zwitserland, naar de candina- J vische landen, naar Belgie en Oost Europa. Er zat een prachtige toekomst in deze cul tuur. Jamnier genoeg heeft de crisis daar aan voorloopig een einde gemaakt. De uit voer is lamgeslagen en voor den afzet van zijn prachtige druiven is de kweeker thans voornamelijk op het innenland aangewezen. Het gevolg daarvan is geweest, dat de prijs enorm gedaald is, zóó zelfs, dat de kweeker zijn productiekosten niet langer gedekt ziet. Het is wel duidelijk, dat het telen van drui ven, waarbij zooveel dingen kunstmatig moe ten worden gedaan (onderbrengen in kas sen, verwarmen, voortdurende verzorging enz.), een kostbare geschiedenis is. DE TOEKOMST. De Nederlandsche druivenkweekers hou den echter den strijd moedig vol. Onder lei ding van de organisaties wordt gestreefd naar verebtering van de soorten. De leek zegt natuurlijk, dat d'ui-ven dr i.en zijn, doch de. vakman ként uiteraard talrijke va riëteiten. In vroeger jaren, toen de export goed liep, werd vaak te veel op de kwanti teit en eerst op de laatste plaats op de kwa liteit gelet. De hebzucht speelt den mensch vaak parten. Ten opzichte van de kwaliteit is het ideaal nog lang niet bereikt; er komen nog te veel druiven op de markt, die niet aan de eischen voldoen. Maar dat zal wel beter worden; de nood dwingt den kweeker om te streven naar het beste om de een voudige reden, dat bij overvloed aan aan bod het mindere op de markt geen schijn van kans meer heeft. Men zou deze gedwon gen kwaliteitsverbetering een gunstige zijde van de crisis kunnen noemen, waarmede opnieuw bewezen wordt, dat geen enkel ding op aarde zoo slecht is of er is toch nog wel een goede zijde aan. o Aan de toekomst van de Nederlandsche druivencultuur behoeft niet te worden ge twijfeld. De Hollanders hebben straks, als de volkeren weer verstandig zijn geworden en de internationale handel van zijn kluis ters is bevrijd, geen monopolie-positie op de markt. De Belgische kweekers rond Hoey- laert b.v. zijn uitstekende vaklieden en ook de Italianen, die met het klimaat van hun land zoozeer bevoorrecht zijn, eischen hun plaatsje voor een goed product. Maar in den grond der zaak zijn de Hollandsche kweekers zeer bekwaam en zorgzaam; zij hebben energie, werklust en liefde voor hun vak. Dat geeft hun een groote voorsprong. Zoodra men niet langer zijn werk doet om der wille van de boterham alleen, zoodra men er iets meer in ziet dan een last, heeft men een stap vooruit, gedaan bij concurren ten. Wie zijn werk doet met liefde en am bitie is een gelukkig mensch, dat betere re sultaten weet te beha len aan een ander. Zoo is het ook in de drui- venciT uur, er zal weer een tijd komen, dat het Hollandsche voort brengsel uit de drui- venkas en l oven dat van andere landen ge vraagd en goed I e'aald zal w rden. Tot zoo'a g zal de kwee'er het m e'en volho den met een zuur oet g >.zi-ht zoete druiven te p.o- BOEREN VROUW KON NIET MELKEN. Vingers stijf van rheumatiek. Het middel hielp in een maand Hoeveel last een boerenvrouw kan heb ben van een onbruikbare hand, bLijkt uit den volgenden brief.: „Ik had rheumatiek in de gewrichten van mijn vingers. Mijn middelvinger was zoo versch i kclijk gezwollen en ontstoken, dat ik deze niet kon buigen. Ik help m£t het melken van 10 of 11 koeien, dus was me dit een vreeselijke last. Op raad van ie mand kocht ik een flacon Kruschen Salts en nam eiken morgen voor het ontbijt een halve theelepel in warm water. Binnen twee weken was de vinger minder stijf en minder gezwollen. Ik ging door met de kuur (ik wreef er ook een zalf op), en na een maand kon ik weer melken. Ik voel me in nerlijk ook veel beter". A. C. P. Kruschen Salts spoort de inwendige or ganen aan tot krachtiger werking. Urinezuur en afvalstoffen, die zich mochten hebben opgehoopt en de aanleiding Uwer rheuma tiek ziju, worden verwijderd. Gezwellen en pijnén vcr.hvijnen, stijve ledematen worden weer normaal en ge voelt U weer gezond en lenig als voorheen. Kruschen, Saltsis uitsluitend verkrijgbaar bij a'le apothekers en drogisten a f 0.9Ó en f 1.60 per flacon, omzetbelasting inbegrepen. Let op, dat 00 het etiket op de flesch, zoo wel als op de buitenverpakking de naam Rowntree Ilan 'e's Maatschappij, Amsterdam voorkomt. duceeren en door een zure nopel moeten heenbij e 1. Die zure a pel i d 11 erko p on der den prijs van zijn prachtig smakelijk en gezond product. EET DRJJIVEN. Voor het groote publiek ïntusschen is er ook dezen zomer weer het buitenkansje van een prachtige druiventros tegen een krankzinnig lagen prijs. Wij raden iedereen aan er gebruik van te maken. Druiven zijn licht rteerbaar en gezond voor jong en oud; mits goed rijp, een sappige lekkernij. e86

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Nieuwsblad/Wegeling’s Nieuwsblad | 1935 | | pagina 1