f
WËGËLING'S NIEUWSBLAD VAN VRIJDAG 19 DECEMBER 1Ö8B Wo. 50.
BuSimSSi
GEEN DURE CADEAUX.
Men behoeft echler geen dure oadeaux te
geven, want goedkoope zijn Loch even weikom.
Wat zoudl U vinden van een bolvormige," ge
kleurde vaas op een voetstukje, die men voor
het raam kan zetten en als vaas of a s cache-
pot kan gebruiken? Of van een eenvoudige
ingelijste silhouet met mooie, expressieve lij
nen?
Een zeer mooi cadeau zag ik eens als volgt
samengesteld: een bruin hengselmandje was
van binnen met rood vloeipapier bekleed en
had op het hengsel een bouquecje van denne-
appels op ijzerdraadjes en zilveren blaadjes
met een tulle strik; het was een mooi hand-
werkmandje geworden en was volgepakt met
pakjes voor een heel gezin, die elk afzonder
lijk in zilverachtig papier verpakt en met
groene linten omwonden waren.
Hondjes van metaal ziet men veel, o.a.
voor boekensteun, met een aschbakje op den
omhooggeheven staart enals krabber,
waaraan men zijn bemodderde schoenen kan
reinigen, voordat men binnengaat. Voor kin
deren zijn glazen, met ingebakken gekleurde
hondjes een origineel geschenk. Ook zLt men
onbreekbare oelluloidballen, gevuld met een
^epmengsei, waarin een scheepje, of een
poppetje drijft, dat altijd reahtop b'ijft staan,
al rolt de bal in het rond, daar de oppervlakte
van de zeepachtige vloeistof steeds horizontaal
tracht te blijven.
Men kan van zeep gesproken vele dames
een groot genoegen doen met een doos heerlijk
riekende zeep met poeder of parfum, waarbij
natuurlijk poeder een ©enigszins intiem ge
schenk is, terwijl men daarenboven de ver-
eischte kleur, merk en kwaliteit moet ken
nen. Zeep, parfum en poeder van dezelfde
soort vormt natuurlijk ook steeds een aardige
combinatie; ook origineele jampotjes, die méér
aan een siervoorwerp of aan bonbonnières doen
denken, zijn een aardige aanvulling voor het
ontbijtservies. Zoo zag ik ergens een eenvoudige
•witte pot met groene aderen, waarin een
plant met roode besjes; drie aapjes met kwas
ten bij wijze van staarten kunnen met een rood
koord om hun hals in den salon worden op
gehangen. Een sigarettendoos met een glazen
deksel staat dadelijk veel aardiger. Een origi
neel en practisch cadeau, dat men zelf kan
tnaken, is een vierkante of langwerpig vier
kante onderzetter voor warme trekpotten, scho
tels, enz. Ze worden gehaakt van dikke wol
van enkel stokjes; "een kleurig kruissteekpa
troon kan erin gewerkt worden, bijv. een bloem
in het midden, of een rand. Maar ook hier
geldt: „overlaad schaadt".
Als men buiten woont, is een origineele,
ouderwetsch aandoende lan'aarn voor de voor
deur ook heel mooi; er kan een gewone eleo-
trische lamp in gemonteerd worden. Iets ori
gineels was ook een b'oemenstandacr 1, beslaan
de uit een driehoekig, ijzeren plaa Je als voet
stuk met drie opgaande spij'en en daarop (op
verschillende hoogten) drie po'jes met haing-
planten. Moer prac isch is een dozijn stevige
cartonnen kleerenhangers, die lieh', plat een
vooral op reis gemakkelijk zijn. Men kan ze
overtrekken mei gehaakte of g breide wollen
lapjes, die aan de onderzijde met con draad
samongehecht worden en die men desgewenscht
in twee kleuren kan werken.
Wist U, dai mooie Kerstkaarten in doosjes
tegelijk te krijgen zijn en dan per stuk veel
geodkooper komen? Als U veel kennissen heeft,
zal dit zeker le pas komen. Iets moois voor een
meisjeskamer zijn gedroogde bloemen (in na
tuurlijke kleuren) of vlinders, legen een onder
laag van wat! en achter g as
Zoo zijn er tienlallen van aardige geschenken
op te sommen té veel om hier a'le te ver
melden. Als U een oogenblikje tijd hebt, lees
dan onze advertentiekolommen eens door, daar
zal ongetwijfeld wel iels bij zijn, dat U op een
goed idee brengt.
VOOR DE KERSTDAGEN.
FILETS VAN TONG (met witte wijnsaus).
De Filets kunnen klaar besteld worden of
men kan de tongen schoongemaakt, gewasschen
en gezouten bestellen. Men laat het zout goed
intrekken, en kookt de visch gaar. Dit is een
tijdsduur van ongeveer 8 minuten. De fi'e's
voorzichtig afnemen en op een ver warmden
«chotel leggen.
Voor de witte wijnsaus: 2y> dL. wa'er; 2
dL. witte wijn; 45 gram boter; 30 gram bloem;
1 eierdooier.
Toebereiding: Boter smelten en bloem toe
voegen, daarna het water erbij en dit even
zachtjes laten doorkoken. Hel ei met den wijn
goed kloppen en hierbij de saus voegm, waar
na toen de saus desgewenscht over de visch
giet, of wel apart in een sauskom presenteert.
(fwS hljM-fajj kiting nyxlrruUrf»
KERSTKOEKJES.
150 gtam boter; 150 gram bloem; 60 gram
basterd suiker; 50 gram amandelen.
Hak boter en bloem, kneed met de suiker
tot een flinken bal deeg, rol het dun uit en
steek er met een wijnglas vormpjes van, vter
wijl men met een likeurglas in he. midden nog
rondje uitsleekt, zoodat men kransjes krijgt,
die men bestrooit met de gepelde en fijn ge-
gehakte amandelen. Leg ze voorzich ig op een
bakblik en bak in matig warmen oven 15 min.
KERSTBROOD.
500 gfram bloem; 40 gram gist; 2 eieren;
100 gjram suiker; 100 gram boter; 10 gram
zout; 200 gram rozijnen; 50 gram krenlen; 50
gfram sucade; 25 gram amandelen; 20 gram
snippers; ongeveer I1/2 dL. melk.
Doe de bloem in een flinken kom, maak een
kuiltje in het midden, doe daarin de gist en
«•uim de helft van de lauwe melk, laat dit 20
min. staan op een warme plaals; daarna voegt
men de eieren, suiker, boter, zout, en de rest
van de melk toe en kneedt alles met de handen
zoolang, tot het deeg van de pan en de handen
loslaat en ge een elastisch geheel hebt gekre
gen; echter mins'ens 10 minuten.
Nu laat men hel deeg weer rijzen, maar dit
keer zeker wel een uur. Nu volgt de laatste
bewerking, n.l. de toevoeging van de melange,
d.w.z. de rozijnen, krenten, snippers en de goed
gehakte sucade en amandelen, waarna men
alles in de broodvrom overbrengt, die men
goed heeft ingevet en met paneermeel be
strooid; laat alles nog 20 minuten rijzen.
Men warme de oven gedurende 10 minuten
vóór en plaatse het brood er in om het drie
kwartier te bakken.
Om zich te overtuigen of het baksel gaar
is, steekl men er met een breinaald in, die .er
dan geheel droog uit moet komen.
OSSENHAAS k LA JARDINIÊRE.
De ossenhaas wordt gebraden en in plakken
gesneden op een ovalen scihotel gelegd. Er om
heen schikt men in vakjes verschillende war
me groenten, die afwisselend zijn van kleur.
Zeer geschikt zijn hiervoor peentjes, doperw
ten, princessehoontjes, bloemkool, spruiljes; 't
gemakkelijkste is het hiervoor k'eine busjes te
nemen. De afscheiding der vakjes kan bestaan
uit smalle randjes purée; ook worden zulke af
scheidingen wel gemaakt van pommes frites,
waarvoor men irituur-vet goed verhit en de
aan dunne reepjes gesneden en gewasschen
geschilde aardappelen bakt lo'dat ze gaar zijn,
Voor men een nieuwe hoeveelheid aardappe'e;1,
in het vet doet, dit eerst weer even flink
warm laten worden en na het bakken met fijn
zout bestrooien.
GEBRADEN KIP.
De kip wordt op de gewone wijze gebraden,
met boler gedurende ongeveer een uur, doch
vooral zachtjes,' ielkens kecren én van tijd to
tijd wat van de jus er over heen gie on, waar
door de kip sappig blijft. Wil men zien of de
kip inderdaad gaar Is, dan probeer© men met
de vork, of het vlee cli gemakkelijk van hel
been loslaat. Hel vleesch moet dan een mooie,
blanke kleur hebben. 'Daarna trancheert men
de kip, d.w.z. men verdeelt liaar in stukken.
De ingelegde vruchten, die men erbij serveert,
dient men op in een kristallen schotel.
VOOR DE KERSTPUDDING.
kunnen wij volstaan met: 3/4 li'er melk; 1/4
liter room; 150 gram suiker en 20 gram wit'e
gelatine. Verder een paar pakjes vanille en
wat sucade, evenals eenige roode, geconfijte
vruchten.
De melk, de room, de suiker en de vanille
worden aan de kook gebracht. De gelatine
wordt in ruim koud water ongeveer 10 minu
ten te weeken gezel, daarna goed uitgeknepen
en, als de melk kookt, er onder voortdurend
roeren door geroerd; doordat de gelatine voor
af geweekt is, laat ze zich gemakkelijk in de
melk opnemen. Nu laat men het geheel bekoe
len en van tijd tot tijd roert men er eens in,
om het zakken der gelatine Ie voorkomen; men
lean er naar verkiezing nog wat geconfijte
vruchtjes doorroeren. Als de pudding slijf be
gint te worden, giel men ze in een vooraf nat
gemaakte koude schaal. We nemen dit keer
geen vorm, maejr een schaal of kom, liefst
piet platten bodem, met het oog op de gar-
neering.
Hiervoor nemen we dunne plakjes sucade,
die we in den vorm van een hulsb aadje uit-
tanden, wat smal'e reepjes voor de steeltjes
en halve geconfijte roode vruchlen voor de
hulstbesjes. In hel midden maakt men vier su-
aade-hulstblaadjes met een rood vruchtje in
het midden. Op 5 cM. van den bui en(rand legt
men smalle steeltjes van sucade, dus de bui
ten,Tand van de pudding vólgende, terwijl men
er hier en daar een hulstblaadje op legt. Ver
der kunt ge eventueel langs den rand nog een
versiering van kleine zilveren dragêe's aanbren
gen. Men kan hierbij zijn eigen fantasie volgen
en het resultaat zal verrassend zijn.
RUSSISCHE EIEREN.
Men neemt bijv. 8 hardgekookte eieren, pelt
ze en halveert ze, waarna zij op een schotel
worden geplaatst, waarop men van tevoren
eenige slab aderen heelt gelegd. Bedek ze nu
met mayonaise en leg hier en daar hoopjes
garnalen, terwijl men het geheel kan garneeren
met schijfjes biet, die men uiltandt aan de
randen.
CRÈME SOEP.
Ingrediënten: 11/2 liter bouflon; 75 gram bo
ter; 80 gram bloem; stukje foelie; 1 ei; 1 dL.
room.
Toebereiding: Boter smelten en met "bloem
vermengen. Daarna langzaam de bouillon toe
voegen, met de foelie op een lage vlam onge
veer 20 minuten zhchtjes doorkoken. De soep
daarna z-even, opdat alle klontjes achter
blijven en men een mooie, gladde massa krijgt
In de soepterrine ei en room kloppen en bij
kleine beetjes tegelijk aan de soep toevoegen.
AARDIGE KERSTCADEAUTJES.
Velen zullen zich in de komende dagen af
vragen, wat zij toch wel zouden kunnen geven
aan familieleden en vrienden. Wij vertrouwen
d/aajhom, dat enkele aanwijzingen en nieuwe
ideeën welkom zullen zijn. Het gr00te punt
is natuurlijk het bedrag, dat men kan en wil
besteden en daarom zullen wij eerst eenige
dure cadeaux en vervolgens eanige^goedkoopere
opnoemen, die daatrom niet minder aardig be
hoeven te zijn.
Wat slaat een antiek stoeltje, een tafel pf
tafeltje of een kist, waar men op zitten kan
en eventueel vo< vpen op kan neerzetten,
niet mooi en welk cachet geeft zooiets aan een
kamer. Ook een mooie spiegel is in vele ge
vallen een aanwinst en zulke sl ukken blijven
soms generaties lang in de familie. Een draai
baar boekenkastje, met zware silhouetten op
de paneelen, is bovendien practisch, ook in
den modernen tijd.
Tusschen twee haakjes een mooi geschenk
voor de huisvrouw is een Trigidaire, een eleo-
Srische koelkast. Deze zijn .zóó bekend, dat
wij er wel niet veel meer over behoeven te
zeggen.
Toiletsfellen of suitcases met een toiletstel
'n het deksel, zijn een welkom geschenk voor
f ïenschen, die veel reizen, al is het maar, dat
zij hun weekend meestal elders doorbrengen.
Bovendien is een toilelstel, In edel metaal uit
gevoerd, steeds een keurig geschenk voor iedere
trouw, die prijs stelt op een chique toilet
tafel. Tegenwoordig worden ook veel zulke
t Ten en sui'cases voor hcerein gemaakt;door
dat in zulk een sul'case alles tegen het deksel
wordt vastgehouden, blijven de kleeren ook
beter.
Een kamerschut met. een mooie voorstelling
kan uw heele salon opfleuren. Een nest van
tafeltjes, die in elkaar geschoven kunnen wor
den, is handig, als men veel menschen op be
zoek krijgt. Zij kunnen dan hun consumptie bij
zich houden en behoeven niet ie reiken naar
een yer-ver wij derde tafel. Ik zag ook ergens
kandelaars, waar de kaarsvlam aan één zijde
werd beschermd door een ovaal, eenigszins hol
spiegeltje. Een aardig rooklafeltje was voor
zien van een grooten aschbak met een daarvoor
gebogen draak, waart gen de sigare'ten konden
getipt. Iets nieuws zijn de zachte kleedjes en
karpetjes van chenille, zooals Mohawk Che
nille.
Wanneer iemand bedlegerig is, of uit vrije
verkiezing gewend is, het on bijt op beri te ge
bruiken, kan men een geschikt on'bij (tafeltje
geven met pooljes van ongeveer 25 cM. Voor
zieken bestaat ook een model, waarvan het
blad schuin opgeklapt kan worden als hóeken-
standaard.
jeland's geschiedenis, terwijl de koningin en
de prinsessen een kribbe met het Kerstkind of
■en ander op Kerstmis betrekking hebbend on
derwerp kiezen. Deze kaarten worden uitslui
tend verzonden aan staatshoofden en de naaste
familieleden der regeerende vorsten.
KERSTKAARTEN ONDER DE
STAATSHOOFDEN.
Het gebruik, elkaar Kerstkaarten te sturen,
gaat meer en meer verloren. Het is echter
nog altijd in zwang bij vorstenhuizen en bij pre
sidenten. Deze Kerslkaarten worden door voor
aanstaande kunstenaars ontworpen en het on
derwerp is elk jaar iets anders. Vele vorsten
laten op de Kerstkaarten gebeurtenissen uit
hun eigen leven of uit de geschiedenis van
hun Land afbeelden, anderen geven de voor
keur aan godsdienstige onderwerpen. Zoo la
ten in Engeland de koning en de prinsen hun
kaarten voorziaa van een voorstelling uit En-
ENKELE KERSTGEBRUIKEN.
Overal wordt 'het Kerstfeest gevierd, maar
overal op een andere manier. Ieder vogieltje
zingt zooals het gebekt is.
Van al die verschillende manieren wil dit
artikel iets verhalen. Niet van "die feestelijkhe
den Welke in alle landen eender zijn," maar
telkens een typeerend staaltje.
AMERIKA.
In Amerika bijv. wordt Santa Claus in den
Kerstnacht gevierd. De kinderen krijgen ge
schenken, die voor zoover mogelijk in een oude
kous gestopt worden, en de volwassenen doen
zich te goed aan een Kerstmaal, waarvan min-
cepie en plumpudding, benevens kalkoen de
hoofdgerechten uitmaken.
BELGIË.
In de Belgische dorpen leeft nog een aller
aardigst gebruik, dat vooral de in'eresse van
de jeugd heeft. Een roggebrood wordt ver weg
geworpen en het kind, dat het Kerstbrood weet
te bemachligen is voor een jaar koning, waar
aan een eereplaats in de kerk verbonden is.
DUITSCHLAND.
Zooals op St. Nicolaas onze kinderen een
verlanglijstje opstellen ter oriëntatie van St.
Nicolaas, zoo doen de Duitsche kinderen dit
op Kerstmis, „Weihnachlen".
In dit land wordt buitengewoon veel werk
gemaakt van dit feest. Nergens ziet men fraai
ere Ker'tboomen, nergens is ook de Kerstmaal-
tiid met z'n „Lebkuchen", „Weihnachtsstollen"
i'M, zoo uitgebreid.
ENGELAND.
Ook in Engeland slooft men zich uit om van
Kerstmis iets bijzonders Ie maken. Het zingen
van Christmas-ciarrols is niet van de lucht en
de mistletoe kent vele geheimen. De maaltijd
is overvloedig en de plumpudding vormt Ook
hier „de kroon op het werk".
NOORWEGEN.
De Noren weten wat feestvieren is. Kerstmis
Joel noemen zij het duurt van 24 Decem
ber tot 13 Januari. Uitgebreide maatregelen
zijn getroffen voor de maaltijden en de voor
raad Mjöd (wijn en honing) mag er zijn. Niet
alleen voor de menschen wordt gezorgd, maar,
op het platteland staan bij iedere hofstede
twee korenschovenvoor de vogels. Ook
zij moeten 'n „Gladelig Jul" hebben.
ZWEDEN.
Een typisch Zweedsch gebruik stamt nog uit
den tijd van de heidenen n.l. het verscihijneü!
van de Joelbock, een monsterlijk-uitgedoste ge
stalte, waarin later een of ander familie-lid.
wordt herkend.
De straatjongens houden er een speciaal
Sterrefeest op na. De Slerrekoning Judas en
de Drie Koningen gaan zingende langs de hui
zen en het is verwonderlijk te bespeuren hoe
veel Sterrekoningen en Judassen er wel niet
kunnen zijn.
SERVIË.
De Serven hebben hun Badniach, ©en blok
eikenhout, dat -op Kerstavond in den haard
hioet branden en 'dat met veel plechtigheid en
vertoon wordt binnengebracht.
DE KERSTBOOM.
Hoeveel veranderingen het Kerstfeest zelf
ookf'heeft ondergaan de Kerstboom was er
steeds aan verbonden. En al te zeer moet men
zich daarover niet verwonderen, want vele
eeuwen geleden,reeds dacht men dat bepaalde
hoornen zegen aanbrachten. Volgens Prof. Ar
nold Meyer werd het eerst melding gemaakt
van een Kerstboom omstreeks 1600. Het was
de stad Straatsburg, die daarvan de primeur
had. Verschillende schrijvers staven dit bericht,
Van uit den Elzas via Duitschland werden ook
de nadere landen ermee bekend, Frankrijk in
1870 onder invloed van de Duitsche soldaten.
TOEN JESUKEN SPEELDE.
Joannes Redding!us.
(Nadruk verboden).
Toen Jesuken speelde in de schaduw van 't
[huis,
Toen woei door de blaêren melodisch geruis ch,
En toen hij in droomen langs b'oei-struiken trad,
Was goudglans van zon op het effen© pad.
En toen Hij nadenkend het hoofd boog terzij,
Was de opene hemel hem dichter nabij.
Entoen Hij welluidend een wonderwoord sprak,
Toen zong daar een vogel op rustigen tak.
Het lied van de luchten, dat was Hem een schat,
En bloei van de boomen en glans op het pad.
En 't denken en 't weten van 't woord, dat Hij
[sprak,
En 't lied van den vogel op windstillen tak.
Maar diep in Zijn droom, daar zag Hij de kroon
Van bloeddroppen rood van Gods eenigen Zoon.
En Jezus, de Koning der Koningen, schreed
Den hof door, an wit was Zijn b'inkende kleed.
(Gopywght De Kjnqiftk)