f WËGËLING'S NIEUWSBLAD VAN VRIJDAG 19 DECEMBER 1Ö8B Wo. 50. BuSimSSi GEEN DURE CADEAUX. Men behoeft echler geen dure oadeaux te geven, want goedkoope zijn Loch even weikom. Wat zoudl U vinden van een bolvormige," ge kleurde vaas op een voetstukje, die men voor het raam kan zetten en als vaas of a s cache- pot kan gebruiken? Of van een eenvoudige ingelijste silhouet met mooie, expressieve lij nen? Een zeer mooi cadeau zag ik eens als volgt samengesteld: een bruin hengselmandje was van binnen met rood vloeipapier bekleed en had op het hengsel een bouquecje van denne- appels op ijzerdraadjes en zilveren blaadjes met een tulle strik; het was een mooi hand- werkmandje geworden en was volgepakt met pakjes voor een heel gezin, die elk afzonder lijk in zilverachtig papier verpakt en met groene linten omwonden waren. Hondjes van metaal ziet men veel, o.a. voor boekensteun, met een aschbakje op den omhooggeheven staart enals krabber, waaraan men zijn bemodderde schoenen kan reinigen, voordat men binnengaat. Voor kin deren zijn glazen, met ingebakken gekleurde hondjes een origineel geschenk. Ook zLt men onbreekbare oelluloidballen, gevuld met een ^epmengsei, waarin een scheepje, of een poppetje drijft, dat altijd reahtop b'ijft staan, al rolt de bal in het rond, daar de oppervlakte van de zeepachtige vloeistof steeds horizontaal tracht te blijven. Men kan van zeep gesproken vele dames een groot genoegen doen met een doos heerlijk riekende zeep met poeder of parfum, waarbij natuurlijk poeder een ©enigszins intiem ge schenk is, terwijl men daarenboven de ver- eischte kleur, merk en kwaliteit moet ken nen. Zeep, parfum en poeder van dezelfde soort vormt natuurlijk ook steeds een aardige combinatie; ook origineele jampotjes, die méér aan een siervoorwerp of aan bonbonnières doen denken, zijn een aardige aanvulling voor het ontbijtservies. Zoo zag ik ergens een eenvoudige •witte pot met groene aderen, waarin een plant met roode besjes; drie aapjes met kwas ten bij wijze van staarten kunnen met een rood koord om hun hals in den salon worden op gehangen. Een sigarettendoos met een glazen deksel staat dadelijk veel aardiger. Een origi neel en practisch cadeau, dat men zelf kan tnaken, is een vierkante of langwerpig vier kante onderzetter voor warme trekpotten, scho tels, enz. Ze worden gehaakt van dikke wol van enkel stokjes; "een kleurig kruissteekpa troon kan erin gewerkt worden, bijv. een bloem in het midden, of een rand. Maar ook hier geldt: „overlaad schaadt". Als men buiten woont, is een origineele, ouderwetsch aandoende lan'aarn voor de voor deur ook heel mooi; er kan een gewone eleo- trische lamp in gemonteerd worden. Iets ori gineels was ook een b'oemenstandacr 1, beslaan de uit een driehoekig, ijzeren plaa Je als voet stuk met drie opgaande spij'en en daarop (op verschillende hoogten) drie po'jes met haing- planten. Moer prac isch is een dozijn stevige cartonnen kleerenhangers, die lieh', plat een vooral op reis gemakkelijk zijn. Men kan ze overtrekken mei gehaakte of g breide wollen lapjes, die aan de onderzijde met con draad samongehecht worden en die men desgewenscht in twee kleuren kan werken. Wist U, dai mooie Kerstkaarten in doosjes tegelijk te krijgen zijn en dan per stuk veel geodkooper komen? Als U veel kennissen heeft, zal dit zeker le pas komen. Iets moois voor een meisjeskamer zijn gedroogde bloemen (in na tuurlijke kleuren) of vlinders, legen een onder laag van wat! en achter g as Zoo zijn er tienlallen van aardige geschenken op te sommen té veel om hier a'le te ver melden. Als U een oogenblikje tijd hebt, lees dan onze advertentiekolommen eens door, daar zal ongetwijfeld wel iels bij zijn, dat U op een goed idee brengt. VOOR DE KERSTDAGEN. FILETS VAN TONG (met witte wijnsaus). De Filets kunnen klaar besteld worden of men kan de tongen schoongemaakt, gewasschen en gezouten bestellen. Men laat het zout goed intrekken, en kookt de visch gaar. Dit is een tijdsduur van ongeveer 8 minuten. De fi'e's voorzichtig afnemen en op een ver warmden «chotel leggen. Voor de witte wijnsaus: 2y> dL. wa'er; 2 dL. witte wijn; 45 gram boter; 30 gram bloem; 1 eierdooier. Toebereiding: Boter smelten en bloem toe voegen, daarna het water erbij en dit even zachtjes laten doorkoken. Hel ei met den wijn goed kloppen en hierbij de saus voegm, waar na toen de saus desgewenscht over de visch giet, of wel apart in een sauskom presenteert. (fwS hljM-fajj kiting nyxlrruUrf» KERSTKOEKJES. 150 gtam boter; 150 gram bloem; 60 gram basterd suiker; 50 gram amandelen. Hak boter en bloem, kneed met de suiker tot een flinken bal deeg, rol het dun uit en steek er met een wijnglas vormpjes van, vter wijl men met een likeurglas in he. midden nog rondje uitsleekt, zoodat men kransjes krijgt, die men bestrooit met de gepelde en fijn ge- gehakte amandelen. Leg ze voorzich ig op een bakblik en bak in matig warmen oven 15 min. KERSTBROOD. 500 gfram bloem; 40 gram gist; 2 eieren; 100 gjram suiker; 100 gram boter; 10 gram zout; 200 gram rozijnen; 50 gram krenlen; 50 gfram sucade; 25 gram amandelen; 20 gram snippers; ongeveer I1/2 dL. melk. Doe de bloem in een flinken kom, maak een kuiltje in het midden, doe daarin de gist en «•uim de helft van de lauwe melk, laat dit 20 min. staan op een warme plaals; daarna voegt men de eieren, suiker, boter, zout, en de rest van de melk toe en kneedt alles met de handen zoolang, tot het deeg van de pan en de handen loslaat en ge een elastisch geheel hebt gekre gen; echter mins'ens 10 minuten. Nu laat men hel deeg weer rijzen, maar dit keer zeker wel een uur. Nu volgt de laatste bewerking, n.l. de toevoeging van de melange, d.w.z. de rozijnen, krenten, snippers en de goed gehakte sucade en amandelen, waarna men alles in de broodvrom overbrengt, die men goed heeft ingevet en met paneermeel be strooid; laat alles nog 20 minuten rijzen. Men warme de oven gedurende 10 minuten vóór en plaatse het brood er in om het drie kwartier te bakken. Om zich te overtuigen of het baksel gaar is, steekl men er met een breinaald in, die .er dan geheel droog uit moet komen. OSSENHAAS k LA JARDINIÊRE. De ossenhaas wordt gebraden en in plakken gesneden op een ovalen scihotel gelegd. Er om heen schikt men in vakjes verschillende war me groenten, die afwisselend zijn van kleur. Zeer geschikt zijn hiervoor peentjes, doperw ten, princessehoontjes, bloemkool, spruiljes; 't gemakkelijkste is het hiervoor k'eine busjes te nemen. De afscheiding der vakjes kan bestaan uit smalle randjes purée; ook worden zulke af scheidingen wel gemaakt van pommes frites, waarvoor men irituur-vet goed verhit en de aan dunne reepjes gesneden en gewasschen geschilde aardappelen bakt lo'dat ze gaar zijn, Voor men een nieuwe hoeveelheid aardappe'e;1, in het vet doet, dit eerst weer even flink warm laten worden en na het bakken met fijn zout bestrooien. GEBRADEN KIP. De kip wordt op de gewone wijze gebraden, met boler gedurende ongeveer een uur, doch vooral zachtjes,' ielkens kecren én van tijd to tijd wat van de jus er over heen gie on, waar door de kip sappig blijft. Wil men zien of de kip inderdaad gaar Is, dan probeer© men met de vork, of het vlee cli gemakkelijk van hel been loslaat. Hel vleesch moet dan een mooie, blanke kleur hebben. 'Daarna trancheert men de kip, d.w.z. men verdeelt liaar in stukken. De ingelegde vruchten, die men erbij serveert, dient men op in een kristallen schotel. VOOR DE KERSTPUDDING. kunnen wij volstaan met: 3/4 li'er melk; 1/4 liter room; 150 gram suiker en 20 gram wit'e gelatine. Verder een paar pakjes vanille en wat sucade, evenals eenige roode, geconfijte vruchten. De melk, de room, de suiker en de vanille worden aan de kook gebracht. De gelatine wordt in ruim koud water ongeveer 10 minu ten te weeken gezel, daarna goed uitgeknepen en, als de melk kookt, er onder voortdurend roeren door geroerd; doordat de gelatine voor af geweekt is, laat ze zich gemakkelijk in de melk opnemen. Nu laat men het geheel bekoe len en van tijd tot tijd roert men er eens in, om het zakken der gelatine Ie voorkomen; men lean er naar verkiezing nog wat geconfijte vruchtjes doorroeren. Als de pudding slijf be gint te worden, giel men ze in een vooraf nat gemaakte koude schaal. We nemen dit keer geen vorm, maejr een schaal of kom, liefst piet platten bodem, met het oog op de gar- neering. Hiervoor nemen we dunne plakjes sucade, die we in den vorm van een hulsb aadje uit- tanden, wat smal'e reepjes voor de steeltjes en halve geconfijte roode vruchlen voor de hulstbesjes. In hel midden maakt men vier su- aade-hulstblaadjes met een rood vruchtje in het midden. Op 5 cM. van den bui en(rand legt men smalle steeltjes van sucade, dus de bui ten,Tand van de pudding vólgende, terwijl men er hier en daar een hulstblaadje op legt. Ver der kunt ge eventueel langs den rand nog een versiering van kleine zilveren dragêe's aanbren gen. Men kan hierbij zijn eigen fantasie volgen en het resultaat zal verrassend zijn. RUSSISCHE EIEREN. Men neemt bijv. 8 hardgekookte eieren, pelt ze en halveert ze, waarna zij op een schotel worden geplaatst, waarop men van tevoren eenige slab aderen heelt gelegd. Bedek ze nu met mayonaise en leg hier en daar hoopjes garnalen, terwijl men het geheel kan garneeren met schijfjes biet, die men uiltandt aan de randen. CRÈME SOEP. Ingrediënten: 11/2 liter bouflon; 75 gram bo ter; 80 gram bloem; stukje foelie; 1 ei; 1 dL. room. Toebereiding: Boter smelten en met "bloem vermengen. Daarna langzaam de bouillon toe voegen, met de foelie op een lage vlam onge veer 20 minuten zhchtjes doorkoken. De soep daarna z-even, opdat alle klontjes achter blijven en men een mooie, gladde massa krijgt In de soepterrine ei en room kloppen en bij kleine beetjes tegelijk aan de soep toevoegen. AARDIGE KERSTCADEAUTJES. Velen zullen zich in de komende dagen af vragen, wat zij toch wel zouden kunnen geven aan familieleden en vrienden. Wij vertrouwen d/aajhom, dat enkele aanwijzingen en nieuwe ideeën welkom zullen zijn. Het gr00te punt is natuurlijk het bedrag, dat men kan en wil besteden en daarom zullen wij eerst eenige dure cadeaux en vervolgens eanige^goedkoopere opnoemen, die daatrom niet minder aardig be hoeven te zijn. Wat slaat een antiek stoeltje, een tafel pf tafeltje of een kist, waar men op zitten kan en eventueel vo< vpen op kan neerzetten, niet mooi en welk cachet geeft zooiets aan een kamer. Ook een mooie spiegel is in vele ge vallen een aanwinst en zulke sl ukken blijven soms generaties lang in de familie. Een draai baar boekenkastje, met zware silhouetten op de paneelen, is bovendien practisch, ook in den modernen tijd. Tusschen twee haakjes een mooi geschenk voor de huisvrouw is een Trigidaire, een eleo- Srische koelkast. Deze zijn .zóó bekend, dat wij er wel niet veel meer over behoeven te zeggen. Toiletsfellen of suitcases met een toiletstel 'n het deksel, zijn een welkom geschenk voor f ïenschen, die veel reizen, al is het maar, dat zij hun weekend meestal elders doorbrengen. Bovendien is een toilelstel, In edel metaal uit gevoerd, steeds een keurig geschenk voor iedere trouw, die prijs stelt op een chique toilet tafel. Tegenwoordig worden ook veel zulke t Ten en sui'cases voor hcerein gemaakt;door dat in zulk een sul'case alles tegen het deksel wordt vastgehouden, blijven de kleeren ook beter. Een kamerschut met. een mooie voorstelling kan uw heele salon opfleuren. Een nest van tafeltjes, die in elkaar geschoven kunnen wor den, is handig, als men veel menschen op be zoek krijgt. Zij kunnen dan hun consumptie bij zich houden en behoeven niet ie reiken naar een yer-ver wij derde tafel. Ik zag ook ergens kandelaars, waar de kaarsvlam aan één zijde werd beschermd door een ovaal, eenigszins hol spiegeltje. Een aardig rooklafeltje was voor zien van een grooten aschbak met een daarvoor gebogen draak, waart gen de sigare'ten konden getipt. Iets nieuws zijn de zachte kleedjes en karpetjes van chenille, zooals Mohawk Che nille. Wanneer iemand bedlegerig is, of uit vrije verkiezing gewend is, het on bijt op beri te ge bruiken, kan men een geschikt on'bij (tafeltje geven met pooljes van ongeveer 25 cM. Voor zieken bestaat ook een model, waarvan het blad schuin opgeklapt kan worden als hóeken- standaard. jeland's geschiedenis, terwijl de koningin en de prinsessen een kribbe met het Kerstkind of ■en ander op Kerstmis betrekking hebbend on derwerp kiezen. Deze kaarten worden uitslui tend verzonden aan staatshoofden en de naaste familieleden der regeerende vorsten. KERSTKAARTEN ONDER DE STAATSHOOFDEN. Het gebruik, elkaar Kerstkaarten te sturen, gaat meer en meer verloren. Het is echter nog altijd in zwang bij vorstenhuizen en bij pre sidenten. Deze Kerslkaarten worden door voor aanstaande kunstenaars ontworpen en het on derwerp is elk jaar iets anders. Vele vorsten laten op de Kerstkaarten gebeurtenissen uit hun eigen leven of uit de geschiedenis van hun Land afbeelden, anderen geven de voor keur aan godsdienstige onderwerpen. Zoo la ten in Engeland de koning en de prinsen hun kaarten voorziaa van een voorstelling uit En- ENKELE KERSTGEBRUIKEN. Overal wordt 'het Kerstfeest gevierd, maar overal op een andere manier. Ieder vogieltje zingt zooals het gebekt is. Van al die verschillende manieren wil dit artikel iets verhalen. Niet van "die feestelijkhe den Welke in alle landen eender zijn," maar telkens een typeerend staaltje. AMERIKA. In Amerika bijv. wordt Santa Claus in den Kerstnacht gevierd. De kinderen krijgen ge schenken, die voor zoover mogelijk in een oude kous gestopt worden, en de volwassenen doen zich te goed aan een Kerstmaal, waarvan min- cepie en plumpudding, benevens kalkoen de hoofdgerechten uitmaken. BELGIË. In de Belgische dorpen leeft nog een aller aardigst gebruik, dat vooral de in'eresse van de jeugd heeft. Een roggebrood wordt ver weg geworpen en het kind, dat het Kerstbrood weet te bemachligen is voor een jaar koning, waar aan een eereplaats in de kerk verbonden is. DUITSCHLAND. Zooals op St. Nicolaas onze kinderen een verlanglijstje opstellen ter oriëntatie van St. Nicolaas, zoo doen de Duitsche kinderen dit op Kerstmis, „Weihnachlen". In dit land wordt buitengewoon veel werk gemaakt van dit feest. Nergens ziet men fraai ere Ker'tboomen, nergens is ook de Kerstmaal- tiid met z'n „Lebkuchen", „Weihnachtsstollen" i'M, zoo uitgebreid. ENGELAND. Ook in Engeland slooft men zich uit om van Kerstmis iets bijzonders Ie maken. Het zingen van Christmas-ciarrols is niet van de lucht en de mistletoe kent vele geheimen. De maaltijd is overvloedig en de plumpudding vormt Ook hier „de kroon op het werk". NOORWEGEN. De Noren weten wat feestvieren is. Kerstmis Joel noemen zij het duurt van 24 Decem ber tot 13 Januari. Uitgebreide maatregelen zijn getroffen voor de maaltijden en de voor raad Mjöd (wijn en honing) mag er zijn. Niet alleen voor de menschen wordt gezorgd, maar, op het platteland staan bij iedere hofstede twee korenschovenvoor de vogels. Ook zij moeten 'n „Gladelig Jul" hebben. ZWEDEN. Een typisch Zweedsch gebruik stamt nog uit den tijd van de heidenen n.l. het verscihijneü! van de Joelbock, een monsterlijk-uitgedoste ge stalte, waarin later een of ander familie-lid. wordt herkend. De straatjongens houden er een speciaal Sterrefeest op na. De Slerrekoning Judas en de Drie Koningen gaan zingende langs de hui zen en het is verwonderlijk te bespeuren hoe veel Sterrekoningen en Judassen er wel niet kunnen zijn. SERVIË. De Serven hebben hun Badniach, ©en blok eikenhout, dat -op Kerstavond in den haard hioet branden en 'dat met veel plechtigheid en vertoon wordt binnengebracht. DE KERSTBOOM. Hoeveel veranderingen het Kerstfeest zelf ookf'heeft ondergaan de Kerstboom was er steeds aan verbonden. En al te zeer moet men zich daarover niet verwonderen, want vele eeuwen geleden,reeds dacht men dat bepaalde hoornen zegen aanbrachten. Volgens Prof. Ar nold Meyer werd het eerst melding gemaakt van een Kerstboom omstreeks 1600. Het was de stad Straatsburg, die daarvan de primeur had. Verschillende schrijvers staven dit bericht, Van uit den Elzas via Duitschland werden ook de nadere landen ermee bekend, Frankrijk in 1870 onder invloed van de Duitsche soldaten. TOEN JESUKEN SPEELDE. Joannes Redding!us. (Nadruk verboden). Toen Jesuken speelde in de schaduw van 't [huis, Toen woei door de blaêren melodisch geruis ch, En toen hij in droomen langs b'oei-struiken trad, Was goudglans van zon op het effen© pad. En toen Hij nadenkend het hoofd boog terzij, Was de opene hemel hem dichter nabij. Entoen Hij welluidend een wonderwoord sprak, Toen zong daar een vogel op rustigen tak. Het lied van de luchten, dat was Hem een schat, En bloei van de boomen en glans op het pad. En 't denken en 't weten van 't woord, dat Hij [sprak, En 't lied van den vogel op windstillen tak. Maar diep in Zijn droom, daar zag Hij de kroon Van bloeddroppen rood van Gods eenigen Zoon. En Jezus, de Koning der Koningen, schreed Den hof door, an wit was Zijn b'inkende kleed. (Gopywght De Kjnqiftk)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Nieuwsblad/Wegeling’s Nieuwsblad | 1930 | | pagina 7