min i
Wenken op technisch gebied.
I
ga;
2J32 II
i ';i;!
otii
Richtlijnen inzake regelin
gen voor handelsreizigers.
Hoofdpijn-Migraine?
helpen veilig en vlug. Doos 10 en 50ct
Acht-zeven-zes-dubbel nul.
ZONDER PRIJSVERHOOGING
Land- en Tuinbouw
Zuinig met gas
en electriciteit.
Het Vrouwenhoekje
CO
39
CO
m
1
ra1
c$
B
a
"c3 H B
a'.awj
c3
41
41
41
C
41
41
C
41
m
ci
13
•X3 S3 p
a I
'•2 a 11
S3
m .0
I 1,
I
bo
..Su,
60— M I
'H j*t
G •*-» o M
CI Li t-5
2J; -o
T3SS,
b. 1
b. 2
b. 3
Cj 1
c. 2
c. 3
Voor welke het examen in twee gedeel
ten kan worden afgenomen.
In de examen-programma's, omschre
ven in de bijlage C, zijn een aantal wijzi
gingen en aanvullingen aangebracht,
met de strekking hierboven onder 1 tot
en met. 4 aangeduid.
Verder is de vroegere aanteekening
op de akten N XIX voor de beginselen
dar land- en tuinbouwkunde vervallen
en veranderd in oen zelfstandige akte
N XXI voor het onderwijs in die begin
selen aan lagere meisjesscholen voor
landbouwluüshoudkunde.
In het programma voor de examens
ter verkrijging van de zoogenaamde pae-
dagogische getuigschriften (art. 38,
eerste lid der N.O.-wet) is een nieuw
uitvoerig hoofdstuk „vrijstellingen" in-
gelascht.
Voorts is de examenstof in dit pro
gramma eenigszins anders gerangschikt
en verduidelijkt.
De datum van inwerkingtreding van
het herziene besluit en de bijlagen is ge
steld op 1 Jan. 1942. Dit wil dus zeggen,
dat de nieuwe bepalingen voor het eerst
zullen worden toegepast op de in het
jaar 1942 (gewoonlijk in het voorjaar
en den zomer) te houden examens.
Het besluit met de bijdragen is tegen
betaling verkrijgbaar bij de rijksuit-
geverij in Den Haag.
Het College van Rijksbemiddelaars
heeft, gezien de vele gevallen, waarin
door de tijdsomstandigheden handelsrei
zigers hun inkomen belangrijk zagen ver
minderen of geheel tot niets terugloopen,
den Raad van Bestuur in Arbeidszaken
verzocht van advies te dienen omtrent
de gedragslijn, welke in dergelijke geval
len te volgen ware, in afwachting van
eèn definitieve algemeene regeling. Na
dat hierover de samenwerkende handels
bedienden-organisaties waren gehoord,
heeft het College van Rijksbemiddelaars
zich kunnen vereenigen met dit advies.
Dientengevolge zullen bovengenoemde
gevallen, indien door onderling overleg
tusschen werkgever en werknemer geen
resultaat wordt bereikt, als volgt worden
geregeld.
Het college zal bij de behandeling der
verschillende gevallen de reizigers in-
deelen in de volgende groepen:
1. Zij, die een vast salaris genieten.
2. Zij, die vast salaris plus provisie
ontvangen.
3. Zij, die uitsluitend op provisiebasis
werken.
a. Reizigers, in dienst van ondernemin
gen, die volop in bedrijf zijn, maar die
als reiziger gedeeltelijk of geen werk
hebben, omdat hun functie in het dis
tributieproces overbodig is geworden.
b. Reizigers in dienst van ondernemin
gen, die niet meer volop in bedrijf zijn,
en die als reiziger gedeeltelijk of geen
werk hebben.
c. Reizigers in dienst van stilliggende
ondernemingen, die geen werk hebben.
Onder ondernemingen worden zoowel
fabrieken als handelsondernemingen,
grossiers daaronder begrepen, verstaan.
Bij deze drieledige onderscheidingen ont
staat dan het volgende schema van ge
vallen, waarin zich moeilijkheden kun
nen voordoen,
■as?
ai 8 2
-g bDO
0
2
u) bo
bp:P
CflH«
Ji 53 Cf
"F p..»S
O O.S3 M
g 2
Reizigers met
vast salaris a. 1
Reizigers met
vast salaris
plus provisie a. 2
Reizigers alleen,
bp provisie a. 3
De grondgedachte bij do behandeling
van deze verschillende gevallen zal zijn,
dat de reizigers in het algemeen in hun
sociale positie op één lijn moeten wor
den gesteld met vergelijkbare categorieën
van het in dienst der betrokken onder
nemingen zijnde personeel. Hiervoor zal
als regel in aanmerking moeten komen
het commercieele en administratieve per
soneel. Er zal dus moeten worden ge
waakt, dat de reizigers niet met het ge-
heele risico wordt belast en daardoor in
een ongunstiger positie wordt gebracht
dan de bedoelde in de onderneming
werkzaam zijnde employé's,
Voor de gevallen, a. 1, reizigers, die
uitsluitend een vast salaris genieten, zul
len zich ten aanzien van de honoreering
geen vragen voordoen. Voor het verlee-
nen van vergunning tot salarisverlaging
zal in zulke gevallen in den regel geen
aanleiding bestaan.
Voor de gevallen a. 2 en a. 3 zal even
eens het netto-inkomen worden gewaar
borgd, dat gemiddeld gedurende de jaren
1937, 1938 en 1939 werd genoten. Hierop
zal echter oen aftrek van 15 pet. worden
toegepast, opdat voor den betrokken rei
ziger een zekere prikkel tot uitbreiding
van zijn werkzaamheden blijft bestaan.
In de gevallen a. 2 en a. 3 behoort dus
in den regel door den werkgever aan
don handelsreiziger te worden uitgekeerd
85 pet. van het netto-inkomen uit vast
salaris plus provisie of provisie alleen in
de bovengenoemde basis-periode. Indien
geen afzonderlijke onkosten-vergoeding
wordt toegekend, zal bij de vaststelling
van het bruto-inlcomen, behalve met het
bovenstaande, ook rekening worden ge
houden met de door den reiziger te ma
ken onkosten. Des© richtlijn sal niet gel
den voor de gevallen, dat het vaste sala
ris meer dan 85 pet. van he+ totale ge-
middeide inkomen in de basis-periode
uitmaakt Tn da* geval bohoeft het ver
lies Ran inkomen uit provisie niet te
worden goed gemaakt.
Bij allo gevallen onder a. is sprake van
een volop in bedrijf zijnde onderneming.
Tor beoordeeling van het „volop in be
drijf zijn" zal ln aanmerking worden ge
nomen, of al dan niet voor het overige
personeel loons- of salarisverlagingen zijn
toegepast, een godoelte van dit porsonoel
op wachtgeld is gostold, of wel bij dit
porsonoel-ontslagen in vorband met be-
drijfsslapte zijn voorgekomen. Doen zich
deze omstandigheden niet voor, dan zal
de bovenaangegeven richtlijn dus -wor
den gevolgd. Doen zich deze gevallen wel
voor, dan komt men tot de categorieën
b. en c. waarbij de onderneming geacht
moet worden nog maar gedeeltelijk in
bedrijf te zijn of stil te liggen.
De gevallen b. 1 en c. 1 zullen geen
aanleiding tot moeilijkheden geven. Het
vaste salaris zal kunnen worden verlaagd
na verkregen vergunning van het col
lege.
Ten aanzien van de gevallen b. 2 en b.
3 zal hier allereerst worden vastgesteld,
welke maatregelen ten opzichte van het
overige commercieele en administratieve
personeel zijn getroffen. Zijn voor dit
personeel salarisverlagingen ingevoerd of
wordt door dit personeel short time ge
werkt, dan zal den reiziger eenzelfde ge
deelte van zijn netto-inkomen worden ge
waarborgd als het gedeelte van het vroe
gere inkomen bedraagt, dat aan het ove
rige personeel eventueel met behulp
van een aanvullende wachtgeldregeling
wordt toegekend. Dit zal geschieden
door voor deze reizigers vast te stellen
een inkomensgarantie, die bedraagt een
op grond van het bovenstaande nader te
bepalen percentage van het gemiddelde
netto-inkomen in de basisperiode. Op
grond van de bij de gevallen a. 2 en a. 3
genoemde overweging zal dit percentage
nooit hooger zijn dan 85.
Is een gedeelte van het overige per
soneel ontslagen, of geheel op wachtgeld
gesteld, dan zal de salarisregeling voor
de reizigers, aan wie geen ontslag is ver
leend en die niet op wachtgeld zijn ge
steld, zich als boven aangeduid aanslui
ten bij de regeling van het in dienst ge
bleven, niet op wachtgeld staande per
soneel. Voor de vergoeding van onkosten
geldt hetzelfde als voor de categorieën
a. 2 en a. 3.
In de gevallen ten slotte van het type
c. 2 en c. 3 dat dus de onderneming stil
ligt en de reiziger geen werk meer heeft,
zal bij de reizigers dezelfde regeling wor
den toegepast als voor het overige perso
neel getroffen.
In gevallen, waarin een werkgever zijn
reizigers niet, of minder dan 36 uur per
week wil laten werken, dan wel ontslag
geven, dient hij hiervoor vergunning te
vragen aan de arbeidsinspectie. Deze zal
als regel aan het verleenen van deze ver
gunning de voorwaarde verbinden van
een wachtgeldregeling.
Het College van Rijksbemiddelaars zal
elk geval apart behandelen en indien
noodig, van bovengenoemde richtlijnen
afwijken, ten einde elk speciaal geval
naar vereischte te regelen.
<ö%<0 V iJlijnfiaidtJeA
Kent u dit getal?
Het is een getal, dat van buitenge
woon groote beteekenis is.
Het is het gironummer van de Neder
landsehe ambulance.
leder Nederlander moet dit getal
kennen.
Maar er moet meer gedaan worden.
Als u dit getal kent en weet waarvoor
het dient, dan rest nog slechts de daad.
Dan neemt u een girobiljet en stort
uw bijdrage voor de Nederlandsehe am-
buïance. Honderden deden hun plicht
reeds. Nu is het uw beurt.
Acht-zeven-zes-dubbel nul.
NEDÊRLANDSCHE AMBULANCE
Koninginnegracht 22, 's Gravenhage.
plaatsing van advertentiSn
in alle bladen.
Administratie „De Zeeuw".
VERBOUWT KOOLZAAD!
Dr ir J. B. van der Meulen schrijft in
den „R. K. Boeren- en Tuindersstand":
Om een denkbeeld te geven van de
hoeveelheid vet, die de koolzaadteelt in
ons land kan opleveren, noemen wij het
volgende. Gesteld, dat per hectare 3000
kg koolzaad wordt voortgebracht, waar
uit (bij persing) 39 pet. olie ontstaat,
dan is de „directe" vetproductie 1170
kg per h.a. Bij de persing ontstaat ver
der 60 pet. koek met 27 pet. verteerbare
eiwitachtige stof en een zetmeelwaarde
van 65. Deze koek komt, gemengd in de
samengestelde veevoeders, volledig ten
goede aan de Nederlandsehe rundvee
voeding en omdat per hectare geteeld
koolzaad 1800 kg koek met 486 kg V.E.
S. m 11.70 kg Z3W, ontstaat, kan hieruit
by de wintervoeding van het rundvee
nog circa 6000 kg melk worden gevormd,
waarin ct. 200 kg melkvet aanwezig is.
Alleen uit het oogpunt van vetproduc
tie beschouwd, kan de opbrengst per ba.
koolzaad dus geschat worden op
1170 kg raapolie
200 kg melkvet
1370 kg vet in totaal.
Het behoeft geen betoog, dat doze vot-
productie vele malen grooter ls dan de
productie van melk- en vleeschvet, die
men van een hectare grasland verkrijgt!
WENKEN VOOR DE PRAGTIJK.
Zooals iedereen weet, moeten wij extra
bezuinigen op ons gas- en electriciteits-
rantsoen. Deze bezuiniging tot 75 van
het verbruik brengt vooral ook voor de
industrie talrijke moeilijkheden met zich
mee. We kunnen ons voorstellen, dat er
bedrijven zijn, die blij zouden zijn, als
zij de opgelegde beperking van 75 ten
volle konden benutten, indien zij over
voldoende grondstoffen beschikten. Ge
lukkig zijn er tal van industrieën voor
wie de vermindering moeilijkheden be-
teekent. Het is boven alles de plicht van
iedereen zoo zuinig mogelijk met gas en
electriciteit te zijn.
Daarom geven wij hier eenige wenken,
die ook van officieele zijde worden ver
spreid, die algemeene aandacht en toe
passing verdienen.
Zorg, dat geen licht onnoodig brandt.
Hoe vele malen gebeurt het niet, dat
men licht laat branden (ook overdag!)
in gangen en portalen hetgeen zelfs in
normale tijden overbodig is. Voorzie uw
ramen van een gemakkelijk aan te
brengen verduistering, zoodat het onnoo
dig is, dat er bij vol daglicht, kunstlicht
gebruikt moet worden.
Gebruik voor ruimten, waar u mot
minder licht toekunt, lampen van min
der watt-vermogen.
Hoe vele malen wordt vergeten het
licht bij machine-, zoomede in kantoor
lokalen uit te doen, indien men eenigen
tijd bij een andere af deeling inlichtingen
moet vragen.
Er kan nog belangrijk worden bezui
nigd door er steeds op te letten, dat geen
motor of machine onbelast loopt. We den
ken daarbij aan draaibanken, fraisma-
chines, weefgetouwen, spinmachines, za
gen, schaafmachines, mangels, waschma-
chines enz., te veel om allemaal op te
noemen. Daarbij moet u bedenken, dat
een volbelaste motor zuinig werkt, streeft
daarom naar een volle bezetting van uw
apparaat. Hebt u voor een kookketel niet
iederen dag volop werk, wacht dan een
dag tot u de geheele kookketel kunt be
nutten. Steekt Uw brandergereedschap
pas aan, als alles voor 't werk klaar is.
Vergeet niet branders, vooral die, die
minder zichtbaar branden, af te sluiten
als u klaar bent.
Wees zuinig met warm water. Let op
voor warmteverlies. Laat de vlam niet
om de pan spelen, daar hebt u geen nut
van. Denk er aan, wanneer u iets koken
moet, dat u het in gesloten pannen doet.
Niet afgedekte pannen vereischen veel
warmte, daar waterverdamping veel ca-
loriën kost. Laat vooral uw gasbranders
nazien. Kleine veranderingen geven uw
branders dikwijls een hooger rendement.
Wees zuinig met het gebruik van een
groote gasvlam. Is de inhoud van 'n ketel
aan de kook, verlaag de vlam dan zoo
danig, dat de inhoud blijft koken. Steek
het gas niet aan, voordat u het werkelijk
noodig hebt. Vul de ketel met zooveel
water, wat u warm gebruiken wil, dat
u voldoende hebt, zoodat u geen teveel
ongebruikt weg moet gooien. Zet uw
aardappelen en groenten met zoo weinig
mogelijk water op.
Gebruik uw stofzuiger doelmatig. Haal
hem langzaam over het kleed, en bedenk
dat een stofzuiger geen vloerbezem is.
Dus veel heen en weer halen heeft geen
enkel nut en het resultaat wat u berei
ken wil bereikt u eerst veel later, zoodat
de motor onnoodig draait. Stofzuig alles
achter elkaar af. Het aanzetten van de
motor kost telkens weer extra electrici
teit.
Hebt u kookplaten, zet ze dan tijdig
af, dat ze niet overbodig lang warm
blijven. Zet uw radio aan, als er werke
lijk wat door de radio te hooren is, wat
uw interesse heeft. Laat het toestel niet
onnoodig aan staan.
Bent u in 't bezit van een electrische
koelkast, open deze dan niet meer dan
strikt noodzakelijk is. Daardoor bespaart
u op uw electrisch rantsoen!
Hebt u gas- of electrische verwarming,
zorg dan tegen den winter voor een
goede isolatie. Laat de deuren niet on
noodig open staan en als de kamer op
temperatuur is, laat de kachel dan op
„klein" branden of schakel eenige ver
warmingselementen uit. Hang goede
thermometers op, waarop u de tempera
tuur kunt regelen, zoodat u zich aan een
bepaalde temperatuur gewent.
Denk er aan, dat u het bad niet met
meer water vult, dan strikt noodzakelijk,
is. Gebruik daarbij de geyser volbelast en
regel de temperatuur van uw bad met
extra koud water. Gebruik de warme
douche niet onnoodig. Het kost allemaal
veel electriciteit of gas.
Als u electrisch strijkt, zet het ijzer
dan tijdig af, vooral voor het strijken
van kleinere stukken. U kunt op die ma
nier met ongeveer tweederde gedeelte
van de electriciteit toe, die u er in een
normaal geval voor zoudt gebruiken.
I.aat het theelichtje niet langer branden,
dan noodzakelijk is. Gebruik de thee
muts zoo vlug mogelijk.
We zouden op deze manier nog eenige
tijd kunnen doorgaan. Iedereen zal voor
zich zelf 't beste kunnen bepalen,, hoe men
bezuinigen moet. Als u het bovenstaan
de doorleest, zult u bemerken, dat er
bepaalde dingen bij zijn, die u reeds op
oen dergelijke manier doot. Andere ge
vallen zullen er zijn', waur u niet aan go-
dacht had en als u zich oen beetje moolte
geeft, zult u bemerken dat die bezuini
ging van 25 nu heusch niet zoo erg
is. Misschien bespaart u nog wel meer!
Vragen: A. K. te T.: Wij meenen,
dat u daar een vergunning voor noodig
hebt. Stelt u zich even in verbinding met
het distributiekantoor. Dat kan u alle
gewenschtc inlichtingen geven. Natuur
lijk is een en ander mogelijk, maar of
het 't gewenschte resultaat oplevert, be
twijfel ik zeer.
J. B. te W.: Solutie is een oplossing
van ongevulcaniseerde rubber (b.v. crêpe
rubber) in benzol. Soms v/ordt er wat
hars aan toegevoegd voor snellere dro
ging. Andere oplosmiddelen als aether,
zwavel-koolstof e.d. schijnen ook gebruikt
te kunnen worden.
GROENTEN IN HET ZOUT.
Groenten inzouten heeft op het
oogenblik boven den gewonen inmaak
vóór, dat deze bewerking weinig gas
kost, in de meeste gevallen in 't geheel
geen gas. Snijboonen b.v. vermengt men
laag om laag met het zout in het in-
maakvat; andijvie en zuurkool worden
voorgepekeld, d.w.z. nadat men ze
schoongemaakt en gesneden heeft (de
zuurkool geschaafd; men neemt hier
voor tweemaal zooveel witte als sa-
voye kool), kneedt men ze stevig door
elkaar met een paar handen zout, b.v.
Nezo, dat juist voor den inmaak uitste
kend blijkt te voldoen. De andijvie moet
na dit kneden nog een uur blijven staan,
wordt dan uitgedrukt en in het vat ge
daan; de zuurkool wordt met 4 peper
korrels per kool vermengd.
Ten slotte drukt men de groente stevig
aan in den pot en legt er een schoonen
doek op, waarop een zware steen.
Bij rauw inmaken (snij- en tuinboo-
nen, tomaten, augurken) heeft men noo
dig 1/3 van het groentegewicht aan
zout; bij voorpekelen (andijvie, kropsla)
neemt men 1/4 van het gewicht der
groente.
Men kan inmaken in een Keulschen
pot of een glazen inmaakvat, of ook in
een geheel onbeschadigden émail em
mer. Men reinigt het vat met een heete
soda-oplossing, spoelt 't daarna herhaal
delijk met schoon water uit en laat het
drogen, beschermd tegen stof.
SCHOENEN-POETSEN.
Het klinkt vreemd voor een schijnbaar
zoo eenvoudig werkje als schoenenpoet
sen, maar ook dat is een kunst, die ge
leerd moet worden. Het gaat er niet al
leen om, wat schoensmeer op het leer te
smeren en dat uit te borstelenhet gaat
er om, iederen schoen en iedere leersoort
de behandeling te geven, die hij ver-
eischt.
Een eerste vereisch te is: goed mate
riaal gebruiken en systematisch werken!
Voor iedere kleur leer (dus bijvoor
beeld zwart, bruin en beige) heeft men
twee borstels. Eén om de crème aan te
brengen en een ander om de schoenen,
als zij zijn ingesmeerd, uit te borstelen.
Vóór de crème wordt aangebracht,
moeten de schoenen volkomen stofvrij ge
maakt worden. Daarna zóóveel crème
aanbrengen als de meer of mindere kaal
heid van het leer verlangt. Het schoeisel
van schoolkinderen zal uit den aard der
zaak het meeste vet behoeven. Door het
stevig inwrijven met de crème vult men
de poriën vair het leer, zoodat vuil en
vocht minder goed naar binnen kunnen
dringen en men het leer zacht en soepel
houdt.
Dadelijk na het insmeren wrijft of bor
stelt men het overtollige vet weg, want
als dit hard er, stijf is geworden laat het
zich niet zoo gemakkelijk meer verwijde
ren, zoodat dan het leer kleverig en dof
blijft.
Zeer aan te bevelen is Ijet gebruik van
flanellen of fluweeren lapjes, van zachte
borsteltjes voor het insmeren; om uit te
wrijven ook weer doeken van fluweel
of flanel, séhoenenkussentjes of borstels.
Nawrijven met een oud stuk linnen
maakt de schoenen prachtig, vooral als
zoo'n doekje reeds largeren tijd voor dit
werk gebruikt wordt.
Hoe beter men de sehoenen onder
houdt, hoe langer ze meekunnen en dat
is in dezen tijd nóg meer waard dan
anders. (Hbld).
HET ONDERHOUD VAN WIT
LINNEN SCHOENEN.
Wit-linnen schoenen kan men zeer
lang „als nieuw" houden door ze na
gebruik met een droog nagelschuiertje
flink te borstelen. Komen er echter vlek
ken op, dan moeten ze opnieuw gewit
worden. Het beste geschiedt dit met een
vloeistof, die speciaal voor wit linnen
in den handel is. Men smeert de schoe
nen hiermee in, door een lapje of een
stukje 3pon3 met de vloeistof te be
vochtigen en luchtig op het linnen te
drukken. Men moet er voor oppassen
het linnen niet te nat te maken. Zijn
de schoenen weinig vuil, dan kan men
de vloeistof verdunnen met water. De
randen en de zool neemt men na de be
werking met water af. Men laat de
schoenen bij voorkeur in de zon drogen.
Zijn linnen schoenen zeer vuil, dan
borstelt men ze in een' lauw. sop van
huishoud-?,eep schoon, spoelt ze na en
wit ze dan. De schoenen daarna opvul
len met proppen krantenpapier en bui
ten laten drogen,
OM AANBRANDEN VAN
TAPTEMELK TE VOORKOMEN1
Menige huisvrouw sal tegenwoordig
taptomelk moeten gebruiken.
Taptemelk mist weliswaar zoo goed
als geheel het in de melk aanwezige vet,
maar het is een verkeerd begrip, dat
taptemelk slechts een geringe voedings
waarde zou hebben. Met uitzondering van
het vet zijn de bestanddeelen der volle
melk in taptemelk in dezelfde hoeveel
heden aanwezig. Deze verschaft ons dus
eiwit, koolhydraten, verder fosfor en
yzer.
Vele huisvrouwen hebben neiging om
het gevaar van aanbranden der tapte
melk te overschatten.
Inderdaad moet taptemelk voorzich
tige! gekookt, worden dan volle. De op
lossing is echter eenvoudig: we smeren
den binnenkant van de pan in met een
heel klein beetje vet of boter (het vette
papier van een pakje boter is reeds vol
doende!) en roeren af en toe.
Een tweede manier om taptemelk te
koken is deze: men laat in de pan „een
bodempje" water aan de kook komen,
giet dit weg en kookt vervolgens de melk
onder af en toe roeren.
Taptemelk kan uitstekend gebruikt
worden in pappen, soepen, stamppotten,
saussen, vla's en pudding en verhoogt op
die wijze de voedingswaarde van onze
maaltijden.
a> w,
in ra c
10 «M
-5
i
u
O)
Zondag 17 Augustus 1941.
HILVERSUM I. 415.5 M.
8.00 Gewijde muziek (gr.pl.). 8.30 B.N.
O.: Nieuwsber. 8.45 Gram. 11.00 Con
certgebouworkest (opn.) 12.00 Omroep
orkest. 12.45 BNONieuws- en econ. ber.
I.00 Ned. Verbond voor Sibbekunde:
Vragenbeantwoording. 1.15 Eerste Ned.
Radio-Muziekfeest voor Harmonie- en
Fanfare-orkesten. In de pauzes: Decla
matie en Gram. 3.15 Radiotooneel. 3.40
Vervolg van 1.15. 4.05 Gram. 4.30 Orgel
muziek (gr.pl.) 4.45 Het Amsterd. Bach-
ensemble. 5.30 Voor de jeugd. 6.00 Gram.
6.10 Sport van den dag. 6.35 Gram. 7.00
Actueel halfuurtje. 7.30 Revueprogr.
8.10 Radiotooneel. 8.30 Rotterd. Phil-
harmonisch orkest, m.m.v. declamatrica
en gram. 9.30 Gram. 9.45 BNO: Nieuws
ber. 10.0010.15 BNO: Engelsche uit
zending: An American sees Holland,
HILVERSUM H. 301,5 M.
8.00 Gram. 8.30 BNO: Nieuwsber. 8.45
Gram. 9.00 Vroegdienst. 10.00 Zondag
morgen zonder zorgen. 12.00 Cyclus
„Kent Gij Uw Bijbel?" (Voorber. door
de Chr. Radio-Stichting). 12.15 Solisten
concert. 12.45 BNO: Nieuws- en econ.
ber. 1.00 Ernst van 't Hoff met zijn 15
solisten. 1.40 Gram. 2.00 Causerie „Pe
ter Benoit, een kampioen voor de volk-
sche muziek". 2.15 Haarlemsche orkest-
vereeniging, solist en gram. 4.00 Wij
dingswoord (Voorber. door de Chr. Ra
dio-Stichting). 5.10 Gram. (Voorber.
door de Chr. Radio-Stichting). 5.30ANP
Sportber. 5.35 Curt Hohenberger en zijn
orkest. 6.00 Declamatie. 6.10 Omroep
orkest. 6.45 Gram. 7.00 Actueel halfuur
tje. 7.30 Gram. 7.45 Reportage. 8.00 Om
roeporkest en solisten. 9.00 Gram. 9.45
BNO: Nieuwsber. 10.0010.15 Gram.
Maandag 18 Augustus 1941.
HILVERSUM I 415.5 M.
6.45 Gramofoonmuziek. 6.50 Ochtend
gymnastiek. 7.00 Gramofoonmuziek. 7.45
Ochtendgymnastiek. 8.00 BNO: Nieuws
berichten. 8.15 Morgenwijding. 8.25 Ge
wijde muziek (gv.pl.) 8.40 Gram. 9.15
Voor de huisvrouw. 9.20 Gram. 11.00 En
semble Jonny Kroon. 11.25 Declamatie.
II.45 Ensemble Jonny Kroon. 12.00 Zang
met pianobegel. en gram. 12.40 Almanak.
12.45 BNO-.Nieuws- eu econ. ber. 1.00
Ned. Pianoduo. 1.30 Gram. 2.00 Omroep
orkest en soliste. 3.00 Voor de vrouw.
3.45 Gram. 4.45 Voor de jeugd. 5.15
BNO: Nieuws-, econ. en beursber. 5.30
Salonorkest. 6.15 Gram. 6.30 Ernst van
't Iloff met zijn 15 solisten. 7.00 Actueel
halfuurtje. 7.30 Zang met pianobegel.
7.55 Orgelconcert. 8.25 Amsterd. Trio.
8.55 Een praatje over volksweerkunde.
9.10 Beiaardconcert. 9.30 Gram. 9.45 B
NO: Nieuwsber. 10.00—10.15 BNO: En
gelsche uitzending: „Things worth kno
wing about Holland",
HILVERSUM H. 301,5 M.
6.45 Gramofoonmuziek. 6.50 Ochtend
gymnastiek. 7.00 Gramofoonmuziek. 7.45
Ochtendgymnastiek. 8.00 BNO: Nieuws
ber. 8.15 Gram. 10.00 Morgendienst
(Voober. door de Chr. Radio Stichting).
10,20 Gram. 11.00 Declamatie. 11.20
Gram. 12.15 Klaas van Beeck en zijn
orkest. 12,45 BNO: Nieuws- en econ.
ber. 1.00 De Melodisten en solist. 2.00
Utrechtsch Stedel. orkest en soliste. 4.00
Musiquette. 4.30 Gram. 5.00 Voor de
jeugd (Voorber. door de Chr. Radio-
Stichting). 5.15 BNO: Nieuws- econ. en
beursber. 5.30 Viool en piano. 6.00 Gods
dienstige uitzending. 6.15 Orgelconcert
en zang. 6.45 Gram. 7.00 Actueel half
uurtje. 7.30 Gram. 7.45 Politiek week-
praatje. 8.00 Gram. 8.25 Voor den boer.
9.00 Curt Hohenberger en zijn orkest en
het ensemble Bandi Balogh. 9.45 BNO:
Nieuwsber. iO.OQ10.15 Gram,
CTÏ
C/3
=3
CO
3
39
3
3
rsi
3
'O
a
eö
M
4,
O
0
be
fh
fH
N
<D M
a
be
ra
O
O
ai
ra
ai
1
L O
O O
O 0,
<D
g:s>
til g gg
rQ) CO
is
0
•J?
8-
'c
:q»
rQ
O)
13
a
O
O
ft i
ai
13
a
ai
ra
13
a
ai
U)
k.
■c
a
o
>-5
a
01
4->
02
*01
8
4-»
S3
02
a
01
a
ar
ra
01
a
r*T
o
3
0
13
a
01
'o a
0
s~ a
S d
g 2
a o.|
S3 o :p
J3 w
H a O
M
-P H
0 CD iS i
0: a m
o a I
fl) M I
xn r* c3 I
ra a L
05
■8
0
u-j t>» TH CO
H H CSJ
M
N TH CO CO r-t
oó C5 o r4
«I