MIDDENSTANDSBELANGEN Blanca Kinderpoeder Fabriek voor Houtbewerking Wenken op technisch gebied. Fa. GEBR. MULDER GOES Tripfiex, Fijnhout en Boards Leuke Schemerlampjes S. W. GABRIËLSE Het Vrouwenhoekje Radioprogramma vaskoTTsstvragen. Optimisten en Pessimisten. Moedgevende verschijnselen. Rijke taak onder omstandigheden. alle Het teere Babyhuidje vraagt om Groote strooibus voor 25 cent. Korte Kerkstraat 17. Tel. 2201. VOOR: TEL. 2237 GOES gebruikt KOENA'S PAPSOORTEN, Fabriek v. Melkproducten „KOENA" Wand- en Leeslarnpen ontvangen. Voorstad 11, Goes* De regenboog. De algemeene indruk is, dat we leven in een tijd van overgang, oi om met Dr H. Colijn te spreken, op de grens van twee werelden. Het spreekt wel vanzelf, dat wat wij in deze dagen doormaken ook het mid denstandsleven niet onberoerd laat. Al licht zullen zich ook op dit gebied nieu we toestanden en nieuwe verhoudingen openbaren. Er zijn zooals overal elders ook onder de middenstanders en onder hen die in het doen en laten van onzen mid denstand warm belang stellen, opti misten en pessimisten. Er zijn er die meenen, dat er nu een groote kans is dat voor de nijvere mid denstanders alles beter zal worden. En dan denken ze met name aan wat hier en daar verkondigd werd omtrent het verdwijnen van warenhuizen en filiaal inrichtingen. Zij, die zoo droomen doen echter verstandig met maar eens te let ten op wat in het buitenland gebeurde ook in landen die thans zoo vaak aan ons ten voorbeeld worden gesteld. Wan neer ze dat doen en de zaken nuchter bekijken, dan zullen ze waarschijnlijk tot de ontdekking komen, dat men verstan dig doet de verwachtingen maar niet al te hoog te spannen en vooral niet te be- ginnen met het verdeelen van de huid eer de beer geschoten is. Aan den anderen kant staan de pes simisten, die onder den indruk van de moeilijkheden en de onzekerheden van dezen tijd, heelemaal geen perspectieven meer kunnen ontdekken en meenen dat er van de toekomst al bitter weinig te verwachten is. Het is slap in de zaken, ze voelen zich als lam geslagen en hebben niet de minste hoop dat nog weer een nieuwe periode van voorspoed, met name voor den middenstand zal aanbreken. Ook zulk pessimisme is echter niet gerechtvaardigd. Zeker, we doen verstandig de moeilijk heden maar goed onder de oogen te zien en onszelf en anderen niet te vermaken met niet-gegrond-optimisme, maar het is toch ook niet noodig zich een extra don keren bril aan te schaffen. Het kan nog wel heel anders gaan dan sommigen wenschen en velen vree zen. Veel zal hier afhangen van de vraag, welke mannen straks de leiding krijgen. Of het mannen zullen zijn die alleen van praten verstand hebben of ook van doen. Of gepoogd zal worden wat de hoofdzaken betreft rustig voort te bou wen op wat bereikt werd, of dat men zal pogen in afbraak zijn kracht te zoe ken. Er zijn - wat dit betreft enkele moed gevende verschijnselen. Het feit, dat de Duitsche autoriteiten begonnen zijn met contact te zoeken met de bestaande organisaties, wijst in de goede richting. Intusschen zou de middenstand al zeer weinig verstandig doen, door alleen te letten op wat anderen misschien al of niet zullen doen, Nog altijd is van kracht het woord nu een kleine 40 jaar geleden gesproken door Prof. Noordtzij: „Eten natie, die haren middenstand, waardoor dan ook, laat verkommeren of dooddrukken bereidt zich zelf snel ten doode. Maar ev en zeer en niet minder: Een middenstand die zijn plaats niet kent en waardig inneemt; die zijn taak niet met kracht vervult; die tot den bloei niet alleen van eigen leven, maar ook in verband daarmede van het geheele nationale leven niet met allen ernst wil arbeiden, knaagt aan eigen le venswortel, verkankert het nationaal be staan ten doode." Hier werden opmerkingen gemaakt die misschien wel eens teveel uit het oog worden verloren. HUISMOEDERS, de beste. 12 cent per Literflesch. RIJSTPAP, H. O.-PAP, BLOEMPAP GORTPAP, GORTMOUTPAP (geplette gort). Depot GOES, Tel. 2172. Zelfwerkzaamheid is in de eerste plaats noodig en dan ook besef van het feit, dat ook de middenstand beteekenis heeft voor andere volksgroepen. Het was o.a. Dr Kuyper, die hierop de aandacht vestigde toen hij op het in 1903 gehouden eerste middenstands-congres verklaarde: „Het nenngdoen bindt aan huis; in de kringen van den middenstand worden de heste tradition gevonden van het huise lijk leven. Het behoud van dat ethisch- religieus element in onze samenleving is dus mede van het behoud van den mid denstand afhankelijk." Mogen vele middenstanders het zóó zien. Dan zullen ze moed grijpen voor de toekomst en beseffen, dat ze een mooie taak hebben onder alle omstandigheden. LEVENSMIDDELEN. Nu de levensmiddelenvoorziening in dezen tijd onze grootste aandacht vraagt, willen wij eens iets schrijven over de belangrijkste bestanddeelen der levensmiddelen. De samenstelling van onze levensmid delen is ons tot nog toe niet heelemaal bekend. Er is vastgesteld, dat de levens middelen veel stoffen bevatten, die tot de meest verschillende groepen behoo- ren. Wij weten reeds tientallen van jaren, dat de hoofdbestanddeelen van onze voeding eiwitten, vetten en koolhydra ten z\jn. Daar het menschelijk organisme voor het grootste gedeelte uit water bestaat, zoo zal het duidelijk zijn, dat de meeste levensmiddelen ook veel water bevatten. Een bijzonder in de plantaardige levensmiddelen voorkomende stof, de looistof, heeft in de vraag voor de voedselvoorziening nog nauwelijks een rol gespeeld. En dit zeker ten onrechte. De looistoffen zijn niet, zooals velen aan nemen, stofwisselingsproducten. Naai- alle waarschijnlijkheid spelen de looistoffen in onze levensmiddelen- Is er dan geen God meer? Mevrouw Reinsma, al de laatste we ken zoo kalm geweest, gooit in haar wanhoop het broodmes over de tafel. Het stuk brood, waarvan ze broodpap voor Riekje moet koken vliegt er ach teraan en het omgekeerde bordje waar op ze het brood snijdt, de aanleiding van haar woede, komt met een smak weer op de goede kant te staan. Ze is kalm gebleven toen het huis bo ven hen in brand stond. Falm, toen ze tusschen de puinhopen door moest vluchten en Bert haar oud ste, de gymnasiast, door vallende stee- nen doodelijk werd getroffen. Kalm was ze toen ze hem in een mas sagraf moesten begraven, haar oudste lieveling, van wie ze zulke hooge idea len koesterde. Kalm nam ze het op toen Jaap kwam vertellen dat de zaken zóó stonden dat ze tot het uiterste zouden moeten be zuinigen, Kalm en vastberaden heeft ze zoo goed en zoo kwaad als het ging, het nieuwe huis met de vreemde meubelen ingericht, hot vreemde goed ln de kas ten gelegd, kalm enkoud. Maar nu, na deze kleine strubbeling, werj!.t haas» ts vml opeen», Ze kan het brood niet snijden met het stompe mes op een omgekeerd bordje. Ze kan niet enéén blik door de kamer, in gedachten een blik door het heele huis, Riekje met de vreemde pop, Jaap, ergens op reis in een pak dat hem niet past, om de zaken bij elkaar te hou den, Lessie in een jurk van een vrien din, de tweeling op schoolze haat alles. De vraag, die al zoo lang in haar slui mert, die ze telkens heeft kunnen tegen houden breekt zich plotseling naar bui ten: Is er dan geen God meer. Is het mogelijk dat God dit alles toelaat Heel de oorlogsjammer trekt zich sa men in haar hart. De slagvelden. Het verdriet in die duizende gezinnen, de ellende hier in hun eigen kleine wereldje, Bert, die ze nooit meer terug zal zien. Het wordt haar te veel en voor het eerst snikt ze ln bange twijfel haar ver driet uit. De verbrokkelde boterhammen vor men zich tot een bal in haar wringende handen, en telkens klinkt de angstkreet ln haar op: Is er dan geen God meer? Riekje, geschrokken door Moeder's huilen troost haar pop: Stil maar, hui»j8 niet moer branden, mooie huls chemie een zeer voorname rol. De meeste levensmiddelen bevatten verder kleurstoffen. Deze kleurstoffen bedoelen nog iets anders te zijn, dan menigeen denkt. Het is geen „schoon heidsmiddel", maar een stof, die een zeer groote rol kan spelen. Van de in de planten wereld zeer verbreide kleur- j stof carotin, weten wij b.v., dat deze i in zeer nauw verband staat tot de A- Vitamine. Dan bevatten de plantaardige voe dingsmiddelen veel glucosiden, wier be standdeel altijd suiker is, wat van be lang voor de voeding is. Organische zuren, zooals wijnsteen zuur, citroenzuur, appelzuur, melkzuur en andere komen in de levensmiddelen veel voor, zooals reeds lang bekend is. Een tijd lang heeft men het voor komen van minerale bestanddeelen onderschat. Daar voor de instandhou ding van ons lichaam een goede aanvoer van mineralen noodzakelijk is, spreekt het van zelf, dat de minerale bestand deelen een groote rol spelen in de voed selvoorziening. Verder zijn er stoffen, die wij enzymen noemen, die vooral bij de bereiding en fabricage van levensmiddelen, sterk op der voorgrond treden. De laatste 20 jaar weten wij echter ook, dat het niet alleen deze stoffen zijn, die een onzichtbare rol bij de voeding spelen. Ook de ontdek king der vitaminen heeft aangetoond, dat deze aanwezig moeten zijn, willen geen ernstige ziekten optreden, die hun ontstaan aan de voeding te danken heb ben. Over deze materie is reeds veel geschreven en hebben reeds vele onder zoekingen plaatsgehad. Toch staan wij, wat deze tak van wetenschap betreft, eerst aan het begin. Waarschijnlijk zijn er veel meer stoffen, zooals vitaminen, die in onze voeding een zeer belangrijke rol spelen en waar nog niets over be kend is. Daar tegenover staat, dat er ook pro ducten zijn, die wegens zeer schadelijke bestanddeelen, zooals alcaloïden, onze grootste aandacht verdienen. De meeste menschen behooren niet tot de z.g. rauwkosteters, d.w.z. de meesten onder ons gebruiken de levensmiddelen toebereid. Daarom is het ook van groot belang te weten, hoe verschillende pro ducten zich bij de bereiding gedragen. Soms verandert de geheele samenstel ling en daarom is het te begrijpen, dat er menschen waren, die alleen de pro ducten wilden nuttigen in hun oorspron- kelijken staat. Een volgenden keer hopen wij hierop eens nader terug te komen. HET GEWICHT VAN BROOD. Sommige huisvrouwen, welke bijzon der er op letten dat ze het volle kwan tum brood ontvangen, gaan het brood wegen en komen dan soms tot de ont dekking, dat ze op vier bonnen van 100 gram geen 4 ons brood hebben ontvan gen. De directeur van den Keuringsdienst van Waren te Enschedé, de heer J. J. Hansxna, schrijft hierover aan de Zw. Crt: Nu het broodverbruik aan grenzen is gebonden en men zoogenaamd 2 kg brood per persoon per week kan ontvangen, haalt menige huisvrouw haar weeg schaal te voorschijn en bemerkt, dat een brood geen 8, een half ons brood geen 4 ons weegt. Ruzie hebben klant en bak ker geheel ten onrechte. Want het brood wordt niet bij het gewicht gele verd en wettelijk zijn geen gewichts- grenzen voorgeschreven! Brood wordt bereid uit meel, waarvan met water deeg wordt bereid (het melk- brood laten we maar even buiten be schouwing). Wanneer twee bakkers een zelfde hoeveelheid meel afwegen en de eerste gebruikt voor de deegbereiding veel water en bakt zijn brood niet lan ger dan strikt noodig is, terwijl de ander zoo weinig mogelijk vocht gebruikt en flink doorbakken brood aflevert, dan zal het vochtige, ongare brood van bakker no. 1 heel wat zwaarder schijnen dan het stevige broodje van no. 2 en deze laat ste zal volkomen ten onrechte, de ver- hier. Moeder hoort het niet en ziet het niet. Ze ziet alleen Bert, stervend in haar armen. Haar man en Liesie zooals ze de laatste weken zijn, stil en bleek en dan geforceerd opgeruimd, de meubels die ze haat, hier bijeengebracht door men schen die het goed met haar meenen en ze hoort niet anders dan deze eene' kreet in haar hart: Is er dan geen God meer? O, waarom gaf God nu nooit meer een teeken, zooals Hy vroeger teekenen en wonderen heeft gedaan, misschien dat ze dan nog wel kon gelooven. Misschien? Gelooft ze dan niet meer? Is dat haar ook al ontnomen? De broodbal verkruimelt in haar han den. De kruimels liggen op haar schoot, i op den grond. Ze let er niet op. Ze ziet geen uitkomst meer. Alles wankelt. De wereld waarin ze leeft enhaar geloof, en daar zal ze aan ten onder gaan. Het plotse slaan van de regen tegen de ramen doet haar terugkeeren tot haar plicht. Werktuigelijk sluit ze de tuindeuren. Uit de laag neerhangende wolken plenst de regen neer. Snel trekt de bui over. Wezenloos kijkt ze naar de schril- I blauwe lucht, ds waterwitte wolken. denking op zich laden van te weinig af te leveren, wanneer we er niet aan den ken, dat we ons geld alléén voor het meel-, en niet voor het watergehalte van het brood betalen. De Keuringsdienst van Waren onder zoekt dus het bemonsterde brood niet door het direct te wegen, maar laat in een oven het brood eerst volkomen uit drogen, weegt daarna pas wat er aan voedende bestanddeelen overblijft: op deze hoeveelheid komt het aan en daar aan zijn bij de wet grenzen gesteld. Hoe nuttig het dus ook is, dat de huisvrouw van tijd tot tijd de afgeleverde hoeveel heid waren met haar weegschaal contro- teert het brood valt buiten deze ge wichtscontrole. Maar ze kan er op rekenen, dat thans scherper dan ooit, de Juiste samenstel ling van het brood wordt gecontroleerd en behoeft dus niet bang te zijn, dat ze te kort wordt gedaan, wanneer, óók ten gevolge van de veranderde samenstelling het „oorlogsbrood" wat kleiner en lich ter uitvalt dan het tot dusverre gelever de brood. Glucose-stroop. Naar aanleiding van enkele vragen kan medegedeeld worden, dat glucose- stroop de z.g. blanke stroop is, welke kan gebruikt worden .bij het maken van jam, pudding enz. in plaats van suiker. Daar er bij het publiek tot voor kort geen vraag was naar blanke stroop, is deze soort slechts bij enkele winkeliers verkrijgbaar, doch binnenkort zal met het oog op de te verwachten vraag vrij wel iedere kruidenier dit artikel wel voorradig hebben. Rabarberjam met glucose. Op de vraag of glucose, dat is witte stroop, voor jambereiding in aanmerking komt, geeft de Warenwet reeds het ant woord. Volgens de Warenwet mag n.l. in „Huishoudjam" een gedeelte van de sui ker vervangen worden door glucose, een bewijs, dat het mogelijk is. De volgende recepten geven heerlijke jam. Over de houdbaarheid zai pas over eenigen tijd geoordeeld kunnen worden. Ie recept (2 potjes). 1 pd. rabarber, 2 d.l. glucose, 1 ons suiker, 1 pakje pen-jel, sap van y2 ci troen. De in kleine stukjes gesneden en ge- wasschen rabarber met een bodempje water tot moes koken. Pen-jel roerend toevoegen, een minuut bruisend door la ten koken. De glucose en suiker toe voegen. Roerend opnieuw aan de kook laten komen en vijf minuten bruisend la ten koken. Citroensap toevoegen, niet meer door laten koken. De jam zoo heet mogelijk in de met sodawater gereinigde en met schoon water gespoelde potjes gieten. Vullen tot aan den rand, afsluiten met perkament of inmaakvlies; onmid dellijk op een schoteltje op den kop zet ten en, zoo eenige uren laten staan. 2e recept (iy2 potje). 1 pd. rabarber, iy2 d.l. glucose, 1 ons suiker, sap van 1 citroen. De tot moes gekookte rabarber inko ken tot 2/3 van de oorspronkelijke hoe veelheid. Glucose en suiker toevoegen en verder inkoken tot de juiste dikte (een koud geworden druppel op een bord mag niet meer uitloopen). Citroensap toe voegen. Voor vullen en afsluiten: zie bo ven. De Groningsche Huitshoudschool raadt aan van het conserveermiddel ben- ziëzure natron per kg gr. te gebrui ken, als men geen al te goede bergplaats heeft. Bij gebruik van glucose achten wij dit vooral van belang. Het is bij apo thekers en drogisten verkrijgbaar. De beide recepten zullen dan aan houdbaar heid winnen. Geur en smaak worden door citroensap zeer verhoogd; indien nog verkrijgbaar dus aan te raden. De veronderstelling, dat het bereiden van jam met pen-jel of opecta suiker zou sparen, is onjuist. De verhouding suiker tot hoeveelheid jam is dezelfde. (De Plattelandsvrouw.) EEN PRACTISCHE TOEPASSING VAN TOMATEN. Een frisch en voedzaam hapje bjj de koffietafel, waarvan de bereiding niet En dan ontvangt ze het teeken van God. Het teeken dat ze al zoo vaak in haar leven gezien heeft, maar dat ze nooit als n u als teeken herkende. Straks koepelt zich de majesteitelijke regenboog in al zijn kleurenpracht bo ven de aarde. Het teeken dat God eens aan Noach gaf, dat Hij haar nu geeft. Stil klemmen zich haar handen ineen en sluiten haar oogen zich in gebed. Buiten in het tuintje fonkelen in het onkruid en tusschen de steenen de re gendruppels als diamanten. Luid ruischt het overtollige water door de goten. Het laatste dunne buitje schittert als zilver langs het raam. Riekje moet lang zoet met haar pop blijven spelen. Haar pap komt dezen middag niet klaar. Als een andere moeder wacht ze na schooltijd Liesie met de thee. En toch vlijmt de pijn weer als Liesie langs den langen, donkeren gllmmenden asfaltweg nadert. Liesie, het strakke witte gezicht bo ven den slechtpassenden mantel, Liesie, die haar vriendin mist, die Gert mist. Heeft ze haar vroeger wel ooit alleen uit school sien komen? Liesie, die haar ka- veel tijd vraagt van de huisvrouw, zal bij velen welkom zijn. Ook als hors d'oeuvre bij den mid dagmaaltijd kan hetzelfde gerechtje ge geven worden. Het recept luidt Koudegevulde tomaten. 2 groote of 4 kleine tomaten, 1 ons ge raspte kaas, 20 gram (1 afgestreken eet lepel) boter, 1 hardgekookt ei, takje selderij, stukje ui, wat peper, zout en aroma. Wrijf het hardgekookte ei fijn met een vork; vermeng het met de kaas en de boter en maak het mengsel op smaak af met fijngesnipperde selderij,, geraspte ui, peper, zout en aroma. Halveer de to maten (of snijd er een kapje af, als ze klein zijn)hol ze uit en bestrooi den binnenkant met wat peper en zout. Vul ze daarna met het eimengsel, zoodat er een kop op komt. Zorg dat het randje van de vrucht vrij blijft en garneer het bergje met een puntje tomaat of een klein blaadje selderij. Zet ze vervolgens op een met sla bedekten schotel. Enkele melkdranken. Chocolademelk: iy2 1. melk, on- dermelk of half melk, half water; 4y2 lepel cacao, 8 lepels suiker. Breng de melk aan de kook en strooi de droog door elkaar geroerde cacao en suiker erin. Laat alles even doorkoken en de chocolademelk is klaar. Dit is verreweg de voordeeligste ma nier van chocolademelk maken, daar het apart aanmengen van de cacao in kop pen veel meer tijd en ingrediënten vraagt. Waterchocolade wordt op dezelfde wijze klaargemaakt. F o s c o (voor ongeveer één flesch) 1. water, y2 vanillestokje, 12 lepels suiker, 6 lepels cacao. BereidingLaar het in de lengte door gesneden vanillestokje in het water trek ken op een hoekje van de kachel. Meng cacao en suiker door elkaar en strooi dit al roerende in de pan. Laat alles samen nog een 10 minuten doorkoken met het deksel van de pan. Vul de schoonge maakte flesch en sluit deze met een kurk. Fosco kan 3 tot 4 weken worden be waard op een koele plaats. Bij gebruik de glazen of bekers voor een derde deel met fosco vullen en verder koude of warme melk of water toevoegen. Maandag 15 Juli 1940. JAARSVELD. 414.4 M. VARA-Uitz. 8.00 Ber. ANP. 8.15 Orgel. 8.45 Gram. 10.00 VPRO.: Morgenw. 10.15 Declam. 10.35 Fantasie. 11.00 Bont programma (opn.). 12.00 Ber. 12.05 VARA-orkest 12.45—1.00 Ber. ANP. 2.00 Declam. 2.30 Esmeralda, solist en gram. 3.30 Or gel. 4.00 Pianovoordracht. 4.30 Gram. 5.00 Voor de kinderen. 5.30 VARA-ork. 6.006.10 Reportage. 6.40 „Vlaande- ren's aandeel in den bouw van een Ne- derlandsche cultuur", lezing. 7.00 Ber. 7.05 Felicitaties. 7.10 De Ramblers. 7.30 Groningsche uitz. 8.00 Ber. ANP. 8.15 Puzzle-uitz. 8.30 Bont progr. 9.00 Ra- diotooneel. 9.30 Bont progr. 10.15— 10.30 Ber. ANP. KOOTWIJK. 1875 M. NCRV-Uitz. 11.1511.30 n.m. Ber. 7.00 Ber. Duitsch. 7.15 Ber. Eng. 7.30 Gram. 8.00 Ber. ANP. 8.10 Schriftl., meditatie. 8.25 Gew. muz. (gram.) 8.35 Gram. 9.30 Ber. Vlaamsch. 9.45 Zang, viool, piano en gram. 11.00 Gram. 11.15 —11.30 Ber. Eng. 11.30—11.45 Ber. Vlaamsch. 12.30 Ber. Duitsch. 12.45 Ber. ANP. 1.00 Celesta-ensemble en gram. 2.00 Ber. Duitsch. 2.15 Quintolia en Gram. 3.00 Gram. 3.15 Ber. Eng. 3.30 Haarlem's trio en gram. 5.00 Ber. Duitsch. 5.15 Gram. 5.40 Zang met pianobegel. en gram. 6.15 Ber. Eng. 6.30 NCRV-Harmonie-orkest en gram. 7.00— 7.05 Ber. 7.30 Reportage of muziek. 8.00 Ber. Duitsch. 8.15 Ber. ANP. 8.30 Ber. Eng. 8.45 Ber. Vlaamsch. 9.00 Gram. 9.15 Ber. Eng. 9.30 Gew. muz. (opn.). 9.45 Ber. Vlaamsch. 10.00 Ber. Duitsch 10.15—10.30 Ber. ANP en sluiting. 11.15—11.30 Ber. Eng. mertje mist en al de kleine dingen, die in haar meisjesleven zoo belangrijk waren. Maar later, bij het kopje thee met Moeder in de zoo gezellig mogelijk ge maakte kamer is er glans en verwonde ring op het jonge gezichtje. En eindelijk moet ze het zeggen „Moeder, het is zoo anders, zoo... bijna als vroeger. Het lijkt wel of u blij bent." „Ja kindjeeven weifelt Moeder, maar dan vertelt ze Liesie van haar ra deloosheid en van het teeken dat God haar zond. Tranen druppelen neer op haar han den, maar het zijn nu geen wanhoops- tranen meer. Liesie is dicht by Moeder geschoven en dan, voor het eerst praten ze samen over Bert en over Wil, die Liesie beide zoo heel erg mist, en die ze hier op aar de nooit meer terug zullen zien. Ze pra ten over den hemel, waar die twee, dat weten ze zeker, nu zyn, over Vader, die het zoo moeiiyk heeft en over alles van vroeger. Nu kan Moeder er weer over praten, want nu kan ze Liesie wyzen op het vele goede dat ze nog bezitten en bovenal op het geloof, dat ze heeft behouden. Later aan tafel, beduiden Dlck en Kees elkaar dadelijk dat Moeder zien vergist, als ze tegen de volgorde in het verhaal van den. regenboog leeBt. M.

Krantenbank Zeeland

De Zeeuw. Christelijk-historisch nieuwsblad voor Zeeland | 1940 | | pagina 6