MIDDENSTANDSBELANGEN
Blanca Kinderpoeder
Fabriek voor Houtbewerking
Wenken op technisch gebied.
Fa. GEBR. MULDER GOES
Tripfiex, Fijnhout
en Boards
Leuke Schemerlampjes
S. W. GABRIËLSE
Het Vrouwenhoekje
Radioprogramma
vaskoTTsstvragen. Optimisten en Pessimisten.
Moedgevende verschijnselen. Rijke taak onder
omstandigheden.
alle
Het teere Babyhuidje vraagt om
Groote strooibus voor 25 cent.
Korte Kerkstraat 17. Tel. 2201.
VOOR:
TEL. 2237 GOES
gebruikt KOENA'S PAPSOORTEN,
Fabriek v. Melkproducten „KOENA"
Wand- en Leeslarnpen
ontvangen.
Voorstad 11, Goes*
De regenboog.
De algemeene indruk is, dat we leven
in een tijd van overgang, oi om met Dr
H. Colijn te spreken, op de grens van
twee werelden.
Het spreekt wel vanzelf, dat wat wij
in deze dagen doormaken ook het mid
denstandsleven niet onberoerd laat. Al
licht zullen zich ook op dit gebied nieu
we toestanden en nieuwe verhoudingen
openbaren.
Er zijn zooals overal elders ook
onder de middenstanders en onder hen
die in het doen en laten van onzen mid
denstand warm belang stellen, opti
misten en pessimisten.
Er zijn er die meenen, dat er nu een
groote kans is dat voor de nijvere mid
denstanders alles beter zal worden. En
dan denken ze met name aan wat hier
en daar verkondigd werd omtrent het
verdwijnen van warenhuizen en filiaal
inrichtingen. Zij, die zoo droomen doen
echter verstandig met maar eens te let
ten op wat in het buitenland gebeurde
ook in landen die thans zoo vaak aan
ons ten voorbeeld worden gesteld. Wan
neer ze dat doen en de zaken nuchter
bekijken, dan zullen ze waarschijnlijk tot
de ontdekking komen, dat men verstan
dig doet de verwachtingen maar niet al
te hoog te spannen en vooral niet te be-
ginnen met het verdeelen van de huid
eer de beer geschoten is.
Aan den anderen kant staan de pes
simisten, die onder den indruk van de
moeilijkheden en de onzekerheden van
dezen tijd, heelemaal geen perspectieven
meer kunnen ontdekken en meenen dat
er van de toekomst al bitter weinig te
verwachten is.
Het is slap in de zaken, ze voelen zich
als lam geslagen en hebben niet de
minste hoop dat nog weer een nieuwe
periode van voorspoed, met name voor
den middenstand zal aanbreken.
Ook zulk pessimisme is echter niet
gerechtvaardigd.
Zeker, we doen verstandig de moeilijk
heden maar goed onder de oogen te zien
en onszelf en anderen niet te vermaken
met niet-gegrond-optimisme, maar het is
toch ook niet noodig zich een extra don
keren bril aan te schaffen.
Het kan nog wel heel anders gaan
dan sommigen wenschen en velen vree
zen. Veel zal hier afhangen van de vraag,
welke mannen straks de leiding krijgen.
Of het mannen zullen zijn die alleen van
praten verstand hebben of ook van
doen. Of gepoogd zal worden wat de
hoofdzaken betreft rustig voort te bou
wen op wat bereikt werd, of dat men
zal pogen in afbraak zijn kracht te zoe
ken.
Er zijn - wat dit betreft enkele moed
gevende verschijnselen.
Het feit, dat de Duitsche autoriteiten
begonnen zijn met contact te zoeken met
de bestaande organisaties, wijst in de
goede richting.
Intusschen zou de middenstand al zeer
weinig verstandig doen, door alleen te
letten op wat anderen misschien al
of niet zullen doen,
Nog altijd is van kracht het woord nu
een kleine 40 jaar geleden gesproken
door Prof. Noordtzij:
„Eten natie, die haren middenstand,
waardoor dan ook, laat verkommeren of
dooddrukken bereidt zich zelf snel ten
doode. Maar ev en zeer en niet
minder: Een middenstand die zijn
plaats niet kent en waardig inneemt; die
zijn taak niet met kracht vervult; die
tot den bloei niet alleen van eigen leven,
maar ook in verband daarmede van het
geheele nationale leven niet met allen
ernst wil arbeiden, knaagt aan eigen le
venswortel, verkankert het nationaal be
staan ten doode."
Hier werden opmerkingen gemaakt die
misschien wel eens teveel uit het oog
worden verloren.
HUISMOEDERS,
de beste. 12 cent per Literflesch.
RIJSTPAP, H. O.-PAP, BLOEMPAP
GORTPAP,
GORTMOUTPAP (geplette gort).
Depot GOES, Tel. 2172.
Zelfwerkzaamheid is in de eerste plaats
noodig en dan ook besef van het feit, dat
ook de middenstand beteekenis heeft
voor andere volksgroepen.
Het was o.a. Dr Kuyper, die hierop de
aandacht vestigde toen hij op het in 1903
gehouden eerste middenstands-congres
verklaarde:
„Het nenngdoen bindt aan huis; in de
kringen van den middenstand worden de
heste tradition gevonden van het huise
lijk leven. Het behoud van dat ethisch-
religieus element in onze samenleving is
dus mede van het behoud van den mid
denstand afhankelijk."
Mogen vele middenstanders het zóó
zien.
Dan zullen ze moed grijpen voor de
toekomst en beseffen, dat ze een mooie
taak hebben onder alle omstandigheden.
LEVENSMIDDELEN.
Nu de levensmiddelenvoorziening in
dezen tijd onze grootste aandacht
vraagt, willen wij eens iets schrijven
over de belangrijkste bestanddeelen der
levensmiddelen.
De samenstelling van onze levensmid
delen is ons tot nog toe niet heelemaal
bekend. Er is vastgesteld, dat de levens
middelen veel stoffen bevatten, die tot
de meest verschillende groepen behoo-
ren. Wij weten reeds tientallen van jaren,
dat de hoofdbestanddeelen van onze
voeding eiwitten, vetten en koolhydra
ten z\jn.
Daar het menschelijk organisme voor
het grootste gedeelte uit water bestaat,
zoo zal het duidelijk zijn, dat de meeste
levensmiddelen ook veel water bevatten.
Een bijzonder in de plantaardige
levensmiddelen voorkomende stof, de
looistof, heeft in de vraag voor de
voedselvoorziening nog nauwelijks een
rol gespeeld. En dit zeker ten onrechte.
De looistoffen zijn niet, zooals velen aan
nemen, stofwisselingsproducten.
Naai- alle waarschijnlijkheid spelen de
looistoffen in onze levensmiddelen-
Is er dan geen God meer?
Mevrouw Reinsma, al de laatste we
ken zoo kalm geweest, gooit in haar
wanhoop het broodmes over de tafel.
Het stuk brood, waarvan ze broodpap
voor Riekje moet koken vliegt er ach
teraan en het omgekeerde bordje waar
op ze het brood snijdt, de aanleiding
van haar woede, komt met een smak
weer op de goede kant te staan.
Ze is kalm gebleven toen het huis bo
ven hen in brand stond.
Falm, toen ze tusschen de puinhopen
door moest vluchten en Bert haar oud
ste, de gymnasiast, door vallende stee-
nen doodelijk werd getroffen.
Kalm was ze toen ze hem in een mas
sagraf moesten begraven, haar oudste
lieveling, van wie ze zulke hooge idea
len koesterde.
Kalm nam ze het op toen Jaap kwam
vertellen dat de zaken zóó stonden dat
ze tot het uiterste zouden moeten be
zuinigen,
Kalm en vastberaden heeft ze zoo
goed en zoo kwaad als het ging, het
nieuwe huis met de vreemde meubelen
ingericht, hot vreemde goed ln de kas
ten gelegd, kalm enkoud.
Maar nu, na deze kleine strubbeling,
werj!.t haas» ts vml opeen»,
Ze kan het brood niet snijden met het
stompe mes op een omgekeerd bordje.
Ze kan niet enéén blik door de
kamer, in gedachten een blik door het
heele huis, Riekje met de vreemde pop,
Jaap, ergens op reis in een pak dat hem
niet past, om de zaken bij elkaar te hou
den, Lessie in een jurk van een vrien
din, de tweeling op schoolze haat
alles.
De vraag, die al zoo lang in haar slui
mert, die ze telkens heeft kunnen tegen
houden breekt zich plotseling naar bui
ten: Is er dan geen God meer. Is het
mogelijk dat God dit alles toelaat
Heel de oorlogsjammer trekt zich sa
men in haar hart.
De slagvelden. Het verdriet in die
duizende gezinnen, de ellende hier in
hun eigen kleine wereldje, Bert, die ze
nooit meer terug zal zien.
Het wordt haar te veel en voor het
eerst snikt ze ln bange twijfel haar ver
driet uit.
De verbrokkelde boterhammen vor
men zich tot een bal in haar wringende
handen, en telkens klinkt de angstkreet
ln haar op: Is er dan geen God meer?
Riekje, geschrokken door Moeder's
huilen troost haar pop: Stil maar,
hui»j8 niet moer branden, mooie huls
chemie een zeer voorname rol.
De meeste levensmiddelen bevatten
verder kleurstoffen. Deze kleurstoffen
bedoelen nog iets anders te zijn, dan
menigeen denkt. Het is geen „schoon
heidsmiddel", maar een stof, die een
zeer groote rol kan spelen. Van de in
de planten wereld zeer verbreide kleur- j
stof carotin, weten wij b.v., dat deze i
in zeer nauw verband staat tot de A-
Vitamine.
Dan bevatten de plantaardige voe
dingsmiddelen veel glucosiden, wier be
standdeel altijd suiker is, wat van be
lang voor de voeding is.
Organische zuren, zooals wijnsteen
zuur, citroenzuur, appelzuur, melkzuur
en andere komen in de levensmiddelen
veel voor, zooals reeds lang bekend is.
Een tijd lang heeft men het voor
komen van minerale bestanddeelen
onderschat. Daar voor de instandhou
ding van ons lichaam een goede aanvoer
van mineralen noodzakelijk is, spreekt
het van zelf, dat de minerale bestand
deelen een groote rol spelen in de voed
selvoorziening.
Verder zijn er stoffen, die wij enzymen
noemen, die vooral bij de bereiding en
fabricage van levensmiddelen, sterk op
der voorgrond treden. De laatste 20 jaar
weten wij echter ook, dat het niet alleen
deze stoffen zijn, die een onzichtbare rol
bij de voeding spelen. Ook de ontdek
king der vitaminen heeft aangetoond,
dat deze aanwezig moeten zijn, willen
geen ernstige ziekten optreden, die hun
ontstaan aan de voeding te danken heb
ben. Over deze materie is reeds veel
geschreven en hebben reeds vele onder
zoekingen plaatsgehad. Toch staan wij,
wat deze tak van wetenschap betreft,
eerst aan het begin. Waarschijnlijk zijn
er veel meer stoffen, zooals vitaminen,
die in onze voeding een zeer belangrijke
rol spelen en waar nog niets over be
kend is.
Daar tegenover staat, dat er ook pro
ducten zijn, die wegens zeer schadelijke
bestanddeelen, zooals alcaloïden, onze
grootste aandacht verdienen.
De meeste menschen behooren niet tot
de z.g. rauwkosteters, d.w.z. de meesten
onder ons gebruiken de levensmiddelen
toebereid. Daarom is het ook van groot
belang te weten, hoe verschillende pro
ducten zich bij de bereiding gedragen.
Soms verandert de geheele samenstel
ling en daarom is het te begrijpen, dat
er menschen waren, die alleen de pro
ducten wilden nuttigen in hun oorspron-
kelijken staat.
Een volgenden keer hopen wij hierop
eens nader terug te komen.
HET GEWICHT VAN BROOD.
Sommige huisvrouwen, welke bijzon
der er op letten dat ze het volle kwan
tum brood ontvangen, gaan het brood
wegen en komen dan soms tot de ont
dekking, dat ze op vier bonnen van 100
gram geen 4 ons brood hebben ontvan
gen.
De directeur van den Keuringsdienst
van Waren te Enschedé, de heer J. J.
Hansxna, schrijft hierover aan de Zw.
Crt:
Nu het broodverbruik aan grenzen is
gebonden en men zoogenaamd 2 kg brood
per persoon per week kan ontvangen,
haalt menige huisvrouw haar weeg
schaal te voorschijn en bemerkt, dat een
brood geen 8, een half ons brood geen 4
ons weegt. Ruzie hebben klant en bak
ker geheel ten onrechte. Want het
brood wordt niet bij het gewicht gele
verd en wettelijk zijn geen gewichts-
grenzen voorgeschreven!
Brood wordt bereid uit meel, waarvan
met water deeg wordt bereid (het melk-
brood laten we maar even buiten be
schouwing). Wanneer twee bakkers een
zelfde hoeveelheid meel afwegen en de
eerste gebruikt voor de deegbereiding
veel water en bakt zijn brood niet lan
ger dan strikt noodig is, terwijl de ander
zoo weinig mogelijk vocht gebruikt en
flink doorbakken brood aflevert, dan zal
het vochtige, ongare brood van bakker
no. 1 heel wat zwaarder schijnen dan het
stevige broodje van no. 2 en deze laat
ste zal volkomen ten onrechte, de ver-
hier.
Moeder hoort het niet en ziet het niet.
Ze ziet alleen Bert, stervend in haar
armen. Haar man en Liesie zooals ze de
laatste weken zijn, stil en bleek en dan
geforceerd opgeruimd, de meubels die
ze haat, hier bijeengebracht door men
schen die het goed met haar meenen
en ze hoort niet anders dan deze eene'
kreet in haar hart: Is er dan geen God
meer?
O, waarom gaf God nu nooit meer een
teeken, zooals Hy vroeger teekenen en
wonderen heeft gedaan, misschien dat
ze dan nog wel kon gelooven.
Misschien? Gelooft ze dan niet meer?
Is dat haar ook al ontnomen?
De broodbal verkruimelt in haar han
den. De kruimels liggen op haar schoot, i
op den grond.
Ze let er niet op.
Ze ziet geen uitkomst meer.
Alles wankelt. De wereld waarin ze
leeft enhaar geloof, en daar zal ze
aan ten onder gaan.
Het plotse slaan van de regen tegen
de ramen doet haar terugkeeren tot
haar plicht.
Werktuigelijk sluit ze de tuindeuren.
Uit de laag neerhangende wolken plenst
de regen neer.
Snel trekt de bui over.
Wezenloos kijkt ze naar de schril- I
blauwe lucht, ds waterwitte wolken.
denking op zich laden van te weinig af
te leveren, wanneer we er niet aan den
ken, dat we ons geld alléén voor het
meel-, en niet voor het watergehalte van
het brood betalen.
De Keuringsdienst van Waren onder
zoekt dus het bemonsterde brood niet
door het direct te wegen, maar laat in
een oven het brood eerst volkomen uit
drogen, weegt daarna pas wat er aan
voedende bestanddeelen overblijft: op
deze hoeveelheid komt het aan en daar
aan zijn bij de wet grenzen gesteld. Hoe
nuttig het dus ook is, dat de huisvrouw
van tijd tot tijd de afgeleverde hoeveel
heid waren met haar weegschaal contro-
teert het brood valt buiten deze ge
wichtscontrole.
Maar ze kan er op rekenen, dat thans
scherper dan ooit, de Juiste samenstel
ling van het brood wordt gecontroleerd
en behoeft dus niet bang te zijn, dat ze
te kort wordt gedaan, wanneer, óók ten
gevolge van de veranderde samenstelling
het „oorlogsbrood" wat kleiner en lich
ter uitvalt dan het tot dusverre gelever
de brood.
Glucose-stroop.
Naar aanleiding van enkele vragen
kan medegedeeld worden, dat glucose-
stroop de z.g. blanke stroop is, welke
kan gebruikt worden .bij het maken van
jam, pudding enz. in plaats van suiker.
Daar er bij het publiek tot voor kort
geen vraag was naar blanke stroop, is
deze soort slechts bij enkele winkeliers
verkrijgbaar, doch binnenkort zal met
het oog op de te verwachten vraag vrij
wel iedere kruidenier dit artikel wel
voorradig hebben.
Rabarberjam met glucose.
Op de vraag of glucose, dat is witte
stroop, voor jambereiding in aanmerking
komt, geeft de Warenwet reeds het ant
woord. Volgens de Warenwet mag n.l. in
„Huishoudjam" een gedeelte van de sui
ker vervangen worden door glucose, een
bewijs, dat het mogelijk is. De volgende
recepten geven heerlijke jam. Over de
houdbaarheid zai pas over eenigen tijd
geoordeeld kunnen worden.
Ie recept (2 potjes).
1 pd. rabarber, 2 d.l. glucose, 1 ons
suiker, 1 pakje pen-jel, sap van y2 ci
troen.
De in kleine stukjes gesneden en ge-
wasschen rabarber met een bodempje
water tot moes koken. Pen-jel roerend
toevoegen, een minuut bruisend door la
ten koken. De glucose en suiker toe
voegen. Roerend opnieuw aan de kook
laten komen en vijf minuten bruisend la
ten koken. Citroensap toevoegen, niet
meer door laten koken. De jam zoo heet
mogelijk in de met sodawater gereinigde
en met schoon water gespoelde potjes
gieten. Vullen tot aan den rand, afsluiten
met perkament of inmaakvlies; onmid
dellijk op een schoteltje op den kop zet
ten en, zoo eenige uren laten staan.
2e recept (iy2 potje).
1 pd. rabarber, iy2 d.l. glucose, 1 ons
suiker, sap van 1 citroen.
De tot moes gekookte rabarber inko
ken tot 2/3 van de oorspronkelijke hoe
veelheid. Glucose en suiker toevoegen en
verder inkoken tot de juiste dikte (een
koud geworden druppel op een bord mag
niet meer uitloopen). Citroensap toe
voegen. Voor vullen en afsluiten: zie bo
ven.
De Groningsche Huitshoudschool
raadt aan van het conserveermiddel ben-
ziëzure natron per kg gr. te gebrui
ken, als men geen al te goede bergplaats
heeft. Bij gebruik van glucose achten
wij dit vooral van belang. Het is bij apo
thekers en drogisten verkrijgbaar. De
beide recepten zullen dan aan houdbaar
heid winnen. Geur en smaak worden
door citroensap zeer verhoogd; indien
nog verkrijgbaar dus aan te raden.
De veronderstelling, dat het bereiden
van jam met pen-jel of opecta suiker
zou sparen, is onjuist. De verhouding
suiker tot hoeveelheid jam is dezelfde.
(De Plattelandsvrouw.)
EEN PRACTISCHE TOEPASSING
VAN TOMATEN.
Een frisch en voedzaam hapje bjj de
koffietafel, waarvan de bereiding niet
En dan ontvangt ze het teeken van
God.
Het teeken dat ze al zoo vaak in haar
leven gezien heeft, maar dat ze nooit
als n u als teeken herkende.
Straks koepelt zich de majesteitelijke
regenboog in al zijn kleurenpracht bo
ven de aarde.
Het teeken dat God eens aan Noach
gaf, dat Hij haar nu geeft.
Stil klemmen zich haar handen ineen
en sluiten haar oogen zich in gebed.
Buiten in het tuintje fonkelen in het
onkruid en tusschen de steenen de re
gendruppels als diamanten.
Luid ruischt het overtollige water
door de goten.
Het laatste dunne buitje schittert als
zilver langs het raam.
Riekje moet lang zoet met haar pop
blijven spelen.
Haar pap komt dezen middag niet
klaar.
Als een andere moeder wacht ze na
schooltijd Liesie met de thee.
En toch vlijmt de pijn weer als Liesie
langs den langen, donkeren gllmmenden
asfaltweg nadert.
Liesie, het strakke witte gezicht bo
ven den slechtpassenden mantel, Liesie,
die haar vriendin mist, die Gert mist.
Heeft ze haar vroeger wel ooit alleen uit
school sien komen? Liesie, die haar ka-
veel tijd vraagt van de huisvrouw, zal
bij velen welkom zijn.
Ook als hors d'oeuvre bij den mid
dagmaaltijd kan hetzelfde gerechtje ge
geven worden.
Het recept luidt
Koudegevulde tomaten.
2 groote of 4 kleine tomaten, 1 ons ge
raspte kaas, 20 gram (1 afgestreken eet
lepel) boter, 1 hardgekookt ei, takje
selderij, stukje ui, wat peper, zout en
aroma.
Wrijf het hardgekookte ei fijn met een
vork; vermeng het met de kaas en de
boter en maak het mengsel op smaak af
met fijngesnipperde selderij,, geraspte
ui, peper, zout en aroma. Halveer de to
maten (of snijd er een kapje af, als ze
klein zijn)hol ze uit en bestrooi den
binnenkant met wat peper en zout. Vul
ze daarna met het eimengsel, zoodat er
een kop op komt. Zorg dat het randje
van de vrucht vrij blijft en garneer het
bergje met een puntje tomaat of een
klein blaadje selderij. Zet ze vervolgens
op een met sla bedekten schotel.
Enkele melkdranken.
Chocolademelk: iy2 1. melk, on-
dermelk of half melk, half water; 4y2
lepel cacao, 8 lepels suiker.
Breng de melk aan de kook en strooi
de droog door elkaar geroerde cacao en
suiker erin. Laat alles even doorkoken
en de chocolademelk is klaar.
Dit is verreweg de voordeeligste ma
nier van chocolademelk maken, daar het
apart aanmengen van de cacao in kop
pen veel meer tijd en ingrediënten
vraagt.
Waterchocolade wordt op
dezelfde wijze klaargemaakt.
F o s c o (voor ongeveer één flesch)
1. water, y2 vanillestokje, 12 lepels
suiker, 6 lepels cacao.
BereidingLaar het in de lengte door
gesneden vanillestokje in het water trek
ken op een hoekje van de kachel. Meng
cacao en suiker door elkaar en strooi dit
al roerende in de pan. Laat alles samen
nog een 10 minuten doorkoken met het
deksel van de pan. Vul de schoonge
maakte flesch en sluit deze met een
kurk.
Fosco kan 3 tot 4 weken worden be
waard op een koele plaats. Bij gebruik
de glazen of bekers voor een derde deel
met fosco vullen en verder koude of
warme melk of water toevoegen.
Maandag 15 Juli 1940.
JAARSVELD. 414.4 M. VARA-Uitz.
8.00 Ber. ANP. 8.15 Orgel. 8.45 Gram.
10.00 VPRO.: Morgenw. 10.15 Declam.
10.35 Fantasie. 11.00 Bont programma
(opn.). 12.00 Ber. 12.05 VARA-orkest
12.45—1.00 Ber. ANP. 2.00 Declam.
2.30 Esmeralda, solist en gram. 3.30 Or
gel. 4.00 Pianovoordracht. 4.30 Gram.
5.00 Voor de kinderen. 5.30 VARA-ork.
6.006.10 Reportage. 6.40 „Vlaande-
ren's aandeel in den bouw van een Ne-
derlandsche cultuur", lezing. 7.00 Ber.
7.05 Felicitaties. 7.10 De Ramblers. 7.30
Groningsche uitz. 8.00 Ber. ANP. 8.15
Puzzle-uitz. 8.30 Bont progr. 9.00 Ra-
diotooneel. 9.30 Bont progr. 10.15—
10.30 Ber. ANP.
KOOTWIJK. 1875 M. NCRV-Uitz.
11.1511.30 n.m. Ber.
7.00 Ber. Duitsch. 7.15 Ber. Eng. 7.30
Gram. 8.00 Ber. ANP. 8.10 Schriftl.,
meditatie. 8.25 Gew. muz. (gram.) 8.35
Gram. 9.30 Ber. Vlaamsch. 9.45 Zang,
viool, piano en gram. 11.00 Gram. 11.15
—11.30 Ber. Eng. 11.30—11.45 Ber.
Vlaamsch. 12.30 Ber. Duitsch. 12.45
Ber. ANP. 1.00 Celesta-ensemble en
gram. 2.00 Ber. Duitsch. 2.15 Quintolia
en Gram. 3.00 Gram. 3.15 Ber. Eng.
3.30 Haarlem's trio en gram. 5.00 Ber.
Duitsch. 5.15 Gram. 5.40 Zang met
pianobegel. en gram. 6.15 Ber. Eng. 6.30
NCRV-Harmonie-orkest en gram. 7.00—
7.05 Ber. 7.30 Reportage of muziek. 8.00
Ber. Duitsch. 8.15 Ber. ANP. 8.30 Ber.
Eng. 8.45 Ber. Vlaamsch. 9.00 Gram.
9.15 Ber. Eng. 9.30 Gew. muz. (opn.).
9.45 Ber. Vlaamsch. 10.00 Ber. Duitsch
10.15—10.30 Ber. ANP en sluiting.
11.15—11.30 Ber. Eng.
mertje mist en al de kleine dingen, die in
haar meisjesleven zoo belangrijk waren.
Maar later, bij het kopje thee met
Moeder in de zoo gezellig mogelijk ge
maakte kamer is er glans en verwonde
ring op het jonge gezichtje.
En eindelijk moet ze het zeggen
„Moeder, het is zoo anders, zoo...
bijna als vroeger. Het lijkt wel of u blij
bent."
„Ja kindjeeven weifelt Moeder,
maar dan vertelt ze Liesie van haar ra
deloosheid en van het teeken dat God
haar zond.
Tranen druppelen neer op haar han
den, maar het zijn nu geen wanhoops-
tranen meer.
Liesie is dicht by Moeder geschoven
en dan, voor het eerst praten ze samen
over Bert en over Wil, die Liesie beide
zoo heel erg mist, en die ze hier op aar
de nooit meer terug zullen zien. Ze pra
ten over den hemel, waar die twee, dat
weten ze zeker, nu zyn, over Vader, die
het zoo moeiiyk heeft en over alles van
vroeger.
Nu kan Moeder er weer over praten,
want nu kan ze Liesie wyzen op het vele
goede dat ze nog bezitten en bovenal
op het geloof, dat ze heeft behouden.
Later aan tafel, beduiden Dlck en
Kees elkaar dadelijk dat Moeder zien
vergist, als ze tegen de volgorde in het
verhaal van den. regenboog leeBt. M.