Transpireerende Leestafel Gemengd Nieuws. Land- en Tuinbouw «'si *11 Het Vrouwenhoekje Dammen oksels en voeten Ingezonden Mededeellng. behandele men met Purolpoeder. Dit is het meest afdoende middel daarvoor. Het kost 45 en 60 ct. per bus en is evenals Purol, verkrijgbaar bij Apoth. en Dro gisten. De Hoofdakte, maandblad voor hoofdakte-studie. Uitgave van J. Muusses, Purmerend. "Wij ontvingen de nrs 9 en 10 van den eersten jaargang van bovengenoemd tijd schrift. In nr 10 wordt er door den uitge ver op gewezen, dat allerwegen wordt ge waardeerd wat „De Hoofdakte" geeft. Wij zouden haast zeggen, dat kan ook wel niet anders, daar dit maandblad zeer veel geeft wat voor de hoofdakte-studie van belang kan zijn. Dat blijkt ook al dadelijk als we even de lijst van medewerkers nagaan. De rubriek opvoedkunde wordt verzorgd door J. Jan sen, leeraar aan een R.K. Kweekschool te Nijmegen; Nederlandsche taal- en let terkunde door Dr Jos. J. Gielen, leeraar hoofdakte-cursus te Hulst; Aardrijkskun de door Dr J. H. Ronhaar, leeraar Rijks kweekschool te Amersfoort; Geschiedenis door Dr K. Huizinga, directeur Chr. Kweekschool te Middelburg; Kennis der natuur door D. Rutgers, leeraar Chr. Kweekschool te Sneek; Wiskunde door R. van Wageningen, leeraar hoofdakte-cur sus te Groningen. Van veel practisch nut zijn de rubrieken „Rond het examen" en „Vragenbus". Hoofdakte-candidaten vinden hier een zeer te waardeeren gids. Maar ook ande ren kunnen van wat hier geboden wordt met vrucht gebruik maken. Onze Taaltuin, maandblad voor de wetenschap der taal. Bij W. L. en J. Brusse's Uitg. Mij. te Rotterdam verscheen het eerste nummer van „Onze Taaltuin", maandblad voor de wetenschap der taal als volksuiting, na tionale cultuurschat en instrument voor schoone kunst, onder redactie van prof. dr Jac. van Ginneken en prof. dr G. S. O ver diep. Dit maandschrift wil zijn een weten schappelijk taaitijdschrift, niet slechts voor de taalgeleerden en het onderwijs, maar ook om leiding te geven aan het groote publiek. Het eerste nummer bevat een artikel van prof. Overdiep: „Inversie in Coupe rus' Iskander" en zijn mederedacteur prof. Van Ginneken heeft het over „Na men en Bijnamen". Prof. Overdiep begint een serie artikelen over Syntaxis en Dia lectstudie. Voorts eenige kleinere bijdra gen en een begin van een vragenbus. Goedkoope biggen. Een veehouder te Maartensdijk (U.) heeft 23 jonge biggen verkocht voor de kapitale som vanéén rijksdaalder. Elk bigge tje bracht ongeveer elf oenten op. De moordaanslag te Roo sendaal. De toestand van den 68-jari- gen blinden J., op wien Woensdagavond door een zijner kinderen te Roosendaal een moordaanslag is gepleegd, is nog on veranderd. De man is zeer zwak, doch er bestaat hoop op herstel. BrandteLeiden. Gistermiddag is door tot dusver onbekende oorzaak een felle brand uitgebroken in een perceel Hoogewoerd te Leiden, waarin de boek binderij annex teekenhandel en kantoor boekhandel is gevestigd van de fa. L. F. Sei*vaas. De brandweer, die vrij spoedig ter plaatse was wist den brand te beper ken tot het bovengedeelte, dat echter na genoeg geheel is uitgebrand. Verduistering van f3000. Gisteren vertoefde te Doetinchem de ju stitie uit Arnhem, in verband met de ver leden week gemelde verduistering van f 3000, toebehoorende aan een Duitscher uit Essen. De twee personen, die zich aan deze verduistering hebben schuldig ge maakt, zijn gisteren aangehouden, doch ontkennen het hun ten laste gelegde. Zij beweerden het geld bij de grens on der een boom te hebben gedeponeerd om eerst te zien of de grenspassage veilig was. Toen ze kort daarop het geld wilden ha len, was het verdwenen. Het ingestelde onderzoek wees echer uit, dat de aange houdenen het grootste deel van het Duit- sche geld hebben omgezet bij een bank instelling te Doetinchem en daar zij over de herkomst van deze gelden geen aanne melijke verklaring konden geven, is het tweetal in het Huis van Bewaring opge sloten. -—De Bolksbeek ópnieuw doorgebroken Door den zwaren re genval op Tweeden Pinksterdag, ia het water van de Bolksbeek Woensdag zoo danig gewassen, dat in den nacht van Woensdag op Donderdag de kade langs de Bolksbeek aan den Gelderschen kant in het Antsemsche Broek wederom is door gebroken. Het water, dat met geweld bin nenstroomde, heeft 150 hectaren in het waterschap de Dortherbeek overstroomd; het vee moest in allerijl van het laagste gedeelte worden weggevoerd. Alleen op de hoogere stukken kan het nog geweid wor den. Met behulp van omwonende boeren en personeel van de Nederlandsche Heide maatschappij heeft men met zandzak ken en planken voorloopig het gat ge dicht. Door het mooie weer zakt het water nu snel. Het kan snel afloopen. Indien in den eersten tijd geen regenval meer voor komt, kan men spoedig met de definitieve dichting aanvangen. Recordhoudster van voornamen. Op toevallige wijze werd dezer dagen door de politie alhier ontdekt dat Rotterdam onder haar inwoners een juffrouw telt, die over niet minder dan veertien voornamen beschikt. Dezer da gen behandelde een inspecteur op een der bureau's te dezer stede een kleine zaak. waarvoor hij een juffrouw als getuige hoorde. De juffrouw moest natuurlijk haar naam opgeven en vertelde, dat zij Jo hanna zoo-en-zoo heette. Ter controle wor den altijd de opgaven van namen naar de ambtenaren van het bevolkingsregister ge zonden, die dan een document invullen, waaruit de juistheid van den opgegeven naam kan blijken. Gistermorgen ontving de inspecteur op zijn bureau de opgave van den ambtenaar, teneinde nu de ver schillende documenten te gaan schrijven, die er nu eenmaal ook over kleine, wei nig beteekenende zaken moeten worden opgesteld. De inspecteur heeft een tijdlang met open mond naar het document, dat hij van den burgerlijken stand had gekregen, zitten staren, heeft daarop uitgeroepen, dat hij in zijn carrière zooiets nog nooit had meegemaakt. De juffrouw heette Jo hanna, Huherta, Maria, Anthonia, Mar tina, Hermina, Paula, Ottilia, Franzisca, Augusta, Mathilda, Amélia, Sophia, Jo- séfa; en dan had ze nog een achternaam óók. De juffruow met de veertien voornamen zal zeer waarschijnlijk wel de recordhoud ster op dit gebied in de stad zijn. De samenstelling van het kulkenvoer volgens het instinct der kuikens. Bekijken wij de tabel van vorige week nog eens nauwkeurig, dan zien wij, hoe bepaalde grondstoffen gedurende de eer ste weken niet erg gezocht waren door de kuikens, n.I. gedroogde ondermelk en beendermeel. Tegen de achtste week kwam het beendermeel meer in trek en ook de gedroogde ondermelk, doch steeds bleef het gebruik daarvan lager dan van de gdroogde karnemelk. Oppervlakkig beschouwd zon men van zoo'n proef zeggen: de kuikens zullen na tuurlijk (net als kleine kinderen en groote menschen) als ze de kans krijgen van het lekkerste het meest eten en de rest la ten staan. De kuikens blijken echter veel wijzer te zijn dan de menschen en weten hoewel ze waarschijnlijk ook best voor keur hebben van de eene grondstof boven de andere, best van alles zooveel te eten dat de voedingswaarde van het geheel gunstig blijft. En merkwaardig genoeg komt nu deze keuze en voedingswaarde weer tamelijk goed overeen met de samen stelling van een recept dat door jaren lange proeven in bepaalde streken van Amerika als bet beste kuikenvoer gevon den is. Om dat te laten zien geef ik hier nu de cijfers van wat de kuikens zelf uitzochten in de eerste acht weken (procentsgewijze) naast die van het officieele recept van het regeeringsproefstation van den staat Missouri waar de proeven genomen wer den. Proefkuikens Samengesteld kuikenvoer maismeel 39.4 50 tarwezemelen 11.1 15 tarwegries 29.3 15 gedr. karnemelk 6.1 15 ge dr. ondermelk 4.8 15 diermeel 5.4 alfafa-bladmeel 0.9 i i beendermeel 3 4 zout 0.2 1 totaal 100.2 100 Bekijken we niu deze cijfers nader dan zien we dat de „vrije keuze"-kuikens on geveer 10 pet. minder maismeel gebruik ten dan volgens het officieele recept, doch deze 10 pet. weer aanvullen met 10 pet. meer tarwezemelen en gries. Aan dierlijke eiwitbronnen gebruiken ze even als bij het officieele recept ongeveer 15 pet. Het officieele recept werkt alleen met gedroogde melk en laat diermeel geheel weg, wat met het oog op de ervaring die sommige diermeelsoorten bij kuikens op leverden, zeer verstandig is. Onze ver standige kuikens leeren ons echter nog meer. Hiertoe verwijs ik naar de volgende tabel: i h «jr-f»-; «o i ió iriirf- ei 1 IQ CO r» r» r- «o r» os OO TH IO Dl 00 00 -«O f.® os os oo r- f- r» co 10 Cl •»-; t"; W O» io r» ®-«i<® os 00 oo t> co S IQ CO C- 00 co oó in' -ó w oi *-< IQ <N os oo w Sr» qj ou 00 JB^-O® V. •"S^s -SÉ"3 8-«lg 3 M 3 H Is het niet interessant te zien hoe deze kuikens die net konden eten wat ze wil den en van elke grondstof net zooveel als ze wilden, vrijwel iedere week een con stante hoeveelheid aan eiwitachtige stof fen, zetmeel, vet, enz. opnemen? Nemen we het totaal dan krijgen we dus als samenstelling van dit „zelfgeko zen" opfokvoer: eiwitachtige stoffen 17.3 19.2 pet., koolhydraten 54.357 pet., vet 4.74.8 pet., asch 6.67.7 pet., en ruwvezel 34.6 pet. Hierbij merken we dus op: een betrek kelijk matige aanvoer van eiwitten, lang niet zoo overdreven zooals in de meeste kuikenopfokvoeders voorkomt, doch daarbij moet men in aanmerking ne men dat hier de kuikens alléén dit voer kregen en geen aparte graanvoedering. Verder wijs ik op ongeveer 4 pet. aan ruwvezel, omdat nog veel te veel de ruw vezel met een scheel oogje aangekeken wordt met het oog op haar onverteerbaar heid. Dergelijke onverteerbare stoffen hebben voor de prikkeling van den darm- wand juist haar nut. Nu zal men vragen: Ja, alles mooi en wel, doch hoe zagen die „vrije keus"- kuikens er uit na acht weken? Welnu, be kijk tabel 3 nog eens. d g li ss «'3 -I's S o> oo °!S 8 a lil»»»® E SlS O co a> P< P« O O Zoowel op 4 weken als op 8 weken bleken de hennetjes en haantjes best ge groeid te zijn en zagen er uitstekend uit. De gewichten verschilden niet veel van de beste gewichten zooals die bij jarenlange proeven met het Missouri-recept verkre gen waren. Een week later nam men van denzelf den foktoom weer een aantal kuikens en voerde deze met het Missourirecept weer acht weken en daarvan waren de eind resultaten hennetjes 349 gram, haantjes 368 gram, dus deze waren zelfs iets lichter dan de vrije keus kuikens, Als conclusie kunnen we dus zeggen, dat dergelijke proeven den weg wijzen naar een goede samenstelling van kuiken- voer en tevens dat ze recepten, die door jarenlang berekenen en probeeren ver kregen zijn, een interessante steun geven. DR TE HENNEPE. Vragen, deze rubriek betreffende, kun nen door onze abonné's worden gezonden aan Dr te Hennepe, Diergaardesingel 96a te Rotterdam. Postzegel voor antwoord insluiten en blad vermelden. Opgepast voor busjes met levensmiddelen. „De Huishouding" geeft den volgenden raad: Weigert alle busjes, waarvan bodem en deksel bol staan. Wel is 't mogelijk, dat er af en toe andere oorzaken in 'tspel zijn, doch die zijn maar niet zoo één, twee, drie te constateeren, daarvoor moet 'tblik toch geopend worden. Soms is be derf in zoo geringe mate aanwezig, dat het deksel veert, en na het indrukken dat wel samengaat met een uitzetting aan den anderen kant weer terug springt. Dit veeren kan optreden bij een te dunnen blikwand, 9oms bij overvul- ling, en bij Amerikaansche conserven soms nog door andere oorzaken. Men doet echter goed ook deze veerende bus jes te weigeren. Onder oorzaken, die zonder bederf het bolstaan kunnen bewerken, zijn de vol gende van belang: le. Is het mogelijk, dat de inhoud op het blik heeft ingewerkt. Dit komt bij vleesch niet zoo vaak voor. Er ontstaat dan meestal alleen waterstof gas. Men treft het meer aan bij visch- conserven, bij vruchten die zuren voor al zuringzuur bevatten, bij spinazie, die ook veel zuringzuur bevat en soms met kopersulfaat groen werd gekleurd. Sterk gerijpt vleesch kan echter ook af en toe dezelfde werking hebben en eveneens ge pekelde vleeschwaren. Al naar gelang van de andere scheikundige verbindingen, die in 'tblik kunnen ontstaan, treft men zoo wel aan den buitenkant van den inhoud als aan 'tblik veranderingen aan. Men zal dezen vorm van bombeeren het meest aantreffen bij onvoldoende vertinning. 2e. Als de inhoud geruimen tijd bevroren is geweest, en het blik daardoor blijvend is uitgerekt; de inhoud zet bij 't bevriezen immers uit en kan, door 't ontstaan van defecten in het blik, naderhand bederven. 3e. Overvulling. 4e. Deuken op de eene plaats kunnen uitzetting veroorzaken op een andere plaats. Zooals ik zeide: zij komen voor; aan een grooten keuringsdienst worden zij wel eens een enkele maal waargeno men, maar voor de huishouding kunnen we als regel aannemen, dat men geen gebombeerde blikken moet koopen. Het is een verschijnsel, dat ook de winkeliers kennen, en daarom ls het geraden om, wanneer een dezer zooiets tracht te ver- koopen, onmiddellijk den Prov. Keurings dienst te waarschuwen, waar dan een ver der onderzoek kan worden ingesteld. Een paar moderne soepen. Soepen van de allereenvoudigste soort, met weinig moeite en met weinig kosten te bereiden en toch, de allersmakelijk ste soepen, die we ons kunnen voorstellen! Vleesch komt er niet bij te pas. Mis schien wekt dit feit bij vele huisvrouwen een gevoel van twijfel omtrent de geu righeid der soepen? Wie echter de proef neemt, zal moeten erkennen, dat de nieu we kookproducten die we hier voorstel len, de vergelijking met hun meer alge meen bekende soortgenooten glansrijk kunnen doorstaan. De geur en de smaak, die anders groo- tendeels door het vleesch worden aan gebracht, verkrijgen we hier door het gebruik van allerlei groenten met sterk uitkomend aroma: selderij, kervel, prei, peterselie, spruitjes (of andere kool), wor teltjes, spinazie of wat de tijd van het jaar maar oplevert. Mochten deze be- standdeelen in sommige gevallen of voor sommige personen niet geheel het gemis aan vleesch vergoeden, dan kan bij het op doen in de soepterrine dus gemak kelijk de smaak nog wat worden „bijge werkt" door, hetzij een paar Maggi's Bouillonblokjes, die in de heete vloeistof worden opgelost, hetzij eenige droppels Maggi's Aroma, die er door worden ge mengd. Zoowel in den winter als in den zomer hebben deze soepen een goede kans: het allergemakkelijkst zijn ze echter in het voorjaar, als we er de jonge, frissche producten aan kunnen toevoegen, die zoo juist ontsproten zijn: de spinazie, de pos telein, de zuring. Groen e-k ruidensoep. (4 per sonen.) 2 L. water, 100 Gr. (1 ons) ver micelli, 1015 Gr. (11,5 afgestreken eetlepel) zout, 4 boordevolle eetlepels fijn gehakte of gemalen groene groenten (spi nazie, zuring, prei, postelein, kervel, sel derij, peterselie), 40 Gr. (2 afgestreken eetlepels) boter, desverkiezende 4 Maggi's Bouillonblokjes (waardoor dan echter de hoeveelheid zout tot de helft moet worden teruggebracht). Laat in het kokende water met zout de vermicelli zóó gaar koken, dat de vloeistof er voldoende door wordt gebonden. Maak intusschen de groenten schoon en hak ze zéér fijn of maal ze. Roer het rauwe kruidenmengsel en eventueel ook de bouillonblokjes door de gebonden soep, laat alles samen nog even goed heet warden, giet de soep in de terrine en meng er de in kleine klonjes verdeelde boter door. V oorjaar s-aardappelsoep. 750 Gr. (A K.G.) aardappelen, 0.5 L. melk, 1,5 L. water, 10-15 Gr. (1-1,5 afge streken eetlepel) zout, 6 boordevolle eet lepels fijngehakte of gemalen voorjaars groenten (spinazie, postelein, kervel, sel derij, peterselie, prei, worteltjes, bloem kool), 40 Gr. (2 afgestreken eetlepels) bo ter, desverkiezende 4 Maggi's Bouillon blokjes (waardoor echter de hoeveelheid zout tot op de helft moet worden ver minderd). Zet de geschilde aardappelen op met 0.5 L. van het water; laat ze door en door gaar worden en stamp of wrijf ze dan in de pan fijn. Verdun de op deze wijze gevormde purée langzamerhand met de melk en daarna met de nog overgebleven Liter water, voeg er het zout bij en laat de soep nog een oogenblik zachtjes door koken, tot ze gelijkmatig gebonden is. Laat de bouillonblokjes, indien men die in de soep wenscht, intusschen in de ko kende vloeistof oplossen. Hak de schoongemaakte groenten zéér fijn, of maal ze; roer ze door de gebon den soep, laat ze even mee warm wor den niet langer dan een paar minuten), giet de soep in de terrine en meng er vlug de in kleine klontjes verdeelde boter door. Een recept. Bruine noga. 3 ons suiker, 1J4 ons amandelen, 10 gram boter; citroen. De amandelen pellen, weer drogen en fijn- hakken. Een bakblik dik met boter besme ren. De suiker met de 10 gr. boter in een ijzeren of graniet-email pan verwarmen (geen gewoon geëmailleerde pan gebrui ken), zander in de massa te roeren; wél echter met een platten, geëmailleerden le pel de droge suiker telkens onder in de pan in de plaats van de gesmolten suiker schuiven. Als alles gesmolten is wachten tot de suikermassa aan de kanten van de pan iets begint te borrelen en de kleur goudgeel is; dan direct de amandelen toe voegen en al roerend de massa nog even verwarmen. De noga op het bakblik gie ten, zoo ver mogelijk laten uitloopen en, als de massa stevig begint te worden, haar met een gewasschen, daarna afge droogde citroen zoo dun mogelijk uitdruk ken. In plaats van een citroen kan een breed slap mes met boter bestreken, ge bruikt worden. Zoo spoedig mogelijk de noga in regel matige stukjes snijden en van het blik afnemen. De stukjes noga plat neerleg gen tot ze bekoeld en stijf zijn. Strijken en mangelen. De voordeelen van strijken boven man gelen zijn de volgende: lo. Door strijken wordt het weefsel droog; 2o. Goederen worden meestal door strij ken mooier dan door mangelen. De nadeelen, aan het strijken verbon den? lo. Strijken eiseht meer tijd; 2o. Men loopt risico, schroei- of brand- plekjes te veroorzaken; 8o. Men krijgt, bij het strijken van vochtig goed, een onaangename lucht in te ademen. Gemangeld worden meestal alle huls- houdgoederen en het eenvoudigste lijf goed. Huishoudgoed met borduurwerk (monogrammen en dergelijke) wordt vaak gestreken. Waar stijfsel of iets, dat daarmee gelijk staat, gebruikt is, moet eveneens gestreken worden. Verflucht in schoonmaaktijd. Om dezen tijd van 'tjaar is verflucht in huis niet steeds te vermijden. Wie er spoedig van bevrijd wil worden, plaatse in 'tpas geverfde vertrek een kom water en, op een schoteltje een gesneden ui. De verflucht wordt opgenomen in water en in de ui; verspreidt zich dus niet verder in de pas geverfde ruimte. Gelieve alles, deze rubriek betreffende, te adresseeren aan P. Mons, Westerstr. 221, Amsterdam. Oplossing probleem No. 244. Auteur: J. H. Hunze, Amsterdam. Stand. Zwart 9 sch. op: 7, 8, 9, 11, 19, 20, 21, 23, 24 en dam op 16. Wit 11 sch. op: 22, 32 tot 35, 37, 38, 42, 43, 45 en 50. Oplossing. Wit: 32—27 22—17 42—37 38X29 29—23 50—44 45X 1. Zwart: 21X41 11X22 41X32 16X 49 19X30, 49X40. Oplossing probleem No. 245. Auteur: J. Daane, Zoutelande. Stand. Zwart 7 sch. op: 8, 9, 10, 18, 19, 24, 30 en dam op 12. Wit 10 sch. op: 17, 21, 25, 27, 32, 34, 37, 39 40 en 50. Oplossing. Wit: 27—22 17—11 37—31 25—20 39—33 34X3 3X1 50—44 44—40. Zwart: 18X10 16X7 30X38 24X15 38X29 12X45 15—20 20—25. Oplossing probleem No 248. Auteur: P. Kuiper, Texel. Stand. Zwart 9 sch. op 6 11 tot 14, 18, 19, 23 en 24. Wit 9 sch. op: 22, 27, 31, 32, 34, 39, 41 43 en 44. Oplossing. Wit: 32—28 34—29 43—38 41—37 31X22 36X20. Zwart: 23X21 24X33 33X42 18X27 42X31. Oplossing probleem No. 247. Auteur: D. Koppenol, Naaldwijk. Stand. Zwart 7 sch. op: 8, 9, 13, 18, 19, 20 en 27. Wit 8 sch. op: 28, 29, 30, 37, 38, 39, 45 en 47. Oplossing. Wit: 30—24 29—33 28—23 37—31 47—41 39—34 45X23. Zwart: 19X30 18X29 29X18 27X30 36 X47 47 X40. Oplossing probleem No. 248. Auteur: J. Dienske, Haarlem. Stand. Zwart 10 sch. op: 1, 6, 8, 11 tot 14, 21, 27 en 28. Wit 11 sch. op: 15, 23, 30, 32, 34, 37, 38, 39, 43, 47 en 49. Oplossing. Wit: 4944 37—31. 47—41 30—24 32—27 27X9 15X2. Zwart: 28X19 27X36 36X47 47X49 49X 20 14X3. Goede oplossingen. Ontvangen van: S. Blaas, S. Bosselaar, P. de Visser, A. de Visser Lzn., A. Wil- lemse, allen te Aagtekerke; M. Verburg en L. G. v. Vijven, Goes; H. K. Allaart, Rit- them; J. Kok, Kruiningen; A. J. Mog- grè Janz., Schoondijke; J. Daane en J. Geelhoed te Zoutelande; J. A. v. Dix- hoorn, Zaamslag; M. A. de Bel, Ierseke, M. G. Geschiere, J. Huissoon en J. Mod- derkreeke te Nieuwdorp; D. de Hullu en J. Almekinders te Oostburg; G. P. Vo gelaar Jr. te Krabbendijke; L. Mersie, no. 244 te Gapinge; A. v. Deurloo te Nieuw dorp; A. de Witte te Zoutelande en J. Scbeele te Zaamslag. Probleem No. 251. Auteur: J. Scheele, Zaamslag. 47 48 49 50 Zwart 11 sch. op: 5, 7, 9, 12 tot 15, 17, 18, 22 en 28. Wit 11 sch. op: 24, 25, 27, 29, 30, 31, 34, 37, 39, 44 en 50. Wit speelt en wint Oplossingen binnen 8 dagen na laatste plaatsing in elke maand,

Krantenbank Zeeland

De Zeeuw. Christelijk-historisch nieuwsblad voor Zeeland | 1932 | | pagina 6