Transpireerende
Leestafel
Gemengd Nieuws.
Land- en Tuinbouw
«'si
*11
Het Vrouwenhoekje
Dammen
oksels en voeten
Ingezonden Mededeellng.
behandele men met Purolpoeder. Dit is
het meest afdoende middel daarvoor. Het
kost 45 en 60 ct. per bus en is evenals
Purol, verkrijgbaar bij Apoth. en Dro
gisten.
De Hoofdakte, maandblad voor
hoofdakte-studie. Uitgave van J.
Muusses, Purmerend.
"Wij ontvingen de nrs 9 en 10 van den
eersten jaargang van bovengenoemd tijd
schrift. In nr 10 wordt er door den uitge
ver op gewezen, dat allerwegen wordt ge
waardeerd wat „De Hoofdakte" geeft. Wij
zouden haast zeggen, dat kan ook wel niet
anders, daar dit maandblad zeer veel
geeft wat voor de hoofdakte-studie van
belang kan zijn.
Dat blijkt ook al dadelijk als we even de
lijst van medewerkers nagaan. De rubriek
opvoedkunde wordt verzorgd door J. Jan
sen, leeraar aan een R.K. Kweekschool
te Nijmegen; Nederlandsche taal- en let
terkunde door Dr Jos. J. Gielen, leeraar
hoofdakte-cursus te Hulst; Aardrijkskun
de door Dr J. H. Ronhaar, leeraar Rijks
kweekschool te Amersfoort; Geschiedenis
door Dr K. Huizinga, directeur Chr.
Kweekschool te Middelburg; Kennis der
natuur door D. Rutgers, leeraar Chr.
Kweekschool te Sneek; Wiskunde door R.
van Wageningen, leeraar hoofdakte-cur
sus te Groningen. Van veel practisch nut
zijn de rubrieken „Rond het examen" en
„Vragenbus".
Hoofdakte-candidaten vinden hier een
zeer te waardeeren gids. Maar ook ande
ren kunnen van wat hier geboden wordt
met vrucht gebruik maken.
Onze Taaltuin, maandblad voor
de wetenschap der taal.
Bij W. L. en J. Brusse's Uitg. Mij. te
Rotterdam verscheen het eerste nummer
van „Onze Taaltuin", maandblad voor de
wetenschap der taal als volksuiting, na
tionale cultuurschat en instrument voor
schoone kunst, onder redactie van prof. dr
Jac. van Ginneken en prof. dr G. S. O ver
diep.
Dit maandschrift wil zijn een weten
schappelijk taaitijdschrift, niet slechts
voor de taalgeleerden en het onderwijs,
maar ook om leiding te geven aan het
groote publiek.
Het eerste nummer bevat een artikel
van prof. Overdiep: „Inversie in Coupe
rus' Iskander" en zijn mederedacteur
prof. Van Ginneken heeft het over „Na
men en Bijnamen". Prof. Overdiep begint
een serie artikelen over Syntaxis en Dia
lectstudie. Voorts eenige kleinere bijdra
gen en een begin van een vragenbus.
Goedkoope biggen. Een
veehouder te Maartensdijk (U.) heeft 23
jonge biggen verkocht voor de kapitale
som vanéén rijksdaalder. Elk bigge
tje bracht ongeveer elf oenten op.
De moordaanslag te Roo
sendaal. De toestand van den 68-jari-
gen blinden J., op wien Woensdagavond
door een zijner kinderen te Roosendaal
een moordaanslag is gepleegd, is nog on
veranderd. De man is zeer zwak, doch er
bestaat hoop op herstel.
BrandteLeiden. Gistermiddag
is door tot dusver onbekende oorzaak een
felle brand uitgebroken in een perceel
Hoogewoerd te Leiden, waarin de boek
binderij annex teekenhandel en kantoor
boekhandel is gevestigd van de fa. L. F.
Sei*vaas. De brandweer, die vrij spoedig
ter plaatse was wist den brand te beper
ken tot het bovengedeelte, dat echter na
genoeg geheel is uitgebrand.
Verduistering van f3000.
Gisteren vertoefde te Doetinchem de ju
stitie uit Arnhem, in verband met de ver
leden week gemelde verduistering van
f 3000, toebehoorende aan een Duitscher
uit Essen. De twee personen, die zich aan
deze verduistering hebben schuldig ge
maakt, zijn gisteren aangehouden, doch
ontkennen het hun ten laste gelegde.
Zij beweerden het geld bij de grens on
der een boom te hebben gedeponeerd om
eerst te zien of de grenspassage veilig was.
Toen ze kort daarop het geld wilden ha
len, was het verdwenen. Het ingestelde
onderzoek wees echer uit, dat de aange
houdenen het grootste deel van het Duit-
sche geld hebben omgezet bij een bank
instelling te Doetinchem en daar zij over
de herkomst van deze gelden geen aanne
melijke verklaring konden geven, is het
tweetal in het Huis van Bewaring opge
sloten.
-—De Bolksbeek ópnieuw
doorgebroken Door den zwaren re
genval op Tweeden Pinksterdag, ia het
water van de Bolksbeek Woensdag zoo
danig gewassen, dat in den nacht van
Woensdag op Donderdag de kade langs de
Bolksbeek aan den Gelderschen kant in
het Antsemsche Broek wederom is door
gebroken. Het water, dat met geweld bin
nenstroomde, heeft 150 hectaren in het
waterschap de Dortherbeek overstroomd;
het vee moest in allerijl van het laagste
gedeelte worden weggevoerd. Alleen op de
hoogere stukken kan het nog geweid wor
den.
Met behulp van omwonende boeren en
personeel van de Nederlandsche Heide
maatschappij heeft men met zandzak
ken en planken voorloopig het gat ge
dicht. Door het mooie weer zakt het water
nu snel. Het kan snel afloopen. Indien in
den eersten tijd geen regenval meer voor
komt, kan men spoedig met de definitieve
dichting aanvangen.
Recordhoudster van
voornamen. Op toevallige wijze werd
dezer dagen door de politie alhier ontdekt
dat Rotterdam onder haar inwoners een
juffrouw telt, die over niet minder dan
veertien voornamen beschikt. Dezer da
gen behandelde een inspecteur op een der
bureau's te dezer stede een kleine zaak.
waarvoor hij een juffrouw als getuige
hoorde. De juffrouw moest natuurlijk
haar naam opgeven en vertelde, dat zij Jo
hanna zoo-en-zoo heette. Ter controle wor
den altijd de opgaven van namen naar de
ambtenaren van het bevolkingsregister ge
zonden, die dan een document invullen,
waaruit de juistheid van den opgegeven
naam kan blijken. Gistermorgen ontving
de inspecteur op zijn bureau de opgave
van den ambtenaar, teneinde nu de ver
schillende documenten te gaan schrijven,
die er nu eenmaal ook over kleine, wei
nig beteekenende zaken moeten worden
opgesteld. De inspecteur heeft een tijdlang
met open mond naar het document, dat hij
van den burgerlijken stand had gekregen,
zitten staren, heeft daarop uitgeroepen,
dat hij in zijn carrière zooiets nog nooit
had meegemaakt. De juffrouw heette Jo
hanna, Huherta, Maria, Anthonia, Mar
tina, Hermina, Paula, Ottilia, Franzisca,
Augusta, Mathilda, Amélia, Sophia, Jo-
séfa; en dan had ze nog een achternaam
óók.
De juffruow met de veertien voornamen
zal zeer waarschijnlijk wel de recordhoud
ster op dit gebied in de stad zijn.
De samenstelling van het kulkenvoer
volgens het instinct der kuikens.
Bekijken wij de tabel van vorige week
nog eens nauwkeurig, dan zien wij, hoe
bepaalde grondstoffen gedurende de eer
ste weken niet erg gezocht waren door de
kuikens, n.I. gedroogde ondermelk en
beendermeel. Tegen de achtste week kwam
het beendermeel meer in trek en ook de
gedroogde ondermelk, doch steeds bleef
het gebruik daarvan lager dan van de
gdroogde karnemelk.
Oppervlakkig beschouwd zon men van
zoo'n proef zeggen: de kuikens zullen na
tuurlijk (net als kleine kinderen en groote
menschen) als ze de kans krijgen van
het lekkerste het meest eten en de rest la
ten staan. De kuikens blijken echter veel
wijzer te zijn dan de menschen en weten
hoewel ze waarschijnlijk ook best voor
keur hebben van de eene grondstof boven
de andere, best van alles zooveel te eten
dat de voedingswaarde van het geheel
gunstig blijft. En merkwaardig genoeg
komt nu deze keuze en voedingswaarde
weer tamelijk goed overeen met de samen
stelling van een recept dat door jaren
lange proeven in bepaalde streken van
Amerika als bet beste kuikenvoer gevon
den is.
Om dat te laten zien geef ik hier nu de
cijfers van wat de kuikens zelf uitzochten
in de eerste acht weken (procentsgewijze)
naast die van het officieele recept van
het regeeringsproefstation van den staat
Missouri waar de proeven genomen wer
den.
Proefkuikens Samengesteld
kuikenvoer
maismeel
39.4
50
tarwezemelen
11.1
15
tarwegries
29.3
15
gedr. karnemelk
6.1
15
ge dr. ondermelk
4.8
15
diermeel
5.4
alfafa-bladmeel
0.9
i i
beendermeel
3
4
zout
0.2
1
totaal
100.2
100
Bekijken we niu deze cijfers nader dan
zien we dat de „vrije keuze"-kuikens on
geveer 10 pet. minder maismeel gebruik
ten dan volgens het officieele recept,
doch deze 10 pet. weer aanvullen met 10
pet. meer tarwezemelen en gries. Aan
dierlijke eiwitbronnen gebruiken ze even
als bij het officieele recept ongeveer 15
pet. Het officieele recept werkt alleen met
gedroogde melk en laat diermeel geheel
weg, wat met het oog op de ervaring die
sommige diermeelsoorten bij kuikens op
leverden, zeer verstandig is. Onze ver
standige kuikens leeren ons echter nog
meer. Hiertoe verwijs ik naar de volgende
tabel:
i h «jr-f»-; «o
i ió iriirf- ei
1 IQ
CO
r» r»
r- «o r» os
OO TH IO
Dl 00 00 -«O
f.® os
os
oo r-
f- r» co
10
Cl •»-; t"; W O»
io r» ®-«i<® os
00
oo t> co
S
IQ CO C- 00
co oó in' -ó w oi
*-< IQ
<N
os oo w
Sr» qj ou
00 JB^-O®
V.
•"S^s -SÉ"3
8-«lg
3 M 3 H
Is het niet interessant te zien hoe deze
kuikens die net konden eten wat ze wil
den en van elke grondstof net zooveel als
ze wilden, vrijwel iedere week een con
stante hoeveelheid aan eiwitachtige stof
fen, zetmeel, vet, enz. opnemen?
Nemen we het totaal dan krijgen we
dus als samenstelling van dit „zelfgeko
zen" opfokvoer: eiwitachtige stoffen 17.3
19.2 pet., koolhydraten 54.357 pet.,
vet 4.74.8 pet., asch 6.67.7 pet., en
ruwvezel 34.6 pet.
Hierbij merken we dus op: een betrek
kelijk matige aanvoer van eiwitten, lang
niet zoo overdreven zooals in de
meeste kuikenopfokvoeders voorkomt,
doch daarbij moet men in aanmerking ne
men dat hier de kuikens alléén dit voer
kregen en geen aparte graanvoedering.
Verder wijs ik op ongeveer 4 pet. aan
ruwvezel, omdat nog veel te veel de ruw
vezel met een scheel oogje aangekeken
wordt met het oog op haar onverteerbaar
heid. Dergelijke onverteerbare stoffen
hebben voor de prikkeling van den darm-
wand juist haar nut.
Nu zal men vragen: Ja, alles mooi en
wel, doch hoe zagen die „vrije keus"-
kuikens er uit na acht weken? Welnu, be
kijk tabel 3 nog eens.
d
g li ss
«'3
-I's S
o> oo
°!S
8 a
lil»»»®
E SlS
O co
a> P< P«
O O
Zoowel op 4 weken als op 8 weken
bleken de hennetjes en haantjes best ge
groeid te zijn en zagen er uitstekend uit.
De gewichten verschilden niet veel van de
beste gewichten zooals die bij jarenlange
proeven met het Missouri-recept verkre
gen waren.
Een week later nam men van denzelf
den foktoom weer een aantal kuikens en
voerde deze met het Missourirecept weer
acht weken en daarvan waren de eind
resultaten hennetjes 349 gram, haantjes
368 gram, dus deze waren zelfs iets lichter
dan de vrije keus kuikens,
Als conclusie kunnen we dus zeggen,
dat dergelijke proeven den weg wijzen
naar een goede samenstelling van kuiken-
voer en tevens dat ze recepten, die door
jarenlang berekenen en probeeren ver
kregen zijn, een interessante steun geven.
DR TE HENNEPE.
Vragen, deze rubriek betreffende, kun
nen door onze abonné's worden gezonden
aan Dr te Hennepe, Diergaardesingel 96a
te Rotterdam. Postzegel voor antwoord
insluiten en blad vermelden.
Opgepast voor busjes met levensmiddelen.
„De Huishouding" geeft den volgenden
raad:
Weigert alle busjes, waarvan bodem en
deksel bol staan. Wel is 't mogelijk, dat
er af en toe andere oorzaken in 'tspel
zijn, doch die zijn maar niet zoo één,
twee, drie te constateeren, daarvoor moet
'tblik toch geopend worden. Soms is be
derf in zoo geringe mate aanwezig, dat
het deksel veert, en na het indrukken
dat wel samengaat met een uitzetting
aan den anderen kant weer terug
springt. Dit veeren kan optreden bij een
te dunnen blikwand, 9oms bij overvul-
ling, en bij Amerikaansche conserven
soms nog door andere oorzaken. Men
doet echter goed ook deze veerende bus
jes te weigeren.
Onder oorzaken, die zonder bederf het
bolstaan kunnen bewerken, zijn de vol
gende van belang: le. Is het mogelijk, dat
de inhoud op het blik heeft ingewerkt.
Dit komt bij vleesch niet zoo vaak voor.
Er ontstaat dan meestal alleen waterstof
gas. Men treft het meer aan bij visch-
conserven, bij vruchten die zuren voor
al zuringzuur bevatten, bij spinazie,
die ook veel zuringzuur bevat en soms met
kopersulfaat groen werd gekleurd. Sterk
gerijpt vleesch kan echter ook af en toe
dezelfde werking hebben en eveneens ge
pekelde vleeschwaren. Al naar gelang van
de andere scheikundige verbindingen, die
in 'tblik kunnen ontstaan, treft men zoo
wel aan den buitenkant van den inhoud
als aan 'tblik veranderingen aan. Men
zal dezen vorm van bombeeren het meest
aantreffen bij onvoldoende vertinning. 2e.
Als de inhoud geruimen tijd bevroren is
geweest, en het blik daardoor blijvend
is uitgerekt; de inhoud zet bij 't bevriezen
immers uit en kan, door 't ontstaan van
defecten in het blik, naderhand bederven.
3e. Overvulling.
4e. Deuken op de eene plaats kunnen
uitzetting veroorzaken op een andere
plaats. Zooals ik zeide: zij komen voor;
aan een grooten keuringsdienst worden
zij wel eens een enkele maal waargeno
men, maar voor de huishouding kunnen
we als regel aannemen, dat men geen
gebombeerde blikken moet koopen. Het is
een verschijnsel, dat ook de winkeliers
kennen, en daarom ls het geraden om,
wanneer een dezer zooiets tracht te ver-
koopen, onmiddellijk den Prov. Keurings
dienst te waarschuwen, waar dan een ver
der onderzoek kan worden ingesteld.
Een paar moderne soepen.
Soepen van de allereenvoudigste soort,
met weinig moeite en met weinig kosten
te bereiden en toch, de allersmakelijk
ste soepen, die we ons kunnen voorstellen!
Vleesch komt er niet bij te pas. Mis
schien wekt dit feit bij vele huisvrouwen
een gevoel van twijfel omtrent de geu
righeid der soepen? Wie echter de proef
neemt, zal moeten erkennen, dat de nieu
we kookproducten die we hier voorstel
len, de vergelijking met hun meer alge
meen bekende soortgenooten glansrijk
kunnen doorstaan.
De geur en de smaak, die anders groo-
tendeels door het vleesch worden aan
gebracht, verkrijgen we hier door het
gebruik van allerlei groenten met sterk
uitkomend aroma: selderij, kervel, prei,
peterselie, spruitjes (of andere kool), wor
teltjes, spinazie of wat de tijd van het
jaar maar oplevert. Mochten deze be-
standdeelen in sommige gevallen of voor
sommige personen niet geheel het gemis
aan vleesch vergoeden, dan kan bij het op
doen in de soepterrine dus gemak
kelijk de smaak nog wat worden „bijge
werkt" door, hetzij een paar Maggi's
Bouillonblokjes, die in de heete vloeistof
worden opgelost, hetzij eenige droppels
Maggi's Aroma, die er door worden ge
mengd.
Zoowel in den winter als in den zomer
hebben deze soepen een goede kans: het
allergemakkelijkst zijn ze echter in het
voorjaar, als we er de jonge, frissche
producten aan kunnen toevoegen, die zoo
juist ontsproten zijn: de spinazie, de pos
telein, de zuring.
Groen e-k ruidensoep. (4 per
sonen.) 2 L. water, 100 Gr. (1 ons) ver
micelli, 1015 Gr. (11,5 afgestreken
eetlepel) zout, 4 boordevolle eetlepels fijn
gehakte of gemalen groene groenten (spi
nazie, zuring, prei, postelein, kervel, sel
derij, peterselie), 40 Gr. (2 afgestreken
eetlepels) boter, desverkiezende 4 Maggi's
Bouillonblokjes (waardoor dan echter de
hoeveelheid zout tot de helft moet worden
teruggebracht).
Laat in het kokende water met zout de
vermicelli zóó gaar koken, dat de vloeistof
er voldoende door wordt gebonden. Maak
intusschen de groenten schoon en hak
ze zéér fijn of maal ze.
Roer het rauwe kruidenmengsel en
eventueel ook de bouillonblokjes door
de gebonden soep, laat alles samen nog
even goed heet warden, giet de soep in de
terrine en meng er de in kleine klonjes
verdeelde boter door.
V oorjaar s-aardappelsoep.
750 Gr. (A K.G.) aardappelen, 0.5 L.
melk, 1,5 L. water, 10-15 Gr. (1-1,5 afge
streken eetlepel) zout, 6 boordevolle eet
lepels fijngehakte of gemalen voorjaars
groenten (spinazie, postelein, kervel, sel
derij, peterselie, prei, worteltjes, bloem
kool), 40 Gr. (2 afgestreken eetlepels) bo
ter, desverkiezende 4 Maggi's Bouillon
blokjes (waardoor echter de hoeveelheid
zout tot op de helft moet worden ver
minderd).
Zet de geschilde aardappelen op met 0.5
L. van het water; laat ze door en door
gaar worden en stamp of wrijf ze dan
in de pan fijn. Verdun de op deze wijze
gevormde purée langzamerhand met de
melk en daarna met de nog overgebleven
Liter water, voeg er het zout bij en laat
de soep nog een oogenblik zachtjes door
koken, tot ze gelijkmatig gebonden is.
Laat de bouillonblokjes, indien men die
in de soep wenscht, intusschen in de ko
kende vloeistof oplossen.
Hak de schoongemaakte groenten zéér
fijn, of maal ze; roer ze door de gebon
den soep, laat ze even mee warm wor
den niet langer dan een paar minuten),
giet de soep in de terrine en meng er
vlug de in kleine klontjes verdeelde boter
door.
Een recept.
Bruine noga. 3 ons suiker, 1J4
ons amandelen, 10 gram boter; citroen. De
amandelen pellen, weer drogen en fijn-
hakken. Een bakblik dik met boter besme
ren. De suiker met de 10 gr. boter in een
ijzeren of graniet-email pan verwarmen
(geen gewoon geëmailleerde pan gebrui
ken), zander in de massa te roeren; wél
echter met een platten, geëmailleerden le
pel de droge suiker telkens onder in de
pan in de plaats van de gesmolten suiker
schuiven. Als alles gesmolten is wachten
tot de suikermassa aan de kanten van
de pan iets begint te borrelen en de kleur
goudgeel is; dan direct de amandelen toe
voegen en al roerend de massa nog even
verwarmen. De noga op het bakblik gie
ten, zoo ver mogelijk laten uitloopen en,
als de massa stevig begint te worden,
haar met een gewasschen, daarna afge
droogde citroen zoo dun mogelijk uitdruk
ken. In plaats van een citroen kan een
breed slap mes met boter bestreken, ge
bruikt worden.
Zoo spoedig mogelijk de noga in regel
matige stukjes snijden en van het blik
afnemen. De stukjes noga plat neerleg
gen tot ze bekoeld en stijf zijn.
Strijken en mangelen.
De voordeelen van strijken boven man
gelen zijn de volgende:
lo. Door strijken wordt het weefsel
droog;
2o. Goederen worden meestal door strij
ken mooier dan door mangelen.
De nadeelen, aan het strijken verbon
den?
lo. Strijken eiseht meer tijd;
2o. Men loopt risico, schroei- of brand-
plekjes te veroorzaken;
8o. Men krijgt, bij het strijken van
vochtig goed, een onaangename lucht in
te ademen.
Gemangeld worden meestal alle huls-
houdgoederen en het eenvoudigste lijf
goed. Huishoudgoed met borduurwerk
(monogrammen en dergelijke) wordt
vaak gestreken. Waar stijfsel of iets, dat
daarmee gelijk staat, gebruikt is, moet
eveneens gestreken worden.
Verflucht in schoonmaaktijd.
Om dezen tijd van 'tjaar is verflucht
in huis niet steeds te vermijden. Wie er
spoedig van bevrijd wil worden, plaatse
in 'tpas geverfde vertrek een kom water
en, op een schoteltje een gesneden ui. De
verflucht wordt opgenomen in water en
in de ui; verspreidt zich dus niet verder
in de pas geverfde ruimte.
Gelieve alles, deze rubriek betreffende,
te adresseeren aan P. Mons, Westerstr.
221, Amsterdam.
Oplossing probleem No. 244.
Auteur: J. H. Hunze, Amsterdam.
Stand.
Zwart 9 sch. op: 7, 8, 9, 11, 19, 20, 21,
23, 24 en dam op 16.
Wit 11 sch. op: 22, 32 tot 35, 37, 38, 42,
43, 45 en 50.
Oplossing.
Wit: 32—27 22—17 42—37 38X29
29—23 50—44 45X 1.
Zwart: 21X41 11X22 41X32 16X 49
19X30, 49X40.
Oplossing probleem No. 245.
Auteur: J. Daane, Zoutelande.
Stand.
Zwart 7 sch. op: 8, 9, 10, 18, 19, 24, 30
en dam op 12.
Wit 10 sch. op: 17, 21, 25, 27, 32, 34,
37, 39 40 en 50.
Oplossing.
Wit: 27—22 17—11 37—31 25—20
39—33 34X3 3X1 50—44 44—40.
Zwart: 18X10 16X7 30X38 24X15
38X29 12X45 15—20 20—25.
Oplossing probleem No 248.
Auteur: P. Kuiper, Texel.
Stand.
Zwart 9 sch. op 6 11 tot 14, 18, 19, 23
en 24.
Wit 9 sch. op: 22, 27, 31, 32, 34, 39,
41 43 en 44.
Oplossing.
Wit: 32—28 34—29 43—38 41—37
31X22 36X20.
Zwart: 23X21 24X33 33X42 18X27
42X31.
Oplossing probleem No. 247.
Auteur: D. Koppenol, Naaldwijk.
Stand.
Zwart 7 sch. op: 8, 9, 13, 18, 19, 20
en 27.
Wit 8 sch. op: 28, 29, 30, 37, 38, 39,
45 en 47.
Oplossing.
Wit: 30—24 29—33 28—23 37—31
47—41 39—34 45X23.
Zwart: 19X30 18X29 29X18 27X30
36 X47 47 X40.
Oplossing probleem No. 248.
Auteur: J. Dienske, Haarlem.
Stand.
Zwart 10 sch. op: 1, 6, 8, 11 tot 14, 21,
27 en 28.
Wit 11 sch. op: 15, 23, 30, 32, 34, 37,
38, 39, 43, 47 en 49.
Oplossing.
Wit: 4944 37—31. 47—41 30—24
32—27 27X9 15X2.
Zwart: 28X19 27X36 36X47 47X49
49X 20 14X3.
Goede oplossingen.
Ontvangen van: S. Blaas, S. Bosselaar,
P. de Visser, A. de Visser Lzn., A. Wil-
lemse, allen te Aagtekerke; M. Verburg en
L. G. v. Vijven, Goes; H. K. Allaart, Rit-
them; J. Kok, Kruiningen; A. J. Mog-
grè Janz., Schoondijke; J. Daane en J.
Geelhoed te Zoutelande; J. A. v. Dix-
hoorn, Zaamslag; M. A. de Bel, Ierseke,
M. G. Geschiere, J. Huissoon en J. Mod-
derkreeke te Nieuwdorp; D. de Hullu en
J. Almekinders te Oostburg; G. P. Vo
gelaar Jr. te Krabbendijke; L. Mersie, no.
244 te Gapinge; A. v. Deurloo te Nieuw
dorp; A. de Witte te Zoutelande en J.
Scbeele te Zaamslag.
Probleem No. 251.
Auteur: J. Scheele, Zaamslag.
47 48 49 50
Zwart 11 sch. op: 5, 7, 9, 12 tot 15, 17,
18, 22 en 28.
Wit 11 sch. op: 24, 25, 27, 29, 30, 31,
34, 37, 39, 44 en 50.
Wit speelt en wint
Oplossingen binnen 8 dagen na laatste
plaatsing in elke maand,