kken.
Rechtzaken
Land- en Tuinbouw
MIJNHARDT'S TABLETTEN
Zenuw Laxeer Hoofdpijn Kiespijn
Voor huis en hof.
Het Vrouwenhoekje.
Dammen.
I
,r de prij-
cigaretten-
r.
rijk hier-
rmoedelijk
de rook,
de lucht
nirwana,
deze nieu-
i inkomen
et mindere
a. Hiervan
i voordeel,
e kwaal 1
IOEDE.
nen in de
vig bericht
aschen die
.e revolutie
t.
n T., heeft
a ook haar
traten van
aten, waar
eger dagen
>ter dan zij
aan elkaar
haar meer
ak, waarin
t, met zich
een ouden
ge verfom-
dat het
dagen van
n paar veel
lie evenwel
teenen der
hier en
st bovenleer
ellende en
ïog de spo-
hoonheid.
geëerd, zoo
volop van
wat de we
ien, en dan
noeten zijn!
rille tegen-
ir is de te-
kribbe te
kindeke in
eer, dan de
p aarde ge-
voonde, was
ste lustslot,
relke gewel-
jouwd. Voor
een stal.
ien engelen
,ars, die ge-
'ijn wenken,
i heeft het
tribbe geko-
jkheid heeft
ostel Paulus
•inthe de
;us Christus,
m geworden
ij door Zijne
van Bethle-
ijn hulpeloos
rnd arm ge
maakt heeft,
te maken,
enis, waarin
delares uit
denkt, maar
m, wat noo-
n en zalig te
a naar Beth-
kan waarlijk
der RedactieA
izen tijd".
vragen voor
voorbaat har-
we beleven,
sekt, en vreet
it maatschap-
.vswijk in ons
gen, wanneer
en zullen op-
er weer ver-
■ankkwaad zal
holle harten
beproevingen
drank ster-
en vrouwen
n in al hun
etzelfde doen.
ar den Kerst
en den Zoon
;enezing harer
deel der lij-
zullen van de
jrderen troost
e wellicht uit.
an?
ar den Kerst
wat dóén wij
Offer Gods
nt noemen...
1
'n HevM-product
Vna|t het Uw achoMmiM
zouden wjj maar niet eens beginnen
want we kunnen véél méér doen met
den drank, die zoovéél verderf bracht
en brengen kan, te meer in dezen „boo
zen tijd" te laten staan. We denken aan
de komende feestdagen.
Nog slechts een klein offer...voor
anderen.
Doch de practijk heeft het bewezen!
'tkan zegenrijke gevolgen hebben!
Afd. Goes der-Geref. Drankbestrijding:
M. DF BORST, Secretaris.
Goes, Dec. 1930.
Rechtbank te Middelburg.
Zitting van 23 December 1930.
De volgende zaken werden behandeld:
Ja. Ma. M., 19 jaar, zonder beroep, te
St Jansteen, wegens huisvredebreuk in
de woning van Angus Mortier. Eisch en
uitspraak: f 10 of 10 d.
J. J. S., 59 jaar, werkman te Hoofd
plaat, wegens beleediging van J. J. Blaak
man. Eisch en uitspraak: f 10 of 10 d.
E. de B., 46 jaar, schipper te Ossenisse,
wegens bedreiging met geweld tegen Ja
cobus van Damme, die een staaldraad,
die aan het schip van verdachte beves
tigd was, wilde losmaken, door opzettelijk
dreigend een geweer aan den schouder te
brengen en te richten, onder bedreiging,
dat hij hem kapot zou schieten, waardoor
deze gedwongen werd den staaldraad, die
hem toebehoorde, niet los te maken. Eisch
en uitspraak: f 20 of 20 d.
M. Q., 44 jaar, rivierventer te Schore,
wegens het beletten, belemmeren of ver
ijdelen, dat op 25 Nov. j.l. te Kruiningen
de onbezoldigd rijksveldwachter, M. van
Nieuwenhuize, eenige personen, die aan
het stroopen waren, bekeurde, door met
een lichtgevende lantaarn aanhoudend te
zwaaien in de richting van de stroopers.
Eisch en uitspraak: f 20- of 20 d.
J. M., huisvr. P. G., 56 jaar, te Ka-
pelle, wegens beleediging van Jan Bruin-
ooge te Kapelle. Eisch: f 10 of 10 d.; uit
spraak: f 5 of 5 d.
M. de J., 66 jaar, arbeider te Zierik-
zee, wegens mishandeling van Cornells
Reijnhoud. Eisch en uitspraak: f 20 of
20 d.
E. P. W., 24 jaar, arbeider te IJzen-
dijke, wegens mishandeling van Francis-
cus Driessen, Eisch en uitspraak: f 10
of 10 d.
E. A. O., 33 jaar, landbouwer te 's-H.-
Arendskerke, wegens beleediging van
Jan Otte. Eisch: f 10 of 10 d.; uitspraak:
f 5 of 5 d.
J. K., 34 jaar, arbeider te Goes, we
gens mishandeling van Adriaan Drie
sprong. Eisch: f 15 of 15 d.; uitspraak:
f 10 of 10 d.
Verduistering.
De Haarlemsche Rechtbank heeft den
48-jarigen stucadoor H. C. de Z., vroe
ger bezoldigd bestuurder van den Algem.
Nederl. Stucadoorsbond, die in den loop
van de jaxen 19251929 diverse bedra
gen, tot een hem ten laste gelegd mini
mum bedrag van f 700, heeft verduisterd,
veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf
onder aftrek van den in voorloopige hech
tenis doorgebrachten tijd. De eisch was
een jaar en drie maanden.
Kip in bus.
Bij mijn bezoek aan de tentoonstelling
te Kopenhagen trof mij naast de keuring
van het slachtpluimvee en het sorteeren
daarvan nog een ander punt, waarover
men in Holland ook weinig hoort. Het
betreft de industrie van het inmaken van
pluimvee, wat ik zou willen noemen: „kip
in bus" of „kip in weckflesschen". Er was
een groote stand met groote en kleine bus
sen, kuikens vanaf 350 gram tot oudere
dieren van 1H kg. toe, sommigen inge
maakt met gelei, direct klaar voor een
koude lunch. Dezen zomer op de wereld
tentoonstelling in Londen zag ik daarvan
op de Amerikaansche stand ook pracht
inzendingen. In allerlei flesschen en bus
een kon men dar.r pluimveeproducten koo-
pen en verschillende bussen bevatten ook
'kippenvleesch vermengd met allerlei
groenten en groente-extracten, zoodat
men in een oogenblik tijd er allerlei ge
rechten uit maken kon. Men heeft tegen
woordig in Amerika zelfs speciale fabrie
ken waar duizenden en duizenden stuks
pluimvee verwerkt worden na gekeurd te
zijn en geheel voor de bussenindustrie
gebruikt worden.
Pluimveevlees di kan men, naar de
Amerikanen zeggen, in bus verkerken
zonder dat het veel van smaak en geur
verliest. Natuurlijk eischt het bedrijf
allerlei technische handigheden, die men
kennen moet wil men succes 'hebben. Zoo
worden van de groote dieren zooveel mo
gelijk de beenderen verwijderd, omdat
deze maar ruimte innemen zonder veel
waard te zijn. De onderbeenen worden
verwijderd, de uiteinden der vleugels
eveneens en 'het borstbeen en de schouder
bladen. Nu worden de pooten er af ge
sneden in de heupgewrichten en stopt
men de eene poot met het dunne einde
vooraan in de bus en de andere poot met 't
dikke einde, zoodat de ruimte zoo goed
mogelijk benut wordt. Alle losse vet wordt
uit de dieren verwijderd en eveneens de
levers. Deze levers worden apart in bus
sen geconserveerd en zij geven dan een
soort leverpastei, die ik te Kopenhagen
voor het eerst zag en die er zeer smake
lijk uitzag. Het blijkt dat als men de levers
znet de kip zelf in de bus doet, dat dan
de smaak van het vleesch er onder lijdt.
De bussen worden met een machientje
gesloten. Daarvoor bestaan kleinere, han
dige toestelletjes, die men aan de keu
kentafel bevestigen kan. De bussen wor
den gesloten voor ze gesteriliseerd wor
den, de flesschen worden na het sterili-
seeren gesloten.
Oudere 'dieren, soepkippen, enz. wor
den eerst gekookt, net zoo lang tot 'het
vleesch van de beenderen loslaat en dit
vleesch wordt dan in de bussen gecon
serveerd. Dit beenloo'ze, geconserveerde
'kippenvleesch is dan later voor allerlei
'keukengebruik geschikt. Nadat de 'dieren
geplukt en geschroeid zijn moet de huid
goed afgeschrobd worden om de losse
huidschilvers te verwijderen. Sommige
bedrijven hebben verschillende soorten
bussen. De eene soort 'bevat bijv. alleen de
groote borstspieren, de meest malsche
stukken van de 'kip, andere bussen bevat
ten weer de vleugels, ruggen, halzen,
pooten.
Een andere methode van conserveeren
is het bevriezen nadat eerst de rugge-
graat verwijderd is. Men neemt het kui
ken, dat men bereiden wil en knipt aan
weerszijden van de ruggegraat het kui
ken in de lengterichting door. Daarna
slaat men het open en neemt alle inge
wanden er uit, wat dan natuurlijk zeer
gemakkelijk gaat. Nu wordt de hals, maag
en lever in het kuiken gebracht en dit
weer dichtgevouwen en bevroren. De huis
moeders die nu een kuiken willen hebben,
bestellen dit bij den poelier, die ze in
voorraad heeft in de koelkamers en ze in
cartonnen doozen omhuld met cellophaan-
papier aflevert.
Zoo zien we dus, dat allerlei methoden
toegepast worden om het pluimvee ge
makkelijk verkoopbaar en aantrekkelijk te
maJken. In het buitenland kan men ook
herhaaldelijk zien hoe in de poelierswin
kels deelen van pluimvee verkocht wor
den. Iemand die bijv. geen heele kip of
haan 'kan gebruiken koopt een helft of
een vierde deel of een paar pooten. Zoo
zag ik een maand geleden in Hannover
een groote uitstalling geheel van gan
zen. Er hingen heele ganzen, maar men
zag ook allerlei deelen van ganzen, b.v.
ganzen-borstspieren, ganzendiammetj es,
harten, levers, enz. Dat deze verkoop goed
ging kon ik zien aan groote stapels gan-
zenborstbeenen, geheel ontdaan van
vleesch, die in den winkel lagen.
Het conserveeren maaJkt van een sei
zoen-bedrijf meer een continu-bedrijf, het
geheele jaar door. De overproductie van
jonge haantjes wordt als het ware iheer
over een geheel jaar verdeeld en daardoor
kunnen de 'dieren meer opbrengen. Na
tuurlijk brengt deze nieuwe industrie voor
de pluimveefokkers ook weer allerlei pro
blemen mee. Zoo zoekt men thans 'kuikens
te fokken, die snel in de veeren 'komen,
daar de stoppels van jonge veeren erg
veel tijd kosten om ze te verwijderen en
een veer zich natuurlijk veel gemakkelij
ker laat plukken. Oo'k vraagt de bus-in
dustrie 'dieren met zware borstspieren en
dikke dijspieren en kuitspieren.
'Of de ,,'kip-in-bus"-industrie in een land
toekomst heeft zal wel van veel factoren
afhangen. Als men daarover gaat naden
ken komt men tot allerlei gevolgtrekkin
gen, die men niet direct zou verwachten.
Zoo brengt het gezinsleven mede, dat men
in een flink gezin wel een heele kip of
haan of een groot 'kuiken aan 'kan, maar
in een land waar het restaurant-wezen
sterk ontwikkeld is of b.v. in een stad als
Londen, waar veel menschen snel een
lunch in een restaurant gebruiken, daar
moet men rekenen op kleine 'dieren. Een
persoon kan dan aan een niet te groot
kuiken één portie hebben, of men kan een
groot kuiken tot twee porties verdeelen.
Worden de dieren echter nog grooter, dan
'komt men voor de moeilijkheid, dat men
van één dier vier porties moet maken wat
in een restaurant of in een gezin aanlei
ding kan geven tot moeilijkheden, daar de
een een poot wil en de ander een vleugel
of omgekeerd. Hoe het zij, de kip-in-bus-
industrie ontwikkelt zich in verschillende
landen goed, zooals ik in Amerika, Ier
land en nu ook in Denemarken zag.
Dr TE HENNEPE.
Vragen, deze rubriek betreffende, kun
nen door onze abonné's worden ingezon
den aan Dr te Hennepe, Diergaardesingel
96a te Rotterdam. Postzeeel voor ant
woord insluiten en blad vermelden.
tabletten
Bul»)« 75 ct.
(tabletten I
Doo»60^iJ
tabletten
Buiiji^tBÓOcr
tabletten
Bulije 30 *a 60 ct.
Dim «rtlktltn »l|a voorliep van den n»«m Mljnhardt «a vtrkrl|gb«at bi) Apoth.cn Droqllttp
Kerstbloemen.
Bloemen in de kamer maken op 't Kerst
feest het contrast tusschen de koude
winterstemming buiten en de weldoende
gezelligheid rond den huiselijken haard
nog grooter. De behoefte aan bloemen
om zich heen, ter versiering en opvroolij-
king of omdat men niet graag, in welken
tijd van 't jaar ook, bloemen mist, is oor
zaak geweest, dat de kamerflora op
Kerstmis tamelijk uitgebreid is gewor
den.
De bloemkweekers houden hiermee ter
dege rekening en jaarlijks worden bij
voorbeeld millioenen bolgewassen door
de broeiers getrokken, omdat ze dan met
klinkende munt betaald worden. Niet alle
bolgewassen leenen zicb voor forceeren,
hetgeen menige broeier tot zijn schade
heeft ondervonden.
Maar er zijn verschillende soorten die
we gerust wat kunnen vervroegen, ook
wel in de kamer. Zoo is het zeer goed
moegelijk met Kerstmis sneeuwklokjes in
bloei te hebben en zulks nog wel met heel
weinig moeite en kosten. Daartoe wor
den de bolletes vroeg in den nazomer ln
potten gezet, ongeveer een 10 stuks, in
een gewonen bloempot en daarna in den
tuin ingegraven of in een kist met aarde
geplaatst. Begin December zijn dan de
bladeren reeds tamelijk ontwikkeld en
kunnen de potten in de kamer worden
gehaald. Het beste is ze de eerste veer
tien dagen in een niet-gestookte kamer te
plaatsen en ze pas daarna in de huis
kamer te brengen, zoover mogelijk van
de kachel af. Te veel kunstmatige warm
te kunnen ze niet verdragen, daar anders
de bloemknoppen verschrompelen.
Ook de Lelietjes van Dalen leenen
zich goed voor het forceeren en verder
de bekende tulpjes, de Ducjes, de fleu
rige dwergjes onder de tulpen, die door
hun gewilligheid en hun kleurschakeerin-
gen vergoeden, wat ze aan vorm en
grootte missen. De gelukkigen met een
gevulde portemonnaie kunnen uit de kas
sen een overvloed van rozen en seringen
laten aanrukken, doch hoe kostbaar dezo
bloemen overigens ook zijn, ze kunnen
het nooit halen tegen de op hun tijd
bloeiende exemplaren. Er zit maar al te
dikwijls iets ziekelijks in dat geforceerde
goed. Zooveel te merkwaardiger is het,
dat er een plant is, die om dezen tijd
haar bloei begint, daarbuiten, te midden
van veel, wat dor en verwelkt is, haar
frissche, groote bloemen ontplooit en
daarna een rijkdom van glanzig groen
blad voortbrengt, alsof er geen kou be
stond.
Deze heldin onder flora's kinderen is
de Kerstroos, Helleboris niger. Dit is een
der meest bekende Kerstbloemen, die thuis
boort in Zuidelijk Europa, waar ze veel
vuldig in de loofbosschen worden aange
troffen en die hier wel als sierplant ge
kweekt wordt. Erg veelvuldig komt ze in
onze tuinen niet voor. Eigenlijk behoor
de ze veel veelvuldiger voor te komen,
doch waarom dit niet zoo is, weten we
niet. Dat de Kerstroos zeer oude brieven
heeft, blijkt wel uit een oude legende uit
de middeleeuwen, welke in 't kort luidt:
Toen de herders van Bethlehem ver
namen van Jezus' geboorte, snelden ze
toe om Hem te aanbidden. Een jonge her
derin legde van te voren geplukte bloe
men van de Kerstroos op de kribbe en
van toen af was de Kerstroos gezegend
en ontsloot ze haar bloemen bij het luiden
der Kerstklokken.
De trek- en vechtlustige Romeinen ken
den de Kerstroos ook reeds, doch als een
uitstekend middel tegen krankzinnigheid.
Twijfelden ze aan 't verstand van iemand,
dan werd hem vriendelijk toegevoegd, dat
hij verstandig zou doen, een dosis van dit
geneesmiddel te slikken.
Bij de Duitschers staat de fijngemalen
wortelstok van de Kerstroos in aanzien
als een uitstekend niesmiddel, althans tot
voor eenige jaren was dat nog zoo.
Wij evenwel hechten waarde aan de
Kerstroos als de moedige winterbloeister,
die ijs en sneeuw ten spijt, haar bloemen
ontsluit.
De kosten van een huishouden.
In het orgaan van den Ghr. Land-
arbeidersbond schrijft een arbeiders
vrouw het volgende:
Je hoort zeker ook wel veel praten over
crisis en slechte toestanden in het land
bouwbedrijf.
Alles is zoo goedkoop, zegt men. Ik
weet echter niet, hoe het u gaat, maar als
ik mijn huishoudboekje nakijk, dan merk
ik er niet zooveel van. Natuurlijk scheelt
het wel iets, maar zoo'n groot verschil
kan ik nog niet vinden. De huur is ge
lijk, kleeding en schoeisel geven ook geen
verschil aan, belasting evenmin. En dat
alles vraagt reeds een stuk van ons inko-
mentje. Voor brandstof betaal ik ook den
zelfden prijs. Wat de w i n k e 1 w a a r be
treft, is er wel eenig verschil. Ik heb
eenige artikelen nagegaan wat ik daar
voor betaalde in September 1929 en in
September 1930.
Mijn bevindingen waren aldus:
Sept. '29 Sept. '30
Witte suiker 23 ct 20 ct.
Gort 14 10
Capucijners 30 22
Bruine boonen 30 25
Groene erwten 25 18
Rijst, le soort 22 22
Rijst, 2e soort 16 16
Koffie 100 95
Zout 6 6
Bak- en braadvet
45
II
45
M
Rundvet
57
II
52
II
Havermout
18
II
18
II
Lucifers
12 X
II
12 H
II
Tabak
60
II
60
II
Spek
68
II
45
1»
Margarine
25-30
II
25-30
II
Azijn
24
II
24
II
Stroop
22
II
22
II
Zeeppoeder
14
II
14
Sunlightzeep
40
40
II
Soda
3
3
II
Wrijf was
20
1)
20
II
Hier hebt ge een heel lijstje van dage-
lijksche artikelen. Ik vind het niet van
dien aard, dat gezegd kan worden, dat
alles reeds zoo heel veel goedkooper is.
Het is altijd een groote toer om de be
grooting sluitend te maken, vind ik. Ik
moet er soms heel wat over piekeren.
En als daar gedurig nog werkloosheid
bij komt, en zooveel verlies door regen
dagen, ja, dan wordt het weieens heel
moeilijk. En dezen zomer hebben wij heel
wat gemist. Het was tenminste voor' mij
een heele toer om de huur en brandstof
over te houden. Eerlijk gezegd, ben ik er
niet heelemaal in geslaagd.
Klagen mag ik toch ook weer niet. Wij
deelen ook nog in vele zegeningen Gods.
Maar als je zooveel hoort praten, van dat
alles zooveel goedkooper is geworden, en
je dan merkt aan je uitgaven, dat het nog
zoo weinig verschilt, nou, dan kom je
daar weieens tegen op.
Enkele recepten.
Appelbollen. Om appelbollen te
maken, maakt men eerst deeg, dat ook
voor banketletters wordt gebruikt. Per
appelbol wordt berekend deeg van lA ons
bloem en Va ons boter. Dit deeg wordt
tenslotte uitgerold tot een lap, die Va c.M.
dik is. Men snijdt hiervan zooveel vier
kantjes als men appelbollen wil verkrij
gen die groot genoeg zijn om een appel te
omhullen.
Boor en schil de appelen en plak op
één der uiteinden een klein stukje deeg,
met water vast, daarna vult u de opening
op met wat suiker en kaneel.
Zet dan de appel op een plakje deeg
en vouw het er los omheen, zoodat er van
de appel niets meer te zien is. Keer de
met deeg omgeven appel om en plaats hem
op een met bloem bestrooid bakblik. Be
strijk ze met geklopt ei en laat ze in een
heeten oven in 15 minuten, eerst met on-
derwarmte gaar worden.
Knijpkoekjes. (Oud-Hollandsch
Nieuwjaarsgebak). Benoodigd: pond
bloem, ïVa ons boter, 1K ons basterd
suiker, 1 ei, 5 gram fijne kaneel.
Bereiding: Zeef de bloem in een kom,
voeg er de boter bij, de gezeefde bas
terdsuiker, het fijne kaneel en het ei.
Kneed alles met de koele hand door el
kaar tot een samenhangend deeg. Vorm
hiervan met de hemd ongeveer 30 bal
letjes (de grootte van kleine aardappel-
croquetjes). Gebruik voor het bakken een
ouderwetsch rond wafelijzertje, wrijf dit
op de kachel schoon met papier en zout
en laat het warm worden. Besmeer het
ijzer voor het eerste wafeltje met wat
boter (voor de volgende koekjes wordt
deze bewerking niet herhaald, omdat er
voldoende boter in het deeg zit). Leg
midden in het ijzer een deegballetje, knijp
het ijzer dicht, zoodat de beide helften
stevig op elkaar drukken en het deeg tot
een plat koekje wordt geperst. Bak de
koekjes op een matig vuur (een gascom-
foor is o.a. zeer geschikt) aan beide zij
den mooi licht bruin en laat ze dan uit
het ijzer glijden.
Gevulde eieren. De dooiers van
hardgekookte eieren worden met zooveel
boter vermengd, tot het een smeerbare
massa wordt en afgemaakt met peper,
zout, wat geraspte kaas, of gezeefde ansjo
vis, gezeefde garnalen, gehakte peterselie
enz. De witten worden hiermede vol ge
spoten en verder gegarneerd met peter
selie of karpertjes. Inplaats van de hard
gekookte eieren door te snijden, kan men
er ook slechts een klein kapje vanaf ha
len om de dooier te kunnen verwijderen.
Van de onderzijde wordt een dun plakje
afgesneden, zóó, dat het ei kan staan.
Nadat het ei gevuld is, wordt er een
halve uitgeholde tomaat bovenop gezet,
waarop hier en daar met wat mayonnaise
kleine stukjes wit worden vastgekleefd.
De witten kunnen naar verkiezing ook
gevuld worden met garnalen enz., ver
mengd met wat mayonnaise.
Gevulde tomaten. Kleine of tot
mandjes gesneden groote tomaten worden
gevuld met stukjes selderijknol, verschil
lende groenten, garnalen vermengd met
mayonnaise of wel een slaatje van fijn
gesneden vleesch, aardappelen, uitjes en
augurken, gehakte peterselie en mayon
naise.
Nogapudding. Benoodigd: Voor
de noga 2 ons witte suiker en 1 ons aman
delen; voor de pudding 1 liter melk, 2
eetlepels maizena en 2 eetlepels suiker.
Bereiding: Doe de suiker in een ijzeren
potje en laat ze tot een bruine, vloeibare
massa branden. Roer daar de fijn gehak
te amandelen door en giet de noga uit op
een plat bord of steenen aanrecht, die
met wat gesmolten boter bestreken is.
Is de noga koud, snijdt dan met een ver
warmd mes de helft in vierkantjes en
stamp de rest fijn.
Kook intusschen de melk met suiker,
roer er de aangemengde maizena door en
laat den pudding tien minuten doorko
ken. Roer er de fijn gestampte noga door
en giet de massa in een met koud water
omgespoelden puddingvorm.
Is de pudding door en door koud, stort
hem dan op een platten schotel en gar
neer hem met de «tukjes noga.
Gelieve alles, deze rubriek betreffende,
te adresseeren aan F. Mons, Westerstr.
221, Amsterdam.
Probleem No. 177.
Auteur: J. Metz, Amsterdam.
3
16
26
36
46
16
26
86
46
47
48 49
50
Zw. 12 sch. op: 1, 8, 12, 13, 14, 18,
19, 23, 24, 25, 29 en 30.
Wit 12 sch. op: 16, 17, 22, 26, 27, 32,
33, 35, 38, 40, 43 en 45.
Wit speelt en wint.
Oplossingen.
Dec.-problemen voor 5 Jan. in te zenden
aan bovenstaand adres.
Om het kampioenschap van Nederland.
(Vervolg rubriek 20 Dec.).
Stand na den 22sten zet van wit.
1 2 3 4 6
22
23. 31—26
24. 26X37
25. 43—39
26. 32X21
27. 48-43
28. 40—34
29. 33—28
30. 38—32
31. 43X32
32. 42—38
33. 47—42
34. 34X25
35. 28X17
36. 39—33
37. 36—31
7—12
22X31
10—14
21—27
16X27
11—17
6—11
2—7
27X38
11—16
14—19
19X30
17—22
12X21
7—12
4—9
Op de volgende voortzetting van zwart
zou wit eenigszins in het voordeel ko
men.
Wit: 31X21 32X21 37—32 42
—37 38X47.
Zw.: 21—27 18X27 16X27 27—31 31
X42.
Zwart heeft veel terrein verloren.
38. 49—43
9—14
39. 31—27
13—19
40. 33—29
8—13
41. 29—24
19X30
42. 25X34
15—20
43. 38—33
18—23
44. 43—39
14—19
45. 33—28
20—24
46. 42—38
21—26
47. 44—40
3—9
Zwart kan in
deze stelling op één ma-
niet slechts nadeel ontgaan en wel door
1721 2126 te spelen, gevolgd door het
opbrengen van de kroonschijf naar ruit
17.
48. 40—35 13—18
49. 34—30 9—13
50. 30—25 12—17
51. 39—33 17—21
Men vergelijke deze stelling met onze
voorgaande opmerking. Zwart speelt met
een schijf te weinig op den rechtervleugel.
24X15
52. 25—20
53. 35—30
54. 30—24
55. 33X24
56. 28X8
57. 8—2
15—20
20X29
19X30
30—34
34—30
Op den slag, die nu komt, had zwart
niet gerekend. De stand is eigenaardig
genoeg om in alle varianten uit te wer
ken.
58. 37—31 26X28
59. 2—7 21X43
60. 7X35 Zwart geeft op.
Stand na den 57sten zet van wit.
12 8 4 5