kken. Rechtzaken Land- en Tuinbouw MIJNHARDT'S TABLETTEN Zenuw Laxeer Hoofdpijn Kiespijn Voor huis en hof. Het Vrouwenhoekje. Dammen. I ,r de prij- cigaretten- r. rijk hier- rmoedelijk de rook, de lucht nirwana, deze nieu- i inkomen et mindere a. Hiervan i voordeel, e kwaal 1 IOEDE. nen in de vig bericht aschen die .e revolutie t. n T., heeft a ook haar traten van aten, waar eger dagen >ter dan zij aan elkaar haar meer ak, waarin t, met zich een ouden ge verfom- dat het dagen van n paar veel lie evenwel teenen der hier en st bovenleer ellende en ïog de spo- hoonheid. geëerd, zoo volop van wat de we ien, en dan noeten zijn! rille tegen- ir is de te- kribbe te kindeke in eer, dan de p aarde ge- voonde, was ste lustslot, relke gewel- jouwd. Voor een stal. ien engelen ,ars, die ge- 'ijn wenken, i heeft het tribbe geko- jkheid heeft ostel Paulus •inthe de ;us Christus, m geworden ij door Zijne van Bethle- ijn hulpeloos rnd arm ge maakt heeft, te maken, enis, waarin delares uit denkt, maar m, wat noo- n en zalig te a naar Beth- kan waarlijk der RedactieA izen tijd". vragen voor voorbaat har- we beleven, sekt, en vreet it maatschap- .vswijk in ons gen, wanneer en zullen op- er weer ver- ■ankkwaad zal holle harten beproevingen drank ster- en vrouwen n in al hun etzelfde doen. ar den Kerst en den Zoon ;enezing harer deel der lij- zullen van de jrderen troost e wellicht uit. an? ar den Kerst wat dóén wij Offer Gods nt noemen... 1 'n HevM-product Vna|t het Uw achoMmiM zouden wjj maar niet eens beginnen want we kunnen véél méér doen met den drank, die zoovéél verderf bracht en brengen kan, te meer in dezen „boo zen tijd" te laten staan. We denken aan de komende feestdagen. Nog slechts een klein offer...voor anderen. Doch de practijk heeft het bewezen! 'tkan zegenrijke gevolgen hebben! Afd. Goes der-Geref. Drankbestrijding: M. DF BORST, Secretaris. Goes, Dec. 1930. Rechtbank te Middelburg. Zitting van 23 December 1930. De volgende zaken werden behandeld: Ja. Ma. M., 19 jaar, zonder beroep, te St Jansteen, wegens huisvredebreuk in de woning van Angus Mortier. Eisch en uitspraak: f 10 of 10 d. J. J. S., 59 jaar, werkman te Hoofd plaat, wegens beleediging van J. J. Blaak man. Eisch en uitspraak: f 10 of 10 d. E. de B., 46 jaar, schipper te Ossenisse, wegens bedreiging met geweld tegen Ja cobus van Damme, die een staaldraad, die aan het schip van verdachte beves tigd was, wilde losmaken, door opzettelijk dreigend een geweer aan den schouder te brengen en te richten, onder bedreiging, dat hij hem kapot zou schieten, waardoor deze gedwongen werd den staaldraad, die hem toebehoorde, niet los te maken. Eisch en uitspraak: f 20 of 20 d. M. Q., 44 jaar, rivierventer te Schore, wegens het beletten, belemmeren of ver ijdelen, dat op 25 Nov. j.l. te Kruiningen de onbezoldigd rijksveldwachter, M. van Nieuwenhuize, eenige personen, die aan het stroopen waren, bekeurde, door met een lichtgevende lantaarn aanhoudend te zwaaien in de richting van de stroopers. Eisch en uitspraak: f 20- of 20 d. J. M., huisvr. P. G., 56 jaar, te Ka- pelle, wegens beleediging van Jan Bruin- ooge te Kapelle. Eisch: f 10 of 10 d.; uit spraak: f 5 of 5 d. M. de J., 66 jaar, arbeider te Zierik- zee, wegens mishandeling van Cornells Reijnhoud. Eisch en uitspraak: f 20 of 20 d. E. P. W., 24 jaar, arbeider te IJzen- dijke, wegens mishandeling van Francis- cus Driessen, Eisch en uitspraak: f 10 of 10 d. E. A. O., 33 jaar, landbouwer te 's-H.- Arendskerke, wegens beleediging van Jan Otte. Eisch: f 10 of 10 d.; uitspraak: f 5 of 5 d. J. K., 34 jaar, arbeider te Goes, we gens mishandeling van Adriaan Drie sprong. Eisch: f 15 of 15 d.; uitspraak: f 10 of 10 d. Verduistering. De Haarlemsche Rechtbank heeft den 48-jarigen stucadoor H. C. de Z., vroe ger bezoldigd bestuurder van den Algem. Nederl. Stucadoorsbond, die in den loop van de jaxen 19251929 diverse bedra gen, tot een hem ten laste gelegd mini mum bedrag van f 700, heeft verduisterd, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf onder aftrek van den in voorloopige hech tenis doorgebrachten tijd. De eisch was een jaar en drie maanden. Kip in bus. Bij mijn bezoek aan de tentoonstelling te Kopenhagen trof mij naast de keuring van het slachtpluimvee en het sorteeren daarvan nog een ander punt, waarover men in Holland ook weinig hoort. Het betreft de industrie van het inmaken van pluimvee, wat ik zou willen noemen: „kip in bus" of „kip in weckflesschen". Er was een groote stand met groote en kleine bus sen, kuikens vanaf 350 gram tot oudere dieren van 1H kg. toe, sommigen inge maakt met gelei, direct klaar voor een koude lunch. Dezen zomer op de wereld tentoonstelling in Londen zag ik daarvan op de Amerikaansche stand ook pracht inzendingen. In allerlei flesschen en bus een kon men dar.r pluimveeproducten koo- pen en verschillende bussen bevatten ook 'kippenvleesch vermengd met allerlei groenten en groente-extracten, zoodat men in een oogenblik tijd er allerlei ge rechten uit maken kon. Men heeft tegen woordig in Amerika zelfs speciale fabrie ken waar duizenden en duizenden stuks pluimvee verwerkt worden na gekeurd te zijn en geheel voor de bussenindustrie gebruikt worden. Pluimveevlees di kan men, naar de Amerikanen zeggen, in bus verkerken zonder dat het veel van smaak en geur verliest. Natuurlijk eischt het bedrijf allerlei technische handigheden, die men kennen moet wil men succes 'hebben. Zoo worden van de groote dieren zooveel mo gelijk de beenderen verwijderd, omdat deze maar ruimte innemen zonder veel waard te zijn. De onderbeenen worden verwijderd, de uiteinden der vleugels eveneens en 'het borstbeen en de schouder bladen. Nu worden de pooten er af ge sneden in de heupgewrichten en stopt men de eene poot met het dunne einde vooraan in de bus en de andere poot met 't dikke einde, zoodat de ruimte zoo goed mogelijk benut wordt. Alle losse vet wordt uit de dieren verwijderd en eveneens de levers. Deze levers worden apart in bus sen geconserveerd en zij geven dan een soort leverpastei, die ik te Kopenhagen voor het eerst zag en die er zeer smake lijk uitzag. Het blijkt dat als men de levers znet de kip zelf in de bus doet, dat dan de smaak van het vleesch er onder lijdt. De bussen worden met een machientje gesloten. Daarvoor bestaan kleinere, han dige toestelletjes, die men aan de keu kentafel bevestigen kan. De bussen wor den gesloten voor ze gesteriliseerd wor den, de flesschen worden na het sterili- seeren gesloten. Oudere 'dieren, soepkippen, enz. wor den eerst gekookt, net zoo lang tot 'het vleesch van de beenderen loslaat en dit vleesch wordt dan in de bussen gecon serveerd. Dit beenloo'ze, geconserveerde 'kippenvleesch is dan later voor allerlei 'keukengebruik geschikt. Nadat de 'dieren geplukt en geschroeid zijn moet de huid goed afgeschrobd worden om de losse huidschilvers te verwijderen. Sommige bedrijven hebben verschillende soorten bussen. De eene soort 'bevat bijv. alleen de groote borstspieren, de meest malsche stukken van de 'kip, andere bussen bevat ten weer de vleugels, ruggen, halzen, pooten. Een andere methode van conserveeren is het bevriezen nadat eerst de rugge- graat verwijderd is. Men neemt het kui ken, dat men bereiden wil en knipt aan weerszijden van de ruggegraat het kui ken in de lengterichting door. Daarna slaat men het open en neemt alle inge wanden er uit, wat dan natuurlijk zeer gemakkelijk gaat. Nu wordt de hals, maag en lever in het kuiken gebracht en dit weer dichtgevouwen en bevroren. De huis moeders die nu een kuiken willen hebben, bestellen dit bij den poelier, die ze in voorraad heeft in de koelkamers en ze in cartonnen doozen omhuld met cellophaan- papier aflevert. Zoo zien we dus, dat allerlei methoden toegepast worden om het pluimvee ge makkelijk verkoopbaar en aantrekkelijk te maJken. In het buitenland kan men ook herhaaldelijk zien hoe in de poelierswin kels deelen van pluimvee verkocht wor den. Iemand die bijv. geen heele kip of haan 'kan gebruiken koopt een helft of een vierde deel of een paar pooten. Zoo zag ik een maand geleden in Hannover een groote uitstalling geheel van gan zen. Er hingen heele ganzen, maar men zag ook allerlei deelen van ganzen, b.v. ganzen-borstspieren, ganzendiammetj es, harten, levers, enz. Dat deze verkoop goed ging kon ik zien aan groote stapels gan- zenborstbeenen, geheel ontdaan van vleesch, die in den winkel lagen. Het conserveeren maaJkt van een sei zoen-bedrijf meer een continu-bedrijf, het geheele jaar door. De overproductie van jonge haantjes wordt als het ware iheer over een geheel jaar verdeeld en daardoor kunnen de 'dieren meer opbrengen. Na tuurlijk brengt deze nieuwe industrie voor de pluimveefokkers ook weer allerlei pro blemen mee. Zoo zoekt men thans 'kuikens te fokken, die snel in de veeren 'komen, daar de stoppels van jonge veeren erg veel tijd kosten om ze te verwijderen en een veer zich natuurlijk veel gemakkelij ker laat plukken. Oo'k vraagt de bus-in dustrie 'dieren met zware borstspieren en dikke dijspieren en kuitspieren. 'Of de ,,'kip-in-bus"-industrie in een land toekomst heeft zal wel van veel factoren afhangen. Als men daarover gaat naden ken komt men tot allerlei gevolgtrekkin gen, die men niet direct zou verwachten. Zoo brengt het gezinsleven mede, dat men in een flink gezin wel een heele kip of haan of een groot 'kuiken aan 'kan, maar in een land waar het restaurant-wezen sterk ontwikkeld is of b.v. in een stad als Londen, waar veel menschen snel een lunch in een restaurant gebruiken, daar moet men rekenen op kleine 'dieren. Een persoon kan dan aan een niet te groot kuiken één portie hebben, of men kan een groot kuiken tot twee porties verdeelen. Worden de dieren echter nog grooter, dan 'komt men voor de moeilijkheid, dat men van één dier vier porties moet maken wat in een restaurant of in een gezin aanlei ding kan geven tot moeilijkheden, daar de een een poot wil en de ander een vleugel of omgekeerd. Hoe het zij, de kip-in-bus- industrie ontwikkelt zich in verschillende landen goed, zooals ik in Amerika, Ier land en nu ook in Denemarken zag. Dr TE HENNEPE. Vragen, deze rubriek betreffende, kun nen door onze abonné's worden ingezon den aan Dr te Hennepe, Diergaardesingel 96a te Rotterdam. Postzeeel voor ant woord insluiten en blad vermelden. tabletten Bul»)« 75 ct. (tabletten I Doo»60^iJ tabletten Buiiji^tBÓOcr tabletten Bulije 30 *a 60 ct. Dim «rtlktltn »l|a voorliep van den n»«m Mljnhardt «a vtrkrl|gb«at bi) Apoth.cn Droqllttp Kerstbloemen. Bloemen in de kamer maken op 't Kerst feest het contrast tusschen de koude winterstemming buiten en de weldoende gezelligheid rond den huiselijken haard nog grooter. De behoefte aan bloemen om zich heen, ter versiering en opvroolij- king of omdat men niet graag, in welken tijd van 't jaar ook, bloemen mist, is oor zaak geweest, dat de kamerflora op Kerstmis tamelijk uitgebreid is gewor den. De bloemkweekers houden hiermee ter dege rekening en jaarlijks worden bij voorbeeld millioenen bolgewassen door de broeiers getrokken, omdat ze dan met klinkende munt betaald worden. Niet alle bolgewassen leenen zicb voor forceeren, hetgeen menige broeier tot zijn schade heeft ondervonden. Maar er zijn verschillende soorten die we gerust wat kunnen vervroegen, ook wel in de kamer. Zoo is het zeer goed moegelijk met Kerstmis sneeuwklokjes in bloei te hebben en zulks nog wel met heel weinig moeite en kosten. Daartoe wor den de bolletes vroeg in den nazomer ln potten gezet, ongeveer een 10 stuks, in een gewonen bloempot en daarna in den tuin ingegraven of in een kist met aarde geplaatst. Begin December zijn dan de bladeren reeds tamelijk ontwikkeld en kunnen de potten in de kamer worden gehaald. Het beste is ze de eerste veer tien dagen in een niet-gestookte kamer te plaatsen en ze pas daarna in de huis kamer te brengen, zoover mogelijk van de kachel af. Te veel kunstmatige warm te kunnen ze niet verdragen, daar anders de bloemknoppen verschrompelen. Ook de Lelietjes van Dalen leenen zich goed voor het forceeren en verder de bekende tulpjes, de Ducjes, de fleu rige dwergjes onder de tulpen, die door hun gewilligheid en hun kleurschakeerin- gen vergoeden, wat ze aan vorm en grootte missen. De gelukkigen met een gevulde portemonnaie kunnen uit de kas sen een overvloed van rozen en seringen laten aanrukken, doch hoe kostbaar dezo bloemen overigens ook zijn, ze kunnen het nooit halen tegen de op hun tijd bloeiende exemplaren. Er zit maar al te dikwijls iets ziekelijks in dat geforceerde goed. Zooveel te merkwaardiger is het, dat er een plant is, die om dezen tijd haar bloei begint, daarbuiten, te midden van veel, wat dor en verwelkt is, haar frissche, groote bloemen ontplooit en daarna een rijkdom van glanzig groen blad voortbrengt, alsof er geen kou be stond. Deze heldin onder flora's kinderen is de Kerstroos, Helleboris niger. Dit is een der meest bekende Kerstbloemen, die thuis boort in Zuidelijk Europa, waar ze veel vuldig in de loofbosschen worden aange troffen en die hier wel als sierplant ge kweekt wordt. Erg veelvuldig komt ze in onze tuinen niet voor. Eigenlijk behoor de ze veel veelvuldiger voor te komen, doch waarom dit niet zoo is, weten we niet. Dat de Kerstroos zeer oude brieven heeft, blijkt wel uit een oude legende uit de middeleeuwen, welke in 't kort luidt: Toen de herders van Bethlehem ver namen van Jezus' geboorte, snelden ze toe om Hem te aanbidden. Een jonge her derin legde van te voren geplukte bloe men van de Kerstroos op de kribbe en van toen af was de Kerstroos gezegend en ontsloot ze haar bloemen bij het luiden der Kerstklokken. De trek- en vechtlustige Romeinen ken den de Kerstroos ook reeds, doch als een uitstekend middel tegen krankzinnigheid. Twijfelden ze aan 't verstand van iemand, dan werd hem vriendelijk toegevoegd, dat hij verstandig zou doen, een dosis van dit geneesmiddel te slikken. Bij de Duitschers staat de fijngemalen wortelstok van de Kerstroos in aanzien als een uitstekend niesmiddel, althans tot voor eenige jaren was dat nog zoo. Wij evenwel hechten waarde aan de Kerstroos als de moedige winterbloeister, die ijs en sneeuw ten spijt, haar bloemen ontsluit. De kosten van een huishouden. In het orgaan van den Ghr. Land- arbeidersbond schrijft een arbeiders vrouw het volgende: Je hoort zeker ook wel veel praten over crisis en slechte toestanden in het land bouwbedrijf. Alles is zoo goedkoop, zegt men. Ik weet echter niet, hoe het u gaat, maar als ik mijn huishoudboekje nakijk, dan merk ik er niet zooveel van. Natuurlijk scheelt het wel iets, maar zoo'n groot verschil kan ik nog niet vinden. De huur is ge lijk, kleeding en schoeisel geven ook geen verschil aan, belasting evenmin. En dat alles vraagt reeds een stuk van ons inko- mentje. Voor brandstof betaal ik ook den zelfden prijs. Wat de w i n k e 1 w a a r be treft, is er wel eenig verschil. Ik heb eenige artikelen nagegaan wat ik daar voor betaalde in September 1929 en in September 1930. Mijn bevindingen waren aldus: Sept. '29 Sept. '30 Witte suiker 23 ct 20 ct. Gort 14 10 Capucijners 30 22 Bruine boonen 30 25 Groene erwten 25 18 Rijst, le soort 22 22 Rijst, 2e soort 16 16 Koffie 100 95 Zout 6 6 Bak- en braadvet 45 II 45 M Rundvet 57 II 52 II Havermout 18 II 18 II Lucifers 12 X II 12 H II Tabak 60 II 60 II Spek 68 II 45 1» Margarine 25-30 II 25-30 II Azijn 24 II 24 II Stroop 22 II 22 II Zeeppoeder 14 II 14 Sunlightzeep 40 40 II Soda 3 3 II Wrijf was 20 1) 20 II Hier hebt ge een heel lijstje van dage- lijksche artikelen. Ik vind het niet van dien aard, dat gezegd kan worden, dat alles reeds zoo heel veel goedkooper is. Het is altijd een groote toer om de be grooting sluitend te maken, vind ik. Ik moet er soms heel wat over piekeren. En als daar gedurig nog werkloosheid bij komt, en zooveel verlies door regen dagen, ja, dan wordt het weieens heel moeilijk. En dezen zomer hebben wij heel wat gemist. Het was tenminste voor' mij een heele toer om de huur en brandstof over te houden. Eerlijk gezegd, ben ik er niet heelemaal in geslaagd. Klagen mag ik toch ook weer niet. Wij deelen ook nog in vele zegeningen Gods. Maar als je zooveel hoort praten, van dat alles zooveel goedkooper is geworden, en je dan merkt aan je uitgaven, dat het nog zoo weinig verschilt, nou, dan kom je daar weieens tegen op. Enkele recepten. Appelbollen. Om appelbollen te maken, maakt men eerst deeg, dat ook voor banketletters wordt gebruikt. Per appelbol wordt berekend deeg van lA ons bloem en Va ons boter. Dit deeg wordt tenslotte uitgerold tot een lap, die Va c.M. dik is. Men snijdt hiervan zooveel vier kantjes als men appelbollen wil verkrij gen die groot genoeg zijn om een appel te omhullen. Boor en schil de appelen en plak op één der uiteinden een klein stukje deeg, met water vast, daarna vult u de opening op met wat suiker en kaneel. Zet dan de appel op een plakje deeg en vouw het er los omheen, zoodat er van de appel niets meer te zien is. Keer de met deeg omgeven appel om en plaats hem op een met bloem bestrooid bakblik. Be strijk ze met geklopt ei en laat ze in een heeten oven in 15 minuten, eerst met on- derwarmte gaar worden. Knijpkoekjes. (Oud-Hollandsch Nieuwjaarsgebak). Benoodigd: pond bloem, ïVa ons boter, 1K ons basterd suiker, 1 ei, 5 gram fijne kaneel. Bereiding: Zeef de bloem in een kom, voeg er de boter bij, de gezeefde bas terdsuiker, het fijne kaneel en het ei. Kneed alles met de koele hand door el kaar tot een samenhangend deeg. Vorm hiervan met de hemd ongeveer 30 bal letjes (de grootte van kleine aardappel- croquetjes). Gebruik voor het bakken een ouderwetsch rond wafelijzertje, wrijf dit op de kachel schoon met papier en zout en laat het warm worden. Besmeer het ijzer voor het eerste wafeltje met wat boter (voor de volgende koekjes wordt deze bewerking niet herhaald, omdat er voldoende boter in het deeg zit). Leg midden in het ijzer een deegballetje, knijp het ijzer dicht, zoodat de beide helften stevig op elkaar drukken en het deeg tot een plat koekje wordt geperst. Bak de koekjes op een matig vuur (een gascom- foor is o.a. zeer geschikt) aan beide zij den mooi licht bruin en laat ze dan uit het ijzer glijden. Gevulde eieren. De dooiers van hardgekookte eieren worden met zooveel boter vermengd, tot het een smeerbare massa wordt en afgemaakt met peper, zout, wat geraspte kaas, of gezeefde ansjo vis, gezeefde garnalen, gehakte peterselie enz. De witten worden hiermede vol ge spoten en verder gegarneerd met peter selie of karpertjes. Inplaats van de hard gekookte eieren door te snijden, kan men er ook slechts een klein kapje vanaf ha len om de dooier te kunnen verwijderen. Van de onderzijde wordt een dun plakje afgesneden, zóó, dat het ei kan staan. Nadat het ei gevuld is, wordt er een halve uitgeholde tomaat bovenop gezet, waarop hier en daar met wat mayonnaise kleine stukjes wit worden vastgekleefd. De witten kunnen naar verkiezing ook gevuld worden met garnalen enz., ver mengd met wat mayonnaise. Gevulde tomaten. Kleine of tot mandjes gesneden groote tomaten worden gevuld met stukjes selderijknol, verschil lende groenten, garnalen vermengd met mayonnaise of wel een slaatje van fijn gesneden vleesch, aardappelen, uitjes en augurken, gehakte peterselie en mayon naise. Nogapudding. Benoodigd: Voor de noga 2 ons witte suiker en 1 ons aman delen; voor de pudding 1 liter melk, 2 eetlepels maizena en 2 eetlepels suiker. Bereiding: Doe de suiker in een ijzeren potje en laat ze tot een bruine, vloeibare massa branden. Roer daar de fijn gehak te amandelen door en giet de noga uit op een plat bord of steenen aanrecht, die met wat gesmolten boter bestreken is. Is de noga koud, snijdt dan met een ver warmd mes de helft in vierkantjes en stamp de rest fijn. Kook intusschen de melk met suiker, roer er de aangemengde maizena door en laat den pudding tien minuten doorko ken. Roer er de fijn gestampte noga door en giet de massa in een met koud water omgespoelden puddingvorm. Is de pudding door en door koud, stort hem dan op een platten schotel en gar neer hem met de «tukjes noga. Gelieve alles, deze rubriek betreffende, te adresseeren aan F. Mons, Westerstr. 221, Amsterdam. Probleem No. 177. Auteur: J. Metz, Amsterdam. 3 16 26 36 46 16 26 86 46 47 48 49 50 Zw. 12 sch. op: 1, 8, 12, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 25, 29 en 30. Wit 12 sch. op: 16, 17, 22, 26, 27, 32, 33, 35, 38, 40, 43 en 45. Wit speelt en wint. Oplossingen. Dec.-problemen voor 5 Jan. in te zenden aan bovenstaand adres. Om het kampioenschap van Nederland. (Vervolg rubriek 20 Dec.). Stand na den 22sten zet van wit. 1 2 3 4 6 22 23. 31—26 24. 26X37 25. 43—39 26. 32X21 27. 48-43 28. 40—34 29. 33—28 30. 38—32 31. 43X32 32. 42—38 33. 47—42 34. 34X25 35. 28X17 36. 39—33 37. 36—31 7—12 22X31 10—14 21—27 16X27 11—17 6—11 2—7 27X38 11—16 14—19 19X30 17—22 12X21 7—12 4—9 Op de volgende voortzetting van zwart zou wit eenigszins in het voordeel ko men. Wit: 31X21 32X21 37—32 42 —37 38X47. Zw.: 21—27 18X27 16X27 27—31 31 X42. Zwart heeft veel terrein verloren. 38. 49—43 9—14 39. 31—27 13—19 40. 33—29 8—13 41. 29—24 19X30 42. 25X34 15—20 43. 38—33 18—23 44. 43—39 14—19 45. 33—28 20—24 46. 42—38 21—26 47. 44—40 3—9 Zwart kan in deze stelling op één ma- niet slechts nadeel ontgaan en wel door 1721 2126 te spelen, gevolgd door het opbrengen van de kroonschijf naar ruit 17. 48. 40—35 13—18 49. 34—30 9—13 50. 30—25 12—17 51. 39—33 17—21 Men vergelijke deze stelling met onze voorgaande opmerking. Zwart speelt met een schijf te weinig op den rechtervleugel. 24X15 52. 25—20 53. 35—30 54. 30—24 55. 33X24 56. 28X8 57. 8—2 15—20 20X29 19X30 30—34 34—30 Op den slag, die nu komt, had zwart niet gerekend. De stand is eigenaardig genoeg om in alle varianten uit te wer ken. 58. 37—31 26X28 59. 2—7 21X43 60. 7X35 Zwart geeft op. Stand na den 57sten zet van wit. 12 8 4 5

Krantenbank Zeeland

De Zeeuw. Christelijk-historisch nieuwsblad voor Zeeland | 1930 | | pagina 7