th 1
Voor huis en hof.
Het Vrouwenhoekje.
Dammen.
siüifii
t sp "3a
I'S -
1
II B
OT
N
De ontruiming van het Rijnland door
de geallieerden, eenigen tijd geleden, heeft
met name in Keulen, de hoofdstad der
Rijnprovincie en een der belangrijkste
steden van het Duitsche rijk groote vreug
de verwekt.
De stad Keulen, bijna even oud als
onze jaartelling is rijk aan monumen
tale kerkelijke en wereldlijke gebouwen.
De Keulsche Dom waarvan wij hier bo
ven een afbeelding geven, opgetrokken in
Gotischen spitsbogenstijl behoort tot de
beroemdste bouwwerken der wereld.
Op 14 Augustus 1248 werd de hoek
steen gelegd voor dit gebouw, dat ont
worpen werd door den bouwmeester Ger
hard von Rile. De bouw vorderde uiterst
langzaam. Eerst in 1322 kon het koor
worden ingewijd, maar het duurde tot
in het begin der 16e eeuw eer het laat
ste zijschip zoo ongeveer gereed kwam.
Na een lijd van verwaarloozing en ver
val werd in Sept. 1848 met de restau
ratie en der verderen opbouw een begin
gemaakt. Eindelijk in 1880 kwam het
gansche werk gereed.
Om een indruk te geven van de gewel
dige afmetingen van dit machtige bouw
werk, laten we hier enkele cijfers volgen.
De lengte van het gebouw bedraagt
135 M., de breedte 61 M. en de hoogte tot
aan den nok van het dak 61.5 M.
De kleine toren midden op het dak
is 109.8 M. hoog. De torens verheffen zich
tot een hoogte van 160 M. boven het pla
veisel van het domplein.
van den secretaris van den Alg. Nederl.
Zuivelbond, den heer J. Geluk.
„In de algemeene vergadering van den
Geldersch-Overijselschen Zuivelbond, één
der leden, zoowel als .in die van den|
Algemeenen Ned. Zuivelbond is er op
gewezen aldus de heer Geluk dat
wij paoeten beginnen, om ,uit de landen,
die onze producten zoo zwaar belasten,
en daarmede nog maar steeds verder
gaan, ,zoo min mogelijk te importeeren.
Totnogtoe heeft de Nederlandscthe Zui-
vel-industrie zich niet op dit standpunt
gesteld. Maar wanneer men nu van Duit
sche zijde maar steeds voortgaat met
aan den invoer van onze producten groo-
tere .moeilijkheden in den weg te leggen,
(dan is de tijd gekomen, dat wij onze
houding Jierzien en zooveel .mogelijk
trachten ,ons op andere markten in de
eerste plaats op de binnenlandsohe te
voorzien.
Dit ,moge aldus de heer Geluk
niet op alle punten door te voeren zijn,
en het zal ons misschien wel wat geld
kosten, maar wanneer alle fabrieken zich
voornemen, om zich bij elke aanschaffing
éérst af te vragen, of het óók kan zo'n-
der Duitsche artikelen en men de leiding,
die de organisatie in deze zeker zal geven,
wil volgen, .dan kan dit toch wel een
zóódanig resultaat hebben, dat .men zich
in ,de betreffende Duitsche kringen eens
gaat .afvragen, of men zoo wel op den
goeden weg is. ;En daér is het ons juist
om ,te doen. De Duitsche industrie moet
er van doordrongen worden, dat een land
niet kan blijven exporteeren, wanneer men
allen import onmogelijk maak.
De heer Geluk vertelde nog, dat reeds
een circulaire ter perse is, die dezer
dagen aan alle 433 aangesloten fabrieks
besturen zal worden toegezonden ,en
waarin deze worden uitgenoodigd, in
bovenbedoelden zin te handelen, m.a.w.
dat de fabrieken hunne machinerieën en
andere benoodigdheden op andere mark
ten dan de Duitsche zullen koopen en
hiervan mededeeling zullen doen aan de
vertegenwoordigers der Duitsche industrie
onder uiteenzetting der redenen, die hen
daartoe gebracht hebben.
De nood der tuinders.
Men schrijft uit Wjjdenos aan „Het Volk".,
De toestand in de land- en tuinbouw wordt
met den dag slechter. Ging het met de vroege
groenten slecht, het is met de zomerproduo-
ten al niet veel beter. De vroege aardappelen
campagne, welke in Noord-Holland van groote
beteekenis is voor de landbouwers, valt niet
mee. De prijzen zijn laag, en de teelt door
den drogen zomer niet best. Er komt dan
ook niet veel van terecht.
Dezer dagen werd er een begin gemaakt
met het veilen van de roode kool, waarvan
hier tientallen bunders te veld staan.
De eerste veiling bracht nog van f 8 tot
f 10 per 100 K.G. op, dooh de daarop vol
gende veilingen waren zoo slecht, dat het
de moeite niet meer loont het product ta
markten. Op de laatste veiling liep de prijs
terug tot f 0.10 per 100 K.G.
Er waren tuinders, ,die met twee sohuiten
met 3000 K.G. kool aan de markt kwamen.
Zij kregen daarvoor f 3; daarvoor is een ge-
heelen dag gesjouwd om de schuiten te la
den en is men een dag aan de veiling in
de weer geweest. Men begrijpt, dat de tuin
der de kool liever op 'tveld laat verrotten,
dan hard te werken en nog geld toe te moe
ten geven. Want van die drie gulden moet
dan nog het loon voor een arbeider voor
die dagen betaald worden.
Het wordt een treurige toestand. De hoo-
pen uien van 't vorige jaar, ..liggen nog op
het veld te verrotten. Veel vroege groente,
welke niet genoeg kon opbrengen, werd ver
nietigd. En nu, de kool weer. Wiat zal het
einde zijn
Het betreft hier hoofdzakelijk kleine tuin
ders, die een eigen bedrijfje hebben, zwaar
verhypotheekt. Velen moesten van de vroege
aardappelen en de kool den kunstmest nog
betalen. En hoe zullen _zij de rente van
de hypotheek of de huur bij elkaar scharrelen.
Wereld-Congres en Wereld-Malaise.
De toekomst der Pluimveehouderij.
Zooals gezegd, komt dus dit vierde we
reldcongres te Londen in een bijzondere
positie te staan, daar Londen ten eerste
zelf een wereldcentrum is, dat uit allerlei
landen veel pluimveeproducten trekt en
ten tweede Engeland zelf zich met alle
krachten inspant om de eigen productie
zoo ver te brengen, dat het geen import
meer noodig heeft.
Aan den eenen kant bewerkt dus het
congres, dat vele, thans achterlijke lan
den de beste, nieuwste methoden leeren
kennen om pluimvee te houden en pluim
veeproducten zoo goed en zoo goedkoop
mogelijk te produceeren en aan den an
deren kant bewerkt de geweldige reclame
die voor congres en tentoonstelling in En
geland gemaakt wordt, dat de pluimvee
houderij in Engeland zelf er sterk door
bevorderd wordt. Het gevolg zal dus voor
Nederland in de toekomst lang niet zoo
mooi zijn als het oppervlakkig leek.
Wij moeten grootendeels van de export
bestaan met onze pluimveehouderij. Wel
zal het mogelijk zijn door een geweldige
reclamecampagne in ons land zelf het ver
bruik van eieren te bevorderen en dat zou
misschien de kippenhouders wel wat hel
pen, maar waar het eene zit kan hec an
dere niet zitten en in de meeste huishou
dingen is het zoo, dat ze een bepaald be
drag kunnen uitgeven voor levensonder
houd. Wordt nu van dat bedrag wat meer
voor eieren afgenomen, dan blijft er wat
minder voor vleesch, groenten, enz over
en dan zou dus de omzet van derge
lijke producten indirect ook weer dalen en
ook in breede kringen der producenten
zijn invloed doen gelden. Het ingrijpen in
de groote dagelijksche maatschappelijke
gewoonten en uitgaven van een volk lijkt
op papier gemakkelijk genoeg, maar in
grijpen in de eene richting brengt ook
verschuivingen in de andere richting mede
en of men bijvoorbeeld het verbruik van
eieren zou moeten propageeren ten koste
van een vrijwel overeenkomstig soort pro
ducten n.l. fruit, is nog de groote vraag uit
hygiënisch oogpunt. Eeieren zoowel als
fruit worden grootendeels gebruikt als ge
notmiddelen al zijn het tevens uitstekende
voedingsmiddelen. Vandaar dat de kwa
liteit er zoo veel aan toe doet, want of een
oud ei of geconserveerd ei nu zooveel min
der voedingswaarde heeft als een versch
ei, is ook de vraag nog.
Door de verbetering in de achterlijke
landen dus meer concurrentie op de mark
ten, minder afzet en door den opbloei in
Engeland zelf ook minder import. De alge
meene wereld-malaise zal ook het gebruik
van eieren niet bovorderen, men kan gau
wer eieren laten staan dan zijn dagelijk
sche boterham. Nu praat ik nog niet van
de maatregelen die de importeerende lan
den treffen om de import moeilijk te ma
ken, zooals stempelen van eieren, import-
belasting op eieren, enz. enz. Of bijvoor
beeld het stempelen van beste eieren uit
Holland niet juist den omzet van deze
eieren zal in de hand werken is ook nog
een punt, waarop velen zoowel in Enge
land als in het buitenland sterk van mee
ning verschillen. Het publiek in Engeland
is per slot van rekening niet veel anders
dan in ons land en als het weet dat het
stempel „Holland" beteekent een best
ei, dan zal het deze zeker gaarne koopen.
Het congres valt dan ook wel in een
zeer eigenaardigen tijd in de wereldge
schiedenis, malaise i n allerlei landen,
achteruitgang daardoor van min of meer
als luxe beschouwde voedingsmiddelen,
groote inspanning in allerlei landen om
de pluimveehouderij sterk te bevorderen.
Vandaar dat ik dit groote gebeuren in
Londen beschouw als een mijlpaal en
een keerpunt van vele landen
wat betreft de pluimveehouderij en dat ik
de toekomst op dat gebied in ons land
niet rooskleurig inzie. Ik hoop dat ik het
totaal mis heb en te zwartgallig ben.
Toen ik een jaar of zes geleden de pluim
veehouderij meer als internationaal ver
schijnsel ging beschouwen, voorzag ik ai
een voorspel van wat nu gebeurt en als
ik de toekomst van den export in geslacht
pluimvee bekijk, dan ben ik alweer zeer
pessimistisch. Ook van dit artikel kun
nen we wel aannemen dat Holland lang
niet zijn eigen productie kan opeten en
exporteeren moet. Gaat Holland zelf meer
geslachte kippen eten dan moet ook al
weer uit de lengte komen wat van de
breedte afgenomen wordt en moet op an
dere artikels bezuinigd worden.
Als redmiddel kan men aangeven voor
de toekomst: hetere kwaliteit pluimvee en
meer economisch© voedering. Vooral op
dat laatste gebied weten we nog bitter
weinig.
Hoe het echter zij, we zullen binnen
kort in allerlei bladen beschrijvingen en
photo's van dit congres krijgen, ook be
schouwingen of Nederland daar goed of
minder goed voor den dag gekomen is
en we kunnen dan bij het lezen van al
dat moois nog eens bedenken, wat er
achter al dit uiterlijk fraais verborgen is.
Tenslotte nog over een punt dat ik in
mijn eerste artikel al aanhaalde als een
der werkzaamheden van de Wereld-Pluim-
vee-Vereeniging, n.l. het uitgeven van een
tijdschrift, dat een korte beschrijving be
vat van allerlei artikelen over pluimvee,
die over de geheele wereld gepubliceeerd
worden. Over deze internationale Revue
de volgende keer.
Dr. TE HENNEPE.
Vragen, deze rubriek betreffende, kun
nen door onze abonné's worden gezonden
aan Dr te Hennepe, Dierengaardesingel
96a te Rotterdam. Postzegel voor ant
woord insluiten en blad vermelden.
Het nat van vangbanden om de
vruchtboomen.
De amateur-kweeker die zijn vrucht
boomen tijdens den bloei gadeslaat, zal
meer dan eens hebben opgemerkt dat
verschillende bloemknoppen zich niet
openden, daarna een min of meer roestige
kleur kregen en later geheel bruin wer
den. Bezien we zoo'n bloemknop dan
eens van meer nabij en lichten we de
roestachtige en ineengeschrompelde
bloemblaadjes op, dan ontdekken we op
de kale bloembodem een larf je van on
geveer 1 cM. lengte, vuilwit van kleur
en een geelbruin kopje. Dit vuilwitte
larfje is geboren uit een eitje, afkomstig
van het appelbloesemkevertje (Anthono-
mius promorum).
Dit kevertje logeert gedurende den win
ter onder de schorsspleten der vrucht
boomen. Eind April begin Mei ontwaakt
dit kevertje en zoodra üe appel en pere-
boomen flinke knoppen hebben gevormd,
beginnen deze rakkers naarstig met hun
vernielende taak en hun zorg voor de
instandhouding van hun geslacht. Met
hun stevig snuitje boren ze een gaatje
in de bloemknop, deponeeren 'in de on-
middelijke nabijheid van dit gaatje een
eitje, hetwelk met behulp van het snuitje
een geschikt plaatsje vindt onder de meel
draden. Uit dit eitje ontwikkelt zich een
larfje, dat zich na ongeveer 15 dagen
weer verpopt en als kevertje weer te
voorschijn komt. Gedurende deze veertien-
daagsche rol als larfje voedt het zich
met de meeldraden en stempels, zoodat
het geen wonder is dat er van bloeien
en vruchtzetting der aangetaste knoppen
geen sprake is. Indien we nu bedenken
dat één kevertje ongeveer 30 eitjes legt
en voor .ieder eitje een andere bloemknop
uitzoekt, dan begrijpen we meteen hoe
schadelijk het optreden dezer rakkers wel
kan zijn.
Tegen het invallen der koude .zoeken
i ze een veilig heenkomen onder de schors
en van deze wetenschap kunnen we oen
handig gebruik maken. Om ze met succes
te vangen maken we hun het zoeken
naar een geschikte verblijfplaats gemak
kelijk, door het aanbrengen van vangban
den. Deze vangbanden worden rondom
de stammen aangebracht op ongeveer 80
cM. van den grond.
Men kan hiervoor geolied papier ge
bruiken, geribd papier en zelfs met oude
zakken gaat het wel. Men neemt strooken
van ongeveer 20 cM. breedte en bevestigt
deze zoodanig om den stam, dat er vol
doende ruimte overblijft om er wat hout
wol of iets dergelijks onder te stoppen.
Daarvoor brengen we om het bovenge
deelte een stevig ijzerdraad aan en verder
in het midden een touwtje, dat niet
zoo strak aangehaald moet worden. De
bovenste draad moet zoo strak mogelijk
worden aangehaald. Zoo'n vangband is
voor de kevertjes een aangename ver
blijfplaats.
Zoodra we in October de lijmbanden
aanbrengen tegen de rups van den kleinen
wintervliuder, nemen we de vang- of
Julibanden af en worden deze met alle
daarin verblijvende gasten verbrand.
Rondom de stam worden eenige zakken
uitgespreid en de plek waar de banden
gezeten hebben, wordt met een boom
krabber behoorlijk afgekrabd, het afge
krabde zorgvuldig opgevangen en even
eens verbrand. Op die manier raken wel
heel wat schadelijke vijanden kwijt.
Het aanbrengen van vangbanden is een
heel eenvoudig en goedkoop middeltje
eischt weinig tijd en nog minder kosten
en is werkelijk een der meest doeltref
fende middelen in den strijd tegen de be
lagers van ons fruit. Deze vangbanden
hebben ook hun nut in den strijd tegen
de rupsjes die de wormsteek veroorzaken.
Zien we bij het afnemen de vangbanden
na, er kunnen ook vrienden onder schui
len, o.a. Lieve-Heers-beestje, dan vinden
we meestal cocons der rups die ons de
wormstekige appels en peren bezorgt. Ook
voor deze bestaat natuurlijk geen pardon.
Vacantletijd.
Het wordt weer vacantietijd. Als het
weer maar even meewerkt, zullen er
straks grootere en kleinere uitstapjes ge
maakt worden, worden weer wandel- en
fietstochten gemaakt, wordt gekampeerd,
enz.
Hoe kiezen we voor 'het proviand een
zoo eenvoudig mogelijke en toch pikante
vorm?
De eieren worden hardgekookt meege
nomen; ze kunnen dan op reis eën stoot
je verdragen en ze laten zich smakelijk
hij onhelegde broodjes oppeuzelen.
We kunnen eohter ook de in plakjes ge
sneden harde eieren, 'besprenkeld met
eenige droppels Maggi's Aroma tusschen
twee gesmeerde sneetjes brood leggen.
Komkommer (ook tomaat) in plakjes
tusschen de boterhammen gelegd, smaakt
ook best.
De thermoflesc'h missen vre bij zulke ge
legenheden ook niet graag, hetzij voor het
warme kopje koffie, thee of chocolade, dat
we er uit schenken, hetzij voor het bijna
nog kokende water, waarmee we zoo ge
makkelijk van een Maggi-blokje een op
wekkend kopje bouillon maken, hetzij voor
den „koelen dronk" in den vorm van wa
ter, melk of verdund vruchtensap.
Hier volgen nog een paar extraatjes.
Geurige boter voor sandwiches.
Peterselieboter. Roer de benoo-
digde hoeveelheid verscho boter tot een
zalfachtige massa, vermeng ze met zoo
veel fijngehakte peterselie, dat de boter er
een gelijkmatig 'groene kleur door krijgt;
roer tenslotte nog eenige druppels Maggi's
Aroma door het mengsel ter verhooging
van den geur (vooral echter niet te veel).
Kaasboter: Roer 100 G. (1 ons)
versche boter tot een zalfachtige massa,
meng er dan 50 G. (een half ons) gerasp
te kaas door (bij voorkeur Parmezaan-
sche kaas of Gruyère), voeg, wanneer 'n
kaassoort van minder sterk uitkomenden
smaak wordt gebruikt, aan 'het mengsel
eenige druppels Maggi's Aroma toe.
Eiersandwiches. 4 harde eieren,
1 eetlepel fijngehakte peterselie, wat pe
per en zout, 1 eetlepel slaolie, 1 eetlepel
azijn, 1 theelepeltje Maggi's Aroma, des-
verkiezende 1 theelepeltje mosterd.
Wrijf de eieren fijn; vermeng ze met
de gehakte peterselie door elkaar geroer
de olie, azijn en Maggi's Aroma en voeg
er naar smaak wat zout, peper en mis
schien ook mosterd aan toe. Spreid dit
mengsel uit tusschen gesmeerde boter
hammetjes en druk die daarna stevig op
elkaar.
Smakelijke kaassandwiches.
Snijd het aantal benoodigde dunne
sneetjes brood of fijn roggebrood, smeer
ze en beleg de helft van het aantal sneet
jes met plakjes Goudsche of Edammer
kaas. Strijk er een tikje mosterd over, ver
mengd met eenige druppels Maggi's Aro
ma; druk op elk belegd boterhammetje
een enkel van boter voorzien sneetje, en
snijd dan rondom de korstjes weg.
Vleeschsandwiches. 250 G. ('n
half pond) vleeschresten, 1 kropje sla of
wat ster-kers, een paar augurken, 1 lepel
slaolie, 1 lepel azijn, 1 theelepel Maggi's
Aroma.
Maal 'het vleesch fijn met de augurken;
vorm er met de dooreengeklopte olie, azijn
en Maggi's Aroma een samenhangend
mengsel van. Maak de sla schoon en pluk
ze in kleine stukjes.
Beleg een aantal gesmeerde sneetjes
brood met 'n dun laagje sla (of ster-kers)
leg ze dan twee aan twee op elkaar met een
laagje van het vleeschmengsel er tusschen.
(Inplaats van olie en azijn laat zioh ook
wat mayonnaise gebruiken om den sa
menhang te vormen tusschen het gehakte
vleesch.)
De logeertljd.
Het wordt ook weer de tijd, dat we uit
logeeren gaan of logees hebben te ontvan
gen. Wij geven daarom de volgende wen
ken voor de gastvrouw.
Laat de logeerkamer niet zijn het on
geriefelijkste vertrek van het heele huis.
Laat de logeerkamer er gezellig uit
zien en niet een verzamelplaats zijn van
allerlei dingen, die ge zelf leeJijk vindt en
daarom maar uit de woonvertrekken naar
de logeerkamer hebt doen verhuizen.
Zorg voor een flinke bergruimte voor
kleeren.
Zorg voor goed, helder lamplicht.
Iedere gast wil zich wel eens een poosje
uit dén familiekring terug trokken, zorg
daarom, dat er op de kamer een gemak
kelijke stoel staat, die het de(n) gast aan
genaam maakt.
Maak dat er een goed en gelijk loopend
klokje dn de kamer is.
Wat postpapier, enveloppen, postzegels
en schrijfgereedschap op een tafeltje, is
een vriendelijke attentie, die de gast zeker
zal apprecieeren.
Gelieve alles, deze rubriek betreffende,
te adresseeren aan P. Mons, Westerstraat
221, Amsterdam.
Probleem No. 154.
Auteur: J. Metz, Amsterdam.
1 2 8 4 5
47 48 49 50
Zw. 13 sch. op: 7, 8, 9, 14, 15, 18, 19, 20,
22, 23, 24, 28 en 29.
Wit 13 sch. op: 16, 21, 25, 27, 31, 35, 37,
38, 39, 42, 47, 49 en 50.
Wit speelt en wint
Oplossingen binnen 8 dagen na laatste
plaatsing in elke maand.
Het systeem voor onzen oplossers
wedstrijd.
Hoe dit systeem werkt zullen wij in het
kort even in herinnering brengen.
De wedstrijd is doorloopend, zoodat men
zich ten allen tijde als deelnemer kan
aanmelden. Uiterlijk acht dagen na laat
ste plaatsing van het probleem in elke
maand moeten de oplossingen steeds zijn
ingezonden. Voor elke goede oplossing
wordt 1 punt toegekend. Om de drie
maanden wordt een ranglijst opgemaakt
van de deelnemers in volgorde van het
door hen behaalde punten-aantal. Ook
deze ranglijst is doorloopend. Die het
hoogste aantal punten heeft behaald en
dus als no. 1 van de lijst aankomt, wordt
een kunstvoorwerp ter waarde van f5
toegekend. Zijn er meer, die even hoog
in aantal punten aankomen dan beslist
het lot. Het punten-aantal van den prijs
winnaar wordt geannuleerd (hij wordt
dus van de lijst geschrapt) en deze kan
opnieuw gaan deelnemen. De n i e t - prijs
winnaars behouden hun puntenaantal
en dit wordt bij de in de volgende drie
maanden door hen te behalen punten
opgeteld. Ieder, die regelmatig oplost, ook
zij het slechts een gedeelte der problemen,
kan dus zeker zijn, dat.hij op den duur
als hoogste aankomt en dus een prijs be
halen zal.
Door toepassing van dit z.g.n. ladder
systeem heeft men altijd kans op een prijs
en is moeite, tijd en portikosten niet voor
niets als men eens overslaat of een pro
bleem, hetgeen te moeilijk is, niet oplost.
Het prijzen-systeem is aantrekkelijk, ter
wijl tenslotte de problemen van een zoo
danig gehalte zijn, dat ze aan allen weer
vele genotvolle uurtjes zullen schenken.
Wij vertrouwen, dat hierdoor het aantal
oplossers zal toenemen.
Dammers, toont uw kunnen en getroost
u wat moeite door mij de oplossingen
te zenden.
Damzet.
47 48 49 50
Oplossing.
Wit: 32—27 27—21 28—22 44-39 38—32
33X2 2X38.
Zwart: 28X37 16X27 27X18 35X44
37X28 44X33.
1
ra J5
03
-a a a
o <o
•g m N
"2 B
<D
rS 3
S d r—t
.22 <d o
tï O* O
3.2
O
ci
c
cö H
c a*~
-v ci
O) r£
u
o O
S g
El
ai JS
it
„TE!
02 (D
'ET*
t i -
"8 s a
.a
tsD'S
o
"2 S
2 2s
B -3
Cd -
O
a
-
a> c- B
n b o>
<o 2 -d
ao
ssCs
O» .3
"2 "3 B
3 2-d
^4 'S
W rQ
h 2 co s-s a
s§1
cS a)
.2, -
<D Ij) W
2 B 2 B H
B o> <u (3 ffl
b cd -3 <D
2 Sao Hm®
<0 ri BS'"
'a SP i -s 1
«•S ®si B-d
o."*2
"g S .2, E
r* <D CO (X)
5 -3 2 3 "8.2
6 -a Ti a
•s Sjg.sa.l
CO O S
-~
2 8*
w 72 4J
f .s.3
•2 n® S
"7 2=3 .ap
.2
"3
a S3 aOn. S c
•+3 o ï-4 I
s.2I g|
lm 7.
ll,