th 1 Voor huis en hof. Het Vrouwenhoekje. Dammen. siüifii t sp "3a I'S - 1 II B OT N De ontruiming van het Rijnland door de geallieerden, eenigen tijd geleden, heeft met name in Keulen, de hoofdstad der Rijnprovincie en een der belangrijkste steden van het Duitsche rijk groote vreug de verwekt. De stad Keulen, bijna even oud als onze jaartelling is rijk aan monumen tale kerkelijke en wereldlijke gebouwen. De Keulsche Dom waarvan wij hier bo ven een afbeelding geven, opgetrokken in Gotischen spitsbogenstijl behoort tot de beroemdste bouwwerken der wereld. Op 14 Augustus 1248 werd de hoek steen gelegd voor dit gebouw, dat ont worpen werd door den bouwmeester Ger hard von Rile. De bouw vorderde uiterst langzaam. Eerst in 1322 kon het koor worden ingewijd, maar het duurde tot in het begin der 16e eeuw eer het laat ste zijschip zoo ongeveer gereed kwam. Na een lijd van verwaarloozing en ver val werd in Sept. 1848 met de restau ratie en der verderen opbouw een begin gemaakt. Eindelijk in 1880 kwam het gansche werk gereed. Om een indruk te geven van de gewel dige afmetingen van dit machtige bouw werk, laten we hier enkele cijfers volgen. De lengte van het gebouw bedraagt 135 M., de breedte 61 M. en de hoogte tot aan den nok van het dak 61.5 M. De kleine toren midden op het dak is 109.8 M. hoog. De torens verheffen zich tot een hoogte van 160 M. boven het pla veisel van het domplein. van den secretaris van den Alg. Nederl. Zuivelbond, den heer J. Geluk. „In de algemeene vergadering van den Geldersch-Overijselschen Zuivelbond, één der leden, zoowel als .in die van den| Algemeenen Ned. Zuivelbond is er op gewezen aldus de heer Geluk dat wij paoeten beginnen, om ,uit de landen, die onze producten zoo zwaar belasten, en daarmede nog maar steeds verder gaan, ,zoo min mogelijk te importeeren. Totnogtoe heeft de Nederlandscthe Zui- vel-industrie zich niet op dit standpunt gesteld. Maar wanneer men nu van Duit sche zijde maar steeds voortgaat met aan den invoer van onze producten groo- tere .moeilijkheden in den weg te leggen, (dan is de tijd gekomen, dat wij onze houding Jierzien en zooveel .mogelijk trachten ,ons op andere markten in de eerste plaats op de binnenlandsohe te voorzien. Dit ,moge aldus de heer Geluk niet op alle punten door te voeren zijn, en het zal ons misschien wel wat geld kosten, maar wanneer alle fabrieken zich voornemen, om zich bij elke aanschaffing éérst af te vragen, of het óók kan zo'n- der Duitsche artikelen en men de leiding, die de organisatie in deze zeker zal geven, wil volgen, .dan kan dit toch wel een zóódanig resultaat hebben, dat .men zich in ,de betreffende Duitsche kringen eens gaat .afvragen, of men zoo wel op den goeden weg is. ;En daér is het ons juist om ,te doen. De Duitsche industrie moet er van doordrongen worden, dat een land niet kan blijven exporteeren, wanneer men allen import onmogelijk maak. De heer Geluk vertelde nog, dat reeds een circulaire ter perse is, die dezer dagen aan alle 433 aangesloten fabrieks besturen zal worden toegezonden ,en waarin deze worden uitgenoodigd, in bovenbedoelden zin te handelen, m.a.w. dat de fabrieken hunne machinerieën en andere benoodigdheden op andere mark ten dan de Duitsche zullen koopen en hiervan mededeeling zullen doen aan de vertegenwoordigers der Duitsche industrie onder uiteenzetting der redenen, die hen daartoe gebracht hebben. De nood der tuinders. Men schrijft uit Wjjdenos aan „Het Volk"., De toestand in de land- en tuinbouw wordt met den dag slechter. Ging het met de vroege groenten slecht, het is met de zomerproduo- ten al niet veel beter. De vroege aardappelen campagne, welke in Noord-Holland van groote beteekenis is voor de landbouwers, valt niet mee. De prijzen zijn laag, en de teelt door den drogen zomer niet best. Er komt dan ook niet veel van terecht. Dezer dagen werd er een begin gemaakt met het veilen van de roode kool, waarvan hier tientallen bunders te veld staan. De eerste veiling bracht nog van f 8 tot f 10 per 100 K.G. op, dooh de daarop vol gende veilingen waren zoo slecht, dat het de moeite niet meer loont het product ta markten. Op de laatste veiling liep de prijs terug tot f 0.10 per 100 K.G. Er waren tuinders, ,die met twee sohuiten met 3000 K.G. kool aan de markt kwamen. Zij kregen daarvoor f 3; daarvoor is een ge- heelen dag gesjouwd om de schuiten te la den en is men een dag aan de veiling in de weer geweest. Men begrijpt, dat de tuin der de kool liever op 'tveld laat verrotten, dan hard te werken en nog geld toe te moe ten geven. Want van die drie gulden moet dan nog het loon voor een arbeider voor die dagen betaald worden. Het wordt een treurige toestand. De hoo- pen uien van 't vorige jaar, ..liggen nog op het veld te verrotten. Veel vroege groente, welke niet genoeg kon opbrengen, werd ver nietigd. En nu, de kool weer. Wiat zal het einde zijn Het betreft hier hoofdzakelijk kleine tuin ders, die een eigen bedrijfje hebben, zwaar verhypotheekt. Velen moesten van de vroege aardappelen en de kool den kunstmest nog betalen. En hoe zullen _zij de rente van de hypotheek of de huur bij elkaar scharrelen. Wereld-Congres en Wereld-Malaise. De toekomst der Pluimveehouderij. Zooals gezegd, komt dus dit vierde we reldcongres te Londen in een bijzondere positie te staan, daar Londen ten eerste zelf een wereldcentrum is, dat uit allerlei landen veel pluimveeproducten trekt en ten tweede Engeland zelf zich met alle krachten inspant om de eigen productie zoo ver te brengen, dat het geen import meer noodig heeft. Aan den eenen kant bewerkt dus het congres, dat vele, thans achterlijke lan den de beste, nieuwste methoden leeren kennen om pluimvee te houden en pluim veeproducten zoo goed en zoo goedkoop mogelijk te produceeren en aan den an deren kant bewerkt de geweldige reclame die voor congres en tentoonstelling in En geland gemaakt wordt, dat de pluimvee houderij in Engeland zelf er sterk door bevorderd wordt. Het gevolg zal dus voor Nederland in de toekomst lang niet zoo mooi zijn als het oppervlakkig leek. Wij moeten grootendeels van de export bestaan met onze pluimveehouderij. Wel zal het mogelijk zijn door een geweldige reclamecampagne in ons land zelf het ver bruik van eieren te bevorderen en dat zou misschien de kippenhouders wel wat hel pen, maar waar het eene zit kan hec an dere niet zitten en in de meeste huishou dingen is het zoo, dat ze een bepaald be drag kunnen uitgeven voor levensonder houd. Wordt nu van dat bedrag wat meer voor eieren afgenomen, dan blijft er wat minder voor vleesch, groenten, enz over en dan zou dus de omzet van derge lijke producten indirect ook weer dalen en ook in breede kringen der producenten zijn invloed doen gelden. Het ingrijpen in de groote dagelijksche maatschappelijke gewoonten en uitgaven van een volk lijkt op papier gemakkelijk genoeg, maar in grijpen in de eene richting brengt ook verschuivingen in de andere richting mede en of men bijvoorbeeld het verbruik van eieren zou moeten propageeren ten koste van een vrijwel overeenkomstig soort pro ducten n.l. fruit, is nog de groote vraag uit hygiënisch oogpunt. Eeieren zoowel als fruit worden grootendeels gebruikt als ge notmiddelen al zijn het tevens uitstekende voedingsmiddelen. Vandaar dat de kwa liteit er zoo veel aan toe doet, want of een oud ei of geconserveerd ei nu zooveel min der voedingswaarde heeft als een versch ei, is ook de vraag nog. Door de verbetering in de achterlijke landen dus meer concurrentie op de mark ten, minder afzet en door den opbloei in Engeland zelf ook minder import. De alge meene wereld-malaise zal ook het gebruik van eieren niet bovorderen, men kan gau wer eieren laten staan dan zijn dagelijk sche boterham. Nu praat ik nog niet van de maatregelen die de importeerende lan den treffen om de import moeilijk te ma ken, zooals stempelen van eieren, import- belasting op eieren, enz. enz. Of bijvoor beeld het stempelen van beste eieren uit Holland niet juist den omzet van deze eieren zal in de hand werken is ook nog een punt, waarop velen zoowel in Enge land als in het buitenland sterk van mee ning verschillen. Het publiek in Engeland is per slot van rekening niet veel anders dan in ons land en als het weet dat het stempel „Holland" beteekent een best ei, dan zal het deze zeker gaarne koopen. Het congres valt dan ook wel in een zeer eigenaardigen tijd in de wereldge schiedenis, malaise i n allerlei landen, achteruitgang daardoor van min of meer als luxe beschouwde voedingsmiddelen, groote inspanning in allerlei landen om de pluimveehouderij sterk te bevorderen. Vandaar dat ik dit groote gebeuren in Londen beschouw als een mijlpaal en een keerpunt van vele landen wat betreft de pluimveehouderij en dat ik de toekomst op dat gebied in ons land niet rooskleurig inzie. Ik hoop dat ik het totaal mis heb en te zwartgallig ben. Toen ik een jaar of zes geleden de pluim veehouderij meer als internationaal ver schijnsel ging beschouwen, voorzag ik ai een voorspel van wat nu gebeurt en als ik de toekomst van den export in geslacht pluimvee bekijk, dan ben ik alweer zeer pessimistisch. Ook van dit artikel kun nen we wel aannemen dat Holland lang niet zijn eigen productie kan opeten en exporteeren moet. Gaat Holland zelf meer geslachte kippen eten dan moet ook al weer uit de lengte komen wat van de breedte afgenomen wordt en moet op an dere artikels bezuinigd worden. Als redmiddel kan men aangeven voor de toekomst: hetere kwaliteit pluimvee en meer economisch© voedering. Vooral op dat laatste gebied weten we nog bitter weinig. Hoe het echter zij, we zullen binnen kort in allerlei bladen beschrijvingen en photo's van dit congres krijgen, ook be schouwingen of Nederland daar goed of minder goed voor den dag gekomen is en we kunnen dan bij het lezen van al dat moois nog eens bedenken, wat er achter al dit uiterlijk fraais verborgen is. Tenslotte nog over een punt dat ik in mijn eerste artikel al aanhaalde als een der werkzaamheden van de Wereld-Pluim- vee-Vereeniging, n.l. het uitgeven van een tijdschrift, dat een korte beschrijving be vat van allerlei artikelen over pluimvee, die over de geheele wereld gepubliceeerd worden. Over deze internationale Revue de volgende keer. Dr. TE HENNEPE. Vragen, deze rubriek betreffende, kun nen door onze abonné's worden gezonden aan Dr te Hennepe, Dierengaardesingel 96a te Rotterdam. Postzegel voor ant woord insluiten en blad vermelden. Het nat van vangbanden om de vruchtboomen. De amateur-kweeker die zijn vrucht boomen tijdens den bloei gadeslaat, zal meer dan eens hebben opgemerkt dat verschillende bloemknoppen zich niet openden, daarna een min of meer roestige kleur kregen en later geheel bruin wer den. Bezien we zoo'n bloemknop dan eens van meer nabij en lichten we de roestachtige en ineengeschrompelde bloemblaadjes op, dan ontdekken we op de kale bloembodem een larf je van on geveer 1 cM. lengte, vuilwit van kleur en een geelbruin kopje. Dit vuilwitte larfje is geboren uit een eitje, afkomstig van het appelbloesemkevertje (Anthono- mius promorum). Dit kevertje logeert gedurende den win ter onder de schorsspleten der vrucht boomen. Eind April begin Mei ontwaakt dit kevertje en zoodra üe appel en pere- boomen flinke knoppen hebben gevormd, beginnen deze rakkers naarstig met hun vernielende taak en hun zorg voor de instandhouding van hun geslacht. Met hun stevig snuitje boren ze een gaatje in de bloemknop, deponeeren 'in de on- middelijke nabijheid van dit gaatje een eitje, hetwelk met behulp van het snuitje een geschikt plaatsje vindt onder de meel draden. Uit dit eitje ontwikkelt zich een larfje, dat zich na ongeveer 15 dagen weer verpopt en als kevertje weer te voorschijn komt. Gedurende deze veertien- daagsche rol als larfje voedt het zich met de meeldraden en stempels, zoodat het geen wonder is dat er van bloeien en vruchtzetting der aangetaste knoppen geen sprake is. Indien we nu bedenken dat één kevertje ongeveer 30 eitjes legt en voor .ieder eitje een andere bloemknop uitzoekt, dan begrijpen we meteen hoe schadelijk het optreden dezer rakkers wel kan zijn. Tegen het invallen der koude .zoeken i ze een veilig heenkomen onder de schors en van deze wetenschap kunnen we oen handig gebruik maken. Om ze met succes te vangen maken we hun het zoeken naar een geschikte verblijfplaats gemak kelijk, door het aanbrengen van vangban den. Deze vangbanden worden rondom de stammen aangebracht op ongeveer 80 cM. van den grond. Men kan hiervoor geolied papier ge bruiken, geribd papier en zelfs met oude zakken gaat het wel. Men neemt strooken van ongeveer 20 cM. breedte en bevestigt deze zoodanig om den stam, dat er vol doende ruimte overblijft om er wat hout wol of iets dergelijks onder te stoppen. Daarvoor brengen we om het bovenge deelte een stevig ijzerdraad aan en verder in het midden een touwtje, dat niet zoo strak aangehaald moet worden. De bovenste draad moet zoo strak mogelijk worden aangehaald. Zoo'n vangband is voor de kevertjes een aangename ver blijfplaats. Zoodra we in October de lijmbanden aanbrengen tegen de rups van den kleinen wintervliuder, nemen we de vang- of Julibanden af en worden deze met alle daarin verblijvende gasten verbrand. Rondom de stam worden eenige zakken uitgespreid en de plek waar de banden gezeten hebben, wordt met een boom krabber behoorlijk afgekrabd, het afge krabde zorgvuldig opgevangen en even eens verbrand. Op die manier raken wel heel wat schadelijke vijanden kwijt. Het aanbrengen van vangbanden is een heel eenvoudig en goedkoop middeltje eischt weinig tijd en nog minder kosten en is werkelijk een der meest doeltref fende middelen in den strijd tegen de be lagers van ons fruit. Deze vangbanden hebben ook hun nut in den strijd tegen de rupsjes die de wormsteek veroorzaken. Zien we bij het afnemen de vangbanden na, er kunnen ook vrienden onder schui len, o.a. Lieve-Heers-beestje, dan vinden we meestal cocons der rups die ons de wormstekige appels en peren bezorgt. Ook voor deze bestaat natuurlijk geen pardon. Vacantletijd. Het wordt weer vacantietijd. Als het weer maar even meewerkt, zullen er straks grootere en kleinere uitstapjes ge maakt worden, worden weer wandel- en fietstochten gemaakt, wordt gekampeerd, enz. Hoe kiezen we voor 'het proviand een zoo eenvoudig mogelijke en toch pikante vorm? De eieren worden hardgekookt meege nomen; ze kunnen dan op reis eën stoot je verdragen en ze laten zich smakelijk hij onhelegde broodjes oppeuzelen. We kunnen eohter ook de in plakjes ge sneden harde eieren, 'besprenkeld met eenige droppels Maggi's Aroma tusschen twee gesmeerde sneetjes brood leggen. Komkommer (ook tomaat) in plakjes tusschen de boterhammen gelegd, smaakt ook best. De thermoflesc'h missen vre bij zulke ge legenheden ook niet graag, hetzij voor het warme kopje koffie, thee of chocolade, dat we er uit schenken, hetzij voor het bijna nog kokende water, waarmee we zoo ge makkelijk van een Maggi-blokje een op wekkend kopje bouillon maken, hetzij voor den „koelen dronk" in den vorm van wa ter, melk of verdund vruchtensap. Hier volgen nog een paar extraatjes. Geurige boter voor sandwiches. Peterselieboter. Roer de benoo- digde hoeveelheid verscho boter tot een zalfachtige massa, vermeng ze met zoo veel fijngehakte peterselie, dat de boter er een gelijkmatig 'groene kleur door krijgt; roer tenslotte nog eenige druppels Maggi's Aroma door het mengsel ter verhooging van den geur (vooral echter niet te veel). Kaasboter: Roer 100 G. (1 ons) versche boter tot een zalfachtige massa, meng er dan 50 G. (een half ons) gerasp te kaas door (bij voorkeur Parmezaan- sche kaas of Gruyère), voeg, wanneer 'n kaassoort van minder sterk uitkomenden smaak wordt gebruikt, aan 'het mengsel eenige druppels Maggi's Aroma toe. Eiersandwiches. 4 harde eieren, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, wat pe per en zout, 1 eetlepel slaolie, 1 eetlepel azijn, 1 theelepeltje Maggi's Aroma, des- verkiezende 1 theelepeltje mosterd. Wrijf de eieren fijn; vermeng ze met de gehakte peterselie door elkaar geroer de olie, azijn en Maggi's Aroma en voeg er naar smaak wat zout, peper en mis schien ook mosterd aan toe. Spreid dit mengsel uit tusschen gesmeerde boter hammetjes en druk die daarna stevig op elkaar. Smakelijke kaassandwiches. Snijd het aantal benoodigde dunne sneetjes brood of fijn roggebrood, smeer ze en beleg de helft van het aantal sneet jes met plakjes Goudsche of Edammer kaas. Strijk er een tikje mosterd over, ver mengd met eenige druppels Maggi's Aro ma; druk op elk belegd boterhammetje een enkel van boter voorzien sneetje, en snijd dan rondom de korstjes weg. Vleeschsandwiches. 250 G. ('n half pond) vleeschresten, 1 kropje sla of wat ster-kers, een paar augurken, 1 lepel slaolie, 1 lepel azijn, 1 theelepel Maggi's Aroma. Maal 'het vleesch fijn met de augurken; vorm er met de dooreengeklopte olie, azijn en Maggi's Aroma een samenhangend mengsel van. Maak de sla schoon en pluk ze in kleine stukjes. Beleg een aantal gesmeerde sneetjes brood met 'n dun laagje sla (of ster-kers) leg ze dan twee aan twee op elkaar met een laagje van het vleeschmengsel er tusschen. (Inplaats van olie en azijn laat zioh ook wat mayonnaise gebruiken om den sa menhang te vormen tusschen het gehakte vleesch.) De logeertljd. Het wordt ook weer de tijd, dat we uit logeeren gaan of logees hebben te ontvan gen. Wij geven daarom de volgende wen ken voor de gastvrouw. Laat de logeerkamer niet zijn het on geriefelijkste vertrek van het heele huis. Laat de logeerkamer er gezellig uit zien en niet een verzamelplaats zijn van allerlei dingen, die ge zelf leeJijk vindt en daarom maar uit de woonvertrekken naar de logeerkamer hebt doen verhuizen. Zorg voor een flinke bergruimte voor kleeren. Zorg voor goed, helder lamplicht. Iedere gast wil zich wel eens een poosje uit dén familiekring terug trokken, zorg daarom, dat er op de kamer een gemak kelijke stoel staat, die het de(n) gast aan genaam maakt. Maak dat er een goed en gelijk loopend klokje dn de kamer is. Wat postpapier, enveloppen, postzegels en schrijfgereedschap op een tafeltje, is een vriendelijke attentie, die de gast zeker zal apprecieeren. Gelieve alles, deze rubriek betreffende, te adresseeren aan P. Mons, Westerstraat 221, Amsterdam. Probleem No. 154. Auteur: J. Metz, Amsterdam. 1 2 8 4 5 47 48 49 50 Zw. 13 sch. op: 7, 8, 9, 14, 15, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 28 en 29. Wit 13 sch. op: 16, 21, 25, 27, 31, 35, 37, 38, 39, 42, 47, 49 en 50. Wit speelt en wint Oplossingen binnen 8 dagen na laatste plaatsing in elke maand. Het systeem voor onzen oplossers wedstrijd. Hoe dit systeem werkt zullen wij in het kort even in herinnering brengen. De wedstrijd is doorloopend, zoodat men zich ten allen tijde als deelnemer kan aanmelden. Uiterlijk acht dagen na laat ste plaatsing van het probleem in elke maand moeten de oplossingen steeds zijn ingezonden. Voor elke goede oplossing wordt 1 punt toegekend. Om de drie maanden wordt een ranglijst opgemaakt van de deelnemers in volgorde van het door hen behaalde punten-aantal. Ook deze ranglijst is doorloopend. Die het hoogste aantal punten heeft behaald en dus als no. 1 van de lijst aankomt, wordt een kunstvoorwerp ter waarde van f5 toegekend. Zijn er meer, die even hoog in aantal punten aankomen dan beslist het lot. Het punten-aantal van den prijs winnaar wordt geannuleerd (hij wordt dus van de lijst geschrapt) en deze kan opnieuw gaan deelnemen. De n i e t - prijs winnaars behouden hun puntenaantal en dit wordt bij de in de volgende drie maanden door hen te behalen punten opgeteld. Ieder, die regelmatig oplost, ook zij het slechts een gedeelte der problemen, kan dus zeker zijn, dat.hij op den duur als hoogste aankomt en dus een prijs be halen zal. Door toepassing van dit z.g.n. ladder systeem heeft men altijd kans op een prijs en is moeite, tijd en portikosten niet voor niets als men eens overslaat of een pro bleem, hetgeen te moeilijk is, niet oplost. Het prijzen-systeem is aantrekkelijk, ter wijl tenslotte de problemen van een zoo danig gehalte zijn, dat ze aan allen weer vele genotvolle uurtjes zullen schenken. Wij vertrouwen, dat hierdoor het aantal oplossers zal toenemen. Dammers, toont uw kunnen en getroost u wat moeite door mij de oplossingen te zenden. Damzet. 47 48 49 50 Oplossing. Wit: 32—27 27—21 28—22 44-39 38—32 33X2 2X38. Zwart: 28X37 16X27 27X18 35X44 37X28 44X33. 1 ra J5 03 -a a a o <o •g m N "2 B <D rS 3 S d r—t .22 <d o tï O* O 3.2 O ci c cö H c a*~ -v ci O) r£ u o O S g El ai JS it „TE! 02 (D 'ET* t i - "8 s a .a tsD'S o "2 S 2 2s B -3 Cd - O a - a> c- B n b o> <o 2 -d ao ssCs O» .3 "2 "3 B 3 2-d ^4 'S W rQ h 2 co s-s a s§1 cS a) .2, - <D Ij) W 2 B 2 B H B o> <u (3 ffl b cd -3 <D 2 Sao Hm® <0 ri BS'" 'a SP i -s 1 «•S ®si B-d o."*2 "g S .2, E r* <D CO (X) 5 -3 2 3 "8.2 6 -a Ti a •s Sjg.sa.l CO O S -~ 2 8* w 72 4J f .s.3 •2 n® S "7 2=3 .ap .2 "3 a S3 aOn. S c •+3 o ï-4 I s.2I g| lm 7. ll,

Krantenbank Zeeland

De Zeeuw. Christelijk-historisch nieuwsblad voor Zeeland | 1930 | | pagina 8