Uit de Provincie.
Wetenschap en Kunst
Politie.
Voor huis en hof,
Het Vrouwenhoekje.
Dammen.
Openluchtmeeting. Ouderge
woonte houden de Walchersche Ringen
van Jongelings- en Meisjesvereenigingen
op Geref. grondslag op den dag der Mid-
delburgsche kermis een openluchtmeeting.
Als sprekers hopen ditmaal op te treden
de in Zeeland welbekende ds Knoppers
en het Kamerlid mr H. Bijleveld, Bei-
der onderwerpen, zijn zeker wel zóó ge
kozen, dat onze jonge menschen er
gaarne naar zullen luisteren. Een drukke
opkomst kan dan ook worden verwacht.
Voor verdere bijzonderheden zij naar de
advertentie in dit nummer verwezen.
HOOVER- stofzuigers kloppen, ve
gen en zuigen. Agent: J. M. Polderman,
Goes. Tel. 129. (Adv.)
Goes. Men schrijft ons: Woensdag en
Donderdag maakten de examengroepen
van het Zeeuwsch-Technisch Instituut al
hier een excursie door België Limburg,
en Noord-Brabant. Eenige leeraren maak
ten de reis mede. De tocht ging met
autobussen van den heer Van Fraassen
uit Goes, over Antwerpen, Brussel, Wavre,
Namen, Dinant over Huij naar Luik. Hoe
wel zoo nu en dan de regen rijkelijk vloei
de, werd er toch geen hinder van onder
vonden.
In Luik werd de expositie bezocht on
der leiding van den heer Lemmens,
Techn. Ambt. Prov. Waterstaat, die daar
voor uit Maastricht was overgekomen.
Vervolgens naar Maastricht, waar over
nacht werd. Voor den volgenden dag
stond op het programma het Julianakanaal
met de sluizen, bruggen en stuwen. De
heer Ten Hoepe, techn. Ambt. Rijkswater
staat was daar de gids. Eerst werd op
het kantoor de inrichting verklaard. Daar
na volgde de bezichtiging der nieuwe
brug te Maastricht, wat verderop, de stuw
bij Limmel, en de sluis, de brug en de ko-
lenoverlaadplaats bij Maasbracht. Te Eind
hoven zagen we onder leiding van den
heer Maas het nieuwe rioleeringswerk
en de uitbreidingen.
Allen waren voldaan over het geziene
in die paar dagen.
Borsselen. Donderdag vergaderde de
raad. Uit een schrijven van den minister
van financiën bleek, dat de uitkeering
aan de gemeente in verband met de
herziening van de financieele verhouding
tusschen Ryk en gemeente f3,8067 per
inwoner zal bedragen. De rekening 1929—
1930 wqst aan in ontvangsten
f 41.931.02Vs en. in uitgaven f 38.333,371/2,
dus een goed slot van f 3597,65 gewone
dienst en de kapitaaldienst f 18.881.82V2
in inkomsten en f 17.813,641/2 in uitgaaf,
een goed slot dus van f 1068,18. B. en
W. hebben een verordening ontwoipen
op het heffen van leges, die onveranderd
wordt aangenomen. Men besluit de ge
meente te rangschikken voor de perso-
neele belasting in de 8ste klasse en voor
de fondsbelasting in de 3e klasse.
Rittbem. Op 5 Aug. a.s. zal het 25
jaar geleden zjjn, dat de muziekvereen.
„Oefening na den arbeid" werd opge
richt. Op den avond van dien dag zal
dit feit dbor de vereen, feestelijk worden
herdacht Eerst zal het fanfarecorps een
omgang door het dorp maken, waarbij
o.a. ook uitgevoerd zal worden de Rit-
themsche feestmarsch, gecomponeerd door
den directeur, dhr P. Meijers.
Dat het muziekcorps door de kundige
leiding van den directeur een goeden
naam heeft, is bekend. Dit blijkt ook uit
het feit, dat het corps reeds drie jaar
is ingedeeld in de afdeeling „Uitmuntend
heid" van den Zeeuwschen bond van
harmonie en fanfarecorpsen.
Welke boeken koopt men ln Nederland?
Welke hoeken koopt men eigenlijk in
Nederland? Nederlandsohe?
De vraag rijst vanzelf, wanneer men
weet, dat Nederland, volgens de Engel-
sche handelsstatistiek, evenveel Engelsche
boeken koopt als Zweden, Noorwegen,
Denemarken en Duitschland tezamen.
Dit feit is verbluffend, maar het is zoo.
Volgens de genoemde statistiek werd in
het jaar 1929 uitgevoerd aan boeken:
naar Zweden voor.. 19.550 pd. st.
naar Noorwegen voor 11.543 pd. st.
naar Denemarken voor 13.031 pd. st.
naar Duitschland voor 44.401 pd. st.
Tezamen.... 88.525 pd. st.
En naar Nederland voor 86.486 pd. st.l
Men zou dus in Nederland, vermoede
lijk met de koloniën medegerekend, voor
86.486 pd. st. Engelsche boeken lezen. En
gelschei Dat wil zeggen, dat er ook nog
Fransche en Duitsche boeken worden ver
kocht en gelezen. Behalve de tijdschriften,
welke bovendien nog worden gelezen,
want deze statistiek vermeldt alleen boe
ken, schrijft het „N. v. d. B."
De eer van hooge aantallen buitenland-
eche boeken deelt Nederland met Frank
rijk, dat nog veel meer Engelsche boeken
koopt, n.l. voor 171.087 pd. st. Dat is
tweemaal zooveel als Nederland, maar
Frankrijk heeft meer dan zevenmaal zoo
veel inwoners als Nederland.
Ons land heeft dus de eer, het tweede
te zijn volgens het bedrag in deze lijst van
Engelsche boeken koopende Europeesche
landen, maar het is nummer één van de
rij, wanneer het bedrag per hoofd wordt
genomen.
Verdere vragen, zoo b.v. naar het be
drag in andere landen, besteed aan de
boeken uit het eigen land, zullen wij maai
niet stellen; zij is ook, door het ontbre
ken van gegevens, niet te beantwoorden.
Alleen kan gezegd worden, dat deze
86.480 pd. st. besteed aan onze eigen boe
ken, voor vele dezer uitgaven zeer welkom
zouden zijn.
Gevonden Voorwerpen.
In de maand Juli 1930 zijin aan het
bureau van politie te Goes onderstaande
voorwerpen als gevonden aangegeven en
zijn aldaar verdere inlichtingen betreffen
de deze voorwerpen te bekomen:
Een boodschapboekje, een zilveren da
meshorloge, een regenjas, twee jongiens-
jassen, een parelsnoer, een parapluis, zes
portemonnaies met inhoud, een zakdoek,
een bril in étui, een kaart met knoopemJ,
een kinderschoentje, een ceintuur, een
vulpootlood, een paar gymnastiekschoenen
een studentenmuts, een rijwielbelasting-
merk 1929'30, een vulpenhouder, een
bosje sleuteltjes aan een touwtje, sen
hooivork,- een atlas, een bijbeltje, een
stofjas, een gouden zegelring, twee huis
sleutels, een internationaal rijbewijs, een
boodschaptasch, een stofdop van een auto,
twaalf loten van de groot© Stichtsche
Zomervexloting te Utrecht, een paarden
deken, een dameshandtaschje, een ijzeren.
1 K.G. gewicht en een zilverbon van
f 2.50. I
De Commissaris van Politie,
E. C. WIERTS VAN C0EH00RN.
Goes, 1 Augustus 1930.
OVER GRAAN- EN BROODPRIJZEN.
De landbouwmedewerker van de „Ne
derlander' schrijft
Voor eenigen tijd vergeleek Ir Louwes
in het „O-verijselsch Landbouwblad" de
tarweprijzen met de prijzen van het tar
webrood, waarbij gebruik gemaakt werd
van officieele gegevens.
Terwijl de tarweprijzen op de Gronin
ger beurs in 7 maanden tijds gedaald
waren van f 12,40 tot f9,10, per 100
K.G. of met 27 pet, waren te Groningen
en ook te Enschedé de prijzen van het
waterwittebrood precies dezelfde geble
ven. „Het is bij rogge niet zoo bont
als bij tarwe", schrijft Ir Louwes.
De roggeprijs daalde in 7 maanden yan
f9,46 per 100 K.G. tot f5,12 of met
46 pet. De broodprijs te Enschedé daalde
echter slechts met 14 pet. „Commentaar
is toch verder bij dergelijke cijfers over
bodig. De eenige moraal die hieruit volgt
is: bakker worden of, voor de landbou
wers nog beter, een bakkerij oprichten,
en verder dat onze meening, dat de vrije
concurrentie voor een goede prijsvor
ming zorgt, wat brood 'betreft, zoor gron
dig (moet worden) herzien".
Ook „De Veldbode" heeft een onder
zoek ingesteld, en is hierbij1 zelfs gaan
informeeren over onze zuidelijke gren
zen.
„Onze landbouwconsulent te Oapelle",
zoo schrjjft het blad, „berichtte ons, dat
de prijs voor gewoon wittebrood in Ant
werpen thans bedraagt frs 2.25, zgnde dus
153Ji cent per K.G. En onze Parijsche
landbouwconsulent berichtte ons, dat
ginds het waterwittebrood kost fr. 19,50
per K.G., zijnde dus 19.5 cent of precies
evenveel als voor den oorlog, toen het
0.40 goudfranken of 19.2 cent kostte."
(In Frankrijk bestaat een invoerrecht op
tarwe 1)
In België kost het wittebrood 6 cent
per K.G. minder dan in Maastricht!
Verder merkt „De Veldbode" op: Stij
gen de graan- en bloemprijzen, dan gaat
de broodprijs snel en flink omhoog; da
len de eerstgenoemde, dan volgt de brood-
prijsdaling slechts na eenigen tijd, schoor
voetende en met kleine pasjes. Er zijn
ook eigenlijk te veel bakkers; de helft
van degenen, die nu het bedrijf uitoefe
nen, zou de bevolking gemakkelijk van
voldoende brood kunnen voorzien en hoe
meer grondstof een bakker of hroodfa
briek verwerken kan, des te lager kan
het bruto winstcijfer zijn.
Men vergete niet, dat het broodbakken
bij vroeger vergeleken, zeer vereenvou
digd is. Het zwaarste werk, het kneden,
geschiedt wel overal machinaal, terwijl
ook het oven-stoken in de gewone beteeke
nis van het woord bijna niet meer plaats
heeft. Op het kleine brood wordt natuur
lijk ook nog grootere bruto winst ge
maakt. Vanzelfsprekend gunnen wij ook
den bakkers een goed bestaan, maar als
graan en bloem goedkoop zijn, en onze
boeren zelf geen loonenden prijs voor
hun tarwe krijgen, dan dienen de consu
menten van deze goedkoopte toch wel
iets meer te bemerken dan nu het geval
is. Van 100 K.G. tarwe, waarvoor de ver
bouwer gemiddeld f 10 ontvangt, wordt
door consumenten aan brood en veevoe
der minstens f 33 betaald.
Maar men zou ook omgekeerd kunnen
zeggen: wanneer de Nederlandsche staats
burger er hoegenaamd geen bezwaar te
gen maakt om den bakker voor zijn werk
royaal te beloonen, waarom kan hij dan
ook den boer niet fatsoenlijk betalen voor
zijn werk? Daarom toch draait de ge-
heele landbouwcrisis, dat men het werk
van den stedeling over de geheele linie
wel, dat van den buitenman niet meer
voldoende honoreert. Dat past in ons
economisch systeem, maar men is ge
neigd zich af te vragen, of dit systeem
zich niet moet aanpassen aan de ge
heel gewijzigde omstandigheden en nie
mand kan den Nederlandschen akkerbou
wer euvel duiden, 'dat hjj deze vraag
steeds weer naar voren brengt. Zijn ca-
tastrophale positie dwingt hem daartoe.
Bladbegonla's.
Men onderscheidt naar de groeiwijze,
d.w.z. het voorkomen en den houw der
diverse soorten, de Begonia's in Blad-
begonia's, Struikbegonia's en TCnolbego-
nia's. Deze verdeeling is nog verder voort
te zetten, doch de hier genoemde zijn
althans de hoofdsoorten.
Er zijn maar weinig planten, die zoo
sterk in nagenoeg al haar soorten het
type van haar geslacht weergeven. On
verschillig welke der soorten men ook
neemt, steeds herkent men direct aan
den biadvorm, met een begonia te doen
te hebben. Men heeft begonia's met be
haarde en gele bladeren, met groote en
kleine, glimmende en doffe, ingesneden
en oningesneden bladeren, enz., maar één
ding Jj^bben ze allen gemeen: ze zijn
altijd onsymetrisch. Tracht maar eens
een begoniablad, onverschillig van welk
soort en vorm, recht doormidden te snij
den om twee gelijkvormige helften te
krijgen. Dat is onmogelijk, altijd is de
eene helft grooter en van anderen vorm
dan de andere, omdat iedere begonia
nu eenmaal scheef is.
Van de bladbegonia's, is vooral de
begonia Rex een heel bekende, waarvoor
onze grootmoeders reeds groote bewonde
ring hadden. Bladbegonia's zijn werkelijk
zeer fraaie kamerplanten en bovendien
hebben ze nog de yerdienste, gemakkelijk
in de cultuur te rijn. Behoorlijk verzorgd,
ontwikkelen ze zich in de kamer nog
beter dan bij den kweeker.
Ze houden van veel lucht, maar zijn
gevoelig voor tozht. Felle zon verdragen
ze in geen geval, in een lichte schaduw
en in een voedzamen, maar niet te zwa-
ren grond, ontwikkelen ze zich tot krach
tig© en forsche planten.
In den groeitijd verlangen begonia's
veel water en indien de drainage goed is,
geeft men niet spoedig te veed water.
Geven we dan eenmaal per veertien
dagen wat vloeimest of wat bloemenmest,
wat wel zoo zindelijk is, dan wordt daar
door een weelderige bladontwikkeling tan
zeerste bevorderd.
In den winter geve men de planten
zooveel mogelijk rust, door geen mest
te geven en door den grond matig vochtig
te houden. Is de kamertemperatuur vol
doende, zoo .ongeveer ruim 60 graden
Fahrenheit, dan kan men gerust de bla
deren eens nat maken, doch hij een te
lage temperatuur kan men zulks beter
achterwege laten. Dan droogt het water
niet snel genoeg op en loopt men gevaar,
dat de bladeren rotte plekken krijgen.
Goed ontwikkelde planten worden in
het voorjaar verpot. Een grootere pot
is in den regel niet noodig en men, kan
volstaan met een deel der oude kluit
door versche aarde te vervangen.
De vermenigvuldiging der bladbegonia's
is een heel aardig werkje voor den ama
teur. Men snijdt een der oudste bladeren
af, laat er een stukje steel van ongeveer
10 c.M. aanzitten en snijdt op enkele
plaatsen de steel van onderen door.
Daarna scharrelen we een sigarenkistje
of een zaadpan op, vullen dit met zan
dige aarde, fijn turfstrooisel met gewas-
schen zand is nog beter, en onze kwee
kers kan beginnen. Het blad wordt met
de onderzijde op het zand gelegd, het
steeltje onder de aarde en op het blad
leggen we een paar steentjes. Dit laatste
is voor het aandrukken van het blad
tegen de aarde. Dit laatst© moet steeds
vochtig gehouden worden en daarna wordt
alles afgedekt met een glasplaat en op
een warm plaatsje neergezet. Zon mag
er niet bijkomen. De glasplaat bevordert
het snelle opkomen der jonge plantjes,
welke na ongeveer een week of vier
doorbreken.
Er komen gasten I
Déér hebben we in den zomer het
reisseizoen bij uitnemendheid veel kans
op.
En of ze zich van te voren hebben aan
gekondigd als logé's die een stukje va-
cantie bij ons komen doorbrengen, dan
wel of ze bij gelegenheid van fiets- of
wandeltocht onverwachts komen binnen
vallenals huisvrouw voelen we er
voor om hun te toonen, dat we het be
zoek waardeeren, en we uiten dat gevoel
onder andere in het tikje extra-zorg, dat
we aan de maaltijden besteden.
Al te veel tijd en moeite mag ons dat
echter ook weer niet kosten. Dat hoeft
ook niet, als we het te voorschijn bren
gen in den vorm van een fleurigen kou
den schotel, één van die vele mogelijk
heden op sla-gebied, waarmee vooral de
Amerikaansche huisvrouw haar maal
tijden aantrekkelijk weet te maken.
De smakelijkheid hangt voor een groot
deel af van de manier waarop het sla-
sausje wordt bereid. De vrij grove be
reidingswijze, waarbij in den slabak
eenvoudig een scheutje olie en azijn over
de sla wordt gegoten, terwijl dan verder
alles met wat zout, wat peper en mis
schien wat mosterd door elkaar wordt
geroerd, leidt zeker niet tot het gunstig
ste resultaat. Om ddt te bereiken, maken
we de saus afzonderlijk klaar: we wrij
ven (in een diep bord b.v.) een hardge
kookt ei fijn met wat zout en misschien
ook een tikje mosterd en peper, we
roeren, daar de olie door en liefst ook
wat Maggi's Aroma (vooral niet te veel!),
verdunnen het papje dan met den azijn
en beginnen dan luchtig de saus door de
sla te werken met behulp van slalepel en
slavork. Als we er dan bovendien voor ge
zorgd hebben, dat de olie in iets ruimer
hoeveelheid wordt toegevoegd dan de
azijn, dan kan het niet andera, of onze
gasten laten zich de sla goed smaken.
Het „aestetische element" van den scho
tel verkrijgt men b.v. met een in par
tjes of plakjes verdeeld hardgekookt ei,
een randje frissche tomatenschijven of
dakpansgewijs over elkaar geschikte kom
kommerplakjes, ook wel een paar grof
geraspte worteltjes of een geraspt rauw
zomerbietje het zijn alle voorbeelden
van toevoegsels, die door hun kleur de
gewenschte variatie voor het oog aan
brengen.
Een alleraardigst effect rondom een
schotel kropsla maken ook „gevulde
eieren of „gevulde tomaten", waarvan hier
nog even de recepten volgen.
Gevulde eieren (4 personen). 4
hardgekookte, koude eieren; 1 schrale
eetlepel slaolie; V2 eetlepel azijn of ci
troensap; 1 theelepeltje Maggi's Aroma;
y2 eetlepel fijngehakte groene kruiden
(peterselie, dragon, pimpernel enz.); ietsje
peper en zout
Snijd de gepelde eieren doormidden en
neem er voorzichtig de dooiers uit; wrijf
die fijn met wat peper en zout en vorm
er met de Maggi's Aroma, de slaolie en
den azijn een zalfachtig mengsel van.
Roer er de gehakte groene kruiden door
en gebruik dan het mengsel om er de
acht eiwitbakjes mee te vullen.
Snijd aan den onderkant de eiwitbak
jes als 't noodig blijkt wat bij, zoodat ze
stevig op hun grondvlak staan; schik
ze op gelijke afstanden rondom de sla.
Gevulde tomaten (4 personen).
8 kleine gelijke stevige tomaatjes;
1 flinke komkommer; of ongeveer 8
eetlepels koude gekookte doperwtjes;
wat peper en zout; 1 eetlepel sla
olie; 1 eetlepel azijn; 1 theelepel Mag
gi's Aroma; wat peterselie.
Wasch de tomaten, snijd er met een
scherp mes het bovenste kapje af en hol
dan de vruchten voorzichtig uit; bestrooi
ze van binnen met een ietsje fijn tafel
zout, waardoor naar verkiezing wat pe
per is gemengd.
Schil de komkommer en vorm er met
behulp van een sambalschaafje dunne
draden van tot op het zaadgedeelte. Roer
deze sambal door elkaar met de Maggi's
Aroma, de slaolie, den azijn, wat peper
en wat zout; vul er vervolgens de toma-
tenbakjes mee en strooi er tenslotte wat
fijngehakte peterselie over.
Meng ,als koude doperwtjes worden
gebruikt in plaats van komkommers, de
erwtjes aan met de door elkaar geklop
te olie, azijn. Maggi's Aroma, peper en
zout, vul er de tomaten mee en strooi er
dan de fijngehakte peterselie over.
Gebruik de gevulde tomaatjes als rand
rondom een schotel kropsla.
Rauwe worteltjes, fijn geraspt
met 'n beetje citroensap en suiker erdoor
is lekker en gezond en goedkoop op de
boterham. De kinderen zijn er dol op.
Vruchtenbowls, j
Ananas-bowl. Hiervoor worden 6
citroenen uitgeperst Het sap wordt ge
zeefd en vermengd met IV2 liter water en
y2 pond suiker. Dit mengsel wordt eenige
uren op een koele plaats, liefst op ijs,
weggezet Even vóór het gebruik wordt
een blikje ananas toegevoegd.
Voor een Perzik-bowl worden l
2 flesschen Rijn- of Moezelwijn met 1
2 ons suiker vermengd. De perzi
ken worden geschild, in vierde-partjes
verdeeld en aan den wijn toegevoegd.
De bowl wordt op een koele plaats weg
gezet en even vóór het gebruik met spuit
water of champagne verdund.
Een eenvoudige Kersen-bowl wordt
bereid van een flesch alcohol-vrijen ap
pelwijn, waarin 1 ons suiker wordt op
gelost. Vóór de kersen er aan worden toe
gevoegd, worden zij eerst van de steeltjes
en de pitten ontdaan.
Het stijven en strijken van boorden.
Op verzoek vertellen wij hier aan de
hand van het werkje van mevrouw J. W.
Suyver—Landré „Behandeling der
Wasch" een en ander over de lastige
quaestie der heerenboorden.
Vóórdat het goed gesteven wordt, zor-
ge men:
1. Dat alle oude stijfsel uit het goed
gewasschen is, daar het anders niet ge
lijkmatig gesteven kan worden.
2. Dat het goed volkomen schoon is,
daar né het stijf en glad strijken van de
stof, alle vlekjes bijzonder te zien zijn.
3. Dat het goed droog is, om te voor
komen, dat de stijfsel verdund wordt, en
het goed slap blijft.
Algemeene opmerkingen bij het stijven:
1. Let bij het stijven op de verschillen
de dikte van het goed. Gebruik voor dik
goed dunnere stijfsel; neem voor goed
dat niet stijf mag worden, in plaats van
4 dl. water voor 2 pakjes Duyvis glans-
stijfsel, 8 dl. Stijf piqué zeer weinig.
2. Roer vóór het stijven de stijfsel al
tijd even om, daar deze zakt.
3. Stijf de stukken één voor één, om
te voorkomen, dat de stijfsel ongelijk ver
deeld wordt, en laat het goed niet in de
stijfsel liggen.
4. Laat gesteven goed niet droog wor
den.
5. Rol daarom het gesteven goed in een
doek en stijf niet te veel goed vooraf om
te voorkomen dat dit droogt.
Veeg het goed aan beide zijden af, om
te voorkomen, dat de stijfsel aan het ijzer
blijft kleven; rek het in de breedte en in
de lengte. Strijk snel even over den ver
keerden kant, zonder hard te drukken,
en daarna evenzoo over den rechten kant,
om de ruime stof gelijkmatig te verdee-
len. Strijk vervolgens den rechten kant
glad en bijna stijf; strijk van rechts
naar links, van boven naar onderen.
Strijk, wanneer de rechte kant glad is,
doch nog niet geheel stijf, telkens even
op den verkeerden kant, vooral de naden
en plaatsen, die te slap zijn. Zorg er
voor, dat alle kanten recht en gelijk loo-
pen en de stukken in hun model blijven.
Licht het goed telkens even op, leg het
op een andere plaats om den damp te
laten ontwijken.
Gelieve alles, deze rubriek betreffen
de te adresseeren aan P. Mons, Wester
straat 221, Amsterdam.
Probleem nr 156.
Auteur: J. Rendering, A'dam.
12 8 4 5
6
16
26
36
46
16
25
36
45
47 48 49
50
Zw. 9 sch. op: 6, 11, 14, 15, 18, 19, 20,
23, 25 en dam op 48.
Wit 12 sch. op: 17, 21 27, 30, 31, 33, 34,
35, 37, 38, 39 en 47.
Wit speelt en wint.
Oplossingen binnen 8 dagen na laatste
plaatsing in elke maand.
Damcursus.
XXXIX.
Opsluiting.
1. 33—28 17—21
2. 39—33 12—17
3. 44-39 7—12
4. 31—26 2—7
5. 34-30 20-251
6. 5044? 25X34
7. 39X30? 21—27
8. 32X21 16X27
Door allerlei dreigingen behaalt zwart
in dezen stand voordeel.
47 48 49 50
Allereerst dreigt zwart met 27—22, 19
24 een schijf te winnen. Wit mag niet
3731 spelen wegens zwart 1823 enz.
met dam. Er blijven voor wit dus alleen
de zetten 37—32 en 30—25 over. Zooals
men zal zien baat ook dat niet.
Of:
9. 37-32
10. 32X21
11. 38X27
12. 21—23
9. 30—25
18—23
23X32
12—18
19X50 dam
19—241
Vier zetten vanwit vallen nu al direct
weg.
Op 4339 speelt zwart 27—31,1822 enz.
Op 4439 speelt zwart 24291 14—20,
10X30! 17—21 en 11X35.
Op 3731 van wit heeft zwart dam
door 1823 enz.
Ten slotte op 40—34 van wit zwart 24
—30, 14—20 en 10X50.
Er blijft dus over:
10. 37—32 18—22
11. 32X21 12—18
12. 21X23 11—16
13. 28X17 14—20
14. 25X14 10X50
Nu een andere oplossing
1. 31—26 19—23
2. 36—31 14—19
3. 41—36 10—14
4. 46—41 5-10
5. 31—27 20-24
6. 34—30- 24—29
7. 33X24 23—28
8. 32X23 18X20
9. 30-25 20—24?
47 48 49 60
Wit maakt verrassend dam door:
10. 27—22 17X28
11. 26—21 16X27
12. 25—20 14X25
13. 38—32 27X38
14. 43X5
Nemen wij nu aan, dat zwart als 9den
zet niet 20—24 speelt, maar 19—23, wit
40—34. Nu kan zwart gerust 2024 spe
len. Als wit schijfwinst neemt door 25
—30? 34—30 en 39X28 behaalt zwart voor
deel door 17—21 en 12X231