Uit de Provincie. Wetenschap en Kunst Politie. Voor huis en hof, Het Vrouwenhoekje. Dammen. Openluchtmeeting. Ouderge woonte houden de Walchersche Ringen van Jongelings- en Meisjesvereenigingen op Geref. grondslag op den dag der Mid- delburgsche kermis een openluchtmeeting. Als sprekers hopen ditmaal op te treden de in Zeeland welbekende ds Knoppers en het Kamerlid mr H. Bijleveld, Bei- der onderwerpen, zijn zeker wel zóó ge kozen, dat onze jonge menschen er gaarne naar zullen luisteren. Een drukke opkomst kan dan ook worden verwacht. Voor verdere bijzonderheden zij naar de advertentie in dit nummer verwezen. HOOVER- stofzuigers kloppen, ve gen en zuigen. Agent: J. M. Polderman, Goes. Tel. 129. (Adv.) Goes. Men schrijft ons: Woensdag en Donderdag maakten de examengroepen van het Zeeuwsch-Technisch Instituut al hier een excursie door België Limburg, en Noord-Brabant. Eenige leeraren maak ten de reis mede. De tocht ging met autobussen van den heer Van Fraassen uit Goes, over Antwerpen, Brussel, Wavre, Namen, Dinant over Huij naar Luik. Hoe wel zoo nu en dan de regen rijkelijk vloei de, werd er toch geen hinder van onder vonden. In Luik werd de expositie bezocht on der leiding van den heer Lemmens, Techn. Ambt. Prov. Waterstaat, die daar voor uit Maastricht was overgekomen. Vervolgens naar Maastricht, waar over nacht werd. Voor den volgenden dag stond op het programma het Julianakanaal met de sluizen, bruggen en stuwen. De heer Ten Hoepe, techn. Ambt. Rijkswater staat was daar de gids. Eerst werd op het kantoor de inrichting verklaard. Daar na volgde de bezichtiging der nieuwe brug te Maastricht, wat verderop, de stuw bij Limmel, en de sluis, de brug en de ko- lenoverlaadplaats bij Maasbracht. Te Eind hoven zagen we onder leiding van den heer Maas het nieuwe rioleeringswerk en de uitbreidingen. Allen waren voldaan over het geziene in die paar dagen. Borsselen. Donderdag vergaderde de raad. Uit een schrijven van den minister van financiën bleek, dat de uitkeering aan de gemeente in verband met de herziening van de financieele verhouding tusschen Ryk en gemeente f3,8067 per inwoner zal bedragen. De rekening 1929— 1930 wqst aan in ontvangsten f 41.931.02Vs en. in uitgaven f 38.333,371/2, dus een goed slot van f 3597,65 gewone dienst en de kapitaaldienst f 18.881.82V2 in inkomsten en f 17.813,641/2 in uitgaaf, een goed slot dus van f 1068,18. B. en W. hebben een verordening ontwoipen op het heffen van leges, die onveranderd wordt aangenomen. Men besluit de ge meente te rangschikken voor de perso- neele belasting in de 8ste klasse en voor de fondsbelasting in de 3e klasse. Rittbem. Op 5 Aug. a.s. zal het 25 jaar geleden zjjn, dat de muziekvereen. „Oefening na den arbeid" werd opge richt. Op den avond van dien dag zal dit feit dbor de vereen, feestelijk worden herdacht Eerst zal het fanfarecorps een omgang door het dorp maken, waarbij o.a. ook uitgevoerd zal worden de Rit- themsche feestmarsch, gecomponeerd door den directeur, dhr P. Meijers. Dat het muziekcorps door de kundige leiding van den directeur een goeden naam heeft, is bekend. Dit blijkt ook uit het feit, dat het corps reeds drie jaar is ingedeeld in de afdeeling „Uitmuntend heid" van den Zeeuwschen bond van harmonie en fanfarecorpsen. Welke boeken koopt men ln Nederland? Welke hoeken koopt men eigenlijk in Nederland? Nederlandsohe? De vraag rijst vanzelf, wanneer men weet, dat Nederland, volgens de Engel- sche handelsstatistiek, evenveel Engelsche boeken koopt als Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitschland tezamen. Dit feit is verbluffend, maar het is zoo. Volgens de genoemde statistiek werd in het jaar 1929 uitgevoerd aan boeken: naar Zweden voor.. 19.550 pd. st. naar Noorwegen voor 11.543 pd. st. naar Denemarken voor 13.031 pd. st. naar Duitschland voor 44.401 pd. st. Tezamen.... 88.525 pd. st. En naar Nederland voor 86.486 pd. st.l Men zou dus in Nederland, vermoede lijk met de koloniën medegerekend, voor 86.486 pd. st. Engelsche boeken lezen. En gelschei Dat wil zeggen, dat er ook nog Fransche en Duitsche boeken worden ver kocht en gelezen. Behalve de tijdschriften, welke bovendien nog worden gelezen, want deze statistiek vermeldt alleen boe ken, schrijft het „N. v. d. B." De eer van hooge aantallen buitenland- eche boeken deelt Nederland met Frank rijk, dat nog veel meer Engelsche boeken koopt, n.l. voor 171.087 pd. st. Dat is tweemaal zooveel als Nederland, maar Frankrijk heeft meer dan zevenmaal zoo veel inwoners als Nederland. Ons land heeft dus de eer, het tweede te zijn volgens het bedrag in deze lijst van Engelsche boeken koopende Europeesche landen, maar het is nummer één van de rij, wanneer het bedrag per hoofd wordt genomen. Verdere vragen, zoo b.v. naar het be drag in andere landen, besteed aan de boeken uit het eigen land, zullen wij maai niet stellen; zij is ook, door het ontbre ken van gegevens, niet te beantwoorden. Alleen kan gezegd worden, dat deze 86.480 pd. st. besteed aan onze eigen boe ken, voor vele dezer uitgaven zeer welkom zouden zijn. Gevonden Voorwerpen. In de maand Juli 1930 zijin aan het bureau van politie te Goes onderstaande voorwerpen als gevonden aangegeven en zijn aldaar verdere inlichtingen betreffen de deze voorwerpen te bekomen: Een boodschapboekje, een zilveren da meshorloge, een regenjas, twee jongiens- jassen, een parelsnoer, een parapluis, zes portemonnaies met inhoud, een zakdoek, een bril in étui, een kaart met knoopemJ, een kinderschoentje, een ceintuur, een vulpootlood, een paar gymnastiekschoenen een studentenmuts, een rijwielbelasting- merk 1929'30, een vulpenhouder, een bosje sleuteltjes aan een touwtje, sen hooivork,- een atlas, een bijbeltje, een stofjas, een gouden zegelring, twee huis sleutels, een internationaal rijbewijs, een boodschaptasch, een stofdop van een auto, twaalf loten van de groot© Stichtsche Zomervexloting te Utrecht, een paarden deken, een dameshandtaschje, een ijzeren. 1 K.G. gewicht en een zilverbon van f 2.50. I De Commissaris van Politie, E. C. WIERTS VAN C0EH00RN. Goes, 1 Augustus 1930. OVER GRAAN- EN BROODPRIJZEN. De landbouwmedewerker van de „Ne derlander' schrijft Voor eenigen tijd vergeleek Ir Louwes in het „O-verijselsch Landbouwblad" de tarweprijzen met de prijzen van het tar webrood, waarbij gebruik gemaakt werd van officieele gegevens. Terwijl de tarweprijzen op de Gronin ger beurs in 7 maanden tijds gedaald waren van f 12,40 tot f9,10, per 100 K.G. of met 27 pet, waren te Groningen en ook te Enschedé de prijzen van het waterwittebrood precies dezelfde geble ven. „Het is bij rogge niet zoo bont als bij tarwe", schrijft Ir Louwes. De roggeprijs daalde in 7 maanden yan f9,46 per 100 K.G. tot f5,12 of met 46 pet. De broodprijs te Enschedé daalde echter slechts met 14 pet. „Commentaar is toch verder bij dergelijke cijfers over bodig. De eenige moraal die hieruit volgt is: bakker worden of, voor de landbou wers nog beter, een bakkerij oprichten, en verder dat onze meening, dat de vrije concurrentie voor een goede prijsvor ming zorgt, wat brood 'betreft, zoor gron dig (moet worden) herzien". Ook „De Veldbode" heeft een onder zoek ingesteld, en is hierbij1 zelfs gaan informeeren over onze zuidelijke gren zen. „Onze landbouwconsulent te Oapelle", zoo schrjjft het blad, „berichtte ons, dat de prijs voor gewoon wittebrood in Ant werpen thans bedraagt frs 2.25, zgnde dus 153Ji cent per K.G. En onze Parijsche landbouwconsulent berichtte ons, dat ginds het waterwittebrood kost fr. 19,50 per K.G., zijnde dus 19.5 cent of precies evenveel als voor den oorlog, toen het 0.40 goudfranken of 19.2 cent kostte." (In Frankrijk bestaat een invoerrecht op tarwe 1) In België kost het wittebrood 6 cent per K.G. minder dan in Maastricht! Verder merkt „De Veldbode" op: Stij gen de graan- en bloemprijzen, dan gaat de broodprijs snel en flink omhoog; da len de eerstgenoemde, dan volgt de brood- prijsdaling slechts na eenigen tijd, schoor voetende en met kleine pasjes. Er zijn ook eigenlijk te veel bakkers; de helft van degenen, die nu het bedrijf uitoefe nen, zou de bevolking gemakkelijk van voldoende brood kunnen voorzien en hoe meer grondstof een bakker of hroodfa briek verwerken kan, des te lager kan het bruto winstcijfer zijn. Men vergete niet, dat het broodbakken bij vroeger vergeleken, zeer vereenvou digd is. Het zwaarste werk, het kneden, geschiedt wel overal machinaal, terwijl ook het oven-stoken in de gewone beteeke nis van het woord bijna niet meer plaats heeft. Op het kleine brood wordt natuur lijk ook nog grootere bruto winst ge maakt. Vanzelfsprekend gunnen wij ook den bakkers een goed bestaan, maar als graan en bloem goedkoop zijn, en onze boeren zelf geen loonenden prijs voor hun tarwe krijgen, dan dienen de consu menten van deze goedkoopte toch wel iets meer te bemerken dan nu het geval is. Van 100 K.G. tarwe, waarvoor de ver bouwer gemiddeld f 10 ontvangt, wordt door consumenten aan brood en veevoe der minstens f 33 betaald. Maar men zou ook omgekeerd kunnen zeggen: wanneer de Nederlandsche staats burger er hoegenaamd geen bezwaar te gen maakt om den bakker voor zijn werk royaal te beloonen, waarom kan hij dan ook den boer niet fatsoenlijk betalen voor zijn werk? Daarom toch draait de ge- heele landbouwcrisis, dat men het werk van den stedeling over de geheele linie wel, dat van den buitenman niet meer voldoende honoreert. Dat past in ons economisch systeem, maar men is ge neigd zich af te vragen, of dit systeem zich niet moet aanpassen aan de ge heel gewijzigde omstandigheden en nie mand kan den Nederlandschen akkerbou wer euvel duiden, 'dat hjj deze vraag steeds weer naar voren brengt. Zijn ca- tastrophale positie dwingt hem daartoe. Bladbegonla's. Men onderscheidt naar de groeiwijze, d.w.z. het voorkomen en den houw der diverse soorten, de Begonia's in Blad- begonia's, Struikbegonia's en TCnolbego- nia's. Deze verdeeling is nog verder voort te zetten, doch de hier genoemde zijn althans de hoofdsoorten. Er zijn maar weinig planten, die zoo sterk in nagenoeg al haar soorten het type van haar geslacht weergeven. On verschillig welke der soorten men ook neemt, steeds herkent men direct aan den biadvorm, met een begonia te doen te hebben. Men heeft begonia's met be haarde en gele bladeren, met groote en kleine, glimmende en doffe, ingesneden en oningesneden bladeren, enz., maar één ding Jj^bben ze allen gemeen: ze zijn altijd onsymetrisch. Tracht maar eens een begoniablad, onverschillig van welk soort en vorm, recht doormidden te snij den om twee gelijkvormige helften te krijgen. Dat is onmogelijk, altijd is de eene helft grooter en van anderen vorm dan de andere, omdat iedere begonia nu eenmaal scheef is. Van de bladbegonia's, is vooral de begonia Rex een heel bekende, waarvoor onze grootmoeders reeds groote bewonde ring hadden. Bladbegonia's zijn werkelijk zeer fraaie kamerplanten en bovendien hebben ze nog de yerdienste, gemakkelijk in de cultuur te rijn. Behoorlijk verzorgd, ontwikkelen ze zich in de kamer nog beter dan bij den kweeker. Ze houden van veel lucht, maar zijn gevoelig voor tozht. Felle zon verdragen ze in geen geval, in een lichte schaduw en in een voedzamen, maar niet te zwa- ren grond, ontwikkelen ze zich tot krach tig© en forsche planten. In den groeitijd verlangen begonia's veel water en indien de drainage goed is, geeft men niet spoedig te veed water. Geven we dan eenmaal per veertien dagen wat vloeimest of wat bloemenmest, wat wel zoo zindelijk is, dan wordt daar door een weelderige bladontwikkeling tan zeerste bevorderd. In den winter geve men de planten zooveel mogelijk rust, door geen mest te geven en door den grond matig vochtig te houden. Is de kamertemperatuur vol doende, zoo .ongeveer ruim 60 graden Fahrenheit, dan kan men gerust de bla deren eens nat maken, doch hij een te lage temperatuur kan men zulks beter achterwege laten. Dan droogt het water niet snel genoeg op en loopt men gevaar, dat de bladeren rotte plekken krijgen. Goed ontwikkelde planten worden in het voorjaar verpot. Een grootere pot is in den regel niet noodig en men, kan volstaan met een deel der oude kluit door versche aarde te vervangen. De vermenigvuldiging der bladbegonia's is een heel aardig werkje voor den ama teur. Men snijdt een der oudste bladeren af, laat er een stukje steel van ongeveer 10 c.M. aanzitten en snijdt op enkele plaatsen de steel van onderen door. Daarna scharrelen we een sigarenkistje of een zaadpan op, vullen dit met zan dige aarde, fijn turfstrooisel met gewas- schen zand is nog beter, en onze kwee kers kan beginnen. Het blad wordt met de onderzijde op het zand gelegd, het steeltje onder de aarde en op het blad leggen we een paar steentjes. Dit laatste is voor het aandrukken van het blad tegen de aarde. Dit laatst© moet steeds vochtig gehouden worden en daarna wordt alles afgedekt met een glasplaat en op een warm plaatsje neergezet. Zon mag er niet bijkomen. De glasplaat bevordert het snelle opkomen der jonge plantjes, welke na ongeveer een week of vier doorbreken. Er komen gasten I Déér hebben we in den zomer het reisseizoen bij uitnemendheid veel kans op. En of ze zich van te voren hebben aan gekondigd als logé's die een stukje va- cantie bij ons komen doorbrengen, dan wel of ze bij gelegenheid van fiets- of wandeltocht onverwachts komen binnen vallenals huisvrouw voelen we er voor om hun te toonen, dat we het be zoek waardeeren, en we uiten dat gevoel onder andere in het tikje extra-zorg, dat we aan de maaltijden besteden. Al te veel tijd en moeite mag ons dat echter ook weer niet kosten. Dat hoeft ook niet, als we het te voorschijn bren gen in den vorm van een fleurigen kou den schotel, één van die vele mogelijk heden op sla-gebied, waarmee vooral de Amerikaansche huisvrouw haar maal tijden aantrekkelijk weet te maken. De smakelijkheid hangt voor een groot deel af van de manier waarop het sla- sausje wordt bereid. De vrij grove be reidingswijze, waarbij in den slabak eenvoudig een scheutje olie en azijn over de sla wordt gegoten, terwijl dan verder alles met wat zout, wat peper en mis schien wat mosterd door elkaar wordt geroerd, leidt zeker niet tot het gunstig ste resultaat. Om ddt te bereiken, maken we de saus afzonderlijk klaar: we wrij ven (in een diep bord b.v.) een hardge kookt ei fijn met wat zout en misschien ook een tikje mosterd en peper, we roeren, daar de olie door en liefst ook wat Maggi's Aroma (vooral niet te veel!), verdunnen het papje dan met den azijn en beginnen dan luchtig de saus door de sla te werken met behulp van slalepel en slavork. Als we er dan bovendien voor ge zorgd hebben, dat de olie in iets ruimer hoeveelheid wordt toegevoegd dan de azijn, dan kan het niet andera, of onze gasten laten zich de sla goed smaken. Het „aestetische element" van den scho tel verkrijgt men b.v. met een in par tjes of plakjes verdeeld hardgekookt ei, een randje frissche tomatenschijven of dakpansgewijs over elkaar geschikte kom kommerplakjes, ook wel een paar grof geraspte worteltjes of een geraspt rauw zomerbietje het zijn alle voorbeelden van toevoegsels, die door hun kleur de gewenschte variatie voor het oog aan brengen. Een alleraardigst effect rondom een schotel kropsla maken ook „gevulde eieren of „gevulde tomaten", waarvan hier nog even de recepten volgen. Gevulde eieren (4 personen). 4 hardgekookte, koude eieren; 1 schrale eetlepel slaolie; V2 eetlepel azijn of ci troensap; 1 theelepeltje Maggi's Aroma; y2 eetlepel fijngehakte groene kruiden (peterselie, dragon, pimpernel enz.); ietsje peper en zout Snijd de gepelde eieren doormidden en neem er voorzichtig de dooiers uit; wrijf die fijn met wat peper en zout en vorm er met de Maggi's Aroma, de slaolie en den azijn een zalfachtig mengsel van. Roer er de gehakte groene kruiden door en gebruik dan het mengsel om er de acht eiwitbakjes mee te vullen. Snijd aan den onderkant de eiwitbak jes als 't noodig blijkt wat bij, zoodat ze stevig op hun grondvlak staan; schik ze op gelijke afstanden rondom de sla. Gevulde tomaten (4 personen). 8 kleine gelijke stevige tomaatjes; 1 flinke komkommer; of ongeveer 8 eetlepels koude gekookte doperwtjes; wat peper en zout; 1 eetlepel sla olie; 1 eetlepel azijn; 1 theelepel Mag gi's Aroma; wat peterselie. Wasch de tomaten, snijd er met een scherp mes het bovenste kapje af en hol dan de vruchten voorzichtig uit; bestrooi ze van binnen met een ietsje fijn tafel zout, waardoor naar verkiezing wat pe per is gemengd. Schil de komkommer en vorm er met behulp van een sambalschaafje dunne draden van tot op het zaadgedeelte. Roer deze sambal door elkaar met de Maggi's Aroma, de slaolie, den azijn, wat peper en wat zout; vul er vervolgens de toma- tenbakjes mee en strooi er tenslotte wat fijngehakte peterselie over. Meng ,als koude doperwtjes worden gebruikt in plaats van komkommers, de erwtjes aan met de door elkaar geklop te olie, azijn. Maggi's Aroma, peper en zout, vul er de tomaten mee en strooi er dan de fijngehakte peterselie over. Gebruik de gevulde tomaatjes als rand rondom een schotel kropsla. Rauwe worteltjes, fijn geraspt met 'n beetje citroensap en suiker erdoor is lekker en gezond en goedkoop op de boterham. De kinderen zijn er dol op. Vruchtenbowls, j Ananas-bowl. Hiervoor worden 6 citroenen uitgeperst Het sap wordt ge zeefd en vermengd met IV2 liter water en y2 pond suiker. Dit mengsel wordt eenige uren op een koele plaats, liefst op ijs, weggezet Even vóór het gebruik wordt een blikje ananas toegevoegd. Voor een Perzik-bowl worden l 2 flesschen Rijn- of Moezelwijn met 1 2 ons suiker vermengd. De perzi ken worden geschild, in vierde-partjes verdeeld en aan den wijn toegevoegd. De bowl wordt op een koele plaats weg gezet en even vóór het gebruik met spuit water of champagne verdund. Een eenvoudige Kersen-bowl wordt bereid van een flesch alcohol-vrijen ap pelwijn, waarin 1 ons suiker wordt op gelost. Vóór de kersen er aan worden toe gevoegd, worden zij eerst van de steeltjes en de pitten ontdaan. Het stijven en strijken van boorden. Op verzoek vertellen wij hier aan de hand van het werkje van mevrouw J. W. Suyver—Landré „Behandeling der Wasch" een en ander over de lastige quaestie der heerenboorden. Vóórdat het goed gesteven wordt, zor- ge men: 1. Dat alle oude stijfsel uit het goed gewasschen is, daar het anders niet ge lijkmatig gesteven kan worden. 2. Dat het goed volkomen schoon is, daar né het stijf en glad strijken van de stof, alle vlekjes bijzonder te zien zijn. 3. Dat het goed droog is, om te voor komen, dat de stijfsel verdund wordt, en het goed slap blijft. Algemeene opmerkingen bij het stijven: 1. Let bij het stijven op de verschillen de dikte van het goed. Gebruik voor dik goed dunnere stijfsel; neem voor goed dat niet stijf mag worden, in plaats van 4 dl. water voor 2 pakjes Duyvis glans- stijfsel, 8 dl. Stijf piqué zeer weinig. 2. Roer vóór het stijven de stijfsel al tijd even om, daar deze zakt. 3. Stijf de stukken één voor één, om te voorkomen, dat de stijfsel ongelijk ver deeld wordt, en laat het goed niet in de stijfsel liggen. 4. Laat gesteven goed niet droog wor den. 5. Rol daarom het gesteven goed in een doek en stijf niet te veel goed vooraf om te voorkomen dat dit droogt. Veeg het goed aan beide zijden af, om te voorkomen, dat de stijfsel aan het ijzer blijft kleven; rek het in de breedte en in de lengte. Strijk snel even over den ver keerden kant, zonder hard te drukken, en daarna evenzoo over den rechten kant, om de ruime stof gelijkmatig te verdee- len. Strijk vervolgens den rechten kant glad en bijna stijf; strijk van rechts naar links, van boven naar onderen. Strijk, wanneer de rechte kant glad is, doch nog niet geheel stijf, telkens even op den verkeerden kant, vooral de naden en plaatsen, die te slap zijn. Zorg er voor, dat alle kanten recht en gelijk loo- pen en de stukken in hun model blijven. Licht het goed telkens even op, leg het op een andere plaats om den damp te laten ontwijken. Gelieve alles, deze rubriek betreffen de te adresseeren aan P. Mons, Wester straat 221, Amsterdam. Probleem nr 156. Auteur: J. Rendering, A'dam. 12 8 4 5 6 16 26 36 46 16 25 36 45 47 48 49 50 Zw. 9 sch. op: 6, 11, 14, 15, 18, 19, 20, 23, 25 en dam op 48. Wit 12 sch. op: 17, 21 27, 30, 31, 33, 34, 35, 37, 38, 39 en 47. Wit speelt en wint. Oplossingen binnen 8 dagen na laatste plaatsing in elke maand. Damcursus. XXXIX. Opsluiting. 1. 33—28 17—21 2. 39—33 12—17 3. 44-39 7—12 4. 31—26 2—7 5. 34-30 20-251 6. 5044? 25X34 7. 39X30? 21—27 8. 32X21 16X27 Door allerlei dreigingen behaalt zwart in dezen stand voordeel. 47 48 49 50 Allereerst dreigt zwart met 27—22, 19 24 een schijf te winnen. Wit mag niet 3731 spelen wegens zwart 1823 enz. met dam. Er blijven voor wit dus alleen de zetten 37—32 en 30—25 over. Zooals men zal zien baat ook dat niet. Of: 9. 37-32 10. 32X21 11. 38X27 12. 21—23 9. 30—25 18—23 23X32 12—18 19X50 dam 19—241 Vier zetten vanwit vallen nu al direct weg. Op 4339 speelt zwart 27—31,1822 enz. Op 4439 speelt zwart 24291 14—20, 10X30! 17—21 en 11X35. Op 3731 van wit heeft zwart dam door 1823 enz. Ten slotte op 40—34 van wit zwart 24 —30, 14—20 en 10X50. Er blijft dus over: 10. 37—32 18—22 11. 32X21 12—18 12. 21X23 11—16 13. 28X17 14—20 14. 25X14 10X50 Nu een andere oplossing 1. 31—26 19—23 2. 36—31 14—19 3. 41—36 10—14 4. 46—41 5-10 5. 31—27 20-24 6. 34—30- 24—29 7. 33X24 23—28 8. 32X23 18X20 9. 30-25 20—24? 47 48 49 60 Wit maakt verrassend dam door: 10. 27—22 17X28 11. 26—21 16X27 12. 25—20 14X25 13. 38—32 27X38 14. 43X5 Nemen wij nu aan, dat zwart als 9den zet niet 20—24 speelt, maar 19—23, wit 40—34. Nu kan zwart gerust 2024 spe len. Als wit schijfwinst neemt door 25 —30? 34—30 en 39X28 behaalt zwart voor deel door 17—21 en 12X231

Krantenbank Zeeland

De Zeeuw. Christelijk-historisch nieuwsblad voor Zeeland | 1930 | | pagina 6