Toch vraagt motor-achter-stuur
ook om tijdig "bij-tanken
IYOGHURT
Van welke kazen houdt u 't meest, meneer De Moor?
OTTO
Roomboter
is het
hele maal
Koffie,
paprika,
honing en
':die lekkere
gezonde
KAAS VAN
„SEPT. '61"
NUT FIJNST
M-Brigade-Nieaws
Veiligheid eist vaker pauzeren
RODE STREEP
OM 11 UUR EN
OM 4 UUR
GOEDE
GEWOONTE
Slank - pienter - aktieff
dank zij de grote
Gunstige factoren
Vermeer's Melkmeisje:
Hollands realisme
of verstilde droom?
v Kaaskaart van Guido de Moor,
Fonkelend licht
Ik zeg altijd tegen mijn vrouw: Geef mij maar
een lik boter op mijn brood. Dat smaakt ééns
zo lekker. En bij alles
wat we ons tegenwoor-
dig kunnen veroorloven, j|g||||f
mag ik toch wel echte :>WÊ
boter verlangen
ADVERTENTIE
ARTS: 'MENS MIST KM-TELLER"
Wanneer men tegenwoordig, per auto door Europa reizende, verge
lijkingen maakt met de aanwijzingen voor 't verkeer zoals die vóór
de oorlog waren, dan ziet men een zeer grote verandering. Zonder
veel overdrijven zou men kunnen zeggen dat thans iemand, die de
verkeersborden in Nederland kent daar ook in het buitenland niet de
minste moeite mee behoeft te hebben, omdat ze praktisch hetzelfde
zijn. Dit is een van de resultaten van het na-oorlogse intensieve con
tact op verkeers-technisch gebied.
Ojfc zijn er op alle langere'
routes gelegenheden, soms
eenvoudig, soms zeer luxueus,
waar men de reis even kan on
derbreken om uit te rusten en
om iets te gebruiken. Vooral
dat laatste is van veel groter
belang dan men in het alge
meen beseft.
De-automobilist van heden ziet
in zijn „jacht op kilometers"
immers vaak voorbij aan het
voor de hand liggende feit dat
niet alleen zijn auto telkens
nieuwe brandstof nodig heeft,
maar hij zelf in de allereerste
plaats. Hij is véél belangrijker
dan zijn motor, en hij draagt
geen zichtbare kilometerteller
en nadert geen rode streep van
„Gevaar!" bij een te laag olie-
peil. Ook hij moet bijgetankt
en natuurlijk niet met alcohol,
maar met melk!
Zelfs voor de zeer ervaren
rijders is het eigenlijk nood
zakelijk om dit op zijn minst
na enkele uren te doen. Door
wetenschappelijke proefne
mingen is namelijk onomstote
lijk bewezen dat het reactie
vermogen in de loop van de
ochtend en ook van de middag
dus zo ongeveer midden tus
sen de maaltijden in aan-
9
zienlijk daalt. Dit hangt ten
nauwste samen met het sui
kergehalte van het bloed. Het
bereikt een laag niveau om
dr 11 uur en om 4 uur. Dan
dreigt er extra gevaar en zo
wel in fabrieken en bedrijven
als „op de weg" blijkt het aan
tal ongevallendan toe te
nemen.
Een
de beste
van
manieren om over
dit dieptepunt heen
te komen is het drin
ken van'n glas melk.
In verschillende landen heeft
men voor dit wetenschappelijk
vaststaande feit al een prakti
sche oplossing bedacht. Zowel
in Duitsland als in de Verenig
de Staten vindt men langs de
weg meestal bij een ben
zinestation heel veel zgn.
melk-automaten waaruit men
voor weinig geld een beker ge
koelde melk kan verkrijgen.
Een beker melk bevat juist zo
veel „energie" (calorieën en
minerale bestanddelen) als no
dig is om weer veilig verder te
kunnen rijden. Voor zo weinig
geld kunt u geen betere veilig
heidsmaatregel nemen. En zo
wel aan de intensieve wegge,
bruikers als aan weekend- en
vakantie-automobilisten kan ik
niet genoeg aanbevelen om een
gewoonte te maken van het ge
bruiken van melk onderweg.
Laten we wat vaker „aanleg
gen" en dan de wijze
spreken: „Geef mij maar een
koel glas melk, ober!"
MEDICUS
Er is een nieuwe generatie. Slank, pienter, aktief. Ze houden
van licht, van kwiek. Van de moderne lichte, eiwit-rijke voeding.
"Minder vetten, minder suikers" zeggen de.artsen van vandaag,
"want we zwoegen minder dan vroeger, onze 5-daagse werkweek
vraagt lichtere voeding. Daarom aandacht voor de e van ei-:
witten, die spieren en huid en alles nieuw maken, die hersenwerk'
bevorderen,'die slank en soepel houden. Aandacht voor de grote e
Aandacht voor melk - de drank die de meeste, goedkoopste en
snelst opneembare eiwitten bevat. Voor de nieuwe generatie,
voor de nieuwe, lichte voeding: de grote e. Van eiwitten. Van.
melk - de slank-drank'.
Nee, yoghurt komt niet van een plantje zoals velen denken.
Oorspronkelijk komt yoghurt uit Bulgarije, waar het yoghurt-
ferment (gist) wordt gewonnen uit zg. Mayabacillen, verkregen
door gisting van koeien- en schapenmelk. Deze gistcellen ver.
menigvuldigen zich op een gunstige voedingsbodem bij een
bepaalde temperatuur bijzonder snel en zo ontstaat dan yoghurt,
In onze Nederlandse melkin
richtingen wordt een in het
laboratorium bereide reincul
tuur van verschillende bac
teriesoorten aan melk, tapte
melk of ingedikte melk toege
voegd en men laat bij een voor
de bacteriewerking zeer gun
stige temperatuur de melk dan
dik worden. Dit gebeurde
vroeger altijd in de fles, tegen
woordig meestal in tanks
waarin de melk voorzichtig in
beweging wordt gehouden en
een mooi gelijkmatig produkt
ontstaat.
Wat kan er dan al niet met yog
hurt gedaan worden! U kunt er
verrukkelijke sausen bij sla-
tjes en koud vlees mee maken
door er zout, paprikapoeder en
tomatenpuree of ketchup door
te kloppen. Of zout en fijnge
hakte groene tuinkruiden als
kervel, peterselie, bieslook en
geraspte ui of fijngesneden
voorjaarsuitjes, iets citroensap
en een mespunt suiker.
Ook kunt u déze sausjes als
„dip" geven met een zoutje er
bij. Maar ideaal is yoghurt als
ontbijt of dessert: oergezond
en lekker.
En dan kunt u er „elk wat
wils" afwisseling zonder einde
in brengen met honing, verse
of gestoofde vruchten, limona
desiroop, jam, marmelade en
gelei, koffie of geraspte choco
lade, choeoladecreme en pasta,
en nog veel meer.
Koffieyoghurt: klop door yog
hurt sterk koffie-extract en
poedersuiker of basterdsuiker.
Geef er een biscuitje of wafel
bij.
Appelyoghurt: doe yoghurt in
een komwas per persoon één
fris zure appel (b.v. een goud-
reinetgoed schoon, rasp hem
met schil en al (dus ook het
klokhuis) boven de yoghurt en
roer de geraspte appel er on
middellijk door om verkleuren
te voorkomen. Met basterdsui
ker en kaneel kan dit heerlijke
gezonde nagerecht op smaak
worden afgemaakt.
Yoghurtcocktail: maken we op
dezelfde wijze maar we nemen
nu winterwortel in plaats van
appel en doen er ook wat ci
troensap of sinaasappelsap
door. Een aparte smaak kan er
aan gegeven worden door er
wat honing of b.v. rozebottel-
saus door te roeren.
Honingyoghurt: klop yoghurt
op met zachtsmakende honing,
b.v. van koolzaad. Roer er dan
luchtig gewelde en afgedroog
de rozijnen en kleingesneden
of fijngemalen amandelen of
noten door.
Bedenk steeds: yoghurt in zijn
pure vorm is heerlijk, maar
eens op een andere wijze op
gedist ook niet te versmaden
Kaas is een boeiend produkt.
De fijnproever herkent aan
de smaak van kaas het jaar
getijde waarin hij is gemaakt.
Maar die fijnproever knikt wel
bijzonder voldaan, wanneer hij
het zachte aroma van septem-
berkaas op zijn tong krijgt.
Eerst echter een vraag: Waar
om moet er nu in maart over
de deugden van september-
kaas worden geschreven? Dat
is heel eenvoudig: omstreeks
deze tijd van het jaar heeft die
kaas het hoogtepunt van zijn
verfijnde smaak bereikt. Van
daar dat wij er nu juist uw
aandacht op vestigen.
Het begrip „Septemberkaas"
vindt zijn oorsprong reeds in
de tijd dat alle kaas op de
boerderij werd gemaakt, zoals
thans nog het geval is in het
Utrechts-Zuidhollands weide
gebied. De maand september
zorgt voor een samenloop van
omstandigheden die de kaas-
makende boeren, maar ook de
fabrieken, in staat stellen een
bijzonder stuk zuivel op te
leveren.
In september nl. heeft de
melk een zeer gunstige ver
houding van vet- en eiwit
gehalte. voor de kaasberei
ding. Ook de kwaliteit van het
gras (de na-weide, gras na
het hooien gegroeid) levert
dan zijn bijdrage voor een
apart produkt.
Deze factoren hebben geza
menlijk weer tot gevolg, dat de
smaak- en reukstoffen in de
kaas zich zeer harmonisch ont
wikkelen. Het resultaat van
het samenvallen van die na
tuurlijke omstandigheden is,
de zuiveldeskundigen noe-
een „smediger" (dat mag
wel met sméuïg vertaald wor
den) en'zachte zuivel.
Septemberkaas is iets voller
en Wat minder droog van
smaak dan andere kaas. Reeds
na twee maanden is het een
heerlijk gerecht en hoe ouder
het wordt hoe pikanter. Deze
kaas kan wel een jaar oud wor
den, zonder een scherpe smaak
te krijgen.
In de maanden na nieuwjaar
bereikt de septemberkaas het
hoogtepunt van zijn aroma en
van zijn zeer zachte en aange
name romerige smaak. Het zijn
deze deugden, die de liefheb
ber van kaas het gevoel ge
ven, of dit bijzondere stuk zul
vel op zijn tong ligt te smelten.
Pagina van het
NEDERLANDS ZUIVELBUREAU, RIJSWIJK (Z.H.)
ï^en der beroemdste schilderijen in het Am-
■I-' sterdamse Rijksmuseum is het melkschen-
kende keukenmeisje van Johannes Vermeer,
„Een Meyd die melk uytgiet", zoals het in een
17 de eeuwse inventaris heette. Het werk werd
vermoedelijk tussen 1658 en 1660 geschilderd.
In 1696 bracht het op een veiling 175 gulden op.
De tegenwoordige waarde ervan mag men op
een paar miljoen schatten.
De werken van de Delftse Vermeer (wü kennen
er ca. veertig) werden gewoonlijk gerekend tot
het Hollandse realisme.
Was Johannes Vermeer echter
wel zo'n typische realist? Wat
zijn „Melkmeisje" betreft, aar
zelt men enigszins deze term
te gebruiken. Voor eën afspie
geling van de werkelijkheid
lijkt dit werk ons bijna te ver
stild, te onbeweeglijk, te har
monisch en ook misschien te
dromerig.
De monumentaal geschilderde
vrouw, gekleed in geel keurs
lijf boven een blauw schort en
een rode rok, vormt eigenlijk
Acteur Guido de Moor houdt -
het meest van jonge Leidse,
Bluefort, Mon Chou en St.
Paulin. U houdt misschien
meer van andere - maar stel-
lig vindt u meer dan één soort
lekker. Heeft u dat nog niet
ontdekt?-Ga dan eens gras
duinen in die lange lijst van
Nederlandse kazen, die haast
nog ééns zo lang is wanneer
we alle varianten van jong,
heiegen, oud en overjarig
erbij tellen! Zoveel soorten,
zoveel smaken, zoveel af
wisseling - waarom dan altijd
hetzelfde „stukje heiegen"?
Ga op ontdekkingstocht hij
uw kaashandelaar.
BLUEFORT
V
BOEREN-GOUDSE
GOUDSE
EDAMMER
HERVESE KAAS
KANTER KAAS
KERNHEMSE KAAS
LEIDSE KAAS
V.
MON CHOU
V
NAGELKAAS
ROOMKAAS
SCHOONAUWEN
SMEERKAAS
KORSTLOZE KAAS
ST. PAUUN
WITTE MEIKAAS
een prachtige voortzetting van
het stilleven op de tafel, be
staande uit een Keulse kruik,
een pastei in een rieten mand,
enkele hompen brood, een aar
den kom en een blauwe doek
Alles, bevindt zich in een vol
maakte rust, alleen het dunne
straaltje melk is in beweging,
De zeer persoonlijke wijze
waarop Vermeer de dingen
heeft geobserveerd en voorge
dragen: de verhouding van de
voorwerpen onderling, het tin
telende licht, de geraffineerd
afgewogen combinaties van de
koele kleuren en zijn durf om
een vaalgrijze muur tot achter
grond te kiezen dit alles
maakt het „Melkmeisje" tot 'n
onovertroffen meesterstuk.
Niemand beter dan deze kun
stenaar heeft aangetoond dat
verstildheid niets te maken
heeft met doodsheid maar al
les te maken kan hebben met
poëzie. Niemand ook heeft na
dien ooit met zo'n intense aan
dacht naar een straaltje melk
gekeken. Of het moesten de
laboranten zijn van nu, maar
hun blik is een gans andere:
een koel analytische en die
levert geen meesterwerk op.
Ofschoon: is de melk, die van
daag de dag wordt geschonken
ook niet een meesterwerk?
In anderhalf jaar hadden
we ons neefje Otto, die
op een Zwitserse hotel-1
school was, niet gezien. Ik
vond het dus erg leuk toen J
liij met zijn zuster mee
kwam eten. Gek, je denkt
alleen aan lengtegroei bij
zo'n jongen, en ik kon er
maar niet aan wennen dat
hij opeens zo'n rustige man-
nelijke zekerheid had. i
„Zal ik koken, tante?" 1
vroeg hij, want dat had hij j
ook op school geleerd, ,,'t Is i
al klaar," zei ik, „maar als J
je de biefstuk soms bakken j
wil?"
„Otto heeft de biefstuk ge-
daan," zei ik glimlachend
tegen mijn man, tegen dat
we het vlees gingen eten.
„Tjonge, jonge," zei die met
hetzelfde superieure glim
lachje, dat ouderen altijd
klaar hebben tegenover
prestaties van jongeren.
Maar dat lachje verloor hij
toen hij at. Hij proefde zorg
vuldig met een verbaasd
gezicht. „Wel verdraaid,"
zei hij. „Hoe doe je dat? Die
biefstuk is werkelijk ver
rukkelijk."
Ik proefde licht veronge
lijkt. Niemand kon biefstuk
bakken als ik en nu zou zo'n
jongen het beter doen maar
nadat ik geproefd had,
moest ik bekennen, dat het
bijzonder goed was.
„Heb je er iets op gedaan
van kruiden of zo?" vroeg
ik.
„Heus niet," lachte Otto.
„Onzin," zei ik een beetje
nijdig. „Het smaakt anders,
dat weet ik zeker!"
„Dat klopt," zei hij. „U
proeftboter. Onze chef
kok zei altijd: de kunst van
de biefstuk is de boter. De
meeste mensen doen het
met wat anders en dat is ge
woon zonde."
Ik moest eerlijk toegeven
dat het heerlijk was en
iedereen riep mee. Maar
toch is daar iets, hoe moet
ik het zeggen... iets irri-
terends in voor een gast
vrouw. Zo'n aap van een
jongen, dacht ik, hoe oud is
hij- helemaal, net twintig.
Maar even later zei Otto,
sprekend over zijn school:
„We hebben ons gewoon
kromgelachen, we hebben
zo'n lol gehad!" En opeens
was hij weer mijn kleine
neefje. Niemand lacht zich
immers zo krom, of rot of
paars, als het schoolkind en
Otto was met die ene zin
weer het schoolkind ge
worden.
Meteen was mijn gevoel van
onzekerheid verdwenen en
ik voelde voldaan weer die
lekkere ongefundeerde ze
kerheid die de oudere gene
ratie altijd tegenover kin
deren, voelt. Het was een
veilig gevoel. „Nu Otto," zei
ik vriendelijk toen hij weg
ging. „Je mag nog eens ko
men koken, dit was heer
lijk. Maar dan iets anders
dan biefstuk, want nu ken
ik dat boter-trucje-zelf."
M-Brigadiers kunnen op pag.
14 van hun Internationaal
M-Paspoort 5 nieuwe beziens
waardigheden noteren waar
zjj gratis toegang hebben!
Dit zijn ze: 51: Vogel- en
Dierenpark „Heiderust" te
Horn53Vogelpark „Vogel
vreugd" te Apeldoorn; 54;
„Eurostand" te Westerhoven
(N-B.); 55: Rondvaartdienst
„Veerse Meer Loskade" te
Middelburg; 56: Landgoed
„De Braak" te Eelde (Dr.);
53: openlaten; bericht volgt^