Vrouwen bezetten mannenzetels
ABSTRACTE KERSTBOMEN
VOOR DE KNUTSELAARS
Klaar voor de haas?
WASETIKETTEN MET
„WRKEERSLICHTEN"
Venlose fuik
huismoeders
OP TWINTIG AFGEVAARDIGDEN IN V.N. EEN VROUW
de-odor-ant
PAPIERBRAAI), KIPPENGAAS
EN EEN BEETJE FANTASIE
Oude kampioenen
Bewondering
1 Micky's réis
om de wereld
mét de
keukenpan
Internationale belangstelling voor een Nederlands systeem
Voor zes
En de wijn
Zachte lopers
Roomsaus
Kaasschotel
Charmant en kleurig tafereel in de vergaderzaal van de Verenigde Naties in New York. Mej. Judith Imroe,
lid van de delegatie van Ethiopië, in gesprek met mevrouw Jeanne Martin, afgevaardigde van Guinea.
AP DE moderne kerstversieringen heeft Amerika grote invloed. In dat
sterk gemechaniseerde werelddeel komen eens per jaar de knutselaars
echt goed op gang. Dat is tegen Kerstmis, want dan worden in vele ge
zinnen zelf kerstversieringen gemaakt. Hele boekdelen met voorbeelden
kan men daarvoor kopen. In de warenhuizen zijn hele verdiepingen inge
richt, om die knutselaars voor Kerstmis aan de materialen te helpen, voor
het navolgen daarvan.
3 Binnenhuisarchitecten kienen er haar-
1 t r, fijn uit, welke versieringen bij een
MfcV bepaald interieur het best passen. Ab-
1,, - stracte kerstbomen worden uit papier,
•S Ék N uur l^riir draad en kippengaas tevoorschijn ge-
t toverd. Men bouwt hele „mobiles" op
- naar Calder, ^\-an draden, kerstballen,
i '•AA i^i, 'T", "i Al zijn in ons land de spullen voor
de kerstversieringen nog niet zo uit-
'AK! gesproken op dat „zelf doen" afge-
WÊSk' i i' ÉSÉ stemd, toch kunt ook u genoeg mate-
I 0* i - WK 'N rialen verzamelen, om voor uw huis
MÊWÈmi JL t dit jaar eens iets heel anders als kerst-
1 'Jr^f tooi te maken. Met takken dennegroen,
^Bpi- wat hulst, wat stevig papieren ^wit en
iFZ* ifcsL kerstboomversiersels^en wat lint, komt
'*?JU men immers al heel ver op diit gebied.
V - 'Js' 'li Hier ziet u enige voorbeelden om van
•- - s Aak die materialen zelf bijzondere kerst-
versieringen in elkaar te zetten. Maak
V) decoratieve kerstboompjes van wit of
VjJ- - vftX zwart crêpepapier en karton of, als tï
J§illils&r\het meer glinsterend wilt hebben, van
t 1 zilverpapier. Voor een van de boom-
.1 Wmf pjes op onze foto werden uit karton
tVN S i' en wit crêpepapier een vijftal in groot-
JÉMtaC'te afnemende sterren gemaakt. Die
sterren worden aan een stokje geregen,
I dat in een met wat papier opgevulde
weckpot is gestoken. Tussen dat vul-
piljl M papier en de glazen wand van de pot
I maakt men een wand van wit papier,
J beplakt met zilveren sterren. De boom
Hg 4 wordt verder afgewerkt met zilver-
papier. Men kan grote kralen met zil
verpapier omwikkelen en die zilveren
balletjes met spelden in de sterpunten
"prikken. Op vele plaatsen in de kamer
is zo'n boompje een leuke versiering.
NEW YORK Het toene
mende aantal vrouwelijke
gedelegeerden brengt wat meer
fleur in de vergaderzaal van de
Verenigde Naties. Met hun van
smaak getuigende westerse of
oosterse kledij, steken zij pret
tig af bij hun somber en een
tonig geklede mannelijke colle
ga's. Op iedere twintig afge
vaardigden is er nu één vrouw.
Het aantal vrouwelijke gedele
geerden bedraagt thans 49. Bij
de eerste algemene vergade
ring waren dat er nog maar
acht.
Nederland heeft een sterke vrouwe
lijke vertegenwoordiging met de parle
mentsleden mej. A. P. Sohilthuis en
mevrouw J. de Vink en de adviseuse
mej. Jeanne Pelt.
België is vertegenwoordigd met me
vrouw Georgette Ciselet.
De Scandinavische landen oude
kampioenen voor de rechten van de
vrouw zonden ook veel dames. De
Zweedse delegatie wordt geleid door
mevrouw Agda Roessel en telt de mees
te vrouwelijke afgevaardigden. Naast
mevrouw Roessel beschikt het Zweedse
team over: minister Ulla Lindström,
adviseuse dr. Brita Skottsberg-Ahman
en pers-cheffin mej. Berit Stiernstedt.
Finland, Noorwegen en Denemarken
hebben elk een vrouwelijke afgevaar
digde.
Mevrouw Eleanor Roosevelt, een van
de bekwaamste Amerikaanse vrouwen
en nog altijd een vruchtbare schrijfster,
is als advisepse aan de Amerikaanse
delegatie toegevoegd. Vijf Afrikaanse
staten tellen elk ook een vrouwelijk
lid in hun delegaties.
Zij allen brengen wat charme in de
doorgaans dorre atmosfeer van de as
semblee, maar de vrouwelijke afgevaar
digde die kan bogen op de meeste be
wonderende blikken van de mannen is
de donkere mej. Judith Imroe van
Ethiopië. Als zij de vergaderzaal bin
nenwandelt, stokken alle gesprekken
en draait menig mannelijk hoofd
zich om.
Af Glinsterende kerstbomen voor vele hoekjes in huis.
Af Calder inspireert in vele landen
de kerstversieringen. Deze beweeg
lijke decoraties kunt u ook zelf
maken.
daarvoor van bloemenijzerdraad, soepel
draad dat in rechte, afgepaste stukjes
verkrijgbaar is, een licht en sierlijk
bouwsel. Werk dat bouwsel af met lint,
kerstballen en ander materiaal. Als bij
een Calder zullen al die versieringen
aan de dunne ijzerdraadjes dag en
nacht in beweging blijven. Dat geeft
in het licht van de kerstkaarsen een
heel bijzonder effect.
Als u nu al begint kan uw htfis een
De deur is nog maar net dicht gevallen achter Sinterklaas of de
Kerstman staat klaar om binnen te komen. Het duurt dan nog wel
even maar u kunt vast uw gedachten laten gaan over een feestelijk
etentje voor die dagen.
WIJ hebben al menig Kerstfeest
met elkaar gevierd. Vorig jaar
heeft u lezeressen en lezers zelf
enige Kerstmenu's in elkaar gezet
en hoe heerlijk waren de mees
te gemaakt dit jaar wilden wij
met u de haas en het konijn be
spreken beide op dezelfde wijze
toe te bereiden met als eenvoudi-
(Advertentiën)
Vraag bij Uw Apotheek,
Drogist of Parfumerie:
„8x 4", in spray-, of in
zeep-, of in poedervorm.
tegen transpiraliegeur
DIVIDEND DE KONDOR
ONGEVEER GELIJK
AMSTERDAM. De directie van de
kerstdroom zijn op 25 december. Wan- Aanneming-Maatschappij De Kondor
neer u eenmaal bezig bent komt u via deelt mee, dat de resultaten tot nu toe
eigen fantasie beslist nog op heel veel dit jaar gunstig zijn. Indien zich geen
meer leuke ideeën. Vele van deze zelf- onvoorziene omstandigheden voordoen
gemaakte kerstversieringen kunnen zal het dividend niet veel afwijken van
heel goed bewaard worden voor het de achttien procent, die over 1960 werd
volgende jaar. betaald.
Af Strobloemen in een kerstkrans
en een kerstboom in een weckglas.
VENLO Twee nieuwe supermark
ten in Venlo hebben de fuik voor de
Duitse huisvrouwen wijd open ge
zet. Er wordt sinds een paar dagen
met belachelijke prijzen en aantrek-
Tafelversiering
Een „drieluik" kerstboompje kunt u
ook best zelf maken. Daarvoor knipt u
drie driehoeken uit stevig papier. Die
driehoeken worden met de helften
tegen elkaar geplakt. Knip uit zilver
papier sterren en plak die op deze
„drieluik" boom.
Op een glas met een ranke voet kimt
u. bijvoorbeeld als tafelversiering voor
Kerstmis, een boompje bouwen, door
uit papier een kegel te vouwen en deze
met kralen of zilveren balletjes te be-
prikken. Wanneer u die papieren kegel
eerst met lint omwikkelt, wordt het
nog fraaier.
Versier de deurknoppen in huis met
een kersttoef. Daarvoor buigt men
ijzerdraad tot cirkels, die met rood
lint omwikkeld worden. Aan die rin
gen maken we met strikken een boe
ketje van kerstgroen, wat hulst en
een takje katjes vast.
Met strobloemen
De kerstkrans voor boven de tafel
versieren we dit jaar eens met stro
bloemen. Strobloemen worden dit jaar
veel voor decoraties in huis gebruikt.
Koh Liang Ie. een bekende Nederland
se binnenhuisarchitect, ontwierp han
gende versiersels van strobloemen in
de vorm van grote ballen, die boven
een laag tafeltje aan een breed lint in
een mooie kleur zweven. In Amerika
zijn „tafelcorsages" van strobloemen
tegenwoordig heel gewild. Die voor
keur voor strobloemen Wordt voor
Kerstmis vertaald in een krans, waar
bij toefjes van die bloemen met denne-
anpels en kerstboomkaarsjes worden
afgewisseld. Het geheel wordt met
wat dennegroen aangevuld.
Fruitcotfpes en bowlglazen zijn aar
dig op te sieren, om door het hele huis
od kasten, boekenplanken en tafeltjes
als decoratie neer te zetten. Men plaatst
er dennetakken. wat hulst en kleine
lampionnetjes in en laat er zwierig
linten van af hangen. In de glazen
worden wat kiezelsteentjes gedaan, om
de versieringen op hun plaats te hou
den.
Echte mobiles
En nu de „mobiles", de bewegende
kerstversieringen, die overal zo'n grote
opgang maken. Ook zo'n versiering
kunt u best zelf vervaardigen. Maak
TAEN HAAG. Een systeem voor etikettering van textiel, waarbij in code-
vorm wordt aangegeven hoe de behandeling in de was dient te zijn,
is van Nederland uit hard op weg internationaal aanvaard te worden. Dit
systeem, dat in ons land het eerst tot ontwikkeling kwam, is deze maand
ook in West-Duitsland ingevoerd. Het zal spoedig in Zwitserland en Italië
ingang vinden. Zelfs in Amerika en Israël wordt het, via internationale
verenigingen van fabrikanten op confectiegebied, reeds toegepast.
„Kuipje, hoekje, ijzer" zou men dit
eenvoudige, voor de huisvrouw heel
overzichtelijke systeem kunnen noe
men. Door middel van drie bij die
woorden passende symbolen en de in
ternationaal aansprekende kleuren van
de verkeerslichten, kan via een klein
innaai-etiket op elk kledingstuk, op
elk stukje huishoudtextiel, een dui
delijke aanwijzing voor het wassen,
bleken en strijken daarvan worden
gegeven.
Er is van het begin af aan interna
tionale toepassing gedacht zegt de heer
A. Roozen van de Vereniging Textiel-
etikettering voor Was- en Strijk-
behandeling, die in Den Haag is ge
vestigd en de invoering van dit sys
teem reeds, sinds 1958 stimuleert. Met
de huidige stand van zaken op het ge
bied van import en export, heeft zo'n
soort etikettering immers alleen bij
internationale bekendheid nut. Daar
om kozen wij internationaal aanspre
kende symbolen en de internationaal
bekende kleuren van de verkeerslich
ten als uitgangspunt voor de „waar-
schuwingsseinen". die de huisvrouw
teceliik met de textiel dienen te be
reiken.
Hoe moet ik het wassen, dat is voor
de vrouw een dagelijks terugkerende
vraag. Er zijn zoveel nieuwe textiel-
grondstoffen, zoveel nieuwe meng-
weefsels bijgekomen de laatste jaren.
Zonder aanwijzingen is daar voor de
wasbehandeling absoluut geen wijs
meer uit te worden. Om daar veran
dering in te brengen is dit innaai-
etiket met wassymbolen ontwikkeld.
Wassymbolen die makkelijk aanspre
ken zodat de huisvrouw deze, na
even wegwijs te zijn geworden, direct
thuis kan brengen.
De wassymbolen zijn reeds voor 1957
uitgedokterd. De Nederlandse Huis-
houdraad heeft op dit gebied veel
progressief werk gedaan. In 1958 is
men in ons land met de toepassing
begonnen. Nu brengen in Nederland
een zestigtal fabrikanten innaai-etiket-
ten met deze wassymbolen in hun ar
tikelen aan. Om alle wasproblemen
voor de Nederlandse huisvrouw uit de
wereld te helpen, zouden er nog vee]
meer moeten zijn. Dit is nog maar een
begin, maar door er naar te vragen
in de winkels kan de huisvrouw zelf
de toepassing ervan op steeds grotere
schaal bevorderen.
Net als bij de verkeerslichten be
tekent bij deze wassymbolen rood,
stop doe dat niet; geel, voorzichtig
uitkijken en groen, veilig. Via die drie
kleuren en een eenvoudige afbeelding
van een wastobbe en een strijkijzer
kunnen, aangevuld door een driehoek
die voor het bleken adviezen geeft,
alle aanwijzingen voor de behandeling
in de was duidelijk in beeld worden
gebracht.
De huisvrouw die er even tijd voor
neemt de zogenaamde „waskaart" met
een omschrijving van de betekenis
van deze wasmerken te bestuderen,
kan voortaan met één blik op het in-
naaietiket zien, hoe zij een bepaald
overhemd of truitje, een kinderjasje
of een bloese in de was dient te be
handelen. Zo'n waskaart met toelich
ting is niet veel groter dan een nor
male briefkaart Voor enkele dubbel
tjes is deze in de winkels en waren
huizen waar textiel wordt verkocht,
verkrijgbaar.
Dat dit systeem, bij de ontwikkeling
waarvan Nederland heel vooruitstre
vend werk heeft verricht, in de prak
tijk een uitkomst is, blijkt uit de
groeiende internationale belangstel
ling er voor. In vele landen werden
zusterverenigingen van de Nederlandse
Vereniging Textieletikettering opge
richt. Die hebben nu in eigen land
de invoering van deze internationaal
begrijpelijke etiketten met wassymbo
len ter hand genomen.
ger alternatief straks enige rolla
des.
Wij hopen hiermede tegemoet te
komen aan de culinaire Kerstwen
sen van u allen. U is natuurlijk
evengoed bekend als ons dat men
met de haas wel vele richtingen
uit kan gaan. Men zou geneigd zijn
te zeggen: met een haas in de hand
komt men door het ganse land.
Hetzelfde geldt voor het konijn.
Het konijn dat in ons gevoel zo
wel wild als tam een bijzonder lek
kere schotel kan opleveren.
Wij willen erop wijzen dat u de
variaties die wij de haas laten on
dergaan ook kunt toepassen op het
wilde en het tamme konijn. En
voor dit laatste zullen wij boven
dien nog een extra recept met u
maken.
Elke haas is tot 2 gerechten te
verwerken. Als wij dit willen doen
dan moeten wij onze poelier de
opdracht geven om de hazerug zel
ve heel te laten en hem voor ons
te larderen. Met kleine sliertjes vet
spek doorregen (de poelier doet dit
voor u) ziet een hazerug er bijzon
der smakelijk uit. Bovendien is hij
dan eenvoudig klaar te maken. De
rest van de haas wordt in stuk
ken verdeeld die met het bloed, het
hart en de lever geleverd moeten
worden.
Een grote haas in tweeën toebe
reid is voldoende voor 6 gezonde
eters. Maar, laat ik u wel waar
schuwen dat het uitdelen van een
hazerug meestal zeer tegenvalt met
wat betreft de porties. Hoe dik
wijls hebben wij een hazerug niet
door 2 mannen maar ook door twee
vrouwen heel alleen zien oppeuze
len! En met welk gemak, vergeet
niet dat u er slechts een paar
schepjes aardappelpuree en preisel-
beren en/of appelmoes bij gebruikt.
Wat de hazepeper want die ma
ken we van de stukken betreft:
deze peper zonder rug heeft 2 gro
te lopers en 2 kleinere. Verder
enige onbeduidende ribflanken dus
onderschat ook dat niet. Zoals ge
zegd: 6 mensen eten een haas ge
makkelijk op en dan moet het echt
nog een grote zijn ook en geen drie
ling!
Marinade: wij kunnen een haas
droog maar ook nat marineren.
Laat ik u eerst de droge marirade
beschrijven.
Neem een schone doek (hij mag
niet naar zeep of bleekwater rui
ken) e- dompel hem in een meng
sel van half water, half wijn
azijn. Laat door en door nat wor
den.
Leg hem uit op de bodem van
een braadslede of een andere gro
te schaal en deponeer erop: 1 gro
te in plakken gesneden Ui, 1 ge
stamp' teentje knoflook, 1 groot
laurierblad met 3 kruidnagelen, 1
mespunt tijm, marjolein en peper.
Verder enige takjes peterselie en
selderijgroen. Hierop leggen we de
'stukken haas met of zonder rug of
zelfs een hele haas. We pakken al
les keurig in en laten het zo toe
gedekt in de schaal of braadslede
liggen, liefst 2 lange dagen en
nachten. Het enige dat we moeten
doen is, als we merken dat de doek
droog is geworden er opnieuw wat
azijn op gieten. Niet teveel vooral.
Ziehier de natte marinade: neem
liter rode landwijn en giet er 14
liter water doorheen. In een grote
diepe kom deponeert u dan 10 ge
schilde, sjalotte uien of 2 gewone,
in plakken gesneden uien, 1 laurier
blad met 3 kruidnagelen, 1 teentje
knoflook, 1 vingerdikke plak kruid
koek, 1 mespunt tijm, basilicum en
peper. Hierin leggen we dan weer
de hele haas of de stukken met de
hele rug neer. Toegedekt laten we
de haas marineren, er wel zorg
voor dragend dat we de stukken af
en toe omdraaien. Elk stuk moet in
nauw contact komen met de mari
nade. Ja, en dan maken we nu sa
men een echte hazepeper volgens
de regelen der hogere kookkunst.
Hazepeper Henri: haal de stukken
haas uit de marinade en droog ze
met een schone doek af. Wentel elk
stuk dun door de bloem en doe dit
ook met de lever, de kop en het
hart.
In een vleespan laat u 150 g
roomboter, margarine of vet aan
u de keuze met 75 g in blokjes
gesneden vers vet spek bruin wor
den. Roer af en toe met1 een vork
in dit vetmengsel om het niet te erg
te laten „splijten en korrelig" wor
den. Hierin dan bakken we elk stuk
haas ook de in drieën verdeelde
rug als we die niet apart klaarma
ken mooi donkerbruin. Dan pas
strooien we er naar smaak zout bij
maar zuinig.
Als dit is gebeurd gieten we het
marinadevocht erop. Mochten we
de droge marinade hebben toege
past dan gieten we nu ofwel Yz liter
bouillon waardoorheen 1 glas rode
port of liter rode landwijn
erop. Maar we doen er wel alle dro
ge garnituur bij!
Ik spreek van landwijn maar
moet tot mijn spijt zeggen dat men
wel degelijk proeft welk soort wijn
voor de haas is gebruikt.
Persoonlijk vinden wij een lekke
re bordeaux hierop verrukkelijk!
Ik heb zelfs eens een haas gege
ten volkomen gestoofd in Chamber-
tin, tegen die haas hebben we „U"
gezegd.
We gaan verder met de nuchte
re kookfeiten: de haas moet in dit
geurige vocht langzaam gaarstoven.
Hiervoor moet het eerst even aan
de kook komen en vervolgens op
een zachte vlam langzaam door-
pruttelen met het deksel „schuin"
op de pan.
Intussen maken we klaar 100 g
mager rookspek en 100 g verse gro
te champignons. Het spek snijdèn
we in blokjes, de gewassen cham
pignons in vieren.
Over de champignons gieten we
voor het kleurbehoud een beetje ci
troensap. Na ongeveer 11% uur
stoven is de haas wel gaar... als
hij niet stokoude looppoten blijkt te
hebben. Hazevlees moet los van het
bo.t zitten maar mag er niet ge
lijk soepvlees afvallen, wilt u
daar aan denken?
Dus controleren we en als de
grootste lopers zacht en gaar zijn is
alles in orde. We halen met een
schuimspaan de stukken haas er
uit. De saus gieten we in een zeef
en vangen het stoofvocht in een an
dere pan op. In de vleespan bak
ken we de spekblokjes uit en leg
gen hierop de stukken haas met het
hart, de lever en de kop. Weer op
nieuw bruin laten bakken en dan
doen we de champignons erbij. Nu
gieten we het gezeefde stoofvocht
erbij. Dit moet nogmaals aan de
kook komen en... we zijn haast
klaar. We zetten het gas nog weer
even laag om de haas aan de blok
jes spek en de champignons te la-
BEST. Langs het Wilhelminakanaal
in Best is gisteren een auto geslipt en
ondersteboven in het water terechtgeko
men. De bestuurder, de heer H. M.
Kierkels uit Poortugaal. overleed kort
na aankomst in een ziekenhuis in Eind
hoven. Opvarenden van een voorbijko
mende boot en personeel van een krui-
deniersbedrijf hadden de man op het
droge gebracht.
ten wennen. Het bloed hadden we
vermengd met 1 eetlepel azijn. We
roeren het aan met 1 eetlepel aard
appelmeel. Dit mengsel roeren we
door de hazesaus en laten het on
geveer 5 minuten zacht koken om
te binden. We proeven of er vol
doende zout en peper in is en de
poneren de haas met saus bedekt
in een voorverwarmde diepe schaal.
Hierbi geven we nu eens gekookte
spaghetti waardoorheen we een
beetje geraspte kaas en roomboter
hebben geroerd. Verder hoort erbij
een heerlijke appelmoes gegarneerd
met wolkjes preiselberen (in de
fles te koop).
Gebraden hazerug: houdt u van
wildsmaak? Zo ja, leg dan deze
hazerug slechts in eersteklas wijn
azijn. Daar deponeert u bij: 1 lau
rierblad, 3 kruidnagelen, 1 stukje
foelie (zuinig hiermede), 1 mes
punt tijm en evenveel marjolein.
Hierin laat u de gelardeerde rug 2
dagen liggen en wel in een toege
dekte pan. Zorg er voor dat u af en
toe dit ruggetje omdraait. Alle kan
ten moeten met de wijnazijn in aan
raking komen. Dit bevordert het
malsworden van het vlees.
Ziezo, de grote dag is aangebro
ken en we laten de oven zeker wel
15 minuten van te voren heet wor
den. Dan leggen we de haas in een
met boter, margarine of vet inge
smeerde braadslede, de rug smeren
we ook ietwat in. Na ongeveer
1015 minuten zal deze mooi bruin
van kleur zijn geworden. Strooi er
nu zout en peper op. Zet de oven
iets lager en reken 2540 minuten
voor het gaarbraden. Maaraf en
toe begiet u deze haas met room,
gesmolten boter en een klein beetje
wijnazijn van de marinade.
Als laatste voor het opdienen
mengt u room aan met een klein
beetje aardappelmeel. Dit mengsel
dan roert u door de saus in de
braadslede maar pas nadat u de
rug eruit heeft gehaald. Deze saus
zal geurig ruiken en roomachtig
zijn gebonden.
Weet u wat nu hier bijzonder
smakelijk bij is?
Zoetzure rode bieten: werkelijk
zeer fijne blokjes gesneden gekook
te bieten warmt u op in roombo
ter. Hierdoorheen mengt u een
beetje wijnazijn die een tikkeltje
zoet gemaakt is door het toevoegen
van 1 eetlepel zoete bessensiroop of
bruine basterdsuiker.
Op dit zeer warme rode mengsel
deponeert u de hazerug op een
warme schaal, U giet de roomsaus
eroverheen. Serveer gekookte aard
appelen of aardappelpurée naar ge
lang uw smaak bij dit lucullusge-
recht.
Haas- of Konijn Eliane: wrijf elk
stuk van een verdeelde haas of ko
nijn in met een mengsel van: mos
terd, bruine basterdsuiker, madera,
peper, zout en olie. Roer er een
mespunt gemberpoeder met tijm
doorheen en zie toe dat het een
smeuïg papje wordt.
Als elk stuk ermede is ingewre
ven laat u in een grote vleespan on
geveer 200 g boter, margarine of
vet zeer heet worden: Bak hierin
elk stuk bout mooi bruin van kleur.
Als dit is gebeurd strooit u 1 eet
lepel bloem over dit geheel en giet
er ongeveer XYi vol glas witte land
wijn bij. Laat alles aan de kook ko
men en vervolgens in een toege
dekte pan zachtjes gaarstoven. U
rekent voor een niet te oud beest
zeker 1lté uur. Nu moet u als het
grootste stuk bout zacht is, het dek
sel van de pan afnemen en de saus
iets laten inkoken. Haal hiervoor
de stukken bout eruit. Proef nu of
er voldoende zout en peper in is en
maak af door 150 g even in in boter
lichtbruin gebakken champignons
erdoorheen te roeren. De haas ligt
te wachten in een diepe, leuke voor
verwarmde schotel. U giet deze in
gedikte saus met champignons er
overheen en serveert hierbij gekook
te spaghetti waardoorheen een beet
je boter met geraspte kaas is ge
schud. Natuurlijk zet u de pot mos
terd erbij voor de liefhebbers van
de pittige smaak. Bij dit soort wild-
gerechten smaakt zowel witte alsook
rode wijn bijzonder lekker.
Weet nu wel beste vrienden, dat
u elk van deze recepten kunt maken
met runder- of varkenslappen of
ribstukken, maar vooral een lams-
borst leent zich zo goed ervoor. Wil
deze vleessoorten dan ook eerst ma
rineren en verder helemaal als wild
behandelen.
En dan nog dit: als u iets toe wilt
geven na zo'n heerlijke maaltijd,
denk er dan aan dat 'een kaasscho
tel zij het van Hollandse of buiten
landse kazen opgemaakt bijzonder
passend is. Hierbij serveert u een
klein glaasje rode port.
Na zo'n kaasschotel is een heer
lijk kopje Mokka met een stukje
cake meer dan voldoende.
W(j nemen dan ook afscheid van u
en wensen u bijzonder prettige en
geslaagde Kerstdagen toe.
Tot de volgende keer.
Micky Woodliouse.
LENINGRAD (AP). In de zeer
omvangrijke verzamelingen oude te
keningen van de Hermitage is een on
bekend blad van Leonardo da Vin
ei ontdekt. Het is een schets voor het
schilderij ,,De slag bij Angiari" dat
vroeger in Florence was, doch sinds
eeuwen verdwenen is.
Zaterdag 9 december 1961
ZEEUWSQI DAGBLAD
Pag. 9