JVterckwaerdighe Bierologie^ Bierkenners vragen Enige markante punten uit de geschiedenis van het bier en een aantal wetenswaardigheden uit de historie van de Grolsche Bierbrouwerij 3400 v. Chr. 1200 v. Chr. 1676 1677 1854 I I VERSHEID IS NIET TE EVENAREN Gerst en hop uit verre landen Toen het de brouwers na 1947 weer was toegestaan, de grondstoffen te gebruiken die zij wensten, kbnden de voor het Grolsch benodigde geselecteerde speciali teiten weer uit verre landen worden aangevoerd. Meer bier per fles Het verbruik van bier per fles nam van Jaar tot Jaar toe. Dit was voor de brouwerijen aanleiding om hun bot telafdelingen steeds verder te mechaniseren. Bijna alle brouwerijen gingen er - als onderdeel van die mecha nisatie - toe over hun flessenbier te pasteuriseren, dat is kunstmatig houdbaar maken door trapsgewijze verhit- •ting van de gevulde flessen tot ongeveer 65° Celcius. Vers - natuurlijk-houdbaar - Grolsch 600 v. Chr. 100 n. Chr. 1686 1760-1775 1896 DE GESCHIEDENIS VAN DE BEUGELFLES Nieuw in 1896 De Grolsche beugelfles stamt uit 1896, toen bet Grolsch voor het eerst in de brouwerij werd gebotteld, dit in afwijking van de gewoonte om het vullen van de flessen aan de groothandel over te laten. Behouden na 1947 Toen na 1947 het verbruik van bier per fles steeds toenam, was het voor de Grolsche Bierbrouwerij zaak haar koers voor de toekomst te bepalen. Hetzij geheel overschakelen op flessen met kroonkurk; hetzij de bottelarij'bijna ge heel inrichten voor de verwerking van beugelfïessen. Technisch was er veel voor te zeggen de bewerkelijke beugelfïessen, die in beperkte mate nog werden geleverd in Twente en de Achterhoek, af te schaffen. Ook uit economisch oogpunt zou zulks de voorkeur verdienen. Beugelfïessen zijn namelijk niet alleen veel duurder dan kroonflessen, maar ook de voor beugelfïessen vereiste - uiterst gespecialiseerde - spoel-, vul- en sluitmachines zijn zeer kostbaar. Toch werd de voorkeur aan de beugelfles gegeven. Consumentenwii is wet Het gaat er immers niet om te verkopen wat het ge makkelijkst gemaakt kan worden, doch wat door de gebruikers het meest wordt gewaardeerd. DE VOORDELEN Vroege Middeleeuwen Latere Middeleeuwen 1795 1922 Grolsch inderdaad het bier met de 3 voordelen: KWALITEIT; vers bier met een natuurlijke houdbaarheid, gebrouwen volgens de methode van Gildemeester Peter Cuyper (1677) in een vier-maanden-durend- brouw- en rijpingsproces GEMAK: geen opener nodig ZUINIGHEID: de fles behoeft niet in één keer te worden leeggeschonken In Mesopotamië wordt bier geofferd aan de go din Nina. In Egypte is het bier gerantsoeneerd. Peter Cuyper - de oudst- bekende eigenaar van de Grolsche-wordt benoemd tot Gildemeester. Als zodanigzet hij ook zijn ervaringen als brou wer op papieronbewust dat latere generaties daar hun voordeel mee sullen doen. De brouwerij wordt verplaatst naar een terrein buiten de wallen van Groenlo. Veel levensmiddelen en dranken hebben geen natuur lijke houdbaarheid en moeten daarom worden gepas teuriseerd. Hoe goed ze ook mogen zijn, toch gaat er niets boven dezelfde artikelen in verse toestand. Vers heid is immers niet te evenaren. De brouwmethode van Grolsch, in oorsprong afkomstig van Gildemeester Peter Cuyper (1677) en sindsdien steeds verbeterd en verfijnd en aangepast aan nieuwe mogelijkheden in moderne brouwerijen, stelt hoge eisen aan de brouwers. Met het verwerken van geselecteerde grondstoffen via kostbare apparaturen, in een vier-maan- den-durend brouw- en rijpingsproces is veel tijd en veel geld gemoeid. Resultaat van dit alles is echter bier met een natuurlijke houdbaarheid, een frisse, pittige, eigen smaak en een fijn aroma, eigenschappen die volkomen behouden blijven, omdat die natuurlijke houdbaarheid pasteurisatie overbodig maakt. Nabuchodonozor van Ba byion was de brouwers zeer genegen. Tacitus ziet de Batavieren brouwen. Na zijn dood gaat de brou werij over op zijn zoon Hermannus. De oude brouwketel wordt omgeruild voor een gro tere en er komt een tweede ketel bij. Voor het eerst wordt Grolsch in beiigéljlessen in de brouwerij gebotteld. En de voordelen van de beugelfles zijn bekend bij ieder die wel eens een fles Grolsch gedronken heeft. Niet alleen is de elastische sluiting het behoud voor al het natuurlijke koolzuur van het bier; ook is een opener overbodig en behoeft de fles niet in één keer te wor den leeggeschonken. Huisvrouwen brouwen zelf. Kleine brouwerijen nemen dit werk over. Ter gelegenheid van de Alliantie met Frankrijk wordt negenhonderd liter Grolsch gedronken. Grolsch wordt niet meer alleen in Groenlomaar ook in Enschede gebrouwen. De plaatjes en praatjes van de serie „Merckwaerdighe Bierologie'', zijn samengevat in een aantrekkelijk boekje. Wilt U dit geheel kosteloos thuisgestuurd krijgen, schrijf dan op een briefkaart boven Uw naam en adres Bierologieen verzend deze aan Grolsche Bierbrouwerij N.V., Postbus 55, Enschede.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Dagblad | 1961 | | pagina 12