GAST EN GASTHEER reedt de zomer van zeventig jaar geleden tot nu.. EEN KUNST VERWERD TOT EEN PLICHT JE 0t eiron, de wijze centaur Zaterdag 14 mei 1960 ZEEUWSCH DAGBLAD Pag. 15 de moderne hygiëne DAMMEN IN THOLEN LEVENDE OUDHEID Mooiste kleuren in Tuin van Holland MICKY'S REIS OM DE WERELD MET DE KEUKENPAN Floriade verlaat de lente en bloemistenvak kon aandragen. Ar rangeur G. Kiersch heeft de haast onmogelijke opdracht om uit de veelheid der inzendingen een gaaf geheel te bouwen met kennelijke vreugde volbracht als tegen elven des avonds de laatste bezoekers weg trekken ligt de barbaarse pracht van deze turn er op haar allermooist bij. Want de mensen met de fototoe stellen en de mensen met de kreet jes en de mensen, die stiekum hun kaartje in het riviertje laten vallen om te zien of het echt stroomt, val len hier uit de toon. „T/'IJK, hij ademt". Het wordt elke dag zo'n tweeduizend keer ge zegd als er belletjes opstijgen in een vernuftig apparaat, dat aantoont, dat een tulpebol zuurstof opneemt en koolzuur afgeeft. Het is een van de meest spectaculaire inzendingen in de wetenschappelijke afdeling van deze Floriade, die de wetenschap toch al een ruime plaats heeft ge geven, er terecht van uitgaand, dat het laboratorium de kweekplaats voor de praktijk is geworden. Hoe de mens met de natuur weet te spe len en hoe hij haar als het moet he lemaal op haar kop kan zetten, wordt hier onder glas en microscoop met een beangstigende duidelijkheid getoond. Alleen de mol, die onzicht baar in zijn glazen huis zijn dage lijks wurmenrantsoen bij elkaar graaft, is moeilijk te dwingen. Van daar dan ook, dat niemand hem ooit ziet. t$s TN de Koningshof loopt het leven verder uit. Statig en beheerst zo als het koninklijke planten betaamt, maar niettemin onweerhoudbaar. In een verfijnd arrangement staan hier de fantastische hertshoornvarens van Koning Leopold, staan er ook de vaste planten uit de Jardin Exo- tique van Prins Rainier. De plavuizen rond het beeld van Clusius in de naar deze keizerlijke hortulanus uit Wenen vernoemde kruidentuin worden opnieuw gelegd. De man, die dat doet is een bedaagd en rustig mens, die de intimiteit in dit heerlijke hortusje niet stoort. De prikneusjes, vuurwerkplanten en andere gewassen uit betover grootmoeders kookboek wensen geen geweld. Hier kan alleen maar be hoedzaam worden gelopen. TAE kosten zullen er waarschijnlijk niet uitkomen. De kosten van de Floriade bedroegen zo'n zestien miljoen. Voor de heer Kleiboer is de Flo riade al voorbij. Zijn hoofd staat naar nieuwe manifestaties. Voor Ne derland echter is Rotterdam het kleurig hart van de lente geworden, waarin Mea van Lanschot en vele tientallen anderen de spade hebben gestoken om er een zomerse symfo nie van te maken. Uit Soestdijk en uit Bilthoven zijn ze naar Rotterdam gekomen om voor zichtig over de Floriade te wandelen, keurend en kijkend, bewonderend en in kleine rustige zinnetjes met elkaar pratend over dit voorjaarsfeest in de herfst des levens. Ten gerieve van kampeerders en andere vakantiegangers wordt de markt ieder voorjaar weer over stroomd met tal van noviteiten, die het reizen en trekken in de vrije tijd, nog eenvoudiger of nog aantrekkelij ker moeten maken. Nieuw op dit ge bied voor het komende seizoen, is bij voorbeeld de halfronde tent, die zelfs door een volslagen leek in de kam- peerkunst, binnen één minuut kan worden opgezet. De tent bezit name lijk geen losse onderdelen, maar een vast geraamte, dat als een harmoni ca open en dicht kan worden gevou wen. Het nieuwe van zeildoek ver vaardigde huis hoefl niet te worden vastgezet, en kan ook in halfgeopen de toestand worden gebruikt, bijvoor- Advertentie beeld bij het zonnebaden aan het strand. Handig voor kampeerders zijn ook de opvouwbare plastic emmers, die in een rugzak of bij de bagage in een auto weinig ruimte innemen. Ze kunnen op dezelfde manier in elkaar worden geschoven als sommige beker tjes om mee te nemen, en zijn in ver schillende kleuren verkrijgbaar. Voor baby op vakantie ontdekten wij een handig autobedje, dat aan de rugleuning van de voorbank wordt bevestigd, terwijl de smalle kant op de achterbank rust. Het opvouwbare metalen frame is voorzien van twee handgrepen, waardoor het autobedje eventueel ook als draagzitje te gebrui ken is. Even een briefkaartje en u hoort van ons, waar deze noviteiten te vin den zijn. "We genieten nu meer bewegingsvrijheid" „Vroeger, met die omslachtige methode, waren wij hele dagen maar een half mens. En wij voelden ons rampzalig. Maar tegenwoordig? Dank zij de moderne o.b.-hygiëne doen miljoenen vrouwen weer aan alles mee: dansen, fietsen, uitgaan, sport. Altijd en overal zijn zij volkomen ,.safe" met O.b.-tampons, de Onmerkbare Bescherming, handig weggestopt in het kleinste tasje." per pakje van 10 tampons,voldoende voor maandelijks gebruik: Normaal f Speciaal f 1.25 THOLEN. Uitslag van de onderlin ge competitie van de Thoolse damclub K. L. Priem—.P C. v.d. Velde 0—2, C. J. de KorteIz. Deurloo 20, S. de Korte—K. L Priem 2—0, M. Schot— D v.d. Velde 0-2. Van de nieuwe blikopener, spe- eiaal voor vakantiegangers ontworpen, i kan ook de huisvrouw veel gemak hebben. Die opener is namelijk op niet minder dan negen verschillende I manieren te gebruiken J J KENT, waarde lezer, die stuk ken, waarmee men een jubileum van een toneelspeler viert. Die vol doen bijna altijd aan de eis, dat de jubilaris niet aan het begin op het toneel mag staan, maar dat het pu bliek lekker ongeduldig moet wor den, doordat hij pas in het eind van I of aan het begin van II verschijnt onder het gefluister pan „Daar-is- ie!" en het gestommel van een zaal, die rechtop gaat staan en in applaus uitbarst, want daarvoor zijn ze toch immers gekomen Ongeveer net zo is het vorige week met de presentatie van de wij ze Cheiron gegaan. Nadat we hem plechtig hadden aangekondigd, zijn we begonnen over een heel andere figuur te vertellen. Peleus Aiakos- zoon. die we tenslotte op een span nend moment „in verband met de beschikbare plaatsruimte" gewoon maar zeven dagen hebben laten zit ten. midden in een griezelig berg woud, zonder zwaarden omringd door die enge gedrochten, waarvan je nooit weet of je er „Pardon, me neer" dan wel „Hu, knol!" tegen moet zeggen, de Centauren. Maar nu. aan het begin van het tweede bedrijf treedt hij dus op, de brave, Cheiron. de vorst der Centauren probeert u maar eens beschaafd te applaudisseren zonder uw krant los te laten. De beestmensen drongen langzaam op, en Peleus dacht, dat zijn laatste uur geslagen had. toen eensklaps een zwaar stemgeluid, zeer manne lijk klinkend, zonder briesende bij geluiden, zich liet horen: „Opzij zelfberijdende helden! Wat dringt gij aan op een ongewapende, wien bo vendien de adeldom op het gelaal te lezen staat?" Door een opening in het gedrang, die zij eerbiedig vrij maakten. trad een waardige, baardi ge, en haast, aardige Centaur naar voren en maakte zich bekend als de Centaurenvorst Cheiron. zoon van de ex-oppergod Kronos en dus half broer van Zeus. r/0 redde hij Peleus het leven en, daar hij helderziend was, kon hij hem ook de hoop koemest wijzen_ waaronder Peleus' zwaard door zijn aspirant-moordenaar Akastos was verborgen. Peleus viste het er on deruit, veegde zijn hand af aan een bosje gras en sloot met een krachtige handdruk vriendschap met Cheiron. Natuurlijk was Peleus benieuwd naar de geboorte van Cheiron. nu hij hoorde dat de oude Titaan Kronos zijn vader was. Daar zat een vreemd verhaal achter, even vreemd als Cheirons verschijning. F.n het moest al lang geleden gebeurd zijn, want Kronos was al sinds onheuglijke tij den van de bovenwereld verdwenen; Zeus had hem immers na de strijd om de oppermacht met zijn Titanen broeders naar de Tartaroshet on derste van de onderwereld, verban nen! Het was inderdaad een raar ver haal. waaruit men tot de conclusie kon komen, dat de stam niet ver van de afgevallen appel stond: ook nader Kronos had namelijk al dat fatale zwak voor vrouwen, dat Zeus later zo vaak in moeilijkheden bracht, en moeder Rhea was al evenmin als Heru geneigd daarbij een oogje dicht te knijpen. Vandaar Kronos' schrik toen hij eens door vrouwe Rhea ver rast werd bij een bezoek, dat hij aan Philyra, dochter van Ókeanos, er gens aan de oever van de Zwarte Zee bracht. Schrik brengt een mens tot de gekste dingen en zo wist hij niets beters te verzinnen dan zich ijlings in een jonge hengst te ver anderen! V*EN jaar later lag een flinke baby bij Philyra in de wieg, die door vriendinnen en kennissen zeer werd Advertentie geprezen. Tenminste, zolang zijn moeder hem nog onder de dekentjes of in de trappelzak kon houden. Maar stelt u zich de ontzetting van de visite voor, toen het kind, net sterk genoeg om zijn trappelzak uit te schoppen, ineens vier paarde- beentjes over de rand van de wieg stak. Moeder Philyra kon de schan de niet dragen en vroeg overplaat sing aan in een andere gedaante. Die kreeg zij; ze veranderde in een lindeboom en sindsdien heet de linde in het Grieks Philyra. Cheiron groeide niettemin voor spoedig op en werd later de vorst over de wilde Centauren, die weel een andere afstamming hebben. Hij was als zoon van twee onsterfelijken zelf ook onsterfelijk en zijn hoog edele afkomst verraadt zich in zijn karakter en de waardige minzaam heid, die hij tegenover de mensen, met wie de andere Centauren steeds overhoop liggen, betoont. Hij woont vlak onder de hoogste top van het Peliongebergte, in een groot hol, in een gezonde lucht en in de nabijheid van zeer kruidenrijk" dalen. Dit hol werd het opleidirs- entrum voor opgroeiende helden en Cheiron de eerste paedagoog. Als na de mam moetwet er ook nog eens een on derwijswet komt die enige waar borgen biedt voor de kwalite t. van het onderwijs, moge die dan de Cen- taurenwet helen! Dit stuk is een inleiding tot het veelbesproken gebeuren van de Hore- caf tentoonstelling Gast en Gastheer. i Zeventig jaar geleden spelen zij daar al gast en gastheer.Graag zou ik u een boeiend relaas willen geven van mijn zeventig jaar gast en gastvrouw zijn.. Helaas, deze eerbiedwaardige leeftijd heb ik nog niet bereikt zelfs als ik hem net had bereikt, wat zou ik dan nog kunnen schrijven. Dat ik beslist toen nog geen gastvrouw had kunnen spelenen zeer zeker geen welkome gast „in de luier" ge weest zou zijn Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet: zo voel ik mij terwijl ik dit schrijf. Maar.... mijn goede oude vader heeft mij belang rijke boeken achtergelaten, verder zijn daar de vele verhalen over de goede oude tijd onthouden van vroeger enlast but not least mocht ik putten uit de periode van 70 jaren her mij ter beschikking gesteld door de welwillendheid van de directeur der Gemeentelijke Leeshibliotheek. ke menukaarten. Er zijn tekeningen op te ontwaren.... Bij de aanblik van zo'n feestdis kwam to'eh wis en waar achtig zelfs de grootste izegrim in een prettige stemming!Dit is wel zeer be langrijk voor het prettige verloop van een feestdiner, vindt u niet Hoe zien de feesttafels er tegen woordig uit? In restaurants krijgt u in derdaad nog dikwijls mooi gedekte ta fels. Het glaswerk is zeer vereenvou digd. Tegenwoordig lijken de meeste bloemversiermgen zoals veel din gen tegenwoordig een beetje op el kaar. Veel handwerk of persoonlijke artisticiteit zit er niet meer bij. 'We hebben zelden meer het mooie oude da mastlinnen als tafelbedekking. Ja, dikwijls ontwaren we aan het tafel linnen zelfs een merknummer van de maatschappij die dit linnen verhuurt enonderhoudt. En bij de huis vrouw thuis is het soms nog erger. Hoeveel gezinnen gebruiken thans een plastic tafellaken, soms nog misvormd door een bloemetje of een kleurtje er- 1!1- De doyley klein bordenkleed kan bijzonder gezellig en elegant er uit zien, mits het niet gemaakt is van plastic, formica of zelfs bedrukt pa pier. Nu is het volkomen begrijpelijk dat moeders van grote gezinnen en met weinig hulp, tot deze wijze van tafel dekken overgaan.Maai- hoe dikwijls ziet men ook gastvrouwen die heus niet zoveel werk hebben, overgaan tot het opzij schuiven van hun mooie wit te tafellinnen.... Waar wordt een ta fel ja zelfs een feesttafel in huis nog met zoveel zorg en ik zou wil len zeggen, liefde en plezier gedekt als vroeger, zeventig jaar geleden. HEEL ANDERS En als we ons dan afvragen hoe men vroeger en nu thuis at: oen, dan vinden we ook hierin enorme veran deringen. Sla er de kookboeken maar op na. Het moderne kookboek spreekt v/ondertaal uit over het gebruik van de snelkookpan, de liquidizer en de mixer... We leven met en van blik jes en diepvries en pakjes. Roombo ter is boven ons bereik door de hoge prijs, hetzelfde zien we bij het gebruik van vlees en vis. Alle ingrediënten zijn schrikbarend in prijs gestegen: bovendien is de tijd waarin we leven zo hectisch. We rennen achter ons zelf aan: alles moet vlug gaan, voor het koken hebben we geen tijd meer maar ook geen liefhebberij. Vroeger hadden onze moeders, als zij niet met groot plezier zelf kook ten, keukenprinsessen die het recht hadden om aan de huisgenoten de toe gang tot hun speciale domein te ont zeggen. In de ochtend werden de etens- plannen gemaakt: hetzij door moeder zelf of met de keukenprinses. Moeder de vrouw hield zich soms maar al te graag erbuiten. Maar we aten royaal ensmakelijk. „Vlees" staat er in een kookboek van 1870, „was een hoofdbestanddeel van onze maaltijd." U moet per persoon ongeveer 350 g. ..in te braden" vlees rekenen en 150 g. vlees a la minute (biefstuk, osse- haas en wat dies meer zij). „Vis re kende u toen per persoon ten minste 400 g."en nu? Wij rekenen ge woonlijk 100 g vlees per persoon en vinden dat nog zeer duur. Onze toe vlucht wordt niet genomen tot veel verse groenten of slaneen, tot de aardappel, de rijst of andere meel spijzen. We eten minder toetjes waar onder ik puddingen versta, vroeger gemaakt van acht eieren op een liter melk met bovendien slagroom, vruch ten en andere heerlijkheden erbij ge geven. We drinken minder melk. ge bruiken minder kaas enmaken minder soepen, mayonaise of pud dingen zelf. TEMPO "USPRESSO gerechten zijn aan de orde van de dag... en dan ver bazen wij ons erover dat de huisvrouw in dit soort koken geen kunst of we tenschap kan ontdekken. De vroegere keukenprinsessen, geschoolde maagden in hun vak, vonden koken een waar dig beroep. Ere aan Mina Bakgraag en Aaltje de zuinige keukenmeid die er toch nog zoveel lekkers van maakten. Ere ook aan alle huisvrou wen en koks. die het een plezier von den om een lekker etentje op tafel te brengen. In een kookboek van 1900 lees ik: hoofstuk 2: „Inrichting en in orde houden der keuken." „Er worden ijzeren en koperen pannen gebruikt. Deze moeten elke keer na het gebruik grondig worden geschuurd. De grond van de keuken moet elke dag worden opgedweild. We moeten een enorme voorraad pannen, messen, vergieten, zeefjes groot en klein pollepels, keukenscheppen en keukeninstrumen ten bezitten. We hebben grote houten of ijzeren rekken waar al dit mate riaal op staat. Het moet zeker één maal per week schoongemaakt worden. Alles moet heel zindelijk zijn!" Van een onzer redacteuren MEA VAN LANSCHOT (22), men geling tussen hostess en tui nierster, zich even goed thuis voe lend in de lange katoenen broek als in strapless en zich allerminst scha mend voor een paar vuile handen, heeft de laatste dagen heel wat bol len uit de Floriadegrond geschud. Straks plant zij er zomergoed voor in de plaats. De Floriade heeft haar eerste kleurige fase afgesloten en staat voor de deur van de volle zo mer. De gondels van de kabelbaan zweven nóg boven vakken vol dar- wintulpen en de laatste hyacinthen. maar volgende week komen de bloeiende zomerplanten van de kwe kerijen, om met overdadige pracht te worden uitgestrooid over Klei- boer's Europese speeltuin. Het fornuis is een groot uit ijzer bestaand fornuis dat met een goede oven, een warmwaterreservoir en een grote bovenplaat moet zijn uitgerust! Er moeten tegelijk op kunnen staan: drie kookpannen, een grote stoomke tel. een kookketel en kleine stoofparr- netjes!! Ook de oven moet ruim zijn en plaats bieden aan meerdere scho tels. In het jaar 1902 komen de gasfornui zen al in de mode en welk een beeld schone royale gasfornuizen. Zij doen ons denken aan helgekleurde beeld houwwerken. Om toch zuinig te zijn ge bruikten we daarnaast hooikisten. Op zichzelf ook nu nog heel best te ge bruiken als wij er maar de tijd voor wilden nemen. "U^EN SCHRIJVER van een kookboek tb uit 1900 vertelt aan een vriend; een chef-kok, dat zijn pot au feu zo heerlijk van smaak en van consisten tie is. Hij doet er 8 uur over en ver werkt erin: 15 ons vlees, 4 ons been deren, 6 kan (liter) water, 6 lood zout, 3 ons wortelen, 3 ons uien, 4 ons prei, 2 ons selderij, 3 ons rapen, 5 lood pastinak (witte wortel). 2 kruid- nageltjes (1 lood is een half ons). U ziet het wel: wij zouden het zo niet meer kunnen doen. De vriend antwoordt: „Zijn 6 uur niet genoeg voor het trekken?" „Geenen deel" is het antwoord, „deze pot au feu eischt 8 uur!" Onze pot au feu wordt op „zijn best gemaakt van een flitsje vlees met diverse groentesoorten en natuur lijk veel water. Heel dikwijls nemen we er een blikje of pakje voor. Dit is op zichzelf heel best, maar we zou den dan toch de moeite moeten nemen om er een persoonlijke smaak aan .te geven! Het is aardig om recepten van 1890 te vergelijken met recepten van nu. Welk verschil van in de spijzen benodigde hoeveelheden ingrediënten? Nu zouden de vroegere recepten on betaalbaar zijn! Ook de indeling van het tegenwoordige kookboek is volko men vereenvoudigd. Vroeger hoorden m de kookboeken hoofdstukken thuis als: Spijsvertering. Onderverdeeld in mond. maag en darmen. Er waren voedseltabellen in ieder kookboek maar ook een complete uitleg van de lichaamsgewichten, het klimaat en de leefwijze. Het bejaarden- en het voed selprobleem werd besproken. Het ge bruik van alcohol in de keuken, maar 9°k de prijs van vele maaltijden. In 1902 kon een mens voor 10 cent lek ker en voldoende eten!! Voor 9 cent at. u bruine bonen, aardappelen en 40 g spek, voor 13 cent had u een uit gebreid maal; bestaande uit runderlap pen, spruitjes, aardappelen met vet en als toetje een lekkere pudding, ge maakt van rijst, boter, suiker en tap temelk. Als wij tegenwoordig runder lappen eten. kost ons dit per persoon zeker 5080 cent. Elk jaar in die periode van zeven tig zal v/el zijn attractie gehad heb ben: de ouderen, die de periode van 13901960 doorleefd hebben, betreuren zeer zeker dat de huisvrouw zowel als de kok het toebereiden van het eten dikwijls niet meer laten vallen in het kader van: de kunst van het koken. We moesten geen pre-fabricated men sen willen zijn en ons huishouden ook niet uniform en saai laten worden! Tegen elke kok en elke huisvrouw zou ik willen zeggen; kom, laat eens zien wat. u aan liefde en aan kookkunst in u hebt. Bewijs dit met elk klein scho teltje dat u klaarmaakt. Niet alleen de gastmaar ook de gastheer en dat bent u dan zal er intens van genieten. Het gaat niet om het vele en dure. maar wel om het weinige en fijne. Heeft niet zeer terecht Brillat Savarin eens gezegd: „Het koken be hoort tot een van de oudste takken van de kunst." Het is dan ook deze kunst die ons de meest belangrijke diensten heeft bewezen door alle eeu wen heen in het gewone dagelijkse le ven. MICKY woodhouse. Mea van Lanschot rooit de lente boden uit de Floriadegrond. Als de vork, waarmee zij voorzich tig de bollen uit de aarde tilt, even mag rusten, is Mea een lieve kleine lentekoningin tussen de laatste tulpen. C- Het Duits klinkt er wat gedemp ter en de schoolkinderen zijn er stil, want uit een waterbak zijn de biezen omhooggeschoten, die Mozes vol gens het verhaal in Exodus aan zijn mandje hielpen. Wie de eerste mun ten in het water heeft gegooid zal wel nooit bekend worden, maar er ligt nu in elk geval al een fikse cent op de bodem als een wonder lijk offer van vele Floriadisten aan één van de schoonste plekjes van de hele grote expositie. |N de Energiehal is de rust van biezen, olijven en dadels uit de Bijbelverhalen nergens. Daar stroomt een riviertje monter uit een watervalletje en daar heeft de Tuin van Holland zijn wilde sier gemaakt met de mooiste kleuren, die het Ik kan nu beginnen. Allereerst dan vraag ik uw aandacht voor twee me nu's. Een van ongeveer 70 jaar geleden en één van nu!! Hier komt een menu in het begin van 1900 samengesteld door niemand min der dan de beroemde kok en gastro noom A. Escoffier Huitres Consommé Rossini Turbotin Coquelin Filets de perdreau a la Crème Puree de marrons Selle d'Agneuu de lait Mireille Poussin en cocotte Salade d'Endives Soufflé Leopold de Rothschild Bombe Algéciras Sablé vanille JA, U ziet het wel: Bij dit menu dul den we geen gezeur over de slanke lijn: we zetten ons aan tafel en gaan smullen en genieten! Er is geen woord om die verfijnde spijzen recht te la ten wedervaren. En onderschat toch vooral niet de exquise wijnen die zo'n diner begeleiden. Tegenwoordig is dit allemaal veel eenvoudiger. Nu wil ik zeer zeker niet beweren dat wij niet ook vandaag uitbundig samengestelde menu's toebereid kunnen krijgen. maar wie wil er nog zoveel eten, om niet te zeggen: betalen. Kijk, zo ziet een doorsnee menu van vandaag eruit: Krab cocktail Crème d'Asperges Poulet grillé Pommes nouvelles Compote Cassata Sicïlienne Moka TTIERBIJ drinken we hooguit één "of twee flesjes wijn. naar ge lang het aantal gasten. Misschien is dit laatste menu gezonder! Gezelliger is het zeker niet. Want wie in de ja ren 1900 aan veel feestdissen aanzat, zal zich zeker nog herinneren hoe over weldigend mooi zo'n feesttafel was. en hoe lang het diner duurde. Om niet te spreken van de bons mots die met veel esprit gelanceerd werden. PRACHTIG JA, NIET alleen het eten is van as pect veranderd in de hedendaag se maatschappij. Kunt u zich nog een goede voorstelling maken van een fees telijk gedekte tafel van zeventig jaar geleden? Naast mij ligt een boek geschre ven door diverse grote restaurateurs uit de jaren 1900. Er staat een plaatje in van een feesttafel ten tijde van de beroemde Leo Kemper van hel Restaurant Royal in Den Haag. Een lange tafel waaromheen gemakkelijk zittende ronde houten armstoelen staan. De tafel is gedekt met een mooi wit linnen tafellaken. Er staan in kristallen schalen hele ongeschilde ananassen met de hardgroene pluim' er nog aan; in het midden bevindt zich een enorme kristallen fruitschaal deels met fruit, deels met chrysanthen ge vuld. Verder zijn er meerdere kristal len vazen op tafel neergezet: alle ge vuld met chrysanten. Om de bor den liggen slingers van groen waar tussen hier en daar bloempjes. Op de sierborden zijn de servetten in kunstige vormen neergezet. Daarnaast staan - naast blinkend bestek «fon kelende kristallen glazen en feestelij MEA VAN LANSCHOT heeft het hare haast gedaan bij het pa viljoen van de Verenigde Staten, maar bij Tollens' monument wiegen nog de gele langsteligen en langs de Ahoy-hal vlamt nog even het rood vayi de tulipa's. Het schema voor de komende maanden ligt evenwel on wrikbaar in de handen dergenen, die de Floria de in kleur moeten hou den dan de azalea's, daar de petunia's en pas vooral op, dat de dahlia's op tijd in de grond komen. CINDER het zware boombestand naast het park van Boymans verloopt het seizoen wat minder driftig daav immers is de bijbelse tuin ondergebracht in het glazen huis der stilte.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Dagblad | 1960 | | pagina 15