GAST EN GASTHEER
reedt de zomer
van zeventig jaar
geleden tot nu..
EEN KUNST
VERWERD
TOT EEN
PLICHT JE
0t eiron, de wijze centaur
Zaterdag 14 mei 1960
ZEEUWSCH DAGBLAD
Pag. 15
de moderne
hygiëne
DAMMEN IN THOLEN
LEVENDE
OUDHEID
Mooiste kleuren in
Tuin van Holland
MICKY'S REIS OM DE WERELD
MET DE KEUKENPAN
Floriade verlaat de lente en
bloemistenvak kon aandragen. Ar
rangeur G. Kiersch heeft de haast
onmogelijke opdracht om uit de
veelheid der inzendingen een gaaf
geheel te bouwen met kennelijke
vreugde volbracht als tegen elven
des avonds de laatste bezoekers weg
trekken ligt de barbaarse pracht
van deze turn er op haar allermooist
bij. Want de mensen met de fototoe
stellen en de mensen met de kreet
jes en de mensen, die stiekum hun
kaartje in het riviertje laten vallen
om te zien of het echt stroomt, val
len hier uit de toon.
„T/'IJK, hij ademt". Het wordt elke
dag zo'n tweeduizend keer ge
zegd als er belletjes opstijgen in een
vernuftig apparaat, dat aantoont,
dat een tulpebol zuurstof opneemt
en koolzuur afgeeft. Het is een van
de meest spectaculaire inzendingen
in de wetenschappelijke afdeling van
deze Floriade, die de wetenschap
toch al een ruime plaats heeft ge
geven, er terecht van uitgaand, dat
het laboratorium de kweekplaats
voor de praktijk is geworden. Hoe
de mens met de natuur weet te spe
len en hoe hij haar als het moet he
lemaal op haar kop kan zetten,
wordt hier onder glas en microscoop
met een beangstigende duidelijkheid
getoond. Alleen de mol, die onzicht
baar in zijn glazen huis zijn dage
lijks wurmenrantsoen bij elkaar
graaft, is moeilijk te dwingen. Van
daar dan ook, dat niemand hem ooit
ziet.
t$s
TN de Koningshof loopt het leven
verder uit. Statig en beheerst zo
als het koninklijke planten betaamt,
maar niettemin onweerhoudbaar. In
een verfijnd arrangement staan hier
de fantastische hertshoornvarens
van Koning Leopold, staan er ook
de vaste planten uit de Jardin Exo-
tique van Prins Rainier.
De plavuizen rond het beeld van
Clusius in de naar deze keizerlijke
hortulanus uit Wenen vernoemde
kruidentuin worden opnieuw gelegd.
De man, die dat doet is een bedaagd
en rustig mens, die de intimiteit in
dit heerlijke hortusje niet stoort.
De prikneusjes, vuurwerkplanten
en andere gewassen uit betover
grootmoeders kookboek wensen geen
geweld. Hier kan alleen maar be
hoedzaam worden gelopen.
TAE kosten zullen er waarschijnlijk
niet uitkomen. De kosten van
de Floriade bedroegen zo'n zestien
miljoen.
Voor de heer Kleiboer is de Flo
riade al voorbij. Zijn hoofd staat
naar nieuwe manifestaties. Voor Ne
derland echter is Rotterdam het
kleurig hart van de lente geworden,
waarin Mea van Lanschot en vele
tientallen anderen de spade hebben
gestoken om er een zomerse symfo
nie van te maken.
Uit Soestdijk en uit Bilthoven zijn ze naar Rotterdam gekomen om voor
zichtig over de Floriade te wandelen, keurend en kijkend, bewonderend
en in kleine rustige zinnetjes met elkaar pratend over dit voorjaarsfeest
in de herfst des levens.
Ten gerieve van kampeerders en
andere vakantiegangers wordt de
markt ieder voorjaar weer over
stroomd met tal van noviteiten, die
het reizen en trekken in de vrije tijd,
nog eenvoudiger of nog aantrekkelij
ker moeten maken. Nieuw op dit ge
bied voor het komende seizoen, is bij
voorbeeld de halfronde tent, die zelfs
door een volslagen leek in de kam-
peerkunst, binnen één minuut kan
worden opgezet. De tent bezit name
lijk geen losse onderdelen, maar een
vast geraamte, dat als een harmoni
ca open en dicht kan worden gevou
wen. Het nieuwe van zeildoek ver
vaardigde huis hoefl niet te worden
vastgezet, en kan ook in halfgeopen
de toestand worden gebruikt, bijvoor-
Advertentie
beeld bij het zonnebaden aan het
strand.
Handig voor kampeerders zijn ook
de opvouwbare plastic emmers, die
in een rugzak of bij de bagage in
een auto weinig ruimte innemen. Ze
kunnen op dezelfde manier in elkaar
worden geschoven als sommige beker
tjes om mee te nemen, en zijn in ver
schillende kleuren verkrijgbaar.
Voor baby op vakantie ontdekten
wij een handig autobedje, dat aan de
rugleuning van de voorbank wordt
bevestigd, terwijl de smalle kant op
de achterbank rust. Het opvouwbare
metalen frame is voorzien van twee
handgrepen, waardoor het autobedje
eventueel ook als draagzitje te gebrui
ken is.
Even een briefkaartje en u hoort
van ons, waar deze noviteiten te vin
den zijn.
"We genieten nu meer
bewegingsvrijheid"
„Vroeger, met die omslachtige
methode, waren wij hele
dagen maar een half mens.
En wij voelden ons rampzalig.
Maar tegenwoordig? Dank
zij de moderne o.b.-hygiëne
doen miljoenen vrouwen weer
aan alles mee: dansen,
fietsen, uitgaan, sport. Altijd
en overal zijn zij volkomen
,.safe" met O.b.-tampons, de
Onmerkbare Bescherming,
handig weggestopt in het
kleinste tasje."
per pakje van 10 tampons,voldoende
voor maandelijks gebruik:
Normaal f Speciaal f 1.25
THOLEN. Uitslag van de onderlin
ge competitie van de Thoolse damclub
K. L. Priem—.P C. v.d. Velde 0—2,
C. J. de KorteIz. Deurloo 20, S. de
Korte—K. L Priem 2—0, M. Schot—
D v.d. Velde 0-2.
Van de nieuwe blikopener, spe-
eiaal voor vakantiegangers ontworpen, i
kan ook de huisvrouw veel gemak
hebben. Die opener is namelijk op
niet minder dan negen verschillende I
manieren te gebruiken
J J KENT, waarde lezer, die stuk
ken, waarmee men een jubileum
van een toneelspeler viert. Die vol
doen bijna altijd aan de eis, dat de
jubilaris niet aan het begin op het
toneel mag staan, maar dat het pu
bliek lekker ongeduldig moet wor
den, doordat hij pas in het eind van
I of aan het begin van II verschijnt
onder het gefluister pan „Daar-is-
ie!" en het gestommel van een zaal,
die rechtop gaat staan en in applaus
uitbarst, want daarvoor zijn ze toch
immers gekomen
Ongeveer net zo is het vorige
week met de presentatie van de wij
ze Cheiron gegaan. Nadat we hem
plechtig hadden aangekondigd, zijn
we begonnen over een heel andere
figuur te vertellen. Peleus Aiakos-
zoon. die we tenslotte op een span
nend moment „in verband met de
beschikbare plaatsruimte" gewoon
maar zeven dagen hebben laten zit
ten. midden in een griezelig berg
woud, zonder zwaarden omringd
door die enge gedrochten, waarvan
je nooit weet of je er „Pardon, me
neer" dan wel „Hu, knol!" tegen
moet zeggen, de Centauren. Maar
nu. aan het begin van het tweede
bedrijf treedt hij dus op, de brave,
Cheiron. de vorst der Centauren
probeert u maar eens beschaafd te
applaudisseren zonder uw krant los
te laten.
De beestmensen drongen langzaam
op, en Peleus dacht, dat zijn laatste
uur geslagen had. toen eensklaps
een zwaar stemgeluid, zeer manne
lijk klinkend, zonder briesende bij
geluiden, zich liet horen: „Opzij
zelfberijdende helden! Wat dringt gij
aan op een ongewapende, wien bo
vendien de adeldom op het gelaal
te lezen staat?" Door een opening in
het gedrang, die zij eerbiedig vrij
maakten. trad een waardige, baardi
ge, en haast, aardige Centaur naar
voren en maakte zich bekend als de
Centaurenvorst Cheiron. zoon van de
ex-oppergod Kronos en dus half
broer van Zeus.
r/0 redde hij Peleus het leven en,
daar hij helderziend was, kon hij
hem ook de hoop koemest wijzen_
waaronder Peleus' zwaard door zijn
aspirant-moordenaar Akastos was
verborgen. Peleus viste het er on
deruit, veegde zijn hand af aan een
bosje gras en sloot met een krachtige
handdruk vriendschap met Cheiron.
Natuurlijk was Peleus benieuwd
naar de geboorte van Cheiron. nu hij
hoorde dat de oude Titaan Kronos
zijn vader was. Daar zat een vreemd
verhaal achter, even vreemd als
Cheirons verschijning. F.n het moest
al lang geleden gebeurd zijn, want
Kronos was al sinds onheuglijke tij
den van de bovenwereld verdwenen;
Zeus had hem immers na de strijd
om de oppermacht met zijn Titanen
broeders naar de Tartaroshet on
derste van de onderwereld, verban
nen!
Het was inderdaad een raar ver
haal. waaruit men tot de conclusie
kon komen, dat de stam niet ver van
de afgevallen appel stond: ook nader
Kronos had namelijk al dat fatale
zwak voor vrouwen, dat Zeus later
zo vaak in moeilijkheden bracht, en
moeder Rhea was al evenmin als
Heru geneigd daarbij een oogje dicht
te knijpen. Vandaar Kronos' schrik
toen hij eens door vrouwe Rhea ver
rast werd bij een bezoek, dat hij aan
Philyra, dochter van Ókeanos, er
gens aan de oever van de Zwarte
Zee bracht. Schrik brengt een mens
tot de gekste dingen en zo wist hij
niets beters te verzinnen dan zich
ijlings in een jonge hengst te ver
anderen!
V*EN jaar later lag een flinke baby
bij Philyra in de wieg, die door
vriendinnen en kennissen zeer werd
Advertentie
geprezen. Tenminste, zolang zijn
moeder hem nog onder de dekentjes
of in de trappelzak kon houden.
Maar stelt u zich de ontzetting van
de visite voor, toen het kind, net
sterk genoeg om zijn trappelzak uit
te schoppen, ineens vier paarde-
beentjes over de rand van de wieg
stak. Moeder Philyra kon de schan
de niet dragen en vroeg overplaat
sing aan in een andere gedaante.
Die kreeg zij; ze veranderde in een
lindeboom en sindsdien heet de linde
in het Grieks Philyra.
Cheiron groeide niettemin voor
spoedig op en werd later de vorst
over de wilde Centauren, die weel
een andere afstamming hebben. Hij
was als zoon van twee onsterfelijken
zelf ook onsterfelijk en zijn hoog
edele afkomst verraadt zich in zijn
karakter en de waardige minzaam
heid, die hij tegenover de mensen,
met wie de andere Centauren steeds
overhoop liggen, betoont. Hij woont
vlak onder de hoogste top van het
Peliongebergte, in een groot hol, in
een gezonde lucht en in de nabijheid
van zeer kruidenrijk" dalen. Dit hol
werd het opleidirs- entrum voor
opgroeiende helden en Cheiron de
eerste paedagoog. Als na de mam
moetwet er ook nog eens een on
derwijswet komt die enige waar
borgen biedt voor de kwalite t. van
het onderwijs, moge die dan de Cen-
taurenwet helen!
Dit stuk is een inleiding tot het
veelbesproken gebeuren van de Hore-
caf tentoonstelling Gast en Gastheer.
i Zeventig jaar geleden spelen zij daar
al gast en gastheer.Graag zou ik
u een boeiend relaas willen geven van
mijn zeventig jaar gast en gastvrouw
zijn.. Helaas, deze eerbiedwaardige
leeftijd heb ik nog niet bereikt
zelfs als ik hem net had bereikt, wat
zou ik dan nog kunnen schrijven. Dat
ik beslist toen nog geen gastvrouw
had kunnen spelenen zeer zeker
geen welkome gast „in de luier" ge
weest zou zijn
Te klein voor het tafellaken en te
groot voor het servet: zo voel ik mij
terwijl ik dit schrijf. Maar.... mijn
goede oude vader heeft mij belang
rijke boeken achtergelaten, verder zijn
daar de vele verhalen over de goede
oude tijd onthouden van vroeger
enlast but not least mocht ik
putten uit de periode van 70 jaren
her mij ter beschikking gesteld door
de welwillendheid van de directeur
der Gemeentelijke Leeshibliotheek.
ke menukaarten. Er zijn tekeningen op
te ontwaren.... Bij de aanblik van
zo'n feestdis kwam to'eh wis en waar
achtig zelfs de grootste izegrim in een
prettige stemming!Dit is wel zeer be
langrijk voor het prettige verloop
van een feestdiner, vindt u niet
Hoe zien de feesttafels er tegen
woordig uit? In restaurants krijgt u in
derdaad nog dikwijls mooi gedekte ta
fels. Het glaswerk is zeer vereenvou
digd. Tegenwoordig lijken de meeste
bloemversiermgen zoals veel din
gen tegenwoordig een beetje op el
kaar. Veel handwerk of persoonlijke
artisticiteit zit er niet meer bij. 'We
hebben zelden meer het mooie oude da
mastlinnen als tafelbedekking. Ja,
dikwijls ontwaren we aan het tafel
linnen zelfs een merknummer van de
maatschappij die dit linnen verhuurt
enonderhoudt. En bij de huis
vrouw thuis is het soms nog erger.
Hoeveel gezinnen gebruiken thans een
plastic tafellaken, soms nog misvormd
door een bloemetje of een kleurtje er-
1!1- De doyley klein bordenkleed
kan bijzonder gezellig en elegant er
uit zien, mits het niet gemaakt is van
plastic, formica of zelfs bedrukt pa
pier. Nu is het volkomen begrijpelijk
dat moeders van grote gezinnen en met
weinig hulp, tot deze wijze van tafel
dekken overgaan.Maai- hoe dikwijls
ziet men ook gastvrouwen die heus
niet zoveel werk hebben, overgaan tot
het opzij schuiven van hun mooie wit
te tafellinnen.... Waar wordt een ta
fel ja zelfs een feesttafel in huis
nog met zoveel zorg en ik zou wil
len zeggen, liefde en plezier gedekt
als vroeger, zeventig jaar geleden.
HEEL ANDERS
En als we ons dan afvragen hoe
men vroeger en nu thuis at: oen, dan
vinden we ook hierin enorme veran
deringen. Sla er de kookboeken maar
op na. Het moderne kookboek spreekt
v/ondertaal uit over het gebruik van
de snelkookpan, de liquidizer en de
mixer... We leven met en van blik
jes en diepvries en pakjes. Roombo
ter is boven ons bereik door de hoge
prijs, hetzelfde zien we bij het gebruik
van vlees en vis. Alle ingrediënten
zijn schrikbarend in prijs gestegen:
bovendien is de tijd waarin we leven
zo hectisch. We rennen achter ons zelf
aan: alles moet vlug gaan, voor het
koken hebben we geen tijd meer
maar ook geen liefhebberij.
Vroeger hadden onze moeders, als
zij niet met groot plezier zelf kook
ten, keukenprinsessen die het recht
hadden om aan de huisgenoten de toe
gang tot hun speciale domein te ont
zeggen. In de ochtend werden de etens-
plannen gemaakt: hetzij door moeder
zelf of met de keukenprinses. Moeder
de vrouw hield zich soms maar al te
graag erbuiten. Maar we aten royaal
ensmakelijk. „Vlees" staat er in
een kookboek van 1870, „was een
hoofdbestanddeel van onze maaltijd."
U moet per persoon ongeveer 350 g.
..in te braden" vlees rekenen en 150
g. vlees a la minute (biefstuk, osse-
haas en wat dies meer zij). „Vis re
kende u toen per persoon ten minste
400 g."en nu? Wij rekenen ge
woonlijk 100 g vlees per persoon en
vinden dat nog zeer duur. Onze toe
vlucht wordt niet genomen tot veel
verse groenten of slaneen, tot de
aardappel, de rijst of andere meel
spijzen. We eten minder toetjes waar
onder ik puddingen versta, vroeger
gemaakt van acht eieren op een liter
melk met bovendien slagroom, vruch
ten en andere heerlijkheden erbij ge
geven. We drinken minder melk. ge
bruiken minder kaas enmaken
minder soepen, mayonaise of pud
dingen zelf.
TEMPO
"USPRESSO gerechten zijn aan de
orde van de dag... en dan ver
bazen wij ons erover dat de huisvrouw
in dit soort koken geen kunst of we
tenschap kan ontdekken. De vroegere
keukenprinsessen, geschoolde maagden
in hun vak, vonden koken een waar
dig beroep. Ere aan Mina Bakgraag
en Aaltje de zuinige keukenmeid
die er toch nog zoveel lekkers van
maakten. Ere ook aan alle huisvrou
wen en koks. die het een plezier von
den om een lekker etentje op tafel te
brengen. In een kookboek van 1900
lees ik: hoofstuk 2: „Inrichting en in
orde houden der keuken." „Er worden
ijzeren en koperen pannen gebruikt.
Deze moeten elke keer na het gebruik
grondig worden geschuurd. De grond
van de keuken moet elke dag worden
opgedweild. We moeten een enorme
voorraad pannen, messen, vergieten,
zeefjes groot en klein pollepels,
keukenscheppen en keukeninstrumen
ten bezitten. We hebben grote houten
of ijzeren rekken waar al dit mate
riaal op staat. Het moet zeker één
maal per week schoongemaakt worden.
Alles moet heel zindelijk zijn!"
Van een onzer redacteuren
MEA VAN LANSCHOT (22), men
geling tussen hostess en tui
nierster, zich even goed thuis voe
lend in de lange katoenen broek als
in strapless en zich allerminst scha
mend voor een paar vuile handen,
heeft de laatste dagen heel wat bol
len uit de Floriadegrond geschud.
Straks plant zij er zomergoed voor
in de plaats. De Floriade heeft haar
eerste kleurige fase afgesloten en
staat voor de deur van de volle zo
mer. De gondels van de kabelbaan
zweven nóg boven vakken vol dar-
wintulpen en de laatste hyacinthen.
maar volgende week komen de
bloeiende zomerplanten van de kwe
kerijen, om met overdadige pracht
te worden uitgestrooid over Klei-
boer's Europese speeltuin.
Het fornuis is een groot uit ijzer
bestaand fornuis dat met een goede
oven, een warmwaterreservoir en een
grote bovenplaat moet zijn uitgerust!
Er moeten tegelijk op kunnen staan:
drie kookpannen, een grote stoomke
tel. een kookketel en kleine stoofparr-
netjes!! Ook de oven moet ruim zijn
en plaats bieden aan meerdere scho
tels.
In het jaar 1902 komen de gasfornui
zen al in de mode en welk een beeld
schone royale gasfornuizen. Zij doen
ons denken aan helgekleurde beeld
houwwerken. Om toch zuinig te zijn ge
bruikten we daarnaast hooikisten. Op
zichzelf ook nu nog heel best te ge
bruiken als wij er maar de tijd
voor wilden nemen.
"U^EN SCHRIJVER van een kookboek
tb uit 1900 vertelt aan een vriend;
een chef-kok, dat zijn pot au feu zo
heerlijk van smaak en van consisten
tie is. Hij doet er 8 uur over en ver
werkt erin: 15 ons vlees, 4 ons been
deren, 6 kan (liter) water, 6 lood zout,
3 ons wortelen, 3 ons uien, 4 ons
prei, 2 ons selderij, 3 ons rapen, 5
lood pastinak (witte wortel). 2 kruid-
nageltjes (1 lood is een half ons).
U ziet het wel: wij zouden het zo
niet meer kunnen doen. De vriend
antwoordt: „Zijn 6 uur niet genoeg
voor het trekken?" „Geenen deel" is
het antwoord, „deze pot au feu eischt
8 uur!"
Onze pot au feu wordt op „zijn
best gemaakt van een flitsje vlees
met diverse groentesoorten en natuur
lijk veel water. Heel dikwijls nemen
we er een blikje of pakje voor. Dit is
op zichzelf heel best, maar we zou
den dan toch de moeite moeten nemen
om er een persoonlijke smaak aan .te
geven! Het is aardig om recepten van
1890 te vergelijken met recepten van
nu. Welk verschil van in de spijzen
benodigde hoeveelheden ingrediënten?
Nu zouden de vroegere recepten on
betaalbaar zijn! Ook de indeling van
het tegenwoordige kookboek is volko
men vereenvoudigd. Vroeger hoorden
m de kookboeken hoofdstukken thuis
als: Spijsvertering. Onderverdeeld in
mond. maag en darmen. Er waren
voedseltabellen in ieder kookboek
maar ook een complete uitleg van de
lichaamsgewichten, het klimaat en de
leefwijze. Het bejaarden- en het voed
selprobleem werd besproken. Het ge
bruik van alcohol in de keuken, maar
9°k de prijs van vele maaltijden. In
1902 kon een mens voor 10 cent lek
ker en voldoende eten!! Voor 9 cent
at. u bruine bonen, aardappelen en 40
g spek, voor 13 cent had u een uit
gebreid maal; bestaande uit runderlap
pen, spruitjes, aardappelen met vet
en als toetje een lekkere pudding, ge
maakt van rijst, boter, suiker en tap
temelk. Als wij tegenwoordig runder
lappen eten. kost ons dit per persoon
zeker 5080 cent.
Elk jaar in die periode van zeven
tig zal v/el zijn attractie gehad heb
ben: de ouderen, die de periode van
13901960 doorleefd hebben, betreuren
zeer zeker dat de huisvrouw zowel als
de kok het toebereiden van het eten
dikwijls niet meer laten vallen in het
kader van: de kunst van het koken.
We moesten geen pre-fabricated men
sen willen zijn en ons huishouden ook
niet uniform en saai laten worden!
Tegen elke kok en elke huisvrouw zou
ik willen zeggen; kom, laat eens zien
wat. u aan liefde en aan kookkunst in
u hebt. Bewijs dit met elk klein scho
teltje dat u klaarmaakt. Niet alleen de
gastmaar ook de gastheer en
dat bent u dan zal er intens van
genieten. Het gaat niet om het vele
en dure. maar wel om het weinige en
fijne. Heeft niet zeer terecht Brillat
Savarin eens gezegd: „Het koken be
hoort tot een van de oudste takken
van de kunst." Het is dan ook deze
kunst die ons de meest belangrijke
diensten heeft bewezen door alle eeu
wen heen in het gewone dagelijkse le
ven.
MICKY woodhouse.
Mea van Lanschot rooit de lente
boden uit de Floriadegrond.
Als de vork, waarmee zij voorzich
tig de bollen uit de aarde tilt, even
mag rusten, is Mea een lieve
kleine lentekoningin tussen de
laatste tulpen.
C-
Het Duits klinkt er wat gedemp
ter en de schoolkinderen zijn er stil,
want uit een waterbak zijn de biezen
omhooggeschoten, die Mozes vol
gens het verhaal in Exodus aan zijn
mandje hielpen. Wie de eerste mun
ten in het water heeft gegooid zal
wel nooit bekend worden, maar er
ligt nu in elk geval al een fikse
cent op de bodem als een wonder
lijk offer van vele Floriadisten aan
één van de schoonste plekjes van de
hele grote expositie.
|N de Energiehal is de rust van
biezen, olijven en dadels uit de
Bijbelverhalen nergens. Daar
stroomt een riviertje monter uit een
watervalletje en daar heeft de Tuin
van Holland zijn wilde sier gemaakt
met de mooiste kleuren, die het
Ik kan nu beginnen. Allereerst dan
vraag ik uw aandacht voor twee me
nu's. Een van ongeveer 70 jaar geleden
en één van nu!!
Hier komt een menu in het begin van
1900 samengesteld door niemand min
der dan de beroemde kok en gastro
noom A. Escoffier
Huitres
Consommé Rossini
Turbotin Coquelin
Filets de perdreau a la Crème
Puree de marrons
Selle d'Agneuu de lait Mireille
Poussin en cocotte
Salade d'Endives
Soufflé Leopold de Rothschild
Bombe Algéciras
Sablé vanille
JA, U ziet het wel: Bij dit menu dul
den we geen gezeur over de slanke
lijn: we zetten ons aan tafel en gaan
smullen en genieten! Er is geen woord
om die verfijnde spijzen recht te la
ten wedervaren. En onderschat toch
vooral niet de exquise wijnen die zo'n
diner begeleiden. Tegenwoordig is dit
allemaal veel eenvoudiger. Nu wil ik
zeer zeker niet beweren dat wij niet
ook vandaag uitbundig samengestelde
menu's toebereid kunnen krijgen.
maar wie wil er nog zoveel eten,
om niet te zeggen: betalen. Kijk, zo
ziet een doorsnee menu van vandaag
eruit:
Krab cocktail
Crème d'Asperges
Poulet grillé
Pommes nouvelles
Compote
Cassata Sicïlienne
Moka
TTIERBIJ drinken we hooguit één
"of twee flesjes wijn. naar ge
lang het aantal gasten. Misschien is
dit laatste menu gezonder! Gezelliger
is het zeker niet. Want wie in de ja
ren 1900 aan veel feestdissen aanzat,
zal zich zeker nog herinneren hoe over
weldigend mooi zo'n feesttafel was.
en hoe lang het diner duurde. Om
niet te spreken van de bons mots die
met veel esprit gelanceerd werden.
PRACHTIG
JA, NIET alleen het eten is van as
pect veranderd in de hedendaag
se maatschappij. Kunt u zich nog een
goede voorstelling maken van een fees
telijk gedekte tafel van zeventig jaar
geleden?
Naast mij ligt een boek geschre
ven door diverse grote restaurateurs
uit de jaren 1900. Er staat een plaatje
in van een feesttafel ten tijde van
de beroemde Leo Kemper van hel
Restaurant Royal in Den Haag. Een
lange tafel waaromheen gemakkelijk
zittende ronde houten armstoelen
staan. De tafel is gedekt met een
mooi wit linnen tafellaken. Er staan
in kristallen schalen hele ongeschilde
ananassen met de hardgroene pluim' er
nog aan; in het midden bevindt zich
een enorme kristallen fruitschaal deels
met fruit, deels met chrysanthen ge
vuld. Verder zijn er meerdere kristal
len vazen op tafel neergezet: alle ge
vuld met chrysanten. Om de bor
den liggen slingers van groen waar
tussen hier en daar bloempjes. Op
de sierborden zijn de servetten in
kunstige vormen neergezet. Daarnaast
staan - naast blinkend bestek «fon
kelende kristallen glazen en feestelij
MEA VAN LANSCHOT heeft het
hare haast gedaan bij het pa
viljoen van de Verenigde Staten,
maar bij Tollens' monument wiegen
nog de gele langsteligen en langs de
Ahoy-hal vlamt nog even het rood
vayi de tulipa's. Het schema voor de
komende maanden ligt evenwel on
wrikbaar in de handen
dergenen, die de Floria
de in kleur moeten hou
den dan de azalea's,
daar de petunia's en pas
vooral op, dat de
dahlia's op tijd in de
grond komen.
CINDER het zware
boombestand naast
het park van Boymans
verloopt het seizoen wat
minder driftig daav
immers is de bijbelse
tuin ondergebracht in het
glazen huis der stilte.