i A. WILKING, GOES
V
erco
Plaats
zelf
het
U
Een sportieve opleiding
a
a
c
J
Hond-op-leeftijd wordt
vatbaar voor gezwellen
nieuws
Maak uw woning echt gezellig!
reis om de wereld
met de keukenpan
't
Staat in 't Zeeuwsch Dagblad
t
R
R
V
0
3
ZJCrijgt u ook dat
heerlijke verlangen naar
iets nieuws?
erco kan er aan
voldoen
ZEEUWSCH DAGBLAD
Pag, 6
Een pracht collectie
karpetten - alle maten eoeos
en jabo matten - bouclé en
jabo tapijt - Desso kleden -
slaapkamerk leedjes.
De mooiste colieetie
overgordijnen die n ooit zag.
De nieuwste
vitrages - stroken randgor-
dijnen, ook in terlenka.
Linoleum - Colovinyl - balatum - villzeil
Ronyfelt tapijt,
I
1
1
0
0
Kom vooruit g baj de MARECHAUSSEE
Kleuter verdronk
NIET BESMETTELIJK
SNELLE HULP
L KABOUTERS
Zeeuwsch Dagblad
snelle bezorging
Zaterdag 14 maart 1959
II ij geven u gaarne adviezen, en zijn mei onze voorraden, en
rakkennis gaarne tol uw dienst. KOMT l EENS KIJKEN'?
geen naden niet meer spijkeren, in diverse moderne tinten.
Komt eens kijken naar LL XAFLEX ZONK KRING. W ij hebben
ze in onze zaak hangen, in diverse maten en kleuren.
UW ZAAK IN DE KLOKSTRAAT
Sportief en veelzijdig is de opleiding van de Marechaussee. Naast de
eigenlijke politieopleiding leert men er chaufferen en motorrijden; er
wordt veel aan athletiek en judo gedaan. Bovendien behoren het bedienen
van radiozend-en ontvangapparatuur, verkeersdienst, wegaanduiding en
opsporingsleer - om slechts enkele te noemen - tot de vakken, welke
onderwezen worden. Men leert er nog veel meer, dat later bij het afwis
selend werk te pas kan komen. Er heerst een echte teamgeest bij de op
leiding en wat ook belangrijk is, men verdient al goed vanaf de eerste dag.
WILT U ER MEER VAN WETEN
Over salaris, sociale voorzieningen, be
vorderingsmogelijkheden enz., kunt u
nadere inlichtingen vragen bij de dichtst
bijzijnde brigadecommandant van de
Koninklijke Alarechaussee.
U kunt zich daar ook aanmelden
Wie schriftelijk gegevens wil hebben of
thuis inlichtingen wenst te ontvangen,
kan een briefkaart of de nevenstaande
coupon inzenden.
■ta'V
WAT ER VERLANGD WORDT
Niet jonger dan 18 jaar en niet ouder
dan 25 jaar. Tenminste 1.75 nu lang,
goede ogen (geen bril dragen), Neder
landse nationaliteit en ongehuwd.
AAN de afdeling Personeelspubliciteit,Grote Marktstraat 40, den Haag.
schriftelijk
Ik zou gaarne -
thuis
chaussee ontvangen.
-1) inlichtingen over de Koninklijke Mare-
Code HA 2008
NAAAl
ADRES
PLAATS
GEBOORTEDATUM
l) doorhalen wal mei gewenst wordt. Als brief verzenden.
2^0 mannetjewou jij koppig I
zijn? Ja zeker, een garnaal
heeft ook een hoofd." Door deze
dialoog, die ik enige dagen geleden
in een boek las werd mijn 'aandacht
ineens op dit voor de keuken zo
belangrijke schaaldiertje gebracht.
En al zien wij bij het eten dit hoofd
zeer zeker altijd over het hoofd
de rest van de garnaal kan voor tal
rijke gerechten belangrijke meta
morfosen ondergaan. Over enkele
hiervan wil ik het vandaag met U
hebben. Wij allen kennen de gar
naal met mayonaise, geserveerd met
toast en boter. Ook de garnaal in
een wit sausje en dan als scho
teltje is ons zeer bekend, minder
bekend is misschien wel een panne-
koek gemaakt van dit stuk „zeege-
neugte
Garnalen calypsokoek: benodigdhe
den: voor 4 personen: 2Vz ons gar
nalen, 1V2 ons taugee. 1 grote ui, IV2
eetlepel bamikruiden, een mespuntje
gemengde kruiden, 2 theelepels kerrie
poeder. een klein wolkje worcester-
saus. soyasaus en tomato ketchup,
een theelepel sambal en 1 volle eet
lepel gehakte peterselie.
Voor het beslag: 2 hele eieren,
eetlepel goed gevuld bloem en
plm. 1s liter melk met een tikkeltje
zout en een theelepel olie. Voor het
bakken rekent u 70 g margarine, of
plm. twee eetlepels olie.
We gaan beginnen en zetten de tau
gee in ruim water, waardoor alle groe
ne vliesjes naar boven komen drijven,
die we er afscheppen. Dan zetten we
de taugee in een vergiet en laten ze
goed uitlekken.
N'u laat u in een koekepan in 1/3
van de margarine de gesnipperde ui
goudgeel fruiten en doet er dan eerst
de garnalen en de taugee en vervol- J
gens alle andere ingrediënten bij. Zij 1
die erg van groen" houden fruiten,
met de ui, het wit met groen fijn.
fijn gesnipperd van een dun stokje j
prei mee.-
Deze garnalenmassa mag beslist
niet slobberig" zijn, anders mislukt
onze koek.
Hli/l' beslag hebben we tussendoor
op de bekende wijze gemaakt en
als de garnalenmassa iets is afge
koeld roeren we ze door ons beslag.
Laat nu de grootste helft van uw mar
garine goudbruin worden en deponeer
hierin de hele koek. De grote maat
koekepan is hier net goed voor. De
koek moet aan de onderkant goudbruin
bakken langzaam echter. intussen;
schudt ge geregeld uw pan heen en
weer. en met het pannekoekemes licht
u de buitenste randen op en laat door
het schuinhouden van de pan het voch-
tige gedeelte onder de koek lopen en
meebakken. Doe er telkens een stuk
margarine bij. net zolang totdat de bo
venkant wel nog smeuïg, maar beslist
niet meer vochtig is. Zij moet eruit
zien als een goed toebereid roerei!
U heeft natuurlijk al een grote .scho
tel warm gezet en hierop laat u de ca
lypsokoek glijden. Als de helft erop
ligt. klapt u er de andere helft over
heen!
Wilt ge bij dit welriekende gerecht
iets serveren probeer dan eens: gebak
ken kroepoek, pinda's, wat droogge-
kookte rijst met stukjes komkommer
eromheen gelegd en zoetzure augur
ken ofwel wat atjar uit een potje!
Geloof mij het is een bijzonder lek
ker maaltje.
Wilt ge iets anders verzinnen pro
beer dan dit eens:
Pilaff van garnalen ge hebt nodig,
voor 4 personen: 1 pak rijst, (waar
van ge niet alles gebruikt», voor de
saus, tomatenpurée met wat paprika
poeder, een ui. plm 6 takjes groen,
4 peentjes. 1 laurierblad met 1 kruid-,
nageltje, plm. h liter visbouillon ge
maakt van water en 1 pond stevige
witte vis. 2 ons garnalen. 70 g mar
garine en plm 1 gladafgestreken eetle
pel bloem.
Ziezo, we zetten allereerst plm. 3 ons
rijst op. die we droog laten koken. Nu
zetten we in iets minder dan liter
water op: de takjes gewassen groen,
de gewassen en in plakken gesneden
peentjes met de ui. waarop u het lau
rierblad door middel van het kruidna-
geltje vastprikt. Dit vocht laat u aan
de kook komen en daarna plm. 20 mi
nuten zachtjes trekken. Als het geur
begint te verspreiden, doet u er de vis
in en laat plm. 810 minuten mee
trekken. De vis moet wel gaar, mgar
toch -nog een echte beet hebben. Zie
zo. we kunnen beginnen. Giet uw vis-
vocht door het vergiet maar vang elke
druppel op! De vis hebt ge er met een
schuimspaan voorzichtig uitgeschept
even op een bord gelegd. Laat de van
graat ontdane vis rusten en intussen
moet de boter in een pannetje licht
bruin worden. Roer er dan de bloem
goed doorheen en als u een gladde
massa hebt, verkregen roert u er een
eetlepel tomatenpurée met een volle
theelepel paprikapoeder en voor de
liefhebbers peper of cayennepeper
(voorzichtig hiermee') bij.
TAAN verlengt u die saus met het
U kookvocht en als u een mooi ge
bonden saus hebt gemaakt laat u ze
plm. 5 minuten doorkoken. Af en toe
roeren. Nu komt de rijst aan de beurt,
die natuurlijk gaar. en mooi droog-
gekookt is. Druk hem in een met olie
ingesmeerde aluminium ,,krans"vorm
en houd dit geheel boven hete stoom
warm. Dan stort u die krans op een
warme schaal. Ziezo we zijn- er, de
garnalen roert u door de zeer hete
saus en laat ze in een paar minuten
tijd zeer heet worden, dan komen de
stukken vis erbij en dit geheel giet
ge in de open holte in het midden van
UW rijstkrans. Het te veel" geeft u
«r-Aap-art bij. Garneer de bovenkant
van de rijst met wat gehakte peter
selie en hardgekookte en in partjes
gesneden eieren. Pas bij garnalen op
met het zouten!
Zie zo. dit is het
Smakelijk eten!
voor vandaag,
MICKY WOODHOUSE
HARLINGEN De driejarige Koos de
Hoo is bij het spelen op het terrein dan
een houthandel te Harlingen in een put
met regenwater gevallen en verdronken.
Toen men naar hem ging zoeken vond
de vader het mutsje van de jongen bij
de put. De politie -heeft het lijkje opge-
dregd. 1
EVENALS bij de mens
komt ook bij de hond
de ouderdom met ge
breken. Het zijn meest
al chronische kwaaltjes die zich
langzaam maar zeker meester
maken van het dier. Maanden,
soms wel jarenlang, blijven die
kwaaltjes onopgemerkt tot ze
op een gegeven ogenblik door
de eigenaar worden ontdekt.
Soms is er Sprake van een chro
nische nierontsteking, een af
wijking van de ruggewervels,
een baarmoederontsteking of
een hartaandoening. Maar het
allermeeste zien we toch dat
oudere honden gaan lijden aan
gezwellen.
Een gezwel, ook wel tumor ge-
noemd. is een woekering van li
chaamscellen die zich van alle na-;
tuurlijke wetten betreffende groei. I
stofwisseling etc. niet veel aantrekt
en maar willekeurig doorgroeit. Hier
bij drukt het al het omringende weef
sel weg of, wat nog veel erger is, het;
groeit dwars door weefsels en orga
nen heen. In principe kunnen gezwel
len op de meest verschillende plaat
sen van het lichaam ontstaan: het j
blijkt echter dat bepaalde weefsels de
voorkeur genieten, zoals het melk-
klierweefsel bij de teef, terwijl we ze.
op andere plaatsen, bijvoorbeeld in
het zenuwweefsel haast nooit vinden.,
TK HEB tot nu toe alleen over oude
A honden gesproken, maar ook bij
jonge honden vinden we al een enke
le keer gezwellen. We treffen ze in,
't algemeen niet voor het vierde le-
vensjaar aan. maar naarmate de die
ren ouder worden neemt de ,.vat-;
baarheid" toe en bij de leeftijd van
tien jaar is het een algemeen voor
komende aandoening geworden. Jaar
lijks worden er in ons landje dan ook:
honderden dieren aan dit lijden ge
holpen.
\/JNDT de eigenaar een tumor bij zijn
viervoeter, dan maakt hij zich
meestal erg bang. Talrijke vragen ko
men in hem op waarvan de belang
rijkste zijn of zijn trouwe makker
nu ten dode is opgeschreven en of
het besmettelijk is voor dt omgeving.
Nu. wat dit laatste betreft kunnen we
kort zijn: ondanks talrijke onderzoe
kingen is nooit gebleken dat gezwel
len van dier op mens kunnen over
gaan. Wij zijn dus gerechtigd deze
vraag met een geruststellend ..neon"
te beantwoorden.
Wel is gebleken dat bij muizen ex-,
perimenteel opgewekte tumoren over-;
gebracht kunnen worden op andere
;bf> asft-jv f? -,;V iiisi t.h J (;>A rt
Want niet voor niets zijn de
etalages vergroot
Wij willen U de mooiste
Collecties tonen ooit
door ons samengesteld.
MANTELS
JAPONNEN
MANTELPAKJES
ROKJES - BLOUSES
BONNETRIE
Komt- naar
muizen. Ook zijn er bij de hond goed-,
aardige gezwellen bekend die door
een virus veroorzaakt worden en dus
besmettelijk zijn, maar alléén voor
honden! Wij mensen hoeven dus be
slist niet bang te zijn als we in aan
raking komen met honden die aan
tumoren lijden.
j\/l OEILIJKER is het te voorspellen j j
iVl wat het uiteindelijk lot van de I
patiënt zal zijn. Dat is van verschil- 1
lende factoren afhankelijk. Allereerst
is de aard van de tumor van belang,
namelijk of hij goedaardig of kwaad
aardig van karakter is. Daarnaast is
de ernst van het lijden in hoge mate
afhankelijk van de plaats waar de'
tumor gezeteld is. Het is een groot
verschil of hij oppervlakkig in de huid.
zit of in een belangrijk orgaan. Ge-1
zwellen van het ruggemerg bijvoor-,
beeld hebben, als zijn ze misschien,
goedaardig, toch onherstelbare gevol
gen. Tbn slotte moei men ook de al
gemene toestand van het dier in aan-;
merking nemen. Een hond die, afge
zien van het lijden, een goede ge-|
zondheid geniet zal een operatie be
ter kunnen doorstaan dan een patiënt'
die erg verzwakt is of daarnaast een:
andere ziekte onder de leden heeft.
UIT een en ander blijkt wel van hoe
veel belang het is om met derge
lijke patiënten bijtijds naar de 'i:e-
renarts te gaan. Indien er nog een
mogelijkheid is om het dier te hel
pen zal hij niet lang aarzelen en het
gezwel operatief wegnemen. Was het
goedaardig dan is er een grote kans
dat het dier er voorgoed van verlost
is. Als het daarentegen kwaadaardig
van karakter was dan komt het meest
al weer terug, hoewel het ook dan
«oms nog jaren wegblijft.
GOES - Lange Vorststraat 80-82
Schitterende collectie
koekoekklokken in alle
kleuren, D. Lievense, Lan
ge Vorststraat 87, Goes.
Te koop gevraagd: oude
boeken en prenten van Zee
land. Boekh. Van Ben them
en Jutting, Lange Delft 64.'
Middelburg.
Algemeen handelsbureau
C. J. Huissoon - Kapelle, van
der Biltlaan 1 - Telef. 294
(01102). Inrichting, controle
en bijhouden boekhouding.
Behandeling Belastingzaken.
Incasso's en informaties.
Te koop fijne en grove j
granen en zaden, depót D.
J. v. d. Have. p.a. Jac.
Arendse, Middelburgsestr.
13. Souburg, tel. 01183-246.
Te koop vroege en late
pootaardappelen. Jac.
Arendse. Middelburgsestr.
1 13, Tel. 01183-246. Souburg.
Overgangsleeftijd? Mi
graine? Ongezonde teint?
Jeugdpuistjes? Verstopping?
Vetzucht? Nattermann's
Bloedzuiverende thee no. 8
helpt! Groot pak 1,85 bij
l'elke drogist.
Te koop gevraagd dub
bel wandige kookketel. In
houd 100-150 1. Aanbie
dingen nummer 170, kant.
Zeeuwsch Dagblad, Middel-i
burg, Korte Delft 50.
Ongelooflijk die Ahoy'-
Polis Ziekenhuisverzekering
aangepast aan de tijdsom
standigheden, voor alle leef
tijden ongeacht gezondheids
toestand. Op verzoek wordt
U bezocht zonder enige ver
plichting Uwerzijds. Stich
ting A.Z.R. Rotterdam. In
spectie voor Zeeland G. H.
Vijgeboom Jr., Cadzand, Te
lefoon 01179-268.
Antieke meubelen te
koop gevr., o.a. kabinetten,
gebogen bureaus, kisten, ta
fels e.d. Kan ook ingeruild
worden voor nieuwe meu
belen. A. J. v. d. Sanden,
Wouwsestraat 12, Bergen op
Zoom, Telef. 01640—4561.
Voor rijbewijs A motor,
BE luxe auto, CE/DE
vrachtwagen, naar autorij
school van Zweeden, erk.
en gedipl. F.N.O.P. Thuis-
geh. en gebr., telefoon 370.
Domburg.
Zoekt u gezelligheid en
plezier? Drink bij Chcr
Gonny dan uw bier. Nieu-,
wendijk 5 - Vlissingen.
Ons uiterst modern les
materiaal voor opleiding rij
bewijs B-E bestaat uit wa
gens van de merken Opel,
Ford-Taunus, Fiat 1100 en
Volkswagen. - Autorijschool
Jasperse, Nwe. Vlissingse-
weg' 366, Middelburg, telef. I
011803387. Erkend en ge-j
dipl. door F.N.O.P.
Beter stencil werk met
vlottere tekeningen levert I
stenciliririchting J. A. West-I
strate, Rouaanse Kaai 21,
tel. 2453, Middelburg.
-K- Ruime keuze Bazuin-
beeldjes, klokvazen, kettin
gen en gewichten, schuil
platen, jaargetijden, kap- "I ¥1
stoelen enz. Tevens beslag i JUI
voor kasten en kabinetten
in de oude vormen. Firma
J. Maljers, Kotre Noordstr.
38. Middelburg.
Elke dag weer grijpen duizenden
handen naar de krant, die haar lezers
iets te vertellen heeft.
Wat is er voor nieuws in de wereld en
vóór alles in de streek, waar ze zo
nauw hij betrokken zijn 'I
De belangstelling voor nieuws is on
uitputtelijk en de verstandige zaken
man maakt daar gebruik van. Hij
brengt nieuws middels zijn adverten
ties en profiteert daardoor mede van
een sterk geïnteresseerde lezerskring.
W ant al die duizenden streekgenoten
weten het immers allang
de Zeeuwse krant
met de vroege en