i A. WILKING, GOES V erco Plaats zelf het U Een sportieve opleiding a a c J Hond-op-leeftijd wordt vatbaar voor gezwellen nieuws Maak uw woning echt gezellig! reis om de wereld met de keukenpan 't Staat in 't Zeeuwsch Dagblad t R R V 0 3 ZJCrijgt u ook dat heerlijke verlangen naar iets nieuws? erco kan er aan voldoen ZEEUWSCH DAGBLAD Pag, 6 Een pracht collectie karpetten - alle maten eoeos en jabo matten - bouclé en jabo tapijt - Desso kleden - slaapkamerk leedjes. De mooiste colieetie overgordijnen die n ooit zag. De nieuwste vitrages - stroken randgor- dijnen, ook in terlenka. Linoleum - Colovinyl - balatum - villzeil Ronyfelt tapijt, I 1 1 0 0 Kom vooruit g baj de MARECHAUSSEE Kleuter verdronk NIET BESMETTELIJK SNELLE HULP L KABOUTERS Zeeuwsch Dagblad snelle bezorging Zaterdag 14 maart 1959 II ij geven u gaarne adviezen, en zijn mei onze voorraden, en rakkennis gaarne tol uw dienst. KOMT l EENS KIJKEN'? geen naden niet meer spijkeren, in diverse moderne tinten. Komt eens kijken naar LL XAFLEX ZONK KRING. W ij hebben ze in onze zaak hangen, in diverse maten en kleuren. UW ZAAK IN DE KLOKSTRAAT Sportief en veelzijdig is de opleiding van de Marechaussee. Naast de eigenlijke politieopleiding leert men er chaufferen en motorrijden; er wordt veel aan athletiek en judo gedaan. Bovendien behoren het bedienen van radiozend-en ontvangapparatuur, verkeersdienst, wegaanduiding en opsporingsleer - om slechts enkele te noemen - tot de vakken, welke onderwezen worden. Men leert er nog veel meer, dat later bij het afwis selend werk te pas kan komen. Er heerst een echte teamgeest bij de op leiding en wat ook belangrijk is, men verdient al goed vanaf de eerste dag. WILT U ER MEER VAN WETEN Over salaris, sociale voorzieningen, be vorderingsmogelijkheden enz., kunt u nadere inlichtingen vragen bij de dichtst bijzijnde brigadecommandant van de Koninklijke Alarechaussee. U kunt zich daar ook aanmelden Wie schriftelijk gegevens wil hebben of thuis inlichtingen wenst te ontvangen, kan een briefkaart of de nevenstaande coupon inzenden. ■ta'V WAT ER VERLANGD WORDT Niet jonger dan 18 jaar en niet ouder dan 25 jaar. Tenminste 1.75 nu lang, goede ogen (geen bril dragen), Neder landse nationaliteit en ongehuwd. AAN de afdeling Personeelspubliciteit,Grote Marktstraat 40, den Haag. schriftelijk Ik zou gaarne - thuis chaussee ontvangen. -1) inlichtingen over de Koninklijke Mare- Code HA 2008 NAAAl ADRES PLAATS GEBOORTEDATUM l) doorhalen wal mei gewenst wordt. Als brief verzenden. 2^0 mannetjewou jij koppig I zijn? Ja zeker, een garnaal heeft ook een hoofd." Door deze dialoog, die ik enige dagen geleden in een boek las werd mijn 'aandacht ineens op dit voor de keuken zo belangrijke schaaldiertje gebracht. En al zien wij bij het eten dit hoofd zeer zeker altijd over het hoofd de rest van de garnaal kan voor tal rijke gerechten belangrijke meta morfosen ondergaan. Over enkele hiervan wil ik het vandaag met U hebben. Wij allen kennen de gar naal met mayonaise, geserveerd met toast en boter. Ook de garnaal in een wit sausje en dan als scho teltje is ons zeer bekend, minder bekend is misschien wel een panne- koek gemaakt van dit stuk „zeege- neugte Garnalen calypsokoek: benodigdhe den: voor 4 personen: 2Vz ons gar nalen, 1V2 ons taugee. 1 grote ui, IV2 eetlepel bamikruiden, een mespuntje gemengde kruiden, 2 theelepels kerrie poeder. een klein wolkje worcester- saus. soyasaus en tomato ketchup, een theelepel sambal en 1 volle eet lepel gehakte peterselie. Voor het beslag: 2 hele eieren, eetlepel goed gevuld bloem en plm. 1s liter melk met een tikkeltje zout en een theelepel olie. Voor het bakken rekent u 70 g margarine, of plm. twee eetlepels olie. We gaan beginnen en zetten de tau gee in ruim water, waardoor alle groe ne vliesjes naar boven komen drijven, die we er afscheppen. Dan zetten we de taugee in een vergiet en laten ze goed uitlekken. N'u laat u in een koekepan in 1/3 van de margarine de gesnipperde ui goudgeel fruiten en doet er dan eerst de garnalen en de taugee en vervol- J gens alle andere ingrediënten bij. Zij 1 die erg van groen" houden fruiten, met de ui, het wit met groen fijn. fijn gesnipperd van een dun stokje j prei mee.- Deze garnalenmassa mag beslist niet slobberig" zijn, anders mislukt onze koek. Hli/l' beslag hebben we tussendoor op de bekende wijze gemaakt en als de garnalenmassa iets is afge koeld roeren we ze door ons beslag. Laat nu de grootste helft van uw mar garine goudbruin worden en deponeer hierin de hele koek. De grote maat koekepan is hier net goed voor. De koek moet aan de onderkant goudbruin bakken langzaam echter. intussen; schudt ge geregeld uw pan heen en weer. en met het pannekoekemes licht u de buitenste randen op en laat door het schuinhouden van de pan het voch- tige gedeelte onder de koek lopen en meebakken. Doe er telkens een stuk margarine bij. net zolang totdat de bo venkant wel nog smeuïg, maar beslist niet meer vochtig is. Zij moet eruit zien als een goed toebereid roerei! U heeft natuurlijk al een grote .scho tel warm gezet en hierop laat u de ca lypsokoek glijden. Als de helft erop ligt. klapt u er de andere helft over heen! Wilt ge bij dit welriekende gerecht iets serveren probeer dan eens: gebak ken kroepoek, pinda's, wat droogge- kookte rijst met stukjes komkommer eromheen gelegd en zoetzure augur ken ofwel wat atjar uit een potje! Geloof mij het is een bijzonder lek ker maaltje. Wilt ge iets anders verzinnen pro beer dan dit eens: Pilaff van garnalen ge hebt nodig, voor 4 personen: 1 pak rijst, (waar van ge niet alles gebruikt», voor de saus, tomatenpurée met wat paprika poeder, een ui. plm 6 takjes groen, 4 peentjes. 1 laurierblad met 1 kruid-, nageltje, plm. h liter visbouillon ge maakt van water en 1 pond stevige witte vis. 2 ons garnalen. 70 g mar garine en plm 1 gladafgestreken eetle pel bloem. Ziezo, we zetten allereerst plm. 3 ons rijst op. die we droog laten koken. Nu zetten we in iets minder dan liter water op: de takjes gewassen groen, de gewassen en in plakken gesneden peentjes met de ui. waarop u het lau rierblad door middel van het kruidna- geltje vastprikt. Dit vocht laat u aan de kook komen en daarna plm. 20 mi nuten zachtjes trekken. Als het geur begint te verspreiden, doet u er de vis in en laat plm. 810 minuten mee trekken. De vis moet wel gaar, mgar toch -nog een echte beet hebben. Zie zo. we kunnen beginnen. Giet uw vis- vocht door het vergiet maar vang elke druppel op! De vis hebt ge er met een schuimspaan voorzichtig uitgeschept even op een bord gelegd. Laat de van graat ontdane vis rusten en intussen moet de boter in een pannetje licht bruin worden. Roer er dan de bloem goed doorheen en als u een gladde massa hebt, verkregen roert u er een eetlepel tomatenpurée met een volle theelepel paprikapoeder en voor de liefhebbers peper of cayennepeper (voorzichtig hiermee') bij. TAAN verlengt u die saus met het U kookvocht en als u een mooi ge bonden saus hebt gemaakt laat u ze plm. 5 minuten doorkoken. Af en toe roeren. Nu komt de rijst aan de beurt, die natuurlijk gaar. en mooi droog- gekookt is. Druk hem in een met olie ingesmeerde aluminium ,,krans"vorm en houd dit geheel boven hete stoom warm. Dan stort u die krans op een warme schaal. Ziezo we zijn- er, de garnalen roert u door de zeer hete saus en laat ze in een paar minuten tijd zeer heet worden, dan komen de stukken vis erbij en dit geheel giet ge in de open holte in het midden van UW rijstkrans. Het te veel" geeft u «r-Aap-art bij. Garneer de bovenkant van de rijst met wat gehakte peter selie en hardgekookte en in partjes gesneden eieren. Pas bij garnalen op met het zouten! Zie zo. dit is het Smakelijk eten! voor vandaag, MICKY WOODHOUSE HARLINGEN De driejarige Koos de Hoo is bij het spelen op het terrein dan een houthandel te Harlingen in een put met regenwater gevallen en verdronken. Toen men naar hem ging zoeken vond de vader het mutsje van de jongen bij de put. De politie -heeft het lijkje opge- dregd. 1 EVENALS bij de mens komt ook bij de hond de ouderdom met ge breken. Het zijn meest al chronische kwaaltjes die zich langzaam maar zeker meester maken van het dier. Maanden, soms wel jarenlang, blijven die kwaaltjes onopgemerkt tot ze op een gegeven ogenblik door de eigenaar worden ontdekt. Soms is er Sprake van een chro nische nierontsteking, een af wijking van de ruggewervels, een baarmoederontsteking of een hartaandoening. Maar het allermeeste zien we toch dat oudere honden gaan lijden aan gezwellen. Een gezwel, ook wel tumor ge- noemd. is een woekering van li chaamscellen die zich van alle na-; tuurlijke wetten betreffende groei. I stofwisseling etc. niet veel aantrekt en maar willekeurig doorgroeit. Hier bij drukt het al het omringende weef sel weg of, wat nog veel erger is, het; groeit dwars door weefsels en orga nen heen. In principe kunnen gezwel len op de meest verschillende plaat sen van het lichaam ontstaan: het j blijkt echter dat bepaalde weefsels de voorkeur genieten, zoals het melk- klierweefsel bij de teef, terwijl we ze. op andere plaatsen, bijvoorbeeld in het zenuwweefsel haast nooit vinden., TK HEB tot nu toe alleen over oude A honden gesproken, maar ook bij jonge honden vinden we al een enke le keer gezwellen. We treffen ze in, 't algemeen niet voor het vierde le- vensjaar aan. maar naarmate de die ren ouder worden neemt de ,.vat-; baarheid" toe en bij de leeftijd van tien jaar is het een algemeen voor komende aandoening geworden. Jaar lijks worden er in ons landje dan ook: honderden dieren aan dit lijden ge holpen. \/JNDT de eigenaar een tumor bij zijn viervoeter, dan maakt hij zich meestal erg bang. Talrijke vragen ko men in hem op waarvan de belang rijkste zijn of zijn trouwe makker nu ten dode is opgeschreven en of het besmettelijk is voor dt omgeving. Nu. wat dit laatste betreft kunnen we kort zijn: ondanks talrijke onderzoe kingen is nooit gebleken dat gezwel len van dier op mens kunnen over gaan. Wij zijn dus gerechtigd deze vraag met een geruststellend ..neon" te beantwoorden. Wel is gebleken dat bij muizen ex-, perimenteel opgewekte tumoren over-; gebracht kunnen worden op andere ;bf> asft-jv f? -,;V iiisi t.h J (;>A rt Want niet voor niets zijn de etalages vergroot Wij willen U de mooiste Collecties tonen ooit door ons samengesteld. MANTELS JAPONNEN MANTELPAKJES ROKJES - BLOUSES BONNETRIE Komt- naar muizen. Ook zijn er bij de hond goed-, aardige gezwellen bekend die door een virus veroorzaakt worden en dus besmettelijk zijn, maar alléén voor honden! Wij mensen hoeven dus be slist niet bang te zijn als we in aan raking komen met honden die aan tumoren lijden. j\/l OEILIJKER is het te voorspellen j j iVl wat het uiteindelijk lot van de I patiënt zal zijn. Dat is van verschil- 1 lende factoren afhankelijk. Allereerst is de aard van de tumor van belang, namelijk of hij goedaardig of kwaad aardig van karakter is. Daarnaast is de ernst van het lijden in hoge mate afhankelijk van de plaats waar de' tumor gezeteld is. Het is een groot verschil of hij oppervlakkig in de huid. zit of in een belangrijk orgaan. Ge-1 zwellen van het ruggemerg bijvoor-, beeld hebben, als zijn ze misschien, goedaardig, toch onherstelbare gevol gen. Tbn slotte moei men ook de al gemene toestand van het dier in aan-; merking nemen. Een hond die, afge zien van het lijden, een goede ge-| zondheid geniet zal een operatie be ter kunnen doorstaan dan een patiënt' die erg verzwakt is of daarnaast een: andere ziekte onder de leden heeft. UIT een en ander blijkt wel van hoe veel belang het is om met derge lijke patiënten bijtijds naar de 'i:e- renarts te gaan. Indien er nog een mogelijkheid is om het dier te hel pen zal hij niet lang aarzelen en het gezwel operatief wegnemen. Was het goedaardig dan is er een grote kans dat het dier er voorgoed van verlost is. Als het daarentegen kwaadaardig van karakter was dan komt het meest al weer terug, hoewel het ook dan «oms nog jaren wegblijft. GOES - Lange Vorststraat 80-82 Schitterende collectie koekoekklokken in alle kleuren, D. Lievense, Lan ge Vorststraat 87, Goes. Te koop gevraagd: oude boeken en prenten van Zee land. Boekh. Van Ben them en Jutting, Lange Delft 64.' Middelburg. Algemeen handelsbureau C. J. Huissoon - Kapelle, van der Biltlaan 1 - Telef. 294 (01102). Inrichting, controle en bijhouden boekhouding. Behandeling Belastingzaken. Incasso's en informaties. Te koop fijne en grove j granen en zaden, depót D. J. v. d. Have. p.a. Jac. Arendse, Middelburgsestr. 13. Souburg, tel. 01183-246. Te koop vroege en late pootaardappelen. Jac. Arendse. Middelburgsestr. 1 13, Tel. 01183-246. Souburg. Overgangsleeftijd? Mi graine? Ongezonde teint? Jeugdpuistjes? Verstopping? Vetzucht? Nattermann's Bloedzuiverende thee no. 8 helpt! Groot pak 1,85 bij l'elke drogist. Te koop gevraagd dub bel wandige kookketel. In houd 100-150 1. Aanbie dingen nummer 170, kant. Zeeuwsch Dagblad, Middel-i burg, Korte Delft 50. Ongelooflijk die Ahoy'- Polis Ziekenhuisverzekering aangepast aan de tijdsom standigheden, voor alle leef tijden ongeacht gezondheids toestand. Op verzoek wordt U bezocht zonder enige ver plichting Uwerzijds. Stich ting A.Z.R. Rotterdam. In spectie voor Zeeland G. H. Vijgeboom Jr., Cadzand, Te lefoon 01179-268. Antieke meubelen te koop gevr., o.a. kabinetten, gebogen bureaus, kisten, ta fels e.d. Kan ook ingeruild worden voor nieuwe meu belen. A. J. v. d. Sanden, Wouwsestraat 12, Bergen op Zoom, Telef. 01640—4561. Voor rijbewijs A motor, BE luxe auto, CE/DE vrachtwagen, naar autorij school van Zweeden, erk. en gedipl. F.N.O.P. Thuis- geh. en gebr., telefoon 370. Domburg. Zoekt u gezelligheid en plezier? Drink bij Chcr Gonny dan uw bier. Nieu-, wendijk 5 - Vlissingen. Ons uiterst modern les materiaal voor opleiding rij bewijs B-E bestaat uit wa gens van de merken Opel, Ford-Taunus, Fiat 1100 en Volkswagen. - Autorijschool Jasperse, Nwe. Vlissingse- weg' 366, Middelburg, telef. I 011803387. Erkend en ge-j dipl. door F.N.O.P. Beter stencil werk met vlottere tekeningen levert I stenciliririchting J. A. West-I strate, Rouaanse Kaai 21, tel. 2453, Middelburg. -K- Ruime keuze Bazuin- beeldjes, klokvazen, kettin gen en gewichten, schuil platen, jaargetijden, kap- "I ¥1 stoelen enz. Tevens beslag i JUI voor kasten en kabinetten in de oude vormen. Firma J. Maljers, Kotre Noordstr. 38. Middelburg. Elke dag weer grijpen duizenden handen naar de krant, die haar lezers iets te vertellen heeft. Wat is er voor nieuws in de wereld en vóór alles in de streek, waar ze zo nauw hij betrokken zijn 'I De belangstelling voor nieuws is on uitputtelijk en de verstandige zaken man maakt daar gebruik van. Hij brengt nieuws middels zijn adverten ties en profiteert daardoor mede van een sterk geïnteresseerde lezerskring. W ant al die duizenden streekgenoten weten het immers allang de Zeeuwse krant met de vroege en

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Dagblad | 1959 | | pagina 6