VAN VROUWEN „SCHEIDSVROUW en BINNENHUIS-ARCHITECTE". VLEES? Hoe kleden we onze peuters? Angel face Crème Puff De meeste Vrouwen fraUooH uüh de week Parfumerie YAH BIEMEH EET U VANDAAG Bereidt het dan goed. Een plaatje en een praatje over Over gemakzucht en ijdelheid. AlleA.te.i ojj M yeM&d Van de week heb ik een brief 'ontvangen, die mij tot taak gaf „scheidsrechter" te zijn in een geschil tussen verloofden, die haast gaan trouwen. Haastig vertel ik er bij, dat ge dat geschil niet te tragisch moet opvatten. Doch voor ik aan het „scheidsrech ten" ging in mijn gedachten, heb ik eerst naar mijn woordenboek gegre pen, want er werd zo'n ernstig beroep op me gedaan, dat ik wel voelde dat ik voor „scheidsrechter" zou moeten spelen. Maar dat woord „scheidsrech ter" zinde me niet erg en is natuur lijk in mijn geval onjuist, daar ik steeds probeer dóór en dóór „vrouwe lijk" te zijn. Laat nu echter mijn ge trouwe woordenboek direct onder „scheidsrechter" het woord „Scheids vrouw" geven. Het is dus gewettigd als ik de functie aanvaard, want het schijnt meer voor te komen, anders zou „Koenen" het woord niet geven. Ja, nu geef ik zo'n lange inleiding omdat ik me niet op mijn gemak voel in mijn functie als „scheidsvrouw". Stel eens, dat mijn advies niet goed werkt..Wat zullen de gevolgen zijn? Ik moet er niet aan denken! Nu dan, de vrouwelijke helft van 't verloofde paar, dat binnenkort een „aardig huisje krijgt", schreef me, dat zij en haar verloofde het niet eens zijn, omtrent de keuze der meubilering. De huisvrouw in spé, wilde een slaapka merameublement, een huiskamer ameublement met nog een paar fau teuils er bij voor een apart zitje en in het kamertje, dat ze nog over had den een logeerkamer-ameublement. Dat is nogal wat, zult ge zeggen. Dat zal wat kosten. Nu ja.volgens de jongedame, kunnen ze dat wel kopen, als ze dan maar alles een beetje een voudig uitzoeken. Maar de toekomstige echtgenoot wil liever die logeerkamer nog niet inrichten, ook al omdat de noodzaak daarvoor niet zo groot is en in de huiskamer een heel mooi ameu blement, zoals die tegenwoordig te koop zijn. Een tafel, vier stoelen en twee daarbij passende fauteuils. Als ze zo doen, zijn ze in staat een echt fijn slaapkamer- en een best huis kamer-ameublement te kopen. En daar moet ik nu raad in geven. Wat een verantwoording! Van nature sta ik altijd aan de kant van de vrouw, maar nu loop ik over naar de man- nenkant. Die heeft het wel bij het rechte eind. Als men over genoeg geld en ruimte in het nieuwe huis beschik ken kan, ja, dan voel ik er ook voor om daarvoor de passende ameuble menten te kopen. Maar indien er toch Ingezonden Mededeling (adv.) zijn te goed van vertrouwen en daarom komen zij soms met dingen thuis, die zij helemaal niet bedoelden. Honderdduizenden huisvrouwen geven aan MAÏZENA DURYEA de voorkeur. Allemaal vragen zij hun winke lier dit wereldmerk, maar niet allemaal letten op wat ze krijgen. En toch is dat nodig. Er op toezien dat de naam DURYEA op 't pak staat. Want dat is de garantie van het originele product en voor een volledig slagen bij het bereiden en binden van groenten, van saus en soep. Met die naam DURYEA valt oj staat het hele resultaat wel gerekend moet worden (en wie moet dat niet tegenwoordig?), die doet verstandig zich wat te beperken in de aankopen; maar wat men koopt, dat men daarvoor ook het best mogelijke uitzoekt. Eoopt men, om toch vooral maar overal wat te hebben, iets van mindere kwaliteit, dan krijgt men daar toch op den duur spijt van, want veel eerder dan men verwacht, moet weer tot vernieuwing worden overgegaan en bovendien, komt het goedkopere niet alleen daaruit voort, dat men wat mindere kwaliteit hout of bekleding heeft voor zijn geld, doch ook de af werking is dan meestal veel minder en niet zo aesthetisch verantwoord. Het kan dan best gebeuren, dat op eens de ogen daarvoor open gaan en dat men dan van zijn eigen meubeltjes schoon genoeg krijgt. Dat is lang niet leuk. Daarom een goed slaapkamer ameublement en een goed huiskamer ameublement, waarbij tegenwoordig de twee armstoelen een andere uitvoe ring hebben gekregen, zodat het een paar fijne fauteuils zijn, waarvan men met een enkel klein tafeltje er bij een aardig apart zitje kan vormen. Wat heeft men er aan om een kamer vol te proppen, enkel maar omdat het, nu ja, zo horen zou. De aanstaande echtgenoot heeft ge lijk, als hij liever wat minder, maar dan van bovensbeste kwaliteit heeft. Iets moois verveelt nooit. En denk eens verder door, aanstaande huisvrouw en die anderen, die misschien ook gauw een huisje zullen krijgen om in te richten, als het na verloop van tijd mogelijk is, dat er een ruimer huis te krijgen is, en ge maakt het financieel wel zo goed, dat er weieens wat bij gekocht kan worden, wel hebt ge dan uw meubelen van nu ja, wat minder kwaliteit en minder mooie vormen? Wat baat het dan, als ge er wat moois bij kunt kopen? Het zal niet bij elkaar passen immers! Het „oude boeltje" zal met iets, dat werkelijk mooi. is er bij, er nog schameler uitzien. Zodoende is het plezier van de nieuwkoop ook al weg. Maar koopt ge ineens iets moois, waardoor dan wat andere verlangens enkel maar verlangens moeten blijven voor het ogenblik, wel dan kunt ge altijd er wat bijkopen en toch een goed geheel houden. Dat is een wijsheid, die onze degelijke, oudere geslachten ook altijd in toepassing brachten. En wat was het bij die oudjes vaak mooi en gezellig in huis. Nu hoeven wij die oude spullen niet aan te schaffen, maar wel een keuze maken, zo goed als onze portemonnaie maar toelaat. De oude wijsheid: „Niet het vele is goed, maar het goede is veel!" geldt ook voor de inrichting van onze huizen. Nog eens, het spijt me, dat ik het niet met het vrouwelijk deel van het verloofde span eens ben, maar laat ik nu toch ook eens een keer een goede beurt maken bij het „manvolk". Jam mer dat de briefschrijfster niet in Goes woont, anders ging ik na Juni eens aan de wandel langs het nieuw inge richte huis, om te zien of de „wijze raad" van Maja geholpen heeft, intus sen veel geluk gewenst aan dat jonge paar en aan de anderen, die ook in een niet te ver verschiet een huis krij gen toegewezen. Maja. EEN OORKECTIE. Als een van je goede vriendinnen je zo maar zegt: „Jjj hoeft me niets meer te vertellen, want ik geloof er niets van", dan krijg je een raar ge voel van binnen. Ik schijn ook wel vreemd gekeken te hebben, en nog wel vreemder toen ze verzekerde, dat ik zelf de oorzaak was, dat niemand me zou geloven, daar ik immers zelf in het Zeeuwsch Weekend geschreven heb, dat ik „geen waarheidslievend mens ben." „Onmogelijk", verklaarde ik, waarop ze het laatste nummer van ons weekend van mijn tafel haalde en me onder de neus duwde het artikel „De Zeeuwse dracht opnieuw in 't centrum van de belangstelling". Daar staat dan werkelijk: „Doch ik ben heus geen waarheidslievend mens". Och lieve mensen, neem nu maar van me aan, dat dit een boze drukfout is, waardoor ik zo te 'kijk kwam te staan en dat ge moet lezen, dat ik „een waarheidlie vend mens ben". Ik ben heus geen jokkebrok. Zo'n zetter toch! Maar ik heb het hem al vergeven, want ik weet wel, wat er soms gejacht moet wor den. Maja. Ingezonden Mededeling (Adv.) heelt het KLOKSTRAAT 4 - GOES EEN vleesgerecht komt tegenwoor dig bij de meesten slechts weinig op tafel. Het is daarom zaak de keren dat er vlees voor de warme maaltijd wordt gegeven, aan de berei ding de uiterste zorg en vooral ook de benodigde tijd te geven. Of U nu duur, dan wel goedkoop vlees neemt, het kan altijd smakelijk zijn. De meest gebruikelijke bereidingswij zen zijn bakken en stoven. Met bakken bedoelen we hier het be reiden van vlees in een betrekkelijk kleine hoeveelheiw vet en zonder toe voeging van water. Met stoven bedoelen we het bruin bak ken in vet en daarna gaar maken in de jus. De malsheid van het vlees bepaalt de bereidingswijze. Zo zullen taaie vleessoor ten, zoals de veel gebruikte spieren van schouder en borst slechts door lang ver warmen, door stoven of koken gaar en zacht woorden, terwijl biefstuk en gepa neerde oesters alleen tot hun recht ko men wanneer zij gebakken worden. Bakken is dus vooral geschikt voor mals vlees: 1. biefstuk, oesters, carbonaden en malse lappen van de achterbout; 2. gemalen vlees: gehakt, saucijsjes, rolpens; 3. lever. Stoven wordt toegepast op vlees, dat een verhitting van langer dan een half uur behoeft om goed zacht en smakelijk te worden, dus minder malse lappen. Overigens stoven we malse stukken ook wel eens, n.l. wanneer er geen croquant korstje verlangd wordt. Het bakken van vlees. Bij het bakken komt het er op aan, de buitenste vleeslaag vlug dicht te schroei en in heet vet. Hierdoor voorkomt men verlies van sap en werkt men het bruin worden in de hand. Zorg dat de boter, margarine, olie of vet goed heet is. Boter en margarine zijn heet genoeg, wanneer het schuim begint weg te trekken. Wentel het vlees eerst aan beide zijden door het vet, bak 't daarna aan. weers zijden bruin. Moet veel vlees gebakken worden, laat 't vet dan steeds op tem peratuur komen, alvorens een nieuwe portie vlees bruin te bakken. Bak vlees met een korte bereidingstijd (b.v. runderbiefstuk) op een fel vuur, vlees met een langere bereidingstijd (b.v. kalfs-, lams- en varkensvlees) op een matig vuur. Dreigt het vet te donker te worden, voeg dan nieuw vet toe of een klein scheutje water. Temper zo nodig de warmte. Baktijd (afhankelijk van de dikte en de malsheid van de stukken): Biefstuk (runder-, kalfs-, varkens-, paarde-) en lever 5 a 10 minuten. Oesters (kalfs-, varkens-), Carbonaden, coteletten (kalfs-, varkens-), Baklappen (runder-, paarde-) en andere malse lap jes: 10 a 25 minuten. Gehakt, saucijsjes, rolpens: 20 a 30 mi nuten. Het stoven van vlees. Hierbij komt het er op aan dat het vlees eerst mooi bruin gebakken wordt, voor er water bij de jus wordt gevoegd en dat het vlees langzaam gaar wordt gestoofd in een goed gesloten pan. Wentel het vlees aan alle kanten door het vet, de boter of de margarine en bak het daarna vlug bruin. Voeg wat water toe, los hierin de brui ne vleesdeeltjes op die aan de pankan- ten en -bodem vastkleven. Breng de jus langzaam aan de kook. Voeg zo nodig meer water toe. Zorg dat de jus niet hard kookt. Neem de stoof tijd liever te lang dan te kort. Laat U hierin leiden door de malsheid van het vlees. Stooftgd. Carbonaden, malse kalfs-, lams- of var kenslappen: 20 a 30 minuten. Runderrolletjes, blinde vinken, kalfs- varkenspoulet, minder malse kalfs-, var kenslappen, runderriblappen, staartstuk: a 1 uur. Doorregen lappen (runder-, paarde-, lams-, schapen-), lamsbout, runder-, scha- penpoulet: 2 a 3 uur. Runderlappen. 300 gr. runderlappen, 80 gr. (een derde pakje) boter, margarine of vet of half vet, half boter of margarine, een uitje, zout, twee eetlepels azijn, laurierblad. Het vlees inwrijven met ongeveer een halve eetlepel zout. Het vet heet laten worden. De lappen er door wentelen en daarna aan beide kanten bruin bakken. Op het laatst gesnipperde ui meebakken. Een weinig water toevoegen en de bruine vleesdeeltjes die aan de pan kleven erin oplossen. Bij kleine scheutjes tegelijk meer water en de azijn en het laurier blad toevoegen. De jus tegen de kook aanbrengen, de warmte temperen en het vlees gaar stoven in 2 a 3 uur. De jus op smaak afmaken. Voor het opdienen het laurierblad verwijderen. HET jurkje en jasje die hiernaast staan afgebeeld, geven U de gelegenheid al die goede raad, die hiernaast geschre ven staat, in de practijk te brengen. Want ze zijn snoezig als U er een aardig stofje voor koopt en er de tijd voor neemt om ze aardig af te werken. Het jurkje heeft een kort, geschulpt lijfje waaruit de ruimte valt. Het jasje is klokkend en op de schulpen is een kleine bloem gebor duurd. U kunt er ook een figuurtje op appli- ceren. Zowel jurkje als jasje zijn verkrijgbaar in de maten 4050 en 60. Het jurkjespatroon kost 50 ets, het patroon voor het jasje 65 ets. Samen rijn ze verkrijgbaar voor f 1. Wijze van bestellen. Plak aan de adreszijde van een briefkaart, naast en buiten het frankeerzegel, het ver schuldigde bedrag aan geldige postzegels en zend deze aan de Redactie van het „Zeeuwsch Dagblad", Afd. Knippatronen, Lange Vorststr. 90 te Goes. Vermeld aan de andere zijde duide lijk Uw naam, adres en woonplaats en maat en nummer van het gewenste model (in dit geval C 761. óf C 762 óf C 761 èn C 762). Plak nooit meer dan voor f 1.aan postzegels extra op een briefkaart, want wat meer geplakt wordt <s waardeloos. Bestellingen onder rembours worden niet uitgevoerd, patronen worden niet geruild. De Redactie heeft geen patronen in voorraad het persoonlijk komen afhalen aan ons kantoor heeft dus geen zin. MENSEN die het weten kun nen zeggen dat het Neder landse kind afschuwelijk ge kleed gaat! En waarom ze het kun nen weten? Omdat ze ook over de grenzen hebben gekeken. Mogelijk hebben ze door de Parijse parken gedwaald en hebben ze zich wel haast staan te vergapen aan de élegance van die kleine Franse krullebolletjes. Keurige jasjes van allerliefste kleurtjes, witte schoen tjes en sokjes en soms ook nog witte gehaakte handschoentjes! En Iageeonden Mededeling (adv.) niemand schijnt er ook maar één ogenblik over gepiekerd te hebben, dat al dat snoezigs na hoogstens één dag smoezelig-vuil is geworden en weer aan een schoonmaakbeurt toe is. Iedere moeder schijnt er al leen maar op uit te zijn van haar kind een „plaatjeskind" te maken! Of die mensen kunnen het weten, omdat ze verbaasd gestaan hebben bij het zien van die keurige, zo correct geklede Engelse kindertjes. Of omdat ze gezien hebben hoe. uitbundig som mige Duitse moeders hun peuters aan kleden. En daar stellen ze dan de Ne derlandse kinderen tegenover en ze zeggen: „Onze peuters dat zijn kleine kindertjes in grote-mensen-kle- ren. Zo grauw als de vaders en moe ders gekleed gaan, zo grauw kleden ze ook hun kinderen. Er is niets kinder lijks, niets uitbundigs, niets prettig- kleurigs aan!" Is dat allemaal waar? Als we hele maal eerlijk met ons zelf te rade gaan zullen we moeten toegeven dat er een zekere waarheid in schuilt! En dat is niet zo verwonderlijk, want dit alles schuilt nu eenmaal in onze volksaard. Wij zijn nu eenmaal niet zo uitbundig als b.v. de Fransen en we missen nu eenmaal de élegance die Francaises kenmerkt. We kunnen daarom treuren of er niet om treuren maar het is zo. En aan de andere kant hebben we ook weer niet die strenge correctheid die de Engelsen kenmerkt. Als men ons volk, onze zeden en gewoonten wil typeren, dan moet men zeggen dat wij het meestal in het practische zoeken. Zo ook in de kiering van onze peuters. Als we iets uitzoeken dan vragen we ons allereerst af of het wel practisch is of het ook wer kelijk leuk staat is dan een punt van de tweede rang. Kleuren? Liefst ge dekte kleuren en dan is dat „ge dekt" een wat prettiger aandoend woord voor „grauw". Witte schoen tjes en sokjes? Nu ja, dat kan wel eens op Zondag of op een feestdag, maar voor een gewone doordeweek se dageen kleur waarop je niet zo vlug vuil ziet! En over witte ge haakte handschoentjes kunnen we niet denken zonder te lachen. Stel je toch eens voor.Laat dat maar aan die rare ijdele Fransen over! Moeten we dat nu gemakzuchtig noemen? Doen we daarmee onze kin dertjes eigenlijk wat te kort? Of moe ten we het juist andersom zien: doen wij het goed en is dat wat de Fran- gaise doet een „opvoeding tot ijdel heid"? Och, laten we het allemaal niet zo tragisch nemen en niet alles probe ren in hokjes in te delen! Maar wel kan hier misschien voor sommigen on der ons een aansporing in zitten: „La ten we zo nu en dan eens even die „zucht naar het practische" opzij zet ten!" Het is zo goed om in het leven eens even anders te doen dan anders, eens even „uit de band te springen" in het nette dan! En voor kinderen kan het soms zo prettig zijn om zich eens even een „feestvarken" te voelen. Om eens echt „mooi" te zijn in die kinderlijk-ongedwongen betekenis van dat woord. Dat zal misschien wel wat extra werk met zich meebrengen heb het eens voor Uw kinderen over! Ieder mens heeft van tijd tot tijd een hoogtepunt nodig in zijn leven, iets waarnaar hij toeleeft en iets waaraan hij nog een tijdlang met genoegen kan terugdenken. Met kinderen is dat niet anders. Wat een opgewonden vreugde kan het geven als U bezig bent met een „beeldig jurkje" voor Uw dochter. En hoe lang kunnen ze nog terugden ken aan het ogenblik dat ze met dat jurkje temidden van haar vx-iendinnen verscheen en bewonderd werd! Want ook onder kinderen wordt daaraan aandacht besteed! Wie dat zijn kind op zijn tijd gunt met wegcijferen van zichzelf en van het extra-werk dat dit meebrengt, die doet een goed stuk opvoedingswerk!

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch Dagblad | 1954 | | pagina 7