voor het nrrondiis- sernent Zierikzee. 1876. No. 12. Woensdag 9 Februari, 79ste jaargang. NIEUWS- en ADVERTENTIE-BLAD De Toekomst der ieestoven. yiiiMkznsiiii comm. Deze Courant verschijnt DINSDAG en VRIJDAG avond, uitgezonderd op FEESTDAGEN, Prijs per drie maanden 1,Franco per post "1,— Afzonderlijke nomraers 5 cent, met Bijblad 10 cent. PRIJS DER AD VERTENTIEN: Per gewonen regel 10 cent. H u w e 1 ij k s-Geboorte- en Doodberichten van 16 regels 60 cent. Dienstaanbiedingen van 15 regels, mits contant betaald, 25 et. Alle stukken, de redactie betreffende, gelieve men uiterlijk een dag voor de uitgave in te zenden aan den uitgever U. AN. Het beeft ons genoegen gedaan dat onze artikelen, over deze zaak vroeger geleverd, niet geheel zonder uitwerking zijn gebleven. Van onderscheidene kanten, hebben we opgemerkt, is de aandacht op deze voor onzen landbouw en voor onze nijverheid zoo belangrijke zaak gevestigd. Het is waar dat er onder degenen die van de door ons ontwikkelde denkbeelden notitie hebben genomen ook mensehen zijn die 't veel heter weten dan wij, gelijk b.v. die schrijver onlangs in den Nieuivsbode, die wat verontwaardigd moet geweest zijn over 't onge hoorde feit dat tegenwoordig zoo maar „iedereen van landbouw meent verstand te hebben" maar dat bewijst nog te meer dat wat we schreven niet geheel voor niet is geweest, daar 't in staat was om de mannen die 't beter weten wakker te schudden, zoodat ze liuu wetenschap ontsluierden en de möeielijke knoop op eens doorhakten, en dat nu niet zooals wij, die 't met zoete suiker wilden gedaan zien, maar met cichorei, waaruit gelijk men weet :t bekende surrogaat van de koffie bereid wordt. Wie weet, slagen we er niet in de beide idealen te huwen, zoodat we dan althans koffie met suiker er uit halen. Dat zal een leventje zijn Doch ter zake. Allereerst over het idéé der suikerkalk-, of kalksuiker-bereiding. We laten dit punt nog in lange niet los. Sinds we 't laatst over deze zaak spraken, hebben we nog enkele informatiëu ingewonnen en gelegenheid gehad op te merken dat sommigen ons misver staan hebben. Over dit laatste iets eer we verder gaan. Ons denkbeeld was niet de meestoven te her scheppen in komplete suikerfabriekendie dat heeft gelezen uit 't geen wij schreven, heeft niet goed gezien wat we met zoovele woorden hebben gezegd, n.l. dat alleen 't eerste ge deelte van 't proces der suikerbereiding, de afscheiding van 't sap uit de pulpe en de verbinding van dit sap met kalk bedoeld werd. En wat nu de informatiën betreft, volgens ééne zou de waterkwestie zijn optelossendoor al 't hemelwater van de gebouwen der stoven op te vangen en te bewaren, waartoe natuurlijk flinke regenbakken zouden moeten gemaakt worden. Waar versch water beschikbaar is, vervalt dit bezwaar van zelf. Een ander, een suikerraffinadeur, is van meening dat „de zaak niet veel geven zal". Dit advies heeft echter voor ons alleen een betrekkelijke waarde, 't Is namelijk wel te verklaren dat voor een onder neming als de veronderstelde de suikerraffinadeurs juist niet de meest belangloozen zijn. Wat nu de uitvoerbaarheid van de bereiding van suiker- kalk aangaat, deze wordt door bedoelden des kundige niet tegengesproken, even zoo min als door anderen, wien die bereidingswijze ook bekend was. Een ander o. i. zeer bevoegd beoordeelaar voor wiens opinie wij veel achting hebben, vond het geen goed teeken dat de zaak reeds voor een paar jaren bekend is geweest en dat meu er toch niets naders meer van heeft gehoord, zoodat men daaruit zou opmaken dat er toch niet veel moet inzitten. Wrj voor ons zouden nu deze gevolgtrekking nog juist niet willen maken. Het is ons ook bekeud dat reeds jaren geleden ergens in Gelderland sui kerkalk bereid werd, die vervolgens werd af geleverd aan een raffinaderij in 't Liinburgsche, terwijl met bet residu der bewerking, de pulpe, vee gemest werd. Het is ons niet bekend of die zaak nog bestaat. Maar bet komt ons voor dat de zaak zoo als ze hier staat van anderen aard is. Het is hier niet de vraagwillen we in Schouwen en Duiveland eens een aantal nieuwe fabrieken stichten met kostbare gebouwen, dure ingenieurs, directeurs, enz. enz.maar wat zullen we met onze talrijke meestoven doen in geval de meekrap-cultuur, gelijk te vreezen staat, zal worden opgegeven of dermate inge krompen dat er voor de meeste stoven geen werk meer zal zijn? Met het oog op dit dreigend gevaar en tegelijk op 't belang van den land bouw is liet zoeken naar een opvolger of plaats vervanger van de meekrap alleszins prijselijk. Eu mocht het gelukken een opvolger te vinden, die tevens de meestoven kan in stand doen blijven, zij 't ook met eenige verandering en uitbreiding, dan zou dat een schitterende uitkomst zijn. Wij meenen daarom dat meu zich niet door de aanvankelijk niet zeer aanmoedigende adviezen en informaties moet laten bewegen om vau de zaak niets meer te willen weten. Zooveel is zeker dat het volstrekt onuitvoerlijke en ontoepasselijke nog niet is gebleken. Terwijl wij de aandacht vestigden op de bietenteelt in verband met de bereiding van suikerkalk, en ook ten gevolge daarvan, hebben andereu gewezen op de cultuur van cichorei wortel en de bereiding van 't daaruit vervaardigde surrogaat van de koffie. Gelijk bekend is wordt de cichorei-industrie uitgeoefeud o. a. in Friesland en in N.-Brabant. Reeds een goede twintig jaar geleden hebben we haar in het Limburgsche van nabij gadegeslagen. De cichorei-wortel zou zonder twijfel in onze gronden met uitstekend gevolg kunnen verbouwd worden. Blijkens een stuk in Ceres no. 5 kan ook de wassching, het snijden en drogen der wor telen, zoodat ze gereed zijn voor aflevering aan de branderij, blijkens een in 't groot genomen proef, zeer goed worden uitgevoerd in een ge wone meestoof. Doch dit is niet voldoende. De vraag is zoo mogelijk een vervanger te vinden voor de mee-cultuur, die eeuwen door de koningin van onzen Zeeuwschen landbouw geweest is. Nu schijnt het dat de cichorei niet voldoende rendeert om in aanmerking te komen. De verbouw vereiseht veel arbeidsloon voor wieden, uitdoen enz., en het eind-product is altoos goedkoop geweest en zal nog meer in prijs daleu wanneer de productie op groote schaal wordt toegepast, zoodat in die cultuur geen rente te vinden is voor de groote kapitalen die in onze akkers en stoven steken. Bovendien wordt de teelt van cichorei-wortel als roofbouw beschouwd. Hier en daar over cichorei nalezende vonden we o. a. dat de cultuur er van alleen dan aangeraden kan worden als de prijzen zeer hoog zijn, daar zij „den grond, geweldig uit putten". Wij deeleu hier nog mede dat de gemiddelde opbrengst per hectare geschat wordt op 14 28,000 kilo, dus nog al wisselvallig. In 't noorden van Frankrijk rekent men een gemiddeld gewin van 1075 kilo gedroogde wortels per hectare. Payen's analyse' van cichorei wortels is 77 water, 7,5 gom, F/io gly- cose, 4 bittere extractiestof, 6/io vet, 9 celstof en 8/io asch. De cichorei moet dienen tot surrogaat voor koffie, doch bevat volstrekt geen caffeine, noch koffie-looizuur. Het drogen kan in de meestoof geschieden met de bestaande droogtoestellen, doch vereiseht veel brandstof, zoodat het schade lijk uitkomt. Voor het roosten zouden nieuwe toestellen, trommels, noodig zijn. Het inaleu kan wederom in de bestaande stampknizen geschieden. De cichorei-wortel heeft liefst een vruchtbaren, lossen, mergel- of kalkhoudendeu grond en een dikke humuslaag. Ondertussclien, 't gaat met onze zieke meekrap- cultuur als met sommige patiënten van aanzien. Als ze maar eerst ziek zijn en om een dokter geroepen hebben, dan komen de consulten van allo kanten. Zoo ook hier. De schrijver in de Nieuwsbode verwierp de suikerkalk en raadde deu cichorei-wortel aan de schrijver in Ceres verwerpt den cichorei-wortel ook en raadt daar entegen de vlasteelt en vlasbereidiugaan, waartoe hij meent dat de meestoven ook kunnen dienen, nagenoeg zonder verandering. De bereiding van suikerkalk wordt door dezen schrijver niet veroordeeld. Hij zegt alleen van 't practisehe niet overtuigd te zijn en vraagt „hoe moet men het doen" Ziedaar dan ook inderdaad de vraag. Hoe moet men doen om de meekrap-cultuur een goede remplajant te geven? Hoe moet men doen om de aandeelhouders der meestoven een enorm kapitaal verlies te besparen Kan dit door bietenteelt in verband met suikerkalk- bereiding? Kan 't door vlasteelt en vlasbereiding; of door cichorei wortel-teelt en alias koffie-bran- derijof wellicht door wat van 't eene en wat van 't andere? Zou dit alles geen grondige aanleiding zijn voor eenige wakkere zaakkundige mannen, die bij den landbouw en de mee reederij belangheb benden zijn, om hierover eens een samenkomst te houden Ons dunkt dat een gemeenschappelijk onderzoek der zaak niet anders clan practisch nuttig kan zijn. Het belang der zaak is waarlijk groot genoeg om er wat moeite voor over te heb ben. Op 't gevaar af van door mannen als de schrijver in de Nieuwsbode voor iemand gehou den te worden „die ook meent belang te stellen in den bloei van onzen landbouw en van onze plaatselijke nijverheid", wagen we 't met ernst den raad te geven om eens te beproeven of zulk een gemeenschappelijk overleg niet een zeer goede zaak zon wezen. Wij kennen b.v. onder de boekhouders van stoven mannen, die bij uitnemendheid geschikt zouden zijn èn als landbouwers, èn als grondeigenaars, èn als be langhebbenden bij de meestoven over deze voor den landbouw zoo gewichtige vraag veel licht

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Courant | 1876 | | pagina 1