ETEN DRINKEN Lekker frummelen Paashaas in de koelkast Je kunt laten zien dat je er veel hebt Brugklas vergt 'n sterke maag Vies eten geeft vieze winden Bang 2 DINSDAG 13 JUNI 1995 'Bami met kroepoek en saté'. Dat is wat Ma rieke Hollestelle uit Middelburg zal eten als ze van haar dieet af is. Wat vorig jaar begon met vage buikklachten bleek begin dit jaar de 'ziekte van Crohn' te zijn. Dat is een ern stige ontsteking van het darmslijmvlies waardoor voedingsstoffen slecht worden op genomen. Toen de dertienjarige Marieke naar het kin derziekenhuis in Utrecht werd gestuurd woog ze nog maar 26 kilo. Na een maand mocht ze naar huis. Ondertussen zijn er wel weer wat kilo's bijgekomen, maar Marieke mag nog steeds heel weinig eten. „Eerst mocht ik helemaal niets, ik kreeg al leen sondevoeding. Nu mag ik wat bruine bo terhammen, groente en appelsap. Alles pre cies volgens het lijstje". Omdat Marieke elke dag sondevoeding krijgt, heeft ze een slangetje door haar neus zitten. Hiermee wordt 's avonds om zeven uur de sonde aangesloten en pas de volgende ochtend mag die er af. „Het enige wat ik kan doen is televisie kij ken, wat kleuren, knutselen en slapen. Ik kan dus ook niet uit logeren of met vakantie gaan, want de pomp van de sondevoeding staat vast aan de muur. Gelukkig mag het slangetje er binnenkort uit". Je kunt genezen van deze ziekte, al zal het altijd oppassen blijven met bijvoorbeeld vet eten. Marieke houdt het dieet goed vol, al neemt ze een enkele keer stiekem een snoep je. „Alleen ijsjes en chocola mis ik", vertelt Ma rieke verlangend. „Ik heb nog een paashaas in de koelkast liggen!" Bartje vond de steeds te rugkerende maaltijd met bruine bonen zo vies, dat hij er niet meer voor wilde bidden. En Elsje kreeg vreselijke klappen omdat ze weigerde haar bordje met kleffe rijst en rafelige stukjes draadjesvlees op te eten. Als je regelmatig leest weet je natuurlijk dat het hier over kinderen uit boeken gaat. Maar ook in werkelijkheid heeft ieder kind wei iets dat hij of zij absoluut niet door de keel krijgt. „Als ik vis ruik is het net of ik moet braken," zegt Arjan Beeke (13) uit Schoondijke en klasge note Karen Quist (12) heeft hetzelfde met bloemkool: „Ik eet dat al tijd maar voor de helft op, ik vind het niet lekker!" Bij Bram Verhage (12) ko men de onvermijdelijke spruitjes om de hoek kij ken: „Gekookt lust ik ze niet en rauw vind ik ze bitter." Stinkstoffen Spruitjes, vis en bloem kool horen tot de top-tien van dingen die kinderen niet lusten. In zijn boek Eten is weten legt Midas Dekkers uit dat dat komt doordat er in dat soort voedsel zwa vel zit. Door het koken komen de stinkstoffen vrij: je neus zegt 'pas op'! en je ingewanden begin nen te protesteren. „Er is maar een manier om er geen last van te hebben en dat is ouder worden," zegt Midas Dekkers. „Bij volwassen mensen is er iets in hun spijsvertering veranderd, waardoor ze spruitjes lek ker vinden. Ze eten ze graag en pesten er graag hun kinderen mee." Er is maar één troost vol gens Midas: „Van het vieste eten laat je ook de vieste winden!" Nee!! Het klopt niet 't is niet rood en het doet ook niet echt zeer. Dus hij hoeft niets te bekijken! Dat gezeur ook elke keer. Laat me nou! Dat ik enkel rechts nog kauw betekent niks. Is zo over stelt niks voor. 'k Heb je door, stom gebemoei: tandarts?? Gekke Jopie zeker? Ga maar lekker zelf Doei!! Marina van den Boogaart Marsen, topdrop, appelflappen, chips, men- tos en roze koeken in een plas van cola en 7 up. Dat is zo'n beetje wat zich in de mager van middelbare scholieren bevindt en ze ko pen dit alles... op school! Als je op de basisschool zit, eet je tussen de middag meestal thuis of je werkt je bruine boterhammen met kaas bij de overblijfou- ders naar binnen. Op de middelbare school verandert dat allemaal. Je eet dan in een au la of kantine van school. In je broodtrommel zitten nog steeds die bruine boterhammen met kaas, maar in de kantine lonken de koe ken en snoepen naar je. De concierge van het Buys Ballotcollege in Goes wordt er weieens moedeloos van. „Hele broodtrommels vind ik soms in de prullebak. En al zouden wij niets verkopen, dan gaan ze wel naar het bakkertje in de buurt". Ook de Bestevaermavo in Vlissingen ver koopt om die reden de ongezonde spullen. Verder wordt er koffie, thee en melk aange boden en omdat de leerlingen uit heel Wal cheren komen, wordt er toch ook heel wat brood verstouwd. De Smytegeltschool heeft eens geprobeerd appels te verkopen, maar na een week kon den ze die wegdoen. Wel wordt er veel melk gedronken. Gezonde ouders Op het Deltacollege in Middelburg kunnen ze aan de weggegooide boterhammen zien wanneer de leerlingen weer zakgeld hebben gehad. De verkoop van koek, snoep en ijs stijgt dan enorm. Ook daar hebben ze een po ging tot gezonde verkoop gedaan, ouders vragen daar namelijk elke ouderavond weer om. Yoghurt, melk en fruit mochten een tijd je liggen bederven in de kantine. Geen suc ces dus. Als je nu in groep 8 zit, kun je tegen je ouders zeggen dat je maag in de zomervakantie al vast moet wennen aan het eten straks. Je be gint dan nu met twee koeken en drie repen per dag en voert dit langzaam op. Zo ga je met een sterke maag het nieuwe schooljaar in. veel dubbele bij," denken de ande ren. Als je geen flippo's spaart hoor je er kennelijk niet meer bij en dat bete kent dus toch veel chips eten. Na tuurlijk is op school de schijf van vijf behandeld en daar komen geen chips in voor! „Groente en fruit zijn heel gezond," weet Janwillem, „maar friet en fri- kandellen zijn heel lekker." Frieten zijn bij de anderen ook favoriet maar dan meer met kroketten of een bief stuk: „Als je maar lang genoeg be denkt dat ze frikandellen van koeie- uiers maken vind je ze vanzelf niet meer lekker." Dingen als ijs en snoep zien ze als tussendoortjes. Als we iedereen ge loven wordt er gemiddeld een gul den per week aan uitgegeven. Arjan vindt dat zonde van zijn geld: „Ik spaar altijd voor iets en als ik dan zin in snoep heb maak ik een rondje door het dorp om lege flessen te zoeken. Van het statiegeld kan ik dan lekker snoepen." Johan de Klepper, leraar Wim de Jonge en Judith Verschoor: koken is écht leuk. foto Pieter Honhoff Dat Johan de Klepper (14) uit Zierikzee over een paar jaar kok is staat wel zo goed als vast. Hij ziet dat in ieder geval helemaal zitten. Hard moeten werken als iedereen vrij is? „Nou, wat geeft dat? Iedereen moet hard werken." Vieze pannen? „In de vakantie heb ik afgewassen in een eethuis. Schrobben op pannen aangekoekte saté en zo. Beroerd werk. Maar 't hoort erbij he? Ik mocht ook wel eens salades maken. Het is geinig om eten te maken. Koken, bakken, allemaal leuk. Iets vorm ge ven en als het dan nog lekker is ook..." Johan zit in de VBO-brugklas van de Scholenge meenschap Schouwen-Duiveland in Zierikzee. Jo han: „Thuis eens een eitje bakken ja. Maar op school ben ik er achter gekomen dat ik het echt leuk vind. 't Is wel jammer dat we zo weinig echt koken." Lekker frummelen Klasgenote Judith Verschoor (14) uit Oosterland is het daar helemaal mee eens. „Eens in de maand, da's toch veel te weinig! Het is haast allemaal theorie." Gelukkig voor hen wordt het in het tweede j aai* meer. Ze hébben tenminste nog echt kookles. Want hoewel het vak verzorging in de basisvorming voor alle brugklassers verplicht is, koken veel scholen alleen op papier. Judith: „Ik kook heel graag. Lekker frummelen en af en toe proeven. Heerlijk! Pudding, gebakken eieren, boterkoek. Ik doe eigenlijk van alles thuis. Veel hel pen. Behalve spaghetti, dat is mijn eigen specialiteit." Haar lievelingseten is Surinaamse roti en pastei, maar daar is moeder Verschoor voorlopig nog goed voor. Judith werkt het liefst met een recept: „Stel je voor dat het niet te eten is!" Ze wil graag groepsleid ster worden. Geen kok dus? „Nou, kinderen moeten toch ook eten?" Johan hoopt later de zaak van zijn vader over te ne men en er dan een betere eetgelegenheid bij te maken. Restaurantkok dus. Johan: „Laat mij maar een brief je met een bestelling krijgen en dat lekker klaarma ken. En wie weet heb ik straks genoeg personeel. Ben ik toch nog eens vrij!" Het onderwerp is eetgewoontes. Maar de zeven kinderen uit groep 8 van basisschool De Wegwijzer uit Schoondijke vinden ontbijt, lunch en avondeten zo gewoon dat het ge sprek al snel over flippo's gaat. Want die sparen ze allemaal: „Het is niet zo dat we door die flippo's meer chips zijn gaan eten, alleen kopen we nu alleen dat merk waar ze bij zit ten." En volgens Barbara worden de chips ook niet allemaal zelf gekocht: „Bij het boodschappen doen mag ik altijd een paar zakken uitzoeken." Wat kun je allemaal met de flippo's, superflippo's en megaflippo's doen? „Eigenlijk niks, je kunt laten zien datje er veel hebt... En je kunt ze na tuurlijk ruilen... En je kunt er ook spelletjes mee doen, die superflip po's zijn om mee te gooien, daar kun je punten mee winnen." Onderling overleg leert dat een trot se Arjan met 84 flippo's aan de top staat. „Mijn neefje heeft er wel 305," vertelt Marco. „Daar zitten dan wel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant katern Krullebak (1981-1999) | 1995 | | pagina 2