ETEN
De grootste fout is
onregelmatig eten
Het leven is een soort wedstrijd
Vis? Het
leek er
zelfs nog
niet op!
Ruil die
worst voor
lekkers uit
de kantine
Kuikentje
Je werkt van buiten naar binnen
DINSDAG 9 APRIL 1991
Een duidelijker titel kan bijna niet:
'Cursus voor Dikke Kinderen'. Zo
heette de cursus, die de
Terneuzense Lotje Vaes vorig jaar
organiseerde. En over het waarom
van zo'n cursus is ze ook heel
duidelijk: 'Veel kinderen zijn te
zwaar en hebben daar last van. Ze
worden vaak ongelofelijk gepest en
als laatste uitgekozen voor de
gymles. Bovendien is dik zijn
gewoon ongezond.'
De voornaamste oorzaak?
'Verkeerde eetgewoontes,' aldus
Lotje, die van beroep diëtiste is, 'en
hoe ouder je wordt, hoe moeilijker
dat te veranderen is.'
Zes kinderen tussen 7 en 11 jaar
gaven zich op. 'Iedere keer
behandelden we een ander aspect
van de voeding,' vertelt Lotje. 'Ik
Je hebt kramp in je buik en
moet wel 20 keer per dag naai
de w.c. „Buikgriep", zegt de
dokter. „Waarschijnlijk iets
verkeerd gegeten", zegt de heer
Van der Linden. Hij is directeur
van de Keuringsdienst van Wa
ren in Zeeland.
„Wanneer je in zo'n geval van
voedselvergiftiging precies de
oorzaak weet, kun je de klach
tenlijn bellen". Het nummer
prijkt op een groot affiche in
zijn kantoor: 06-0488.
„Naar aanleiding van zo'n
klacht hebben we rond de
kerstdagen nog een grote partij
ingeblikte zalm in beslag geno
men", vertel Van der Linden.
„De substantie die daar in zat,
deed in de verste verte niet aan
vis denken!".
Keurmeesters
De Keuringsdienst controleert
allerlei levensmiddelen en be
drijven die voedsel produceren
of bereiden. Ongeveer 17 'keur
meesters' zijn daar dagelijks
mee bezig.
„We letten op hygiëne, maar
ook op bewaartemperaturen",
zegt Van der Linden. „Voedsel
dat te lang te warm bewaard
wordt, gaat al snel bederven".
Wat dat betreft betekent een
warme zomer veel werk voor de
Keuringsdienst. „Vooral brade
rieën, markten en evenemen
ten hebben onze aandacht".
Of hij zelf wel eens bij een
kraampje een hamburger be
stelt, wil Van der Linden niet
zeggen, maar een waarschu
wing vindt hij wel op z'n plaats:
„Van veel etenswaren op zo'n
braderie ken je de voorgeschie
denis niet. Je moet dus nietje
ogen in je zak houden"!.
Verpakkingen
Ook in de gewone supermarkt
zijn de keurmeesters actief. Om
de aanduidingen op de verpak
kingen te controleren. De
m.h.d. (minimale houdhaar-
heids datum) moet overal op
staan en de u.v.d. (uiterste ver-
koops datum) moet overal op
staan en ook kloppen met de
datum van controle.
..Daarbij kijken we of een pro-
dukt wel zijn kenmerkende ei
genschappen heeft. Een koekje
dat ranzig smaakt, hoeft nog
niet bedorven te zijn, maar mag
toch niet verkocht worden".
Van der Linden wil ook nog
even kwijt dat zijn dienst, ook
'niet voedsel' controleert. Aan
zijn opsomming komt. geen ein
de: 'kinderveilige sluitingen,
kleurstoffen in speelgoed, klim-
werktuigen. cosmetica...'.
gaf adviezen en maakte voor ieder
kind een lijst, waar die zich aan
moest houden. Aan het eind van de
8 lessen zag je al duidelijk
resultaat.'
In april start Lotje een nieuwe
cursus, ditmaal voor jongens en
meisjes van 12 tot 15 jaar. 'Ik
merkte dat in die leeftijdsgroep het
probleem bijna nog groter is.
De naam van de cursus heb ik wel
veranderd, 'cursus voor jongens en
Volgende week is het suikerfeest.
Maar eerst nog even afzien. Tot de
Ramadan erop zit.
Alle moslims doen mee met deze Is
lamitische gewoonte. Fikret (10) en
Ferhan (10) uit Middelburg, doen
voor het eerst mee met de Rama
dan.
Fikret: ..Ramadan betekent een
maand bijna niks eten en drinken.
Ik sta nu elke morgen op om 4 uur.
Dan snel even eten en drinken.
meisjes, die niet tevreden zijn met
hun gewicht' heet het nu, dat
klinkt wat vriendelijker.'
Frietje
Lotje is er van overtuigd, dat veel
kinderen, die niet te dik zijn, toch
heel ongezond leven: 'De grootste
fout is onregelmatig eten. Niet
ontbijten en dan net voor de
warme maaltijd nog frietje halen.
En die warme maaltijd wordt dan
Daarna mag je niks meer eten of
drinken. Pas om 7 uur 's avonds mag
het weer".
Is dat moeilijk?
„Vooral de eerste dagen zijn moei
lijk", zegt Fikret. „Daarna wen je er
aan. Als je eens mis bent en per on
geluk iets eet of drinkt, is dat niet zo
erg".
Waarom doe je er aan mee?
„Dat hoort bij onze godsdienst",
segt Ferhan. Jongens van mijn leef
tijd mogen meedoen. Als je 14 bent
vaak ook nog voor de televisie
opgegeten. Ga toch lekker aan
tafel zitten! Kijk watje op je bord
eet en geniet ervan!'
Als je vragen hebt of informatie wil
over de cursus hoef je in ieder geval
geen lef te hebben om Lotje te
bellen. Haar telefoonnummer is
01150-20416.
moet je meedoen. Als je weinig eet,
voel je wat het echt is om honger en
dorst te hebben. Je weet dan beter
wat armoede is. Daardoor kun je be
ter arme mensen helpen. We moeten
nu ook geld aan arme mensen ge
ven".
En als je dat allemaal niet wilt?
Ferhan: „Het leven is een soort wed
strijd. Alle goede en slechte daden
worden door onze god opgeschre
ven. Ramadan is goed. arme mens
den helpen is goed".
Trakteren op de basisschool als
je jarig bent, doe je gezond.
Stukjes worst, kaas. ananas en
augurk op stokjes. Maar ga je
naar het voortgezet onderwijs
dan kan je in de kantine de
schade weer inhalen.
Mars, Raider en zelfs frites en
andere snacks zijn volop te
koop. „Bij ons is dat beslist niet
zo", zegt conciërge L. v. d.
Graaf van de scholengemeen
schap Prof. Zeeman in Zierik-
zee. „Wij mogen geen snoep ver
kopen. Een beslissing van de
ouderraad".
Melk en karnemelk, koffie en
thee, drie soorten soep, fris
dranken en warme chocomel
zijn wél in de kantine te koop.
V. d. Graaf: „We verkopen ook
nog appels, heel gezond, en
twee soorten koeken. Van de
winst uit de kantine worden ar
tikelen voor de school ge
kocht".
Klachten
Op het St.-Willibrordcollege in
Goes gaat het weer anders. „Wij
hebben pas sinds twee jaar een
kantine", vertelt administra
teur J. Vos.
„Hoewel onze leerlingen niet
van school mogen, gingen ze
toch naar het winkelcentrum.
De meegebrachte spullen wa
ren niet allemaal afgerekend en
dus kwamen er klachten".
Nu kunnen de leerlingen veel
goedkoper in de kantine te
recht dan in de winkel. Snoep
met een papiertje erom is er
wel, want 'dat houd je toch niet
tegen' meent Vos.
De ouders betalen een kantine-
bijdrage van 35,- per school
jaar. Vos: „De leerlingen krij
gen daarvoor koffie, thee of
melk gratis".
Omdat de prijzen zo laag zijn,
levert de kantine weinig op.
„Dat is ook niet de bedoeling",
meent Vos. „Wij zien de kantine
als een dienstverlening aan de
leerlingen".
gedicht
Met de paas nog oh en ah
maar nu de eitjes op zijn
en 't weitje in je schoenendoos
toch wel een beetje krap wordt,
tja...
Van wankel wiebelen
voel je
je eerste kraai al kriebelen.
Je groeit.
Da's stom.
Zacht geel dons
daar houdt men van.
Maar
haantjes die de ruimte willen
belanden meestal in de pan.
Marina van den Boogaart
„Als je dood gaat beslist onze god
hoe het verder met je moet. Teveel
slechte daden betekent de hel. Daar
is allemaal vuur, Als je meer goede
daden hebt gedaan kom je in de he
mel. Zo gaat dat bij ons".
Na dertig dagen vasten weinig
eten) komt het suikerfeest. Turkse
kinderen trakteren op snoep. Op
school en bij de buren. Thuis krijgen
ze veel lekkere dingen en extra zak
geld.
Aan tafel gaan de dames voor... (foto Oscar van Beest)
Witte mutsen, koksjasjes en fornuizen vol met dampen
de pannen. In de keuken van de middelbare horeca-
school in Middelburg is dit een dagelijks beeld. Koken,
bakken en braden is voor de leerlingen daar vaste kost.
„Per week sta ik zo'n zes uur achter de pitten," vert^t
tweedejaars student Joost den Hartog (19).
Een vier- of vijfgangenmenu klaarmaken vereist heel
wat vakkennis. Joost: „Menu- en voedingsleer, de theo
rie van het koken en uiteraard drankenkenis zijn vaste
vakken bij ons op school".
Eendeborst
Elke dag wordt er een ander menu samengesteld. Om zo
de fijne kneepjes van de kookkunst met een grote K on
der de knie te krijgen. De inhoud van de pannen varieert
dus van dag tot dag.
Joost: „Het kan een eenvoudige kip zijn, maar ook een
fraaie eendeborst".
Zelfs kikkerbilletjes kun je aantreffen als je het deksel
van een braadpan optilt. En ook een struisvogel stelt
zijn biefstuk wel eens beschikbaar.
Fijnproevers, lekkerbekken en smulpapen kunnen - te
gen betaling - de resultaten van deze kookkunst komen
opeten in het restaurant, dat bij de school hoort.
Dames eerst
Het opdienèn aan tafel hoort ook bij het vak. „Maar wel
alles volgens de regels," zegt Joost.
„Aan tafel worden de dames altijd het eerst bediend en
daarna pas de heren, Het glas volschenken met wijn doe
je pas, als de gast eerst geproefd heeft van de wijn. Zo
hoort het".
Bij een sjiek diner hoort uiteraard een tafel vol borden
en bestek. Alles gerangschikt volgens de regels. Wat
pak je het eerst? Joost: „Bij een diner werk je als gast
altijd van buiten naar binnen. Zo heb je altijd het goede
bestek in de hand."
Na het vertrek van de gasten is het tijd om af te ruimen.
Dan wacht nog één taak: afwassen. Want ook dat onder
deel, hoe vervelend ook, hoort erbij.