ETEN De grootste fout is onregelmatig eten Het leven is een soort wedstrijd Vis? Het leek er zelfs nog niet op! Ruil die worst voor lekkers uit de kantine Kuikentje Je werkt van buiten naar binnen DINSDAG 9 APRIL 1991 Een duidelijker titel kan bijna niet: 'Cursus voor Dikke Kinderen'. Zo heette de cursus, die de Terneuzense Lotje Vaes vorig jaar organiseerde. En over het waarom van zo'n cursus is ze ook heel duidelijk: 'Veel kinderen zijn te zwaar en hebben daar last van. Ze worden vaak ongelofelijk gepest en als laatste uitgekozen voor de gymles. Bovendien is dik zijn gewoon ongezond.' De voornaamste oorzaak? 'Verkeerde eetgewoontes,' aldus Lotje, die van beroep diëtiste is, 'en hoe ouder je wordt, hoe moeilijker dat te veranderen is.' Zes kinderen tussen 7 en 11 jaar gaven zich op. 'Iedere keer behandelden we een ander aspect van de voeding,' vertelt Lotje. 'Ik Je hebt kramp in je buik en moet wel 20 keer per dag naai de w.c. „Buikgriep", zegt de dokter. „Waarschijnlijk iets verkeerd gegeten", zegt de heer Van der Linden. Hij is directeur van de Keuringsdienst van Wa ren in Zeeland. „Wanneer je in zo'n geval van voedselvergiftiging precies de oorzaak weet, kun je de klach tenlijn bellen". Het nummer prijkt op een groot affiche in zijn kantoor: 06-0488. „Naar aanleiding van zo'n klacht hebben we rond de kerstdagen nog een grote partij ingeblikte zalm in beslag geno men", vertel Van der Linden. „De substantie die daar in zat, deed in de verste verte niet aan vis denken!". Keurmeesters De Keuringsdienst controleert allerlei levensmiddelen en be drijven die voedsel produceren of bereiden. Ongeveer 17 'keur meesters' zijn daar dagelijks mee bezig. „We letten op hygiëne, maar ook op bewaartemperaturen", zegt Van der Linden. „Voedsel dat te lang te warm bewaard wordt, gaat al snel bederven". Wat dat betreft betekent een warme zomer veel werk voor de Keuringsdienst. „Vooral brade rieën, markten en evenemen ten hebben onze aandacht". Of hij zelf wel eens bij een kraampje een hamburger be stelt, wil Van der Linden niet zeggen, maar een waarschu wing vindt hij wel op z'n plaats: „Van veel etenswaren op zo'n braderie ken je de voorgeschie denis niet. Je moet dus nietje ogen in je zak houden"!. Verpakkingen Ook in de gewone supermarkt zijn de keurmeesters actief. Om de aanduidingen op de verpak kingen te controleren. De m.h.d. (minimale houdhaar- heids datum) moet overal op staan en de u.v.d. (uiterste ver- koops datum) moet overal op staan en ook kloppen met de datum van controle. ..Daarbij kijken we of een pro- dukt wel zijn kenmerkende ei genschappen heeft. Een koekje dat ranzig smaakt, hoeft nog niet bedorven te zijn, maar mag toch niet verkocht worden". Van der Linden wil ook nog even kwijt dat zijn dienst, ook 'niet voedsel' controleert. Aan zijn opsomming komt. geen ein de: 'kinderveilige sluitingen, kleurstoffen in speelgoed, klim- werktuigen. cosmetica...'. gaf adviezen en maakte voor ieder kind een lijst, waar die zich aan moest houden. Aan het eind van de 8 lessen zag je al duidelijk resultaat.' In april start Lotje een nieuwe cursus, ditmaal voor jongens en meisjes van 12 tot 15 jaar. 'Ik merkte dat in die leeftijdsgroep het probleem bijna nog groter is. De naam van de cursus heb ik wel veranderd, 'cursus voor jongens en Volgende week is het suikerfeest. Maar eerst nog even afzien. Tot de Ramadan erop zit. Alle moslims doen mee met deze Is lamitische gewoonte. Fikret (10) en Ferhan (10) uit Middelburg, doen voor het eerst mee met de Rama dan. Fikret: ..Ramadan betekent een maand bijna niks eten en drinken. Ik sta nu elke morgen op om 4 uur. Dan snel even eten en drinken. meisjes, die niet tevreden zijn met hun gewicht' heet het nu, dat klinkt wat vriendelijker.' Frietje Lotje is er van overtuigd, dat veel kinderen, die niet te dik zijn, toch heel ongezond leven: 'De grootste fout is onregelmatig eten. Niet ontbijten en dan net voor de warme maaltijd nog frietje halen. En die warme maaltijd wordt dan Daarna mag je niks meer eten of drinken. Pas om 7 uur 's avonds mag het weer". Is dat moeilijk? „Vooral de eerste dagen zijn moei lijk", zegt Fikret. „Daarna wen je er aan. Als je eens mis bent en per on geluk iets eet of drinkt, is dat niet zo erg". Waarom doe je er aan mee? „Dat hoort bij onze godsdienst", segt Ferhan. Jongens van mijn leef tijd mogen meedoen. Als je 14 bent vaak ook nog voor de televisie opgegeten. Ga toch lekker aan tafel zitten! Kijk watje op je bord eet en geniet ervan!' Als je vragen hebt of informatie wil over de cursus hoef je in ieder geval geen lef te hebben om Lotje te bellen. Haar telefoonnummer is 01150-20416. moet je meedoen. Als je weinig eet, voel je wat het echt is om honger en dorst te hebben. Je weet dan beter wat armoede is. Daardoor kun je be ter arme mensen helpen. We moeten nu ook geld aan arme mensen ge ven". En als je dat allemaal niet wilt? Ferhan: „Het leven is een soort wed strijd. Alle goede en slechte daden worden door onze god opgeschre ven. Ramadan is goed. arme mens den helpen is goed". Trakteren op de basisschool als je jarig bent, doe je gezond. Stukjes worst, kaas. ananas en augurk op stokjes. Maar ga je naar het voortgezet onderwijs dan kan je in de kantine de schade weer inhalen. Mars, Raider en zelfs frites en andere snacks zijn volop te koop. „Bij ons is dat beslist niet zo", zegt conciërge L. v. d. Graaf van de scholengemeen schap Prof. Zeeman in Zierik- zee. „Wij mogen geen snoep ver kopen. Een beslissing van de ouderraad". Melk en karnemelk, koffie en thee, drie soorten soep, fris dranken en warme chocomel zijn wél in de kantine te koop. V. d. Graaf: „We verkopen ook nog appels, heel gezond, en twee soorten koeken. Van de winst uit de kantine worden ar tikelen voor de school ge kocht". Klachten Op het St.-Willibrordcollege in Goes gaat het weer anders. „Wij hebben pas sinds twee jaar een kantine", vertelt administra teur J. Vos. „Hoewel onze leerlingen niet van school mogen, gingen ze toch naar het winkelcentrum. De meegebrachte spullen wa ren niet allemaal afgerekend en dus kwamen er klachten". Nu kunnen de leerlingen veel goedkoper in de kantine te recht dan in de winkel. Snoep met een papiertje erom is er wel, want 'dat houd je toch niet tegen' meent Vos. De ouders betalen een kantine- bijdrage van 35,- per school jaar. Vos: „De leerlingen krij gen daarvoor koffie, thee of melk gratis". Omdat de prijzen zo laag zijn, levert de kantine weinig op. „Dat is ook niet de bedoeling", meent Vos. „Wij zien de kantine als een dienstverlening aan de leerlingen". gedicht Met de paas nog oh en ah maar nu de eitjes op zijn en 't weitje in je schoenendoos toch wel een beetje krap wordt, tja... Van wankel wiebelen voel je je eerste kraai al kriebelen. Je groeit. Da's stom. Zacht geel dons daar houdt men van. Maar haantjes die de ruimte willen belanden meestal in de pan. Marina van den Boogaart „Als je dood gaat beslist onze god hoe het verder met je moet. Teveel slechte daden betekent de hel. Daar is allemaal vuur, Als je meer goede daden hebt gedaan kom je in de he mel. Zo gaat dat bij ons". Na dertig dagen vasten weinig eten) komt het suikerfeest. Turkse kinderen trakteren op snoep. Op school en bij de buren. Thuis krijgen ze veel lekkere dingen en extra zak geld. Aan tafel gaan de dames voor... (foto Oscar van Beest) Witte mutsen, koksjasjes en fornuizen vol met dampen de pannen. In de keuken van de middelbare horeca- school in Middelburg is dit een dagelijks beeld. Koken, bakken en braden is voor de leerlingen daar vaste kost. „Per week sta ik zo'n zes uur achter de pitten," vert^t tweedejaars student Joost den Hartog (19). Een vier- of vijfgangenmenu klaarmaken vereist heel wat vakkennis. Joost: „Menu- en voedingsleer, de theo rie van het koken en uiteraard drankenkenis zijn vaste vakken bij ons op school". Eendeborst Elke dag wordt er een ander menu samengesteld. Om zo de fijne kneepjes van de kookkunst met een grote K on der de knie te krijgen. De inhoud van de pannen varieert dus van dag tot dag. Joost: „Het kan een eenvoudige kip zijn, maar ook een fraaie eendeborst". Zelfs kikkerbilletjes kun je aantreffen als je het deksel van een braadpan optilt. En ook een struisvogel stelt zijn biefstuk wel eens beschikbaar. Fijnproevers, lekkerbekken en smulpapen kunnen - te gen betaling - de resultaten van deze kookkunst komen opeten in het restaurant, dat bij de school hoort. Dames eerst Het opdienèn aan tafel hoort ook bij het vak. „Maar wel alles volgens de regels," zegt Joost. „Aan tafel worden de dames altijd het eerst bediend en daarna pas de heren, Het glas volschenken met wijn doe je pas, als de gast eerst geproefd heeft van de wijn. Zo hoort het". Bij een sjiek diner hoort uiteraard een tafel vol borden en bestek. Alles gerangschikt volgens de regels. Wat pak je het eerst? Joost: „Bij een diner werk je als gast altijd van buiten naar binnen. Zo heb je altijd het goede bestek in de hand." Na het vertrek van de gasten is het tijd om af te ruimen. Dan wacht nog één taak: afwassen. Want ook dat onder deel, hoe vervelend ook, hoort erbij.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant katern Krullebak (1981-1999) | 1991 | | pagina 2