Ik ben ermee gekomen en ik wil ermee gaan STRIP KEES KRUL Ukkeleburrieberriebrij Eters worden gemaakt, niet geboren STOFFEL VAN DE VELDE ZWEERT BIJ PAARDEN Husse met je neus er tussen, uk keleburrieberriebrij en een bord wasem met een snee karnemelk. Vaders en moeders kunnen toch zo leuk zijn als je vraagt 'Wat eten we vandaag?' Ze willen maar niet begrijpen dat kinderen dan altijd belangstellend informeren naai de voedingswaarde en het vetge halte van de maaltijd. Of dat ze met die vraag hun ou ders er net op tijd voor willen waarschuwen dat bepaalde groenten lang niet zo gezond zijn als de schijf van vijf wil doen gelo ven. Giftig kunnen zijn zelfs. Giftig? Jazeker. In spruitjes bij voorbeeld zit zwavel. Ouders zijn al te oud om dat te merken, maai de maag en darmen van kinderen zijn nog zo nieuw dat die dat goedje (waar ook luciferkoppen van gemaakt zijn) slecht verdra gen. Jammer genoeg kun je bij je ou ders niet aan komen met: 'Zie je nou wel, ik stel me niet aan. In de Krullebak staat dat spruitjes en zuurkool en bloemkool en nog meer kool echt niet goed voor me zijn'. Want natuurlijk reageren je va der en moeder dan meteen met: 'Janeezeg, de Krullebak'. Je moet zwaarder geschut in stel ling brengen: Eten is weten van de bioloog Midas Dekkers. In dat boek kunnen ze op bladzijde 51 le zen wat ze van jou niet aanne men. En als ook dat ze niet over tuigt... de proef met het zilveren lepeltje spreekt boekdelen. Het hoofdstuk over spruitjes geeft je een goede indruk van de rest van het boek: lekker om te le zen, boordevol interessante za ken waar je waarschijnlijk geen weet van hebt en leuke proefjes die leerzaam zijn en gemakkelijk zelf te doen. Midas Dekkers (van onder andere Max Laadvermogen, het Klok huis en Vroege Vogels) maakte eerder met Angela de Vrede de boeken Kijken met je handen en Je binnenste buiten. Van hun derde boek zeggen ze zelf: 'Hoe je je tong verwent, dat lees je in een kookboek. Het boek dat je nu in handen hebt, is geen kookboek. Het is niet alleen voor je tong be doeld, maar ook voor je ogen en je handen en je lol en je verbazing. Je leert meer kennen van je eten dan alleen hoe het proeft'. Of dat waai- is? Zo waar als lekke re honger is geen honger. Alleen dat van dat kookboek, dat klopt niet helemaal. Je krijgt wel dege lijk een paai- heel bijzondere 'kooktips'. Zoals uitgekauwde kauwgum weer smaak geven en een limonade-ijshand maken. Limonade-ijshand Het is heel verleidelijk om in dit stukje veel uit het boek over te schrijven. Maar dat zou niet eer lijk zijn. Wie geïnteresseerd is in huiskeurmeester worden, in goo chelen met eten, verbazingwek kende tafeltrucs, eten dat door kaboutertjes wordt klaarge maakt, vierkante eieren, fietsend frites eten, paardedrollen, meel- wormen, Sumo-worstelaars, le vensreddende noodrantsoenen, boodschappenwagens en nog veel meer... die leest het boek. Vooruit, een klein stukje dan om te laten zien hoe geestig, begrijpe lijk en 'tegendraads' (dat ook) Mi das Dekkers schrijft: 'Mensen houden van dieren. Braaf aaien ze hun poes, hun hond slaan ze niet en in de winter voeren ze de eendjes. Maar on dertussen eten ze wel vlees. Alle vlees is beest geweest. Aan elke biefstuk en karbonade bij de sla ger hebben ooit poten en ogen ge zeten. En als het aan het vlees had gelegen zaten ze er nog aan'. De tekening hierboven is van An gela de Vrede. Haar illustraties zijn mooi, grappig en verduidelij ken wat je niet meteen snapt, of juist heel goed moet snappen om geen brokken te maken. Eten is weten door Midas Dekkers en Angela de Vrede. Uitgeverij, Meulen- hoff, Amsterdam. Prijs 27,50. DINSDAG 8 NOVEMBER 1988 Hoeveel kinderen zullen het nog net gezien hebben? Van die werkende paarden op het land? Dat kunnen er nooit veel zijn. In Zeeland staan er nog maar enkele tientallen regelma tig voor de eg of de ploeg. Het Belgi sche trekpaard is al haast verleden tijd. En zo'n speciaal landbouw- Zw€€t werktuig is net als dat paard ook bij na een museumstuk. Zo'n ding leeft niet. Je kunt er niet. tegen praten. Of es even op zo'n dik ke bil kloppen. En als zo'n tractor niet wil dan staat-ie stil. Maar een paard dat weet wie er de baas is doet het altijd." De kennis over het trekpaard staat dan ook op het punt van verdwijnen. Iemand die heel zijn leven met 'Bel gen' heeft gewerkt is landbouwer Stoffel van de Velde (55) uit Zonne- maire. ,,Ik ben hier aan de Noord bosweg zowat onder de paarden ge boren" vertelt hij. „Zonder mijn paarden kan ik echt niet leven. Als ik ze een dag niet zie ben ik stik-moeilijk. Hoe kun je nou ooit met een tractor mest mennen, zaaien, strooien, hooi schudden. Natuurlijk heeft paardekracht ook zijn bezwaren. Je mag ze nooit in de wind op het erf parkeren als ze be zweet zijn. Of dagenlang het natte gras uit de wei laten eten. Elke stap op het land loop je er op je eigen voeten achteraan. Over dezelf de hobbels. En door dezelfde blub- berzooi. „Denk maar niet dat je zomaar met paarden aan de slag kunt" zegt Stof fel. „Vergeet niet dat die eerst dik twee jaar als een prins hebben ge leefd. Dan is het een hele kunst om ze in het gareel(tuig) te krijgen. En ze laten luisteren is nog weer een vak. Het spreekt echt niet vanzelf dat ze stilstaan als jij ho roept." Hij verheugt zich op 12 november. Dan wordt de nieuwe Stichting het Werkend Trekpaard geïnstalleerd. Daardoor kan een agrarisch bedrijf in Waarde met zijn Belgen blijven werken. Met geld van landschap- en natuurliefhebbers. Als tegensprestatie gaat het bedrijf les geven in dit speciale vak. Er ko men nu al studenten en deskundi gen uit de hele wereld. Boer Stoffel: „Ik hoop vurig dat het werkend trekpaard behouden blijft. En dat ik nog vele Belgen-van-de- Bosweg geboren zie worden. Ach, op mijn grafsteen hoort eigen lijk een paardenhoofd te staan. Want ik ben ermee gekomen. En ik wil er ook best mee gaan". „Ouders mogen best meer herrie schoppen over het eten. Kinderen moeten soms leren om iets lekker te vinden. Zodra het 'anders' lijkt we ten ze zeker dat ze het vies vinden. Je moet dus eisen dat een kind het in elk geval proeft. Desnoods door ze te dwingen. Daar heeft een kind recht op. Want je mist een hoop als je haast niks lust." Dit zegt de 'Russische' Robert Bur- sian (61van Du Commerce uit Mid delburg. Hij heeft over de hele we reld hotels en keukens gerund. Maar overal geldt dezelfde wet: of je nu een eitje kookt of een zwezerik maakt niet uit. Als het maar met aandacht en liefde gebeurt. „Ik krijg tranen in mijn ogen van het Nederlandse eetgedrag," roept Bur- sian. Veel mensen eten domweg hun honger weg. Het geeft niet waar en hoe. Dat is toch geen goed voorbeeld voor je kinderen. Eters worden ge maakt. en niet geboren. Het is een cultuur." Soms gaan mensen wel degelijk met hun kroost naar een restaurant in plaats van naar de snackbar. Ze be stellen dan voor zichzelf vaak een schitterend gerecht plus een paar kindermenu's. Anti-patat Bursian: „Dat vind ik een beledi ging van het kind. Zo'n 12- of 13-jari- ge is toch al een kleine volwassene. Die mag je niet afschepen met frites plus appelmoes met een para pluutje erop. Gun ze toch een halve biefstuk of tournedos. Maar dan wat minder gekruid. Want dat is iets wat je juist nooit forceren moet." Het anti-patat recept van keuken meester Bursian is als volgt: Boen een aardappel zeer grondig schoon. Rol hem met schil en al in aluminium folie. Leg hem 40 minu ten in een oven van 160 graden. De stand voor groot vlees). Daarna zonder je te branden uitpakken en in de lengte opensijden. Iets uit el kaar duwen. Vullen met een sausje van zure of gewone room, peterselie, wat zout en eventueel een beetje knoflook. Niet vergeten om ook de schil op te eten. IKVWHE7" HEEL LEUK PAT IKPCCR JilUtE tEWf? BEN UIT6En0t>\6P 0A14LS HEPIAPESKUNPI6E TE HobEH 5PREKEN OVER PEINVLOEP VAN PE TELEVISE OUDERS ?UN VAAK. BAN(7 W K'NPEKEN VAN VEEL TV KIJKEN) (?E WELPAPlA WORPEN OE ON- ANIERP CFBROTAM. NOU, IKPEMK !>\T 'T ALLEMML- HOGAL MEEVALT W4T VINDEN JULLIE PA4R2ELFNUI/AN"?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant katern Krullebak (1981-1999) | 1988 | | pagina 3