ANK Interieur meer Erg moderne apparatuur In sfeervolle omgeving KAMPEN GEN [Keuken] am liet I nieuw 1 senbank wan nu biedt weel I#E KEUKEN VAN NU: Goedkoop is het allemaal echter niet NZEZAAK 15% korting 1000.- 1349.- 1499.- 1099.- 899.- IIEZERS 89.- 89.50 10% korting 309.- EN935.- oning te miser en? ikzaken i iff theo weening mab groen i ONDER DAK kkelijke prijzen. wij ruim gesorteerd, u gaarne van dienst. Tel. 01148-1429. board, spaanplaat, nog heel veel meer. Zn. seren. 01155) 1466 i5) 2286 m w m m a a a W m m m a w. m ningen zowel woningen als .<.^1 weet hoe moeilijk het is de juiste keuze te bepalen, wanneer men aan vervan ging van oude meubels of aan een geheel nieuwe inrichting toe is. Je loopt van de ene meubelzaak naar de andere, kijkt tientallen folders door, vergelijkt de prijzen en kwali teiten, en na een tijdje weet je niet meer wat je eigenlijk wilt kopen. Moet het klassiek worden of modern, misschien tijdloos? Wat is op een bepaald moment modern, en komt dat dan wel overeen met onze smaak? Nee, het is geen gemakkelijke opgave om meubelen te kopen. De verscheidenheid in het aanbod is zo groot, dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Vriendelijke en voorkomende meubelverkopers tegen woordig heten ze „interieuradviseurs" helpen enthousiast bij het bepalen van uw keuze. Vaak heeft dan ook dit weer tot ge volg, dat u na enige tijd moedeloos het hoofd laat hangen, omdat u zich steeds onzekerder voelt worden. Het grote aanbod aan meube len, gordijnen en vloerbedekking in allerlei stijlen en dessins maakt dc keuze bepaald niet gemakkelijk. De consument is daar in feite zelf verantwoordelijk voor, want we willen allemaal het liefst een interieur heb ben, dat niemand anders heeft: de industrie zorgt er dus voor, dat de keuze zo groot mogelijk is. In vroeger tijden was dat onmogelijk. Ten eerste was er toen nog geen industrie en ten tweede had men geen geld - de rijken uitge zonderd - om meubelen te kopen. Men maakte de meubels zelf, vloerbedekking be stond niet en gordijnen evenmin. De prach tige stijlmeubelen van een paar eeuwen ge leden, zoals Empire, Louis Quinze en Seize etc. zijn bepaald niet representatief voor de inrichting en meubilering van de grote massa uit die tijd. Men was arm of rijk, een middenstand bestond niet. Dit soort meube len was dan ook voorbehouden aan rijke kooplieden, vorstenhuizen en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Zitlandschap: schuifbare losse elementen bekleed met leer. Nu, in onze tijd, wordt dit soort meubelen op grote schaal gere produceerd en zijn daardoor be taalbaar geworden voor grote groepen van mensen. Uit onder zoeken door en voor de meubel industrie is gebleken, dat dit soort meubelen, vooral semi- klassiek. het grootste aandeel heeft in de meubelverkoop. Een mogelijke oorzaak hiervan is, dat klassieke meubelen in feite tijdloos zijn: zij zijn statisch en nauwelijks aan verandering on derhevig. Bij de moderne meubelen ligt dat anders. Als we over modern praten, moeten we onderscheid maken tussen twee richtingen. De eerste - de meest verkochte - is de gematigd moderne. Deze meubelen worden gekenmerkt door een wat strakkere be- I lijning, geen al te opvallende kleuren en veel gebruik van na tuurlijke materialen. Houtsoor-, ten zoals teak (vijftiger jaren) en wengé, eiken en palissander worden hier veel toegepast. Wollen vloerbedekking, katoe nen gordijnstoffen of de Wat goedkopere kunstvezelstofien zijn de meest gebruikte be^le- dingsmaterialen. j De tweede richting betreft het wat exclusievere, meer avant- gardistische interieur. Hierbij wordt veel gebruik gemaaStt van kunststof materialen, glas en metaal. De kleuren en dessins, I die hier worden toegepast, zijn I wat feller en hebben vaak ge ometrische figuren als uit gangspunt. De eerste richting is voornamelijk geïnspireerd dooi de Scandinavische landen, de I tweede door Italië. De klassieke, vooral de echt an tieke, en de zeer moderne Itali aanse meubelen, zijn de kost baarste en hebben daardoor de kleinste afnemerskring. De semi-klassieke er» gematigd- moderne inrichting zien m het overgrote deel van de N;eder- landse huiskamers. De Neder lander is een gematigd mens, en dat weerspiegelt zich in zijn in terieur. Nostalgische stijl Nu is er de laatste jaren nog een interieurstijl bijgekomen, na melijk de nostalgische. Deze trend manifesteert zich het dui delijkst op het gebied van de kleding, maar wint ook steeds meer terrein in de woningin richting. De nostalgie is niets anders dan een hernieuwde be langstelling voor oude spullen, meestal uit het begin van deze eeuW. De zolder van onze ouders en grootouders is ontdekt als el dorado van door hun afge dankte spullen, die wij nu weer mdoi vinden. Fpitelijk is de nostalgie hele maal geen stijl maar een samen raapsel van allerlei elementen van vroegere stijlen. De belang- 4"' wM, c i Nostalgisch gedessineerde gordijnstof rijkste kenmerken, die wij van deze „stijl" kunnen aanwijzen, zijn veel snuisterijen, oude pot ten, lampetkannen, lampen, let terbakken, rieten stoelen, etc. Bloemetjesdessins op een don kere achtergrond worden ge bruikt voor gordijnen en meu belbekleding. De nostalgie is begonnen door groepen jonge mensen, die zich kennelijk niet meer thuisvoel- den in het doorsnee-interieur, noch in het semi-klassieke, noch in het gematigd-moderne. Zij wilden zich ontworstelen aan het middelmatige en verlangden naar iets persoonlijks. Het na deel is echter, dat deze trend nu op zo grote schaal ingang heeft -gevöndert, 'dat wé We er'van een gemiddelde kunnen spreken. De exclusiviteit, die ze in het begin had. is er helemaal af. Hoelang deze trend nog zal aan houden, is moeilijk te zeggen; wel staat vast dat het hier om een modeverschijnsel gaat. dat daardoor al geen bli". nd ka rakter heeft. Pasteltinten Het niet-nóstalgiscl.v ,ierieur, het meer moderne dus, veran dert de laatste tijd ook vrij in grijpend. Waren een paar jaar geleden felle kleurencombina ties nog in trek, bijvoorbeeld bruin-oranje, groen-oranje, groen-rood. zwart-wit, enzo voort, nu zien we steeds meer pasteltinten in het interieur ver schijnen. Ook hier gebeurt weer hetzelfde als in de mode. Licht groen en lichtblauw zijn de meest favoriete kleuren. Kleine ruitdessins of streepjes vinden meer aftrek dan grote bloemen of abstracte dessins. Ook de belijning van de meube len wordt rustiger, zonder tiere lantijnen. Vooral bij de zitgroepen is het ..landschap" of de leefkuil het meest in trek. Ze worden dan ook in honderden soorten en maten aangeboden. De onder linge verschillen tussen de pro- dukten worden steeds kleiner. Ze onderscheiden zich alleen nog van elkaar in details of in de stoffering. Op het gebied van de wandmeu- belen zien we een soortgelijke ontwikkeling. Men stapt af van het hoge. de kamer domine rende wandmeubel en gaat over op lagere, flexibelere systemen. Die grote wandmeubelen wer den dan wel „verplaatsbaar" en 'schakelbaar' genoemd, maar als ze eenmaal op hun plaats stonden, bleven ze daar meestal ook. De lagere kastelementen hebben dit bezwaar niet en men kan er werkelijk naar hartelust mee schakelen en veranderen. Bovendien spelen zij niet meer de overheersende rol in het inte rieur. zoals dat bij de oude wand kasten het geval was. Kortom, het interieur van nu biedt meer mogelijkheden dan dat van een aantal jaren geleden. Men kan nu echt doen wat men altijd al wilde, namelijk een in terieur creëren, dat persoonlijk is, en dat naar believen gewij zigd kan worden. Zo wordt wo nen weer wat het eigenlijk moet zijn: een creatief gebeuren, een wezenlijk onderdeel van ons le ven. HANS BOUBS De keuken-van-nu herbergt technisch hoogstaande appara tuur in een sfeervolle ruimte. De mat-witte lak van de keuken kastjes is vervangen door warme pasteltinten of eerlijk hout in alle schakeringen van het lichte beuken tot het don kere ebben. Het gesausde wit van de muren heeft plaats moeten maken voor geraffineerde kleurcombina ties. Kunstig ontworpen tegels sieren de wanden: hun dessin zet zich voort in het tegelpa troon van de vloer. De tijd van het wit-en-zwarte colivinyl en het linoleum is voorbij. Gewild zijn op het ogenblik ook de zachte, makkelijk te onderhou den en geluiddempende kunst- stofwandbekleding (balafoam). Voor de vloer is er de gemakke lijk te reinigen bedekking van polivinylchloride of PVC. die in vele dessins te kri jgen is. (Onder andere onder de mer'-rjnm No- vilon). Aanrecht Bij de aanrechtbladen is het oude granito al lang vervangen door kunststof in talrijke kleu ren en dessins, en door roestvrij staal. Dat is behalve in de gladde uitvoering ook in het veel minder besmettelijke wa felmotief te krijgen. (Ongevoe lig voor vingerafdrukken). Duurder, maar erg fraai zijn de massief houten aanrechtbladen. Ze zijn in vele hardhoutsoorten verkrijgbaar. Ze zijn uitgebreid behandeld tegen het indringen van vocht en vuil. maar die oppervlakte-behandeling moet wel een'-' in de één a twee jaar worden rhaald. Ook het mooi zijn de betegelde aanrechtbladen. die met een speciale specie worden gevoegd. Ze kunnen heel wat hebben, maar het serviesgoed of het glaswerk, dat er op valt. is eer der stuk dan bij een ongelukje op een kunststof aanrecht blad of op hout... Spoelbakken In de aanrechtbladen kunnen de spoelbakken ..wofcdcn inge- bouwd.' Zezijri el- inhet vierkant en rechthoekig, maar erg „in" zijn op het ogenblik de ronde spoelbakken, eventueel in een combinatie van een diepe spoel bak en een ondiepe afdruipbak naast elkaar. Behalve in hot bekende roestvri j staal zijn ze te krijgen in stoot vast emaille met fraaie pastel tinten zoals oranje mocca. mos groen. bahamabeige en majoli- cabruin. Frappant is dat deze kleuren weer exact correspon deren met de kookplaten, gas of electrisch. Zodoende kan men van de keuken een esthetisch verantwoord geheel maken. Fornuis Het inbouwl'ornuis o. u van de keuken anno 1976 is door gaans electrisch. Het voordeel hiervan is de ongeëvenaarde precisie voor wat betreft het in stellen en constant houden van de gewenste temperatuur. De oven kan zijn voorzien van een grill-element met draaiend braadspit Of als circulatieoven zijn gebouwd. Ook zijn dubbele ovens verkrijgbaar, waarbij de kleine oven als aparte patisserie-oven en/of borden- warmer fungeert. In de circulatie-ovën b zich een ventilator, die d< warmde lucht door de oven circuleren. Het bakproces vindt plaats met een lagere tempera tuur dan bij de conventionele ovens (maximaal 220 graden Celcius). Een braadspit is hier niet meer nodig, de hitte wordt voortdurend rondom het ge recht gevoerd. Het voordeel van dit systeem is. dat verschillende gerechten (bijvoorbeeld vlees én vis en groenten) tegelijkertijd worden bereid, omdat de smaken en geuren niet van het ene gerecht op het andere overslaan. Het openen van de ovendeur tij dens het braden of bakken geeft geen problemen. Ook hoeft de oven nooit te worden voorver warmd. Een granieten aanrecht, een zinken gootsteen, een paar witgelakte kastjes. Zo zag jarenlang de Nederlandse keu ken er uit. Doorgaans een klein en smal vertrek: een nogal ongezellige werkruimte voor de vrouw. Sinds een jaar of tien is dat radikaal aan het veranderen. In navolging van de oude statige herenhuizen en van de grote boerderijen kregen verschillende nieuwbouwwo ningen een eetkeuken. waarin ook ruimte was voor een eethoek. Keuken en eetkamer werden samengebracht. Moderne architecten tekenden „open" keukens, die een eenheid met de woonruimte vormden. In die eigentijdse keukens passen het witte kastje en het gasstelletje niet meer. Er is een hang naar keukens, die én romantisch-gezellig ingericht én ultramodern uitgerust zijn. In die vraag wordt anno 1975 ruimschoots voorzien door fabrikanten en handelaren. Steeds meer wordt er keuken-inbouwapparatuur toegepast. De voordelen zijn duidelijk. Er wordt een fraai, strak geheel verkregen. De ruimtewinst is beduidend. Vlees' slinkt in dc circulatie- oven minder dan in de conven tionele ovens en het spat min der. En vet. dat na het bereiden van de gerechten is achterge bleven. wordt verbrand, want de ovens zijn. zelfreinigend: tuj een hoge temperatuur wordt al les verkoold. Er bli jft alleen een klein beetje droge as over. Tijdklok De moderne ovens hebben na tuurlijk een grote ruit in de deur en binnenverlichting. waardoor 't braad- of bakproces voort durend is te volgen. De oude keukenwekker is uitgegroeid tot een schakelklok. Wie 's avonds om zes uur thuis denkt te komen kan dié klok 's morgens zo stellen, dat een 's ochtends in de oven geschoven kip tussen vijf en zes wordt gebraden en om zes uur gaar en dampend klaar staat. De oven hoeft niet per se onder een aanrechtblad te worden in-, gebouwd, maar kan ook op oog hoogte worden opgehangen, waardoor én de bediening én de controle van bak- en braadpro- ces gemakkelijker is geworden. (Nooit meer bukken). Kookplaat Het vierpits-gasstel bestaat nog. maar het ziet er wel veel eigentijdser uit. Het is tegen woordig te leveren met een elek trische vonk-ontsteking. waar door én lucifer én centrale aan- steekvlam overbodig zijn ge worden. Maar het gas onder vindt steeds meer concurrentie van de elektrische kookplaat, vooral sinds de elementen met een thermostatische voeler is uitgerust, waardoor de inge stelde temperatuur gehand haafd blijft. Het nieuwste van het nieuwste zijn de keramische kookplaten. Dat zijn rechthoekige of vier kante platen van dik keramisch glas. waarin elektrische ver warmingselementen zijn inge goten. Hun volkomen gladde oppervlakte vormt één geheel met het aanrecht en is tevens snijplaat. De kookzones worden heet - er vlak naast blijft de plaat volkomen koel. Fraai. maar nog wel wat prijzig, want een plaat kost al gauw iets meer. (l^n duizend gulden: Afzuigkappen In de keuken van nu - en zeker in de „open" keuken - zijn de afzuigkappen geen luxe meer. maar noodzakelijke gebruiks voorwerpen geworden. Ze zijn er in vele soorten en maten, aan gepast aan vrijwel ieder type keuken. Bij de modernste mo dellen zijn de zogenaamde vetfilter-matten opgevolgd door zogenaamde labyrint- vetfilters. Dat zijn vernuftige constructies van kunststof, waarin het vuil uit de afgezogen lucht blijft hangen. Hét gehele labyrint kan eenvoudig worden afgewassen, ook kan deze unit in de afwasautomaat worden geplaatst. Afwasmachines Dan zijn er voor de luxe keuken nog de afwasmachines, de in te bouwen koel- en diepvrieskas- ten. frituur-units. barbecue elementen (ook in de winter aan de barbecue!), ook in te bouwen keukenmachines met zelfs ijs blokjeskrakers. Goedkoop is het allemaal niet: wie een nieuwe keuken wil aanschaffen of zijn bestaande keuken wil moderni seren doet er goed aan zich van te voren goed te oriënteren. Dat kart bij de vele gespeciali seerde zaken in keukens en keuken-inbouwapparatuur (tegenwoordig in elke stad en in vrijwel ieder niet te klein dorp te vinden) én bij het Bouwcen trum in Rotterdam of het Bouw centrum Noord-Nederland in Groningen. Het Rotterdamse Bouwcentrum heeft een handig informatieblad uitgegeven, dat voor 3.50 in veertig pagina's een schat van inlichtingen geeft. Daarnaast zijn er wat boekjes over keukens in de handel. Eigenlijk zijn er maar weinig E E mensen helemaal tevreden E met hun keukens. Zelfs aan E E een comfortabele, moderne E keuken kleven nog gebreken, E E die pas in de praktijk blijken. E Maar natuurlijk ondervindt E de verouderde keuken, of de E minimaal uitgeruste keuken E de meeste kritiek. E Wie een open keuken heeft, E of plannen heeft die te rcali- E seren, moet zeker hogere ei- E E sen aan het gezicht en de in- E richting van de keuken stel- 3 E len. Het is dan een deel van E het wooninterieur, en de E E aloude kreet dat dc keuken een soort werkhok voor de E E vrouw is, gaat dan niet meer I op' 1 Wat kun je aan een niet zo E gerieflijke en niet (meer) zo E mooie keuken doen? Dat E hangt er natuurlijk in dc eer- E E ste plaats van af. hoeveel E E geld je daaraan wilt beste- E E den. Het is erg simpel om de E E hele boel er te laten uitbre- E E ken en een compleet nieuw E 5 interieur te laten installeren. E Maar dat eindigt op een rijtje E E nullen....op de rekening. E E Goedkoper kan het ook. E E Een oud aanreehtblok bijv., E E waaraan weinig eer meer E E lijkt te behalen, krijgt al een E E heel ander gezicht als men de E E deurtjes bekleedt met een E E geplastificeerd plaatmateri- E E aal. Aan het blok zelf hoeft E H dan niets veranderd te wor- E E den. Het aanrechtblad is E E overigens meestal het groot- E E ste probleem. Er zijn nog E E heel wat huizen waarin zo'n E ouderwets granito-aanrecht E E zit. Dat hele ding eruit halen E E wordt een sloopkarwei met E E veel consequenties. Men vol- E E staat dan ook vaak met het E E repareren van scheuren en E 3 gaatjes, en het oplappen van E E de gootsteenbak. E E Het is echter helemaal niet zo E E gek, om over dat blok granito E E een nieuw zelfgemaakt aan- S E reehtblad te leggen, met een E E daarin gemonteerde roest- E 3 vrijstaten gootsteenbak. Die E 3 moet natuurlijk passen in de |j E ruimte van de oude goot- E E steenbak. maar die is er met E E een forse hamer vrij snel uit- E E ccsri4 E De stalen gootsteenbak moet Ebij een zelfgemaakt aan- E reehtblad altijd op dat blad E E worden gemonteerd, om E E problemen van lekkage te E E voorkomen. Voor dit doel E Ezijn speciale bakken in de E handel. Ze hebben een klein E nadeel: je kunt geen water Eenz. van het aanrechtblad in E Ede gootsteenbak vegen, van- E Ewege die overstekende rand Evan de bak. E Het maken van zo'n „opleg- Eblad" voor het aanrecht is E eenvoudiger dan het lijkt. E Een stuk op maat gezaagd E hechthouf (watervast ver- E lijmd multiplex) wordt met E een stuk hardplastic (zoals E formica) op dezelfde maat E bekleed. Dat kan men ge- E E woon lijmen, liefst wel met E een warmtebestendige con- E tactlijm. De opening voor de E gootsteenbak moet precies E op de juiste plek en op de E juiste maat worden uitge- E zaagd: eerst op de hoeken ga- Eten boren, en dan met de E schrobzaag uitzagen. Bij veel E E losse gootsteenbakken krijgt E E men de exacte maten voor Ehet uit te zagen gat, of zelfs E E een papieren „mal" geleverd. Er E De voorkant van het nieuwe S rrblad moet natuurlijk netjes E 3 worden afgewerkt, bijv. met 3 E een hardhouten profiel, dat S iets over de rand van het blad E Eheen valt. Het is w el zaak die E randafwerking met water- E E bestendige lijm (bijv. eon- E Estructielijm) te bevestigen. E EDe aansluiting van het blad E E tegen de muur moet ook wa- E Eterdicht zijn. Dat is weer ge- E E makkeli jk te bereiken met E Eeen plastische kitsoort, en na E Ede montage met een speciaal E E kunststof afdichtingsprofiel. E Wandkastjes in een keuken, E E die nog wel voldoen, maar E die wat gemoderniseerd E moeten worden, kunnen met 3 spuitbusverf worden behan- E dcld. Eerst wel goed E schoonmaken, ontvetten en E licht opschurcn. Zelfs met E kunststof afgewerkte keu- E kenkastjes kunnen worden geschilderd, al is de kans op E het afstoten van de verf wat E groter. Schuur ze eerst af met E E watervast schuurpapier, en E E spuit ze daarna.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1975 | | pagina 23