ANK
Interieur
meer
Erg moderne
apparatuur
In sfeervolle
omgeving
KAMPEN
GEN
[Keuken]
am liet
I nieuw 1
senbank
wan nu
biedt weel
I#E KEUKEN VAN NU:
Goedkoop
is het
allemaal
echter
niet
NZEZAAK
15% korting
1000.-
1349.-
1499.-
1099.-
899.-
IIEZERS
89.-
89.50
10% korting
309.-
EN935.-
oning te
miser en?
ikzaken
i
iff
theo weening
mab groen i
ONDER DAK
kkelijke prijzen.
wij ruim gesorteerd,
u gaarne van dienst.
Tel. 01148-1429.
board, spaanplaat,
nog heel veel meer.
Zn.
seren.
01155) 1466
i5) 2286
m w
m m a
a a W m m m
a w. m
ningen zowel
woningen als
.<.^1 weet hoe moeilijk het is de juiste
keuze te bepalen, wanneer men aan vervan
ging van oude meubels of aan een geheel
nieuwe inrichting toe is. Je loopt van de ene
meubelzaak naar de andere, kijkt tientallen
folders door, vergelijkt de prijzen en kwali
teiten, en na een tijdje weet je niet meer wat
je eigenlijk wilt kopen. Moet het klassiek
worden of modern, misschien tijdloos? Wat
is op een bepaald moment modern, en komt
dat dan wel overeen met onze smaak?
Nee, het is geen gemakkelijke opgave om
meubelen te kopen. De verscheidenheid in
het aanbod is zo groot, dat men door de
bomen het bos niet meer ziet. Vriendelijke
en voorkomende meubelverkopers tegen
woordig heten ze „interieuradviseurs"
helpen enthousiast bij het bepalen van uw
keuze. Vaak heeft dan ook dit weer tot ge
volg, dat u na enige tijd moedeloos het hoofd
laat hangen, omdat u zich steeds onzekerder
voelt worden. Het grote aanbod aan meube
len, gordijnen en vloerbedekking in allerlei
stijlen en dessins maakt dc keuze bepaald
niet gemakkelijk. De consument is daar in
feite zelf verantwoordelijk voor, want we
willen allemaal het liefst een interieur heb
ben, dat niemand anders heeft: de industrie
zorgt er dus voor, dat de keuze zo groot
mogelijk is.
In vroeger tijden was dat onmogelijk. Ten
eerste was er toen nog geen industrie en ten
tweede had men geen geld - de rijken uitge
zonderd - om meubelen te kopen. Men
maakte de meubels zelf, vloerbedekking be
stond niet en gordijnen evenmin. De prach
tige stijlmeubelen van een paar eeuwen ge
leden, zoals Empire, Louis Quinze en Seize
etc. zijn bepaald niet representatief voor de
inrichting en meubilering van de grote
massa uit die tijd. Men was arm of rijk, een
middenstand bestond niet. Dit soort meube
len was dan ook voorbehouden aan rijke
kooplieden, vorstenhuizen en kerkelijke
hoogwaardigheidsbekleders.
Zitlandschap: schuifbare losse elementen bekleed met leer.
Nu, in onze tijd, wordt dit soort
meubelen op grote schaal gere
produceerd en zijn daardoor be
taalbaar geworden voor grote
groepen van mensen. Uit onder
zoeken door en voor de meubel
industrie is gebleken, dat dit
soort meubelen, vooral semi-
klassiek. het grootste aandeel
heeft in de meubelverkoop. Een
mogelijke oorzaak hiervan is,
dat klassieke meubelen in feite
tijdloos zijn: zij zijn statisch en
nauwelijks aan verandering on
derhevig.
Bij de moderne meubelen ligt
dat anders. Als we over modern
praten, moeten we onderscheid
maken tussen twee richtingen.
De eerste - de meest verkochte -
is de gematigd moderne. Deze
meubelen worden gekenmerkt
door een wat strakkere be- I
lijning, geen al te opvallende
kleuren en veel gebruik van na
tuurlijke materialen. Houtsoor-,
ten zoals teak (vijftiger jaren) en
wengé, eiken en palissander
worden hier veel toegepast.
Wollen vloerbedekking, katoe
nen gordijnstoffen of de Wat
goedkopere kunstvezelstofien
zijn de meest gebruikte be^le-
dingsmaterialen.
j De tweede richting betreft het
wat exclusievere, meer avant-
gardistische interieur. Hierbij
wordt veel gebruik gemaaStt van
kunststof materialen, glas en
metaal. De kleuren en dessins,
I die hier worden toegepast, zijn
I wat feller en hebben vaak ge
ometrische figuren als uit
gangspunt. De eerste richting is
voornamelijk geïnspireerd dooi
de Scandinavische landen, de
I tweede door Italië.
De klassieke, vooral de echt an
tieke, en de zeer moderne Itali
aanse meubelen, zijn de kost
baarste en hebben daardoor de
kleinste afnemerskring. De
semi-klassieke er» gematigd-
moderne inrichting zien m
het overgrote deel van de N;eder-
landse huiskamers. De Neder
lander is een gematigd mens, en
dat weerspiegelt zich in zijn in
terieur.
Nostalgische stijl
Nu is er de laatste jaren nog een
interieurstijl bijgekomen, na
melijk de nostalgische. Deze
trend manifesteert zich het dui
delijkst op het gebied van de
kleding, maar wint ook steeds
meer terrein in de woningin
richting. De nostalgie is niets
anders dan een hernieuwde be
langstelling voor oude spullen,
meestal uit het begin van deze
eeuW. De zolder van onze ouders
en grootouders is ontdekt als el
dorado van door hun afge
dankte spullen, die wij nu weer
mdoi vinden.
Fpitelijk is de nostalgie hele
maal geen stijl maar een samen
raapsel van allerlei elementen
van vroegere stijlen. De belang-
4"' wM,
c i
Nostalgisch gedessineerde
gordijnstof
rijkste kenmerken, die wij van
deze „stijl" kunnen aanwijzen,
zijn veel snuisterijen, oude pot
ten, lampetkannen, lampen, let
terbakken, rieten stoelen, etc.
Bloemetjesdessins op een don
kere achtergrond worden ge
bruikt voor gordijnen en meu
belbekleding.
De nostalgie is begonnen door
groepen jonge mensen, die zich
kennelijk niet meer thuisvoel-
den in het doorsnee-interieur,
noch in het semi-klassieke, noch
in het gematigd-moderne. Zij
wilden zich ontworstelen aan
het middelmatige en verlangden
naar iets persoonlijks. Het na
deel is echter, dat deze trend nu
op zo grote schaal ingang heeft
-gevöndert, 'dat wé We er'van een
gemiddelde kunnen spreken. De
exclusiviteit, die ze in het begin
had. is er helemaal af.
Hoelang deze trend nog zal aan
houden, is moeilijk te zeggen;
wel staat vast dat het hier om
een modeverschijnsel gaat. dat
daardoor al geen bli". nd ka
rakter heeft.
Pasteltinten
Het niet-nóstalgiscl.v ,ierieur,
het meer moderne dus, veran
dert de laatste tijd ook vrij in
grijpend. Waren een paar jaar
geleden felle kleurencombina
ties nog in trek, bijvoorbeeld
bruin-oranje, groen-oranje,
groen-rood. zwart-wit, enzo
voort, nu zien we steeds meer
pasteltinten in het interieur ver
schijnen. Ook hier gebeurt weer
hetzelfde als in de mode. Licht
groen en lichtblauw zijn de
meest favoriete kleuren.
Kleine ruitdessins of streepjes
vinden meer aftrek dan grote
bloemen of abstracte dessins.
Ook de belijning van de meube
len wordt rustiger, zonder tiere
lantijnen.
Vooral bij de zitgroepen is het
..landschap" of de leefkuil het
meest in trek. Ze worden dan
ook in honderden soorten en
maten aangeboden. De onder
linge verschillen tussen de pro-
dukten worden steeds kleiner.
Ze onderscheiden zich alleen
nog van elkaar in details of in de
stoffering.
Op het gebied van de wandmeu-
belen zien we een soortgelijke
ontwikkeling. Men stapt af van
het hoge. de kamer domine
rende wandmeubel en gaat over
op lagere, flexibelere systemen.
Die grote wandmeubelen wer
den dan wel „verplaatsbaar" en
'schakelbaar' genoemd, maar
als ze eenmaal op hun plaats
stonden, bleven ze daar meestal
ook. De lagere kastelementen
hebben dit bezwaar niet en men
kan er werkelijk naar hartelust
mee schakelen en veranderen.
Bovendien spelen zij niet meer
de overheersende rol in het inte
rieur. zoals dat bij de oude wand
kasten het geval was. Kortom,
het interieur van nu biedt meer
mogelijkheden dan dat van een
aantal jaren geleden.
Men kan nu echt doen wat men
altijd al wilde, namelijk een in
terieur creëren, dat persoonlijk
is, en dat naar believen gewij
zigd kan worden. Zo wordt wo
nen weer wat het eigenlijk moet
zijn: een creatief gebeuren, een
wezenlijk onderdeel van ons le
ven.
HANS BOUBS
De keuken-van-nu herbergt
technisch hoogstaande appara
tuur in een sfeervolle ruimte. De
mat-witte lak van de keuken
kastjes is vervangen door
warme pasteltinten of eerlijk
hout in alle schakeringen van
het lichte beuken tot het don
kere ebben.
Het gesausde wit van de muren
heeft plaats moeten maken voor
geraffineerde kleurcombina
ties. Kunstig ontworpen tegels
sieren de wanden: hun dessin
zet zich voort in het tegelpa
troon van de vloer. De tijd van
het wit-en-zwarte colivinyl en
het linoleum is voorbij. Gewild
zijn op het ogenblik ook de
zachte, makkelijk te onderhou
den en geluiddempende kunst-
stofwandbekleding (balafoam).
Voor de vloer is er de gemakke
lijk te reinigen bedekking van
polivinylchloride of PVC. die in
vele dessins te kri jgen is. (Onder
andere onder de mer'-rjnm No-
vilon).
Aanrecht
Bij de aanrechtbladen is het
oude granito al lang vervangen
door kunststof in talrijke kleu
ren en dessins, en door roestvrij
staal. Dat is behalve in de
gladde uitvoering ook in het
veel minder besmettelijke wa
felmotief te krijgen. (Ongevoe
lig voor vingerafdrukken).
Duurder, maar erg fraai zijn de
massief houten aanrechtbladen.
Ze zijn in vele hardhoutsoorten
verkrijgbaar. Ze zijn uitgebreid
behandeld tegen het indringen
van vocht en vuil. maar die
oppervlakte-behandeling moet
wel een'-' in de één a twee jaar
worden rhaald.
Ook het mooi zijn de betegelde
aanrechtbladen. die met een
speciale specie worden gevoegd.
Ze kunnen heel wat hebben,
maar het serviesgoed of het
glaswerk, dat er op valt. is eer
der stuk dan bij een ongelukje
op een kunststof aanrecht blad
of op hout...
Spoelbakken
In de aanrechtbladen kunnen de
spoelbakken ..wofcdcn inge-
bouwd.' Zezijri el- inhet vierkant
en rechthoekig, maar erg „in"
zijn op het ogenblik de ronde
spoelbakken, eventueel in een
combinatie van een diepe spoel
bak en een ondiepe afdruipbak
naast elkaar.
Behalve in hot bekende roestvri j
staal zijn ze te krijgen in stoot
vast emaille met fraaie pastel
tinten zoals oranje mocca. mos
groen. bahamabeige en majoli-
cabruin. Frappant is dat deze
kleuren weer exact correspon
deren met de kookplaten, gas of
electrisch. Zodoende kan men
van de keuken een esthetisch
verantwoord geheel maken.
Fornuis
Het inbouwl'ornuis o. u van
de keuken anno 1976 is door
gaans electrisch. Het voordeel
hiervan is de ongeëvenaarde
precisie voor wat betreft het in
stellen en constant houden van
de gewenste temperatuur.
De oven kan zijn voorzien van
een grill-element met draaiend
braadspit Of als circulatieoven
zijn gebouwd. Ook zijn dubbele
ovens verkrijgbaar, waarbij de
kleine oven als aparte
patisserie-oven en/of borden-
warmer fungeert.
In de circulatie-ovën b
zich een ventilator, die d<
warmde lucht door de oven
circuleren. Het bakproces vindt
plaats met een lagere tempera
tuur dan bij de conventionele
ovens (maximaal 220 graden
Celcius). Een braadspit is hier
niet meer nodig, de hitte wordt
voortdurend rondom het ge
recht gevoerd.
Het voordeel van dit systeem is.
dat verschillende gerechten
(bijvoorbeeld vlees én vis en
groenten) tegelijkertijd worden
bereid, omdat de smaken en
geuren niet van het ene gerecht
op het andere overslaan.
Het openen van de ovendeur tij
dens het braden of bakken geeft
geen problemen. Ook hoeft de
oven nooit te worden voorver
warmd.
Een granieten aanrecht, een zinken gootsteen, een paar
witgelakte kastjes. Zo zag jarenlang de Nederlandse keu
ken er uit. Doorgaans een klein en smal vertrek: een nogal
ongezellige werkruimte voor de vrouw.
Sinds een jaar of tien is dat radikaal aan het veranderen.
In navolging van de oude statige herenhuizen en van de
grote boerderijen kregen verschillende nieuwbouwwo
ningen een eetkeuken. waarin ook ruimte was voor een
eethoek. Keuken en eetkamer werden samengebracht.
Moderne architecten tekenden „open" keukens, die een
eenheid met de woonruimte vormden.
In die eigentijdse keukens passen het witte kastje en het
gasstelletje niet meer. Er is een hang naar keukens, die én
romantisch-gezellig ingericht én ultramodern uitgerust
zijn. In die vraag wordt anno 1975 ruimschoots voorzien
door fabrikanten en handelaren. Steeds meer wordt er
keuken-inbouwapparatuur toegepast. De voordelen zijn
duidelijk. Er wordt een fraai, strak geheel verkregen. De
ruimtewinst is beduidend.
Vlees' slinkt in dc circulatie-
oven minder dan in de conven
tionele ovens en het spat min
der. En vet. dat na het bereiden
van de gerechten is achterge
bleven. wordt verbrand, want
de ovens zijn. zelfreinigend: tuj
een hoge temperatuur wordt al
les verkoold. Er bli jft alleen een
klein beetje droge as over.
Tijdklok
De moderne ovens hebben na
tuurlijk een grote ruit in de deur
en binnenverlichting. waardoor
't braad- of bakproces voort
durend is te volgen. De oude
keukenwekker is uitgegroeid
tot een schakelklok. Wie 's
avonds om zes uur thuis denkt te
komen kan dié klok 's morgens
zo stellen, dat een 's ochtends in
de oven geschoven kip tussen
vijf en zes wordt gebraden en
om zes uur gaar en dampend
klaar staat.
De oven hoeft niet per se onder
een aanrechtblad te worden in-,
gebouwd, maar kan ook op oog
hoogte worden opgehangen,
waardoor én de bediening én de
controle van bak- en braadpro-
ces gemakkelijker is geworden.
(Nooit meer bukken).
Kookplaat
Het vierpits-gasstel bestaat
nog. maar het ziet er wel veel
eigentijdser uit. Het is tegen
woordig te leveren met een elek
trische vonk-ontsteking. waar
door én lucifer én centrale aan-
steekvlam overbodig zijn ge
worden. Maar het gas onder
vindt steeds meer concurrentie
van de elektrische kookplaat,
vooral sinds de elementen met
een thermostatische voeler is
uitgerust, waardoor de inge
stelde temperatuur gehand
haafd blijft.
Het nieuwste van het nieuwste
zijn de keramische kookplaten.
Dat zijn rechthoekige of vier
kante platen van dik keramisch
glas. waarin elektrische ver
warmingselementen zijn inge
goten. Hun volkomen gladde
oppervlakte vormt één geheel
met het aanrecht en is tevens
snijplaat. De kookzones worden
heet - er vlak naast blijft de
plaat volkomen koel. Fraai.
maar nog wel wat prijzig, want
een plaat kost al gauw iets meer.
(l^n duizend gulden:
Afzuigkappen
In de keuken van nu - en zeker
in de „open" keuken - zijn de
afzuigkappen geen luxe meer.
maar noodzakelijke gebruiks
voorwerpen geworden. Ze zijn
er in vele soorten en maten, aan
gepast aan vrijwel ieder type
keuken. Bij de modernste mo
dellen zijn de zogenaamde
vetfilter-matten opgevolgd
door zogenaamde labyrint-
vetfilters. Dat zijn vernuftige
constructies van kunststof,
waarin het vuil uit de afgezogen
lucht blijft hangen. Hét gehele
labyrint kan eenvoudig worden
afgewassen, ook kan deze unit
in de afwasautomaat worden
geplaatst.
Afwasmachines
Dan zijn er voor de luxe keuken
nog de afwasmachines, de in te
bouwen koel- en diepvrieskas-
ten. frituur-units. barbecue
elementen (ook in de winter aan
de barbecue!), ook in te bouwen
keukenmachines met zelfs ijs
blokjeskrakers. Goedkoop is het
allemaal niet: wie een nieuwe
keuken wil aanschaffen of zijn
bestaande keuken wil moderni
seren doet er goed aan zich van
te voren goed te oriënteren.
Dat kart bij de vele gespeciali
seerde zaken in keukens en
keuken-inbouwapparatuur
(tegenwoordig in elke stad en in
vrijwel ieder niet te klein dorp
te vinden) én bij het Bouwcen
trum in Rotterdam of het Bouw
centrum Noord-Nederland in
Groningen. Het Rotterdamse
Bouwcentrum heeft een handig
informatieblad uitgegeven, dat
voor 3.50 in veertig pagina's
een schat van inlichtingen geeft.
Daarnaast zijn er wat boekjes
over keukens in de handel.
Eigenlijk zijn er maar weinig E
E mensen helemaal tevreden E
met hun keukens. Zelfs aan E
E een comfortabele, moderne
E keuken kleven nog gebreken, E
E die pas in de praktijk blijken.
E Maar natuurlijk ondervindt
E de verouderde keuken, of de
E minimaal uitgeruste keuken
E de meeste kritiek.
E Wie een open keuken heeft, E
of plannen heeft die te rcali- E
seren, moet zeker hogere ei- E
E sen aan het gezicht en de in- E
richting van de keuken stel- 3
E len. Het is dan een deel van E
het wooninterieur, en de E
E aloude kreet dat dc keuken
een soort werkhok voor de E
E vrouw is, gaat dan niet meer
I op' 1
Wat kun je aan een niet zo
E gerieflijke en niet (meer) zo
E mooie keuken doen? Dat
E hangt er natuurlijk in dc eer- E
E ste plaats van af. hoeveel E
E geld je daaraan wilt beste- E
E den. Het is erg simpel om de E
E hele boel er te laten uitbre- E
E ken en een compleet nieuw E
5 interieur te laten installeren.
E Maar dat eindigt op een rijtje E
E nullen....op de rekening. E
E Goedkoper kan het ook. E
E Een oud aanreehtblok bijv., E
E waaraan weinig eer meer E
E lijkt te behalen, krijgt al een E
E heel ander gezicht als men de E
E deurtjes bekleedt met een E
E geplastificeerd plaatmateri- E
E aal. Aan het blok zelf hoeft E
H dan niets veranderd te wor- E
E den. Het aanrechtblad is E
E overigens meestal het groot- E
E ste probleem. Er zijn nog E
E heel wat huizen waarin zo'n
E ouderwets granito-aanrecht E
E zit. Dat hele ding eruit halen E
E wordt een sloopkarwei met E
E veel consequenties. Men vol- E
E staat dan ook vaak met het E
E repareren van scheuren en E
3 gaatjes, en het oplappen van E
E de gootsteenbak. E
E Het is echter helemaal niet zo E
E gek, om over dat blok granito E
E een nieuw zelfgemaakt aan- S
E reehtblad te leggen, met een E
E daarin gemonteerde roest- E
3 vrijstaten gootsteenbak. Die E
3 moet natuurlijk passen in de |j
E ruimte van de oude goot- E
E steenbak. maar die is er met E
E een forse hamer vrij snel uit- E
E ccsri4
E De stalen gootsteenbak moet
Ebij een zelfgemaakt aan-
E reehtblad altijd op dat blad E
E worden gemonteerd, om E
E problemen van lekkage te E
E voorkomen. Voor dit doel E
Ezijn speciale bakken in de
E handel. Ze hebben een klein
E nadeel: je kunt geen water
Eenz. van het aanrechtblad in E
Ede gootsteenbak vegen, van- E
Ewege die overstekende rand
Evan de bak.
E Het maken van zo'n „opleg-
Eblad" voor het aanrecht is
E eenvoudiger dan het lijkt.
E Een stuk op maat gezaagd
E hechthouf (watervast ver-
E lijmd multiplex) wordt met
E een stuk hardplastic (zoals
E formica) op dezelfde maat
E bekleed. Dat kan men ge- E
E woon lijmen, liefst wel met
E een warmtebestendige con-
E tactlijm. De opening voor de
E gootsteenbak moet precies
E op de juiste plek en op de
E juiste maat worden uitge-
E zaagd: eerst op de hoeken ga-
Eten boren, en dan met de
E schrobzaag uitzagen. Bij veel E
E losse gootsteenbakken krijgt E
E men de exacte maten voor
Ehet uit te zagen gat, of zelfs E
E een papieren „mal" geleverd. Er
E De voorkant van het nieuwe S
rrblad moet natuurlijk netjes E
3 worden afgewerkt, bijv. met 3
E een hardhouten profiel, dat S
iets over de rand van het blad E
Eheen valt. Het is w el zaak die E
randafwerking met water- E
E bestendige lijm (bijv. eon- E
Estructielijm) te bevestigen. E
EDe aansluiting van het blad E
E tegen de muur moet ook wa- E
Eterdicht zijn. Dat is weer ge- E
E makkeli jk te bereiken met E
Eeen plastische kitsoort, en na E
Ede montage met een speciaal E
E kunststof afdichtingsprofiel.
E Wandkastjes in een keuken, E
E die nog wel voldoen, maar
E die wat gemoderniseerd
E moeten worden, kunnen met
3 spuitbusverf worden behan-
E dcld. Eerst wel goed
E schoonmaken, ontvetten en
E licht opschurcn. Zelfs met
E kunststof afgewerkte keu-
E kenkastjes kunnen worden
geschilderd, al is de kans op E
het afstoten van de verf wat E
groter. Schuur ze eerst af met E
E watervast schuurpapier, en E
E spuit ze daarna.