iets om goed over na te denken DIEPVRIEZEN IS NIET ALTIJD VOORDELIG Een brok jeugd herinnering DE STEJM Kat en hond Wat wel, wat niet? Tijdrovend Vakantie Kosten Voordelen Variatie Keuze BKR0CHURES Herinneringen - IBB w; li S 2 1 i g 1 Recept DA08LAD VOOR ZUIDWEST NEDERLAND VOORJAARSNUMMER 1975 Als men voor een goede leefsfeer kan zorgen, is het houden van bijzondere, dieren erg dankbaar. Wie echt van dieren houdt bedenkt zich wel tweemaal, voordat hij zo maar een leuk of interes sant beestje koopt. Want hij realiseert zich, dat hij er maar zelden in zal slagen om het dier een leefomge ving te bezorgen, waarin het een beetje kan gedijen. En ik kan er over meepra ten, want ik ben door schade en schande wijs ge worden. En dat ondanks het feit, dat ik een lapje grond van zo'n tweedui zend vierkante meter ach ter het huis heb liggen. Er zijn twee problemen bij het houden van dieren in huis en hof. Het eerste is al aange geven: het creeren van om standigheden, die op z'n minst enigszins lijken op de omge ving, waarin het dier zich van nature thuis voelt. Dat geldt natuurlijk in mindere mate voor bijvoorbeeld katten en honden. Die zijn inmiddels al zo gemuteerd, dat ze zichzelf ternauwernood nog herinne ren, waarvoor ze eigenlijk tanden en klauwen hebben. Hun bazen en bazinnen zijn het echter helemaal vergeten. Want ik moet de eerste moeder nog tegenkomen, die het nor maal vindt, dat poeslief de ka narie opvreet. Normaal, omdat de familie van de katachtigen nu eenmaal het liefst zijn maaltijd bij elkaar jaagt en poes dus bijna ondanks zich zelf en ondanks de malse knabbelhapjes uit de plastic zak toch vogeltjes vangt en muizen en pasgeboren konijn tjes of net uitgekomen kuiken tjes. Dat is wel vervelend hoor. Want al weet ik dit allemaal nog zo goed, ik was er toch be roerd van toen het eerste nest konijnen - ze zitten in een heel groot afgezet stuk grond en hebben daar een indrukwek kend gangen - en kamerstelsel gegraven, zogezegd een na tuurlijke omgeving dus - toen dus het eerste nest jonge ko nijntjes (roze snuitjes, spitse oortjes, springerige harige bal letjes) werd uitgeroeid door onze katten. Ik zou niet graag de vaders de kost geven, die een fraaie Schotse wolfshond hebben aangeschaft en het verder regelmatig verrekken om daarmee minstens een uur per dag te gaan rennen gint te schreeuwen of te gooien als er een spannende thriller op de tv is - dan vallen al die dierenliefhebbers door de mand. Dan gaan er doeken over kooien, worden er tikken uitgedeeld, en op de meest on heuse wijze worden die eens zo schattige dieren toegesnauwd. En dieren reageren daarop. Ze worden nog lastiger, ze weige ren voedsel, ze voelen zich uit gestoten, ongewenst en tens lotte sterven ze aan gebrek aan leefruimte, van eenzaamheid. Ze zijn verpieterd Nog moeilijker wordt het om een passende omgeving te vin den of te maken voor die bui tenissiger dieren. Het is een hele tijd mode geweest om een aapje te hebben. U weet hoe dat gaat: bij kennissen of in de dierentuin of op de film ziet men zo'n „bijna-mensje", dat de allerkoddigste streken uit haalt. En bij de eerstvolgende gelegenheid wordt er dan een wol-aapje of een capucijner- aap (dikwijls voor veel geld) aangeschaft. Als de eerste vreugde voorbij is en de inte resse begint te luwen - want het is tenslotte maar een stomme aap, die altijd net be- Die kwestie van die leefom geving, van dat eco-systeem op kleine schaal, is veelomvat tend. Wie geen flink stuk wei landachtig gras bij zijn huis heeft (en dat is echt iets anders dan een gladgeschoren gazon) moet geen dwerggeitje nemen. Wie zijn tuin vol heeft staan met prachtige bloemen moet geen haan met een toom kip pen over het „erf" laten lopen, want die krabben op zoek naar voedsel de halve tuin onder steboven. Wie op een flat woont moet geen Deense dog nemen. Wie niet tegen sterke luchtjes kan moet geen ham sters, cavia's of konijnen ne men. Het tweede bijna net zo be langrijke probleem is dat van de tijd. Ik heb daar al een be etje op gezinspeeld toen het ging over het uitlaten van de hond, maar het gaat nog ver der. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de voeding. We ne men een voorbeeld: het echt paar A met twee opgroeiende kinders. Ze vinden het leuk om buiten te wonen en hebben in de loop der jaren huis en tuin ook met dieren aangekleed: een hond, twee poezen, konij nen, een bokje, kippen en gan zen, twee cavia's, een aqua rium. Al dat grut - ja, ook de kinderen - moet iedere dag eten hebben; graan en mals, gras of hooi, bijvoerindevorm van korrels, gedroogde water vlooien, melk, water, boter hammen, aardappelen, groen voer en zo meer. Dat kost per dag - 365 dagen per jaar, 's morgens en 's avonds - laten we het maar krap nemen, drie uur. Dan moeten huis en hokken regelmatig schoongemaakt worden, dat is ook nog eens een uur of anderhalf per dag. Dat betekent, dat een halve werkdag gemoeid is met het onderhouden van de levende have in dat gezin. Ons gezin A. woont buiten, heeft een flinke tuin, waar gemiddeld ook wel een uur per dag aan besteed wordt. Zo blijkt, dat één per soon - en dat zal de vrouw dus wel zijn - nog zonder koffie - en theepauze ruim een halve dag bezig is met de huisgeno ten, waartoe ik de dieren nad rukkelijk ook reken. Gek hè, dat zoveel vrouwen, zelfs in al ternatieve c.q. progressieve kring het gevoel hebben, dat ze veel te weinig aan zichzelf toe komen? Elke dag betekent ook elke dag. In het weekeinde naar oma gaan is nooit langer dan 24 uur van huis zijn en dus als het pas echt gezellig wordt opbreken. Elke dag betekent ook elke dag. Met vakantie gaan is dus zorgen voor iemand die bereid is de dieren te verzorgen. Veer tien dagen is het maximum wat je van iemand kunt vra gen. Dus is de vakantie bui tenshuis beperkt tot veertien dagen. Leuk hoor, huisdieren houden. Ja, om u de waarheid te zeggen het is leuk om huis dieren te hebben. Het is leuk om 's morgens begroet te wor den met dat kakelbonte koor van diergeluiden, met het pik ken op je hand van 't koeke- roetje. Het is leuk om de zachte warmte van het schaap in de holte van je hand te voelen. Het is leuk.... Maar het is pas echt leuk, als je de consequen ties overziet van het houden van huisdieren en die conse quenties heeft geaccepteerd. Daarom is dit verhaal ook geen pleidooi geworden voor het houden van huisdieren. Maar het is ook geen pamflet er tégen. Het bedoelt alleen maar te bereiken, dat wie van plan is om zich een dier aan te schaffen zich nog eens goed bedenkt, zich afvraagt of hij in staat is het dier dié leef sfeer te bezorgen, die het nodig heeft om te tieren en of hij bereid is alle tijd te geven aan dat dier, dat tenslotte toch afhankelijk is geworden van de zorg en toewijding van zijn nieuwe baas. HANS LUTZ Diepvriezen is geen goedkope nanier van conserveren. Diep- 'nezen vraagt weliswaar min der werk dan het toch wel ou derwets geworden steriliseren, maar het gaat bepaald niet zon der moeite. De in te vriezen le vensmiddelen moeten worden schoongemaakt, geblancheerd, vóorgekookt en ingepakt. Al- loewel diepvriezen inderdaad betrekkelijk makkelijk is, moet men deze conserveringsmethode toch nuchter bekijken Al naar gelang prijs en nhoud van de diepvrieskist of -kast kost diepvriezen tussen 225 en 280 gulden per jaar. Hierbij is rekening gehouden met af schrijving in tien jaar, rentever lies van 6%, de kosten van een lening ten behoeve van de aan schaf (2%) en het stroomver bruik van ongeveer 3 KW per etmaal De diepvrieskist is niet altijd vol, maar ook nooit helemaal leeg. De praktijk leert, dat ze gemiddeld anderhalve keer per jaarvolis Dat betekent vooreen kist van 400 liter, dat ze 600 liter per jaar aan ruimte oplevert Dat komt neer op 300 kilo aan verse levensmiddelen Per kilo kost diepvriezen dus tussen drie kwartjes en negen dubbeltjes Vaak zijn verse groenten goed koper Dan loont het uiteraard niet om ze uit de diepvries te be trekken Dit kostenverschil is oa. van belang bij eigenteelt, bijv bij de weer bijzonder in zwang komende volkstuintjes. Nadenken over kosten en ba ten van diepvriezen brengt ons dus onherroepelijk bi) een van de grootste wereldproblemen Zuiver economisch gezien is het vaak voordeliger om voedsel weg te gooien dan om het te con serveren. In de praktijk van alle dag betekent dat: geef je zelfge kweekte groenten maar weg aan mensen, die geen tuin hebben Toch heeft diepvriezen wel degelijk zin Het brengt financi eel voordeel, als men gebruik maakt van echt goedkope aan biedingen, met name van grote stukken vlees. Op het platteland en in splinternieuwe woonwij ken wat eerder van de stad spe len ook de autokosten een rol. De afstand tot de winkel is vaak zo groot, dat een ritje daarheen een enkel boodschapje wel wat duur maakt. Voorts kan in de diepvrieskist een uitgebreid as sortiment van verschillende produkten worden bewaard. Zo'n voorraad komt nogal eens van pas bij onverwacht bezoek. Momenteel wordt het diep vriezen weer bevorderd door de biologisch-dynamische tuinen Deze kweekmethode is betrek kelijk duur Bij instanties als de Stichting Huishoudelijke Voor lichting ten Plattelande komen steeds meer verzoeken om in lichtingen over dieivriezen Concluderend kan dus worden gezegd, dat zelf diepvriezen niet veel geldelijk voordee biedt Eigenlijk is alleen het in vriezen van grote stukken vlees, dat voordelig wordt aangebo den, lonend Ook voor platte landsvrouwen, die tn eigen tuin groenten kweken, of ver van winkels af wonen, kan diepvrie zen interessant zijn Voor al- leenstaanden en uitenshuis werkende vrouwen is zelf in vriezen te tijdrovend Bij al ingevroren kanten klare produkten ligt het anders, die besparen tijd, wat bereiding betreft en maken meer variatie in de aaltijden mogelijk. Voe dingsdeskundigen raden over igens aan om niet vaker dan twee maal per week de diep vriesgroenten op tafel te bren gen. Daarbij dient dan ook steeds vers fruit te worden gege ten. Let er bij het kopen van be vroren produkten op, dat de verpakking niet is beschadigd. Zuurstof denatureerd de eiwit ten. Winkel ook niet te lang met diepvrieslevensmiddelen in uw tas, die thuis weer worden be vroren Het vriesproces vormt kristallen, die de vezels van vlees beschadigen, waardoor het droog en stro-achtig wordt. Verwijder daarom bij zelfbevro- ren produkten-alle lucht uit de verpakking. De aankoop van een diep vrieskist of -kast moet goed overwogen worden. Daarbij is vooral de gezinssamenstelling van belang. Men rekent in door snee op 60 liter inhoud per per soon. Waarvoor moet de diep vriezer dienen? Voor het opslaan van kant en klaar gekochte be vroren produkten óf om zelf in te vriezen. In het eerste geval kan eventueel ook worden volstaan met een z.g. sterren-kast. Zelfs een drie sterren-kast is niet ge schikt om zelf in te vriezen, al hoewel er bij een temperatuur van minstens 18 graden onder nul diepgevroren produkten twee tot drie maanden in kun nen worden bewaard Let er bij combinatiekasten op, dat de koelkast en de aparte diepvriezer elk een aparte motor hebben. Is dat niet het gecal, dan is het geen combinatiekast. De invriescapaciteit van een vries kist is erg belangrijk. Diepvrie zen dient immers snel te gebeu ren, wil men het kwaliteitsver lies tot het uiterste beperken. Als de diepvrieskist een apart invriesvak heeft, moet ook het tussenschot een vriesleiding be vatten. Nuttige wenken over diep vriezen worden gegeven in het Diepvriesboek voor beginners en gevorderden van Audrey El- lis (Uitgeverij Helmond). Dit met vele foto's verluchte boek geeft zelfs voorbeelden voor het opslaan van gerechten -en com plete menu's- voor feesten en bruiloften. Een goede en vooral goedkope inleiding is de brochure Zelf diepvriezen, uitgave van het Voorlichtingsbureau voor de voeding. Laan Copes van Cat- tenburch 44, Den Haag. WIEL KOOLEN Ofschoon er nog rechtschapen bakkers zijn, die hun ambacht gewetensvol uitoefenen, is de gemiddelde kwaliteit van de da gelijkse boterham tot een be denkelijk peil gezakt. Een brood s de uitkomst van een wonder- ijke metamorfose die sluime rende archaïsche gevoelens wakker roept, maar dat geldt met voor het brood dat je beter met de verpakking kunt weg werpen of waarmee je voortref felijk kussenslopen kunt opvul len. Zulk flauwekul-brood, waarin de herinnering aan goud-golvende korenvelden en langzaam malende stenen is uit gedoofd, zou ik niet aan mijn dochtertje willen verstrekken om er de eendjes mee te voeren. Op ongeregelde tijden bak ik zelf brood; van volkorenmeel dat ik ondermeer betrek van een bevriend beeldhouwer die toe zicht houdt op een gerestau reerde molen en deze periodiek laat draaien. Op verzoek van mijn nageslacht maak ik ook wel eens krentenbrood, van wit meel dat ik eigenlijk verfoei. Waar mee het weer duidelijk wordt hoe moeilijk het is om principi eel te blijven. Telkens als ik de onvergelijk bare geur van pasgebakken brood opsnuif, krijg ik gratis al lerlei herinneringen aangebo den. Ze hebben vooral betrek king op de logeerpartijen bij een oom, die vroeger in een kleine stad een winkel annex bakkerij dreef. Later moest hij die zaak van de hand doen. Hij sloot zich aan bij een soort coöperatie, waarvoor hij brood rondbracht. Zijn inkomen was toen verze kerd, hij had vaste werktijden en vakantie, maar zijn vak was hij kwijt. Mijn tante zorgde voor de winkel en het vertoeven daar was op zichzelf al een avontuur. Maar wat zich 's morgens heel erg vroeg - eigenlijk was het nog nacht - in de bakkerij allemaal aan fijns afspeelde, was ge woonweg onbeschrijfelijk. Als ik er logeerde, sliep ik in een kamertje vlakbij de bakkerij en als de slaap mij heel voorzichtig losliet, met de schaduwen van mijn droom nog om mij heen, hoorde ik de geruststellende ge luiden daar beneden. Maar bo ven was er die geur, die behoed zaam de trap opsloop en door de half geopende deur mijn kamer binnendreef. Een sterker gevoel van vredigheid heb ik - geloof ik nooit gekend. Als ik wakker was, klom ik in mijn pijama op blote voeten de trap af, om in de bakkerij te gaan kijken, waar mijn oom en enkele helpers met raadselach tige machines bezig waren die grote klompen deeg te bewer ken. Kleinere hoeveelheden deeg werden op grote gladge- schuurde tafels in de vereiste vorm gedwongen. De bakstenen oven met de zwarte ijzeren deu ren werd met kolen gestookt, soms met houten blokken. En overal was er een ademdun laagje meel. Iedere keer als de ovendeuren werden geopend, om er met lange houten schep pen broden uit te halen of nieuwe in te brengen, wolkten de geuren de bakkerij in, alsof het niet op kon. Behalve het broodbakken wa ren er natuurlijk de veel inge wikkelder bezigheden, zoals het maken van allerlei gebak, maar m mijn herinnering was het ma ken van brooddeeg en het bak ken daarvan veel indrukwek kender en ook vanzelfspreken der dan het ongetwijfeld vir tuoze banketbakkersvak, dat ten opzichte van het eerste on geveer staat als kunst tot am bacht. WALTER DE BRUIJN De ingrediënten voor het brood moeten goed worden gemengd en gekneed. Het begin van het eigen gebakken brood. Het eerste eigengebakken brood maken we als volgt: 500 gram meel. een snufje zout, 25 gram gist oplossen in lauw wa ter of melk. mengen en kneden dat het een lieve lust is, onge veer drie kwartier rijzen op een warme plaats, weer flink met de deeg tekeer gaan, een half uur rijzen met de oven op de laagste stand. Om tijdens het rijzen in de oven voor de juiste vochtigheidsgraad te zorgen, zetten we er een vuur vast bakje met water bij. Dat gaat er weer uit als het eigen lijke bakken begint: plusmi nus een hall uur met een oven stand 5 tot öoftewel plusminus 200 graden. U hebt dan zoge zegd een boterham uit het ver leden Indegroteplunderwin- kels zul je hem niet vinden. Ik stel voor dat er opgericht wordt: een Landelijke Vereni ging Tot Het Bevorderen Van Zelf Brood Bakken. Want er dreigt een wezenlijke mense lijke ervaring voor altijd te worden weggegooid Met de verpakking

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1975 | | pagina 21