VMZ BLIJ MET FLUORCONTROLE
Waarde kanaal bij
onderhandelingen
met België centraal
BAYER
SLAAT
TERUG
zeeuws
Zilveren koksmuts kostte
bloed, zweet en tranen
r voor
>op
gebouw
kt
Gezondheidszorg nog niet uit impasse
I
OOSTERSCHELDE-OVERLEG: GEEN INDUSTRIE
BIJ BAALHOEK EN BERGEN OP ZOOM
Intrede van
commissaris
C. Boertien
Opklaringen
stad
streek
maak je niet dik
stimorol kauwgom
eet je niet op
Samenspel
Opleiding
Stop niet
WOENSDAG 15 JANUARI 1975
3
ggevers)
r van Sint Jansteen
het verenigingsgebous
voorlopig koopcontract
d, in het bezit is van h#
rden teruggezonden",
het kerkbestuur gistécj.
volgende week. woensdJ
;esprek kan plaatsvindt
het kerkbestuur en
troep kreatieve. vormim
iedereen zich volkoir
jk opstelt dan moet
ijdens dat gesprek mei
eens kunnen worden1
gt hij „Het kerkbestuif
op het stadpunt, dat
van de kinderen voor.1
noet staan". De hec
ken acht het niet uita
dat de St. Jansteen:
jeugd volgende wet
aan de activiteiten va:?
erkgroep kreatieve vot.l
kan meedoen. Zoals bel
verbood vorige weecl
Van Leeuwen dta
troep kreatieve vormin;B
m het vereniigingsgebou'ti
ik te maken, onder meeJ
er teveel rommel wal
'kt. Deze daarna omstreJ
naatregel werd pas later!
^et kerkbestuur bekrach.l
Van de zdjde van dJ
kreatieve vorminJ
vn'"ehouden, dat er
el in het verenigingsgel
was achtergelaten.
de gebeurtenissen rond
ardestaart maken het
steeds angstiger en
er, zo zegt Jan Bo-
alleen Jan Bogaert,
ook de politie van
erzande is zeer be-
d naar de daders. „Van
mishandeling is hier
raar nauwelijks sprake,
rklaarde adjudant A.
eers, maar de gebeur-
n zijn wel een duide-
'eval van vernieling,
lige wat wij echter aan
k kunnen doen, is het
men van wat meer
!e.
iet gebied rond Kloos-
de zijn de laatste
en al meer paarden
rfaartharpn op onver-
are wijze kwiitge-
Fcn tiidie geleden ble-
ime';ik ook in Ossenis-
in Kuitaart een paar-
rt te 7-iin afgesneden.
r gegeven, hieraan werd
26 personen deelgeno'
De uitslag is als volgt;
>fdvorgel L. Vermuë van
Nostra uit Ovezande, 2e
rogel J. v. Doorn van
Nostra uit Ovezande,
?1 P. Rijk van VIOS uit
renhoek, 2e zijvogel A.
Westeinde van Willenj
it Ovezande, 3e zijvoge.
muë van Spes Nostra
vezande. 4e zij vogel H-
van Spes Nostra uit
ide. Ie kal H. Koens
iemd. 2e kal A. A.
van Zorgvliet uit Elle-
:k 'le kal A. v. f
van Eensgezindheid uit
:enh ks 4e kal C. WoU'
van Victoria uit Kw3'
mie meeste kleine vc
v. 't Westeinde van
Teil uit Ovezande, ze-
ogels. Deze schoot ook
»gen de vogelprijs en wa5
uccesvolste van de&
ig De volgende bejaar-
ieting h weer bij Van
op 21 januari om
(Van een onzer verslaggevers)
YERSEKE „Een goede
zaak. In het bijzonder als ook
vastgelegd zou worden, dat de
bedrijven tevoren niet op de
hoogte worden gesteld van het
tijdstip van de controle". Dat
was gisteren desgevraagd de
reactie van mevr. dr. A. Vaas-
Van Oven, coördinatrice van
de werkgroep luchtverontrei
niging van de Vereniging Mi
lieuhygiëne Zeeland, op de
mededeling van minister Vor-
rink van Volksgezondheid en
Milieuhygiëne, dat een meer
systematische controle op de
fluoruitstoot door Hoeehst en
Péehiney in het Sloegebied in
een vergevorderd stadium ver
keert.
Zoals wij gisteren reeds
meldden heeft minister Vor-
rink verklaard geen aanleiding
te zien om de normen voor
fluoruitstoot door Hoeehst en
Péehiney te verscherpen. De
PPR-kamerleden Waltmans en
Jansen hadden de minister dit
in overweging gegeven op
grond van het feit, dat er
meer fluorose bij dieren voor
kwam rondom deze beide be
drijven.
Mevr. Vaas is het niet eens
met de minister dat bepaalde
neveneffecten van de fluoruit
stoot niet voorzien hadden
kunnen worden. Een commis
sie kwam destijds bij de ves
tiging van Hoeehst na onder
zoek tot de slotsom, dat het
optreden van neveneffecten
onwaarschijnlijk zou zijn
Ging dit voor Hoeehst inder
daad op, voor Péehiney lag dit
volgens mevr. Vaas toch dui
delijk anders. Zij wees daarbij
op een rapport, dat was opge
steld na bezoeken aan alumi-
niumfabrieken in de Verenig
de Staten en Canada, waarbij
sohadelijke neveneffecten voor
dier en plant waren geconsta
teerd. De verantwoordelijke
gedeputeerde had in de dis
cussie destijds dan ook duide
lijk verklaard, zei mevr. Vaas,
dat een vergunning alleen ge
weigerd zou worden op grond
van aantoonbare schade aan de
gezondheid van de mens.
Mevr. Vaas is tenslotte na
drukkelijk van mening, dat er
sprake is van een vorm van
dierenmishandeling als het
gaat om fluorose bij dieren als
gevolg van de fluoruitstoot
van bedrijven.
(Van onze parlementaire redakteur)
DEN HAAG Hoewel de onlangs ingestelde compartiinenteringscommissie (die moet
uitmaken op welke manier de Oosterschelde in vakken zal worden verdeeld) nog geen
standpunt heeft bepaald over de wijze van compartimentering, zal de aanleg van het
Waardekanaal centraal staan bij de komende onderhandelingen met België. Uit bere
keningen van Rijkswaterstaat blijkt, dat deze oplossing niet alleen gunstig is voor de
Nederlandse (visserjj-)belangen in de Oosterschelde, maar dat de bezwaren voor de
scheepvaart niet zo groot zijn. Uitgaande van de veronderstelling, dat elke comparti
mentering van de Oosterschelde op zich grote bezwaren heeft, meent Rijkswaterstaat
toch dat Nederland het sterkst zal staan in de onderhandelingen met België als het de
voorkeur geeft aan het Waardekanaal en de Oesterdam.
C. Boertien
(Van een onzer verslaggevers)
MIDDELBURG Deze
week doet de nieuwe commis
saris der koningin dr. C. Boer
tien officieel zijn intrede in
Zeeland. Het programma start
donderdagmorgen 16 jan. met
een oriënterend gesprek tussen
de lieer en mevr. Boertien en
het college van gedeputeerde
staten in de vergaderzaal van
G.S. op het provinciehuis.
Daarna zullen omstreeks half
twaalf de medewerkers en
medewerksters van de provin
ciale griffie aan de nieuwe
commissaris en zijn echtgenote
worden voorgesteld.
In de middaguren is er een
kennismakingsbijeenkomst
met de hoofden vam de pro
vinciale diensten en de afde-
■lijgschefs van de provinciale
griffie. Om half vijf maken de
fractievoorzitters uit de pro
vinciale ststaten hun opwach
ting bij de heer en mevrouw
Boertien. De officiële installa
tie van de nieuwe commissaris
der koningin staat te gebeu
ren tydens een bijzondere ver
gadering van provinciale sta
ten op vrijdag 17 januari om
half drie 's middags. Gesproken
zal er dan worden door de
waarnemend commissaris A.
Kaland en door het statenlid C.
Verdonk, terwijl ook de heer
Boertien een toespraak zal
houden. Na afloop hiervan is
er voor de statenleden en de
genodigden gelegenheid kennis
te maken met de heer en me
vrouw Boertien. Voor deze
gelegenheid mogen bezoekers
van deze statenvergadering
hun auto vanaf twee uur 's
middags op het Abdijplein par
keren. Op zaterdag 18 januari
tenslotte is er van vier tot zes
uur 's middags een receptie in
de statenzaal voor de Zeeuwse
bevolking. Deze ontvangst
geldt tegelijkertijd als de
nieuwjaarsreceptie van het pro
vinciaal bestuur. Ook op deze
middag mogen de bezoekers
vanaf half vier hun auto par
keren op het Addijpleim.
Nederland houdt er ernstig
rekening mee dat de Belgen'
daar eahter niet helemaal te
vreden mee zullen zijn. Men
gaat er dan ook vanuit dat
Den Haag tijdens de onder
handelingen met Brussel de
nodige concessies zal moeten
doen. Eén daarvan is de verze
kering, dat er bij de Baalhoek
en bij Bergen op Zoom geen
grootscheepse industrieterrei
nen en havens zullen worden
aangelegd. De Belgen zouden
op hun beurt dan akkoord wil
len gaan met de moeilijkheden
rond de vaart op liet. Rijn-
Schelde-kanaal (de verbinding
Antwerpen-Rijnmond en
Duitsland) dit overigens tijde
lijk als gevolg van het besluit
de Oosterschelde niet potdicht
te gooien, maar half-open te
houden. Ook wil België verze
keren, dat het de kwaliteit
van het Scheldewater en het
kanaal Gent-Terneuzen op
korte termijn wil verbete-,
ren.
Dat heeft op zijn beurt wel
consequenties voor het Bra
bantse plan voor industrieves
tiging in het oostelijk Ooster-
seheldebekken, het zogenaam
de Reimerswaalplan. Hoewel
minister Westerterp bij de be
handeling van zijn Ooster-
seheldeplannen in de Tweede
Kamer heeft gezegd, dat het
Reimerswaalplan niet hele
maal van de baan is, gaat het
daar toch wel op lijken. Bij de
aanleg van een Waardekanaal
zou een verkleind Reimers
waalplan nog mogelijk zijn,
maar het is de vraag of de
industrie daar dan nog trek in
heeft. Het is trouwens per de
finitie de vraag of er nog vol
doende vraag is naar havenin
dustrieterrein in het oosteliik
Soheldebekken.
België meent voldoende re
ien te hebben om van Neder
land te eisen geen nieuwe gro
te zeehaventerreinen aan te
leggen aan het Rijn-Schelde
kanaal of in de onmiddellijke
nabijheid daarvan. Overigens
meent rijkswaterstaat dat een
goed vestigingsklimaat in het
Westerscheldebekken en in
Bergen op Zoom van net aller
grootste belang is In de kos-
ten-baten-analyse ten behoeve
van de stormstuw-caissondam
in de Oosterschelde kent
rijkswaterstaat daar dan ook
zeer hoge waarde aan toe. Het
scheppen van nieuwe arbeids
plaatsen in Bergen op Zoom
heeft een jarenlange negatieve
ontwikkeling wat omgebogen.
Maar dat betekent niet, dat dit
gebied nu voldoende kracht
heeft om een eventueel slech
ter wordend investeringskli
maat op te vangen.
Wat de compartimentering
van de Oosterschelde betreft,
de aanleg van de Wemeldinge-
dam zou voor de Belgische
scheepvaart vah Gent naar
Rijnmond en-of Duitsland het
beste zijn. Immers, de schepen
zouden een veel kortere route
over de Westerschelde kunnen
afleggen en dus minder te ma
ken hebben met het zee-
scheepvaartverkeer op de Wes
terschelde naar Antwerpen.
Voor Nederland zou dat echter
het einde van de oestercultuur
betekenen. Bovendien zou een
groot deel van de Oosterschel
de dan toch zoet worden. Een
ander alternatief, aanleg van
een spuikanaal bij Bath zou
niet alleen de scheepvaart op
Gent en Terneuzen weer ver
der bemoeilijken maar ook de
doorsnijding van Zuid-Beve
land zou onoverkomelijke be
zwaren hebben. Overigens
heeft het provinciaal bestuur
van Zeeland al laten weten
niets te voelen voor de aanleg
van een kanaal door Zuid-Be.
veland bii Waarde.
Verwacht wordt dat de on
derhandelingen met België
nogal hard zullen zijn, omdat
Brussel immers de meeste
troeven in handen heeft. Ne
derland is door het besluit de
Oostersdhelde niet potdicht af
(ADVERTENTIE)
Vooruitzichten voo** donder
dag en vrijdag, opgesteld door
het KNMI op dinsdag om
18.00 u.: eerst af en toe regen,
later meer opklaringen en ge
leidelijk minder zacht. Weers-
vor uitzichten in cijfers ge-
middeld over Nederland.
Voor donderdag: aantal uren
zon: 0 tot 3; min. temp.: om
streeks 5 graden; max. temp.:
omstreeks 8 graden; kans op
een droge periode van min
stens 12 uur: 70 procent; kans
op een geheel droog etmaal:
40 procent.
Voor vrijdag: aantal uren
zon: 1 tot 5; min. temp.: om
streeks 4 graden; max. temp.:
omstreeks 8 graden: kans op
een droge periode van min
stens 12 uur: 70 procent; kans
op een geheel droog etmaal:
40 procent
HU
te sluiten genoodzaakt het
Rijn-Scheldeverdrag met Bel
gië te herzien. Overigens zal
het eerste kontakt tussen Den
Haag en Brussel hierover op
ambtelijk niveau plaats heb
ben. Dat cverleg zal moeten
leiden tot een ontwerp-ver-
drag. Aan Nederlandse kant
bestaat de neiging dat overleg
zo lang mogelijk uit te stellen
omdat men nog steeds niet
zeker is of de Oosterschelde
inderdaad wel half-open kan
blijven.
(Van een onzer verslaggevers)
BRUGGE De Brugse arts
Lust, actief lid van het actie
comité „Tussen haven en pol
der" tegen de vestiging van
Bayer in Brugge, krijgt nu
van dit bedrijf een nogal hef
tige tegenactie te verwerken.
Een uit arbeiders van Bayer
bestaand actiecomité heeft
zich tot de Belgische Orde van
Geneesheren gewend om tucht
maatregelen tegen de arts te
nemen.
Volgens hen is niet goed
aangetoond dat de Bayervesti-
ging in Brugge schadelijk is
voor de gezondheid van mens
en dier. De Brugse arts denkt
er overigens nog niet aan zijn
acties op grond vam dit argu
ment op te schorten. „Ik blijf
waarschuwen, wat ook de pro
fessionele gevolgen zijn", al
dus Lust. „Ik kan u niet ge
ruststellen, ik moet u bang blij
ven maken. En wel om drie
redenen. Ten eerste: ik weet
wat fluor is, ten tweede: ik
begin te beseffen wat Bayer is
en ten derde: de expertises
van overheidswege inzake de
fluorverontreiniging wordt ge
daan door klakkeloze ama
teurs". De heer Lust betreurt
het intussen dat deze tegenac
tie juist van de werknemers
van Bayer komt. „Onze belan
gen lopen parellel. Ook hun
gezondheid wordt bedreigd",
aldus de Brugse arts, die bang
is dat Bayer zijn arbeiders als
schild gebruikt.
Morgen, donderdag 16 jan.
Bergen op Zoom 6.05 en 18.24
Hansweert 5.22 en 17.42
Terneuzen 4.44 en 17.05
Vlissingen 4.14 en 16.31
Wemeldinge 5.56 en 18.15
(Van een onzer verslaggevers)
MIDDELBURG De pro
blemen, waarmee het bureau
levens- en gezinsmoeilijkhe
den van het Zeeuwse Instituut
voor de Geestelijke Volksge
zondheid momenteel te kam
pen heeft, hebben veel begrir
ontmoet. Concrete perspectie
ven zijn echter nog niet gebo
ren.
Dit verklaarde gisteren psy
chiater-directeur F. Smulders
van het Zeeuws Instituut vooi
de Geestelijke Volksgezond
heid na afloop van het spoed
gesprek, dat vertegenwoordi
gers van het instituut gisteren
voerden met drs H. Hietkamp
van het ministerie van Cul
tuur, Recreatie en Maatschap
pelijk Werk.
Zoals wij gisteren reeds
meldden heeft het bureau Le
vens- en gezinsmoeilijkheden
dringend behoefte aan uitbrei
ding. Het bureau heeft een
verdubbeling van hulpaanvra-
gen ondergaan terwijl de man
kracht hiervoor hetzelfde is
gebleven. Zoals directeur
Smulders eergisteren al ver
klaarde wordt het bureau
hierdoor voor onoverkomelijke
problemen gesteld.
Drs. Hietkamp heeft het
Zeeuws Instituut voor de
Geestelijke Volksgezondheid
gisteren verzocht een concreet
voorstel uit te werken en
daarbij ook de prioriteiten aan
te geven. Volgens de heer
Smulders worden er momen
teel wegen gezocht om de no
dige financiële middelen ter
beschikking te krijgen. Daar
bij worden een aantal moge
lijkheden overwogen.
De bureaus voor Levens- en
gezinsmoeilijkheden bevinden
zich over het gehele land in
een moeilijk parket, zo ver
telde de heer Smulders. De
overkoepelende organisatie
van deze bureaus, de Neder
landse Vereniging voor ambu
lante Geestelijke Gezondheids
zorg heeft het voornemen om
met het ministerie van CRM
over deze moeilijke situatie
een totaalgesprek aan te kno
pen.
Volgens directeur Smulders
is het de CRM-vertegenwoor-
diger Hietkamp tijdens het
spoedgesprek gisteren duide
lijk geworden, dat de situatie
bij het Zeeuwse bureau niet
langer houdbaar is. Wat dit
aspect betrof toonde de heer
Smulders zich bepaald niet
pessimistisch over het verloop
van het gesprek. Beangstigd
was hij daarentegen nog wel
over de vraag of er inderdaad
enige financiële ruimte gevon
den zou worden om de proble
men daadwerkelijk een stuk
te verlichten.
Als een chef-kok op zijn zevenentwintigste jaar de
hoogste onderscheiding op culinair gebied in de wacht
weet te slepen, waar moet hjj dan nog naar streven?
En dat is nu juist helemaal geen probleem voor de man.
die dit gepresteerd heeft. Het is Pierre Schmetz uit
Vlissingen. sinds zes jaar chef-kok in het Strandhotel
in Vlissingen. Een paar dagen liet hij alle beroemde
chef-koks van de grootste, de duurste en de voornaamste
hotels in Nederland ver achter zich met zijn verplichte
forellenscholel: „Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst"
en zijn vrije schotel, die hij „Jagerslatijn" noemde.
je nu net zoveel hebt bijge
leerd, dat hij voor jou van
groot nut is. Maar dat hoort
nu eenmaal ook bij je taak
als chef-kok. Zo ben ik zeli
vijftien tot zestien keer ver
kast. AJs de jongen in kwes
tie zelf geen aanstalten
maakt, dan zoek ik zelf voor
hem een andere baas. Ze
willen je dan wel eens gek
aankijken, maar dan zeg ik:
Niks mee te maken, maan
dag begin je bij je nieuwe
baas. Alleen zo krijg je koks
die op alle gebieden thuis
zijn. Want daar mankeert het
nog wel eens aan. Dat ligt
niet zozeer aan de jongens
zelf, als wel aan de oplei
ding".
Dat gebeurde in de Am
sterdamse RAI, waar ook de
Horecava werd gehouden.
Aan zo'n wedstrijd gaan ver
schillende nachten en ontel
bare uren van bloed, zweel
en tranen vooraf. „Want",
vertelt Pierre Schmetz, „je
kunt natuurlijk wel begrij
pen, dat je zo'n schotel niet
zo maar even in elkaar
flanst".
Daar denkt een kok al
maanden aan. Want een re
cept moet wel dermate origi
neel zijn, dat de jury zich
tenminste de moeite neemt
het goed te bestuderen. Want
zo'n jury bestaat uit mensen,
dlie zelf experts zijn op culi
nair gebied. Voor de Zilve
ren Koksmuts bijvoorbeeld
kwamen er ruim driehonderd
inzendingen binnen. Er vie
len er meteen al zoveel af,
dat er maar 79 werden uitge
selecteerd en er bleven er
uiteindelijk 27 over, die aan
de laatste wedstrijd mochten
meedoen.
„Als je de inzendingen van
anderen tijdens de wedstrijd
zo eens bekijkt, dan maak je
zelf natuurlijk ook al een
keuze. Ik had er we! op
gerekend, dat ik de eerste
prijs zou halen, maar dat het
de allerhoogste, de ereprijs,
met daaraan verbonden de
Zilveren Koksmuts zou wor
den, daar had ik beslist niet
op gerekend", vertelt Pierre
vergenoegd.
Maar als hij zo zit te ver
tellen, dan breekt hem bij de
herinnering het zweet weer
uit. Want het is natuurlijk
nogal wat, dat je als 27-
jarige jongeling tot beste kok
van Nederland wordt uitge
roepen. Een dergelijke on
derscheiding was tot op he
den alleen weggelegd voor
oude rotten in het vak.
Uiteindelijk ben je ook
nog maar niet zo snel chef
kok Want je moet het vak
van de grond af leren .Je
begint op de hotelschool,
Pierre Schmetz heeft zijn
vier jaar vol gemaakt op de
hotelvakschool in Sittard. In
die vier jaar heeft hij in 8
hotels stage gelopen. „Als je
dat hebt meegemaakt, dar
krijg je het diploma, maar
daarna ga ie nas echt aan
het leren", zegt Schmetz.
„Je stapt als aide de four-
neau en onder leiding van
een chef-kok begin je dan de
kneepjes van het vak te le
ren. Als je na een jaar
denkt: Ik heb de kneepjes
van deze chef-kok onder de
knie, dan ga je verderop.
Een goede chef-kok zal zelf
na een half jaar of na een
jaar tegen zijn hulp zeggen'
Jongen Je wordt goed, zou je
met eens verderop gaan kij
ken".
„Ik let daar heel precies
op", zegt Pierre Schmetz.
„Ook al doe ik niet graag
afstand van zo'n jongen, die
„Er bestaat in Nederland
eigenlijk geen goede koksop
leiding, die aangepast is aan
deze tijd. Een kok is tegen
woordig niet alleen het man
netje, dat de maaltijd be
reidt, hij moet ook weten,
wat er in een bedrijf speelt.
Wat willen de gasten? Dat
vraagt een goed samenspel
tussen de directie van een
hotel, de koks en de kelners.
Als dat spel niet goed wordt
gespeeld, dan kan een be
drijf niet optimaal draaien".
„Want kijk, ik kan natuur
lijk de prachtigste schotels
in elkaar flansen, maar als ik
er geen rekening mee hou,
dat het zaakje nog eens door
een kelner opgediend en
geserveerd dient te worden
zonder dat er brokken wor
den gemaakt, dan moet een
chef-kok natuurlijk geen on
handelbaar stuk produceren,
waar geen begin en geen
eind aan zit. Dan verziekt
zo'n kelner mijn schotel. De
gasten zeggen: Wat een rom
melige toestand en de kelner
heeft de pest in, dat ik hem
heb laten afgaan. Dat soort
dingen komt in de praktijk
heel vaak voor. Dat is voor
alle partijen een nare
zaak".
„Zoiets kan makkelijk
verholpen worden, als er van
te voren even overleg ge
pleegd wordt. Ik kan wat
leien van de vakman, de
kelner, en hij weet hoe ik
het het liefste heb. Dat geldt
hetzelfde voor de directie
Een kelner bijvoorbeeld
merkt heel dikwijls, dat
mensen dingen eten, die naar
onze smaak totaal niet bij
elkaar passen. Ik noem maar
eens wat. 's Morgens eet een
vent een boterham met kaas
besmeerd met stroop voor
zijn ontbijt. Dan kun je zeg
gen Die man is gek, die
heeft geen smaak. Maar voor
hetzelfde geld vertelt zo'n
kelner het tegen zijn chef
kok. En die denkt: Waarom
eet die man nou zo'n combi
natie. Je gaat het ook eens
uitproberen en zo ontstaan
nieuwe ideëen en recepten.
Daarom is het zo jammer,
dat de koksopleiding daar te
De winnende kok kwam goed gemutst uit de strijd
te voorschijn.
weinig aandacht aan be
steedt. wordt naar mijn
mening te weinig aandacht
geschonken aan de maniei
waarop een bedrijf geleid
wordt. De koksopleiding zou
dan ook uitgebreid moeten
worden met een cursus ma
nagement. Want je kunt ook
wel naar de hogere hotelvak
school, maar daar leer je
weer te weinig van koken,
vind ik", zegt Pierre.
Via de opleiding komen
we toen weer terug op de
Zilveren Koksmuts. „Nee",
heb ik hem al verschillende
iteren door de teleloon horen
zeggen, tegen mensen die
hem vanuit het hele land op-
oellen om hem te lenciteren.
„Ik hou er beslist niet mee
op. Eerst maar eens proberen
om de titel volgend jaar te
prolongeren".
Op de internationale culi
naire salon, die elk jaar in
Vlissingen wordt gehouden,
gooit Pierre Schmetz ook
steeds heel hoge ogen. Dit
jaar probeert hij voor de
derde achtereenvolgende
keer de Gouden Proel'lepel
en de Zilveren Ereketen in
de wacht te slepen.
„Als je eenmaal bezeten
bent door dit vak, dan weet
je van geen ophouden", zegt
Pierre. „Je blijft steeds aan
het nieuwe dingen uitden
ken". Dikke fotoplakboeken,
laten ware kunstwerken
zien. En dat wordt door de
gasten op hoge prijs gesteld.
„Weet je", zegt hij, „Neder
land heeft zich de laatste tijd
ontwikkeld tot een echte cu
linaire natie De mensen wil
len in de restaurants steeds
exquiser gerechten voorgezet
zien. Men wil er ook echt
we' voor betalen. En uit eten
gaan is nu beslist niet alleen
meer weggelegd voor een
uitgezochte groep fijnproe
vers. Alleen let de Neder
landse gastronoom, veel meer
dan in het buitenland, op de
eetbaarheid van de gerech
ten Je merkt het ook bij
internationale culinaire wed
strijden. In het buitenland
wordt het showelement ho
ger gewaar^ee-d, dan de eet
baarheid. De Nederlandse
kok is daardoor een perfectio
nist geworden, die ook op
wedstrijden in het buiten
land hoge ogen gooit. Je bent
n dit vak ook nooit uitge
leerd. Als ik nog eens zou
gaan verkassen, dan zou ik
me nog verder willen be
kwamen in de Italiaanse
keuken. Die veel gevarieer
der en exquizer is dan de
Franse keuken. Ik vind dat
ik een heerliik vak heb ge
kozen", zegt Pierre. „En de
horeca heeft wel degelijk
oerspectief voor de toe
komst. Misschien wordt alles
wel wat duurder, maar ik
heb gemerkt, dat de mensen
dat er graag voor over heb
ben, als ze maar service en
vriendelijkheid geboden krij
gen vooral voorkomendheid
Als wij ze dat met ziin allen
kunnen bieden, dan heb ik
geen twijfels voor de toe
komst".
NETTY VAN ZALINGE
Eindredactie
jRein van der Helm
Dit werkstuk was goed voor een eerste prijs.