VMZ BLIJ MET FLUORCONTROLE Waarde kanaal bij onderhandelingen met België centraal BAYER SLAAT TERUG zeeuws Zilveren koksmuts kostte bloed, zweet en tranen r voor >op gebouw kt Gezondheidszorg nog niet uit impasse I OOSTERSCHELDE-OVERLEG: GEEN INDUSTRIE BIJ BAALHOEK EN BERGEN OP ZOOM Intrede van commissaris C. Boertien Opklaringen stad streek maak je niet dik stimorol kauwgom eet je niet op Samenspel Opleiding Stop niet WOENSDAG 15 JANUARI 1975 3 ggevers) r van Sint Jansteen het verenigingsgebous voorlopig koopcontract d, in het bezit is van h# rden teruggezonden", het kerkbestuur gistécj. volgende week. woensdJ ;esprek kan plaatsvindt het kerkbestuur en troep kreatieve. vormim iedereen zich volkoir jk opstelt dan moet ijdens dat gesprek mei eens kunnen worden1 gt hij „Het kerkbestuif op het stadpunt, dat van de kinderen voor.1 noet staan". De hec ken acht het niet uita dat de St. Jansteen: jeugd volgende wet aan de activiteiten va:? erkgroep kreatieve vot.l kan meedoen. Zoals bel verbood vorige weecl Van Leeuwen dta troep kreatieve vormin;B m het vereniigingsgebou'ti ik te maken, onder meeJ er teveel rommel wal 'kt. Deze daarna omstreJ naatregel werd pas later! ^et kerkbestuur bekrach.l Van de zdjde van dJ kreatieve vorminJ vn'"ehouden, dat er el in het verenigingsgel was achtergelaten. de gebeurtenissen rond ardestaart maken het steeds angstiger en er, zo zegt Jan Bo- alleen Jan Bogaert, ook de politie van erzande is zeer be- d naar de daders. „Van mishandeling is hier raar nauwelijks sprake, rklaarde adjudant A. eers, maar de gebeur- n zijn wel een duide- 'eval van vernieling, lige wat wij echter aan k kunnen doen, is het men van wat meer !e. iet gebied rond Kloos- de zijn de laatste en al meer paarden rfaartharpn op onver- are wijze kwiitge- Fcn tiidie geleden ble- ime';ik ook in Ossenis- in Kuitaart een paar- rt te 7-iin afgesneden. r gegeven, hieraan werd 26 personen deelgeno' De uitslag is als volgt; >fdvorgel L. Vermuë van Nostra uit Ovezande, 2e rogel J. v. Doorn van Nostra uit Ovezande, ?1 P. Rijk van VIOS uit renhoek, 2e zijvogel A. Westeinde van Willenj it Ovezande, 3e zijvoge. muë van Spes Nostra vezande. 4e zij vogel H- van Spes Nostra uit ide. Ie kal H. Koens iemd. 2e kal A. A. van Zorgvliet uit Elle- :k 'le kal A. v. f van Eensgezindheid uit :enh ks 4e kal C. WoU' van Victoria uit Kw3' mie meeste kleine vc v. 't Westeinde van Teil uit Ovezande, ze- ogels. Deze schoot ook »gen de vogelprijs en wa5 uccesvolste van de& ig De volgende bejaar- ieting h weer bij Van op 21 januari om (Van een onzer verslaggevers) YERSEKE „Een goede zaak. In het bijzonder als ook vastgelegd zou worden, dat de bedrijven tevoren niet op de hoogte worden gesteld van het tijdstip van de controle". Dat was gisteren desgevraagd de reactie van mevr. dr. A. Vaas- Van Oven, coördinatrice van de werkgroep luchtverontrei niging van de Vereniging Mi lieuhygiëne Zeeland, op de mededeling van minister Vor- rink van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, dat een meer systematische controle op de fluoruitstoot door Hoeehst en Péehiney in het Sloegebied in een vergevorderd stadium ver keert. Zoals wij gisteren reeds meldden heeft minister Vor- rink verklaard geen aanleiding te zien om de normen voor fluoruitstoot door Hoeehst en Péehiney te verscherpen. De PPR-kamerleden Waltmans en Jansen hadden de minister dit in overweging gegeven op grond van het feit, dat er meer fluorose bij dieren voor kwam rondom deze beide be drijven. Mevr. Vaas is het niet eens met de minister dat bepaalde neveneffecten van de fluoruit stoot niet voorzien hadden kunnen worden. Een commis sie kwam destijds bij de ves tiging van Hoeehst na onder zoek tot de slotsom, dat het optreden van neveneffecten onwaarschijnlijk zou zijn Ging dit voor Hoeehst inder daad op, voor Péehiney lag dit volgens mevr. Vaas toch dui delijk anders. Zij wees daarbij op een rapport, dat was opge steld na bezoeken aan alumi- niumfabrieken in de Verenig de Staten en Canada, waarbij sohadelijke neveneffecten voor dier en plant waren geconsta teerd. De verantwoordelijke gedeputeerde had in de dis cussie destijds dan ook duide lijk verklaard, zei mevr. Vaas, dat een vergunning alleen ge weigerd zou worden op grond van aantoonbare schade aan de gezondheid van de mens. Mevr. Vaas is tenslotte na drukkelijk van mening, dat er sprake is van een vorm van dierenmishandeling als het gaat om fluorose bij dieren als gevolg van de fluoruitstoot van bedrijven. (Van onze parlementaire redakteur) DEN HAAG Hoewel de onlangs ingestelde compartiinenteringscommissie (die moet uitmaken op welke manier de Oosterschelde in vakken zal worden verdeeld) nog geen standpunt heeft bepaald over de wijze van compartimentering, zal de aanleg van het Waardekanaal centraal staan bij de komende onderhandelingen met België. Uit bere keningen van Rijkswaterstaat blijkt, dat deze oplossing niet alleen gunstig is voor de Nederlandse (visserjj-)belangen in de Oosterschelde, maar dat de bezwaren voor de scheepvaart niet zo groot zijn. Uitgaande van de veronderstelling, dat elke comparti mentering van de Oosterschelde op zich grote bezwaren heeft, meent Rijkswaterstaat toch dat Nederland het sterkst zal staan in de onderhandelingen met België als het de voorkeur geeft aan het Waardekanaal en de Oesterdam. C. Boertien (Van een onzer verslaggevers) MIDDELBURG Deze week doet de nieuwe commis saris der koningin dr. C. Boer tien officieel zijn intrede in Zeeland. Het programma start donderdagmorgen 16 jan. met een oriënterend gesprek tussen de lieer en mevr. Boertien en het college van gedeputeerde staten in de vergaderzaal van G.S. op het provinciehuis. Daarna zullen omstreeks half twaalf de medewerkers en medewerksters van de provin ciale griffie aan de nieuwe commissaris en zijn echtgenote worden voorgesteld. In de middaguren is er een kennismakingsbijeenkomst met de hoofden vam de pro vinciale diensten en de afde- ■lijgschefs van de provinciale griffie. Om half vijf maken de fractievoorzitters uit de pro vinciale ststaten hun opwach ting bij de heer en mevrouw Boertien. De officiële installa tie van de nieuwe commissaris der koningin staat te gebeu ren tydens een bijzondere ver gadering van provinciale sta ten op vrijdag 17 januari om half drie 's middags. Gesproken zal er dan worden door de waarnemend commissaris A. Kaland en door het statenlid C. Verdonk, terwijl ook de heer Boertien een toespraak zal houden. Na afloop hiervan is er voor de statenleden en de genodigden gelegenheid kennis te maken met de heer en me vrouw Boertien. Voor deze gelegenheid mogen bezoekers van deze statenvergadering hun auto vanaf twee uur 's middags op het Abdijplein par keren. Op zaterdag 18 januari tenslotte is er van vier tot zes uur 's middags een receptie in de statenzaal voor de Zeeuwse bevolking. Deze ontvangst geldt tegelijkertijd als de nieuwjaarsreceptie van het pro vinciaal bestuur. Ook op deze middag mogen de bezoekers vanaf half vier hun auto par keren op het Addijpleim. Nederland houdt er ernstig rekening mee dat de Belgen' daar eahter niet helemaal te vreden mee zullen zijn. Men gaat er dan ook vanuit dat Den Haag tijdens de onder handelingen met Brussel de nodige concessies zal moeten doen. Eén daarvan is de verze kering, dat er bij de Baalhoek en bij Bergen op Zoom geen grootscheepse industrieterrei nen en havens zullen worden aangelegd. De Belgen zouden op hun beurt dan akkoord wil len gaan met de moeilijkheden rond de vaart op liet. Rijn- Schelde-kanaal (de verbinding Antwerpen-Rijnmond en Duitsland) dit overigens tijde lijk als gevolg van het besluit de Oosterschelde niet potdicht te gooien, maar half-open te houden. Ook wil België verze keren, dat het de kwaliteit van het Scheldewater en het kanaal Gent-Terneuzen op korte termijn wil verbete-, ren. Dat heeft op zijn beurt wel consequenties voor het Bra bantse plan voor industrieves tiging in het oostelijk Ooster- seheldebekken, het zogenaam de Reimerswaalplan. Hoewel minister Westerterp bij de be handeling van zijn Ooster- seheldeplannen in de Tweede Kamer heeft gezegd, dat het Reimerswaalplan niet hele maal van de baan is, gaat het daar toch wel op lijken. Bij de aanleg van een Waardekanaal zou een verkleind Reimers waalplan nog mogelijk zijn, maar het is de vraag of de industrie daar dan nog trek in heeft. Het is trouwens per de finitie de vraag of er nog vol doende vraag is naar havenin dustrieterrein in het oosteliik Soheldebekken. België meent voldoende re ien te hebben om van Neder land te eisen geen nieuwe gro te zeehaventerreinen aan te leggen aan het Rijn-Schelde kanaal of in de onmiddellijke nabijheid daarvan. Overigens meent rijkswaterstaat dat een goed vestigingsklimaat in het Westerscheldebekken en in Bergen op Zoom van net aller grootste belang is In de kos- ten-baten-analyse ten behoeve van de stormstuw-caissondam in de Oosterschelde kent rijkswaterstaat daar dan ook zeer hoge waarde aan toe. Het scheppen van nieuwe arbeids plaatsen in Bergen op Zoom heeft een jarenlange negatieve ontwikkeling wat omgebogen. Maar dat betekent niet, dat dit gebied nu voldoende kracht heeft om een eventueel slech ter wordend investeringskli maat op te vangen. Wat de compartimentering van de Oosterschelde betreft, de aanleg van de Wemeldinge- dam zou voor de Belgische scheepvaart vah Gent naar Rijnmond en-of Duitsland het beste zijn. Immers, de schepen zouden een veel kortere route over de Westerschelde kunnen afleggen en dus minder te ma ken hebben met het zee- scheepvaartverkeer op de Wes terschelde naar Antwerpen. Voor Nederland zou dat echter het einde van de oestercultuur betekenen. Bovendien zou een groot deel van de Oosterschel de dan toch zoet worden. Een ander alternatief, aanleg van een spuikanaal bij Bath zou niet alleen de scheepvaart op Gent en Terneuzen weer ver der bemoeilijken maar ook de doorsnijding van Zuid-Beve land zou onoverkomelijke be zwaren hebben. Overigens heeft het provinciaal bestuur van Zeeland al laten weten niets te voelen voor de aanleg van een kanaal door Zuid-Be. veland bii Waarde. Verwacht wordt dat de on derhandelingen met België nogal hard zullen zijn, omdat Brussel immers de meeste troeven in handen heeft. Ne derland is door het besluit de Oostersdhelde niet potdicht af (ADVERTENTIE) Vooruitzichten voo** donder dag en vrijdag, opgesteld door het KNMI op dinsdag om 18.00 u.: eerst af en toe regen, later meer opklaringen en ge leidelijk minder zacht. Weers- vor uitzichten in cijfers ge- middeld over Nederland. Voor donderdag: aantal uren zon: 0 tot 3; min. temp.: om streeks 5 graden; max. temp.: omstreeks 8 graden; kans op een droge periode van min stens 12 uur: 70 procent; kans op een geheel droog etmaal: 40 procent. Voor vrijdag: aantal uren zon: 1 tot 5; min. temp.: om streeks 4 graden; max. temp.: omstreeks 8 graden: kans op een droge periode van min stens 12 uur: 70 procent; kans op een geheel droog etmaal: 40 procent HU te sluiten genoodzaakt het Rijn-Scheldeverdrag met Bel gië te herzien. Overigens zal het eerste kontakt tussen Den Haag en Brussel hierover op ambtelijk niveau plaats heb ben. Dat cverleg zal moeten leiden tot een ontwerp-ver- drag. Aan Nederlandse kant bestaat de neiging dat overleg zo lang mogelijk uit te stellen omdat men nog steeds niet zeker is of de Oosterschelde inderdaad wel half-open kan blijven. (Van een onzer verslaggevers) BRUGGE De Brugse arts Lust, actief lid van het actie comité „Tussen haven en pol der" tegen de vestiging van Bayer in Brugge, krijgt nu van dit bedrijf een nogal hef tige tegenactie te verwerken. Een uit arbeiders van Bayer bestaand actiecomité heeft zich tot de Belgische Orde van Geneesheren gewend om tucht maatregelen tegen de arts te nemen. Volgens hen is niet goed aangetoond dat de Bayervesti- ging in Brugge schadelijk is voor de gezondheid van mens en dier. De Brugse arts denkt er overigens nog niet aan zijn acties op grond vam dit argu ment op te schorten. „Ik blijf waarschuwen, wat ook de pro fessionele gevolgen zijn", al dus Lust. „Ik kan u niet ge ruststellen, ik moet u bang blij ven maken. En wel om drie redenen. Ten eerste: ik weet wat fluor is, ten tweede: ik begin te beseffen wat Bayer is en ten derde: de expertises van overheidswege inzake de fluorverontreiniging wordt ge daan door klakkeloze ama teurs". De heer Lust betreurt het intussen dat deze tegenac tie juist van de werknemers van Bayer komt. „Onze belan gen lopen parellel. Ook hun gezondheid wordt bedreigd", aldus de Brugse arts, die bang is dat Bayer zijn arbeiders als schild gebruikt. Morgen, donderdag 16 jan. Bergen op Zoom 6.05 en 18.24 Hansweert 5.22 en 17.42 Terneuzen 4.44 en 17.05 Vlissingen 4.14 en 16.31 Wemeldinge 5.56 en 18.15 (Van een onzer verslaggevers) MIDDELBURG De pro blemen, waarmee het bureau levens- en gezinsmoeilijkhe den van het Zeeuwse Instituut voor de Geestelijke Volksge zondheid momenteel te kam pen heeft, hebben veel begrir ontmoet. Concrete perspectie ven zijn echter nog niet gebo ren. Dit verklaarde gisteren psy chiater-directeur F. Smulders van het Zeeuws Instituut vooi de Geestelijke Volksgezond heid na afloop van het spoed gesprek, dat vertegenwoordi gers van het instituut gisteren voerden met drs H. Hietkamp van het ministerie van Cul tuur, Recreatie en Maatschap pelijk Werk. Zoals wij gisteren reeds meldden heeft het bureau Le vens- en gezinsmoeilijkheden dringend behoefte aan uitbrei ding. Het bureau heeft een verdubbeling van hulpaanvra- gen ondergaan terwijl de man kracht hiervoor hetzelfde is gebleven. Zoals directeur Smulders eergisteren al ver klaarde wordt het bureau hierdoor voor onoverkomelijke problemen gesteld. Drs. Hietkamp heeft het Zeeuws Instituut voor de Geestelijke Volksgezondheid gisteren verzocht een concreet voorstel uit te werken en daarbij ook de prioriteiten aan te geven. Volgens de heer Smulders worden er momen teel wegen gezocht om de no dige financiële middelen ter beschikking te krijgen. Daar bij worden een aantal moge lijkheden overwogen. De bureaus voor Levens- en gezinsmoeilijkheden bevinden zich over het gehele land in een moeilijk parket, zo ver telde de heer Smulders. De overkoepelende organisatie van deze bureaus, de Neder landse Vereniging voor ambu lante Geestelijke Gezondheids zorg heeft het voornemen om met het ministerie van CRM over deze moeilijke situatie een totaalgesprek aan te kno pen. Volgens directeur Smulders is het de CRM-vertegenwoor- diger Hietkamp tijdens het spoedgesprek gisteren duide lijk geworden, dat de situatie bij het Zeeuwse bureau niet langer houdbaar is. Wat dit aspect betrof toonde de heer Smulders zich bepaald niet pessimistisch over het verloop van het gesprek. Beangstigd was hij daarentegen nog wel over de vraag of er inderdaad enige financiële ruimte gevon den zou worden om de proble men daadwerkelijk een stuk te verlichten. Als een chef-kok op zijn zevenentwintigste jaar de hoogste onderscheiding op culinair gebied in de wacht weet te slepen, waar moet hjj dan nog naar streven? En dat is nu juist helemaal geen probleem voor de man. die dit gepresteerd heeft. Het is Pierre Schmetz uit Vlissingen. sinds zes jaar chef-kok in het Strandhotel in Vlissingen. Een paar dagen liet hij alle beroemde chef-koks van de grootste, de duurste en de voornaamste hotels in Nederland ver achter zich met zijn verplichte forellenscholel: „Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst" en zijn vrije schotel, die hij „Jagerslatijn" noemde. je nu net zoveel hebt bijge leerd, dat hij voor jou van groot nut is. Maar dat hoort nu eenmaal ook bij je taak als chef-kok. Zo ben ik zeli vijftien tot zestien keer ver kast. AJs de jongen in kwes tie zelf geen aanstalten maakt, dan zoek ik zelf voor hem een andere baas. Ze willen je dan wel eens gek aankijken, maar dan zeg ik: Niks mee te maken, maan dag begin je bij je nieuwe baas. Alleen zo krijg je koks die op alle gebieden thuis zijn. Want daar mankeert het nog wel eens aan. Dat ligt niet zozeer aan de jongens zelf, als wel aan de oplei ding". Dat gebeurde in de Am sterdamse RAI, waar ook de Horecava werd gehouden. Aan zo'n wedstrijd gaan ver schillende nachten en ontel bare uren van bloed, zweel en tranen vooraf. „Want", vertelt Pierre Schmetz, „je kunt natuurlijk wel begrij pen, dat je zo'n schotel niet zo maar even in elkaar flanst". Daar denkt een kok al maanden aan. Want een re cept moet wel dermate origi neel zijn, dat de jury zich tenminste de moeite neemt het goed te bestuderen. Want zo'n jury bestaat uit mensen, dlie zelf experts zijn op culi nair gebied. Voor de Zilve ren Koksmuts bijvoorbeeld kwamen er ruim driehonderd inzendingen binnen. Er vie len er meteen al zoveel af, dat er maar 79 werden uitge selecteerd en er bleven er uiteindelijk 27 over, die aan de laatste wedstrijd mochten meedoen. „Als je de inzendingen van anderen tijdens de wedstrijd zo eens bekijkt, dan maak je zelf natuurlijk ook al een keuze. Ik had er we! op gerekend, dat ik de eerste prijs zou halen, maar dat het de allerhoogste, de ereprijs, met daaraan verbonden de Zilveren Koksmuts zou wor den, daar had ik beslist niet op gerekend", vertelt Pierre vergenoegd. Maar als hij zo zit te ver tellen, dan breekt hem bij de herinnering het zweet weer uit. Want het is natuurlijk nogal wat, dat je als 27- jarige jongeling tot beste kok van Nederland wordt uitge roepen. Een dergelijke on derscheiding was tot op he den alleen weggelegd voor oude rotten in het vak. Uiteindelijk ben je ook nog maar niet zo snel chef kok Want je moet het vak van de grond af leren .Je begint op de hotelschool, Pierre Schmetz heeft zijn vier jaar vol gemaakt op de hotelvakschool in Sittard. In die vier jaar heeft hij in 8 hotels stage gelopen. „Als je dat hebt meegemaakt, dar krijg je het diploma, maar daarna ga ie nas echt aan het leren", zegt Schmetz. „Je stapt als aide de four- neau en onder leiding van een chef-kok begin je dan de kneepjes van het vak te le ren. Als je na een jaar denkt: Ik heb de kneepjes van deze chef-kok onder de knie, dan ga je verderop. Een goede chef-kok zal zelf na een half jaar of na een jaar tegen zijn hulp zeggen' Jongen Je wordt goed, zou je met eens verderop gaan kij ken". „Ik let daar heel precies op", zegt Pierre Schmetz. „Ook al doe ik niet graag afstand van zo'n jongen, die „Er bestaat in Nederland eigenlijk geen goede koksop leiding, die aangepast is aan deze tijd. Een kok is tegen woordig niet alleen het man netje, dat de maaltijd be reidt, hij moet ook weten, wat er in een bedrijf speelt. Wat willen de gasten? Dat vraagt een goed samenspel tussen de directie van een hotel, de koks en de kelners. Als dat spel niet goed wordt gespeeld, dan kan een be drijf niet optimaal draaien". „Want kijk, ik kan natuur lijk de prachtigste schotels in elkaar flansen, maar als ik er geen rekening mee hou, dat het zaakje nog eens door een kelner opgediend en geserveerd dient te worden zonder dat er brokken wor den gemaakt, dan moet een chef-kok natuurlijk geen on handelbaar stuk produceren, waar geen begin en geen eind aan zit. Dan verziekt zo'n kelner mijn schotel. De gasten zeggen: Wat een rom melige toestand en de kelner heeft de pest in, dat ik hem heb laten afgaan. Dat soort dingen komt in de praktijk heel vaak voor. Dat is voor alle partijen een nare zaak". „Zoiets kan makkelijk verholpen worden, als er van te voren even overleg ge pleegd wordt. Ik kan wat leien van de vakman, de kelner, en hij weet hoe ik het het liefste heb. Dat geldt hetzelfde voor de directie Een kelner bijvoorbeeld merkt heel dikwijls, dat mensen dingen eten, die naar onze smaak totaal niet bij elkaar passen. Ik noem maar eens wat. 's Morgens eet een vent een boterham met kaas besmeerd met stroop voor zijn ontbijt. Dan kun je zeg gen Die man is gek, die heeft geen smaak. Maar voor hetzelfde geld vertelt zo'n kelner het tegen zijn chef kok. En die denkt: Waarom eet die man nou zo'n combi natie. Je gaat het ook eens uitproberen en zo ontstaan nieuwe ideëen en recepten. Daarom is het zo jammer, dat de koksopleiding daar te De winnende kok kwam goed gemutst uit de strijd te voorschijn. weinig aandacht aan be steedt. wordt naar mijn mening te weinig aandacht geschonken aan de maniei waarop een bedrijf geleid wordt. De koksopleiding zou dan ook uitgebreid moeten worden met een cursus ma nagement. Want je kunt ook wel naar de hogere hotelvak school, maar daar leer je weer te weinig van koken, vind ik", zegt Pierre. Via de opleiding komen we toen weer terug op de Zilveren Koksmuts. „Nee", heb ik hem al verschillende iteren door de teleloon horen zeggen, tegen mensen die hem vanuit het hele land op- oellen om hem te lenciteren. „Ik hou er beslist niet mee op. Eerst maar eens proberen om de titel volgend jaar te prolongeren". Op de internationale culi naire salon, die elk jaar in Vlissingen wordt gehouden, gooit Pierre Schmetz ook steeds heel hoge ogen. Dit jaar probeert hij voor de derde achtereenvolgende keer de Gouden Proel'lepel en de Zilveren Ereketen in de wacht te slepen. „Als je eenmaal bezeten bent door dit vak, dan weet je van geen ophouden", zegt Pierre. „Je blijft steeds aan het nieuwe dingen uitden ken". Dikke fotoplakboeken, laten ware kunstwerken zien. En dat wordt door de gasten op hoge prijs gesteld. „Weet je", zegt hij, „Neder land heeft zich de laatste tijd ontwikkeld tot een echte cu linaire natie De mensen wil len in de restaurants steeds exquiser gerechten voorgezet zien. Men wil er ook echt we' voor betalen. En uit eten gaan is nu beslist niet alleen meer weggelegd voor een uitgezochte groep fijnproe vers. Alleen let de Neder landse gastronoom, veel meer dan in het buitenland, op de eetbaarheid van de gerech ten Je merkt het ook bij internationale culinaire wed strijden. In het buitenland wordt het showelement ho ger gewaar^ee-d, dan de eet baarheid. De Nederlandse kok is daardoor een perfectio nist geworden, die ook op wedstrijden in het buiten land hoge ogen gooit. Je bent n dit vak ook nooit uitge leerd. Als ik nog eens zou gaan verkassen, dan zou ik me nog verder willen be kwamen in de Italiaanse keuken. Die veel gevarieer der en exquizer is dan de Franse keuken. Ik vind dat ik een heerliik vak heb ge kozen", zegt Pierre. „En de horeca heeft wel degelijk oerspectief voor de toe komst. Misschien wordt alles wel wat duurder, maar ik heb gemerkt, dat de mensen dat er graag voor over heb ben, als ze maar service en vriendelijkheid geboden krij gen vooral voorkomendheid Als wij ze dat met ziin allen kunnen bieden, dan heb ik geen twijfels voor de toe komst". NETTY VAN ZALINGE Eindredactie jRein van der Helm Dit werkstuk was goed voor een eerste prijs.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1975 | | pagina 3