„Ons kind" te kinderlijk
Schoonheidsmiddelen
voor vette tienerhuid
Plastic-aanvul-kleding
Lekker
Brood is „broodnodig"
DOORZICHTIGE PANNEN
COMPLEET MET DEKSEL
Midi-mode
overheerst
Met mes
en vork
Kookboek
als pronkstuk
in de kast
HELEMAAL NIETS
KLEIMASKER
Met „Ons kind" heeft Thomas ge
probeerd, praktische wenken te ge
ven voor het nog ongeboren kind
en de eerste levensjaren. Het boek
is op een andere leest geschoeid dan
te doen gebruikelijk, maar dat men
van een succes kan spreken is be
paald te veel gezegd. Wat wel ze
ker is: er staat inderdaad een aantal
praktische wenken voor de ouders
van het kind in, maar deze prakti
sche zaken gaan in veel gevallen
echt te ver.
Als het boek bedoeld, is voor aan
komende en jonge ouders, dan moet
men stellen dat het geheel te kin
derlijk is gebracht. Men mag aan
nemen dat de meeste jonge vaders
en moeders voldoende weten wat er
aan de hand is en dat praktische
wenken dan ook praktischer en za
kelijker moeten worden gebracht.
Zeer zeker meer aan de praktijk
getoetst.
Om enkele voorbeelden te noemen:
over de negende maand van de
zwangerschap staat ergens:
dan kent de aanstaande vader
de kortste weg naar de kraamkli
niek, indien moeder er de voorkeur
aan geeft aldaar te bevallen. Er ligt
steeds geld voor de taxi gereed,
want het kan gebeuren dat de va
der op het beslissende ogenblik niet
thuis is".
Tot zover het citaat. Iedereen mag
aannemen dat het in normale geval
len niet zo snel gaat dat er niet
tijdig de nodige voorzieningen
kunnen worden getroffen zodat va
der thuis is.
De auteur is tijdens zijn werk bij
gestaan door een aantal deskundi
gen. Men mag aannemen dat al de
ze deskundigen bepaald iets waar
devollers en nuttigers hadden kun
nen produceren.
G. H.
M. Z. Thomas: „Ons Kind", Uitg.
Lannoo Tielt/België.
De meeste confectie-
fabrikanten hebben
hun winter- en
herfstcollecties al aan
de andere landen van
Europa onthuld.
Hierbij zijn twee
duidelijke looks ofte
wel trends naar voren
gekomen: de een
slank, glad en gede
tailleerd, de ander
lieflijker en vrouwe
lijker.
Maar over een ding
zijn alle modehuizen
het eens geworden:
de midi-lengte zal de
mini en maxi voor
een groot deel de
baas zijn.
De slanke look wordt
voornamelijk bij de
huizen gemaakt die
ook sportkleding pro
duceren. De stoffen
voor de herfst zijn
tweedrachtig, hoewel
er ook veel yersey is.
Veel harlekijn ruiten
op effen kleuren zal
het compleet maken.
Op de foto een midi-
jas met bijpassende
broek van Saint-
Clair. Het is yersey
jacquard marine,
wijnrood, de kleuren
zijn wijnrood en bei
ge. De jas heeft grote
revers met opstaand
kraagje. De broek is
van hetzelfde materi
aal.
Van de vele kookboeken, die jaarlijks
in diverse afmetingen en prijsklassen
op de Nederlandse boekenmarkt ver
schijnen, neemt „De kunst van het
koken" een heel bijéóndere plaats in.
Dit 168 pagina's tellende boek is zo
wel een kookboek als een kijkboek.
Het is namelijk verlucht met niet
minder dan 400 reproducties in
zwart-wit en kleur, en 16 pagina's in
vier kleuren van de hand van de
vermaarde Franse schilder-tekenaar
Henri Toulouse Lautrec.- Toulouse
Lautrec stelde samen met zijn vriend
Maurice Joyant ook de recepten sa
men. Misschien nog meer dan de
doorsnee Fransman was Toulouse
Lautrec bijzonder gesteld op lekker
eten. Hij vond het bereiden van een
maaltijd vaak een even groot genoe
gen als het maken van aquarel of
van een olieverftekening. „Gastrono
mie is een kunst", vindt Toulouse
Lautrec, „maar iedereen kan het le
ren als hij er de tijd voor neemt".
Dank zij de vertaling van Wina Born
kan iedere Nederlander ervan ken
nisnemen hoe beide Fransen hun ga
stronomie bedreven hebben.
„De kunst van het koken" is een
kostbare uitgave. Te kostbaar mis
schien om het als kookboek te ge
bruiken. Het leent zich beter als een
pronkstuk in de boekenkast.
TH. S.
Uitgave G. J. A. Ruys, Amsterdam.
Max Factor heeft een serie
huidverzorgings- en make-up
produkten speciaal voor de
vette huid van tieners, op de
markt gebracht. De serie
kost in zijn geheel tegen de
40,en de afzonderlijke
potjes en tubes zijn verkrijg
baar van 4.75 tot 7.
Om te beginnen is er een Cosmetic
Soap of Satin Flow, die voor het
naar bed gaan de make-up en de
stofdeeltjes van het gezicht moet
halen. Hierna komt een Pure Magie
Cleanser waarmee de aangetaste
gedeelten van het gezicht gemas
seerd moeten worden totdat er
schuim ontstaat. Na deze grondige
reiniging kan lotion gebruikt wor
den, de Pure Magic Astrigent, die
een verfrissende werking heeft,
's Morgens komt deze lotion weer
van pas voor de Invisible Founda
tion, de vochtinbrengende dagcre-
am. De aangetaste delen moeten nog
behandeld worden met Pure Magie
Cream in dezelfde kleur als de ma
ke-up die het uitdrogen bevordert
en ongeveer werkt als de bekende
Clearasil-cream.
Natuurlijk zou het voor een over
gevoelige huid veel beter zijn geen
make-up te gebruiken, zodat de
huid vrij kan ademen. Dit wordt
echter toch nog door veel jonge
mensen gedaan en in de serie Pure
Magie heeft Max Factor deze ma-
ke-up ook opgenomen, zowel vloei
bare make-up als poeder. Nieuw
zijn de zogenaamde pads. Het zijn
kleine ronde weggooilapjes ge
drenkt in olie. Men kan ze overdag
gebruiken om het overtollige vet te
verwijderen. Daarna moet natuur
lijk de make-up wel weer bijge
werkt worden.
Maar allerlei middeltjes om een
mooie huid te verkrijgen is natuur
lijk lucht en slaap. De voeding
moet niet te sterk worden gekruid.
Wel veel fruit, groenten, vlees (niet
vet) en melk.
Van Revlon is er een kleimasker
uitgekomen voor de overvette en
met puistjes geplaagde huid. Men
moet de Natural Wonder Facial
Mask royaal aanbrengen, vooral op
de plaatsen waar de puistjes zich
het meest en hardnekkigst voor
doen. Het masker moet 20 tot 30
minuten laten indrogen en daarna
afspoelen met lauw-warm water.
Men kan dit masker het beste 2
maal per week gebruiken. Bij een
erg vette huid of als men veel
puistjes heeft dan 3 maal per week.
Een tube Natural Wonder Facial
Mask is in de winkel verkrijgbaar
voor 12,50.
De Unesco heeft het ooit
eens uitgerekend; 740
miljoen mensen eten met
hun vingers, 550 miljoen
met stokjes en 340 mil
joen zijn min of meer
handig met mes en vork.
Cijfers om heel even
bij stil te staan en
even te begrijpen dat
eetgewoonten, gelijk alle
gewoonten, bij nader in
zien toch weer niet zo
gewoon zijn. W. A. For
bes weet dat dat allang.
Zijn hobby is het ach
terhalen van de ontwik
kelingsfasen van mes,
lepel en vork. tot aan
ons huidige tafelbestek.
In een beeldverhaal
veel plaatjes dus
heeft hij de interessantste
feiten over die ontwikke
ling neergelegd in een
ooglijk boekje, getiteld
„Antiek bestek"
Over het mes is het
meest te vertellen; het
ontstond immers het
eerst, ten gebruike van
velerlei doeleinden. Het
boekje besteedt daar dan
ook het leeuwendeel van
de pagina's aan. De le
pel, die ooit de holte van
de hand heeft opge
volgd, is weinig minder
oud, maar er valt niet
zoveel over op te lepelen
als over het veelsnijdige
mes. De vork tenslotte
kwam als laatste op tafel
ook in het boekje. Het
eetwerktuig schijnt uit
het oosten afkomstig en
door de Venetianen pas
in Europa te zijn inge
voerd.
De geestelijkheid verzet
te zich overigens scherp
tegen deze nieuwe mode,
die blijk zou geven dat
men hetzelfde voedsel
waarvoor men eerst bad
daarna onwaardig vond
om met de handen aan
te raken.
Allerleiwetenswaardig
heden dus.
In dezelfde serie ver
scheen een geheel her
ziene druk van Antiek
glas en kristal", een on
derwerp waarvoor van
zelfsprekend al heel wat
belangstelling aanwezig
was, maar dat de laatste
jaren nog meer opgang
maakt. De laatste jaren
is er veel nieuws ontdekt
op dit gebied en dat
heeft Elka Schrijver in
deze nieuwe druk on
dergebracht.
A. L.
(W. A. Forbes, Antiek
Bestek, Elka Schrijver,
Antiek glas en kristal. C.
A. J. van Dishoeck.)
Schotel van aardappelen, ui, wor
teltjes en peterselie.
Ingrediënten:
1 kilo aardappelen
kilo worteltjes
2 grote uien
2 bosjes peterselie
4 eieren
4 lepels melk
zout, peper
aroma.
Kook de aardappelen en de wor
teltjes gedurende 10 minuten, giet
ze af en laat het iets afkoelen.
Beboter een vuurvaste schotel.
Snijd de aardappelen en de wor
teltjes in plakken, de ui in rag
dunne schijven. Knip de peterse
lie. Leg in de schotel een laagje
aardappel-plakjes daarop schijven
ui vervolgens een laag wortel
plakjes en daarop een laag ge
knipte peterselie. Herhaal deze
volgorde nog éénmaal. Dek het
geheel af met plakjes aardappel.
Klop de eieren los met de melk
en breng op smaak met zout, pe
per en aroma. Giet de eimassa op
de aardappelschotel.
Plaats de schotel midden in een
voorverwarmde oven en laat het
geheel in plm. 20 minuten gaar
worden.
De meeste mensen hebben er nooit bij stilge
staan dat het gewone brood net zo belangrijk
voor de gezondheid is als melk, kaas, vlees,
groente en fruit. Dit schrijft het Voorlichtings
bureau voor de Voeding. Toch rusten een he
leboel vermageringsdiëten op vermindering
van brood in het menu. Brood bevat veel
koolhydraten en weinig vet. Het broodbeleg als
boter, margarine en veel vleessoorten zijn rijk
aan vet. Men wil vaak vermageren door het
weglaten van calorieën in de vorm van vet en
koolhydraten.
Als men minder brood gaat eten wordt tege
lijkertijd ook het beleg en boter minder,
waarmee het aantal calorieën wel daalt, maar
waarmee men op den duur ook een tekort aan
vitamines en voedingszouten bereikt.
Het Voorlichtingsbureau voor de voéding heeft
in een voorbeeld laten zien dat brood „brood
nodig" is, omdat het niet alleen een bijdrage
in de calorieën levert, maar ook een belang
rijke bron is van ijzer en vitamine B. Er zijn
maar een paar levensmiddelen waarin deze
stoffen ook vertegenwoordigd zijn, zoals ma
ger vlees. Dan wordt het eten echter ook ge
lijk weer stukken duurder.
Wie lange tijd op eigen houtje een belangrijk
voedingsmiddel als brood sterk vermindert of
weglaat uit de voeding, verbreekt het even
wicht van de voeding waarin elk voedingsmid
del zijn eigen taak te vervullen heeft. Een
arts of diëtiste zal bij het samenstellen van
een dieet ook altijd rekening houden met de
totale samenstelling van de voeding, zodat te
kortkomingen kunnen worden voorkomen.
De „Robe Evolutive" is het laatste nieuws uit Parijs. Met de
„K modules 2000" is een nieuw element in de damesmode gepre
senteerd. De kleding bestaat namelijk uit plastic vierkantjes, waar
bij een doos met losse vierkantjes wordt geleverd. Men kan er
dan zelf elke dag een ander toilet van maken, van mini-jurkje
tot maxi-mantel, van avondtoilet tot badpak. Op de foto een groep
je mannequins die voor de toch wel verbaasde Parijzenaars in de
straten in de nieuwe mode poseren.
PRIJZEN
In september wordt in ons
land door de Jenaer Glaswerk
Schott en Gen.-fabriek in
Mainz een doorzichtige pan
gelanceerd, die onderhevig is
aan elke temperatuursveran
dering, of dat nu van warm
naar koud of omgekeerd is.
Het opmerkelijke van deze
pannen is dat er nu ook een
deksel bij zit van hetzelfde
materiaal.
Deze pan werd voor het eerst ge
toond op de jaarbeurs van Hanno
ver in 1969 onder de naam Jena
2000. Sindsdien zijn er talloze Duit
se huisvrouwen overgegaan tot de
aankoop van deze vrij kostbare
keukenset, die bestaat uit zes kook-
en braadpannen, met bijpassende
deksels, een ovale braadpan, een
steelpan en een koekepan. Door de
ze successen ziet Jena zich aange
moedigd ook de Belgische en Ne
derlandse housvrouwen wakker te
schudden voor doorzichtige pannen,
die van het vuur op de tafel kun
nen zonder allerlei rompslomp met
schalen.
VAN 700 TOT 200
Met de Jena 2000-paiinen kan op
dezelfde manier omgesprongen
worden als de emaille of andere in
omloop zijnde pannen. Tijdens een
demonstratie in de fabriek te Mainz
werden enkele pannen in een vloei
stof gedompeld waarvan de tempe
ratuur 200 graden Celsius be
droeg, nadat ze eerst tot 700 graden
Celsius waren verwarmd. De gewo
ne vuurvaste schalen springen na
verwarming op het koude aanrecht
al uit elkaar en krijgt het eten
overal een plaats waar het in de
regel niet thuis hoort. Een elek
trisch fornuis ontwikkeld een
warmte van 400 graden, zodat diep
gevroren levensmiddelen en koud
water geen enkel gevaar voor de
pan.
Door de speciale samenstelling van
het glas kunnen de pannen nooit
kleurloos zijn. Na veel experimen
teren is men overeen gekomen een
lichte goud-gelige kleur aan te
houden. Het kleureffect dat de ver
schillende groenten en gerechten
achter dit venstertje krijgen is ver
rassend. Toch is het voor gasten aan
een feestelijk dineetje geen gezicht
als ze ineens een koekenpan voor
hun neus geplant zien of de braad
pan waar de jusspetters nog tegen
de rand aanzitten.
DEKSEL
Jena 2000 is eigenlijk de eerste die
de goede deksel uitgevonden heeft,
hoewel de vormgeving al bij gewo
ne glazen schalen dikwijls te zien
was. De deksel speelt een eigen en
veel omvattende rol. Door de platte
bodem kan zij dienst doen als
schaal, als bakvorm, als onderzetter.
Hij sluit de pan hermetisch af zodat
er voor het condenswater geen kans
is om te ontsnappen. Ook omge
keerd past hij in de schaal, waar
door men alles op elkaar kan stape
len. Er is maar één maat deksel
die op alle pannen past, of ze nou
hoog of laag zijn.
Glas is en blijft een slecht warmte
geleider.
Het duurt iets langer voordat het
eten erin klaar is, maar daartegeno
ver staat het voordeel dat het lan
ger warm blijft. Men moet een pan-
negreep of pannelappen wel bij de
hand houden.
De keukenset Jena 2000 is makke
lijk afwasbaar, ook in de vaatwas-
machine. De geurtjes en smaakjes
van de verschillende gerechten
krijgen niet zoveel kans als in nor
male pannen, om erin te blijven
hangen. Het harde oppervlak is on
gevoelig voor alle schuur- en was
middelen, tot staalwol toe. Als er
echter eenmaal een kras in zit, dan
zal de pan bij de eerste de beste
gelegenheid uit elkaar springen. De
prijs van een kookpan met deksel
bedraagt ƒ18,75, de braadslede met
deksel is 40 gulden en de koekepan
ƒ24,75. De prijs verschilt naar
grootte van de afzonderlijke stuk
ken. De pan met de doorsnee groot
te kost met deksel 24,75 en zonder
deksel ƒ14,75.