enu
Voor Kookboeken
HOLTHAUS toont ons
WERELDDIERENDAG 4 OKTOBER 1969
Maak een foto van uw
trouwe huisgenoot
U kunt niet
alles
weten
van de week
Zaterdag 4 oktober 1969
DE VRIJE ZEEUW
9
Boekhandel Van de Sande
Haal planten binnen
Winterconfectie
De confectiecreaties van Dick Nolt-
haus zijn niet alleen bedoeld voor de
jonge vrouw, maar ook voor de
oudere.
.Oudere vrouw?" Holthaus schudt
zijn hoofd en lacht er wat om. „Mode
heeft niets met leeftijd te maken en
ook niets met maten", zegt hij. Als
hij ons er op attent maakt dat zijn
ontwerpen, wellicht enige centimeters
verlengd, en wat kleur betreft aange
past aan de teint van de draagster,
net zo geschikt zijn voor de maten 38,
als voor de maten 46, dan kunnen we
dat onmiddellijk onderschrijven.
Wij zijn komen kijken naar zijn
twenty-seven collectie voor het win
terseizoen 1969-1970, de designercol
lectie, die hij naast zijn couturemodel-
len uitbrengt en die in Nederland be
halve in de Van Baerlestraat te Am
sterdam en de Hengelose zaak, ook
In verschillende andere goede mode
zaken verkrijgbaar is. De prijzen van
deze modellen variëren ongeveer van
100 tot 300 gulden, met uitzondering
van mantels met heel kostbare bont
kragen.
Het zijn mooie kleren met allure en
distinctie, vaak vrolijk en jeugdig en
altijd zeer correct.
VEEL STIKSELS
Holthaus toonde pantalon-ensem
bles, maar dan echt vrouwelijke, met
lange jasjes, lang rugsplit en buiten
gewoon sjiek. Soms hebben de jas
jes revers, soms zijn ze hoog geslo
ten.
Als garnering zien we bont, ver
scheidene rijen stiksels aan de on
derkant van jasjes, opgestikte zakken,
tussengestikte ceintuurs of lakcein
tuurs. Zo is „Kabaja" de naam van
een grijs Shetland pak met lang, hoog
gesloten jasje, dat aan de onderkant
vijf rijen versierende stiksels heeft.
Snoezig is ook een broekpak van im-
primé fluweel in de kleuren bruin en
geel, met bijpassende katoenen bloes
in het zelfde dessin.
Bijzonder mooi en gekleed is een
ensemble bestaande uit een zwart
broekpak met zwarte mouwloze tu
niek. Zo'n tuniek kan bovendien ook
als jurkje worden gedragen. Lange
tunieken zijn zeer gunstig voor menig
figuur, zelfs voor hen, die eigenlijk
geen pantalon meer droegen.
Vooral met zijn jassen van een na
drukkelijke, geraffineerde eenvoud,
toonde Holthaus ons zeker zijn mees
terschap.
BETTY TEELING.
Tn
De foto toont ons model „Paille", een
kobaltblauwe mantel met beverkraag
en bevermanchetten. De lage inge-
crusteerde t aille wordt extra bena
drukt door een donkere lakceintuur.
De rok is klokkend aangezet. Dat is
ook het. geval bij het andere model,
„Zazi", een grijze mantel van wollen
crêpe, klassiek jeugdig van lijn, met
als blikvangers verticale steekzakken
met kleppen en een dubbele rij kno
pen.
AVONDKLEDING
Voor feestelijke winteravonden
showde Holthaus ons broekpakken,
maar dan van zuivere Indiase zijde,
de pantalons hebben dan wijde pijpen.
Maar voor wie niet van deze wat op
vallende avondkleding houdt zijn er,
naast deze pakken, dan nog brokaat
jurkjes en, typisch voor 1969, de lan
ge feestelijke chemisiers, eveneens
van Indische zijde.
Zwart, bruin, rood, alle tinten grijs
en beige en combinaties daarvan zijn
de belangrijkste kleuren die Holthaus
heeft gekozen. De meest verwerkte
materialen zijn wollen jersey, trijp,
Shetland, wollen gabardine, tweed en
Indische zijde.
Holthaus wees ons er op, dat hij
lange vesten bij pantalons en over
jersey jurken laat dragen. Zulke ves
ten zijn van stof of jersey en ook van
slangenleer of lakleer.
„Tropez" heet de combinatie van
composé jersey japon met lang vest
van wollen stof, uitgevoerd in een
groengrijze kleur, de zelfde kleur en
het zelfde materiaal van „Bavard", het
lange vest en de rok met een com
posé jersey bloes.
MANTELS
De mantels zijn lang en sluik, met
variaties op de redingote, met daar
naast korte, uitlopende mantels met
lage tailles en klokkende rokken.
Prachtig is een jas van grijze Shet
land met bontkraag van Toscaans lam
en leren ceintuur, die met een rits ge
sloten wordt. Apart is zeker een ge
heel verticaal geplooide mantel, ter
wijl voor een milde najaarsdag een
mouwloze jas met rok en jersey
blouse-met-shawl, heel aantrekkelijk
is.
„Caraco' 'is de naam van een man
tel gemaakt van trijp en „Fonda"
noemde Holthaus de jas van bruine
twill met laaggeplaatste zwarte lak
ceintuur.
In oktober komen de eerste be-
waarappels op de markt. De appel-
oogst zal dit jaar niet bijzonder groot
zijn, maar de stand van de diverse
rassen is echter beter dan vorig jaar.
Met name de goudreinetten waren
toen numeriek in de minderheid.
Medio oktober zullen we deze appels
weer kunnen kopen en de oogst be
looft goed te worden. James Grieve
kunnen we tot half oktober nog krij
gen. Dit is een geschikte appel voor
een heerlijke appeltaart, maar ook de
wat rinsige goudreinet zal daar later
in het najaar ook heel goed voor kun
nen dienen. Het recept hiervoor vindt
u onder het weekmenu.
ZONDAG: kippesoep; wilde eend
met sinaasappelsaus, frites; cho
coladevla met kirsch, noten.
MAANDAG: champignonomelette,
sla, aardappelen; wentelteefjes.
DINSDAG: rode bietjes, gebakken
aardappelen, slavink; kwark of
Bulgaarse yoghurt met druiven.
WOENSDAG: rolpens met appel,
V aardappelen, appelmoes; schuim-
omelette.
DONDERDAG: Koolraap, runderlap,
aardappelpuree; yoghurt met
stukjes peer.
VRIJDAG: Deense visschotel; appel-
pannekoekjes.
ZATERDAG: bami goreng; vla-flip.
Gedurende de zomermaanden
hebben we verscheidene bloemen
naar buiten kunnen brengen; het
verblijf in de vrije natuur heeft ze
deze lange warme zomer veel goed
gedaan, maar nu is de tijd aange
broken ze weer naar binnen te ha
len. Het K.N.M.I. laat zijn waar
schuwende stem al horen: Vermoe
delijk nachtvorst bij opklarende he
mel."
OVERHOUDEN
VEREIST VEEL ZORG
HET ORANJEBOOMPJE is een
van de plantjes die gedurende de
zomermaanden een plaatsje in de
vrije natuur waarderen. De critus
sinensis is door haar gedrongen
groeiwijze uitstekend geschikt voor
de kamer. Uiterlijk midden okto
ber wordt zij binnen gehaald. Het
plantje is gesteld op een lichte
plaats waar wij het geregeld blij
ven gieten met lauw water, doch
niet zo rijkelijk als 's zomers, anders
zullen de bladeren spoedig gee)
worden.
In het voorjaar zullen zich de
bloemen vertonen, gevolgd door
aantrekkelijke vruchten. Met de be
mesting beginnen we niet voor eind
april of .begin mei, waarna de tijd
weer is aangebroken om haar naar
buiten te brengen. Is geen tuin be
schikbaar, dan plaatsen we haar in
een koele kamer, waar zij eventueel
pok kan profiteren -van frisse lucht.
Kunnen we haar wel buiten plaat
sen, dan doen we dit op een bescha
duwd plekje, waar rijkelijk water
gegeven wordt en eens in de 14 da
gen kunstmest.
Verpotten om de 2 jaar, in een
mengsel van 3 delen bladgrond, 2
delen mestgrond en 1 deel rivier
zand.
DE AZALEA INDICA
DE AZALEA INDICA is een der
dankbaarste planten voor de huis
kamer! Deze plant, die zeer gesteld
is op buitenverblijf, dient nu hoog
nodig naar binnen gehaald. Men
hêeft reeds, toen de plant in de tuin
stond, de knopvorming kunnen ga
deslaan, dus dat belooft heel wat
voor de wintermaanden.
Het is met deze plant zo gesteld,
dat wie haar in bloeiende staat in
huis krijgt, weinig moeite heeft haar
tijdens de bloei verder te verzorgen,
maar het overhouden van de plant
is niet zo gemakkelijk
DEENSE VISSCHOTEL
2 moten kabeljauw, 50 g boter,
100 g bluefoitkaas, sap van een
halve citroen, peterselie.
Beboter een vuurvaste schotel en
leg hierin de ongezouten, gewassen
moten kabeljèuw. Smelt de boter en
laat op een laag vuurtje hierin de fijn
gemaakte bluefort smelten. Voeg het
citroensap toe (afproeven op zout;
vanwege de hartige kaas is zout vaak
overbodig). Schep de saus over de
vis en plaats deze gedurende onge
veer 15 minuten in een voorverwarm
de oven. Garneren met partjes citroen
en peterselie.
APPELTAART
250 g zelfrijzend bakmeel, 250 9
boter, 180 g basterdsuiker, 2
eierdooiers, geraspte citroen
schil, iy2 pond appelen, 100 g
amandelen, 50 g rozijnen.
Kneed bloem, suiker, boter, eier-
Jooiers en citroenrasp tot een geheel
sn druk dit uit in een beboterde
springvorm. Druk stevig de in vieren
gesneden geschilde appelen op regel
matige afstand. Leg hiertussen de ge
pelde amandelen en strooi de rozijnen
erover. Bak de taart in ongeveer 45
minuten in een matig hete oven gaar.
Hebben we haar bloeiend gekre
gen, dan dienen we zorg te dragen
voor geregeld regenwater (op ka
mertemperatuur) geven en eens per
week een onderdompeling in een
emmer lauw water. Bemerken we
naast sommige bloemknoppen licht
groene scheutjes, de z.g. „diefjes"
dan zullen we deze zo spoedig mo
gelijk moeten verwijderen, want
het zijn ware voedseldieven. Boven
dien heeft dit nijpen nog het voor
deel dat er later uit een genepen
scheur twee nieuwe knoppen worden
gevormd. Uitgebloeide bloemen ver
wijderen we direct, evenals de
vruchtbeginselen.
NA DE BLOEI
NA DE BLOEI gaat de azalea naar
een koel vertrek, waar we minder
water geven, maar we zorgen er
voor dat de potkluit niet uitdroogt.
Als we geen tuin hebben laten we
haar hier de hele zomer staan,
maar dan liefst voor een open raam.
Beschikken we wel over een tuin,
dan verhuist deze plant half mei
naar buiten, naar een zonnig plek
je. Bij droog weer dient deze plant
's morgens en 's avonds besproeid
te worden en dienen we eens per
14 dagen kunstmest toe.
Dit werkje houden we vol tot be
gin oktober, de tijd waarop de plant
naar binnen moet verhuizen, waar
we haar in een koele kamer in het
licht plaatsen en waar de bloem-
vorming verder wordt afgewacht..
Geregeld blijven sproeien zal de
knopvorming bevorderen. Zodra de
knoppen beginnen te werken, houden
we met spuiten op en gaat de plant
naar de warme kamer, echter zover
mogelijk van de verwarming ver
wijderd.
Is de plant uit de pot gegroeid,
dan verplanten we haar bij voorkeur
na de bloei in een mengsel van
grove bladaarde, turfmolm, grof
zand en wat oude mest.
De Japanse azalea geven we de
zelfde behandeling. Hoewel de plant
er teer uitziet, is zij in feite even
goed, zo niet gemakkelijker, om
over te houden, als de azalea indica.
Aardappelen bevatten 's zomers onge
veer vijf maal zoveel vitamine C
als in het voorjaar en behoren
daardoor tot onze beste vitamine
C-bronnen in dit jaargetijde.
Het Is niet nadelig voor de voedings
waarde om doorregen vlees lang te
stoven. Aangezien vlees-kooknat
en jus toch niet weggegooid wor
den, gaan mineralen en vitamines,
die er tijdens de verwarming in
oplossen, niet verloren.
testen van kauwgom in kledingstuk
ken kunnen worden weggeborsteld
met warm water. De vlek schoon
maken met tetra.
Sterk geworden roomboter is geschikt
te maken voor keukengebruik,
door haar gedurende enkele mi
nuten op te koken met een stukje
appel en een niet te grote ui.
Blauwe ballpointvlekken op terlenka
kleding kunnen worden verwijderd
met tetra. Blijven wrijven tot de
vloeistof droog is.
Als u geelgeworden bloemkool kookt
met een weinig melk, zal deze
groente weer prachtig wit op tafel
komen.
Vlekjes op nappaleren jasjes kunnen
worden verwijderd niet een sopje
van goede huishoudzeep. Verdere
behandeling met nappalederolie.
Vuile pianotoetsen kunt u reinigen met
verdunde spiritus.
Als er een wedstrijd zou worden
uitgeschreven voor het meest foto
genieke dier, dan zou de hoofdprijs
waarschijnlijk gaan naar de huiskat.
Bijgaande fotoserie is een ode aan
een van de meest verbreide huisdie
ren in de wereld. Het is misschien wel
goed de aandacht eens te richten op
het huisdier en in wijder verband op
de dieren in het algemeen.
Men kan de beschaving van een
volk afmeten aan de wijze, waarop
men zijn dieren behandelt. Liefde voor
de naaste vindt zijn verlengstuk in de
liefde tot het dier, iets wat wij ook
terug vinden in de bijbelspreuk: „Noch
uw os, noch uw ezel zullen arbeid ver
richten op de sabbath". Wij hebben
immers verantwoordelijkheid voor het
hulpeloze dier?
De moderne maatschappij raakt
steeds meer doordrongen van deze
idee van verantwoordelijkheid en zij
tracht in een aangepaste wetgeving
voor de rechten van het dier althans
een minimum te formuleren.
Misschien is het een goede ge
dachte om op Werelddierendag eens
een foto van een trouwe hond of wijze
kat te maken. Zij vormen in onze ver-
techniseerde maatschappij één der
laatste relaties die de mens met de
levende natuur onderhoudt. Èen foto
kan de herinnering aan goede mo
menten met trouwe huisgenoten
levend houden.
I