VROUW
en u
VOOR
Vooral voor schoolgaande kinderen
977
MET EEN
ANDERE PRUIK -
EEN ANDER MENS
lateacéag 2 aagustos 1909
long
Welke kleur?
Mogelijkheden
Voedzaam
Energie
Kleine porties
Het ontbijt
van de week
Het verschil
Wonderen
II kunt niet alles weten
Neem zoveel mogelijk verse groenten
en maak ze schoon zo kort móge
lijk voor het gebruik.
Schrap of schil niet weg wat goed eet
baar is. Boen jonge worteltjes,
schrap ze niet. Gebruik ook de
buitenbladeren van slakropjes en
andijvie.
Was de groente vlug en laat ze niet te
lang in het water staan.
Gebruik een deel van de groente rauw.
•r Snijd spinazie en raapsteéltjes zeer
fijn en rasp de worteltjes. Kook
spinazie, stoofsla, raapsteeltjes,
peulen en doperwtjes met slechts
zeer weinig water
Breng de groenten snel aan de kook en
zet ze met kokend water op zo
kort mogelijk voor die maaltijd,
roer ze even om en temper daarna"
het vuur, maar houdt de pan ge
sloten.
Gooi afgietwater van groente niet weg
maar verwerk dit in soep, jus of
saus.
rmeng uw gehakt eens met fijn ge
hakte ui en peterselie, het geeft
eeh pittig smaakje en het is ge
zond. Gébruik in plaats van azijn
citroensap op uw sla, er zit veel
vitamine C in citroenen.
Geef groenten bij de boterham tijdens
de zomer. Sterrekers, radijs, in
plakken gesneden komkommer,
ramenas, worteltjes, komen er
voor in aanmerking.
Let er op in de winkels dat u groenten
koopt die in dit jaargetijde er het
meest zijn.
Hét goede boek
voor
er»
Oud
vindt U in
Boekhandel Van de Sande
lang populair. Hier een geheel
Kopenhagen: Pantalons voor dames nieuw ontwerp, met opengewerkte
korter of langer zijn reeds zijkant, voorzien van grote ringen.
Snijd, een klein bloemkooltje in klei
ne roosjes. Kook deze 5 minuten in
weinig water met zout. Koel ze af en
meng er 100 gram in blokjes gesne
den kaas door, 2 schijven anannas
(klein gesneden) en'50 gram rozijnen,
M,aak alles op smaak met slasaus en
garneer de sla met reepjes rode pa
prika en veel gehakte peterselie. Geef
er knackebröd bij.
Parijs: In de Franse hoofdstad zij
de shows van de grote modehuize
weer begonnen. Uit de herfst- en
winterkollektie van de Franse cou
turier Molyneux deze lange avond
bon in Ij"',"*.""'? crepe met goud-
•dniir"', Do eatié werd door
'in Tullis voor 't huis Molyneux
it worpen.
„opgezet". Het haar, het pTuikje, móét
daarom naar voren gedragen worden
-vanwege de „val". Bij handgeknoopte
pruiken is dat anders.
Als derde mogelijkheid zijn er dan nog
de gedeeltelijk handgeknoopte en ge
deeltelijk machinaal geknoopte haar-
stukken of pruiken.
Heel nieuw en heel aantrekkelijk zijn
de pruiken, geknoopt op stretch-net,
van Carmen Curler Company Neder
land N.V., die in vierentwintig verschil,
lende kleuren gebracht worden. De
prijs ervan is gunstig omdat de prui
ken in standaard modellen geleverd
worden. Ze passen namelijk op ieder
hoofd.
De kapper zal het beste kunnen advi-
sern welke haarkleur we moeten kie
zen, want natuurlijk gelden voor een
kleur bepaalde regels. Zo is voor
iemand met een „vaag" gezicht een
warme tint, bijvoorbeeld rood, 't beste.
En over het algemeen kiest men liever
een lichtere, dan een donkerder kleur
dan het eigen haar. Ook voor pruikjes
geldt dat ze bij elke vróuw weer an
ders „staan".
En dan nog iets. Waarom zouden we
er geen twee pruiken op na houden,
elk van een andere kleur, om af en
toe „een ander mens" te zijn?
Aan leeftijd is een haarstuk zeker niet
gebonden, want wat voor een jonge
vrouw grappig of een tikkeltje brutaal
is, kan voor een oudere vrouw, mits
goed gekozen, sjiek of gekleed staan.
woon geen plaats meer in zijn maagje.
Er zijn kinderen die met een aange
boren eetlust op de wereld komen. Zij
eten en drinken graag, kunnen er eigen
lijk haast niet genoeg van krijgen. Dat
is ze meestal wel aan te zien ook, ze
hebben ronde, blozende wangen en ze
zijn goed stevig gebouwd.
Andere kinderen hebben van jongsaf
aan weinig eetlust. Het wonderlijke Is
dat bij deze kinderen toch zelden een
groot gewichtsverlies valt te consta
teren. Natuurlijk is het zo dat niet alle
kinderen evenveel behoefte aan eten
hebben, zo zal een levendig kind meer
voedsel gebruiken dan een rustig kind.
Niet elk ouderpaar realiseert zich dat,
zij maken zich ongerust als het kind
slecht eet. Een fout die vaak door
ouders wordt gemaakt, is dat zij wèl
letten op wat een kind aan tafel eet,
maar niet op wat het kind tussen de
maaltijden door naar binnen krijgt aan
snoep, koekjes, fruit en drinken. Soms
Is het echt geen wonder dat het kind
>ij de maaltijd geen trek heeft, er is ge-
op school vaak slecht op. Een goed uit
gebalanceerd diëet is essentieel voor
een gestadige groei, emotioneel even
wicht, gezond-zijn. En ook belangrijk
voor de ontwikkeling van een gave per
soonlijkheid met glanzend haar en een
stralende gezondheid.
Zo is ontbijten een noodzaak. En wel
een voedzaam' Optbtit, dat zeker niet
zwaar hoeft te zijn. Want wie te zwaar
ontbijt wordt slaperig, en langzaam in
zijn reacties. De niet-ontbijters worden
lusteloos en kunnen geen energie op
brengen voor het werk wat. ze te wach
ten staat. Ja, men kan aan vitaliteit in
boeten door te veel, maar ook door te
weinig te eten'.
Een Ideaal ontbijt moet feitelijk één
vierde bevatten van hét dag-totaal aan
energie-verwekkende eiwitstoffen.
Vooral voor kinderen is een voedzaam
ontbijt essentieel. Zij slapen immers
veel'langer dan volwassenen en in de
slaap heeft het 'lichaam geen nieuw
voedsel toegediend gekregen. Zij heb
ben dus meteen fia hun nachtrust een
maaltijd nodig. Een groeiend lichaam
heeft extra voeding en krachtbronnen
nodig.
Een voedzaam Ontbijt voor het gehele
gezin, dat bovendien snel bereid is, is
het volgende:
cirrus fruit of sap,
corn flakes met wat koele melk en
suiker,
een boterham of broodje met boter,
iets te drinken: melk voor kinde-
ren, thee of koffie voor volwasse
nen.
Zo'n ontbijt vertegenwoordigt onge
veer een vierde tot een derde van het
nodige dag-totaal aan proteïnen, ener
gie, van een individu.
De com flakes, de zonrijpe geroosterde
maïsvlokken, met suiker en melk zor
gen voor koolhydraten en proteïnen om
energie te verwekken en vast te hou
den. Bovendien bevatten com flakes
belangrijke mineralen en vitaminen.
Het citrus fruit of sap verschaft vita
mine C, noodzakelijk voor gezond tand
vlees en het vormen van een weerstand
tegen infectiés, terwijl er in brood ook
het nodige zit aan kracht, proteïnen,
mineralen en vitaminen.
Zo'n ontbijt kan gemakkelijk worden
gevarieerd. In het fruit, het vruchten-
sap en het brood kan afwisseling ge
noeg worden gebracht. De corn flakes
kunnen met bruine suiker of honing
worden gegeven, al of niet met toe-
voeging van plakjes banaan, jam of
zelfs een ei.
Natuurlijk hebben kinderen, evenals
volwassenen, een afkeur voor bepaalde
gerechten. Is dat zó erg dat ze het eten
niet naar binnen kunnen krijgen, dan
is het wellicht verstandiger bepaalde
gerechten maar een poosje achterwege
te laten. Een beetje geduld en vaak
wat afleiding zijn al voldoende het kind
toSi aan het eten te krijgen, zodat het
er weer plezier in krijgt.
Geef kleine, smakelijk toebereide por
ties, want grote hoeveelheden geven 't
kind onmiddellijk het gevoel niet alles
op te kunnen. Mopper niet op het kind
als het zijn bordje niet leeg eet, maar
prijs het juist als het bordje wèl wordt
leeggemaakt. En wil het niet meer heb
ben, laat het dan van tafel opstaan.
Maar vraag wel aan lieve tante's, oma's
en buren het kind geen snoepjes te ge
ven.
Eten kinderen een poosje slecht omdat
ze ziek geweest zijn, dan is dat geen
reden=flm=ii.. ongerust te maken, _Dat
komt allemaal vanzelf weer in orde.
Het is onverstandig niet goed te ont
bijten en het is hoogst onverstandig
kinderen zonder goed ontbijt de deur
uit te laten gaan. Dit geldt niet alleen
voor de kleintjes maar ook voor de tie
ners.
Kinderen die niet goed ontbijten letten
Wanneer het een warmedag is zal
een hete soep minder in de smaak
vallen, doch een- koude soep ook
al doet dat aanvankelijk wat vreemd
aan zal zeker aftrek vinden. On
derstaande koude avocadosoep geeft
aan een zomers dineetje een exclusief
tintje en de gastvrouw zal er onge
twijfeld eer mee inleggen. (De avoca
do is een tropische groene vmcht, met
een enigszins romig en groenachtig
vruchtvlees. Ze is afkomstig van de
advocaatb'ooffC~en"-komt qua vorm
overeen met de aubergine.)
ZONDAG: koude avocadosoep; haan
tjes,, frites,.compote; pêche melba,
MAANDAG: stamppot rauwe andij
vie met blokjes kaas; koude wa
tergruwel,
DINSDAGvleesragoute, rijst, ge
mengde sla; karnemelkpudding.
WOENSDAG: rolpensmet gebakken
appel,' andijvie, gebakken aard
appelen; verse abrikozen met
yoghurt.
DONDERDAG: gebakken aubergines
met geraspte kaas, rijdt en kerrie
saus; meloen.
VRIJDAG: tomatensoep; vis in zure
saus met aardappelen, tomaten.
ZATERDAG: salade Ankara; kruis-
bessencompöte met vanillevla.
-—- KOUDE AVOCADO SOEP
liter kippebouillon, 1 grote
avocado, zout, peper, 1h dl'room,
sherry.
Schil de avocado en snijd deze in
kleine stukjes. Doe alle ingrediënten,
behave de sherry en de room, in een
mengkom en klop dezè met een mixer
tot een glad geheel. Goed koelen.
Schenk bij het serveren in elke soep
kom 1 lepel sherry en garneer het ge
heel met 1 lepel geslagen ongezoete
room.
SALADE ANKARO
Bij korte rokken dragen we het liefst
schoenen met blokhakken en lang,
zacht golvend, loshangend haar. Haar
dat uit het gezicht is weggekamd, óf
met een zijscheiding, óf helemaal ach
terover, óf met een korte middenschei-
ding. Het oor wordt in alle drie geval
len vrij gelaten, met een uitzondering
voor het avondkapsel, waarbij het haar
bij de slapen meer of minder krullend
losjes vóór het oor wordt gelegd.
Al volgen heel veel vrouwen deze
nieuwe haarlijn nauwkeurig na, dan
zullen toch geen twee kapsels ooit ge
lijk zijn, omdat elk hoofd een andere
vorm en elk haar een andere „val"
heeft.
Natuurlijk is bij het veranderen van de
mode ons haar maar niet zo plotseling
lang. Maar dat is niet erg,- want voor
de overgang van kort naar lang gebrui
ken we dan een haarstukje.
Een haarstukje of eeh pruikje is tegen
woordig niet meer iets waar we niet
hardop over durven praten, het is een
modeartikel geworden en alleen daar
om al zijn we er niet meer geheimzin
nig mee. Het is juist gezellig en ge
makkelijk om zo'n aanvulling voor onze
coiffure te bezitten en we dragen het
al op de manier als we een sjaal,
broche of ketting gebruiken.
Het mooist zijn natuurlijk de haarstuk-
ken van echt haar. De handgeknoopte
exemplaren zijn aanmerkelijk duurder
dan de machinaal geknoopte. Dat is lo
gisch als we bedenken hoeveel tijd en
moeite het neemt om iedere haar apart,
met de hand dus, vast te knopen op een
netachtig kapje.
Het haar van de handgeknoopte pruik
jes is wat mooier verdeeld en de pruik
jes zijn ook soepeler. Maar wie ze te
kostbaar vindt kan ook in haar schik
zijn met .'n machinaal gemaakte pruik.
Deze laatste pruiken zijn in het rond
Een vrouw van over de zestig koopt
wellicht een beeldige zilvergrijze pruik
om er 's avonds mee naar de schouw
burg te gaan en misschien koopt zij er
na enige weken nog een blond geval
letje bij om overdag te dragen.
Ja, een pruikje is een heerlijk bezit.
Vooral voor vrije dagen. Een goed ver
zorgd kapsel als we van huis gaan en
eens een pruikje in de tas en we zijn
een heel week-end mooi. Zwemmen,
'zonnen en verder onbezorgd zijn over
dag, 's avonds de pruik en dus zeer
vetzorgd.
Een grapje voor de heel jeugdigen is de
pruik van Caralon op stretchnet, de
kun'stpruik die het meest op echt haar
lijkt, een permanent gekruld haarstuk
om vrolijk en blij mee te zijn. Een
pruikje dat bovendien na het zwem
men, als het'eigen haar niet meer toon
baar is, heer flatteus is.
Ook met kleinere haarstukken, al of
niet van echt haar, kunnen we wonde
ren verrichten. Zo'n haarstuk kan het
haar op het achterhoofd mooi aanvul
len, het kan, goed opgemaakt, ons snel
een verzorgd kapsel garanderen, of het
kan, als het lang is, een aanvulling zijn
bij het eigen haar.
Kleine lokjes kunsthaar, in afstekende
kleur gekozen, kunnen een zeer apart
of grappig effect bewerkstelligen.
Kleurcontrasten geven meestal een ge
raffineerde sier, zoals bijvoorbeeld een
blonde haarvlecht in donker haar of
omgekeerd donkere vlechtjes in blond
haar verwerkt.