VROUW en u VOOR Vooral voor schoolgaande kinderen 977 MET EEN ANDERE PRUIK - EEN ANDER MENS lateacéag 2 aagustos 1909 long Welke kleur? Mogelijkheden Voedzaam Energie Kleine porties Het ontbijt van de week Het verschil Wonderen II kunt niet alles weten Neem zoveel mogelijk verse groenten en maak ze schoon zo kort móge lijk voor het gebruik. Schrap of schil niet weg wat goed eet baar is. Boen jonge worteltjes, schrap ze niet. Gebruik ook de buitenbladeren van slakropjes en andijvie. Was de groente vlug en laat ze niet te lang in het water staan. Gebruik een deel van de groente rauw. •r Snijd spinazie en raapsteéltjes zeer fijn en rasp de worteltjes. Kook spinazie, stoofsla, raapsteeltjes, peulen en doperwtjes met slechts zeer weinig water Breng de groenten snel aan de kook en zet ze met kokend water op zo kort mogelijk voor die maaltijd, roer ze even om en temper daarna" het vuur, maar houdt de pan ge sloten. Gooi afgietwater van groente niet weg maar verwerk dit in soep, jus of saus. rmeng uw gehakt eens met fijn ge hakte ui en peterselie, het geeft eeh pittig smaakje en het is ge zond. Gébruik in plaats van azijn citroensap op uw sla, er zit veel vitamine C in citroenen. Geef groenten bij de boterham tijdens de zomer. Sterrekers, radijs, in plakken gesneden komkommer, ramenas, worteltjes, komen er voor in aanmerking. Let er op in de winkels dat u groenten koopt die in dit jaargetijde er het meest zijn. Hét goede boek voor er» Oud vindt U in Boekhandel Van de Sande lang populair. Hier een geheel Kopenhagen: Pantalons voor dames nieuw ontwerp, met opengewerkte korter of langer zijn reeds zijkant, voorzien van grote ringen. Snijd, een klein bloemkooltje in klei ne roosjes. Kook deze 5 minuten in weinig water met zout. Koel ze af en meng er 100 gram in blokjes gesne den kaas door, 2 schijven anannas (klein gesneden) en'50 gram rozijnen, M,aak alles op smaak met slasaus en garneer de sla met reepjes rode pa prika en veel gehakte peterselie. Geef er knackebröd bij. Parijs: In de Franse hoofdstad zij de shows van de grote modehuize weer begonnen. Uit de herfst- en winterkollektie van de Franse cou turier Molyneux deze lange avond bon in Ij"',"*.""'? crepe met goud- •dniir"', Do eatié werd door 'in Tullis voor 't huis Molyneux it worpen. „opgezet". Het haar, het pTuikje, móét daarom naar voren gedragen worden -vanwege de „val". Bij handgeknoopte pruiken is dat anders. Als derde mogelijkheid zijn er dan nog de gedeeltelijk handgeknoopte en ge deeltelijk machinaal geknoopte haar- stukken of pruiken. Heel nieuw en heel aantrekkelijk zijn de pruiken, geknoopt op stretch-net, van Carmen Curler Company Neder land N.V., die in vierentwintig verschil, lende kleuren gebracht worden. De prijs ervan is gunstig omdat de prui ken in standaard modellen geleverd worden. Ze passen namelijk op ieder hoofd. De kapper zal het beste kunnen advi- sern welke haarkleur we moeten kie zen, want natuurlijk gelden voor een kleur bepaalde regels. Zo is voor iemand met een „vaag" gezicht een warme tint, bijvoorbeeld rood, 't beste. En over het algemeen kiest men liever een lichtere, dan een donkerder kleur dan het eigen haar. Ook voor pruikjes geldt dat ze bij elke vróuw weer an ders „staan". En dan nog iets. Waarom zouden we er geen twee pruiken op na houden, elk van een andere kleur, om af en toe „een ander mens" te zijn? Aan leeftijd is een haarstuk zeker niet gebonden, want wat voor een jonge vrouw grappig of een tikkeltje brutaal is, kan voor een oudere vrouw, mits goed gekozen, sjiek of gekleed staan. woon geen plaats meer in zijn maagje. Er zijn kinderen die met een aange boren eetlust op de wereld komen. Zij eten en drinken graag, kunnen er eigen lijk haast niet genoeg van krijgen. Dat is ze meestal wel aan te zien ook, ze hebben ronde, blozende wangen en ze zijn goed stevig gebouwd. Andere kinderen hebben van jongsaf aan weinig eetlust. Het wonderlijke Is dat bij deze kinderen toch zelden een groot gewichtsverlies valt te consta teren. Natuurlijk is het zo dat niet alle kinderen evenveel behoefte aan eten hebben, zo zal een levendig kind meer voedsel gebruiken dan een rustig kind. Niet elk ouderpaar realiseert zich dat, zij maken zich ongerust als het kind slecht eet. Een fout die vaak door ouders wordt gemaakt, is dat zij wèl letten op wat een kind aan tafel eet, maar niet op wat het kind tussen de maaltijden door naar binnen krijgt aan snoep, koekjes, fruit en drinken. Soms Is het echt geen wonder dat het kind >ij de maaltijd geen trek heeft, er is ge- op school vaak slecht op. Een goed uit gebalanceerd diëet is essentieel voor een gestadige groei, emotioneel even wicht, gezond-zijn. En ook belangrijk voor de ontwikkeling van een gave per soonlijkheid met glanzend haar en een stralende gezondheid. Zo is ontbijten een noodzaak. En wel een voedzaam' Optbtit, dat zeker niet zwaar hoeft te zijn. Want wie te zwaar ontbijt wordt slaperig, en langzaam in zijn reacties. De niet-ontbijters worden lusteloos en kunnen geen energie op brengen voor het werk wat. ze te wach ten staat. Ja, men kan aan vitaliteit in boeten door te veel, maar ook door te weinig te eten'. Een Ideaal ontbijt moet feitelijk één vierde bevatten van hét dag-totaal aan energie-verwekkende eiwitstoffen. Vooral voor kinderen is een voedzaam ontbijt essentieel. Zij slapen immers veel'langer dan volwassenen en in de slaap heeft het 'lichaam geen nieuw voedsel toegediend gekregen. Zij heb ben dus meteen fia hun nachtrust een maaltijd nodig. Een groeiend lichaam heeft extra voeding en krachtbronnen nodig. Een voedzaam Ontbijt voor het gehele gezin, dat bovendien snel bereid is, is het volgende: cirrus fruit of sap, corn flakes met wat koele melk en suiker, een boterham of broodje met boter, iets te drinken: melk voor kinde- ren, thee of koffie voor volwasse nen. Zo'n ontbijt vertegenwoordigt onge veer een vierde tot een derde van het nodige dag-totaal aan proteïnen, ener gie, van een individu. De com flakes, de zonrijpe geroosterde maïsvlokken, met suiker en melk zor gen voor koolhydraten en proteïnen om energie te verwekken en vast te hou den. Bovendien bevatten com flakes belangrijke mineralen en vitaminen. Het citrus fruit of sap verschaft vita mine C, noodzakelijk voor gezond tand vlees en het vormen van een weerstand tegen infectiés, terwijl er in brood ook het nodige zit aan kracht, proteïnen, mineralen en vitaminen. Zo'n ontbijt kan gemakkelijk worden gevarieerd. In het fruit, het vruchten- sap en het brood kan afwisseling ge noeg worden gebracht. De corn flakes kunnen met bruine suiker of honing worden gegeven, al of niet met toe- voeging van plakjes banaan, jam of zelfs een ei. Natuurlijk hebben kinderen, evenals volwassenen, een afkeur voor bepaalde gerechten. Is dat zó erg dat ze het eten niet naar binnen kunnen krijgen, dan is het wellicht verstandiger bepaalde gerechten maar een poosje achterwege te laten. Een beetje geduld en vaak wat afleiding zijn al voldoende het kind toSi aan het eten te krijgen, zodat het er weer plezier in krijgt. Geef kleine, smakelijk toebereide por ties, want grote hoeveelheden geven 't kind onmiddellijk het gevoel niet alles op te kunnen. Mopper niet op het kind als het zijn bordje niet leeg eet, maar prijs het juist als het bordje wèl wordt leeggemaakt. En wil het niet meer heb ben, laat het dan van tafel opstaan. Maar vraag wel aan lieve tante's, oma's en buren het kind geen snoepjes te ge ven. Eten kinderen een poosje slecht omdat ze ziek geweest zijn, dan is dat geen reden=flm=ii.. ongerust te maken, _Dat komt allemaal vanzelf weer in orde. Het is onverstandig niet goed te ont bijten en het is hoogst onverstandig kinderen zonder goed ontbijt de deur uit te laten gaan. Dit geldt niet alleen voor de kleintjes maar ook voor de tie ners. Kinderen die niet goed ontbijten letten Wanneer het een warmedag is zal een hete soep minder in de smaak vallen, doch een- koude soep ook al doet dat aanvankelijk wat vreemd aan zal zeker aftrek vinden. On derstaande koude avocadosoep geeft aan een zomers dineetje een exclusief tintje en de gastvrouw zal er onge twijfeld eer mee inleggen. (De avoca do is een tropische groene vmcht, met een enigszins romig en groenachtig vruchtvlees. Ze is afkomstig van de advocaatb'ooffC~en"-komt qua vorm overeen met de aubergine.) ZONDAG: koude avocadosoep; haan tjes,, frites,.compote; pêche melba, MAANDAG: stamppot rauwe andij vie met blokjes kaas; koude wa tergruwel, DINSDAGvleesragoute, rijst, ge mengde sla; karnemelkpudding. WOENSDAG: rolpensmet gebakken appel,' andijvie, gebakken aard appelen; verse abrikozen met yoghurt. DONDERDAG: gebakken aubergines met geraspte kaas, rijdt en kerrie saus; meloen. VRIJDAG: tomatensoep; vis in zure saus met aardappelen, tomaten. ZATERDAG: salade Ankara; kruis- bessencompöte met vanillevla. -—- KOUDE AVOCADO SOEP liter kippebouillon, 1 grote avocado, zout, peper, 1h dl'room, sherry. Schil de avocado en snijd deze in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten, behave de sherry en de room, in een mengkom en klop dezè met een mixer tot een glad geheel. Goed koelen. Schenk bij het serveren in elke soep kom 1 lepel sherry en garneer het ge heel met 1 lepel geslagen ongezoete room. SALADE ANKARO Bij korte rokken dragen we het liefst schoenen met blokhakken en lang, zacht golvend, loshangend haar. Haar dat uit het gezicht is weggekamd, óf met een zijscheiding, óf helemaal ach terover, óf met een korte middenschei- ding. Het oor wordt in alle drie geval len vrij gelaten, met een uitzondering voor het avondkapsel, waarbij het haar bij de slapen meer of minder krullend losjes vóór het oor wordt gelegd. Al volgen heel veel vrouwen deze nieuwe haarlijn nauwkeurig na, dan zullen toch geen twee kapsels ooit ge lijk zijn, omdat elk hoofd een andere vorm en elk haar een andere „val" heeft. Natuurlijk is bij het veranderen van de mode ons haar maar niet zo plotseling lang. Maar dat is niet erg,- want voor de overgang van kort naar lang gebrui ken we dan een haarstukje. Een haarstukje of eeh pruikje is tegen woordig niet meer iets waar we niet hardop over durven praten, het is een modeartikel geworden en alleen daar om al zijn we er niet meer geheimzin nig mee. Het is juist gezellig en ge makkelijk om zo'n aanvulling voor onze coiffure te bezitten en we dragen het al op de manier als we een sjaal, broche of ketting gebruiken. Het mooist zijn natuurlijk de haarstuk- ken van echt haar. De handgeknoopte exemplaren zijn aanmerkelijk duurder dan de machinaal geknoopte. Dat is lo gisch als we bedenken hoeveel tijd en moeite het neemt om iedere haar apart, met de hand dus, vast te knopen op een netachtig kapje. Het haar van de handgeknoopte pruik jes is wat mooier verdeeld en de pruik jes zijn ook soepeler. Maar wie ze te kostbaar vindt kan ook in haar schik zijn met .'n machinaal gemaakte pruik. Deze laatste pruiken zijn in het rond Een vrouw van over de zestig koopt wellicht een beeldige zilvergrijze pruik om er 's avonds mee naar de schouw burg te gaan en misschien koopt zij er na enige weken nog een blond geval letje bij om overdag te dragen. Ja, een pruikje is een heerlijk bezit. Vooral voor vrije dagen. Een goed ver zorgd kapsel als we van huis gaan en eens een pruikje in de tas en we zijn een heel week-end mooi. Zwemmen, 'zonnen en verder onbezorgd zijn over dag, 's avonds de pruik en dus zeer vetzorgd. Een grapje voor de heel jeugdigen is de pruik van Caralon op stretchnet, de kun'stpruik die het meest op echt haar lijkt, een permanent gekruld haarstuk om vrolijk en blij mee te zijn. Een pruikje dat bovendien na het zwem men, als het'eigen haar niet meer toon baar is, heer flatteus is. Ook met kleinere haarstukken, al of niet van echt haar, kunnen we wonde ren verrichten. Zo'n haarstuk kan het haar op het achterhoofd mooi aanvul len, het kan, goed opgemaakt, ons snel een verzorgd kapsel garanderen, of het kan, als het lang is, een aanvulling zijn bij het eigen haar. Kleine lokjes kunsthaar, in afstekende kleur gekozen, kunnen een zeer apart of grappig effect bewerkstelligen. Kleurcontrasten geven meestal een ge raffineerde sier, zoals bijvoorbeeld een blonde haarvlecht in donker haar of omgekeerd donkere vlechtjes in blond haar verwerkt.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1969 | | pagina 7