't Is van de «WARME» bakker
Heus huis Z Huishoudbeurs
972
enu
Courrèges speelt
U kunt niet
alles
weten
Een ontharings-
apparaatje voor
doe-het-zei vers
van de week
piipigpilBsur
IP
Zaterdag 19 april 1969
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
Dnits brood (links voor) en Frans brood (midden achter), maar heel wat
meer oernederlandse broodvormen zijn er nog te koop bij 'n „warme" bakker.
Wie loopt niet „warm" voor ver
se, misschien zelfs wel warme
broden en broodjes? Brood van de
„warme" bakker, dat zó smake
lijk is, dat we het een tractatie
kunnen noemen.
„Langer vers", „dwars gebak
ken" en meer van dergelijke uit
roepen, die ons tegenwoordig van
alle kanten tegemoet klinken, zou
den ons haast doen vergeten, dat
de warme bakker elke dag vers
en dus smakelijk brood bakt.
Kopen wij per' dag precies wat
we nodig hebben, dan is lekker
vers brood geen probleem.
Wie het gevoel heeft dat de
warme bakkers eigenlijk ni i
meer te vinden zijn, vergist zich.
Alleen al in Amsterdam zijn er
ongeveer 250. Bij deze bakkers
zien we ook weer eens duidelijk
hoeveel soorten brood er wel zijn,
want dit lijken we inmiddels wel
een beetje vergeten. Elke dag een
halfje wit of een heel bruin, met
als variatie op zaterdag een kren
tenbrood en een paar puntbrood
jes en daar houdt het dan meestal
wel mee op. Maar heus, de bro
den die, zoals we vaak denken
nog slechts in onze herinnering
bestaan, zijn er
SCHAAR EN DEKSEL
Er is panbrood, dat hoge wit
brood, en er zijn de snijers, de
lage broden. Platte snijers zijn
platte knippen, die ook in hoog
model gemaakt worden.
Er zijn hoge casino's en Rotter
dammers, die geknipt zijn, en er
is tijger- of Duits brood. Tijger
brood, „pappers", heeft een tijger-
uiterlijk, dat verkregen wordt
door het brood met een papje van
rijstemeel te besmeren. Bij het
bakken barst dit laagje en zo
ontstaat het tijger-effekt.
Al deze broden zijn panbroden
en worden zonder deksel gebak
ken. Knipbroden ontstaan door,
als het deeg in de vormen gere
zen is, dit deeg in elke bakvorm
overlangs door te knippen met
een grote schaar. Het brood knip
pen is nog steeds handwerk.
De platte casino is het enige
brood dat met deksel gebakken
wordt. Door deze manier van bak
ken is dit brood minder krokant
van korst, wat dan natuurlijk ook
pecies de bedoeling is. Het is een
oplossing als uw kinderen niet
van korstjes houden. „Amerika
nen" is plaatbrood en Engels
brood herkennen we daaraan dat
het helemaal plaatbrood is.
EXTRAATJES
Bij alle broodsoorten onderken
nen we dan nog waterbrood en
melkbrood en verder zijn er de
zogenaamde veredelde broodsoor
ten. Voor deze laatsten worden
bepaalde extra grondstoffen aan
het deeg toegevoegd.
In de serie bruinbrood kennen
we knipweit, vierkant weit, tarvo-
bruin en boerenweit. Broden die
uiterlijk verschillend zijn, maar
die allemaal van het zelfde meel
gebakken zijn. Boerenweit her
kennen we aan de grote boter
hammen. Boerenstoeten zijn ron
de, vrij platte bollen, bedekt met
„pukkeltjes" volkoren, namelijk
de ongemalen korrel.
Tot de luxe broden behoort het
krentebrood. Een soort krente-
brood is Amsterdam's krente
brood, dat een laag brood is en
louter om het model een aparte
benaming heeft gekregen. Kren
tebrood met véél krenten is b.v.
het Alkmaarse vliegenbrood.
Er bestaat ook rozijnenbrood,
ook wel weekend-brood genoemd,
en krenteweit. Krenteweit, een
vooroorlogs artikel, is nu uit de
tijd geraakt, maar in sommige
streken, met name bijvoorbeeld
Drente, wordt het nog wel gege
ten. Dan kennen we verder nog
gerezen tulbanden en Weihnachts-
stollen.
Galle is de naam van een luxe
brood met gevlochten uiterlijk.
Dit soort brood is er in een vier-,
vijf- of tweevlecht. Een strengel-
brood dus.
HET FORMAAT
Maar er zijn niet alleen grote
broden, er zijn ook halve broodjes
en zelfs kwart broodjes en mini-
broodjes, parmantige kleine pan-
broodjes
Tot de luxe broodjes behoren
de krentebol, de botervlinder, ge
maakt van speciale deegjes en
met suiker, geglaceerd, de punt
jes, de fluitjes, harde puntjes, de
croissants of (halve) botermaan-
tjes en de koningsbroodjes. Deze
laatsten zijn ronde, vrij platte
broodjes, voorzien van een „zon-
motief'.
Tijgerbollen hebben het uiter
lijk van tijgerbrood en verder zien
we maanzaadbollen, gewone witte
bolletjes, Deens lux, koffievlin-
ders, gevlochten luxe broodjes,
bolussen en roombroodjes. En
iedere broodsoort heeft zijn eigen
deegreceptuur en zijn eigen be
handelingsmethode.
Brood moet aan gewichtseisen
voldoen, het deeg wordt dus pre
cies afgewogen. Voor het maken
van kleinbrood heeft de bakker
een verdeelapparaat en voor het
maken van puntbroodjes heeft hij
een puntjes-maohine. Een moder
ne bakkerij heeft de beschikking
over een automatische rijstkast
en een langmaak-machine. Bij het
productieprocse worden dus me
chanische hulpmiddelen gebruikt,
die de zware arbeid overnemen
van de mens. Toch blijft er een
grote vakbekwaamheid nodig.
Een vakbekwaamheid waar een
goede opleiding aan ten grondslag
ligt.
Het bakkersvak is een mooi,
creatief vak, een vak waar „brood"
in zit.
BETTY TEELING
Van overtollig haar, in het bijzon
der op het gelaat hebben vooral don
kere vrouwen last. Maar op oudere
leeftijd heeft vrijwel iedere vrouw met
dit euvel te kampen. De wijze, waar
op de man zich van overtollig of on
gewenst haar bevrijdt, namelijk door
zich te scheren verdient voor haar
geen aanbevelingl
Want scheren bevordert juist de
haargroei, evenals trouwens, zij het In
mindere mate, het uittrekken van de
haren. De enige vrij duurzame metho
de om deze overtollige haargroei de
pas af te "Snijden is langs elektrische
weg. Maar dit is een tot dusver
kostbare zaak.
Thans echter is in Groot-Brittan-
nië een elektrisch apparaatje op
de markt, dat tegen weinig kosten de
taak vervult, die tot dusver alleen In
schoonheidssalons werd verricht en
dan, als gezegd, tegen een vergoe
ding die de operatie voor velen vrij
wel onbereikbaar maakte. Het is een
potloodvormig apparaat, dat wordt ge
voed door twee eenvoudige batterij
tjes en zijn werk zet zo goed doet als
de kostbare machinerie die daarvoor
tot nu toe werd gebruikt.
Voor de eerste maal wordt op de
Internationale Huishoudbeurs, van 11
t/m 20 april te Amsterdam, een heus
huis getoond. Het is een volledig in
gerichte eengezinswoning van Euro
woningen, die uit drie verdiepingen
bestaat. Gemakshalve zijn deze drie
bouwlagen in de Noordhal van de
RAI achter- in plaats van öpelkaar ge
bouwd, zodat het publiek zonder
moeite alle etages van dit „open huis"
kan bekijken.
De praktische mogelijkheden van
deze zgn. „drive-in" woning, waarbij
vooral de nadruk ligt op de communi
catie tussen de gezinsleden, zullen in
een toneelstukje door een tweetal ac
trices duidelijk worden gemaakt. Zo
zal onder meer de aandacht worden
gevestigd op de grote garage, die
tevens als speelruimte voor de kin
deren dient, op de ruime open keuken
met eetbar, die overloopt in de woon-
Afbeelding: Een nouveauté voor Ne
derland: hoogpolig Draion tapijt in de
badkamer, te zien in het „open huis"
van Eurowoningen op de Huishoud
beurs in Amsterdam.
kamer, op de verschuifbare glaswand
die de mogelijkheid schept van kamer
en balcon één geheel te maken.
Het hele huis is ingericht in samen
werking met Europa Meubel, Philips
Nederland en Vihamy/American Kit
chens. Als opvallend nieuwtje wordt
voor het eerst In Nederland badka
mertapijt getoond, en wel van hoog
polige Dralon. Ook de Dorix tapijt
tegels in de keuken zijn in de Neder
landse woning een grote nieuwigheid.
Eurowoningen bouwt huizen van het
type „drive-in" op het ogenblik onder
meer in Soest, Sassenheim en Nieuw
koop, kortom overal waar nog ruimte
is.
Grilleren komt er tegenwoordig
steeds meer in. Zo'n grill (een staaf-
grill of een spiraal) kan bij aanschaf
in uw fornuis zitten. Zo niet, dan is
het in de meeste gevallen onmogelijk
er deze later in aan te brengen. Let
er dus op bij de aankoop van uw for
nuis. Er zijn ook losse grills te koop
in vele uitvoeringen en prijsklassen.
Een bezwaar is, dat deze veel ruimte
innemen. Een grill is onmisbaar, wan
neer we iets willen gratineren of laten
uitsmelten. Onder het weekmenu en
kele voorbeelden.
ZONDAG: Croütes a la Normande;
kip met patates frites en com
pote; yoghurt met vruchten.
MAANDAG: Kipperagoüt met kerrie
rijst en sla; wentelteefjes.
DINSDAG: Andijvie met sour cream;
varkensrollade, aardappelen; ci-
troenrijst met vanillevla.
WOENSDAG: Bloemkool met kaas
saus, verse worst, aardappelpu
ree; hangop of kwark met bruine
suiker.
DONDERDAG: Witte bonen met to
matensaus, warme ham, aard
appelen; beschuitbol in de oven.
VRI1DAG: Champignonsoep; gebak
ken vissticks, tomatensla, aard
appelpuree.
ZATERDAG: Warm gevuld stokbrood;
grapefruit met bruine basterd
suiker.
GEVULD STOKBROOD
Snijd een stokbrood in dikke sneet
jes. maar snij het niet helemaal tot
onderaan door. Zet in elke opening
een reepje jong belegen kaas en om
en om schijfjes tomaat en reepjes
groene paprika. Schuif dit stokbrood
onder de grill tot de kaas iets gesmol
ten is en serveer het gevulde brood
warm.
CROUTES A LA NORMANDE
Rooster 4 sneetjes wittebrood. Be
druppel deze met wijn of appelsap.
Schil en snijd 2 appels in blokjes en
wentel ze even in de koekepan door
hete boter. Leg op het geroosterde
brood één plakje belegen kaas en ver
deel hierover de appelblokjes. Leg er
een plakje rauwe ham op en dek dit
af met weer een plakje kaas.
Plaats de sneetjes onder de grill,
tot de kaas gesmolten is. Bestrooi ze
daarne met paprika.
Hebt u pudding met rozijnen, rol
deze laatste dan eerst door meel,
ze zullen dan niet zakken.
Zitten uw bier- en waterglazen
vast in elkaar, zet dan even het
onderste glas in warm water, ter
wijl u in het bovenste koud water
giet.
Een gebruikt scheermesje, gesto
ken in een kurk, is zeer goed te
gebruiken voor het lostornen van
naden.
Druiven blijven langer goed, als u
ze niet op de fruitschaal legt, maar
ophangt.
Tafelzeiltjes verslijten erg vlug op
de hoeken. Plak daarom aan de
onderkant van het zeiltje een stuk
je van een oude regenjas of bad
muts.
Rood en wit leer kunt u schoon
maken met een in tetra gedrenkt
en goed uitgeknepen watje. Daar
na weer glanzend maken met rode
of witte was.
1 V 1 r j| -
3, Üll
-
v,
y' tf MVfr
Amsterdam: Een van de modellen uit
de nieuwe collectie van de Amsterdam
se couturier Dick Holthaus Is deze grij
ze Shetland japon met bijpassend kort
jasje en een hoed van bever. Prijs van
het complet is f 209,
De mode van Courrèges fascineert
en zal dit waarschijnlijk nog jaren blij
ven doen, omdat de creaties zo uniek
en charmant zijn. Men zegt zelfs dat
Courrèges momenteel toonaangevend
is in Parijs.
André Courrèges, van geboorte
een Bask, kwam nog maar een paar
jaar geleden naar de lichtstad, maar
werd al snel beroemd door zijn astro
nautenmode.
De coupe van zijn modellen is gran
dioos en een geraffineerd lijnenspel
van naden en stiksels kenmerkt zijn
grote collectie.
De kleren zijn kleurig, wat na al het
zwart van Parijs wel een verademing
betekent en de meest opvallende
détails zijn colkragen, heel kleine
mouwtjes en lange, strakke mouwen,
lange en korte broekspijpen, over-
gooiers van leer of stof, ceintuurs, ge
rende rokken, geschulpte jasjes, zak
ken als afgesneden cikrels, schouder
panden van een andere kleur stof en
ragdunne doorkijk-lijfjes.
SPEELS
Het model van de foto, een ensem
ble bestaande uit een japon met jasje,
is gemaakt van een double-face, van
orlon met wol. De stof is een tralie-
ruit, een wit fond met marineblauw,
verticale strepen en helderroze
dwarsstrepen. Als contrast een wit
kraagje, een witte bies langs de zoom,
een witte rand langs jasje en mouw
tjes en, helemaal Courrèges, witte
speelse garnerende cirkels, die half
Fijn gemalen eierdoppen kunt u
zeer goed gebruiken als meststof
voor potplanten.
Inktvlekken uit pluche verwijdert
u door ze te wassen in heet zout
water. Daarna behandelt u ze met
spiritus en wast ze uit in warm
water.
op de voorpanden en half op de
mouwtjes gestikt zijn.
Het kraagje is afstaand van de hals,
de rondgesneden biezen langs het
jasje combineren meestelijk met de in
dezelfde lijn gesneden bies langs de
zoom van de jurk. Karakteristiek is dat
niet alles wit met blauw gebiesd is en
dat de lipjes om de marineblauwe
ceintuur door te halen, wit zijn.
Het witte tasje is geheel in stijl
door de ronde vorm en de marine
blauwe leren cirkels die het handvat
met het tasje „verbinden". Korte witte
handschoentjes, blauwe, simpele
schoentjes met strik op het wreef-
bandje en een witte strik in het haar
benadrukken het zeer jonge en zeer
vrouwelijke karakter.