't Is van de «WARME» bakker Heus huis Z Huishoudbeurs 972 enu Courrèges speelt U kunt niet alles weten Een ontharings- apparaatje voor doe-het-zei vers van de week piipigpilBsur IP Zaterdag 19 april 1969 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 Dnits brood (links voor) en Frans brood (midden achter), maar heel wat meer oernederlandse broodvormen zijn er nog te koop bij 'n „warme" bakker. Wie loopt niet „warm" voor ver se, misschien zelfs wel warme broden en broodjes? Brood van de „warme" bakker, dat zó smake lijk is, dat we het een tractatie kunnen noemen. „Langer vers", „dwars gebak ken" en meer van dergelijke uit roepen, die ons tegenwoordig van alle kanten tegemoet klinken, zou den ons haast doen vergeten, dat de warme bakker elke dag vers en dus smakelijk brood bakt. Kopen wij per' dag precies wat we nodig hebben, dan is lekker vers brood geen probleem. Wie het gevoel heeft dat de warme bakkers eigenlijk ni i meer te vinden zijn, vergist zich. Alleen al in Amsterdam zijn er ongeveer 250. Bij deze bakkers zien we ook weer eens duidelijk hoeveel soorten brood er wel zijn, want dit lijken we inmiddels wel een beetje vergeten. Elke dag een halfje wit of een heel bruin, met als variatie op zaterdag een kren tenbrood en een paar puntbrood jes en daar houdt het dan meestal wel mee op. Maar heus, de bro den die, zoals we vaak denken nog slechts in onze herinnering bestaan, zijn er SCHAAR EN DEKSEL Er is panbrood, dat hoge wit brood, en er zijn de snijers, de lage broden. Platte snijers zijn platte knippen, die ook in hoog model gemaakt worden. Er zijn hoge casino's en Rotter dammers, die geknipt zijn, en er is tijger- of Duits brood. Tijger brood, „pappers", heeft een tijger- uiterlijk, dat verkregen wordt door het brood met een papje van rijstemeel te besmeren. Bij het bakken barst dit laagje en zo ontstaat het tijger-effekt. Al deze broden zijn panbroden en worden zonder deksel gebak ken. Knipbroden ontstaan door, als het deeg in de vormen gere zen is, dit deeg in elke bakvorm overlangs door te knippen met een grote schaar. Het brood knip pen is nog steeds handwerk. De platte casino is het enige brood dat met deksel gebakken wordt. Door deze manier van bak ken is dit brood minder krokant van korst, wat dan natuurlijk ook pecies de bedoeling is. Het is een oplossing als uw kinderen niet van korstjes houden. „Amerika nen" is plaatbrood en Engels brood herkennen we daaraan dat het helemaal plaatbrood is. EXTRAATJES Bij alle broodsoorten onderken nen we dan nog waterbrood en melkbrood en verder zijn er de zogenaamde veredelde broodsoor ten. Voor deze laatsten worden bepaalde extra grondstoffen aan het deeg toegevoegd. In de serie bruinbrood kennen we knipweit, vierkant weit, tarvo- bruin en boerenweit. Broden die uiterlijk verschillend zijn, maar die allemaal van het zelfde meel gebakken zijn. Boerenweit her kennen we aan de grote boter hammen. Boerenstoeten zijn ron de, vrij platte bollen, bedekt met „pukkeltjes" volkoren, namelijk de ongemalen korrel. Tot de luxe broden behoort het krentebrood. Een soort krente- brood is Amsterdam's krente brood, dat een laag brood is en louter om het model een aparte benaming heeft gekregen. Kren tebrood met véél krenten is b.v. het Alkmaarse vliegenbrood. Er bestaat ook rozijnenbrood, ook wel weekend-brood genoemd, en krenteweit. Krenteweit, een vooroorlogs artikel, is nu uit de tijd geraakt, maar in sommige streken, met name bijvoorbeeld Drente, wordt het nog wel gege ten. Dan kennen we verder nog gerezen tulbanden en Weihnachts- stollen. Galle is de naam van een luxe brood met gevlochten uiterlijk. Dit soort brood is er in een vier-, vijf- of tweevlecht. Een strengel- brood dus. HET FORMAAT Maar er zijn niet alleen grote broden, er zijn ook halve broodjes en zelfs kwart broodjes en mini- broodjes, parmantige kleine pan- broodjes Tot de luxe broodjes behoren de krentebol, de botervlinder, ge maakt van speciale deegjes en met suiker, geglaceerd, de punt jes, de fluitjes, harde puntjes, de croissants of (halve) botermaan- tjes en de koningsbroodjes. Deze laatsten zijn ronde, vrij platte broodjes, voorzien van een „zon- motief'. Tijgerbollen hebben het uiter lijk van tijgerbrood en verder zien we maanzaadbollen, gewone witte bolletjes, Deens lux, koffievlin- ders, gevlochten luxe broodjes, bolussen en roombroodjes. En iedere broodsoort heeft zijn eigen deegreceptuur en zijn eigen be handelingsmethode. Brood moet aan gewichtseisen voldoen, het deeg wordt dus pre cies afgewogen. Voor het maken van kleinbrood heeft de bakker een verdeelapparaat en voor het maken van puntbroodjes heeft hij een puntjes-maohine. Een moder ne bakkerij heeft de beschikking over een automatische rijstkast en een langmaak-machine. Bij het productieprocse worden dus me chanische hulpmiddelen gebruikt, die de zware arbeid overnemen van de mens. Toch blijft er een grote vakbekwaamheid nodig. Een vakbekwaamheid waar een goede opleiding aan ten grondslag ligt. Het bakkersvak is een mooi, creatief vak, een vak waar „brood" in zit. BETTY TEELING Van overtollig haar, in het bijzon der op het gelaat hebben vooral don kere vrouwen last. Maar op oudere leeftijd heeft vrijwel iedere vrouw met dit euvel te kampen. De wijze, waar op de man zich van overtollig of on gewenst haar bevrijdt, namelijk door zich te scheren verdient voor haar geen aanbevelingl Want scheren bevordert juist de haargroei, evenals trouwens, zij het In mindere mate, het uittrekken van de haren. De enige vrij duurzame metho de om deze overtollige haargroei de pas af te "Snijden is langs elektrische weg. Maar dit is een tot dusver kostbare zaak. Thans echter is in Groot-Brittan- nië een elektrisch apparaatje op de markt, dat tegen weinig kosten de taak vervult, die tot dusver alleen In schoonheidssalons werd verricht en dan, als gezegd, tegen een vergoe ding die de operatie voor velen vrij wel onbereikbaar maakte. Het is een potloodvormig apparaat, dat wordt ge voed door twee eenvoudige batterij tjes en zijn werk zet zo goed doet als de kostbare machinerie die daarvoor tot nu toe werd gebruikt. Voor de eerste maal wordt op de Internationale Huishoudbeurs, van 11 t/m 20 april te Amsterdam, een heus huis getoond. Het is een volledig in gerichte eengezinswoning van Euro woningen, die uit drie verdiepingen bestaat. Gemakshalve zijn deze drie bouwlagen in de Noordhal van de RAI achter- in plaats van öpelkaar ge bouwd, zodat het publiek zonder moeite alle etages van dit „open huis" kan bekijken. De praktische mogelijkheden van deze zgn. „drive-in" woning, waarbij vooral de nadruk ligt op de communi catie tussen de gezinsleden, zullen in een toneelstukje door een tweetal ac trices duidelijk worden gemaakt. Zo zal onder meer de aandacht worden gevestigd op de grote garage, die tevens als speelruimte voor de kin deren dient, op de ruime open keuken met eetbar, die overloopt in de woon- Afbeelding: Een nouveauté voor Ne derland: hoogpolig Draion tapijt in de badkamer, te zien in het „open huis" van Eurowoningen op de Huishoud beurs in Amsterdam. kamer, op de verschuifbare glaswand die de mogelijkheid schept van kamer en balcon één geheel te maken. Het hele huis is ingericht in samen werking met Europa Meubel, Philips Nederland en Vihamy/American Kit chens. Als opvallend nieuwtje wordt voor het eerst In Nederland badka mertapijt getoond, en wel van hoog polige Dralon. Ook de Dorix tapijt tegels in de keuken zijn in de Neder landse woning een grote nieuwigheid. Eurowoningen bouwt huizen van het type „drive-in" op het ogenblik onder meer in Soest, Sassenheim en Nieuw koop, kortom overal waar nog ruimte is. Grilleren komt er tegenwoordig steeds meer in. Zo'n grill (een staaf- grill of een spiraal) kan bij aanschaf in uw fornuis zitten. Zo niet, dan is het in de meeste gevallen onmogelijk er deze later in aan te brengen. Let er dus op bij de aankoop van uw for nuis. Er zijn ook losse grills te koop in vele uitvoeringen en prijsklassen. Een bezwaar is, dat deze veel ruimte innemen. Een grill is onmisbaar, wan neer we iets willen gratineren of laten uitsmelten. Onder het weekmenu en kele voorbeelden. ZONDAG: Croütes a la Normande; kip met patates frites en com pote; yoghurt met vruchten. MAANDAG: Kipperagoüt met kerrie rijst en sla; wentelteefjes. DINSDAG: Andijvie met sour cream; varkensrollade, aardappelen; ci- troenrijst met vanillevla. WOENSDAG: Bloemkool met kaas saus, verse worst, aardappelpu ree; hangop of kwark met bruine suiker. DONDERDAG: Witte bonen met to matensaus, warme ham, aard appelen; beschuitbol in de oven. VRI1DAG: Champignonsoep; gebak ken vissticks, tomatensla, aard appelpuree. ZATERDAG: Warm gevuld stokbrood; grapefruit met bruine basterd suiker. GEVULD STOKBROOD Snijd een stokbrood in dikke sneet jes. maar snij het niet helemaal tot onderaan door. Zet in elke opening een reepje jong belegen kaas en om en om schijfjes tomaat en reepjes groene paprika. Schuif dit stokbrood onder de grill tot de kaas iets gesmol ten is en serveer het gevulde brood warm. CROUTES A LA NORMANDE Rooster 4 sneetjes wittebrood. Be druppel deze met wijn of appelsap. Schil en snijd 2 appels in blokjes en wentel ze even in de koekepan door hete boter. Leg op het geroosterde brood één plakje belegen kaas en ver deel hierover de appelblokjes. Leg er een plakje rauwe ham op en dek dit af met weer een plakje kaas. Plaats de sneetjes onder de grill, tot de kaas gesmolten is. Bestrooi ze daarne met paprika. Hebt u pudding met rozijnen, rol deze laatste dan eerst door meel, ze zullen dan niet zakken. Zitten uw bier- en waterglazen vast in elkaar, zet dan even het onderste glas in warm water, ter wijl u in het bovenste koud water giet. Een gebruikt scheermesje, gesto ken in een kurk, is zeer goed te gebruiken voor het lostornen van naden. Druiven blijven langer goed, als u ze niet op de fruitschaal legt, maar ophangt. Tafelzeiltjes verslijten erg vlug op de hoeken. Plak daarom aan de onderkant van het zeiltje een stuk je van een oude regenjas of bad muts. Rood en wit leer kunt u schoon maken met een in tetra gedrenkt en goed uitgeknepen watje. Daar na weer glanzend maken met rode of witte was. 1 V 1 r j| - 3, Üll - v, y' tf MVfr Amsterdam: Een van de modellen uit de nieuwe collectie van de Amsterdam se couturier Dick Holthaus Is deze grij ze Shetland japon met bijpassend kort jasje en een hoed van bever. Prijs van het complet is f 209, De mode van Courrèges fascineert en zal dit waarschijnlijk nog jaren blij ven doen, omdat de creaties zo uniek en charmant zijn. Men zegt zelfs dat Courrèges momenteel toonaangevend is in Parijs. André Courrèges, van geboorte een Bask, kwam nog maar een paar jaar geleden naar de lichtstad, maar werd al snel beroemd door zijn astro nautenmode. De coupe van zijn modellen is gran dioos en een geraffineerd lijnenspel van naden en stiksels kenmerkt zijn grote collectie. De kleren zijn kleurig, wat na al het zwart van Parijs wel een verademing betekent en de meest opvallende détails zijn colkragen, heel kleine mouwtjes en lange, strakke mouwen, lange en korte broekspijpen, over- gooiers van leer of stof, ceintuurs, ge rende rokken, geschulpte jasjes, zak ken als afgesneden cikrels, schouder panden van een andere kleur stof en ragdunne doorkijk-lijfjes. SPEELS Het model van de foto, een ensem ble bestaande uit een japon met jasje, is gemaakt van een double-face, van orlon met wol. De stof is een tralie- ruit, een wit fond met marineblauw, verticale strepen en helderroze dwarsstrepen. Als contrast een wit kraagje, een witte bies langs de zoom, een witte rand langs jasje en mouw tjes en, helemaal Courrèges, witte speelse garnerende cirkels, die half Fijn gemalen eierdoppen kunt u zeer goed gebruiken als meststof voor potplanten. Inktvlekken uit pluche verwijdert u door ze te wassen in heet zout water. Daarna behandelt u ze met spiritus en wast ze uit in warm water. op de voorpanden en half op de mouwtjes gestikt zijn. Het kraagje is afstaand van de hals, de rondgesneden biezen langs het jasje combineren meestelijk met de in dezelfde lijn gesneden bies langs de zoom van de jurk. Karakteristiek is dat niet alles wit met blauw gebiesd is en dat de lipjes om de marineblauwe ceintuur door te halen, wit zijn. Het witte tasje is geheel in stijl door de ronde vorm en de marine blauwe leren cirkels die het handvat met het tasje „verbinden". Korte witte handschoentjes, blauwe, simpele schoentjes met strik op het wreef- bandje en een witte strik in het haar benadrukken het zeer jonge en zeer vrouwelijke karakter.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1969 | | pagina 7