Hoe dichtbij is mijn heide Dat smaakt een ziek kind enu. U kunt niet alles weten Kijk op '70 BE ERICA ALS KAMERPLANT van de week Pagina 10 DE VRIJE ZEEUW DE KAMERBREM KUNSTSTOF DE HAK Wanneer een dier veel aan Zaterdag 18 januari I960 Groeide de erica (heide) vroeger uit sluitend in de natuur, tegenwoordig kan men met dit mooie plantje ook de huiskamer opvrolijken. En er zijn veel soorten heide die ook op uiteenlopen de tijden bloeien. De erica ventricosa of buikige heide heeft roserode, buisvormige lichtelijk opgeblazen bloempjes en bloeit in de voorzomer. Wanneer de plantjes een goede behandeling krijgen, kunnen we er maandenlang plezier van hebben. Ze vragen wel volop licht, een niet te zon nige plaats, veel water en tijdens de bloei eens in de veertien dagen kunst mest. Na de bloei is het moeilijk dit plantje over te houden, al bestaat de mogelijk heid dat we succes hebben door het te plaatsen voor een open venster of door plaatsing buiten in de tuin. Hierbij moe ten wij waken voor uitdroging en te sterke voeding door mest. We laten derhalve na de bloei voorlopig het ge ven van mest achterwege. De erica gracilis of slanke heide vraagt in het najaar onze aandacht. Dit plan tje doet ons het meeste denken aan de bekende gewone struikheide. Het wordt op de voet gevolgd door de winterheide. We mogen gerust zeggen, dat het be hoort tot onze fraaiste en weelderigst bloeiende winterbloeiers, met zijn vrij grote rose bloemen, wit gepunt. Ook de laatstgenoemde plantjes dienen we ge regeld water te geven en tijdens de bloei eveneens mest op geregelde tij dien. Gedurende de rustperiode weinig water en geen mest. Voor alle heidesoorten geldt een vrij schraal grondmengsel, bijv. heidegrond vermengd met zand en turfmolm. Geeft u betere grond, dan groeien de wortels minder goed uit. In 't vroege voorjaar is de lichtgroene brem met zijn gele vlinderachtige bloempjes een welkome gast. Maanden lang kan deze struik bloeien, mits wij haar plaatsen op een niet te warme plaats en we zorgen voor vrij veel wa ter. Na de bloei snoeien we het struik je in om op deze wijze de mooie, ronde struikvorm te behouden. Indien we zorgen voor geregeld kunstmest zul len we, zonder tot verpotten te moeten overgaan, jaren kunnen genieten van dit plantje. Begint het te kwijnen, dan is verpotten nodig, maar we doen dit na de bloei. Ook in de tuin zal de kamerbrem het zeer goed kunnen doen, terwijl zij in de winter graag op een koele, vorst- vrije plaats staat. Zoals met vele plan ten het geval is, geven we gedurende de rusttijd weinig water. Zodra de bloemknopjes weer tevoorschijn komen, meer water geven en vooral ook ge regeld mesten. Hoewel dit plantje wei nig zorg vereist moeten wij het niet verwaarlozen, opdat we ook 's winters zullen genieten van de mooie blader tooi. In elk gezin komt 's winters wel een van de kinderen met een griepje thuis. Dat veroorzaakt meestal gro tere of kleinere eetproblemen. En een kind zonder eetlust is een zorgenkind voor de moeder. U doet er het beste aan uw zieke kind geen bijzonder eten op te drin gen, maar het gerechten te geven waar het aan gewend is. Ook de proties mogen niet te groot zijn; liever een kleinigheid tussen de maaltijden in. Maakt u iets extra's voor uw patiën tje, vergeet dan ook de andere huis genoten niet! Het patiëntje begint de dag met een goed ontbijt, b.v. met muesli: 1 eetlepel havermout, 3 5 4 eetlepels water, 1 eetlepel zoet gecondenseerde mik, 1 geraspte appel, honing of bas- Lagere hakken Bij elke japon, mantel en costuum een passende schoen is een bijna niet te vervullen wens. Dat wil niet zeggen dat de modebewuste vrouw niet zal proberen haar schoenengarderobe zo veel mogelijk bij haar mo dieuze kleding aan te pas sen. Het voornaamst e kenmerk van de nieuwe schoen is, dat hij gemakkelijk aan en uit kan worden getrokken en 't dragen tot een pleziertje wordt. De neus is afgeplat- rond of vierkant en minder plomp dan we de laatste seizoenen gewend waren. Brede gespen, en hoge klep pen versieren de voor schoen. De schoenen zijn over het algemeen wat ele ganter en we zien vele zeer goed om de voet sluitende molière* met originele veter sluitingen. De Italiaanse Galatzine ont wierp een schoen waarvan de kleur bruin is, afgebeeld op foto b. Het materiaal corfam. is 'n imltatieprodukt van leer, een kunststof die gelukkig de goede eigenschap heeft de voet te laten „ademen". Cor fam is verder licht, soepel, blijft goed in vorm en is eenvoudig met een vochtige doek schoon te maken. Glad kastanjebruin corfam en bruin lak-corfam nu zijn samen verwerkt tot een bij zonder fraai geheel. Aan de zijkant is de schoen gegar neerd met kubusvormige knoopjes, die een sluiting suggereren. Forquet ontwierp de soe pele zandkleurige trotteor van corfam-met-struisvogel- karakter. Een heel elegante schoen met veterslulting en vrij smalle vierkante neus. De nestelgaatjes zijn met metaal afgezet, de veter vormt een grote, platte strik. (afb. a.) Hoe korter de rokken, hoe lager de hakken zijn. De eerste schoen heeft een half hoge. beklede hak en een vrij hoge, ronde neus, ter- wiil de uitsnijding op de voorvoet b<«v> rechthoekig is. Dit uiterlük geeft de schoen een sportief-gesolg- neerd karakter. Opmerkelijk is de hogere en smallere hak bii het geklede veterschoentie e" de hoekiee vorm aan de lange tong. •veeflap zo u wilt. en h-t boog opgesneden voorblad. Het is een model dat tvne- rend is voor de Italiaanse schoenen deze winter, die »»r>?ienlijk slanker van leest zijn. terdsuiker, citroensap, 1 ft 2 eetlepel- gemalen noten. De havermout de avond tevoren met het water wegzétten om te weken. De volgende morgen de gecondenseerde melk en wat honing of basterdsuiker erdoor roeren. De appel erover raspen en de gemalen noten erover strooien. De muesli op smaak afmaken met wat citroensap. Al zou uw kind een muesliliefheb- ber zijn of blijken, zorg toch voor af wisseling en geef het de volgende morgen eens pap of cornflakes of ge roosterd brood, knackebröt, beschuit, belegd met jonge kaas of fijngesneden rookvlees of besmeerd met rozebot- teljam (vitamine c). Bij brood hoort een klein bekertje melk of thee beker tje melk of thee met melk. Om 10 uur krijgt uw zieke dan een glaasje vruchte- of groentesap of de volgende sinaasappeldrank. Vermeng het sap van 2 sinaasappe len met 2 eetlepels koffieroom of slagroom en 1 eetlepel honing. Op de rand van het glas steekt u een half schijfje sinaasappel. Denkt u er wel aan de dranken op kamertemperatuur te geven? Een half uur voor de warme maal tijd komt er eerst een eetlust-opwek- kertje in de vorm van een kopje bouil lon, eventueel met een eidooier er door geklopt om de voedingswaarde te verhogen, of een met ei en room lichtgebonden soepje. De warme maaltijd moet natuurlijk niet de copieus zijn. Eet het kind geen vlees, geef het dan eens gekookte vis met een randje aardappelpuree en worteltjes en wat gesmolten boter. Of snijd wat ham heel fijn en meng dit door aardappelpuree. Ook een ra- goütje van kalfsvlees of kip met wat rijst en een groentesoort waar het kind van houdt, valt wel in de smaak. Geef het toetje liever wat later, dan heeft het kind weer wat meer trek. Succes zult u zeker hebben met een eierpuddinkje met caramel. 1 ei, Va dl melk, 20 g basterdsuiker, 25 g suiker. Van de 25 g suiker een lichte cara mel branden en de bodem van een vormpje of kopje hiermee bedekken. Het ei met de basterdsuiker goed los kloppen, even laten staan om het schuim te laten wegtrekken en ver volgens al roerend de hete melk erbij schenken. Nogmaals het eventuele schuim laten wegtrekken en dan het mengsel op de caramel gieten. De pud ding on een pan met water, dat tegen de kook aan is, zetten en gedurende 15 tot 20 minuten laten opstijven. De pudding koud laten worden en in het vormpje presenteren. Kopenhagen: De Deense ontwerpster Jette Holmen specialiseert zich in ge breide modellen. Op de foto een van haar meest recente ontwerpen: een broekjurk waarmee lange, slanke meis jes zich kunnen vertonen. Brood vormt in de meeste gezin nen een flinke post op het voedings budget. Dit betekent dat men, vooral nu alles weer wat duurder is gewor den, er verstandig aan doet de beste waar voor zijn geld te kiezen, dat wil zeggen die broodsoorten, waarvan de voedingswaarde het hoogst ligt. Dit zijn de bruine soorten en alle soor ten roggebrood. Ze be\,vhoedeh de stoelgang gunstig en bieden boven dien het voordeel, dat ze het kauwen Een kind met keelpijn zult u veel plezier doen met ijs, dat de pijn ver zacht. IJs met warme chocoladesaus is een waar zondagsgerecht. Voor de avondmaaltijd snijd u de boterhammetjes in driehoekjes, die u gezellig in de vorm van een bloem of een denneboompje op het bord rangschikt. Hierbij wordt natuurlijk weer een bekertje melk of chocolade melk gedronken. bevorderen, hetgeen weer het gebit ten goede komt. ZONDAG: schelpje met ragout; ge hakt a la Stroganoff, aardappel- paree, spruitjes; vla-flip. MAANDAG: kaasragout, rijst, sla; wentelteefjes. DINSDAG: bietjes, runderlapje, aard appelen; yoghurtmüesli. WOENSDAG: stamppot rauwe andij vie; uitgebakken spek; schuimige kwarkvla. DONDERDAG: prei met kaassaus, gebakken plak boterhamworst, aardappelpuree; griesmeel met bessesap. VRIJDAG: tomatensoep; gestoofde visfilets; rauwe witlofsla, gebak ken aardappelen. ZATERDAG: pikante koolschotel; fruit. l'W KAMERPLANTEN mogen 'swin ters beslist geen gewoon koud wa ter hebben. In deze koude maan den dient u te zorgen voor water op temperatuur. °EN INKTVLEK OP EEN PARKET VLOER, die door omstandigheden niet direkt verwijderd is, kunt u alsnog verwijderen door de vlek heel voorzichtig af te schuren met heel fijn schuurpapier. Daarna weer flink in de was zetten. EEN VOUW IN EEN TAPIJT houdt u gedurende een uur nat; daarna op strijken aan de achterzijde. HOUT KNAAGT is dit een teken van verlangen naar wat zout. VOE GWAT ZOUT TOE aan het water waarmee u uw ruiten schoon maakt. U hebt dan geen last van bevriezen. LEREN STOELOVERTREKKEN kunt u, nadat u deze eerst grondig ge wreven hebt, met melk schoon maken. HEBT U MAAR ENKELE DRUPPELS CITROEN NODIG, prik dan een gaatje 'm de vrucht, pers de drup pels er uit en het kleine gaatje zal weer dichttrekken, zodat de ci troen niet zal uitdrogen. Pikante koolschotel 1 kg witte kool, 2 uien, boter, Vi theelepel kerrie, 300 g gehakt, 1 kg aardappelen, melk, 100 gram geraspte kaas, paneermeel. Schaaf de kool en kook deze gaar. Bak de gesnipperde uien met de ker rie in de boter lichtbruin. Voeg het onaangemaakt gehakt toe en bak dit al roerend gaar. Kook de aardappelen gaar en maak er met melk en een klon tje boter een luchtige puree van. Be boter een vuurvaste schotel, leg on derin de helft van de kool. Strooi hierover de helft van de geraspte kaas. Leg hierop weer een laag kool en vervolgens weer een laag gehakt. Hierop de aardappelpuree en strooi de rest van de kaas over de puree. Plaats de schotel in een voorver warmde hete oven en geef deze in ongeveer een half uur een mooi goud geel korstje. Hoewel wij nog iedere mor gen voor onze klerenkast staan om te kiezen waarmee we vandéég nou weer de kou in zullen gaan, zijn er in de modewereld al weer een aantal knappe koppen aan de slag, om te beslissen waar u vólgend jaar uw keuze uit zult kunnen ma ken. De wintermode van '70 is haar weg naar de winkels al wear begonnen, alsof er straks niet eerst nog een zo mer voor de deur staat. Ook de stijlisten van Bayer (niet alleen van de aspirine, maar ook van alombekende textielvezels, zoals Draion en Perion) hebben voor het winterseizoen van straks de ideeënkollektie voor gebrei de modellen al klaar. Volgens Baver zal de win termode over een jaar onze roklijn toch iets doen dalen, op voorwaarde dat wij bij onze kniebedekkende rokken laarzen dragen. Alle gebrei de modellen zullen nauw om het lichaam sluiten. Décol- Ieté-'s en colkragen zullen in de belangstelling staan: soms worden zij in kombi- natle met elkaar toegepast, een colkraag met daaronder (van voren of van achteren) een uitsnijding. De omslagen aan de boord van mouwen en broekspijpen zullen breed tot zeer breed zijn, naden in sportieve mo dellen worden extra geak- sentueerd. Verder zullen breigarens en breitechnieken voor een levendig beeld zorgen: van zijdeachtig glanzend Dralon-Ultrapan tot grof gestruktureerd, bouclé- en chenillegarens, breisels met tweed- en handweefeffekt. Wat de kleuren betreft wordt gedacht aan het kleu renpalet van glaskralen en edelstenen, zoals saffier, smaragd, robijn en topaas. Knopen en gespen van koper, blik, smeedijzer, zijn voor versiering belangrijk Brede ceintuurs van zacht suède in bijpassende kleuren vormen eveneens een onder deel van het toekomstbeeld, rint dez« Styling Groep zich voorstelt. Bij de foto: een broekpak van Dralon-Jersey in hand weefeffekt; het jak heeft 'n décolleté in kombinatle met 'n capuchon. De broek reikt tot op de knie, en Is voor zien vw hrede omslagen aan de pijpen.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1969 | | pagina 10