Hoe dichtbij
is mijn heide
Dat smaakt
een ziek kind
enu.
U kunt niet
alles
weten
Kijk op '70
BE
ERICA
ALS
KAMERPLANT
van de week
Pagina 10
DE VRIJE ZEEUW
DE KAMERBREM
KUNSTSTOF
DE HAK
Wanneer een dier veel aan
Zaterdag 18 januari I960
Groeide de erica (heide) vroeger uit
sluitend in de natuur, tegenwoordig
kan men met dit mooie plantje ook de
huiskamer opvrolijken. En er zijn veel
soorten heide die ook op uiteenlopen
de tijden bloeien.
De erica ventricosa of buikige heide
heeft roserode, buisvormige lichtelijk
opgeblazen bloempjes en bloeit in de
voorzomer. Wanneer de plantjes een
goede behandeling krijgen, kunnen we
er maandenlang plezier van hebben. Ze
vragen wel volop licht, een niet te zon
nige plaats, veel water en tijdens de
bloei eens in de veertien dagen kunst
mest.
Na de bloei is het moeilijk dit plantje
over te houden, al bestaat de mogelijk
heid dat we succes hebben door het te
plaatsen voor een open venster of door
plaatsing buiten in de tuin. Hierbij moe
ten wij waken voor uitdroging en te
sterke voeding door mest. We laten
derhalve na de bloei voorlopig het ge
ven van mest achterwege.
De erica gracilis of slanke heide vraagt
in het najaar onze aandacht. Dit plan
tje doet ons het meeste denken aan de
bekende gewone struikheide. Het wordt
op de voet gevolgd door de winterheide.
We mogen gerust zeggen, dat het be
hoort tot onze fraaiste en weelderigst
bloeiende winterbloeiers, met zijn vrij
grote rose bloemen, wit gepunt. Ook de
laatstgenoemde plantjes dienen we ge
regeld water te geven en tijdens de
bloei eveneens mest op geregelde tij
dien. Gedurende de rustperiode weinig
water en geen mest.
Voor alle heidesoorten geldt een vrij
schraal grondmengsel, bijv. heidegrond
vermengd met zand en turfmolm.
Geeft u betere grond, dan groeien de
wortels minder goed uit.
In 't vroege voorjaar is de lichtgroene
brem met zijn gele vlinderachtige
bloempjes een welkome gast. Maanden
lang kan deze struik bloeien, mits wij
haar plaatsen op een niet te warme
plaats en we zorgen voor vrij veel wa
ter. Na de bloei snoeien we het struik
je in om op deze wijze de mooie, ronde
struikvorm te behouden. Indien we
zorgen voor geregeld kunstmest zul
len we, zonder tot verpotten te moeten
overgaan, jaren kunnen genieten van
dit plantje. Begint het te kwijnen, dan
is verpotten nodig, maar we doen dit
na de bloei.
Ook in de tuin zal de kamerbrem het
zeer goed kunnen doen, terwijl zij in
de winter graag op een koele, vorst-
vrije plaats staat. Zoals met vele plan
ten het geval is, geven we gedurende
de rusttijd weinig water. Zodra de
bloemknopjes weer tevoorschijn komen,
meer water geven en vooral ook ge
regeld mesten. Hoewel dit plantje wei
nig zorg vereist moeten wij het niet
verwaarlozen, opdat we ook 's winters
zullen genieten van de mooie blader
tooi.
In elk gezin komt 's winters wel
een van de kinderen met een griepje
thuis. Dat veroorzaakt meestal gro
tere of kleinere eetproblemen. En een
kind zonder eetlust is een zorgenkind
voor de moeder.
U doet er het beste aan uw zieke
kind geen bijzonder eten op te drin
gen, maar het gerechten te geven waar
het aan gewend is. Ook de proties
mogen niet te groot zijn; liever een
kleinigheid tussen de maaltijden in.
Maakt u iets extra's voor uw patiën
tje, vergeet dan ook de andere huis
genoten niet!
Het patiëntje begint de dag met een
goed ontbijt, b.v. met muesli:
1 eetlepel havermout, 3 5 4 eetlepels
water, 1 eetlepel zoet gecondenseerde
mik, 1 geraspte appel, honing of bas-
Lagere hakken
Bij elke japon, mantel en
costuum een passende
schoen is een bijna niet te
vervullen wens. Dat wil niet
zeggen dat de modebewuste
vrouw niet zal proberen
haar schoenengarderobe zo
veel mogelijk bij haar mo
dieuze kleding aan te pas
sen.
Het voornaamst e kenmerk
van de nieuwe schoen is, dat
hij gemakkelijk aan en uit
kan worden getrokken en 't
dragen tot een pleziertje
wordt. De neus is afgeplat-
rond of vierkant en minder
plomp dan we de laatste
seizoenen gewend waren.
Brede gespen, en hoge klep
pen versieren de voor
schoen. De schoenen zijn
over het algemeen wat ele
ganter en we zien vele zeer
goed om de voet sluitende
molière* met originele veter
sluitingen.
De Italiaanse Galatzine ont
wierp een schoen waarvan
de kleur bruin is, afgebeeld
op foto b.
Het materiaal corfam. is 'n
imltatieprodukt van leer, een
kunststof die gelukkig de
goede eigenschap heeft de
voet te laten „ademen". Cor
fam is verder licht, soepel,
blijft goed in vorm en is
eenvoudig met een vochtige
doek schoon te maken.
Glad kastanjebruin corfam
en bruin lak-corfam nu zijn
samen verwerkt tot een bij
zonder fraai geheel. Aan de
zijkant is de schoen gegar
neerd met kubusvormige
knoopjes, die een sluiting
suggereren.
Forquet ontwierp de soe
pele zandkleurige trotteor
van corfam-met-struisvogel-
karakter. Een heel elegante
schoen met veterslulting en
vrij smalle vierkante neus.
De nestelgaatjes zijn met
metaal afgezet, de veter
vormt een grote, platte
strik. (afb. a.)
Hoe korter de rokken, hoe
lager de hakken zijn. De
eerste schoen heeft een half
hoge. beklede hak en een
vrij hoge, ronde neus, ter-
wiil de uitsnijding op de
voorvoet b<«v> rechthoekig
is. Dit uiterlük geeft de
schoen een sportief-gesolg-
neerd karakter.
Opmerkelijk is de hogere en
smallere hak bii het geklede
veterschoentie e" de hoekiee
vorm aan de lange tong.
•veeflap zo u wilt. en h-t
boog opgesneden voorblad.
Het is een model dat tvne-
rend is voor de Italiaanse
schoenen deze winter, die
»»r>?ienlijk slanker van leest
zijn.
terdsuiker, citroensap, 1 ft 2 eetlepel-
gemalen noten.
De havermout de avond tevoren met
het water wegzétten om te weken. De
volgende morgen de gecondenseerde
melk en wat honing of basterdsuiker
erdoor roeren. De appel erover raspen
en de gemalen noten erover strooien.
De muesli op smaak afmaken met wat
citroensap.
Al zou uw kind een muesliliefheb-
ber zijn of blijken, zorg toch voor af
wisseling en geef het de volgende
morgen eens pap of cornflakes of ge
roosterd brood, knackebröt, beschuit,
belegd met jonge kaas of fijngesneden
rookvlees of besmeerd met rozebot-
teljam (vitamine c). Bij brood hoort
een klein bekertje melk of thee beker
tje melk of thee met melk.
Om 10 uur krijgt uw zieke dan
een glaasje vruchte- of groentesap of
de volgende sinaasappeldrank.
Vermeng het sap van 2 sinaasappe
len met 2 eetlepels koffieroom of
slagroom en 1 eetlepel honing. Op de
rand van het glas steekt u een half
schijfje sinaasappel.
Denkt u er wel aan de dranken op
kamertemperatuur te geven?
Een half uur voor de warme maal
tijd komt er eerst een eetlust-opwek-
kertje in de vorm van een kopje bouil
lon, eventueel met een eidooier er
door geklopt om de voedingswaarde
te verhogen, of een met ei en room
lichtgebonden soepje.
De warme maaltijd moet natuurlijk
niet de copieus zijn. Eet het kind geen
vlees, geef het dan eens gekookte vis
met een randje aardappelpuree en
worteltjes en wat gesmolten boter. Of
snijd wat ham heel fijn en meng dit
door aardappelpuree. Ook een ra-
goütje van kalfsvlees of kip met wat
rijst en een groentesoort waar het
kind van houdt, valt wel in de smaak.
Geef het toetje liever wat later, dan
heeft het kind weer wat meer trek.
Succes zult u zeker hebben met een
eierpuddinkje met caramel.
1 ei, Va dl melk, 20 g basterdsuiker,
25 g suiker.
Van de 25 g suiker een lichte cara
mel branden en de bodem van een
vormpje of kopje hiermee bedekken.
Het ei met de basterdsuiker goed los
kloppen, even laten staan om het
schuim te laten wegtrekken en ver
volgens al roerend de hete melk erbij
schenken. Nogmaals het eventuele
schuim laten wegtrekken en dan het
mengsel op de caramel gieten. De pud
ding on een pan met water, dat tegen
de kook aan is, zetten en gedurende
15 tot 20 minuten laten opstijven. De
pudding koud laten worden en in het
vormpje presenteren.
Kopenhagen: De Deense ontwerpster
Jette Holmen specialiseert zich in ge
breide modellen. Op de foto een van
haar meest recente ontwerpen: een
broekjurk waarmee lange, slanke meis
jes zich kunnen vertonen.
Brood vormt in de meeste gezin
nen een flinke post op het voedings
budget. Dit betekent dat men, vooral
nu alles weer wat duurder is gewor
den, er verstandig aan doet de beste
waar voor zijn geld te kiezen, dat wil
zeggen die broodsoorten, waarvan de
voedingswaarde het hoogst ligt. Dit
zijn de bruine soorten en alle soor
ten roggebrood. Ze be\,vhoedeh de
stoelgang gunstig en bieden boven
dien het voordeel, dat ze het kauwen
Een kind met keelpijn zult u veel
plezier doen met ijs, dat de pijn ver
zacht.
IJs met warme chocoladesaus is een
waar zondagsgerecht.
Voor de avondmaaltijd snijd u de
boterhammetjes in driehoekjes, die u
gezellig in de vorm van een bloem
of een denneboompje op het bord
rangschikt. Hierbij wordt natuurlijk
weer een bekertje melk of chocolade
melk gedronken.
bevorderen, hetgeen weer het gebit
ten goede komt.
ZONDAG: schelpje met ragout; ge
hakt a la Stroganoff, aardappel-
paree, spruitjes; vla-flip.
MAANDAG: kaasragout, rijst, sla;
wentelteefjes.
DINSDAG: bietjes, runderlapje, aard
appelen; yoghurtmüesli.
WOENSDAG: stamppot rauwe andij
vie; uitgebakken spek; schuimige
kwarkvla.
DONDERDAG: prei met kaassaus,
gebakken plak boterhamworst,
aardappelpuree; griesmeel met
bessesap.
VRIJDAG: tomatensoep; gestoofde
visfilets; rauwe witlofsla, gebak
ken aardappelen.
ZATERDAG: pikante koolschotel;
fruit.
l'W KAMERPLANTEN mogen 'swin
ters beslist geen gewoon koud wa
ter hebben. In deze koude maan
den dient u te zorgen voor water
op temperatuur.
°EN INKTVLEK OP EEN PARKET
VLOER, die door omstandigheden
niet direkt verwijderd is, kunt u
alsnog verwijderen door de vlek
heel voorzichtig af te schuren
met heel fijn schuurpapier. Daarna
weer flink in de was zetten.
EEN VOUW IN EEN TAPIJT houdt u
gedurende een uur nat; daarna op
strijken aan de achterzijde.
HOUT KNAAGT is dit een teken
van verlangen naar wat zout.
VOE GWAT ZOUT TOE aan het water
waarmee u uw ruiten schoon
maakt. U hebt dan geen last van
bevriezen.
LEREN STOELOVERTREKKEN kunt
u, nadat u deze eerst grondig ge
wreven hebt, met melk schoon
maken.
HEBT U MAAR ENKELE DRUPPELS
CITROEN NODIG, prik dan een
gaatje 'm de vrucht, pers de drup
pels er uit en het kleine gaatje zal
weer dichttrekken, zodat de ci
troen niet zal uitdrogen.
Pikante koolschotel
1 kg witte kool, 2 uien, boter, Vi
theelepel kerrie, 300 g gehakt, 1
kg aardappelen, melk, 100 gram
geraspte kaas, paneermeel.
Schaaf de kool en kook deze gaar.
Bak de gesnipperde uien met de ker
rie in de boter lichtbruin. Voeg het
onaangemaakt gehakt toe en bak dit
al roerend gaar. Kook de aardappelen
gaar en maak er met melk en een klon
tje boter een luchtige puree van. Be
boter een vuurvaste schotel, leg on
derin de helft van de kool. Strooi
hierover de helft van de geraspte
kaas. Leg hierop weer een laag kool
en vervolgens weer een laag gehakt.
Hierop de aardappelpuree en strooi
de rest van de kaas over de puree.
Plaats de schotel in een voorver
warmde hete oven en geef deze in
ongeveer een half uur een mooi goud
geel korstje.
Hoewel wij nog iedere mor
gen voor onze klerenkast
staan om te kiezen waarmee
we vandéég nou weer de
kou in zullen gaan, zijn er
in de modewereld al weer
een aantal knappe koppen
aan de slag, om te beslissen
waar u vólgend jaar uw
keuze uit zult kunnen ma
ken. De wintermode van '70
is haar weg naar de winkels
al wear begonnen, alsof er
straks niet eerst nog een zo
mer voor de deur staat.
Ook de stijlisten van Bayer
(niet alleen van de aspirine,
maar ook van alombekende
textielvezels, zoals Draion
en Perion) hebben voor het
winterseizoen van straks de
ideeënkollektie voor gebrei
de modellen al klaar.
Volgens Baver zal de win
termode over een jaar onze
roklijn toch iets doen dalen,
op voorwaarde dat wij bij
onze kniebedekkende rokken
laarzen dragen. Alle gebrei
de modellen zullen nauw om
het lichaam sluiten. Décol-
Ieté-'s en colkragen zullen in
de belangstelling staan:
soms worden zij in kombi-
natle met elkaar toegepast,
een colkraag met daaronder
(van voren of van achteren)
een uitsnijding.
De omslagen aan de boord
van mouwen en broekspijpen
zullen breed tot zeer breed
zijn, naden in sportieve mo
dellen worden extra geak-
sentueerd. Verder zullen
breigarens en breitechnieken
voor een levendig beeld
zorgen: van zijdeachtig
glanzend Dralon-Ultrapan
tot grof gestruktureerd,
bouclé- en chenillegarens,
breisels met tweed- en
handweefeffekt.
Wat de kleuren betreft
wordt gedacht aan het kleu
renpalet van glaskralen en
edelstenen, zoals saffier,
smaragd, robijn en topaas.
Knopen en gespen van
koper, blik, smeedijzer, zijn
voor versiering belangrijk
Brede ceintuurs van zacht
suède in bijpassende kleuren
vormen eveneens een onder
deel van het toekomstbeeld,
rint dez« Styling Groep zich
voorstelt.
Bij de foto: een broekpak
van Dralon-Jersey in hand
weefeffekt; het jak heeft 'n
décolleté in kombinatle met
'n capuchon. De broek reikt
tot op de knie, en Is voor
zien vw hrede omslagen
aan de pijpen.