Laat snoepgoed „goed snoep" zijn RIBBEL TRUIEN en u u Ribbels DE VRIJE ZEEUW Pagina 7 Wat zegt de wetenschap over het ontstaan van tandbederf Maatregelen ter voorkoming van tandbederf (NOG NIET Wat stellen wij nu in de plaats van zoet snoep van de week Ongevallen in de huishouding Eet op uw gemak Er Is vrijwel geen Nederlander of hij kent de narigheid en pijn, die aan getaste tanden en kiezen veroorzaken. Het aantal mensen, dat een volkomen gaai gebit heeft, neemt steeds af. Erger is het, dat 't met onze kinderen al even slecht gesteld is. Bij onder zoekingen van de laatste jaren is gebleken, dat er op elke 100 kleuters maar drie zijn met een gaaf melkgebit. En dat 't er met het blijvend gebit zeker zo slecht voorstaat, blijkt wel uit het feit, dat van slechts vier van elke 1000 recruten alle tanden en kiezen nog onaangetast zijn. Misschien denkt u dat het met uw kinderen beslist niet zo'n vaart zal lopen. Daarop kunt u niet zomaar rekenen. U denkt misschien dat er nu eenmaal „sterke" en „zwakke" gebitten bestaan gewoon een kwestie van aanleg. Dat is niet helemaal waar. leder mens heeft kans goede tanden en kiezen te krijgen en te houden als er maar voldoende zorg aan besteed wordt. Tandbederf wordt veroorzaakt door zuren, die in de mondholte ontstaan uit achtergebleven voedselresten. Deze zuren lossen de kalkstof uit het glazuur en tandbeen op, waardoor er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. De boosdoeners die de zuurvorming teweeg brengen zijn bacteriën samen met suiker. Bacteriën zijn altijd in de mondholte aanwezig; men vindt ze vooral op en tussen de tanden en kie zen. Ze zijn daar verzameld in een soort van aanslag, die tandplaque ge noemd wordt; enkele van deze bacte riën maken uit voedselresten melk zuur. De voedselresten die gevaar voor het gebit opleveren zijn in hoofd zaak suikers. Zolang de suiker (voor al in de vorm van snoep) in de mond blijft, oefent ze haar gevaarlijke wer king uit. Maar als de mond leeg is blijven de bacteriën uit de in de tand plaque achtergebleven suiker nog 20 minuten lang zuren vormen. Dit pro ces noemt men een zuurstoot. Denkt u zich eens in wat een schade aan gericht kan worden door zoet klevend snoep als toffees. Gebruikt men zoals gewoon is in Nederland, drie maaltijden per dag, dan krijgt het gebit drie maal een zuur stoot. Dit verdraagt elk normaal ge bit, daar het zich tussen de maaltijden in kan herstellen. Maar worden er vaak zoete „tussen-doortjes" gebruikt, dan Is het gebit voortdurend aan zuuraan- vallen onderhevig. Hier kunnen ook de sterke tanden en kiezen niet tegen. Een uur zuigen op een loll ie of zuur bal of kauwen op toffees doet een ernstige aanval op het gebit gebruik van een stevige voeding weinig of niet snoepen goede mondhygiëne halfjaarlijks bezoek aan de tand arts Juist voor de schoolgaande jeugd is een goede voeding van groot be lang, immers van 6 tot 18 jaar; maakt niet alleen het lichaam een belangrijk groeiproces door, maar ook het gebit. Het nieuwe gebit moet sterk zijn en liefst een levenlang mee gaan. Twee stevige broodmaaltijden per dag met o.a. bruinbrood zijn zeker aan te be velen. Als beleg verdienen kaas en vleeswaren de voorkeur boven zoet beleg; ook gesneden vruchten of groenten als tomaat en komkommer KUNT ALTIJD) ALLES WETEN Het is aan te bevelen ligusterha gen voor de winter nog eens te knippen; september is daarvoor de beste tijd. Strijkijzers mag u nooit wegzetten met het snoer er omheen. Het snoer verdroogt en zou kunnen verbranden. Fijngemalen peperkorrels zijn een uitstekend middel tegen motten in bont. Kapokmatrassen mogen niet ge klopt worden, wel geborsteld of gereinigd met een gtofzuiger. Deze matrassen moeten van tijd tot tijd profiteren van lucht en zon. Kauwgom in uw kleding kunt u verwijderen door afborstelen met een zachte borstel met warm wa ter. Daarna schoonmaken met wat tet-ra Een gatenplant moet in het volle licht staan, echter niet in de zon. Temperatuur niet onder de 65" F. De kamer mag niet al te droog zijn, terwijl de aarde voor deze plant niet zwaar mag zijn. zijn lekker en gezond bij het brood. Bij de warme maaltijd is fruit een goed toetje, waarop gekauwd rnoet worden, en door stevig kauwen worden tanden en kiezen schoon gehouden. Eten uw kinderen goed aan tafel, dan zullen ze minder snoeplustig zijn op weg naar school. Geef ze een ap pel mee voor de pauze of een boter ham met hartig beleg. Dit zijn „tussendoortjes" die niet schadelijk zijn voor het gebit. Is er op de school die uw kinderen bezoeken schoolmelkvoorziening, laat ze er dan van profiteren. Geef zelf het goede voorbeeld door weinig te snoepen, dan werkt u niet alleen aan de instandhouding van uw eigen gebit èn van uw lijn, maar u be wijst het gebit van uw kinderen een uitstekende dienstl Laten wij bijvoorbeeld proberen de traditionele verjaarstraktatie op school te doorbreken en iets anders te geven. Veel kinderen vinden har- tigheidjes lekker! Laat uw kind eens blokjes kaas, plakjes worst of noten uitdelen (dit laatste niet voor kleuters). Ook fruit als appelen, kersen en man darijntjes is bijzonder geschikt en niet kliederig. Het bezwaar van deze ver snaperingen is, dat ze wat duurder zijn dan snoep. Minder dure lekkernijen die de voorkeur verdienen boven kle.efzoet snoep zijn zoutjes, chips, ongezoet popcorn, augurk, rozijntjes en een enkele maal ijs of pure choco lade. Op een verjaardagspartijtje zoudt u open sandwiches kunnen geven met smeerkaas of smeerleverworst en deze leuk versieren met radijsjes, augurkjes en kleine rondjes gekookte of rauwe wortel. Het geheel zal er ze ker zo feestelijk uitzien als een schaal gebakjes. Wordt er een enkele keer toch zoet gesnoept, laat er dan iets bij drinken, dan worden de restjes enigszins weggespoeld. Een regelmatige controle door de tandarts 2 maal per jaar blijft noodza kelijk om eventuele aangestoken tan den en kiezen zodanig te behandelen, dat ze behouden kunnen blijven. Dit is echter geen genezen. Bij een te zoete en te weke voeding blijft men last van tandbederf houden. Het tandenpoetsen na het antbijt en voor het naar bed gaan werkt in be langrijke mate mee aan een goede mondhygiëne. Misschien kunt u ook alle ooms en tantes, opa's en oma's voor wat betreft hun lievelingen de spreuk voorhouden: Snoep weinig maar „goed", dus snoep matig zoet I Heel korte rokjes met warme wol len kousen, laarzen of gemakkelijke sportieve schoenen met laige hakken en truien met lange broeken. Dat is het beeld, van de mode voor deze win ter. De jonge mode, niet alleen voor de tieners, maar ook voor haar mama's. Bij een dikke, warme jurk, waar van de rok wel tien centimeter boven de knie reikt, dragen we wollen kou sen in een harmoniërende kleur. Zijn we van plan nog een gezellige trui aan te schaiffen, dan kiezen we 'n gestreepte pullover, als we die ten minste nog niet bezitten. Strepen zijn favoriet, dikke, grove, felle en ge kleurde strepen. Maar laten we de ribbelpatronen niet vergeten! Of het nu brede of smalle ribbels zijn, dat doet er niet toe. Ook de heren doen mee met deze mode-uiting. Ook zij kiezen graag een effen pullover in ribbeldessin. De truien worden over 't algemeen over de rok of pantalon gedragen, maar in de rok of in de pantalon is ook snoezig. We dragen er dan wel een ceintuur bij. Bij sommige truien staat het ook leuk, om een leren cein tuur te dragen, ook ai valt de trui over de rok. V-hals pullovers, truien met af staande kragen en truien met een glad afgewerkt halsje worden ook vaak ge dragen over een katoenen collpull- over. Heerlijk warm, zo'n dubbel „dekje", terwijl we ook nog verschil lende combinaties kunnen maken. BETTY TEELING. Ribbels in alle formaten zijn in voor jonge mensen. Ja, ribbeltruien staan bijzonder leuk. De truien van de foto zijn van draion garens gemaakt, zodat ze het voordeel hebben, snel gewas sen en snel droog te zijn. Het aanbod van peren is dit seizoen vrij groot en de prijzen zijn redelijk. De Clapp's Favourite is een heerlijke, sappige handpeer, groengeel van kleur met een rode blos. Ook in ge rechten leent deze peer zich tot aller lei heerlijke combinaties, zoals b.v. de TOAST WILLIAMS. ZONDAG: kop bouillon; varkenshaas met roomsaus, aardappelen, snij bonen; peren in wijnsaus met sour cream. MAANDAG: champignonomelette, sla, gebakken aardappelen; flen sjes met gember. DINSDAG: gebakken boterhamworst, rijst, kerriesaus, doperwtjes; cho colademousse. man mee met de afwas WOENSDAG: stamppot rauwe andij vie met carbonade; yoghurtpud- ding met pruimencompote. DONDERDAG: runderlapjes, rode koolsla met appel, aardappelpu ree; kwark met vanillevla en ro zijnen. VRÏJDAGgestoofde vis, peterselie saus, aardappelen; compote van verse perziken met vanillevla. ZATERDAG; Toast Williamsdrie-in de pan met rozijnen en appel. PEREN IN WIJNSAUS MET SOUR CREAM Schil en halveer 8 peren (niet te rijp). Doe liter witte wijn met 100 gram suiker, pijpje kaneel én citroen schilletje in een pannetje en leg hier in de peren. Laat de peren hierin on geveer 10 minuten tegen de kook aan liggen. Leg ze vervolgens in een schaal en laat de wijnsaus nog even inkoken tot ze iets dikker wordt. Schenk deze ten slotte over de peren. Serveer dit gerecht zeer koud en geef er apart opgeklopte sour cream met een scheutje kirsch bij. 'latte schoenen kunt u moeilijk poetsen. Met een paar druppels melk door de ..sqhoerïcrème zult u echter spoedig resuitaat hebben. AMSTERDAM: Herfst/wintermode 1968'69 van Dick Holthaus (3). Annemarie toont model „Riverhouse", een Beige Canadienne r.-,st capuchon. UarzeOi „De Lange", Ër bestaan geen statistieken over, maar het staat wel vast dat de afwas één van de huishoudelijke bezigheden is, die om het zachtjes te zeggen bij de huisvrouw en haar echtge noot het minst populair is. Waar wél cijfers over zijn, al heb ben die alleen betrekking op de Bondsrepubliek, waar men nu een maal alles in staktistiekjes onder brengt, is de vraag van de rol, die de man in dit proces speelt. Bij een enquête is daar gebleken, dat veertig procent van de Westduitse huisvrou wen bij dit vervelend karwei gaarne de assistentie van haar echtgenoot accepteert, maar dat 57 procent van de vrouwen tijdens het afwassen haar man liever buiten de keuken ziet. Drie procent had geen opinie. De heren der schepping ontbrak het overigens niet aan goede wil: 69 pro cent van de mannen was gaarne be reid een handje te helpen. De rest was er vlak tegen. Nu wij het toch over s.tatistiekjes hebben: 75 procent Alan de Westduit- sèrs, ondervraagd bij gelegenheid van een andere enquête, verklaarde zich tegen het roken van een pijp door een vrouw. Veertig procent maakte be zwaar tegen mini- en micro-rokken. Niet minder dan 85 procent vond het afschuwelijk vrouwen te ontmoeten die zich met kruipennen (nog) in het haar op straat begeven en de helft der ondervraagden had bezwaar tegen roken door vrouwen op straat. Het dragen van shorts door vrou- w.i bij het winkelen ontmoette ook wenkbrauwfronsen: vijftig procent der ondervraagden vond dit riiet ge past. De ontwikkeling van de moderne techniek heeft ook voor de huisvrouw vele voordelen, maar de nadelen ont breken niet. Weliswaar verlichten al lerlei apparaten de taak van de huis vrouw aanzienlijk, maar zij vergroten ook het risico van verwondingen en zelfs dodelijke ongevallen. Het .feit, dat in de Bondsrepubliek het aantal dodelijke ongevalen bij huishoudelijk werk gestegen is tot het dubbele van het aantal ongevallen in fabrieken en werkplaatsen, ja tot ongeveer van het aantal verkeersongelukken met dodelijk gevolg, heeft de regering in Bonn ertoe gebracht, in een algemene wet de Masschinenschutzgesetz een aantal bepalingen op te nemep in het bijzonder gericht op de bescher ming van de huisvrouw die haar hart heeft verpand aan allerlei hulpwerk tuigen voor huishoudelijk gebrujk. Men moet intussen in aanmerking ne men dat een hoog percentage van de „bedrijfsongevallen" in de huishou- ding'het gevolg is van een val, soms van de stoel waarop moeder is gaan «taan om de gordijnen op te hangen na de schoonmaak, soms ook van het zo maar uitglijden als de vloer pas gewreven is. Er zijn thans stringente maatrege len getroffen om de huisvrouw te be schermen tegen niet geheel veilige (speciaal elektrische) keuken- en huishoudapparatuur enkinder speelgoed. Want ook het gebruik van elektrische stroom in een groot aan tal zaken waarmee de jeugd zich amu seert brengt risico's mee. Al deze voorwerpen zullen moeten voldoen aan bepaalde eisen en bij verkoop zal tevens een gebruiksaanwijziiïg dienen te worden verstrekt. Sommige mensen eten langzaam, anderen Vlug. Er zijn er, die de maal tijd in een zodanig tempo verwerken, dat men meer van verslinden dan van eten kan spreken. De nadelen van een zodanig voedingspatroon zijn evident en laten zich dan ook, nadat deze me thode van voedselopname enige jaren is gevolgd, meestal geducht gevoelen in de vorm van ongesteldheden en erger van de spijsverteringsorganen. Goed kauwen is er niet bij en het snelle opnemen van voedsel' is ook om andere redenen niet bevorderlijk voor een goede vertering. Een Deense arts heeft zich gespecialiseerd in dit euvel. Om de al te snelle eter te helpen heeft hij een uurwerk ontworpen dat, aangezet, door een kleurenschema de eter tracht te bewegen, een normaal tempo aan te houden. De eerste tien minuten geel gekleurd op deze wekker zijn bestemd voor de soep of'het hapje \rooraf. Dan volgen vijf minuten pauze, aangegeven door een wit vlak. De „patiënt" mag dan wel intussen een glas wijn drinken, maar niet eten. Voor het hoofdgerecht is 25 minuten uitgetrokken in rood. Op nieuw volgt een pauze van vijf minu ten. Tien minuten moeten worden be steed aa-n het nagerecht (groene zone). En dan moet de patiënt nog vijf mi nuten s-ostig blijven zitten, alvorens weer niUtf zijn werkzaamheden of lief- hebberijëïi te hollen. Dat is óók goed voor dA ijpijsvertering, weet U.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1968 | | pagina 7