Van de
stretch-
pantalon
werd een
stukje
afgeknabbeld
Een snuifje zout
en zoete woorden
Pannekoekjes als dessert
Slanke
Drie maaltijden per dag kan
voor kinderen te weinig zijn
Fi etsendieven - koningin
WAT ZULLEN WE NU WEER ETEN
BABY SUST
ZICHZELF IN SLAAP
een al te grote overdaad van vitami
nes, die overigens toch zo héél belang
rijk voor ons zijn. Naarmate we ouder
worden hebben we minder behoefte aan
grote hoeveelheden voedsel en drinken.
Juist dan echter moeten we zorgen
voor goede kwaliteit en een behoorlijk
stukje vlees, willen we onze krachten
op peil houden. Ook voldoende vocht
blijft het lichaam vragen, om door
spoeling te bevorderen en uitdraging
te voorkomen.
JETTY
,,Wat zullen we nu weer eten?" is een vraag, wélke in elk
huishouden steeds weer te kop opsteekt. Bij Elsevier, Am
sterdam, is een apart kookboek verschenen: „Een miljoen
feestelijke menu's," waarin 400 recepten de huisvrouw als
leidraad willen dienen bij het samenstellen van de maaltijden
Het boek bevat 100 standaard-menu's, die in hoofdzaak ge
baseerd zijn op de Franse keuken, maar tevens een Engelse
touch" hebben. Verder zijn ook wat Italiaanse en oriëntaalse
recepten opgenomen. Elke bladzijde is horizontaal verdeeld
in drie stroken, waarmee de „keukenprinses" zelf combi
naties kan maken. Het boek is samengesteld door Lenor
JouceCowen en bewerkt door Wina Born. (Prijs ƒ19,50).
Mitrailleur-tas
..Bonnie en Clyde"
is een ontwerp
van de beroemde
Parijse couturier
Jacques Esterel.
Deze nieuwigheid
werd getoond door
mannequin Bibe
lot, die voor de
speciale gelegen
heid interessante
luipaardkousen en
een dito baret had
opgezet. Welke
functie de oude
iHelampen bij deze
show hadden is
niet duidelijk ge
worden.
Een broek is een broek, daar
valt gèen speld tussen te
krijgen. Maar dat wil nog
niet zeggen dat de broek
(voor de dames) niet aan
mode onderhevig is. We we
ten het allemaal welplotse
ling was de rage er van de
zeer nauwsluitende stretch
pantalons, die als een mail
lot om het been sloten.
Toen kregen we de sigaret-
tenpijpen en de matrozen-
lijn.
INu is kort de grote mode,
kort èn broekrokken. Er
worden nog steeds kleurige
bonte stoffen gebruikt voor
de lange broeken en je leunt
eigenlijk wel zeggen dat
geen kleur te fel en geen
dessin te extravagant is.
Maar moderner zijn de zg.
Bermuda-shorts, met wijde
of minder wijde pijpen, ook
alweer met de japonshorts.
Of u een voorstandster bent
van het dragen van broeken
of ilièt, dat is uw zaak, het is
bovendien „geschmacksa-
che,", maar u zult het wel
niet me eens zijn dat de
nieuwe mode in ieder ge
val fijner, beschaafder is
dan de rage van de .nauw
sluitende pantalons, die als
een tweede huid werden
uitgedragen.
Jurkje met broek
rok van gabardine.
Op de laag aange
zette rok zitten
twee zakken.
(Materiaal Eural-
Tergal)
Een klassiek voor
beeld van een Ber
muda-pak. Het
lange jasje heeft
een brede heup-
cpintuur.
(Materiaal Tergal)
Een charmante
Bermuda-combinatie
in tweed. Het jasje
is in military-look
uitgevoerd, niet
..le dernier cri",
maar nog steeds
modern en aantrek
kelijk.
Materiaal Tercryl)
Weer Iets nieuws voor de kinderkfw
mer. In Engeland is onlangs een soort
„wiegbedje" op de markt gebracht dat
baby's in staat stelt zich door eigen
natuurlijke bewegingen in slaap te wie
gen. Het apparaat bestaat uit een me
talen frame dat de vorm va neen
hoefijzer heeft en bespannen is met
een nylon net. Als het kind erop ligt
is het vrij zijn beentjes te bewegen
en zet daardoor de ,,Rock-a-bye', zo
heet deze speciale wieg, in beweging.
Het kind zal zich kostelijk vermaken
en langzamerhand door de schomme
lende beweging in een diepe slaap ra.
ken. Het schommelbedje is dusdanig
geconstrueerd dat ook de meest pri.
mitieve bewegingen van het kind het
ai in beweging stellen.
Uit Amerika komt een ander appa
raatje dat ten doel heeft moeilijk in
slapende baby's te helpen. Maar dit
is een klein „muziekdoosje", Slumber
Tone genaamd, dat een zacht geruis
voortbrengt. Volgens de fabrikant komt
dit overeen met de geluidjes die het
kind vóór de geboorte in de moeder
schoot verneemt. Bij een proef-onder-
zoek is vastgesteld dat baby binnen
90 seconden in slaap is wanneer dit
muziekdoosje aanstaat.
Het oude schoonheidsideaal der vrouw,
waarbij met veel waardering over
„weelderige vormen' werd gesproken,
ligt ver van ons vandaan in het ver
leden. Ook is langzamerhand wel door
gedrongen, dat ook onze gezondheid
sterk gebaat is bij een wat minder
„weelderig" postuur. Wie werkelijk
aan een echte vermageringskuur toe is,
doet nog altijd het verstandigst de
huisarts te raadplegen. Eigenhandige
krachtige ingrepen kunnen heel onver
wachte en nare gevolgens opleveren.
Willen we alleen maar een „prettig"
gewicht handhaven, dan kost dat soms
al moeite genoeg. De snoepers zullen
hun bonbons en taartjes moeten laten
staan. Helaas gaat dit dikwijls schoks
gewijze. Als het al te erg wordt, vindt
men de kracht, maar met zo gauw
zijn er met veel opoffering een paar
pondjes verdwenen, of men vindt dat
men nu wél weer eens iets „verdiend"
heeft. Toch blijft de beste methode om
ons juiste gewicht te handhaven een
regelmatig en gematigd menu. We kun
nen beter van alles wat eten in kleine
hoeveelheden, dan bepaalde dingen he
lemaal laten staan. Wanneer we
schoksgewijs al het vet in ons voedsel
uitschakelen, geeft dat soms verstop
ping en ook verder bevat ieder onder
deel van ons voedsel bepaalde stoffen
èn vitaminen die ons lichaam niet kan
missen. Bij iets dat „gezond" is, dat
we nodig hebben en niet missen kun
nen, geldt echter helemaal niet 't „hoe
meer hoe beter en hoe gezonder". We
hoeven maar te denken aan de moge
lijkheid van „vitamine-vergiftiging" bij
Pannekoekjes zijn als dessert bij jong en oud geliefd. Er is op dit gebied veel variatie
mogelijk: eierpannekoekjes, appelpannekoekjes, flensjes en gaat u maar door. Maar
wilt u niet alleen een smakelijke, maar ook originele traktatie op tafel zetten, dan
moet u een» perzikpannekoekjes maken. U hebt ervoor nodig:
4 eiereni 2 kopjes melk, halve eetlepel suiker, snufje zout
klein kopje bloem, boter of margarine, 1 blik (800 g) Califoi
nia cllng perzikschijven, 2 eetlepels bruine suiker, 2 eetlepels
fijn maïsmeel, kwart kopje cognac, kwart kopje curagao et
half kopje sinaasappelsap.
Van boven naar
beneden:
Iedere huisvrouw weet uit ervaring)
dat een snuifje zout of een zeer kleft
ne hoeveelheid van het een of ander*
kruid zowel de smaak als het aroma
De mantel van dit semi-geklede toilet van Tergal heeft gele, witte en ma
rineblauwe strepen, die ook op de kraag en de zakken van het marineblau
we japonnetje terugkomen.
Als we met vakantie in het buiten
land zijn (bij voorbeeld in Oostenrijk)
verbazen we er ons wei eens over,
dat velen daar niet drie maar vier
maaltijden per dag nuttigen. De vier
de maaltijd bestaat dan meestal uit
een paar stukken- taart of wat brood
jes met koffie, zo 's middags om een
uur of vier. Toch is die verbazing
wat overdreven, want in de meeste
landen vindt men het óók vreemd, dat
wij 's morgens om een uur of elf niet
buiten ons kopje koffie-met-een-koekje
kunnen. We laten er zelfs, al hebben
we het nog zo druk ons werk even
voor in de steek.
Trouwens, wist u wel dat het nutti
gen van een tweede ontbijt en een uit
gebreide thee-met-wat-erbij voor onze
grootouders nog iets heel vanzelfspre
kends was? Dat deze gebruiken in het
ongerede zijn geraakt, zal wel ten de
le op rekening van het jachtige, over
volle leven dat we leiden moeten wor
den geschreven. Misschien zijn we ook
wel zo doorvoed, dat we er geen be
hoefte meer aan hebben. Een feit blijft
voor het grootste deel afhangt van het
aantal maaltijden dat we gebruiken en
de regelmaat waarméé we ze tot ons
nemen. Wie zich heeft ingesteld op
een krachtig ontbijt, een lichte brood
maaltijd en een middelzware warme
maaltijd kan gemakkelijk volstaan met
het tussentijds nuttigen van een glas
vruchtensap, een kopje koffie of thee.
Voor opgroeiende kinderen blijft het
echter belangrijk dat ze tussentijds nog
iets eten. Want kinderen zijn steeds
in beweging en verbruiken dus meer
energie dan wij ouderen. Laat ze ge
rust af en toe een appel eten of een
dikke pil brood, als ze daarom vra
gen. Geef ze een extra glas melk en
(met mate) af en toe een snoepje,
dit laatste dan om hun suikerproduk-
tie op peil te houden.
van spjjzen en sauzen kan accentueren^
Sommige vrouwen doen zelfs wat zont
in de koffiekan. En als u dat nog
nooit hebt geprobeerd, kunnen wc a
aanraden eens de proef op de som
te nemen.
Wat echter lang niet iedereen weet
is, dat een snuifje suiker ook wonde»
ren kan doen. Suiker heeft namelijk
de eigenschap dat het verborgen geu
ren en smaken kan vrijmaken. Zo
krijgt kaneel pas zijn typische, krui
dige smaak door toevoeging van wat
suiker. Verder krijgen bijna alle le
vensmiddelen door toevoeging van wat
suiker een uiterste verfijning van geur
en smaak. Dit geldt speciaal voor soe
pen en sauzen, maar over het alge
meen wel min of meer voor alle voed
sel. In kleine hoeveelheden werkt sui
ker als afronding van aroma en smaak.
De scherpte van de smaak van be
paalde voedings- en genotsmiddelen
wordt erdoor verzacht en de zure
smaak wordt door het toevoegen van
wat suiker pikanter. Het zogenaamde
„zoetzuur" is daar wel een bewijs
voor.
Weet u wel dat een klontje suiker
vermoeidheid kan verdrijven en dat
suiker bijzonder goed is als spiervoe-
ding? U hebt wei gemerkt dat er re
denen genoeg zijn de suiker in ere
te houden. Alles met mate, zouden
we er voor de zoetekauwen nog aan
toe willen voegen.
Een rechter in het Engelse Canterbury noemde Shirley Brown onlangs
de „koningin van de fietsendieven"; zij stal 29 fietsen en verkocht deze
door aan handelaren, waarvoor zij een bedrag van ruim ƒ5000 incas
seerde. Ook de desbetreffende handelaren werden op de vingers getikt
en verzocht bij de aankoop van tweedehands fietsen in de toekomst beter
uit te kijken.
Klop de eieren en vervolgens de melk,- de suiker en het zout erdoorheen ,daarn.
voorzichtig de bloem door dit mengsel slaan en het geheel minstens twee uur latei
„Destèrvéh." Daarna acht schaaltjes van aluminiumfolie (zijn zo te koop) beboteren
en oven op de hoogste stand zetten. Het beslag opnieuw kloppen, in ieder schaaltje
éénderde tot een half kopje beslag doen en de schaaltjes vijf minuten in de over
zetten en dan nog eens tien minuten laten bakken met iets lagere ovenstand. Terwij
dit gebeurt, de perziken afgieten, de siroop in een koekepan doen, de bruine suikei
en het maïsmeel met elkaar en vervolgens met de siroop vermengen. Dit mengsel
onder voortdurend roeren verhitten totdat het dik is en er dan een eetlepel marga
rine of boter en de perzikschijven aan toevoegen. Dit mengsel van het vuur nemen
als het door en door heet is en er de cognac doorheen roeren. Het vervolgens over
de pannekoekjes, die dan goed gaar zijn, verdelen. Het enige bezwaar van dit toetje
dat u het steeds en steeds wéér zult moeten maken.
ij