De mode onder de mode
Een feestelijk etentje
Raadsels rond meneer Paashaas
Feest flensjes
Tips voor de
feestdagen
■■I
Wordt Evakostuum
de mode van de
nvergeten groep"?
Dat „meneer Paashaas" zelfs de met snoeperij gevulde paaseieren in het gra-
en tussen de narcissen verstopt, wordt vooral in Duitsland en Oostenrijk doo
kinderen van deze leeftijd nog zonder meer geaccepteerd. Het is dan ook in feiU
geen groter „wonder" dan wat Zwarte Piet in de eerste week van december in
onze huizen presenteert: het vanaf het dak door de schoorsteen vullen van d<
voor de haard neergezette schoenen.
0
Een paasfeest zonder eieren is in
ons land (en vele andere landen) on
denkbaar Al weken van tevoren wor
den bij de thee chocolade-paaseitjes ge
presenteerd in plaats van een bonbon
of een koekje, en in vele huishoudens
wordt de traditie in ere g.houden dat
de kinderen op eerste paasdag net zo
veel eieren mogen eten als ze maar
willen. Ook het kleuren var. eieren met
Pasen is een gewoonte, die vooral door
de kinderen wordt geapprecieerd. Maar
wat heeft „meneer Haas" nu eigenlijk
met dit jaarlijks terugkerende feest te
maken?
Ofschoon men nergens zo ver gaat
te beweren dat de haas eieren legt,
heeft hij vooral in Duitsland en Oos
tenrijk toch wel de reputatie dat hij
degene is, die de paaseieren „brengt".
Meester Lampe, zoals hij in het be
roemde epos van Reinsert de Vos"
wordt genoemd, was al :n de middel
eeuwen zeer in trek als „zondagsge
braad van de armen" De stropers wa
ren in die tijd beslist niet bang voor
de jagers van de adel en ze stoorden
zich ook niet aan het verbod van de
kerk om hazen- en konijnenvlees te
eten, een verbod dat, naar wordt be
weerd door de heilige Bonifacius zou
zijn uitgevaardigd. Vooral in Zuid-
Duitsland was het in de wintermaan
den eten van met vele kruiden gestoof
de en sterk gepeperde haas zo geliefd,
dat Geiler von Kaisersberg, een boete
prediker uit Straatsburg in een van
zijn preken fel van leer trok tegen de
„haas in peper" de „hazepeper"
Maar hoe welkom de haas in de
b-aadpan ook was, in d<e tijd geloof
de men wel veel, maar dat meneer
Haas eieren kon leggen of alleen
maar meenemen en neerleggen wilde
er óók toen niet in. Wel wordt in een
Duits altaarboek (missaal) van 1343
de haas afgebeeld naast een kip en
een lam, maar alleen als het zinne
beeld van de lente. Pas veel later
wordt voor het eerst gewag gemaakt
van het gebruik om in de paastijd naar
„haze-eieren" te gaan zoeken. In een
in 1682 in Heide'berg verschenen me
disch handboek wordt vermeld, dat
men dergelijke „hazeëieren" vooral in
het Rijnland in de paastijd overal in
het gras verstopt „opdat zij door de
kinderen kunnen worden gezocht, tot
groot plezier van de ouderen".
EEN NIEUW BEGIN
Bestaat de paashaas die eieren
brengt of verstopt dus vooral in
Duitsland en Oostenrijk al enige
eeuwen, „hoe" meester Lampe in zo
nauw contact met Pasen is gekomen
zal wel moeilijk te achterhalen zijn
Wat eieren me' Pasen te maken heb
ben is minder mysterieus Pasen is hei
feest van de opstanding, het nieuwe
begin, de vernieuwing, en wat zou een
beter symbool zijn voor een nieuw be
gin dan een ei? Bovendien had het ei
reeds bij de oude Chinezen de functie
van „het begin van alle dingen". Als
men iemand geluk wilde brengen,
sqhonk men hem of haar een bont
beschilderd ei. Dat gebeurde in China
reeds in de vijfde eeuw vóór Christus.
Archeologen hebben bij opgravingen
aan de Rijn bij Worms uit een kinder
graf het waarschijnlijk wel oudste be
waard gebleven beschilderde ei gevon
den, dat uit de vierde eeuw v. Chr.
moe* stammen.
Het beschilderen van eieren is dus
beslist geen uitvinding van de moder
ne tijd, maar juist een heel oude tra
ditie.
Zo zijn we van meneer Paashaas on
gemerkt op het beschilderen van eie
ren terechtgekomen We zouden willen
besluiten met te zeggen, dat er niets
op tegen is passende tradities in ere
te houden. Dus laat uw kinderen met
Pasen de eieren beschilderen als ze
dat leuk vinden. Het is een werkje dat
de fantasie en de creativiteit van de
jongeren stimuleert, of meneer Paas
haas ze nu in de tuin neerlegt of niet.
8 stuks
voor de vulling:
80 9 (3 «atU Californltch#
blauwe rozijnan
1 ei
125 o kwark
I thai!, rum of 1 flasj» rtimaroms
1 eat), honing
1 sitL fijngesneden gember
t pakje vanillesuiker
Wel de rozijnen 5 minuten lA
heet water en Iaat ze daarna uit*
lekken.
Splits het el. Roer de eierdooier
met de rest van de ingrediënten
door elkaar, eventueel tn een
elektrische mengbeker.
Spatel er op het laatst het mit
de vanillesuiker «tijfgeslagen et*
Wit doorheen.
Bak 8 flensjes en vul ze. Daai*
na dubbelslaan of oprollen en
bestrooien met gezeefde poe*
derauiker.
Eventueel gameren met Franse
vruchtjes.
Een driedelig setje uit de „Amourette"-
serie, bestaande uit een bloemetjes-pan
ty van Lycra-tule en bijpassende beha
van nylon-taft met voorgevormde cups.
De onderjurk is in „fond de robe"-model
met doorlopende brede schouderbandjes.
Hierbij is eveneens verkrijgbaar een gai
ne, een broekje en een corselet (Model
len van de lingerie-mode van Triumph
International)
Foto 1:
„Poesië" is de naam van deze set, die be
staat uit een onderjurk in „fond de
robe"-stijl, een beha en een broekje. Een
zomerse combinatie van pastelkleurige
bloempjes op een wit fond. Hierbij zijn
ook passende foundations verkrijgbaar
in superlichte elastische Lycra, bedrukt
met hetzelfde dessin.
Meer dan ooit worden foundation
en lingerie legenwoordig als de
belangrijkste onderdelen van de
garderobe beschouwd. Verzorgde
bovenkleding alleen is niet
genoeg, dat wee! elke vrouw en
ieder opgroeiend meisje tegen
woordig wel. Goed verzorgde
onderkleding moet in de eerste
plaats net als ieder ander kleding
stuk goed passen.
Verder moet alles goed wasbaar
zijn, nergens knellen, striemen of
drukken en de foundation moet
het figuur in de juisle banen
kunnen houden en zo nodig ook t
kunnen corrigeren. Daarom ia
het ook belangrijk dat onder
jurkjes, beha's, panties, slepins,
ja zelfs corselets en gaines alle
maal op elkaar zijn afgestemd.
Ideaal is als alle genoemde kle
dingstukken zijn uitgevoeid in
dezelfde kleuren en dessins en van
de juiste elastische en synthetische
materialen zijn gemaakt. De
coupe van lingerie en foundation
zodat onderjurk en Itelta feilloos
passen en een perfect silhouet ge
ven, Ga daarom voor de aanschaf
van deze „mode onder de mode"
naar een zaak waar bekende en
gerenommeerde merken worden
verkor-hl en waar u verzekerd
kunt zijn van vakkundige voor
lichting. Pas geen verkeerde
zuinigheid toe hij liet aankopen
moet een eenheid vormen, want
foundation en lingerie vormen on
derdelen van de gbrderolip waar
mee de bovenkleding staat of valt.
Feestdagen kunnen vermoeiend
zijn. Hebt u daar last van, neem eens
een paar lepels honing of een glas sui
kerwater. U zult zien dat u ervan op
knapt.
Overdadige maaltijden kunnen mak
kelijk een schaduw werpen over fees
telijke dagen. Matig zijn met eten en
drinken is geboden Maar hebt u uw
maag ondanks alle goede voornemens
overladen, probeer het evenwicht dan
eens te herstellen door een paar kop
jes pepermuntthee te drinken.
Zoals tegenwoordig in elk opzicht
komt de jeugd ook wat de „mode"
betreft wel aan haar trekken. Het
is natuurlijk toe te juichen dat er
eindelijk aparte kleding voor de jon
geren wordt gemaakt, want ze heb
ben in grootmoeders tijd lang ge
noeg als kleine meneertjes en kleine
mevrouwtjes moeten rondlopen. Maar
zoals met alles bet geval is, kan
men ook wat de bieding voor de
jeugd betreft zeggen dat overdrij
ving schaadt. De reactie op de ja
renlange afwezigheid van iets ori
gineels voor deze groep is wel wat
heftig. Het gevolg is dat de oude
ren er nu weer grotendeels bij in
schieten, omdat tegenwoordig op
het gebied van de mode baast alles
wat gebracht wordt hip en blitz moet
zijn.
We bedoelen niet dat de mannen
tussen 23 en 30 zich zorgen hoeven
te maken over de keus bij het aan
schaffen van hun garderobe. Er zijn
zaken genoeg waar zij het nieuwste
op het gebied van dassen, overhem
den en sportkleding kunnen kopen.
Maar de oudere vrouw is door de
moderne mode praktisch uitgeran
geerd. Vooi de maten 42 wordt het
al moeilijk, maar voor alle vrouwen
van middelbare leeftijd die het zelfs
niet meer met maat 42 kunnen doen
is het winkelen vaak een kwelling
als er een nieuw kledingstuk moet
worden aangeschaft. Want de coutu
riers ook de Nederlandse ont
werpen nog wel kleding voor die ca
tegorie, maar voor de meesten zijn
die produkten onbetaalbaar. Het zou
dus een sympathieke geste zijn van
de confectiefabrikanten als ze In de
toekomst ook eens wat meer dachten
(en niet alleen maar dachten) aan
de „vergeten groep", die er toch ook
niet als ,Eva" bij kan gaan lopen.
Van rechts naar links: Chique ensemble,
bestaande uit mouwloze japon met iets
gerimpelde rok en mantel. De randen
zijn geschulpt. (Nylfrance)
Fantasie-jurkje voor de lente. De vo
lants aan mouwen en kraag ziin weer
sinds de dertiger jaren-look modern ge
worden. (Crylor)
■Jong, maar toch te dragen voor 'n vrouw
boven de SS: een plezierig voorjaars
jurkje met geplooide rok en grote zak
ken. (Eural-Tergal)
Met Pasen stelt elke huisvrouw er prijs op een feestelijk etentje op tafel te
zetten. Wie wat fantasie heeft en waarde hecht aan dergelijke dingen
maakt trouwens ook van het tafeldekken meer werk dan gewoonlijk. Een
kruiselings over de tafel gelegd rood zijden lintje, wat donzige miniatuur
kuikentjes en wat narciskopjes in een drijfschaa] kunnen de kop niet kos
ten en brengen het werk niet mee. maar geven alles wel een extra feeste
lijk tintje. Toch zouden wij ons kunnen voorstellen dat u na een drukke
„schoonmaakweek" of om andere redenen de moed niet kunt opbrengen
urenlang in de keuken te gaan staan om een uitgebreid paasmenu te berei
den. Daarom komen wij met suggesties voor een heerlijk maaltje, dat de
huisvrouw zo weinig hoofdbrekens kost, dat ze zelf op Pasen ook wat van
haar vrije tijd kan genieten, zonder dat ze het gevoel heeft haar huisgeno
ten te kort te hebben gedaan. Het menu dat we bedoelen luidt als volgt:
Voorgerecht: Garnalentoostje; mimosasoep: diepvrieskip; com
pote (uit blik); mais (uit blik) - doperwten (diepvries of blik) en
kropsla: chips (kant en klaar): ijstaart (kant en klaar) en koffie.
Van het garnalentoostje en de mimosasoep volgen hier de recepten: voor
garnalentoost hebt u de volgende ingrediënten nodig:
6 dunne sneetjes wit brood of kant en klare toost, 100 g gepelde
garnalen, plm. 4 eetlepels mayonaise, 1 hardgekookt ei, zout, pe
per, peterselie, slablaadjes of sterkers.
De garnalen met mayonaise, zout en peper in een kom mengen. De peter
selie fijnsnijden en erdoor roeren. De sneedjes brood in een broodrooster of
boven de gasvlam aan beide kanten mooi bruin roosteren Kort voor het
gebruik de garnalensla over de 4 toostjes verdelen De toost garneren met
een plakje el en peterselie. De sla of sterkers wassen, laten uitlekken en
om de toost heen schikken.
Voor de mimosasoep hebt u nodig:
1 liter bouillon of water met bouillonblokjes of -tabletten,
1 hardgekookt ei, peterselie en zout.
De bouillon op de bekende manier bereiden. De peterselie wassen en zeer
fijn snijden. De eierdooier door een zeef in de soep wrijven De soep afma
ken met de fijngesneden peterselie en zout Wilt u mimosasoep met gehakt
balletjes bereiden, dan maakt u 50 g gehakt aan met geweeki brood, be
schuit of paneermeel, zout, peper en nootmuskaat Vorm hiervan kleine ge
haktballetjes en laat deze 10 minuten in de soep meekoken Hoe u de diep
vrieskip moet behandelen kunt u in elk kookhoek uitgebreid vinden We ne
men tenslotte aan dat u niet voor de eerste keer achter het fornuis staat.
i