De mode onder de mode Een feestelijk etentje Raadsels rond meneer Paashaas Feest flensjes Tips voor de feestdagen ■■I Wordt Evakostuum de mode van de nvergeten groep"? Dat „meneer Paashaas" zelfs de met snoeperij gevulde paaseieren in het gra- en tussen de narcissen verstopt, wordt vooral in Duitsland en Oostenrijk doo kinderen van deze leeftijd nog zonder meer geaccepteerd. Het is dan ook in feiU geen groter „wonder" dan wat Zwarte Piet in de eerste week van december in onze huizen presenteert: het vanaf het dak door de schoorsteen vullen van d< voor de haard neergezette schoenen. 0 Een paasfeest zonder eieren is in ons land (en vele andere landen) on denkbaar Al weken van tevoren wor den bij de thee chocolade-paaseitjes ge presenteerd in plaats van een bonbon of een koekje, en in vele huishoudens wordt de traditie in ere g.houden dat de kinderen op eerste paasdag net zo veel eieren mogen eten als ze maar willen. Ook het kleuren var. eieren met Pasen is een gewoonte, die vooral door de kinderen wordt geapprecieerd. Maar wat heeft „meneer Haas" nu eigenlijk met dit jaarlijks terugkerende feest te maken? Ofschoon men nergens zo ver gaat te beweren dat de haas eieren legt, heeft hij vooral in Duitsland en Oos tenrijk toch wel de reputatie dat hij degene is, die de paaseieren „brengt". Meester Lampe, zoals hij in het be roemde epos van Reinsert de Vos" wordt genoemd, was al :n de middel eeuwen zeer in trek als „zondagsge braad van de armen" De stropers wa ren in die tijd beslist niet bang voor de jagers van de adel en ze stoorden zich ook niet aan het verbod van de kerk om hazen- en konijnenvlees te eten, een verbod dat, naar wordt be weerd door de heilige Bonifacius zou zijn uitgevaardigd. Vooral in Zuid- Duitsland was het in de wintermaan den eten van met vele kruiden gestoof de en sterk gepeperde haas zo geliefd, dat Geiler von Kaisersberg, een boete prediker uit Straatsburg in een van zijn preken fel van leer trok tegen de „haas in peper" de „hazepeper" Maar hoe welkom de haas in de b-aadpan ook was, in d<e tijd geloof de men wel veel, maar dat meneer Haas eieren kon leggen of alleen maar meenemen en neerleggen wilde er óók toen niet in. Wel wordt in een Duits altaarboek (missaal) van 1343 de haas afgebeeld naast een kip en een lam, maar alleen als het zinne beeld van de lente. Pas veel later wordt voor het eerst gewag gemaakt van het gebruik om in de paastijd naar „haze-eieren" te gaan zoeken. In een in 1682 in Heide'berg verschenen me disch handboek wordt vermeld, dat men dergelijke „hazeëieren" vooral in het Rijnland in de paastijd overal in het gras verstopt „opdat zij door de kinderen kunnen worden gezocht, tot groot plezier van de ouderen". EEN NIEUW BEGIN Bestaat de paashaas die eieren brengt of verstopt dus vooral in Duitsland en Oostenrijk al enige eeuwen, „hoe" meester Lampe in zo nauw contact met Pasen is gekomen zal wel moeilijk te achterhalen zijn Wat eieren me' Pasen te maken heb ben is minder mysterieus Pasen is hei feest van de opstanding, het nieuwe begin, de vernieuwing, en wat zou een beter symbool zijn voor een nieuw be gin dan een ei? Bovendien had het ei reeds bij de oude Chinezen de functie van „het begin van alle dingen". Als men iemand geluk wilde brengen, sqhonk men hem of haar een bont beschilderd ei. Dat gebeurde in China reeds in de vijfde eeuw vóór Christus. Archeologen hebben bij opgravingen aan de Rijn bij Worms uit een kinder graf het waarschijnlijk wel oudste be waard gebleven beschilderde ei gevon den, dat uit de vierde eeuw v. Chr. moe* stammen. Het beschilderen van eieren is dus beslist geen uitvinding van de moder ne tijd, maar juist een heel oude tra ditie. Zo zijn we van meneer Paashaas on gemerkt op het beschilderen van eie ren terechtgekomen We zouden willen besluiten met te zeggen, dat er niets op tegen is passende tradities in ere te houden. Dus laat uw kinderen met Pasen de eieren beschilderen als ze dat leuk vinden. Het is een werkje dat de fantasie en de creativiteit van de jongeren stimuleert, of meneer Paas haas ze nu in de tuin neerlegt of niet. 8 stuks voor de vulling: 80 9 (3 «atU Californltch# blauwe rozijnan 1 ei 125 o kwark I thai!, rum of 1 flasj» rtimaroms 1 eat), honing 1 sitL fijngesneden gember t pakje vanillesuiker Wel de rozijnen 5 minuten lA heet water en Iaat ze daarna uit* lekken. Splits het el. Roer de eierdooier met de rest van de ingrediënten door elkaar, eventueel tn een elektrische mengbeker. Spatel er op het laatst het mit de vanillesuiker «tijfgeslagen et* Wit doorheen. Bak 8 flensjes en vul ze. Daai* na dubbelslaan of oprollen en bestrooien met gezeefde poe* derauiker. Eventueel gameren met Franse vruchtjes. Een driedelig setje uit de „Amourette"- serie, bestaande uit een bloemetjes-pan ty van Lycra-tule en bijpassende beha van nylon-taft met voorgevormde cups. De onderjurk is in „fond de robe"-model met doorlopende brede schouderbandjes. Hierbij is eveneens verkrijgbaar een gai ne, een broekje en een corselet (Model len van de lingerie-mode van Triumph International) Foto 1: „Poesië" is de naam van deze set, die be staat uit een onderjurk in „fond de robe"-stijl, een beha en een broekje. Een zomerse combinatie van pastelkleurige bloempjes op een wit fond. Hierbij zijn ook passende foundations verkrijgbaar in superlichte elastische Lycra, bedrukt met hetzelfde dessin. Meer dan ooit worden foundation en lingerie legenwoordig als de belangrijkste onderdelen van de garderobe beschouwd. Verzorgde bovenkleding alleen is niet genoeg, dat wee! elke vrouw en ieder opgroeiend meisje tegen woordig wel. Goed verzorgde onderkleding moet in de eerste plaats net als ieder ander kleding stuk goed passen. Verder moet alles goed wasbaar zijn, nergens knellen, striemen of drukken en de foundation moet het figuur in de juisle banen kunnen houden en zo nodig ook t kunnen corrigeren. Daarom ia het ook belangrijk dat onder jurkjes, beha's, panties, slepins, ja zelfs corselets en gaines alle maal op elkaar zijn afgestemd. Ideaal is als alle genoemde kle dingstukken zijn uitgevoeid in dezelfde kleuren en dessins en van de juiste elastische en synthetische materialen zijn gemaakt. De coupe van lingerie en foundation zodat onderjurk en Itelta feilloos passen en een perfect silhouet ge ven, Ga daarom voor de aanschaf van deze „mode onder de mode" naar een zaak waar bekende en gerenommeerde merken worden verkor-hl en waar u verzekerd kunt zijn van vakkundige voor lichting. Pas geen verkeerde zuinigheid toe hij liet aankopen moet een eenheid vormen, want foundation en lingerie vormen on derdelen van de gbrderolip waar mee de bovenkleding staat of valt. Feestdagen kunnen vermoeiend zijn. Hebt u daar last van, neem eens een paar lepels honing of een glas sui kerwater. U zult zien dat u ervan op knapt. Overdadige maaltijden kunnen mak kelijk een schaduw werpen over fees telijke dagen. Matig zijn met eten en drinken is geboden Maar hebt u uw maag ondanks alle goede voornemens overladen, probeer het evenwicht dan eens te herstellen door een paar kop jes pepermuntthee te drinken. Zoals tegenwoordig in elk opzicht komt de jeugd ook wat de „mode" betreft wel aan haar trekken. Het is natuurlijk toe te juichen dat er eindelijk aparte kleding voor de jon geren wordt gemaakt, want ze heb ben in grootmoeders tijd lang ge noeg als kleine meneertjes en kleine mevrouwtjes moeten rondlopen. Maar zoals met alles bet geval is, kan men ook wat de bieding voor de jeugd betreft zeggen dat overdrij ving schaadt. De reactie op de ja renlange afwezigheid van iets ori gineels voor deze groep is wel wat heftig. Het gevolg is dat de oude ren er nu weer grotendeels bij in schieten, omdat tegenwoordig op het gebied van de mode baast alles wat gebracht wordt hip en blitz moet zijn. We bedoelen niet dat de mannen tussen 23 en 30 zich zorgen hoeven te maken over de keus bij het aan schaffen van hun garderobe. Er zijn zaken genoeg waar zij het nieuwste op het gebied van dassen, overhem den en sportkleding kunnen kopen. Maar de oudere vrouw is door de moderne mode praktisch uitgeran geerd. Vooi de maten 42 wordt het al moeilijk, maar voor alle vrouwen van middelbare leeftijd die het zelfs niet meer met maat 42 kunnen doen is het winkelen vaak een kwelling als er een nieuw kledingstuk moet worden aangeschaft. Want de coutu riers ook de Nederlandse ont werpen nog wel kleding voor die ca tegorie, maar voor de meesten zijn die produkten onbetaalbaar. Het zou dus een sympathieke geste zijn van de confectiefabrikanten als ze In de toekomst ook eens wat meer dachten (en niet alleen maar dachten) aan de „vergeten groep", die er toch ook niet als ,Eva" bij kan gaan lopen. Van rechts naar links: Chique ensemble, bestaande uit mouwloze japon met iets gerimpelde rok en mantel. De randen zijn geschulpt. (Nylfrance) Fantasie-jurkje voor de lente. De vo lants aan mouwen en kraag ziin weer sinds de dertiger jaren-look modern ge worden. (Crylor) ■Jong, maar toch te dragen voor 'n vrouw boven de SS: een plezierig voorjaars jurkje met geplooide rok en grote zak ken. (Eural-Tergal) Met Pasen stelt elke huisvrouw er prijs op een feestelijk etentje op tafel te zetten. Wie wat fantasie heeft en waarde hecht aan dergelijke dingen maakt trouwens ook van het tafeldekken meer werk dan gewoonlijk. Een kruiselings over de tafel gelegd rood zijden lintje, wat donzige miniatuur kuikentjes en wat narciskopjes in een drijfschaa] kunnen de kop niet kos ten en brengen het werk niet mee. maar geven alles wel een extra feeste lijk tintje. Toch zouden wij ons kunnen voorstellen dat u na een drukke „schoonmaakweek" of om andere redenen de moed niet kunt opbrengen urenlang in de keuken te gaan staan om een uitgebreid paasmenu te berei den. Daarom komen wij met suggesties voor een heerlijk maaltje, dat de huisvrouw zo weinig hoofdbrekens kost, dat ze zelf op Pasen ook wat van haar vrije tijd kan genieten, zonder dat ze het gevoel heeft haar huisgeno ten te kort te hebben gedaan. Het menu dat we bedoelen luidt als volgt: Voorgerecht: Garnalentoostje; mimosasoep: diepvrieskip; com pote (uit blik); mais (uit blik) - doperwten (diepvries of blik) en kropsla: chips (kant en klaar): ijstaart (kant en klaar) en koffie. Van het garnalentoostje en de mimosasoep volgen hier de recepten: voor garnalentoost hebt u de volgende ingrediënten nodig: 6 dunne sneetjes wit brood of kant en klare toost, 100 g gepelde garnalen, plm. 4 eetlepels mayonaise, 1 hardgekookt ei, zout, pe per, peterselie, slablaadjes of sterkers. De garnalen met mayonaise, zout en peper in een kom mengen. De peter selie fijnsnijden en erdoor roeren. De sneedjes brood in een broodrooster of boven de gasvlam aan beide kanten mooi bruin roosteren Kort voor het gebruik de garnalensla over de 4 toostjes verdelen De toost garneren met een plakje el en peterselie. De sla of sterkers wassen, laten uitlekken en om de toost heen schikken. Voor de mimosasoep hebt u nodig: 1 liter bouillon of water met bouillonblokjes of -tabletten, 1 hardgekookt ei, peterselie en zout. De bouillon op de bekende manier bereiden. De peterselie wassen en zeer fijn snijden. De eierdooier door een zeef in de soep wrijven De soep afma ken met de fijngesneden peterselie en zout Wilt u mimosasoep met gehakt balletjes bereiden, dan maakt u 50 g gehakt aan met geweeki brood, be schuit of paneermeel, zout, peper en nootmuskaat Vorm hiervan kleine ge haktballetjes en laat deze 10 minuten in de soep meekoken Hoe u de diep vrieskip moet behandelen kunt u in elk kookhoek uitgebreid vinden We ne men tenslotte aan dat u niet voor de eerste keer achter het fornuis staat. i

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1968 | | pagina 11